Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Beethoven & Jazz

Xavi Torres (piano), Joris Roelofs (basklarinet) & Joan Terol (drums)

do 21 mrt '24 , 20:15

UITVERKOCHT – mail naar kaartverkoop@beauforthuis.nl voor een plek op de wachtlijst
(vermeld ook je telefoonnummer en het aantal kaarten)
de wachtlijst is vol, je kunt je er niet meer voor aanmelden
€20 / 15 korenbloem incl. een glas Wilder Land (ijs)thee

Exclusief in Nederland voor twee concerten in JazzClub BEAU & Amsterdam

De Spaanse componist en piano virtuoos Xavi Torres is een van de meest opvallende jonge muzikanten uit de Europese scène die jazz en klassiek combineert. Xavi speelt zijn repertoire veelvuldig op allerlei jazzpodia over de hele wereld .Xavi Torres , Joris Roelofs en Joan Terol hebben acht Piano Sonates van Beethoven van nieuwe inzichten voorzien.

LUISTER ZELF

De jonge pianist Xavi Torres speelde zich in de kijker met zijn debuut ‘Resistance’ uit 2019 voor Just Listen: een album waarin hij een wonderlijke mengelmoes van jazz en klassiek speelde. De productie blonk uit door virtuositeit maar zijn improvisaties waren iets te veel van het goede. De juiste maatvoering moest hij in al zijn jeugdige enthousiasme nog ontdekken.

Glans
Op hetzelfde label presenteert hij nu ‘Kind of Beethoven’, een titel die meteen het thema van deze productie uitlicht. Het is een gegeven dat veel experimenten op het snijvlak van jazz en klassiek mislukken. Het aantal missers is aanzienlijk groter dan de hoeveelheid geslaagde exercities. Torres weet, iets rijper geworden door de tijd, aan deze valkuil te ontsnappen. Waar veel van zijn collega’s zich laten verleiden tot een soort überkitsch, voorziet hij de muziek van Beethoven van een hedendaagse glans. Niet alleen de prachtige melodieën maar ook de dwingende ritmiek heeft hij in jazz weten te vertalen.

Jazzenzo over Xavi

Spanning
Medemusici zijn de avontuurlijke basklarinettist Joris Roelofs en de vindingrijke drummer Joan Terol: een passende keuze. De pregnante basklarinet van Roelofs drukt voortdurend zijn stempel op de improvisaties. Het slagwerk van Joan Terol bezit op de juiste momenten een bijna brute kracht. Leidt verjazzing van klassiek nogal eens tot een belegen soort truttigheid, bij dit trio ontstaat een weergaloos muzikaal avontuur vol onverwachte wegen en wendingen. Broeierig klinkt hun visie op de ‘Waldstein Sonate’ en vol passie is hun ‘Pathétique’. De ‘Appassionata’ zit vanaf de eerste seconde vol onderhuidse spanning, iets wat ook geldt voor de twee bewerkte delen uit de ‘Quasi Una Fantasia’. Roelofs laat zijn basklarinet zingen en drummer Terol is een wonder van subtiliteit.

Studie
Weinig jazzmusici zullen zo een grondige studie gemaakt hebben van het oeuvre van de gigant Beethoven, een van de grootste componisten van de Westerse cultuur. In eerste instantie zou je bij een dergelijk artistiek initiatief kunnen denken aan het schenden van een heiligdom, maar Torres weet de essentie van zijn muziek diepgaand te benaderen en maakt hem met zijn fantastische ensemble actueler dan ooit. Beethoven is tijdloos en echt niet kapot te krijgen, mits je beschikt over voldoende invoelingsvermogen en de juiste instelling.

website Xavi Torres

Maak mee hoe jazz anno nu in de wereld beweegt.

Jazz Club BEAU betekent jazz in beroering. Wij gooien de grenzen open en willen de ‘inlichtingendienst’ voor jazztalent zijn. Met musici uit tal van landen, waaronder Zuid-Korea, Bulgarije, Turkije en Israël. Met programmeur Matti Austen binnen de geledingen zijn de ogen en oren hierbij maximaal geopend.

LEES MEER …

Artvark ft. Leo van Oostrom

do 19 sep, 20:15

Jazz Club BEAU: ADOLF SAX - the saxophone 1840-2023 - GENERATIONS MEETUP

Find out more »

Loek van den Berg Quintet

do 3 okt, 20:15

Jazz Club BEAU: Edisonwinnaar 2023

Find out more »

en eerder dit seizoen:

klassiek, india, europese folk & jazz

do 5 okt '23, 20:15

Jazz Club BEAU: CHI-KWARTET

Find out more »

Jazz Club BEAU: Kika Sprangers

do 2 nov '23, 20:15

Ode aan de verbeelding

Find out more »

Accordeon – Carte Blanche

do 30 nov '23, 20:15

Jazz Club BEAU: Rik Cornelissen feat. Bert van den Brink, Adinda Meertins & Ruben Drenth

Find out more »

The Bedroom Sessies

do 8 feb, 20:15

Jazz Club BEAU: Hilin

Find out more »

Blue Sands ft. Goudsmit & Erker

do 7 mrt, 20:15

Jazz Club BEAU: No longer Blue

Find out more »

Beethoven & Jazz

do 21 mrt, 20:15

Xavi Torres (piano), Joris Roelofs (basklarinet) & Joan Terol (drums)

Find out more »

Jazz and African vibes

do 4 apr, 20:15

Jazz Club BEAU: Licks&Brains / Ntjam Rosie

Find out more »

Jazz Club BEAU is een initiatief van Stichting Kamperlinie en mede mogelijk gemaakt door Provincie Utrecht