Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

midzomernacht Bach

Koepel van Stoop. Bachs canons uitgelicht.

do 27 jun '24 , 21:00

UITVERKOCHT – mail naar kaartverkoop@beauforthuis.nl voor een plek op de wachtlijst
(vermeld ook je telefoonnummer en het aantal kaarten)
de wachtlijst is vol, je kunt je er niet meer voor aanmelden
€23,50 / 18,50 incl. drankje korenbloem incl. een glas Wilder Land (ijs)thee

laatste kaarten extra concert op 5 juli!

De canons van Bach op basgitaar plus Sketches of Spain van Miles Davis en Pergolesi.

20.00 u: wandeling vanaf Beauforthuis naar de Koepel, 3,5 km (evt. per auto of fiets)
21.00 u concert: Bach in kaarsenverlichte koepel
21.45 u: toost
Eerst een avondwandeling en dan de zon zien ondergaan bij een met kaarsen verlichte koepel. Met de prachtige klanken van Bach vertolkt door SinBaPerBassi, het basgitaartrio van David de Marez Oyens, Jurre Hogervorst en Jan Hollestelle. David is een nazaat van Johannes Stoop en in het Beauforthuis ook bekend oa als bassist van Jan Akkerman.
De muziek van Bach heeft altijd een enorme aantrekkingskracht gehad op David. Hij koos ervoor de canons van Bach uit te voeren op speciaal gestemde akoestische basgitaar.

De 14 canons uitgelicht.

50 jaar geleden werd een gedrukt exemplaar van de Goldberg variaties gevonden met aantekeningen van Bach zelf hierin. Bovendien zat hier achterin een manuscript van Bach, met op een A4-tje 14 canons geschreven in een soort geheimschrift op basis van de bas in de eerste acht maten van de Aria van de Goldberg variaties. Het boek Gödel, Escher en Bach maakte hier ook al melding van.

Deze canons hebben zij bewerkt voor 3 basgitaren. Tijdens dit concert spelen ze, deze 2- tot soms wel 6-stemmige canons en laten we zien en horen welke geniale creatieve technieken Bach hierbij heeft gebruikt. De drie door Jan Hollestelle gebouwde basgitaren zorgen weer voor een unieke, sonore en tegelijk heldere klank.

Jan Hollestelle, Jurre Hogervorst en David de Marez Oyens – akoestische basgitaar, elk in een eigen stemming.

de musici
De muziek van Bach heeft al lange tijd een enorme aantrekkingskracht gehad op de drie basgitaristen van dit bijzondere trio. Ieder heeft daar op eigen manier al uiting aangegeven. Jan speelt al jaren Barokcontrabas(violone) voornamelijk in het Barokensemble Concerto d’ Amsterdam, Jurre en David, docenten aan het conservatorium van respectievelijk Tilburg en Amsterdam, hebben al eerder het dubbel viool concert van Bach op elektrische basgitaar opgenomen. Zo ontstond het idee om de Sinfonia’s van Bach, de driestemmige inventies, te gaan bestuderen. Gebruik makend van zeer ongebruikelijke stemmingen lukt het om deze, hoewel een octaaf lager, in de originele verhoudingen te spelen op drie akoestische basgitaren. Het resultaat: een zeer aangename verrassend ‘ongehoorde’ klank. De instrumenten die door dit trio worden bespeeld zijn allemaal door Jan zelf gebouwd.

Leuk weetje: Jan Hollestelle speelde met de Torero’s in het voorprogramma van het enige concert dat de Beatles ooit in Nederland gaven. lees meer

website David de Marez Oyens
website Jurre Hogervorst
website Jan Hollestelle

nadere info

  • Meer over de Koepel van Stoop
  • Rondom de Koepel zijn banken en kussens opgesteld voor de luisteraars.
  • Bij regen zorgen wij voor paraplu’s.
  • Indien je met de auto gaat svp parkeren bij de Pyramide van Austerlitz. De Woudenbergseweg richting Woudenberg lopen, bij hm-paal 81 rechtsaf en dan zie je de koepel gloren. 8 min lopen.
  • Bij ontvangst en na afloop een drankje.