Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Mark Lotz • Freshta

Mark Alban Lotz, Claudio Puntin, Jörg Brinkmann, Jeroen van Vliet, Dirk-Peter Kölsch

ma 24 jun '24 , 20:15

UITVERKOCHT – mail naar kaartverkoop@beauforthuis.nl voor een plek op de wachtlijst
(vermeld ook je telefoonnummer en het aantal kaarten)
de wachtlijst is vol, je kunt je er niet meer voor aanmelden
€16 / 11 / met CD 25 korenbloem incl. een glas Wilder Land (ijs)thee

Kaartje met CD gekocht voor €25? Dan ligt de CD klaar bij het concert. De CD is ook los verkrijgbaar bij het concert.

Mark Alban Lotz – fluiten, fx | Claudio Puntin – klarinetten | Jörg Brinkmann – cello, fx | Jeroen van Vliet – piano, fx | Dirk-Peter Kölsch – drums

We grepen de buitenkans om Mark Lotz met zijn Freshta ensemble te laten spelen, vlak voordat ze in BIMhuis Amsterdam staan.
Met zijn nieuwe groep Freshta eert Mark Lotz de nalatenschap van Freshta Kohistani. Als voorvechter van vrouwenrechten en democratie in Afghanistan werd zij in 2020 op 29-jarige leeftijd vermoord door de Taliban. Ondanks haar tragische lot straalt de muziek vooral hoop uit. Freshta is opgedragen aan vrouwelijke activisten in Azië en Afrika. Het project en het gelijknamige album zijn ontstaan uit een compositieopdracht voor BumaStemra en de VNJJ.

Mark Lotz is een fluitist en componist van de buitencategorie en met Freshta heeft hij een een droombezetting van Europese solisten aan zijn zijde, in een haast klassiek geïnstrumenteerde bezetting. Verwacht mystieke, verfijnde muziek met een krachtige emotionele laag, gespeeld door musici bekend van hun werk met o.a. Markus Stockhausen, Steve Reich, Fred Frith, Jan Bang, Hermento Pascoal, Ensemble Modern, Zurich Tonhalle Orchestra, Holland Symphonia, etc etc.

Sinds de pandemie hebben Marks activiteiten steeds vaker een maatschappelijke focus. De muziek van de CD Freshta is opdragen is aan Freshta Kohistani, een vrouwenactiviste uit Afghanistan. Muziek die het klassieke kamermuziek- en jazz genre overstijgt.

foto: Krijn van Noordwijk
Freshta
Hasina

Het woord ‘nieuwe klankwerelden’, dat meestal wordt gebruikt in de context van hedendaagse muziek, is behoorlijk versleten, maar bij Lotz is het terecht.

Neue Zeitschrift für Musik

Lotz is het soort artiest dat altijd in dienst lijkt te staan van zijn kunst, wat wil zeggen dat hij de aandacht vestigt op de muziek en zijn genialiteit gebruikt om de muziek te laten oplichten in het donker.

Jazz Da Gama magazine (Canada)