Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Stabat Mater

Pergolesi Ensemble

di 26 mrt '24 , 20:15

UITVERKOCHT – mail naar kaartverkoop@beauforthuis.nl voor een plek op de wachtlijst
(vermeld ook je telefoonnummer en het aantal kaarten)
de wachtlijst is vol, je kunt je er niet meer voor aanmelden
€26 / 19 korenbloem incl. een glas Wilder Land (ijs)thee

Dit bekendste en mooiste Stabat Mater heeft ook in deze versie voor zangstemmen en saxofoons een sterke ontroerende kracht. De muziek raakt diepe, universele gevoelens, namelijk enerzijds een intense verdrietigheid, anderzijds ook overlevingskracht en optimisme.
Pergolesi schreef dit werk kort voor zijn dood in 1736. Hij was toen 26 jaar oud. Hij schreef het stuk in Pozzuoli, het plaatsje waar hij zich teruggetrokken had vanwege zijn zeer slechte gezondheid. Pergolesi kreeg de opdracht om het Stabat Mater van Alessandro Scarlatti dat tot dan toe elke goede vrijdag in de kerk Maria dei Sette Dolori in Napels werd opgevoerd, te vervangen.
Dit jaar wordt het Stabat Mater voorafgegaan door het prachtige Salve Regina Van Domenico Scarlatti.

Salve Regina – Domenico Scarlatti 
Stabat Mater – Giovanni Battista Pergolesi    

Pergolesi’s Stabat Mater is een beroemd barok-oratorium uit 1736 over Maria die alleen achterblijft bij het kruis. De muziek gaat over verlies, maar ook over overleven en hoop. Dit stuk over rouwverwerking brengt de paasboodschap bij uitstek, maar dan wel wat beknopter dan de Mattheus Passie. Het stuk is troostend voor allen die een verlies van een dierbare te betreuren hebben en dit thema is extra toepasselijk in tijden van oorlog, waar de achterblijvende soldatenmoeders hun hartverscheurende leed uitschreeuwen. Marianne zong dit stuk eerst vele jaren met een strijkkwartet en besloot toen dat het voller en aangrijpender zou klinken met een saxofoonkwartet. Daarmee heeft zij vaak in het centrum van Amsterdam, waar zij ook woont, maar ook door het hele land, opgetreden. Maar op dinsdag 26 maart komt zij in Het Beauforthuis samen met sopraan Wendeline van Houten en Het Pergolesi Ensemble het Stabat Mater zingen.

Het Pergolesi Ensemble

Het Pergolesi Ensemble doet jaarlijks terugkerende uitvoeringen van Pergolesi’s welbekende Stabat Mater. De concerten zijn geconcentreerd rond Pasen. Dit project staat al jaren onder leiding van alt Marianne Selleger. Naast haar zingt sopraan Wendeline van Houten. Bijzonder bij het begeleidend instrumentaal ensemble is dat er saxofoons in plaats van strijkers gebruikt worden. 

Het Pergolesi Ensemble is:
Wendeline van Houten – sopraan
Marianne Selleger – alt
Tilen Lebar – sopraansaxofoon
Leo van Oostrom – altsaxofoon
Dirk Hooglandt – tenorsaxofoon
Michiel van Dijk – baritonsaxofoon

foto: Maria Nikolic

www.pergolesi.nl

Dit concert maakt deel uit van de randprogrammering rondom The Passion in Zeist, 28 maart.