Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Debussy & Ravel

Martin Oei piano

zo 24 mrt '24 , 17:30

UITVERKOCHT – mail naar kaartverkoop@beauforthuis.nl voor een plek op de wachtlijst
(vermeld ook je telefoonnummer en het aantal kaarten)
de wachtlijst is vol, je kunt je er niet meer voor aanmelden
€22,50 / 15 korenbloem incl. een glas Wilder Land (ijs)thee

Als jongen nog werd Martin door Daniël Wayenberg onder de hoede genomen en vervolgens vormden zij zes jaar lang een piano-duo.

Vandaag brengt Martin het Parijs uit het begin van de vorige eeuw tot leven met werk Debussy en Ravel.

A touch of Paris

Stap binnen in de betoverende wereld van klassieke pianomuziek tijdens een avond vol prachtige klanken. Dit pianorecital brengt twee van de meest invloedrijke Franse componisten van de 20ste eeuw tot leven: Claude Debussy en Maurice Ravel.


De muzikale reis begint met Debussy’s Jardins sous la pluie uit de Estampes. Dit stuk neemt je mee naar een tuin in de Normandische stad Orbec tijdens een extreem hevige regenbui. We horen de geluiden van de wind die blaast, een razende onweersbui en regendruppels die vallen. Debussy verwerkt in dit werk twee volksmelodieën, het wiegeliedje Dodo, l’enfant do en Nous n’irons plus au bois parce qu’il fait un temps insupportable (We gaan niet langer naar het bos, omdat het weer ondraaglijk is).
Vervolgens klinkt er een selectie uit Debussy’s préludes, waarin we getuige zijn van een reeks muzikale schilderijen. Van de schilderachtige heuvels van Anacapri tot het stormachtige Ce qu’a vu le vent d’ouest.

Na de pauze worden we ondergedompeld in de duistere en poëtische wereld van Maurice Ravel’s Gaspard de la Nuit, geïnspireerd door gedichten van Aloysius Bertrand. Ondine beschrijft een waterfee, zij probeert met haar gezang een man te verleiden om mee te gaan naar haar rijk, diep op de bodem van de zee, in een driehoek van water, vuur en aarde.
Le Gibet (‘de galg’) is een macaber werk, we horen gedurende het hele werk het geluid van de klokjes (ostinato bes) omgeven door donkere akkoorden. “Er weerklinkt een klok tegen de muren van een stad met aan de horizon het karkas van een gehangene, roodgekleurd door de ondergaande zon”.
Scarbo is een klopgeest, half trol, half geest – een duivelse dwerg, die pirouettes maakt, plots verschijnt en weer verdwijnt, die mensen op een beangstigende manier in hun slaap stoort. We horen gedurende dit stuk repeterende tonen, afgewisseld met sterke accenten en dat herhaalt zich steeds. Op het einde lost de muziek in het niets op, Scarbo, de klopgeest verdwijnt.
Het recital bereikt zijn hoogtepunt met Ravel’s betoverende La Valse, waarin de muziek opwelt als een wervelende dans in een elegante balzaal.

Laat je meeslepen door deze muzikale reis en ervaar de tijdloze schoonheid van Debussy en Ravel.

Debussy – Jardins sous la pluie uit de Estampes
préludes
Book 1
nr. 5 – Les collines d”anacapri
nr. 6 – Des pas sur la neige
nr. 7 – Ce qu’a vu le vent d’ouest
nr. 8 – La fille aux cheveux de lin
nr. 12 – Minstrels: Modéré
Book 2
nr. 1 – Brouillards
nr. 3 – La puerta del Vino
nr. 5 – Bruyères
nr. 6 – Général Lavine – eccentric
nr. 12 – Feux d’artifice

Pauze

Ravel – Gaspard de la Nuit
Ondine
Le Gibet
Scarbo

Ravel – La Valse