Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Vaart – een ode aan de stadsnatuur

BeaufortFilmHuis met inleiding Harry Boeschoten (Staatsbosbeheer)

do 11 mei '23 , 19:30

UITVERKOCHT – mail naar kaartverkoop@beauforthuis.nl voor een plek op de wachtlijst
(vermeld ook je telefoonnummer en het aantal kaarten)
de wachtlijst is vol, je kunt je er niet meer voor aanmelden
€15 korenbloem incl. een glas Wilder Land (ijs)thee

(Voorafgaand om 19 u opening expo Leaves on my Mind en optreden duo Van Hemel en Hel).

Wie de natuur wil ontdekken, hoeft de stad niet uit. Geïnspireerd door documentairemakers zoals Jorens Ivens en Bert Haanstra, ging Suzanne van Leendert op zoek naar verbinding met de natuur in de stad. Het resultaat is een poëtische, associatieve en experimentele film die zich door de seizoenen heen richt op een stuk water midden in de stad. Een stuk water van nog geen anderhalve kilometer waar zich meer afspeelt dan je denkt…

na afloop is er uitleg over de aanleg van een Heuvelrugtuin, een vriend van de biodiversiteit met streekeigen planten!

inleiding
Harry Boeschoten is Programmadirecteur Groene Metropool bij Staatsbosbeheer. Hij vertelt waarom Staatsbosbeheer zich bezighoudt met het verbinden van de stad met grotere natuurgebieden en zo een groene loper uit te rollen vanaf de voordeur naar het bos. Dit is een mooie inleiding op de documentaire van Suzanne van Leendert over de Klopvaart, een natuurpareltje in de stad Utrecht.

Suzanne richtte zich op haar directe omgeving, een vaart in de stad Utrecht (de Klopvaart), als het ware haar ‘achtertuin’. Een stukje natuur in de stad dat op het eerste gezicht alledaags en niet bijster interessant lijkt met hoge flats aan de ene kant en huizen aan de andere kant. Het is water zoals dat in elke stad wel te vinden is en waar je achteloos langs kan fietsen, of zoals de film doet, een moment bij stil kan staan.

“Ik wil laten zien hoe mooi je eigen omgeving kan zijn, ook in de stad, als je er maar oog voor hebt. De natuur staat niet los van ons maar is overal om ons heen.” – Suzanne van Leendert

voice over
De film is een samenwerking met Anne Broeksma, dichteres van het Utrechtse Stadsdichtersgilde, die een poëtische voice-over bij de beelden schreef, en Gerwin Weidenaar, net afgestuurd componist en sound designer, die een klankwereld creëerde waarin de grens tussen bestaand geluid, sound design en muziek vervaagt.

In de film zien we niet alleen de schoonheid van de natuur – zoals de lichtschittering van de zon die strepen op het water zet, een duif die ongenaakbaar in een boom blijft zitten tijdens de stromende regen of een aalscholver die zijn vleugels spreidt – maar vooral ook de ‘interactie’ van dit stukje stadswater met haar bewoners eromheen.

De film is inmiddels te zien geweest op festivals en tv in Nederland, Canada, de Verenigde Staten en Finland. Tijdens het Natourale festival in Wiesbaden won de film de award voor Best Short nature Film. Eerder won de film ook al de Best Experimental Documentary Award tijdens het Vaasa Wildlife Filmfestival in Finland. Met steun van de Nederlandse ambassade in Finland konden we naar Vaasa om het festival bij te wonen.

Mede mogelijk gemaakt door Gemeente Utrecht, RTV Utrecht, KF Hein Fonds, Stichting Carel Nengerman Fonds, Gravin van Bylandt Stichting en Stichting Xpress Art