Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

OPENING EXPO Leaves on my mind

tekeningen van Jacolien de Jong over vergankelijkheid en vergetelheid

do 11 mei '23 , 19:00

UITVERKOCHT – mail naar kaartverkoop@beauforthuis.nl voor een plek op de wachtlijst
(vermeld ook je telefoonnummer en het aantal kaarten)
de wachtlijst is vol, je kunt je er niet meer voor aanmelden

Opening expositie Jacolien de Jong “Leaves on my mind”. Jacolien laat zich inspireren door de natuur om ons heen en de natuur in onszelf. Schoonheid en vergankelijkheid zijn leidende thema’s, die ze combineert ze in tekeningen van het menselijk brein waarin natuurlijke materialen zijn verwerkt. “In mijn tekeningen verwordt het menselijk brein tot een blad dat van de boom valt’.

Haar kunst inspireerde het duo “Hemel en Hel” tot het schrijven van een speciaal lied. Zij brengen dat graag ten gehore.

Wij zijn natuur! De natuur om ons heen en in onszelf
Wie zijn wij, wat is onze natuur en wat betekent de natuur voor ons. Van kinds af aan ben ik gefascineerd door de schoonheid en vergankelijkheid van de natuur. En ik ben een verzamelaar, ik verzamel stenen, schelpen, fossielen en planten. Ook de menselijke natuur interesseert mij. Ik ben nieuwsgierig naar wat mensen beweegt en hoe gedrag wordt gestuurd door prikkels vanuit het brein. Wat gebeurt er in ons hoofd, hoe zit onze binnenwereld eruit, letterlijk en figuurlijk.

tekening: Jacolien de Jong

Vergankelijkheid en vergetelheid
Mijn fascinatie voor de natuur en het menselijk brein uit ik in mijn tekeningen. Mijn recente werk draagt als overkoepelende titel ‘’Leaves on my mind‘’ en verwijst naar de schoonheid en de vergankelijkheid van de natuur en van onszelf. Wat wij beleven en ervaren gaat voorbij, wat ons rest zijn herinneringen.

Verbeeldingskracht en natuurlijk materiaal
In mijn werk combineer ik natuurlijk materiaal met verschillende teken- en druktechnieken. De vormen, structuren van nerven en bladeren gebruik ik om het brein te verbeelden.

Jacolien woont en werkt in Utrecht en is opgeleid aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. www.jacoliendejong.kunstinzicht.nl

“In mijn tekeningen verwordt het menselijk brein tot een blad dat van de boom valt’’

Poëtische blauwdruk van de stadsnatuur
Voor deze serie werkte Jacolien de Jong samen met dichter Suzanne van Leendert. Zij delen hun passie voor de natuur en zorgen over de klimaatverandering in blauwdrukken van planten van Jacolien, waarin de poëtische teksten van Suzanne zijn verwerkt.