Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Oude muziek met vernieuwende instrumentatie

Ensemble Black Pencil

wo 22 sep '21 , 20:15 20:45

€ 25 / 17,50 / 35 / 50
foto: Joe Finch Photography

In de jaren tachtig vond een metselaar een muziekbundel in de muur van een Roemeens klooster. Het bleek de 300 jaar oude Caioni Codex. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verstopten monniken het naslagwerk daar om hem verborgen te houden voor Russische soldaten. Black Pencil neemt deze bundel als leidraad en speelt feestelijke traditionals, swingende zigeunermuziek en eeuwenoude, religieuze werken. Come Out, Caioni! ademt het gevoel van vrijheid, van samen naar buiten gaan, maar reflecteert met meer introverte, meditatieve stukken ook op het bijzondere tijdperk waar we ons momenteel in bevinden.

Ensemble Black Pencil kenmerkt zich door het brede repertoire wat ze spelen maar ook door de historische geïnformeerdheid en de originaliteit van hun uitvoeringen. Dit komt mede tot stand door de unieke instrumentatie van het gezelschap: blokfluit (Jorge Isaac), panfluit (Matthijs Koene), altviool (Esra Pehlivanli), accordeon (Marko Kassl) en slagwerk (Enric Monfort).

De Caioni Codex is vernoemd naar zijn samensteller, de zeer ruimdenkende monnik Johannes Caioni (1629/1630-1687). De bundel bestaat uit een omvangrijke en zeer gevarieerde verzameling van maar liefst 346 (!) muziekstukken en portretteert de zeer brede muzikale interesses van welvarend en kosmopolitisch Transsylvanië in die tijd. Het is niet zozeer de omvang maar het zijn de composities zelf die de codex zo bijzonder maken. Het bevat prachtige stukken met virtuoos gebruik van de (instrumentale) partijen, door kleurrijke compositorische technieken. De verscheidenheid in de samenstelling is ongekend: motetten door de grote meesters  Claudio Monteverdi en Orlando di Lasso, wereldlijke liederen en spetterende Roemeense en Hongaarse volksdansen. Italiaanse werken maar ook Duitse, Poolse, Franse, Sloveense… Kortom, een oase voor Black Pencil voor het ontwikkelen van het nieuw programma Come Out, Caioni.

website Black Pencil

PROGRAMMA
Anonymous Come Out, Caioni  (Ötodik Tancz hatodon, Sz. Bernard latasabol gepubliceerd in 1670)  
AnonymousThree Dances (Olah Tancz, Paikos Tancz, Lapoczkas Tancz  1670)  
AnonymousI just feel (Jesu te solum sentiam)  
AnonymousForgive me (Boczasd meg Ur Jsten)  
AnonymousScottish dance (Tancz)  
Monteverdi (1567-1643)O bone Jesu (gepubliceerd in 1582)  
AnonymousLamento (Lytaniae lacrymosae, Lytanie dulcorosae)  
AnonymousSt. Bernard (Sz. Bernard latasabol)  
AnonymousSweet memory (Jesu dulcis memoria gepubliceerd in 1670)  
AnonymousSarabanda  
Orlando di Lasso (1532-1594)  Magnificat I toni (Magnificat primi toni gepubliceerd in 1567)  
Jacob Gallus (1550-1591)You are my friends  (Vos amici mei estis gepubliceerd in 1670)  
Anonymous: Courante I (Curanta)  
Anonymous: Courante II (Curanta)  
Anonymous: The Count (Tegnap groff halala – Chorea)  
Anonymous: The other Gypsies (Mas olah kettos gepubliceerd in 1670)