zo 4 jan ’09, 17:30

Nieuwjaarsparty

Met de New Jazz Generation en DJ Solo Moderna

entree
kortingsprijs
€ 12,50
€ 7,50

Bas Kisjes – contrabas / Franz von Chossy – piano / Andreas Fryland – drums

We openen dit jaar met een funky jazzy Nieuwjaarsfeestje: eerst met de jongste jazzgeneratie, het trio van bassist Bas Kisjes, en vervolgens lekker dansen op Solo Moderna. Het repertoire van deze DJ is net zo eigenzinnig als dansbaar. Knappe jongen of meisje die stil kan blijven staan bij zijn funky balkanbeats en jazzy technosongs.

Contrabassist Bas Kisjes kreeg met zijn trio een carte blanche. Met andere woorden: ga dat podium op jongen, en ga lekker spelen met je vrienden. Onbevangen en onbevreesd verkennen ze de grenzen van hun eigen repertoire. Traditie is geen vies woord meer en deze jongste jazzgeneratie, opgegroeid met Radiohead en iPod, maakt zonder erbij na te denken crossovers met popmuziek.

za 10 jan ’09, 20:15

Igor Roma & Harmen Fraanje

 

entree
kortingsprijs
€ 21,00
€ 12,50

Igor Roma – piano / Harmen Fraanje – piano

“Great minds think alike”. Of deze Engelse zegswijze waarheid bevat, gaan we merken wanneer Harmen Fraanje klassiek meesterpianist Igor Roma ontmoet. Harmen speelt iedere maand met een bijzondere gast, zie meer informatie op de voorpagina en verderop in de agenda.

Beide pianisten schuwen het muzikaal avontuur niet en ze zullen elkaar uitdagen in een mix van bekende klassieke thema’s en onverwachte improvisaties. Roma, winnaar van het Franz Liszt concours in 1996, en Fraanje wisselen elkaar voortdurend af en de ideeën buitelen in een wervelwind over elkaar heen. De een volgt de ander, en vice versa. Men probeert elkaar creatief dwars te zitten. Het kan van Beethoven, via een improvisatie, langs een eigen compositie, naar Rachmaninoff gaan. Of andersom. Of toch zonder Beethoven. Kortom, niemand weet wat het gaat worden deze avond. Een ding is zeker: we kunnen de krachtmeting tussen Roma en Fraanje opvatten als een verlaat muzikaal nieuwjaarsvuurwerk.

zo 11 jan ’09, 17:30

De Peel

Einzaam aan de top

entree
kortingsprijs
€ 16,00
€ 11,00

Ton Engels – zang; Cor Mutsers – gitaar; Eric Coenen – bas; Arthur Lijten – drums

Ton Engels komt samen met zijn Medeplichtigen het Beauforthuis onveilig maken. Zijn laatste album Wies Merge oogstte alom lof, vanwege de natuurlijke manier waarop hij het Limburgs dialect koppelde aan inventieve liedjes en rake vertalingen van onder andere Tom Waits en Randy Newman. Fijne liedjes, ontspannen praatjes tussendoor en een dijk van een band: Ton Engels laat het er zo gemakkelijk uitzien. Maar schijn bedriegt, want met de tong ferm in de wang weet hij: het is “Einzaam aan de top”. Ton Engels is een beminnelijk zanger/liedjesschrijver en wereldberoemd in Limburg. En die Medeplichtigen zijn naast fantastische muzikanten ook aardige jongens.

za 17 jan ’09, 21:30

Dansen met De Nazaten

Surinaams Multicul Concert

entree
kortingsprijs
€ 15,00
€ 11,00

Robby Alberga – gitaar / Klaas Hekman – piccolo-, sopraan- en basssax / Carlo Ulrichi Hoop –conga’s en surinaamse percussie / Keimpe de Jong – sopraan- en tenorsax / Setish Bindraban – trompet / Gregory Kranenburg – drums / Chris Semmoh – skratyi, surinaamse percussie / Patrick Votrian – trombone, sousafoon / Carlo Jones – altsax en erelid

Muziek voor je hoofd, je hart en je heupen

De Surinaamse dansmuziek kaseko en jazzmuziek vinden hun oorsprong allebei in Afrika. Niet gek dus dat die twee stijlen ongelofelijk goed mengen. Dat bewijzen de Nazaten op deze lange Multicul avond. Je waant je soms in Zuid-Amerikaans carnaval -zo dansbaar- en het volgende moment valt je mond open bij het horen van de creatieve jazzimprovisaties die deze club blazers en trommelaars laten horen. Een “krankzinnige mix van stijlen”, schreef de Volkskrant ooit en dat klopt. Zelf noemen de negen (!) mannen van de Nazaten het “heftig swingende Tropi-jazz”.

De band weerspiegelt die mengelmoes in de bezetting: wit en zwart staat schouder aan schouder muziek te maken. De ritmesectie ronkt gesmeerde sekete, kamalama, kaseko en bakafutu onder de orgelende pijpen van de blazers: bassax, tenorsax, trompet, sousafoon en tromobone.

De Nazaten werkten samen met o.a. Misha Mengelberg, Hans Dulfer en James Carter, traden op in Zuid-Afrika, op het North Sea Jazz en het Dunya Festival. “Razend strakke kaseko-en calypso ritmes op skratyi (Surinaamse basdrum) en snare-drum afgewisseld met opzwepende conga- en bongo-soli waarbij virtuoze jazzimprovisaties, Oost-Europese klezmer-melodieën met Turkse soefi en zelfs Indiase Bollywood-deuntjes combineren.” schreef Trouw.

zo 18 jan ’09, 17:30

People You Know a.k.a. Sneakerfreak

Pop

entree
kortingsprijs
€ 11,00
€ 8,50

Arthur van Westerop – zang, gitaar / Ferry van der Groep – gitaar, zang / Lourens van Haaften – gitaar / Marco van Os – basgitaar / Pimba – drums

Ooit begonnen als akoestisch trio onder de naam SneakerFreak, nu uitgebreid met een drummer en bassist, heeft People You Know afgelopen jaar een dijk van tweede album afgeleverd. Het moet wel raar lopen wil 2009 niet het jaar van People You Know worden.

De eerste tekenen waren al veelbelovend. Het debuutalbum “Go” werd breeduit bejubeld in de media, en de band speelde zich op eigen kracht (zonder de steun van een grote platenmaatschappij) in de kijker op de grotere festivals en in het voorprogramma van onder andere Racoon, Starsailor en Heather Nova.
Ondanks de banduitbreiding is akoestische pop nog steeds de basis, maar dankzij de ritmesectie komt er meer vaart en verdieping in de aangrijpende liedjes. Constanten zijn de vinnige gitaarpartijen van Lourens en de prachtige stem van zanger Arthur. Hij geeft de kleine verhaaltjes in de muziek net dat beetje extra inlevingsvermogen mee, en maakt van een goed liedje een memorabel liedje.

People You Know zijn mensen die u vast graag zou willen kennen.

ma 19 jan ’09, 20:15

Gert Vlok Nel

 

entree
kortingsprijs
€ 17,50
€ 15,00

Gert Vlok Nel – zang, gitaar, mondharmonica

Gert Vlok Nel horen is hem nooit meer vergeten. Zijn zachtaardige maar indringende liedjes en gedichten laten de luisteraar nooit onberoerd. Het Zuid-Afrikaans, zijn moedertaal, klinkt even vertrouwd als vreemd. Je verstaat het net wel en ook net niet. Haast per ongeluk werd hij in ons land ontdekt als zanger/liedjesschrijver. Hij was in Nederland uitgenodigd vanwege zijn reputatie als dichter en bleek zijn gedichten ook te zingen en zichzelf te begeleiden op gitaar en mondharmonica. Verpletterend is zijn aanwezigheid in de documentaire Beautiful in Beaufort-Wes van Walter Stokman. De in 2006 uitgezonden televisiedocumentaire maakte van Gert Vlok Nel een cultheld in Nederland, iets wat hij in zijn thuisland al langer was. Hij toerde de afgelopen jaren met succes door Nederland en is nu ook weer terug in het Beauforthuis. Het beste recept voor wat warme Zuid-Afrikaanse zon in een koude Hollandse januari.

Als voorprogramma wordt Gert Vlok Nel vanavond bijgestaan door de Zuid-Afrikaanse schrijver én singer/songwriter Rian Malan, wiens boek My Traitors Heart ook in Nederland werd uitgebracht.

vr 23 jan ’09, 20:15

Ideale schoonzoon

Herman Pouderoyen

entree
kortingsprijs
€ 16,00
€ 12,50

Herman Pouderoyen – zang, gitaar / Onno Kuipers – accordeon / Ronald de Jong – contrabas

Liedjes en verhalen in “de ideale schoonzoon” gaan over de vraag waarom mensen toch in godsnaam bij elkaar blijven. Want het is Herman Pouderoyen volstrekt een raadsel waarom dat toch steeds maar gebeurt, dat bij elkaar blijven. Herman Pouderoyen is een rocker vermomd als chansonnier. Hij gaat het gevecht met de grijze middelmaat aan en kiest voor de frontale aanval. Muziek is daarbij zijn belangrijkste wapen, terwijl hij uit alle macht probeert zijn verstand niet te verliezen. Of zoals Herman zelf zingt: ‘Het

za 24 jan ’09, 20:15

Gé Reinders, JW Roy & OCOBAR

 

entree
€ 16,00

Gé Reinders | JW Roy | Bart Wijtman – bas | Cok van Vuuren – gitaar | Rob Wijtman – drums

Toen Gé Reinders overstapte van Engelstalige rock naar Limburgse liedjes speelde hij al snel in het Beauforthuis. De eerste keer zat er vijftig man, maar hij veroverde Nederland en in no time zat de zaal stampvol. Nu komt hij natuurlijk benefieten voor de verbouwing en we verwachten, zoals altijd, een volle bak! Hij neemt de Nederlands- en Brabantstalige zanger JW Roy mee, die in 2007 voor het eerst in Austerlitz speelde. Samen zingen ze liedjes van de Amerikaanse en Engelse singer/songwriters uit hun jeugd, die hen zo inspireerden om zelf de muziek in te gaan: Dylan, Guy Clarck, Eric Burdon etc.

Om het helemaal een groot feest te maken hebben ze Ocobar uitgenodigd (“Het beste bandje van Nederland,” zegt Gé), de huisband van VPRO’s Holland Sport. Ocobar bestaat uit Cok van Vuuren, Rob Wijtman en zijn broer Bart Wijtman. In hun studio in Rotterdam maken zij hun tegentijdse muziek.

zo 25 jan ’09, 12:00

Stemband & Slagwerk

kindervoorstelling vanaf 6 jaar

entree
kortingsprijs
€ 13,50
€ 11,00

Margriet van Reisen – zang en slagwerk; Arnold Marinissen – slagwerk en zang

Wat is het verschil tussen praten en zingen? Tussen muziek en geluid? In de vrolijke muziekvoorstelling PRRRRAAT! voor iedereen vanaf 6 jaar kan Margriet van Reisen alleen maar zingen. Zal het slagwerker Arnold Marinissen deze keer wel lukken haar aan het praten te krijgen? Reisen en Marinissen bespelen allerlei rare en minder rare instrumenten. Rode draad zijn de gedichten van Alexander Poesjkin, terwijl de muziek uit alle windstreken komt. Berio en Britten, naast Stravinsky en Schwitters. Alles wordt ingezet om de communicatie tussen de twee muzikanten op gang te krijgen. Maar dat blijkt nog niet zo eenvoudig. Zo blijft het tot het eind spannend.

zo 25 jan ’09, 17:30

Bertus Borgers

 

entree
kortingsprijs
€ 12,50
€ 11,00

Bertus Borgers – zang, saxofoon / Peter Borgers – gitaar

In grote families is het altijd wat. Geboorte, huwelijk en dood zijn de Grote Familieomstandigheden waarvoor alles moet wijken. De Kleine Familieomstandigheden zijn talrijker en vaak veel grappiger en interessanter. In de muzikale voorstelling Familie Omstandigheden stelt saxofonist Bertus Borgers zichzelf ditmaal als liedjesschrijver centraal. Geen luide versterkers, geen drumstel. Wel Bertus’ saxofoon, zijn broer Peter en een paar oude Duitse gitaren die zorgen voor de blues. Liedjes klinken puur en ongepimpt, eigenlijk zoals ze zijn ontstaan. Borgers praat de liedjes met relaxte anekdotes aan elkaar. In Bertus Borgers schuilt een dikke veertig jaar Nederlandse popgeschiedenis. Met zijn bands Sweet d’Buster en Groove Express, en als solist bij Herman Brood, Golden Earring en Raymond van ’t Groenewoud heeft hij zijn stempel op de popmuziek meer dan gedrukt. Familie Omstandigheden is herkenbaar voor mensen met een grote én kleine familie.

wo 28 jan ’09, 20:15

Harmen meets Anton Goudsmit

 

entree
kortingsprijs
€ 7,50
€ 5,00

Harmen Fraanje – piano | Anton Goudsmit – gitaar | Stefan Lievestro – bas | Hans van Oosterhout – drums

Anton Goudsmit is net zo beroemd om zijn volvette funky gitaarsound als om de kop die hij erbij trekt als hij speelt. Kijk bijvoorbeeld eens hoe hij een foutloze Misirlou solo (bekend van Pulp Fiction) speelt.
Anton en Harmen kennen elkaar goed, ze hebben al meerdere platen samen opgenomen. Dat wordt dus een aansprekend en goed ingespeeld concert. Maar daarom niet minder verrassingen! Want deze mannen kennende maken ze er een inspirerend jam-avondje van.

za 31 jan ’09, 20:15

Arthur Adam & Malcolm Holcombe

te gast bij Iain Matthews Common Grounds

entree
kortingsprijs
€ 16,00
€ 11,00
Arthur Adam, de man die eerder werd vergeleken met Jeff Bukcley, Brian Wilson, Jamie Cullum. Nu klinkt zijn muziek rustiger en indringender. De liedjes op zijn
debuutalbum Shhh ademen rust, stilte, ruimte. Zijn live-optredens zijn intens. Kijk voordat je besluit naar het concert te komen vooral naar de documentaire die de NPS over hem maakte.
Zijn nieuwe plaat  In A Cabin With Arthur Adam werd binnen 24 uur na verschijnen door VPRO’s 3voor12 tot album van de week uitgeroepen en op de luisterpaal gezet.
Naast zijn soloactiviteiten is Arthur ten Cate (alias Arthur Adam) actief als zanger/gitarist bij The New en als bassist bij de band Pelt (explosieve, op deltablues
georiënteerde funky rock – in 2005 op North Sea Jazz).

Malcolm Holcombe: zijn nieuwste cd Gamblin’ House stond 9 weken achtereen in de Americana Music Association Top20.
Zijn muziek en liedjes maken indruk, blijven dagen aan je hangen als de rook van een houtvuur. Zijn uit graniet gehouwen hoofd, zijn stem van boomschors en roestig rails-ijzer verraden Malcolm Holcombes afkomst uit de bergen van North-Carolina. Als eenvoudige man is zijn motto ‘als je iets doet, dóe het dan’. Volledig aanwezig in het hier en nu speelt hij, soms jankend, soms met een gospelachtige bevlogenheid of broze tederheid.

Gastheer van de avond is singer/songwriter Iain Matthews, die samen met hen het mysterie rond de perfecte song probeert te doorgronden.

zo 1 feb ’09, 17:30

Ack van Rooijen & Soesja Citroen

 

entree
kortingsprijs
€ 16,00
€ 11,00

Soesja Citroen – zang; Ack van Rooijen – trompet, flügelhorn; Berend van den Berg – piano; Ruud Ouwehand – contrabas; jong talent: Floris van der Vlugt – saxen

Twee Nederlandse jazz-toppers van grote internationale allure op één avond: dat overkomt je niet vaak. Ack van Rooijen, wereldwijd bekend als één van de beste trompettisten en flügelhornisten, heeft voor deze avond de stukken gekozen die hem het meest dierbaar zijn. En dan hebben we het over een aantal bijzondere juweeltjes.
Na de pauze kunnen we gaan genieten van de warme stem van zangeres Soesja Citroen. Niet voor niets wordt zij ook wel de chansonnière van de jazz genoemd. Wat haar zo bijzonder maakt zijn haar zelfgeschreven persoonlijke liedjes, die zij met ingehouden passie voor het voetlicht brengt. Ongetwijfeld zal zij ons vanavond op een ontroerende manier weten te boeien.

zo 1 feb ’09, 21:30

Schoenen uit bij Kasba

Multicul Laydown Concert

entree
kortingsprijs
€ 15,00
€ 11,00

Sami El Gousli – zang, percussie / Roel Denteneer – gitaar / Dieter van der Westen – basgitaar / e.v.a.

Zanger Sami El Gousli gaf enkele jaren terug al een schitterend multicul-concert met Eric Vaarzon Morel. Nu is hij terug met zijn eigen Marokkaans/Nederlandse band Kasba. Kasba heeft in Nederland en Marokko een ijzersterke live-reputatie opgebouwd met een aanstekelijke combinatie van Noord-Afrikaanse raï, rock, funk en reggae. Ze schopten het zelfs tot voorprogramma van Khaled, de koning van de raï, en een optreden op het huwelijksfeest van Willem Alexander en Maxima. Hun laatste en derde album “Tarab u nagham” (klank en melodie) laat een ander, akoestischer geluid horen. Het vormt de basis van hun huidige theatertoernee, waarvoor de groep wordt uitgebreid tot vijftien muzikanten, inclusief blazers, strijkers en extra zangers-percussionisten.

Tijdens deze Multicul spelen ze een akoestisch concert. Dus: schoenen uit en geniet van Kasba, lekkere hapjes en een kop muntthee, tot middernacht.

zo 8 feb ’09, 17:30

Drenthe

Daniël Lohues

entree
kortingsprijs
€ 16,00
€ 11,00
Allennig III heet het nieuwe hoofdstuk in de muzikale loopbaan van Daniël Lohues, de motor van Skik. Aan de hand van gloednieuwe liedjes, verhalen en gedichten gunt de bijna 37-jarige Drent de theaterbezoekers een kijkje in zijn gevoelsleven. “In m’n eentje ben ik vrij.”
Allennig, lieve mensen zat, mar uuteindelijk is iederien allennig.
Wel eens iemand de zwaarte van God en de diepte van Bach en Nils Holgersson horen bezingen, in één enkel lied over kasverlichtingsvervuiling, op zo’n manier dat u er nog om kon lachen ook? Dit is uw kans!
“Ik schrijf over wat me bezighoudt,” aldus Lohues. “Ik heb een liedje over de tijd, eentje over mijn oma, iets over een pastoor die ik op tv zag. Over de lente. Over muziek, één van de weinige dingen die ons allemaal bindt.”
“Lohues slaagt erin zo’n intieme sfeer te creëren dat je het

vr 13 feb ’09, 20:15

Eric Vloeimans meets Iain Matthews

Verbouwingsbenefietconcert

entree
€ 16,00

Iain Matthews – zang, gitaar | Eric Vloeimans – trompet | Egbert Derix – piano | Mike Roelofs – piano | Bart Oostindie – gitaar

Iain Matthews, altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen, begaf zich op 7 november al in de jazz. Voor ons een mooie aanleiding hem te koppelen aan jazzheld Eric Vloeimans, trompettist par excellence, voor een benefietconcert voor onze verbouwing. Het kan niet anders of dat levert muzikaal vuurwerk en veel onvoorspelbaarheid op. Zeker met de gasten die ze er nog bij uitnodigen: Egbert Derix, Mike Roelofs en Bart Oostindie. Matthews is de laatste jaren steeds met jazz in de weer en Vloeimans experimenteert lustig met electronica, dus wie weet welke kant de avond op kantelt? Niet voor muzikale smaldenkers. Diegenen met een open oor voor avontuurlijke klanken zullen beloond worden.

zo 15 feb ’09, 17:30

Bright Blue Gorilla

 

entree
kortingsprijs
€ 11,00
€ 8,50

Robyn Rosenkrantz – zang, gitaar / Michael Glover – zang, gitaar, bas, percussie, drum feet

Tja, hoe moet je dit nou uitleggen… In 1990 verkochten Robyn Rosenkrantz en Michael Glover hun hele hebben en houwen in L.A., kochten twee tickets richting Europa en beleven sindsdien een avontuur als muzikanten, acteurs en filmmakers. Ze maken absurde films, die ze in combinatie brengen met live muziek. Hun vorige film The Mind of Henry Lime werd overladen met prijzen, zoals die voor Beste Komedie op het SMTV Filmfestival in Mumbai. Ze komen naar het Beauforthuis met hun nieuwste film: Karate Film Café, over een dvd-winkel met films die niemand wil zien, een café met ’s werelds slechtste kok en een karateschool met wel heel rare methodes. Hun films en hun muziek hebben een typisch kneuterig sfeertje om zich heen. Met grappige liedjes, publieksparticipatie, minigitaren, samenzang en heel veel gezelligheid. Een Bright Blue Gorilla concert/film is een ervaring om nooit meer te vergeten.

za 21 feb ’09, 20:15

André Manuel

& BJ Baartmans bij Iain Matthews

entree
kortingsprijs
€ 16,00
€ 11,00
Iain Matthews ontvangt zanger/cabaretier André Manuel, een verstokte Achterhoeker die het platteland verre boven de stad prefereert. Hoewel hij haast in ieder theater van Nederland met zijn cabaretprogramma heeft opgetreden, voelt hij zich diep in zijn hart een muzikant. Hij voelt zich verwant met de blues en folk van Tom Waits, Captain Beefheart en Rory Gallagher. Luister maar eens naar enkele liedjes op zijn MySpace pagina. 
De Brabander BJ Baartmans vult hem vanavond aan: deze americana-voorman speelt in de band van Manuel èn JW Roy, maar schrijft ook zelf prachtige eigentijdse blues en levensliederen.
De countryzangeres Linda McRae moest wegens ziekte helaas afzeggen. In haar plaats zal de jonge Limburgse folkzanger Aran optreden. Bekijk zijn MySpacepagina.

zo 22 feb ’09, 12:00

Afrikaanse verhalen voor kinderen

De Regendanser

entree
kortingsprijs
€ 12,50
€ 10,00

Sami Gathii en John Kayongo – zang, spel, dans, trommels

In typisch Afrikaanse stijl met veel dans, zang en tromgeroffel brengen Sami Gathii en John Kayongo een bewerking van het traditionele kinderverhaal De Regendanser. De Regendanser woont in het Grote Woud en als daar de Grote Droogte aanbreekt, zorgt de Regendanser voor regen. In het dorp is een klein jongetje geboren. Zijn naam Okoth betekent ‘Water is Leven’. Sinds de geboorte van Okoth (water is leven) blijft de Grote Droogte maar voortduren en volgens de medicijnman komt dat door Okoth…
Een spannend verhaal voor kinderen vanaf 6 jaar.

zo 22 feb ’09, 17:30

Rachmaninoff & Piazzolla

Eke Simons & Rares Mihailescu

entree
kortingsprijs
€ 13,50
€ 11,00

Eke Simons – piano | Rares Mihailescu – cello

Een klassiek concert in het teken van de hartstocht. Eke Simons en Rares Mihailescu spelen stukken van  Rachmaninoff, Sjostakovitsj, Debussy en Piazzolla. In een no nonsense sfeer, met leuke toelichtingen op de stukken en er is lekkere tapas verkrijgbaar aan de bar. Cellist Rares Mihailescu speelt regelmatig met het Asko-Schönberg Ensemble en het Doelen Ensemble. Eke Simons treedt als soliste op door heel Nederland en heeft zich ontplooid tot een fanatiek en gepassioneerd vertolkster van composities uit de late 20ste en 21ste eeuw.

Voor de pauze spelen zij onder andere Sergej Rachmaninoff’s Vocalise en de sonate in d klein op. 40 van Dmitri Sjostakovitsj. De tweede helft van het concert staat in het teken van componisten als Debussy en de subtiele tango van Astor Piazzolla. Fijn is dat het duo tijdens het concert bij de stukken die ze gaan spelen een korte toelichting geeft over de desbetreffende componist en zijn werk. Zo blijft de sfeer losjes en raakt h

wo 25 feb ’09, 20:15

Jasper Blom te gast bij Harmen

Harmen Fraanjes Jazzcafé

entree
kortingsprijs
€ 7,50
€ 5,00

Jasper Blom – sax | Harmen Fraanje – piano | Clemens van der Feen – bas | Martijn Vink – drums

Jazzpianist Harmen Fraanje neemt iedere maand bijzondere muzikanten mee naar het Beauforthuis, zoals Igor Roma (begin januari) en Ernst Reijseger (in april). Er is ruimte voor ‘good old standards’, maar ze laten ook graag splinternieuwe stukken op het publiek los.
Vanavond is de eigenzinnige saxofonist Jasper Blom te gast in Harmens Jazzcafé. Dit duo is bij toeval ontstaan, toen ze een keer samen in de studio waren. Volgens Jasper klonk het ‘magisch vanaf de eerste noot’. Ditmaal worden ze versterkt door Clemens van der Feen op bas en Martijn Vink op drums.

zo 1 mrt ’09, 17:30

Mona Lisa Overdrive

 

entree
kortingsprijs
€ 13,50
€ 11,00

Jesse van Ruller – gitaar / Stefan Lievestro – bas / Hans van Oosterhout – drums / Arno Krijger – Hammondorgel

Jesse van Ruller en Stefan Lievestro geven een tapasconcert met hun band Mona Lisa Overdrive. Deze brutale groep speelt muziek van jazz tot blue grass, van klassiek tot grunge; eigenlijk alles wat de bandleden door de jaren heen aan muzikale indrukken hebben opgedaan. Denk aan de latere John Scofield, het James Taylor Quartet en zelfs Booker T & the MG’s. Een opvallende rol is weggelegd voor Jesse van Ruller, die zich op zijn Fender Telecaster met gierend gitaargeweld van een heel andere kant laat horen. Met drummer Hans van Oosterhout en Arno Krijger, een snelrijzende ster op Hammond orgel, vormen ze een eigenzinnig sterrenkwartet. De cd’s van MLOD hebben titels als Breakfast in Walhalla en Picknick at Bikini. Volgens NRC Next: ‘Brutaler dan de meeste Nederlandse bands’. Mona Lisa Overdrive zindert van de eerste tot de laatste noot.

Live in Paradox Tilburg, jan 2008

do 5 mrt ’09, 20:15

Hans Visser en Irena Filippova

Reis door Rusland

entree
kortingsprijs
€ 16,00
€ 10,00

Irena Filippova – zang, accordeon / Hans Visser – gitaar / Arthur Bont – percussie

Accordeon is niet echt het meest sexy instrument dat je te binnen schiet. Totdat je Irena Filippova aan het werk ziet. Virtuoos is nog zwak uitgedrukt voor de manier zij met haar accordeon over het podium zwiert. Naast de keiharde klassieke technische bagage (de accordeon is een van moeilijkste instrumenten) beschikt ze over een natuurlijke flair die vooral in het theater goed naar voren komt. Dat blijkt in de voorstelling “Een Reis door Rusland”. Rusland is het land van kaviaar en wodka, van uitvergrote emoties en oneindige uitgestrektheid. Het land van Tsjaikovski en Tolstoj, van Moessorgski en Malevitsj, van Grote Kunst uit een groot land. Irena Filippova is van origine Russische en heeft al eerder met Hans Visser enkele avontuurlijke muziekvoorstellingen over reizen gemaakt. Zij zijn uw reisleiders voor vanavond, dus zorg dat u de bus niet mist.

zo 8 mrt ’09, 17:30

Limburg

Ede Staal in het Limburgs

entree
kortingsprijs
€ 16,00
€ 11,00

Paul van Loo – zang; Ivo van Rosbeek – piano

Een Limburger die de liedjes van Groninger troubadour Ede Staal (1941-1986) niet alleen zingt maar ze ook heeft vertaald in het Limburgs dialect. Daar zou je zelf niet zo snel opkomen. Paul van Loo zag de film De Poolse Bruid en hoorde op de soundtrack het liedje “t Hoogelaand” en was verkocht. Het kostte nog de nodige moeite om erachter te komen wie Ede Staal was, maar niet lang daarna had hij tien vertalingen af. Hij vroeg Ivo Rosbeek arrangementen te schrijven en na een aantal succesvolle concerten werd er een cd gemaakt die op de 1e plaats in de Limbo Top Tien van de regionale omroep terecht kwam. En om de cirkel helemaal rond te maken: Paul van Loo wordt sindsdien met enige regelmaat uitgenodigd om in Groningen zijn interpretaties van de liedjes van Ede Staal te zingen. Voorafgaand aan het concert draaien we de documentaire van een andere streektaalzanger: Douwe Heeringa, die eerder in deze serie was te horen. Hij zingt Jacques Brel in het Fries. De film gaat over zijn optreden in La Bastille, Parijs. Hij werd uitgenodigd door het Institut Néerlandais en zong vier chansons van Brel, waarmee hij de vrouw van Jacques Brel tot tranen wist te roeren.

za 14 mrt ’09, 21:30

Turks-Indiase Laydown featuring Spinvis

 

entree
kortingsprijs
€ 15,00
€ 11,00

Asiatolia: Cengiz Tutar – saz (baglama), lavta, tanbur, kasik (houten lepels), backvocals | Mehmet Turhan – saz (baglama), leadvocals | Jamil Al Asadi – kanun | Ali Alkhafaji – percussie Leela: Sandhya Sanjana – zang | Lenneke van Staalen – viool | Heiko Dijker – tabla, zang | Spinvis: zang, gitaar

Meer Multicul dan vanavond kun je het niet krijgen! Er komen grote muzikale tradities samen op het podium van het Beauforthuis. De Turkse muziekwereld, vertegenwoordigd door Asiatolia, vloeit samen met de Indiase klanken van het trio Leela. Als speciale gast loopt daar Erik de Jong alias de eigenzinnige zanger/liedjesschrijver Spinvis doorheen. De wereld is één groot dorp en iedereen kan van elkaar leren. Niemand weet precies wat deze ontmoeting gaat brengen, maar we kunnen met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid voorspellen dat het een gedenkwaardig concert gaat worden. Turkse saz met tabla en viool? Zou zomaar kunnen. Indiase zang met tanbur en Turkse percussie? Heel goed mogelijk. En mocht alles toch te gesmeerd lopen dan is er altijd nog Spinvis om de boel creatief te ontregelen.

zo 15 mrt ’09, 12:00

Reis van Rebel: een avontuurlijk sprookje!

kindervoorstelling vanaf 6 jaar

entree
kortingsprijs
€ 12,50
€ 12,50

Reyhan Erdogan – tekst & spel | Thijs van der Poll – muziek | Herman Bodt – regie

Elin is een lief, maar ook rebels meisje van 9 jaar. Ze heeft het niet altijd even makkelijk met haar onvoorspelbare moeder. Avontuurlijke Elin heeft daarom een fantasiewereld gecreëerd. In haar kleine tentje ziet de wereld er heel anders uit en kan ze onbezorgd kind zijn samen met haar fantasievriendje Walnootje. Toch kan ze de verwarrende werkelijkheid niet ontvluchten. Hoe gaat ze zich hierin staande houden?
Reis van Rebel is een sprookjesachtige voorstelling van Reyhan Erdogan, geboren in Istanbul en als actrice bekend van vele series. Ze weet op muzikale en bijzondere wijze Turkse en Nederlandse elementen met elkaar te verweven.

zo 15 mrt ’09, 17:30

Jan Rot zingt Hallelujah

 

entree
kortingsprijs
€ 14,50
€ 11,00
“God straft wie rocker in Holland wil zijn” zong Jan Rot ooit. Het lijkt erop dat hij na jaren van grootscheepse vertalingen (Mattheus Passion, Winterreise, Tommy, Hair) wederom de toorn van het Opperwezen opzoekt. In het programma Hallelujah zingt Rot liedjes van zijn favoriete singer/songwriters als Elvis Costello, Paul Simon, Neil Young en Bruce Springsteen. Alison wordt Lenneke, Nothing Rhymed wordt Ongerijmd en The River wordt Het Water. Jan Rot spreekt zelf liever van hertaling dan van vertaling. Een hertaling voegt eerder iets toe dan dat er iets verloren gaat in een vertaling. De cd Hallelujah (verkrijgbaar na afloop) heeft Jan Rot in zijn eentje opgenomen, laag voor laag. Pianootje hier, 2e stemmetje daar, alles rammelt naar eigen zeggen lekker dezelfde kant op. Jan Rot is weer terug en nergens bang voor. Volgend seizoen tourt hij met Hallelujah door heel Nederland, maar na enig overhalen komt hij speciaal voor ons vast bij het Beauforthuis langs: “er zit alleen geen landelijke publiciteit om heen, en het staat niet op flyers en zo, maar ach”, aldus Jan Rot.

wo 18 mrt ’09, 20:15

Ferhan Otay te gast bij

Harmen Fraanjes Jazzcafé

entree
kortingsprijs
€ 7,50
€ 5,00

Jazzpianist Harmen Fraanje neemt iedere maand bijzondere muzikanten mee naar het Beauforthuis, zoals Igor Roma (begin januari) en Ernst Reijseger (in april).
Vandaag is het de Nederlandse gitarist Ferhan Otay. Als jongere raakte hij geïnspireerd door Jimi Hendrix, later kwam hij op het spoor van de jazz. Een veelzijdige gitarist, die met Harmen, Gulli Gudmundsson en Pascal Vermeer zijn eigen kwartet vormt, maar ook in andere combinaties voor het voetlicht treedt.

Vanavond speelt hij als gast bij Harmen Fraanje, met verder Martijn Vink (drums) en Stefan Lievestro (bas).

za 21 mrt ’09, 20:15

Dorine blijft rustig

Dorine Wiersma

entree
kortingsprijs
€ 13,50
€ 10,00

Dorine Wiersma kreeg plotsklaps nationale bekendheid door in De Wereld Draait Door haar “Ode aan Heleen van Royen” te zingen. Haar ode-die-eigenlijk-helemaal-geen-ode-is is net als haar programma “Rustig blijven” vlijmscherp en humoristisch. Ze speelt virtuoos met taal en snaren en bouwt er heldere liedjes omheen. Na een conservatoriumstudie gitaar, liedjes schrijven voor anderen en optredens als instrumentaliste, maakte ze haar debuut op de cabaretpodia als helft van duo De Doos. Vanaf 2003 is ze solo vrouw met gitaar. Zo werd ze 2e in de finale van het Leids Cabaretfestival wat uiteindelijk uitmondde in deze voorstelling. In 2007 nam ze de cd “Rustig blijven” op, waar onder andere jazzgitarist Jesse van Ruller en diverse leden van Flairck op meespelen. 

Dorine neemt als support-act het trio van pianiste/vocaliste Maartje Meijer mee, met Durk Hijma op gitaar en Thomas Andersen op contrabas.

zo 22 mrt ’09, 17:30

BRAZILIË: Hommage aan Carlos Drummond de Andrade

Theatergroep Flint

entree
kortingsprijs
€ 15,00
€ 11,00

Felix Strategier – zang, spel / Joeri de Graaf – gitaar / Alan ‘Gunga’ Purves – drums / Wolter Wierbos – trombone / Nelson Latif – gitaar, cavaquinho

Theatergroep Flint zetelt in het schattigste zaaltje van Amsterdam, De Roode Bioscoop aan het Haarlemmerplein. Binnen waan je je in de jaren ‘50 en er passen krap 40 stoelen in dit oude bioscoopje. Ondanks deze kleine schaal genieten ze veel bekendheid en weten ze de geniaalste artiesten te strikken voor hun projecten. Zoals deze keer o.a. jazztrombonist Wolter Wierbos, de Braziliaanse cavaquinho-speler Nelson Latif en de eigenzinnige percussionist Alan Purves. Samen met Flint brengen ze een ode aan de grootste dichter van Brazilië, Carlos Drummond De Andrade (1902-1987), een treffende en humoristische bloemlezing uit zijn werk, vertaald naar het Nederlands door August Willemsen. Het resultaat is niet minder dan swingend en opzwepend muziektheater met een Latijns-Amerikaanse inslag.

vr 27 mrt ’09, 21:00

The Nits

Doing the dishes

entree
kortingsprijs
€ 17,50
€ 12,50

Henk Hofstede – gitaar, zang / Robert-Jan Stips – toetsen / Rob Kloet – drums

Helaas! Al weer uitverkocht!!

Op de kop af dertig jaar geleden begonnen en te oordelen naar het dit jaar verschenen album ‘Doing the dishes’ zit er nog geen sleet op bij The Nits. Niet meer zo vanzelfsprekend in de hitparade als ten tijde van ‘In the Dutch mountains’ en nog steeds even eigenwijs. The Nits zijn een van de weinige Nederlandse bands die in het buitenland succesvol zijn met typisch Hollandse muziek: heldere, overzichtelijke, architectonische muziek maar altijd warm-menselijk waarin met het klimmen der jaren het vleugje melancholie een stevige vleug is geworden. The Nits zijn het levende bewijs dat er een warm hart klopt achter de dijken.

zo 29 mrt ’09, 12:00

Muzikaal Indonesisch Griezelverhaal

Koppie Thee – vanaf 6 jaar

entree
kortingsprijs
€ 12,50
€ 10,00

Martijn Apituley – spel en tekst / Renadi Santoso – spel en muziek

Koppie Thee is griezel-verteltheater met Indonesische klanken. Theater Djempol laat zich inspireren door verhalen en muziek van overal. Maar het liefst leggen ze hun oor te luister bij hun eigen Indische families: roddels, liedjes, geheimen, enge verhalen…

Thomas wordt door zijn tante naar een oud pakhuis gestuurd om thee te halen voor haar winkeltje. Alleen is het geen gewoon pakhuis… Tussen de theebalen scharrelen vreemde wezens rond die Thomas in een avontuur storten vol taarten, thee en een echte Indonesische gevechtsdans! Griezel-verteltheater met Indonesische klanken. En van al dat moois maken ze verhalen vol muziek vanaf 6 jaar.

zo 29 mrt ’09, 17:30

Theodora Geraets speelt Piazolla, Paganini en De Falla

Viool ontmoet gitaar

entree
kortingsprijs
€ 16,00
€ 11,00

Theodora Geraets – viool | Esther Steenbergen – gitaar

De in Zeist geboren en getogen Theodora Geraets komt op veler verzoek terug in het Beauforthuis. Ditmaal in duo met gitariste Esther Steenbergen. De combinatie gitaar/viool is even spannend als zeldzaam. Het warme nylon tegenover het zangerige metaal. Instrumenten uit twee verschillende tradities die pas in de twintigste eeuw nader tot elkaar kwamen. En wie zich als muzikant in een dergelijke samenwerking wil storten zal een list moeten verzinnen, want het repertoire voor deze twee instrumenten is niet bijster groot. Esther Steenbergen en Theodora Geraets deinzen er gelukkig niet voor terug om bestaande muziek rigoureus te bewerken. Esther Steenbergen heeft als lid van het Amsterdams Gitaar Trio wel vaker met dit bijltje gehakt. Ze is echt een muzikale omnivoor die met groot gemak laveert tussen klassiek, hedendaags en Latin. Theodora Geraets heeft na haar concertmeesterschap van het Limburgs Symphonie Orkest haar zinnen gezet op de kamermuziek en kan zich vastbijten in het avontuurlijk repertoire van dit tweetal.
Naast Piazolla, Paganini en De Falla, spelen ze onder andere werken van Kreisler, Ridout en Turina.

zo 5 apr ’09, 17:30

Kasba

presentatie nieuwe cd Darna

entree
kortingsprijs
€ 15,00
€ 11,00
In februari gaven ze een overdonderend concert in onze Multicul serie en vanavond is Kasba terug om hun nieuwste cd te presenteren. Darna heet ie, wat ‘mijn huis’ betekent. Met deze plaat gaat de Marokkaans/Nederlandse band terug naar de akoestische roots van de Noord-Afrikaanse muziek. Kasba brengt nieuwe en bestaande composities op een frisse, akoestische manier naar buiten. In vergelijking tot eerdere opnamen worden de bestaande composities op Darna met meer dynamiek gespeeld en is er meer aandacht voor improvisatie. Het album bevat zowel vrolijke en opzwepende nummers als ook meer ingetogen werk. De songteksten gaan over het persoonlijke leven van de bandleden. Zo wordt in het nummer Nabki een ode gebracht aan een overleden drummer van de band en vertolkt Hay Manou het gevoel van heimwee naar Marokko. Daarnaast wordt men in het nummer Nabina opgeroepen over de grenzen van ras en religie heen te kijken. Voor de leden van Kasba is het musiceren met enkel en alleen akoestische instrumenten een geheel nieuwe ervaring geweest. Ondanks de nieuwe setting is het unieke en energieke ‘tajine’ geluid, dat in de muziek van Kasba steeds naar voren komt, volledig behouden gebleven.

wo 8 apr ’09, 20:15

Reijseger / Fraanje / Sylla

in Harmen Fraanjes Jazzcafé

entree
kortingsprijs
€ 16,00
€ 11,00

Ernst Reijseger – cello | Harmen Fraanje – piano | Mola Sylla – vocals, m’bira, xalam, kongoma

Een werelds concert met drie avonturiers: cellist Ernst Reijseger, de Senegalese zanger/muzikant Mola Sylla en gastheer Harmen Fraanje. Als een kind in een speelgoedwinkel put Ernst Reijseger net zo makkelijk uit 10 eeuwen muziekgeschiedenis als uit een voorbij rijdende tram of een mobieltje dat afgaat. Mola Sylla speelt al jaren samen met Ernst en is in het bezit van een betoverende stem. Daarmee zingt hij Afrikaanse liedjes in zijn moedertaal Wolof. Pianist Harmen Fraanje houdt iedere maand zijn Jazzcafé, waarin hij eerder al musici als Igor Roma en Jesse van Ruller ontving.

zo 12 apr ’09, 13:00

Open huis met Pasen

Verse koffie en exposities

Marjolijn Witte / René van Schie

Op Eerste en Tweede Paasdag schenkt het Beauforthuis de hele middag gratis koffie en thee. Je kunt gewoon binnenwandelen, na een boswandeling en kijken hoe onze verbouwing er bij staat of informatie krijgen over het huren van de zaal. Binnen is er een expositie van Marjolein Witte en René van Schie. Beeldend kunstenares Witte exposeerde hier al eerder met haar enorme popart-achtige doeken met dieren en portretten in felle kleuren. Naast haar kunstenaarschap werkt zij als activiteitenbegeleider in de zorg. René van Schie is verstandelijk beperkt en beeldend kunstenaar. Hij maakt tekeningen, schilderijen en ruimtelijke objecten, met beesten als hoofdthema. Jaren geleden bedacht René zijn eigen beest, de Knoekvogel. Deze keert regelmatig terug in zijn kleurige werk.
13:00-16.30 u , gratis entree

zo 12 apr ’09, 20:15

Topmanagers spelen Cloaca

 

entree
€ 12,00

Erwin Wiertz – Pieter / Matthijs Bierman – Joep / Erik Valks – Tom / Maarten – Egbert Veen

Op Eerste en Tweede Paasdag staat Cloaca van Maria Goos op de Beauforthuis planken. Uitgevoerd door een toneelgezelschap van bijzondere statuur: net als de personages kennen de spelers elkaar van haver tot gort (ze zaten bij dezelfde studentenvereniging) en hebben ze indrukwekkende cv’s. Erik Valks is CEO bij een multinational, Mathijs Bierman directeur van Triodosbank en Egbert Veen was CFO bij Berenschot. Erwin Wiertz is o.m. bekend als Meneer Kaktus’ sidekick Kweetniet. Onder artistieke leiding van regisseur Anita van Soest pakken deze mannen Cloaca net zo ambitieus aan als hun dagelijks werk. Zij geven het stuk een heel eigen invulling, die laat zien dat de oorspronkelijke uitvoering niet de definitieve hoeft te zijn. Het pianospel van Erwin Wiertz (Pieter) is zo’n nieuw element.

Vier oude studievrienden zijn door omstandigheden op elkaar teruggeworpen. Even herleeft hun studententijd. Joep, ambitieus, lid van de Tweede Kamer met uitzicht op een ministerspost zit midden in een huwelijkscrisis en duikt onder bij Pieter, eens een bevlogen student kunstgeschiedenis en nu al jaren werkzaam als ambtenaar bij de gemeente, zit diep in de problemen. Tom, een net van de coke afgekickte topadvocaat, wil Pieter daarbij helpen. Dan komt de vierde vriend langs, Maarten. Hij staat vlak voor de premiere van zijn nieuwe theaterstuk waarin Joeps 18-jarige dochter, met wie hij heimelijk een relatie heeft, een rol speelt. De mannen besluiten uit solidariteitsgevoel elkaar uit de brand te helpen. Maar als blijkt dat het wankele evenwicht dat zij elk in hun leven gevonden hebben daardoor bedreigd wordt, kiezen zij voor hun eigen hachje. De oude vriendschap en hun vroegere verwachtingen blijken niet bestand tegen de tand des tijds en hun eigen zelfzuchtige ambities.

Regie- Anita van Soest | Produktie- Werkschuit Zeist | Muziek- Chopin, Queen e.a. | Script- Maria Goos

interview met de spelers


ma 13 apr ’09, 13:00

Open huis met Pasen

Verse koffie en exposities

Marjolijn Witte / René van Schie

Op Eerste en Tweede Paasdag schenkt het Beauforthuis de hele middag gratis koffie en thee. Je kunt gewoon binnenwandelen, na een boswandeling en kijken hoe onze verbouwing er bij staat of informatie krijgen over het huren van de zaal. Binnen is er een expositie van Marjolein Witte en René van Schie. Beeldend kunstenares Witte exposeerde hier al eerder met haar enorme popart-achtige doeken met dieren en portretten in felle kleuren. Naast haar kunstenaarschap werkt zij als activiteitenbegeleider in de zorg. René van Schie is verstandelijk beperkt en beeldend kunstenaar. Hij maakt tekeningen, schilderijen en ruimtelijke objecten, met beesten als hoofdthema. Jaren geleden bedacht René zijn eigen beest, de Knoekvogel. Deze keert regelmatig terug in zijn kleurige werk.
13:00-16.30 u , gratis entree

ma 13 apr ’09, 20:15

Topmanagers spelen Cloaca

 

entree
€ 12,00

Erwin Wiertz – Pieter / Matthijs Bierman – Joep / Erik Valks – Tom / Maarten – Egbert Veen

Op Eerste en Tweede Paasdag (12 en 13 april) staat Cloaca van Maria Goos op de Beauforthuis planken. Uitgevoerd door een toneelgezelschap van bijzondere statuur: net als de personages kennen de spelers elkaar van haver tot gort (vroegere jaarclubgenoten) en hebben ze indrukwekkende cv’s. Erik Valks is CEO bij een multinational, Mathijs Bierman directeur van Triodosbank en Egbert Veen was CFO bij Berenschot. Erwin Wiertz is o.m. bekend als Meneer Kaktus’ sidekick “Kweetniet”. Onder artistieke leiding van regisseur Anita van Soest pakken deze mannen Cloaca net zo ambitieus aan als hun dagelijks werk. Zij geven het stuk een heel eigen invulling, die laat zien dat de oorspronkelijke uitvoering niet de definitieve hoeft te zijn. Het pianospel van Erwin Wiertz (Pieter) is zo’n nieuw element.

Vier oude studievrienden zijn door omstandigheden op elkaar teruggeworpen. Even herleeft hun studententijd. Joep, ambitieus, lid van de Tweede Kamer met uitzicht op een ministerspost zit midden in een huwelijkscrisis en duikt onder bij Pieter, eens een bevlogen student kunstgeschiedenis en nu al jaren werkzaam als ambtenaar bij de gemeente, zit diep in de problemen. Tom, een net van de coke afgekickte topadvocaat, wil Pieter daarbij helpen. Dan komt de vierde vriend langs, Maarten. Hij staat vlak voor de premiere van zijn nieuwe theaterstuk waarin Joeps 18-jarige dochter, met wie hij heimelijk een relatie heeft, een rol speelt. De mannen besluiten uit solidariteitsgevoel elkaar uit de brand te helpen. Maar als blijkt dat het wankele evenwicht dat zij elk in hun leven gevonden hebben daardoor bedreigd wordt, kiezen zij voor hun eigen hachje. De oude vriendschap en hun vroegere verwachtingen blijken niet bestand tegen de tand des tijds en hun eigen zelfzuchtige ambities.

za 18 apr ’09, 20:15

Iain Matthews meets Lenny Kuhr & Vence

 

entree
kortingsprijs
€ 16,00
€ 11,00
Naar aanleiding van het optreden van Lenny Kuhr hier in december, besloot Iain Matthews haar te vragen voor dit concert. Kuhr is aan een opmerkelijke tweede carrière bezig. Ze heeft met een eigen repertoire dat voert van fado tot Jules de Corte, een geheel eigen plaats verworven in de serieuze (pop)muziek. De andere gast is de Nederlandse folkband Vence. Ze brengen zowel versterkt als akoestisch, een intense, gedreven live show. Van klein en ingetogen tot het meer uitbundige polka/gipsy-rock stampwerk!

wo 22 apr ’09, 20:15

harold k & Most Unpleasant Men

 

entree
kortingsprijs
€ 8,00
€ 5,00

Most Unpleasant Men: Jelte Heringa – toetsen, zang / Johan Wulterkens – gitaar, zang / Merijn van de Wijdeven – bas, hoorn, zang / Frank Wienk – drums, zang Harold K: Harold Konickx – zang, gitaar / Mathijn den Duijf – toetsen, gitaar, zang

Voor liefhebbers van dromerige popmuziek. De muziek van Most Unpleasant Men en harold k vertoont vele overeenkomsten. Het is muziek die beklijft, aan je plakt, je een heerlijk warme trui geeft op een frisse dag. De liedjes van harold k worden door VPRO’s 3voor12 ‘kleine parels van spitsvondigheid’ genoemd. In het najaar van 2009 verschijnt De laatste pionier, een eigentijds album met een lyrische toon en verhalende songs. Vanavond speelt harold k met producer/muzikant Mathijn den Duijf.

Most Unpleasant Men zijn 5 opvallende maar, anders dan de bandnaam doet vrezen, beschaafde jongemannen die hun publiek betoveren met hun liedjes. Begin dit jaar presenteerden ze hun debuutplaat Nothing Moves Slower in een uitverkocht Ekko.

zo 26 apr ’09, 17:30

Canto Ostinato op 2 vleugels

 

entree
kortingsprijs
€ 16,00
€ 11,00

Daphne Keune – piano / Robert Lambermont – piano

Twee vleugels, midden in de zaal van het Beauforthuis. Hopelijk mooi weer, de deuren open, de tuin in bloei, tapas op de bar, en de betoverende muziek van een van de succesvolste naoorlogse werken uit de Nederlandse pianoliteratuur. Simeon ten Holts Canto Ostinato (what’s in a name) mag oneindig doorgaan en daarom kun je vanmiddag kiezen: je laat je heerlijk meevoeren en hypnotiseren door het spel van de geweldige pianisten Daphne Keune en Robert Lambermont, specialisten in het spelen van lange repetitieve stukken. Maar je kunt ook van je stoel komen en een ommetje maken rond het pand, om daarna terug in de zaal opnieuw te worden overvallen door Ten Holts fijne melodieën. Op verzoek van de componist zelf, vertonen we vooraf een korte documentaire over hem.

wo 6 mei ’09, 20:15

Albert Niland

 

entree
kortingsprijs
€ 10,00
€ 8,00
Albert Niland is nog een onbekende in onze contreien, maar in Ierland is hij momenteel één van de meest getalenteerde en bezielde performers. Geroemd voor zijn versie van Wuthering Heights (een radiohit in Ierland) met een stem die refereert aan Paul Simon en Jackson Browne, en zijn gitaar die hij liefdevol, innig en virtuoos bespeelt. Hij stond in 2004 in het voorprogramma van het reünie concert van de legendarische folkband Planxty onder leiding van Christie Moore. Hij debuteerde in 2003 met Dirty Day, een plaat die veel deuren opende en een vervolg kreeg met Downtown Exit in 2004. In 2007 nam Albert Niland een live album op in Paradiso. Op 1 april van dit jaar heeft hij wederom een nieuw album uitgebracht in Amsterdam met de titel The Hungry Ghost, waarmee hij nu door Nederland tourt.
”Een stem die het koudste hart doet zingen.” (InDublin)

do 21 mei ’09, 00:00

Hele dag open huis & gratis koffie

 

Combineer op Hemelvaartsdag je boswandeling met een gratis kop koffie of thee op het terras van het Beauforthuis. Ook kun je kunt informatie krijgen over het huren van onze zaal. ’s Avonds treedt Tineke Postma op, zie elders op de pagina.

do 21 mei ’09, 18:00

Tineke Postma Quartet

 

entree
kortingsprijs
€ 12,50
€ 7,50

Tineke Postma – saxen | Marc van Roon – piano | Martijn Vink drums | Frans van der Hoeven – bas

Tineke Postma heeft sjieke fans: de Engelse krant The Evening Standard noemde haar onlangs ‘one of the leading ladies in jazz’. En Chris Potter merkte over haar spel op: ‘I’m impressed by her ability to truly sing through her horn.’
Ze heeft met haar Quartet inmiddels op vele internationale festivals gespeeld, zoals het North Sea Jazz Festival en het Middelheim Festival in Antwerpen. Ze toerde met grootheden als Diane Reeves, Terri Lyne Carrington en Nancy Wilson, met als hoogtepunt een uitverkocht Carnegie Hall. Haar nieuwe cd ‘The Traveller’, opgenomen in New York, komt dit voorjaar uit.

wo 27 mei ’09, 20:15

Ed Verhoeff

te gast in Harmen Fraanjes Jazzcafé

entree
kortingsprijs
€ 7,50
€ 5,00
“Ed Verhoeff, de gitarist van o.a. Izaline Calister, zorgt voor populair rockende impulsen en laat Jimi Hendrix en Carlos Santana als voorbeelden doorklinken,” schreef Muziekpodia.nl. Ed Verhoeff kan inderdaad prachtig Jimi Hendrix spelen op zijn gitaar. Wellicht dat hij dat ook als gast in Harmen Fraanjes Jazzcafé zal doen. Zoals iedere maand komt Harmen met boe

zo 31 mei ’09, 12:30

Open huis & Expo

Eerste en tweede Pinksterdag

Omdat het Open Huis met Pasen veel bezoekers aansprak, doen we met Pinksteren hetzelfde. Er is de hele middag gratis koffie en thee. Je kunt gewoon binnenwandelen na een boswandeling en kijken hoe onze verbouwing er bijstaat of informatie krijgen over het huren van de zaal.
Binnen is er een expositie van diverse kunstenaars.
Verder staat er een kraam voor het goede doel: Zeister jongeren verkopen o.m. Marokkaanse producten voor het ziekenhuis van Berkane, de zusterstad van Zeist.

ma 1 jun ’09, 12:30

Open huis & Expo

Eerste en tweede Pinksterdag

Omdat het Open Huis met Pasen veel bezoekers aansprak, doen we met Pinksteren hetzelfde. Er is de hele middag gratis koffie en thee. Je kunt gewoon binnenwandelen na een boswandeling en kijken hoe onze verbouwing er bijstaat of informatie krijgen over het huren van de zaal.
Binnen is er een expositie van diverse kunstenaars.
Verder staat er twee kramen voor het goede doel: Zeister jongeren verkopen o.m. Marokkaanse producten voor het ziekenhuis van Berkane, de zusterstad van Zeist.
En Stichting Twiga heeft een kraam met Tanzaniaanse spullen, tbv een kindertehuis in Tanzania.

wo 17 jun ’09, 20:15

Ierse Folk

Belturbet Folk Trio

entree
kortingsprijs
€ 10,00
€ 7,50

Thomas Bernard Maloney – accordeon | James Joseph Sheridan – gitaar | Patrick Joseph (PJ) Sheridan – viool | Patrick Joseph Kennedy (Pagoe) – poezie

Het Belturbet Folk trio komt uit de County Cavan, Ierland, tussen oost en west, tegen Noord-Ierland aan. In dit grensgebied waar Belturbet ligt, speelden ook de Noord Ierse twisten tussen katholiek en protestant. Bomaanslagen, killings en spanning hebben jarenlang het grensgebied geteisterd. Wat zich daar afgespeeld heeft, daar weten de muzikanten en dichter Pagoe alles van af. Een avond oorspronkelijke muziek uit het hart van Ierland. 

Na afloop van het concert gaan we nog een ronde door met het jazztrio Blauw.

za 20 jun ’09, 20:15

Midzomer flamenco concert

Eric Vaarzon Morel

entree
kortingsprijs
€ 15,00
€ 10,00
Een feestelijk en vurig flamenco concert van Neerlands beste flamenco-gitarist Eric Vaarzon Morel, met aan zijn zijde flamencozangeres Luna Zegers en tablaspeler Niti Ranjan Biswas. Een echt Indiandalusisch concert dus.
Vanwege de temperatuur is het concert binnen.
Eric Vaarzon Morel zoekt voortdurend naar wortels en grenzen van de flamenco en trof daarbij vaker Indiase musici. Niti Ranjan Biswas is een vooraanstaand tablaspeler (de Indiase trommel) die, net als Eric Vaarzon Morel, zowel traditie als vernieuwing omhelst. Luna Zegers zingt de meest pure flamenco (uitzonderlijk voor een nederlandse zangeres) en trad al eerder op in een intrigerende combinatie met Eric Vaarzon Morel, violist Oene van Geel en rapper Sinna Cassita.

zo 28 jun ’09, 17:30

CCC geeft benefietconcert in het Beauforthuis

 

entree
kortingsprijs
€ 15,00
€ 10,00

Ernst Jansz (accordeon, piano, wasbord, zang) | Huib Schreurs (concertina, mondharmonica, zang) | Jaap van Beusekom (autoharp, banjo, dobro, pedalsteel, zang) | Jan Hendriks (gitaar, mandoline) | Joost Belinfante (gitaar, mondharmonica, viool, zang)

In 1974 stopte deze legendarische hippieband na een zinderend afscheid in Paradiso. In 1978 begon bandlid Ernst Jansz met Doe Maar. In 1994 durfde hij weer over straat en kon weer met CCC op tournee, het eerste concert was bij ons. Onlangs belde Ernst op: of hij in juni met CCC mag benefieten voor de verbouwing. Graag natuurlijk!
CCC Inc. stond als enige Nederlandse band op het hoofdpodium van ‘Kralingen’ tussen namen als Jefferson Airplane en Pink Floyd. De verbouwing krijgt weer een extra ‘boost’ met deze benefiet. In juni hopen we de pastorie te heropenen en we zijn hard bezig geld in te zamelen voor de kubussen.

wo 19 aug ’09, 00:00

Festival Achter de Linie

 

Voorstellingen op de grens van muziek en theater, deels in de openlucht. En tussendoor: een bruisende festivaltuin, voorzien van patatkraam en fijn terras, met live muziek en een openluchtbioscoop.

Zie de speciale festival website

zo 4 okt ’09, 17:00

Boswandeling met hapasconcert

Anima Kwartet: Schubert, Mozart en Rachmaninoff

15:00 u boswandeling: Enge Dierenbos

Evgeniya Norkina en Ksenia Evtushenko – viool; Maria Dubovik – altviool; Vladimir Reshetko – cello
Het Russische Anima Strijkkwartet werd opgericht in 2005 aan het Conservatorium van Sint-Petersburg en studeerde  onder Josif Levinzon, cellist van het Taneyev Kwartet. Dit voorjaar wonnen ze het Charles Hennen Concours voor kamermuziek en natuurlijk geven ze bij ons acte de présence.

Vooraf om 15.00 uur is er een boswandeling, met het thema ‘Het enge dierenbos’.

programma

Wolfgang Amadeus Mozart  (1756-1791)
Strijkkwartet A gr.t.  KV 464
– Allegro
– Menuetto
– Andante
– Allegro non troppo

Sergej Rachmaninov  (1873-1943)
Strijkkwartet nr. 1 (onvoltooid)
– Romance Andante espressivo
– Scherzo Allegro

– pauze –

Franz Schubert (1797-1828)
Strijkkwartet d. kl.t.  D 810  “Der Tod und das Mädchen”
– Allegro
– Andante con moto
– Scherzo Allegro molto
– Presto

zo 11 okt ’09, 13:00

De Prinses en het Monster

Afrikaans meedoe-concert (6+)

Sami Gathii, John Kayongo en een hele groep Keniaanse vrienden

De voorstelling Sisi Majitu is even uniek en enthousiasmerend als de spelers zelf. En de kinderen mogen natuurlijk naar hartelust meezingen en de Monsterdans dansen.
Sami Gathii en John Kayongo zijn beiden afkomstig uit Kenia. Ze brengen Afrikaans verteltheater in de typisch Afrikaanse stijl: gelardeerd met veel dans en zang en wervelend tromgeroffel. En alleen vandaag nemen ze ook nog eens een hele groep Keniaanse vrienden mee.
Er is een groot feest in het dorp, met een tovenaar die allerlei trucs doet. Chichi de prinses is laaiend enthousiast en moedigt de tovenaar aan nog meer trucs te doen. Maar eigenlijk is de tovenaar een verkleed monster en de kinderen moeten oppassen!
Zoals gebruikelijk in de Keniaanse vertelcultuur, zijn er wijze lessen uit het verhaal te trekken: ga nooit met vreemden mee, houd je aan je woord en luister naar het advies van ouders en vrienden.


Dit concert maakt deel uit van het sponsoringproject van Rabobank Utrechtse Heuvelrug.

Rabobank Utrechtse Heuvelrug gaf het Beauforthuis, bij wijze van sponsoring, een lump sum om een aantal concerten te organiseren in 2009.
Om recht te doen aan zijn betrokkenheid bij de samenleving in zijn geheel, heeft de bank gekozen voorvier concerten in verschillende genres, die elk een ander publiek aanspreken.
Zie ook 30 oktober en 11 april.

zo 11 okt ’09, 17:00

Ben ik te min?

Armand & Martijje (Drentse jazz)

MARTIJJE: Sebastian Demydczuk: drums | Ronald Jonker – bas | Rob Elfrink – gitaar | Vincent Grit toetsen | Steven Sluiter – saxofoon | Martijje – zang

In onze nieuwe serie willen we authentieke, in streektaal gezongen muziek combineren met jazz. Het eerste uur speelt de Drentse Martijje met haar gelijknamige band. Zij verenigt die twee al in zich, zoals ze laat horen op haar album Drezz (Drentse jazz).
Ander kenmerk van de serie is dat het gaat over de gewone man. En wie bezingt dat nou beter dan Armand? Na de pauze onder meer zijn onsterfelijke Ben ik te min?


Martijje
Armand


wo 14 okt ’09, 20:15

Raymond van het Groenewoud

R x 4 in de oosterkerk

Raymond van het Groenewoud: zang, gitaar, keyboard | Cesar Janssens: drums | Mich Verbelen: bas | Bruno De Groote: gitaar

Geen limousine, geen feest. De R4 is terug van weggeweest! Terug van de garagedagen. Raymond en zijn drie kompanen -Cesar Janssens op drums, Mich Verbelen en Bruno De Groote op snaren- toeren met een rudimentaire muziekwagen, ontdaan van elk teveel. Op ’t eerste gezicht een simpel ding, maar schijn bedriegt: deze muzikale vierwieler is ingenieus ineengestoken. Elke noot zit op zijn plaats, gemeten en gepast, resultaat van uren broederlijk sleutelen en schroeven. Plezier met vier, en nu voor iedereen!
Bescheiden als hij oogt, ga je met Raymond x 4 de hele wereld rond, nieuwe einders tegemoet. Muziek in haar essentie, de kern die je raakt. Gedreven, mooi en met het vermogen je te vervoeren…
Zorg dat je erbij bent, want de meester neemt je weer onnavolgbaar mee!!

Raymond van het Groenewoud

Telefoon uit België.
Raymond is bereid om het concert dat op 14 oktober in het Beauforthuis gepland staat te verplaatsen naar de Oosterkerk, hier vlakbij. Daar passen veel meer mensen in en de extra opbrengst uit de kaartverkoop mogen we geheel houden ten bate van de verbouwing. De Oosterkerk biedt volop ruimte om te dansen. De deuren naar het aangrenzende café East Coast gaan open, dus er is volop bier. De kerk wordt verduisterd en in combinatie met de hele lichtinstallatie uit Belgie wordt het een klein Paradiso.

De Oosterkerk ligt aan de Woudenbergseweg 44 in Zeist.

do 15 okt ’09, 20:15

Jan Rietman – Open boek

Een leven lang rock ‘n’ roll – verbouwingsbenefiet

Jan Rietman – zang, piano | Albert Deinum – gitaar, snaarinstrumenten | Wilbrand Meischke – basgitaar, contrabas | Sjoerd Rutten – drums, percussie

Ouwe rocker Jan Rietman (Unit Gloria, Long Tall Ernie & the Shakers) legde zijn levensverhaal vast in pareltjes van liedjes, die de rode draad vormen in de emotievolle theaterproductie Open Boek, vanavond als benefietconcert voor onze verbouwing.
Jan heeft de liedjes voor Open Boek grotendeels geschreven in zijn studio in Amerika, met onder anderen zijn vaste gitarist Albert Deinum en ze bewerkt met zijn muzikale vrienden waaronder Jack Poels en Tren van Enckevort van Rowwen Hèze , Johan Verminnen en ‘platenbaas’ Hans Kusters, bekend van onder anderen Boudewijn de Groot, Stef Bos en Clouseau.
Nu eens geen theatershow vol meezingers, maar een intieme avond gevuld met emotie, mooie liedjes en korte verhalen.  Voor het eerst sinds het begin van zijncarrière zingt Jan zelf weer eens recht uit zijn hart, over een leven lang rock-’n-roll, zijn jeugd, zijn ouders en alles wat hij heeft meegemaakt. Dit klinkt bijna anti-Jan Rietman maar dat is het niet, want ‘Jantje zal altijd Jantje blijven’. Kom zelf maar kijken naar Jan Rietmans Open Boek, de keerzijde van een leven lang muziek, emotie, liefde, hoogte- en dieptepunten, genieten, verlangen en soms twijfel, maar uiteindelijk…een open boek!

Sinds 1971 is Jan Rietman actief in bands als Moan (opgericht door Herman Brood), Long Tall Ernie & The Shakers, Unit Gloria, en Rainbow Train. Hij werkt in de loop van de jaren bovendien met de groten der aarde zoals Billy Preston (de 5e Beatle), Linda Ronstadt, Fats Domino, Leo Sayer, kortom een ontelbaar aantal legendarische toppers. Daarnaast verzorgt hij met de door hem opgerichte Jan Rietmanband de muziek in diverse televisieprogramma’s, waaronder Moppentoppers van Ron Brandsteder en de televisieshows van André van Duin.

Maar ook doet Rietman radiowerk, zoals vanaf 1977 het populaire radioprogramma Los Vast van de NCRV, met daarin de Dikvoormekaarshow van André van Duin. Later gaat hij met zijn Los Vast Show zelfs het land in. Eind jaren tachtig krijgt hij er tot drie maal toe de Rotterdamse Kuip mee vol (60.000 mensen) en Ahoy zelfs vijftien keer! In 1990 stopt hij met Los Vast.
In 1995 brengt Jan Rietman met succes onder eigen naam de cd’s Don’t Shoot The Pianoplayer en later The Circle Of Love, met zijn instrumentale composities uit. In 1999 presenteert hij als Jan Rietmanband het album Heroes And Friends, met artiesten als Herman Brood, André van Duin, Guus Meeuwis, Gerard Joling, Anita Meijer, Jody Pijper, Dian Senders, Han van Eijk, Henk Westbroek, Bert Heerink en André Hazes. Zij zingen liedjes van Elvis Presley, Righteous Brothers, Elton John, The Beatles en The Rolling Stones.

Jan Rietman

zo 18 okt ’09, 17:00

Piet Noordijk & Beets Brothers

jazz: de saxofoon centraal

Piet Noordijk – altsaxofoon; Alexander Beets – tenorsaxofoon; Peter Beets – piano, Fender Rhodes; Marius Beets – contrabas; Eric Ineke – drums

Om geen andere artiest is ons zó vaak gevraagd als om Piet Noordijk. Geen wonder, want hij speelde met talloze buitenlandse grootheden als Thad Jones, Ben Webster en Wynton Marsalis. Vanavond brengt hij eerst ballads met Peter Beets, en later is hij solist bij de Beets Brothers en Eric Ineke. Die spelen na 10 jaar voor het eerst weer samen, dynamische mainstreamjazz, met de explosieve energie van de hardbop.

Piet Noordijk
Beets Brothers


za 24 okt ’09, 20:15

Chris Chameleon

pop & rock uit Zuid-Afrika

Met zijn verbluffende stem, een bereik van vier octaven en zijn charismatische podiumpersoonlijkheid is singer/songwriter, acteur en stemkunstenaar Chris Chameleon al langere tijd een fenomeen in zijn geboorteland Zuid-Afrika. Niet voor niets ontving hij binnen drie jaar maar liefst zestien (!) prijzen, waaronder de prestigieuze South African Music Award.


zo 25 okt ’09, 17:00

Souldada – Wereldfado

melancholie uit Brazilië, Portugal en Friesland

Janna Koussios – zang; Herman Woltman – gitaar/zang; Carel van Leeuwen – cello/low whistle; Johan Keus – basgitaar; Willem Smid – percussie

Souldada speelt zijn eigen mix van Braziliaanse, Portugese en Griekse muziekstijlen. Melancholie voert de boventoon, vandaar ‘wereld-fado’. Dat de klank van de Friese taal daar prachtig mee harmonieert is inmiddels bekend: gitarist Herman Woltman begeleidde al eerder de Friese zangeres Nynke Laverman. Nu werkt hij samen met zangeres Janna Koussios. Beiden groeiden op in Friesland en hebben een grote voorliefde voor Braziliaanse muziek. Daarnaast laten ze zich inspireren door fado, zigeunermuziek en wereldmuziek uit Zuid-Oost Europa.
De verschillende muziekstijlen worden door Souldada moeiteloos met elkaar verweven door middel van de prachtige stem van Koussios en de gitaar van Woltman. Daarbij worden ze ondersteund door Carel van Leeuwen op de cello, Johan Keus op de basgitaar en Willem Smid op percussie.

Souldada


do 29 okt ’09, 20:15

Pitch White Storm

70’s jazzrock met 2000’s sound

Jeroen Pek – fluiten, compositie; Stormvogel – toetsen, stem; Onno Witte – drums, percussie, stem; David de Marez Oyens – bassen, stem, percussie; Oene van Geel – violen; Mark Thur – soundschapes, laptop

Met de release van de cd “The View And The Tales” presenteerde fluitist Jeroen Pek zijn nieuwe project, PitchWhiteStorm, dat zich laat inspireren door de creativiteitsexplosie van de jaren 70 van de vorige eeuw. Sterke melodieën, invloeden uit de electronische muziek en dynamische improviaties. Violist Oene van Geel en klankbouwer Mark Thur zijn de speciale gasten bij het project.

Jeroen Pek

foto’s: Sjors Overbeek

vr 30 okt ’09, 20:15

Nathalie Baartman – Los

cabaret

Nathalie Baartman stroomt over van de knotsgekke voorstellen, om uit de tredmolen van het dagelijkse bestaan te breken. Ze maakt haar publiek aan het lachen met haar opwellingen en droge humor. Met haar grote en authentieke talent heeft deze zich snel ontwikkelende kleinkunstenaar al veel prijzen gewonnen. Zou ze in het Twents zingen, dan paste Nathalie naadloos in onze serie Streektaalconcerten.

Nathalie Baartman

Dit concert maakt deel uit van het sponsoringproject van Rabobank Utrechtse Heuvelrug.
Rabobank Utrechtse Heuvelrug gaf het Beauforthuis, bij wijze van sponsoring, een lump sum om een aantal concerten te organiseren.
Om recht te doen aan zijn betrokkenheid bij de samenleving in zijn geheel, heeft de bank gekozen voorvier concerten in verschillende genres, die elk een ander publiek aanspreken.
Zie ook 11 oktober en 11 april.

za 31 okt ’09, 17:00

Flamenco steekt over naar Marokko

multicul met o.a. Eric Vaarzon Morel

Eric Vaarzon Morel – gitaar; Oene van Geel – viool; Karim Eharruyen – luit; Sinna Casita – zang, rap

Dat Marokko en Spanje muzikaal op elkaar aansluiten hoor je in dit multicul-concert met een Hollands sausje: Eric Vaarzon Morel speelt flamenco, de Spaans/Marokkaanse Sinna Casita helpt met de oversteek tot diep in Marokko, waar luitspeler Karim Eharruyen vandaan komt. De Nederlandse muzikale omnivoor Oene van Geel smeedt alles aan elkaar.

Karime Harruyen
Eric Vaarzon Morel

zo 1 nov ’09, 17:00

Bertus Borgers

over Brabantse families

Saxofonist Bertus Borgers (Sweetd’Buster, Herman Brood, Golden Earing) en speciale gast Steven van Gool, bassist van Raymond van het Groenewoud. Borgers zingt over familie, met Brabantse tongval. Waar hij veel over kan vertellen, want hij komt uit een grote familie. Die zorgt er ook voor dat hij bijvoorbeeld altijd kan beschikken over een broer die hem op gitaar begeleidt.wo 4 nov ’09, 20:15

Flairck

Stoomwals

Erik Visser, Pablo Ortiz, Elaina Cook & Jeroen Goossens
Blikvanger in deze muziektheatervoorstelling is het Orchestrion, een door luchtdruk aangedreven instrument met zo’n 200 houten pijpen. De virtuoze muzikanten brengen hiermee een spektakel tot stand, met ook nog instrumenten als gitaar, sitar, panfluit, bas, viool, trommel, melkflessen en klompen.

Flairck


do 5 nov ’09, 20:15

Flairck

Stoomwals

Erik Visser, Pablo Ortiz, Elaina Cook & Jeroen Goossens
Blikvanger in deze muziektheatervoorstelling is het Orchestrion, een door luchtdruk aangedreven instrument met zo’n 200 houten pijpen. De virtuoze muzikanten brengen hiermee een spektakel tot stand, met ook nog instrumenten als gitaar, sitar, panfluit, bas, viool, trommel, melkflessen en klompen.

Flairck


zo 8 nov ’09, 13:00

meedoe-concert Curaçao 6+

Kuenta i Tambú

Roël Calister e.a.

Wat is een cajon? En kun je met een koektrommel ook mooie muziek maken? In het meedoe-concert Kuenta i Tambú vind je antwoord op al dit soort vragen. Kuenta staat voor ‘verhaal’ en Tambú is de traditionele en meest ritmische muziekstijl van Curaçao. Roël Calister is de spreekstalmeester. Hij is een ritmische duizendpoot die met zijn sprankelende energie en humor iedereen aan het trommelen krijgt. Met een daverende percussiegroep brengt hij een spannende mix van Caribische en Zuid-Amerikaanse liedjes met theatrale elementen. Tussen de prachtige nummers door vertellen deze ritmekampioenen in betoverende verhalen over de muziek en de oorsprong van de vreemde traditionele percussie-instrumenten. Na afloop van het concert krijgen de kinderen in het publiek een percussie-instrument om lekker met de band mee te ‘jammen’. Je gaat het allemaal zelf ontdekken met Kuenta i Tambú!

Roël Callister

zo 8 nov ’09, 17:00

Igor Roma & Harmen Fraanje

composities & impovisaties op de Fazioli

Evert Snel is zo vriendelijk om zondag een prachtige Fazioli-vleugel neer te zetten. Roma, de klassiek geschoolde meesterpianist en Fraanje de jazztijger buitelen als een wervelwind over elkaar heen en zitten elkaar creatief dwars.
Het kan van Beethoven, via een improvisatie, langs een eigen compositie, naar Rachmaninoff gaan. Of andersom. Of toch zonder Beethoven.

Fazioli (sinds 1980) is een nieuwkomer in pianoland, maar heeft in zijn korte bestaan een plekje weten te veroveren tussen de topmerken.

Harmen Fraanje
Igor Roma

do 12 nov ’09, 20:15

Mylou Frencken

Uit bed (cabaret)

Haar werk wordt omschreven als ‘het betere Nederlandse lied’. Mylou schrijft o.a in Esta en speelt de zingende bardame in de televisiequiz Met het Mes op Tafel.

Mylou Frencken speelt piano, zingt en vertelt. In Alles Nog Prachtig II liet zij zien dat ze de kunst verstaat op indringende wijze te zingen en praten over Verlies, Verdriet, Afscheid en Gemis. Het wordt nu tijd voor een programma over Vrolijkere Zaken. Voor iedereen die elke dag toch maar weer z’n bed uitkomt.

Mylou Frencken


za 14 nov ’09, 20:15

dansen met De Nazaten & James Carter

Surinaamse blaasmuziek

Robby Alberga – gitaar; Klaas Hekman – piccolo, sopraan- en basssaxofoon; Carlo Ulrichi Hoop – conga’s, surinaamse percussie; Keimpe de Jong – tenorsaxofoon, tubax; Setish Bindraban – trompet; Gregory Kranenburg – drum; Chris Semmoh- skratyi, stem; Patrick Votrian – trombone, sousaphone; James Carter – baritonsaxofoon

Vorig jaar overdonderden de acht mannen van De Nazaten het Beauforthuis: er werd tot middernacht gedanst op hun aanstekelijke mix van Surinaamse kaseko, Amerikaanse jazz en Nederlandse improvisatiemuziek. Vandaar dat we ze terug hebben gevraagd in de nieuwe Multicul-serie. Ditmaal met het Amerikaanse saxofoonwonder James Carter, volgens Downbeat ‘s werelds beste baritonsaxofonist van 2006. Uiteraard weer met Surinaamse hapjes.

Nazaten

zo 15 nov ’09, 17:00

Maria Markesini & Bert van den Brink

dubbelconcert op vleugel en accordeon

Haar warme stem is intrigerend zonder opdringerig te zijn. Prachtig timbre, een vanzelfsprekende natuurlijke swing. De koppeling aan Bert van den Brink op piano, accordeon is een vondst. Hij ziet met zijn inspirerende, smaakvolle spel de zangeres tot grote hoogten op te stuwen. Een zangeres die uiteenlopend repertoire naar zich toe kan trekken. Ze legt verbanden tussen stukken die in feite contrasteren. Man gave names to the animals van Bob Dylan heeft natuurlijk helemaal niets te maken met een Franse klassieker als C’est ci bon. Net zo min als de jazzklassieker Moody’s mood for love enige verwantschap vertoont met het Griekse Na vro ekeinon.
Ton Ouwehand

Bert van den Brink
Maria Markesini

de pers over Maria’s cd

do 19 nov ’09, 20:15

Sven Ratzke – dEBUT

cabaret van New York tot Berlijn

Sven Ratzke – teksten, spel en zang | Charly Zastrau – piano en melodica | Cord Heineking – contrabas en zingende zaag

Wie denkt dat Duitsers niet sexy zijn krijgt bij podiumbeest Sven Ratzke het tegendeel bewezen. Al tien jaar in het vak wordt deze kruising tussen Shaffy en Dietrich van Berlijn tot New York bejubeld. Een nacht lang bestiert hij nu ons theater, want zoals zijn collega Marlene Dietrich al zei: ‘Every night it is showtime. I’ll sleep when I am dead’.

Sven Ratzke
interview met Sven Ratske

za 21 nov ’09, 20:15

jong Antwerps chansongeweld

Maarten Westra Hoekzema e.a.

Maarten Westra Hoekzema (afkomstig uit Doorn) was op zijn negentiende finalist op het Leids Cabaretfestival. Om het kleinkunstvak beter onder de knie te krijgen vertrok hij naar de academie in Antwerpen. Met zijn afstudeerproject ‘Wij worden bohémien’ geregisseerd door Maarten van Roozendaal bestormde hij de Nederlandse en Belgische theaters.

In het Beauforthuis was de voorstelling een groot succes. Dit jaar komt hij terug om het Nederlandse publiek te laten zien hoe het gesteld is met het jonge cabaret/kleinkunsttalent in België. En wel met Martine de Kok en Sam Wauters.

Martine de Kok speelde accordeon en zong haar eigen liedjes in de voorstelling Mata Hari van Herman van Veen. Dit jaar bracht ze de cd uit met de titel: Woestijn, die in Vlaanderen zeer goed onthaald werd.

Sam Wauters deed enkele gastoptredens in de theatervoorstellingen van Stef Bos. Vorig jaar schreef hij het lied ‘Vlieger’ waarmee hij zowaar een nummer 1 hit scoorde.

Maarten Westra Hoekzema is maandelijks met Martine de Kok te horen in het NCRV’s radioprogramma Volgspot.

Met z’n drieën brengen ze u een avond vol met prachtige liedjes. Ze brengen eigen werk, maar ook bestaande nummers. Hoe klinkt een Nederlandse klassieker uit de mond van een Vlaming? Hoe klinkt een Vlaams lied uit de mond van een Nederlander? En hoe is het gesteld met de liedkunsten van de nieuwe generatie kleinkunstenaars?
Al deze vragen zullen beantwoord worden. De drie garanderen u dat het een avond zal worden vol positieve verrassingen.

Maarten Westra Hoekzema


zo 22 nov ’09, 17:00

Marike Jager

Celia Trigger

Marike Jager – zang, gitaar, piano; Henk Jan Heuvelink – wurlitzer, hammond, fender rhodes piano bass; Arthur Adam – gitaar; Nicky Hustinx – drums

Haar geheime concert hier in mei was in no time uitverkocht – Marike Jager heeft het helemaal gemaakt sinds haar debuutalbum The beauty around (2006). Vanavond speelt ze vooral de muziek van opvolger Celia Trigger. Originele en ontwapenende muziek van een zangeres en band met stevige roots in jazz en pop.

Marike Jager


vr 27 nov ’09, 20:15

de internationale sound van Harmen Fraanje

Fraanje, Veras, Morgan & Vink

Hij is een kanjer in de jazz, zijn klassieken is hij meester, in de improscene weet hij zijn weg te vinden en is communicatief ijzersterk: Harmen Fraanje. Hij is een leerling van Bert van den Brink en naar Berts zeggen hem bijna de baas.

Dit keer met zijn internationale kwaret met: Nelson Veras (gitaar, Brazilië), Thomas Morgan (bas, VS) en Martijn Vink (drums, Nederland). Een internationaal karakter met een eigentijdse sound.

Harmen Fraanje

zo 29 nov ’09, 17:00

in de sporen van India

Raj Mohan, Lourens van Haaften e.a.

Raj Mohan – zang | Lourens van Haaften – gitaar | Mark Alban Lotz – fluit | Marco van Os – drums | Suresh Sardjoe – tabla | Pim van Ham – drums

Op dit moment zijn ze een eerste album aan het opnemen, dat in januari gemixed wordt in de Real World studio’s van Peter Gabriel.
De Hindoestaanse zanger/componist Raj Mohan en zijn band (zang, gitaar, fluit, tabla, drums) weten Indiase klassieke en licht klassieke muziek, Hindipop en Asian Underground te vervlechten tot een swingende harmonie. Geniet van prachtige muziek in Indiase sfeer.

Raj Mohan is een Surinaams-Hindoestaanse zanger, musicus, componist en dichter. Sinds 1985 treedt hij op in binnen- en buitenland met bands als het Raj Mohan Ensemble, Vistar en Shai’rana. Raj begon met zingen in 1983 en leerde de kneepjes van het vak van zijn goeroe Ustad Jamaluddin Bhartiya, die op zijn beurt in de leer was bij Pundit Ravi Shankar.
Om zijn begrip voor en kennis van de Indiase muziek te verdiepen reisde Raj Mohan door heel India, waar hij onder meer werkte in de zeer muzikale Bombay film industrie: Bollywood.

Gitarist Lourens van Haaften speelde in de popbandjes Van Katoen, SneakerFreak en People You Know, stond meermaals op Oerol en speelde met zijn bands als voorprogramma bij o.m. Heather Nova en Racoon. Zijn huidige samenwerking met Raj Mohan illustreert zijn grote muzikale nieuwsgierigheid èn veelzijdigheid.

Raj Mohan

vr 4 dec ’09, 20:15

Vincent Bijlo gaat los voor het Beauforthuis

verbouwingsbenefiet

entree
kortingsprijs
€ 15,00
€ 10,00
Vincent Bijlo
Trio Drie Eilanden: Dick Vestdijk, Marcel Riebandt & Jos Gebbink
Mariska Reijmerink en Jan-Frans van Dijkhuizen

Vincent Bijlo gaat benefieten voor de verbouwing. Het wordt een avond vol muziek en conferences. En hij is niet alleen!

Als gasten neemt Vincent mee het trio Drie Eilanden van Dick Vestdijk, de zoon van schrijver Simon. Simon Vestdijk was de laatste jaren van zijn leven woonachtig in Doorn en veel oudere Beauforthuisbezoekers hebben hem goed gekend. Drie Eilanden speelt Spinvis-achtige muziek, met als teksten gedichten van o.a. Slauerhoff, Nijhoff, Marsman, Vestdijk en Jan Engelman. Luister maar eens naar ze op YouTube.

Verder zingt Mariska Reijmerink 19de Engelse gedichten van o.a. Emily Bronte, D.G. Rossetti en Thomas Hardy, begeleid door Jan-Frans van Dijkhuizen op piano.

Vincent gaat door op de benefiet-weg die eerder werd ingeslagen door o.a. Gé Reinders met JW Roy en Okobar, en Iain Matthews met Eric Vloeimans. Onvergetelijke avonden waren dat, en van Vincent hoef je niet minder te verwachten!

website Vincent Bijlo
Lied van Jan-Frans van Dijkhuizen en Mariska Reijmerink


zo 6 dec ’09, 17:00

Nighthawks at the Diner

mooier nog dan Waits

entree
kortingsprijs
€ 15,00
€ 10,00

ROOD – teksten, zang, piano; Toon Meijer – sopraansaxofoon; Pieter Klaassen – gitaar; Jan Flubacher – bas; Thijs Verwer – drums

Zelden zoveel enthousiaste reacties ontvangen als na een optreden van Nighthawks. Vernoemd naar Tom Waits’ album, op zijn beurt ontleend aan Edward Hoppers beroemde schilderij, zet de groep rondom zanger Rood de toon voor een avond melancholie, schemer en drank. Toch is het niet alleen zwaarte wat de klok slaat. De melancholie voert vooral de boventoon, omdat het zo’n sterke emotie is, aldus Rood.

Nighthawks at the Diner
veel filmpjes en soundtracks

do 10 dec ’09, 20:15

Jeroen van Merwijk

Dat moet meneer van Merwijk nodig zeggen

entree
kortingsprijs
€ 15,00
€ 10,00
Behalve om zijn humor en ironie roemen de kenners Van Merwijk om de schijnbare eenvoud waarmee hij de problemen schetst van een samenleving in verval. Ook nu weer gaat hij vol vuur de strijd met de tijdgeest aan. Want als iemand iets nodig moet zeggen, dan is dat toch zeker Jeroen van Merwijk?

Jeroen van Merwijk

zo 13 dec ’09, 13:00

meedoe-concert Ernst Reijseger 4+

 

entree
kortingsprijs
€ 11,50
€ 7,50

Ernst Reijseger – cello; Alan ‘Gunga’ Purves – slagwerk; Franky Douglas – gitaar

Wie de Schotse ‘Gunga’ met z’n speelgoed-instrumentarium aan de slag ziet, en Reijseger met z’n cello op schoot ziet spelen, en dan ook nog Curaçaose Franky op zijn gitaar, geniet natuurlijk met volle teugen. Een uniek trio dat de grenzen opzoekt van jazz, wereldmuziek en allerhande genres. Trio Cellotape, Scotchtape en Dougtape (Ernst Reijseger op cello, de Schot Alan Purves en Franky Douglas) presenteren hun nieuwe programma in het Beauforthuis. Een heerlijk concert voor kinderen en hun ouders, waarbij de kinderen volop worden uitgenodigd om mee te doen.

Zie ook onze serie Multicul concerten.

zo 13 dec ’09, 17:00

Turks-Marokkaans hapasconcert

Baraná

entree
kortingsprijs
€ 15,00
€ 10,00

Behsat Üvez – zang, baglama, percussie; Steven Kamperman – klarinetten, saxofoon; Bart Lelivelt – accordeon; Meinrad Kneer – bas; Sebastian Demydzcuk – drums

De groep Baraná maakt furore met een mix van Turkse traditie, pop en jazz. ‘Echte smeltkroesmuziek’, volgens NRC, dus perfect voor onze Multicul-serie. In dit concert vormt de 11de-eeuwse Perzische dichter/filosoof/soefi/levensgenieter Omar Khayyám de rode draad. Een concert vol jagende ritmes, verzengende ballades en ‘liederlijke’ improvisaties. Met tapas.

Baraná

na afloop in het theatercafé

Bij dit concert is er weer een afterparty. Deze valt ook binnen de sfeer van de multicul concertreeks. Gitarist, zanger en componist  Wahid Thaziri brengt vooral vrolijkheid en opgewektheid in zijn muziek mee. Deze singer/songwriter zal moderne muziek ten gehore brengen met Arabische/Marokkaanse invloeden.


zo 20 dec ’09, 17:00

Mike Roelofs invites Eric Vloeimans

& Hans Bergen, stadsdichter Roermond

entree
kortingsprijs
€ 15,00
€ 10,00
Vorig jaar won pianist Mike Roelofs een award voor beste compositie tijdens de Dutch Jazz Competition, waarvan de finale tijdens het Northsea Jazzfestival werd gehouden. Hij kreeg de prijs voor het stuk “From Babel to Bethel”.
Roelofs bracht ons eerder het hoofd op hol met de Limburgse zanger Arno Adams, een juweel onder de streektaalzangers. Nu heeft hij carte blanche en gaat samen met trompettist Eric Vloeimans en dichter Hans van Bergen (de Stadsdichter van Roermond) voor een gezamenlijk concert zorgen. Eric weet nauwelijks wat hem te wachten staat, maar wil dolgraag met Mike deze sprong wagen.

Eric Vloeimans
Mike Roelofs
Hans van Bergen

Zie ook de serie jazz & crossover.

na afloop in het theatercafé
Bij dit concert hebben we maar weer eens een afterparty georganiseerd. Als prelude op de Kerst, zeg maar. Bjorn van Rozen en zijn band spelen nederlandstalige liedjes, woest, woedend en melancholiek. Liesbeth List zegt over Bjorn: “Hij kwam op, ging zingen en: Bam, daar stond iemand!”. Beluister ze zelf vast op hun website en blijf deze avond lekker lang na in het Beauforthuis.
Fleur Dikken – cello | Marcel van der Schot – accordeon | Marcel Kwa – contrabas | Bob Roos – drums | Bjorn van Rozen – piano, zang

do 24 dec ’09, 22:00

alternatieve nachtmis: Russische rillingen

wandeling, film ‘Stalker’, kampvuur met accordeon

entree
kortingsprijs
€ 12,50
€ 5,00
Het Beauforthuis heeft weer zijn eigen ‘Nachtmis’.

Eerst een winterse wandeling om de dagelijkse beslommeringen van ons af te schudden.
Daarna de cultfilm Stalker van Andrei Tarkovski. Deze Russische regisseur (1932-1986) geldt als een van de belangrijkste filmmakers en een van de minst begrepen kunstenaars van de vorige eeuw. De film speelt zich grotendeels af in De Zone – een streek waar krachten werkzaam zijn die niet door de overheid in toom te houden zijn en die daarom tot verboden gebied is verklaard is. Een film vol symboliek over onze diepste verlangens en de zin van ons leven. Een aanklacht tegen totalitaire systemen? Of een pleidooi voor de innerlijke vrijheid? De recensenten zijn het er niet over eens. Om weer met beide benen op de grond te komen sluiten we de avond af met kampvuur, wodka, glühwein en borsjt (Russische rode bietensoep), omlijst door accordeonmuziek.

21:00 u wandeling
22:00 film

zo 27 dec ’09, 17:00

Philip Catherine & Harmen Fraanje

meestergitarist in het Beauforthuis

entree
kortingsprijs
€ 17,50
€ 12,50
Dit wordt smullen voor de gitaarliefhebbers. Meestergitarist Philip Catherine speelt met een van onze allerbeste pianisten: Harmen Fraanje. Philip Catherine is een grote naam. Hij speelde o.m. met Mingus, Grapelli, Chet Baker en Toots Thielemans. (In de jaren’ 70 speelde hij zelfs nog korte tijd met Focus!)
Muziek van deze 67-jarige jazzlegende herken je direct en voor wie hem nog niet kent: luister eens naar zijn werk op philipcatherine.com en laat je verrassen door zijn klanken die meer en meer romantisch-melancholisch klinken.

De pers over een eerder concert van beide heren: Verwondering was hier het sleutelwoord. Niet alleen het publiek werd verrast, ook de beide uitvoerders keken regelmatig met opgetrokken wenkbrauwen en gelukzalig glimlachend naar elkaar: ‘Hoe komen wij toch tot zoveel moois?’

Harmen Fraanje
Philip Catherine

kijk ook eens naar de nieuwe serie gitaar