zo 6 jan ’08, 17:30

Mylou Frencken

Alles nog prachtig

Mylou voelt zich het meest thuis in het theater, achter de piano, vanwaar zij haar publiek het ene na het andere verrassende lied voorschotelt. Ze neemt zowel het gedrag van mannen als dat van vrouwen op geheel eigen wijze onder de loep. Want wie schreef eerder zo herkenbaar over bijvoorbeeld mannen met de griep en de ouders van de ouderraad?
Maar Mylou neemt ook rustig zichzelf op de hak, zoals in Als je alleen bent, over een alleenwonende vrouw die een jurk heeft gekocht met een rits op de rug.
Scherpzinnigheid, hartverscheurende teksten, meeslepende muziek en een heel eigen stemgeluid kenmerken deze volwassen theaterpersoonlijkheid.
‘Alles nog prachtig is een geweldig album. Frencken mekkert geestig, klaagt scherp aan, kan innemend onredelijk zijn tegenover de goedbedoelende burger, en zit vol zelfspot.’ – de Volkskrant

za 12 jan ’08, 19:00

Ad Vanderveen meets Iain Matthews & Searing Quartet

Iain Matthews Common Grounds

Ad Vanderveen is een singer/songwriter in hart en nieren. Vanderveen brak in de jaren ’80 door met de band Personnell maar is sinds begin jaren ’90 solo gegaan. Hij is halfbloed Canadees, en daar zal het aan liggen dat zijn muziek zoveel Americana invloeden heeft.
Het Searing Quartet vertegenwoordigt met verve de Limburgse jazzscene. Het kwartet  diende in 2006 de compositie ‘Starling Hill’ in bij de Thelonious Monk Competition in Washington. Ze schopten het in deze belangrijkste jazzcompetitie ter wereld tot één van de beste tien jazzcomposities. Bijzonder wapenfeit is dat de veel te vroeg overleden pianist Glenn Corneille voor hen heeft gecomponeerd.

In zijn serie Common Grounds ontrafelt Iain Matthews samen met de beste singer/songwriters het mysterie van de perfecte song en het perfecte optreden. Een interactieve avond vol goede muziek, samenspel en leuke gesprekken. Na afloop van de optredens is er ruimte voor vragen uit het publiek en wordt er met een gezamenlijke song afgesloten.
Dit wordt een lange en boeiende avond. Bespaar je daarom de moeite om thuis te koken en kom vanaf 18.00 uur binnenlopen voor een lekker hapje eten. De avond wordt muzikaal omlijst door gast-dj Louis van Bueren. Hij is platenverzamelaar en was bestuurslid ten tijde van de start van het Beauforthuis in 1988.

zo 13 jan ’08, 17:30

Supertrio: Van Ruller, Van Geel en Vaarzon Morel

snaren, snaren, snaren…

Jazzmusici houden van variëren, experimenteren en nieuwe uitdagingen. De samenwerking tussen Jesse van Ruller, Oene van Geel en Eric Vaarzon Morel is hier ook vast en zeker een resultaat van.
Of hij nu viool, altviool of percussie speelt, Oene van Geel is altijd bezig met het integreren van elementen uit verschillende muzikale tradities zoals jazz en geïmproviseerde muziek, hedendaagse muziek, klassieke muziek en etnische muziektradities van over de gehele wereld. Flamencogitarist Eric Vaarzon Morel doet eigenlijk niet anders, zoals je kunt horen op zijn cd Marea, waarop Oene van Geel en Jesse van Ruller allebei mee spelen. Jesse van Ruller speelde hier onlangs nog met zijn eigen trio en wordt al jaren beschouwd als één van de beste jazzgitaristen van Europa. Begrijpelijk dat deze heren tot Supertrio zijn gedoopt: we hebben hier te maken met de beste en meest creatieve musici van ons land.

vr 18 jan ’08, 20:15

Liedjes vol ellende – een vrolijk winterconcert

Maatren Westra Hoekzema

Maarten Westra Hoekzema – zang; Sebastiaan Thomé – bas; Martine de Kok – accordeon; Alfredo Bravo – drums; Laurens Deurinck – gitaar; Raf Geudens – piano

Op zijn 19de stond hij al in de finale van het Leids Cabaretfestival en vorig jaar maakte deze in Antwerpen woonachtige Doorn aar zijn Nederlandse debuut als chansonnier. Want Maarten Westra Hoekzema is terug bij zijn oude passie: liedjes maken en zingen. In het programma Liedjes vol ellende (aangekondigd als ‘een vrolijk winterconcert’) toont hij zijn muzikaal talent en gevoel voor ironie. Wanneer hij aan de piano gaat zitten en ‘Ik zal je missen als je weg bent’ of ‘As uit de hemel’ uit zijn mouw schudt, dan komt je nekhaar overeind. Geen wonder dat Maarten van Roozendaal hem met plezier adviseerde!

za 19 jan ’08, 21:30

Harmen Fraanje & Magic Malik

Multicul laydown

Ditmaal gaan we met de multicul naar Noord-Afrika. Het mysterieuze, hypnotiserende geluid van de dwarsfluit van Magic Malik past geweldig in deze serie. Wij zijn daarom heel blij dat pianist Harmen Fraanje hem heeft uitgenodigd. Malik speelde mee op ‘Boulevard’, de plaat waar Saint Germain mee doorbrak en maakte Jamaica-on-Seine muziek met Human Spirit. Op zijn laatste cd verrast hij ons, met eigen interpretaties van Franse chansons. Hij verkent alle mogelijkheden van de dwarsfluit en is wellicht de meest eigenzinnige dwartsfluitist die we kennen. Harmen Fraanje over Malik: “bovenal heeft hij een ongekend bewustzijn van wat er muzikaal om hem heen gebeurt.”
Voor dit concert zitten we niet in rijtjes, maar lekker op de vloer, op banken of we hangen rond. De zaal gaat open om 20.00 uur, zodat je alvast kunt relaxen en genieten van Noordafrikaanse tapas. En het concert gaat door tot 0.00 uur; tijd genoeg om in hogere sferen te raken.

zo 20 jan ’08, 12:00

Rosina en de Vogelman – kindervoorstelling 4-10 jr

Opera Eigen Wijs

Lysan van Winden – mezzosopraan; Pascal Bertrand – bariton; Barbara Strijbos – fluit; Matthias Havinga – piano; Manuela De Doncker – verteller; Carla Kwakman – poppenspel

Twee zangers, twee musici, een verteller, een poppenkast en de muziek van Mozart: ziehier de ingrediënten van het programma Rosina en de Vogelman. Voor volwassenen bekende aria’s en duetten van Mozart zijn vertaald in het Nederlands en illustreren samen met een eenvoudig poppentheater een meeslepend verhaal over liefde en magie. Je hoeft niet groot en serieus te zijn om te ontdekken hoe leuk opera kan zijn!
Als Rosina hoort dat haar vriendje haar in de steek laat, is ze heel verdrietig. Totdat ze de vogelman Alfonso tegenkomt. Die vindt haar wel leuk en doet zijn best haar voor zich te winnen. Of het lukt? En wat doet die heks daar trouwens midden in de nacht in de tuin?

zo 20 jan ’08, 17:30

Peter Beets meets Stefan Hofkes

Jealousy part II

Peter Beets – piano; Ruud Jacobs – bas; Joost Patocka – drums; Stefan Hofkes – piano; David Lewis – viool; Nick Shipman – klarinet; special guest: Hans Zomer

In Jealousy II vergelijken we de muziek van Bach met jazz. Hoor eerst Bach door Stefan Hofkes’ London Band en daarna de jazz van het Trio Peter Beets. Hofkes en Beets studeerden tegelijkertijd piano aan het conservatorium; de één klassiek, de ander jazz. Stefan Hofkes vertrok naar Londen en leidt daar diverse orkesten en treedt ook nog regelmatig als pianist op. Jaarlijks is hij in het Beauforthuis als artistiek leider van het OPERA! festival, en natuurlijk als programmeur van deze serie Muziek! Live and kicking. Peter Beets woont nog altijd in Nederland, maar is internationaal gelauwerd en speelt geregeld met grootheden als Chick Corea, Wynton Marsalis en Roy Hargrove. Veel cd’s, evenals zijn laatste getiteld New Groove, nam hij op in New York, met grote Amerikaanse musici.

zo 27 jan ’08, 17:30

Ierse Tijgers

Theatergroep Flint

Felix Strategier – zang, spel, accordeon; Joeri de Graaf – gitaar, basgitaar, cavaquinho; Laurens Joensen – zang, gitaar, banjo, mandoline; Eva Bauknecht – regie

Regisseur en acteur Felix Strategier trok met woonwagen en trekker met 15 kilometer per uur door het eindeloze groene landschap van Ierland. Vanuit een Ierse Pub vertelt Theatergroep FLint het verhaal van de Ierse volksaard, die ondanks eeuwenlange onderdrukking zich met zelfspot staande weet te houden. Met ballades die herinneren aan de Ierse vrijheidsstrijd en prachtige gedichten van James Joyce, Oscar Wilde en W.B. Yeats, gezet op opzwepende muziek. Politieke liederen worden zo omgetoverd tot Ierse blues en omringd door wonderschone poëzie.

zo 3 feb ’08, 17:30

De eenzame stem van JW Roy

 

Jan Willem Roy – zang, gitaar; BJ Baartmans – gitaar, achtergrondzang; Gabriël Peeters – piano, gitaar, achtergrondzang; Gerald van Beuningen – bas; JJ Goossens – drums

In 2005 stapte Americana-muzikant JW Roy over naar Nederlands- of beter gezegd Brabantstalige teksten.  Die koerswijziging leverde hem een tour op met twee andere moerstaalmuzikanten, de Friese Nynke Laverman en de Portugese Fernando Lameirinhas. Vincent Bijlo oordeelde: “JW Roy heeft de mooiste, eenzaamste, maar ook troostendste en melancholiekste stem van Nederland.”
En Leon Verdonschot schreef in Nieuwe Revu “Van spruitjesblues naar prachtig bezongen doodsangst, van New York tot Nuenen: het brengt ons van gekromde tenen naar kippenvel en weer terug.”

vr 8 feb ’08, 20:15

Speelman & Speelman

Niet over één spoor

Daan en Joost Speelman (Oerol, Stenders Vroeg, Spuiten & Slikken) reizen elke dag per trein naar Amsterdam en hebben daarbij moeite zich van alles en iedereen af te sluiten. Dit is geen wereld voor gevoelige mensen, niet alles gaat over één spoor. Een van de broers besluit daarom een wereldreis te maken. Maar wat gebeurt er als hij dat geheimhoudt voor de ander?
Verrassende scènes, mooie en ook grappige liedjes zijn de ingrediënten van hun show.

Uit hun gastenboek: ‘Jongerentheaterdag was echt vet, rete strakke tyfus coole show  ;P – hoop jullie show een keer compleet te kunnen bijwonen.’ Nou, dat kan nu!
Luister ook naar enkele tracks op hun website. En nee, Rete strak zit daar niet bij…

za 9 feb ’08, 20:15

Mata Hari

Lidewij Benus & Michiel Kerbosch

spel: Lidewij Benus & Michiel Kerbosch tekst: Tony Dunham

Lidewij Benus is Mata Hari en Michiel Kerbosch de interviewer (bekend als Zwarte Piet en speelde o.a. in een film van Jacky Chan!) die haar laat vertellen over haar bewogen leven. Slechts weinigen weten meer dan dat deze ‘femme fatale’ een exotische danseres was in Parijs en in 1917 op beschuldiging van dubbelspionage ter dood werd veroordeeld.

Maar wie was Mata Hari eigenlijk?
Ze werd geboren in 1876 als Margaretha Geertruida Zelle in Leeuwarden. Ze trouwde vestigde zich in Amsterdam en kreeg een zoon en dochter. Ze vertrok met haar echtgenoot naar Nederlands-Indië, waar haar zoontje overleed. Kort daarop brak de levensfase aan die haar wereldfaam zou bezorgen. Ze scheidde van haar man en vestigde zich als de exotische danseres Mata Hari in Parijs en werd beroemd tot ver buiten de lichtstad. Aangezien ze voor hogere militairen en leden van het corps diplomatique ook tussen de lakens veel entertainment te bieden had, was ze een veelbegeerde courtisane.
In 1917 werd Mata Hari in Frankrijk na een kort proces ter dood veroordeeld op beschuldiging van hoogverraad wegens spionage voor de Duitsers. Het vonnis werd voltrokken door een vuurpeloton. Later werd het doodvonnis heftig bekritiseerd. Het gerechtsdossier over de vermoedelijke spionne wordt pas in 2017 openbaar gemaakt. Dan pas zou kunnen blijken of de Friezin daadwerkelijk voor de Duitsers gespioneerd heeft, of dat de Franse militaire overheid in haar, een buitenlandse courtisane, een goede zondebok zag voor het falen van het commando aan het front.
Het beeld van Mata Hari is versterkt door de vele verfilmingen van haar leven, van een exotische danseres die als dubbelspionne gebruik maakte van haar verleidingskunsten om militaire geheimen van haar vele geliefden te ontfutselen. Het maakte haar tot archetype van de femme fatale. Het leven van Mata Hari werd liefst zeven keer in verschillende landen verfilmd. Zelfs werd er ooit een grote Broadwaymusical aan haar opgedragen.

Wat bezielde deze vrouw om riskante relaties aan te gaan met mannen, die met elkaar in oorlog waren? Ging het om macht en geld? Om haar fascinatie voor spionage? De aantrekkingskracht van mannen in uniformen? Diende zij een land of louter zichzelf? Of was ze gewoon op zoek naar liefde en aandacht? Laat u verrassen…

zo 10 feb ’08, 17:30

Katarina Vermeulen

Walk with me

Katarina Vermeulen – zang, piano; Roy Bakker – slagwerk; Ralph Brink – bas; Jan van der Smit – gitaar

Katarina speelt prachtige lome bluesy liedjes, die transparant klinken maar ook heel warm zijn. Met haar medemuzikanten (topmusici die in bands zaten van Herman Brood, Arthur Ebeling en Ellen ten Damme) maakte ze een debuutplaat ‘Walk with me’ om van te smullen.

wo 13 feb ’08, 19:30

Harmen Fraanje, Stefan Lievestro & Hans van Oosterhout

Harmens lab

Harmen Fraanje – piano; Stefan Lievestro – bas; Hans van Oosterhout – drums

Harmen Fraanje is een geweldige pianist die indertijd door Hein van de Geyn bij het Beauforthuis werd geïntroduceerd. Hij is de grote Nederlandse beloft, maar heeft tegelijkertijd al een enorme staat van dienst.
Harmens Lab is een zeer informele avond, waarop Harmen en zijn muzikanten nieuwe composities uitproberen. Vanaf 18.00 uur is de zaal open en wie wil kan lekker samen met de musici eten en kletsen. Daarna een concert, twee sets van ca. 45 minuten, of drie kortere setjes. Ze spelen steeds grotendeels een nieuw programma. Met uitgewerkte composities, maar soms ook zojuist ontstane schetsjes en met bijzondere gasten. Fraanje vertelt over de totstandkoming, maar ook het proces van schrijven, improviseren.

Harmen Fraanjes experiment

De tijd van dominantie van de platenindustrie zijn voorbij. My Space, You Tube en thuisbranden nemen de boel over. Bij live-muziek heb je nog altijd ‘grote’ concerten, van eerste tot laatste noot geregisseerd. Maar bij de nieuwste generatie musici zien we een zucht naar avontuur en de bereidheid ook weer eens dingen te doen puur voor de lol. Pianist Harmen Fraanje is daarvan een uitgesproken voorbeeld. Hij weet als geen ander de essentie van pop en jazz bij elkaar te brengen, zoals tijdens zijn optreden vorige maand met Magic Malik. Op eigen initiatief (“ik wil gewoon lekker spelen”) opent hij dit seizoen in het Beauforthuis Harmens Lab, met medelaboranten Stefan Lievestro (bas) en Hans van Oosterhout (drums). Je bent vanaf 18 uur welkom om aan te schuiven bij de musici en andere gasten (tapasverkoop aan de bar), te praten over muziek en andere zaken. Vanaf 19.30 uur kruipen ze achter hun instrumenten. Elk concert heeft een grotendeels nieuw programma, dus kom vaker dan eens!

do 14 feb ’08, 20:15

Toon Roos Quartet

cd presentatie ‘Love Revisited’

Toon Roos – saxofoon; Hein van de Geyn – contrabas; Karel Boehlee – piano; Joost van Schaik – drums

Saxofonist Toon Roos wordt door publiek, pers en collega musici gezien als een van de beste tenor- en sopraansaxofonisten van Europa. Alle prijzen ontvangen die er te behalen zijn, prachtige cd’s gemaakt, de wereld gezien en met talloze jazzgrootheden gespeeld, waaronder Joe Zawinul, Toots Thielemans en John Scofield. Met een all-starbezetting van pianist Karel Boehlee, bassist Hein van de Geyn en drummer Joost van Schaik presenteert hij bij ons zijn nieuwe plaat Love Revisited.
Mooi Valentijnsuitje.

vr 15 feb ’08, 21:00

Ernst Reijseger & Bert van den Brink

Een vreemde ontmoeting

Allebei spelen ze vaak en graag in het Beauforthuis, maar pas tijdens het concert bij de uitreiking van de Boy Edgar Prijs aan pianist Bert van den Brink in 2007, stond hij samen met cellist Ernst Reijseger op het podium. En dat beviel heel goed. Allebei hebben ze zich bekwaamd in het spelen van zowel klassieke muziek als jazz (plus alles wat daartussenin zit). Dit kan niet anders dan een heel avontuurlijk concert worden.

za 16 feb ’08, 19:00

Roosbeef meets Iain Matthews & Jelle Paulusma

Iain Matthews Common Grounds

Iain Matthews heeft Roos Rebergen van Roosbeef en Jelle Paulusma, de voorman van Daryll-Ann uitgenodigd. De snelrijzende ster Roosbeef won onlangs de Grote Prijs van Nederland: de belangrijkste popprijs voor jonge bands. Ondanks haar prille 18 jaar staat Roos haar mannetje met een dijk van een stem en een strakke band.
Jelle Paulusma is de voormalige zanger van Daryll-Ann. Als die band in 2004 uit elkaar gaat werkt hij als singer-songwriter, hij speelt Westcoastpop en neo-psychedelica. Zijn eerste soloalbum Here We Are verschijnt eind januari 2006.
Deze zeer eigenzinnige popmuzikanten gaan met Iain Matthews spelen en praten over muziek.

Dit wordt een lange en boeiende avond. Bespaar daarom de moeite om thuis te koken en kom vanaf 18.00 uur binnenlopen voor een lekker hapje eten. Tjeerd Westerterp treedt op als VJ: deze grote muziekliefhebber en -kenner laat de mooiste live-optredens op dvd zien.

Je moet als luisteraar denken: ja, zo is het

In 2005 won Roos Rebergen met haar band Roosbeef de Grote Prijs van Nederland. Sindsdien doet ze mooie dingen, ga maar eens kijken op haar site. ‘Ik doe wat ik het leukst vind en dat gaat me best makkelijk af, ik blijf trouw aan mezelf.’ Op 16 februari geeft de muzikante tekst en uitleg over haar songs, in de Common Grounds serie van Iain Matthews.
Een invloed van Rebergen is de Amerikaanse countryzangeres Lucinda Williams. ‘Ze zingt over verdriet. Maar op zo’n manier dat het nooit gezeur wordt. Het doet bijna pijn.’ Wat vind je het belangrijkst in liedjes? ‘Echtheid, je moet als luisteraar denken: ja, zo is het.’ Ook de buitenissige Twentse zanger André Manuel en de excentrieke singer/songwriter Daniel Johnston zijn helden. ‘Van die echte artiesten zijn dat.’
‘Zelf ben ik in het echte leven best een mietje. Stel dat ik zie dat iemand gepest wordt, dan zal ik dat eerder in een liedje verwerken dan er iets van zeggen. Dan weet ik niet zo goed wat ik ermee moet, maar ik weet vaak wel dat ik er in een liedje iets mee wil.’ Ga je op zoek naar je onderwerpen of overkomt je iets en schrijf je daar dan over? ‘Vaak luister ik gesprekken van mensen af, in de trein bijvoorbeeld, om te horen wat ze nu weer voor rare dingen zeggen. Dat inspireert me dan.’
Welke vorm haar inspiratie krijgt, is bijvoorbeeld te horen in het melancholieke ‘buitenboord’. Het dragen van een beugel is voor de ‘ik’ van het liedje een horde op de weg naar volwassenheid. Rebergen: ‘Die beugel is gewoon een voorbeeld, maar je moet dat vooral niet te letterlijk zien. Het gaat meer er over dat dingen veranderen en dat je dat niet wilt. Dat je liever wilt dat alles blijft zoals het is, omdat je bang bent voor het onbekende.’
Roos gaat in het komende jaar met haar band Roosbeef een Nederlandstalige plaat opnemen, geproduceerd door Tom Pintens (Zita Swoon)

zo 17 feb ’08, 12:00

Kinderconcert vanaf 6 jaar

Ernst Reijseger & Alan Purves

Ernst Reijseger was vorig jaar nog in het Beauforthuis met Larissa Groeneveld & Frank van de Laar, met Mola Sylla & Serigne Gueye en met Sean Bergin & Felix Strategier. Ook doet hij niet zelden cello-workshops met kinderen.
En vandaag een verrassend concert met de percussionist Alan Purves, voor kinderen vanaf een jaar of 6 en hun ouders.

zo 17 feb ’08, 17:30

Filmhuis Messiaen

documentaire en live uitvoering van het kwartet Quatuor pour le fin du temps

Aleandra Wood – viool; Thomas Carroll – cello; Nicholas Shipman – klarinet; Stefan Hofkes – piano

Messiaen schreef zijn ‘Quatuor pour la fin du temps’ in een gevangenenkamp in 1941, voor een oude viool, een aftandse klarinet, een ongestemde piano en een cello met maar drie snaren. In de kille oorlogswinter kwamen vijfduizend krijgsgevangenen bij elkaar voor de première.
Bij ons gespeeld door de vooraanstaande jonge sterren, violiste Alexandra Wood, cellist Thomas Carroll en klarinettist Nicholas Shipman en Stefan Hofkes. Maar eerst kijken we naar een documentaire over de componist. Na een korte boswandeling in de druilerige motregen (als we geluk hebben) volgt dan de uitvoering van misschien wel het meest belangrijke kamermuziekwerk van de 20ste eeuw.

zo 24 feb ’08, 17:30

The Jazzmotor

Benjamin Herman & Joost Lijbaart

voorprogramma Vlad Spisiak Band

Yuri Honing – tenorsax; Benjamin Herman – altsax; Mats Eilertsen – contrabas; Joost Lijbaart – drums

De top van de Nederlandse jazzmuziek is in deze groep verenigd. Drummer Joost Lijbaart combineert zijn eigen composities met stukken van Miles Davis, Wayne Shorter en Herbie Hancock uit de boeiende jaren ’60. Het tweede deel van het concert staat in het teken van Milton Nascimento, de Braziliaanse singer/songwriter. Benjamin Herman van de New Cool Collective speelt ook mee.

Als voorprogramma speelt de jonge gitarist Vlad Spisiak met zijn band. Een grote belofte voor de toekomst, waarvan bijvoorbeeld Jesse van Ruller danig onder de indruk is.
Kom bijtijds, haal een bord tapas en pak deze musici mee!

zo 2 mrt ’08, 12:00

De muzikale toverketel

kindervoorstelling vanaf 4 jr van Anna Elis de Jong

Anna Elis de Jong – piano, verhaal; Tanya Schaap – viool; Mathias Haffner – percussie; Sebastiaan van Bavel – piano; Rebecca Lobry – zang, verhaal

Twee leerlingen moeten een toelatingsexamen afleggen bij Anna Musicanta, een muzikale toverfee. En daar kunnen ze de hulp van de kinderen in de zaal goed bij gebruiken! Want muziek is niet zomaar iets. Je wordt er blij van of juist verdrietig. Je kunt muziek maken met echte instrumenten, maar ook al met een stok en een koekblik. En sommige mensen gaan opeens bewegen als ze muziek horen. Maar hoe werkt dat dan? Wat is een instrument? Waar komt een lied vandaan? En hoezo ritme? Een interactieve voorstelling voor kinderen vanaf 4 jaar.

zo 2 mrt ’08, 17:30

Het post-Piazzolla tijdperk

Juan Pablo Dobal

De Argentijnse pianist Juan Pablo Dobal gaat met zijn muziek verder dan de traditionele tango. Je kan het aroma van Buenos Aires ruiken en  de geuren van de volksmuziek uit het Argentijnse binnenland. Vanuit de traditionele tango-roots van zijn vaderland kneedt hij er met zijn unieke stijl een authentiek en nieuw geluid mee. Daarmee is Dobal een referentiepunt voor de ontwikkeling van de tango in het post-Piazzolla tijdperk. Het verleden inspireert hem het heden te leven en de toekomst te vullen met nieuwe herinneringen.
Juan Pablo Dobal heeft een indrukwekkende carrière in zijn geboorteland Argentinië en treedt ook al jaren in heel Europa op. Hij speelde met Bacan, het Aurelia Saxofoon Kwartet, Alfredo Marcucci, met Fernando Lameirinhas en Gustavo Toker.

zo 9 mrt ’08, 17:30

Rita Reys

met Trio Peter Beets

Rita Reys – vocals; Peter Beets – piano; Ruud Jacobs – bas; Joost Patocka – drums

Rita Reys, Europes First Lady of Jazz, treedt vanmiddag op met haar eigen trio, bestaande uit de legendarische bassist Ruud Jacobs, pianist Peter Beets en drummer Joost Patocka.

Rita Reys behoeft geen introductie… Nou vooruit: “Rita Reys is al meer dan een halve eeuw onafgebroken en onbetwist de grootste jazzzangeres van Nederland”, concludeerde de Edison-jury eind 2006, toen zij als eerste Nederlandse jazzmuzikant de Oeuvre Edison mocht ontvangen.

wo 12 mrt ’08, 19:30

Harmen Fraanje, Stefan Lievestro & Hans van Oosterhout

Harmens lab

Harmen Fraanje – piano; Stefan Lievestro – bas; Hans van Oosterhout – drums

Op de woensdagavonden 12 maart, 9 april, 7 mei en 11 juni speelt Harmen Franje met zijn companen Stefan Lievestro (bas) en Hans van Oosterhout (drums) in het Beauforthuis. Harmen is van de nieuwe lichting jazzmusici, hoewel hij eigenlijk niet in een hokje is te plaatsen. Mede om zijn prachtige spel hebben we in het Beauforthuis een speciaal plekje voor hem. Zo speelde hij onlangs in het Beauforthuis met Magic Malik (St. Germain), en eerder ook met Eric Vloeimans en Hein van de Geyn.

Vanaf 18.00 uur is iedereen welkom om samen met de musici een hapje te eten en met hen van gedachten te wisselen over muziek. Vanaf 19.30 speelt de band drie sets: voornamelijk nieuwe nummers en vaak ook met gastmuzikanten. Harmens Lab is dé kans om in een intieme setting kennis te maken met de ontwikkeling van nieuwe muziek van topmuzikanten.

Want topmuzikanten zíjn het: alledrie spelen ze over de hele wereld met mensen als Philip Catherine, Enrico Pieranunzi en Deedee Bridgewater.

za 15 mrt ’08, 19:00

Quatro Ventos: Fado meets Iain Matthews & Elly Kellner

Iain Matthews Common Grounds

Elly Kellner & Quatro Ventos: Emanuel Pessanha – zang/gitaar | Wout Pennings – gitaar/Portugese gitaar | Aili Deiwiks – viool | Bob Wisselink – contrabass

Iain Matthews speelde mee op de laatste cd van de fadogroep Quatro Ventos. Een eigentijds Fado-gezelschap bestaande uit Nederlanders en Portugezen (waaronder de broer van Fernando Lameirinhas), en waren vorig jaar al een groot succes in het Beauforthuis. Vanavond treden ze samen met Iain op en kan het publiek vragen stellen. Zoals: Hoe kwam Quatro Ventos op het idee om ‘Zeg me dat het niet zo is’ van Frank Boeijen te vertalen (Diz-me que não é assim) en hoe ‘verfado’ je zo’n nummer? Ook treedt Elly Kellner op. Deze eigenzinnige schaapsherder en singer-songwriter beschouwt PJ Harvey, Jeff Buckley en Jefferson Airplane als haar grote invloeden. Kortom, Iain heeft weer een stel briljante muzikanten bij elkaar weten te vinden.

zo 16 mrt ’08, 17:30

Sandra Coelers & Trio Nuevo

jazz meets tango

Sandra Coelers – zang en gitaar; Dick de Graaf – saxen; Michael Gustorff – viool; Hans Sparla – accordeon; Harry Emmery – contrabas

“…krijsend, hakkelend, aanklagend en bovenal overtuigend voerde zij muzikale waanzin ten tonele, die je de adem deed stokken. In deze ´Ballade voor een gek´ heerste haar alt als zelden gehoord, wierp zij haar stem én fysiek voor de voeten van de toehoorders en ontpopte zich daarmee als een vrouwelijke Jacques Brel.” Dat schreef een journalist van de website Jazzenzo over Sandra Coelers en hoe zij het laatste nummer van het concert met Trio Nuevo zong. De bekende saxofonist Dick de Graaf wilde al heel lang een jazz-tangoprogramma maken. Hij zocht de juiste, geweldige musici bij elkaar en het resultaat is een bloedstollend, hartstochtelijk concert. Dit wordt een heerlijke tapas-namiddag.

di 18 mrt ’08, 20:15

Raymond van het Groenewoud

t Is Feest! t Is Feest!

Raymond van het Groenewoud – zang, gitaar, piano; Cesar Janssens – drums; Steven Van Gool – bas; Thomas Vanelslander – gitaar; Frank Deruytter – sax; Pieter Lamotte – trombone; Bertus Borgers – sax en ritmegitaar; Steven De bruyn – mondharmonica

Meneer Raymond staat 35 jaar op het podium. Er is hier nog nooit zoveel sfeer geweest.
Met de muziek van Raymond en zijn groep, met begeleider Bertus erbij en de meeslepende wind van de blazers. Een waar genot, voor oog en oor, en voor iedereen zot van muziek die zien wil hoe het hoort, en zal zien dat het goed is. Een feest om naar te kijken en om te beluisteren, Een feest waar U beter bent geweest, want het zal U doen zomeren en uw stoel doen dansen!!

zo 23 mrt ’08, 10:00

expositie, koffiehuis & live muziek

Hielke Brugts & Marjolein Witte

Op deze Eerste Paasdag is het Beauforthuis de hele dag geopend. Er worden stukken van glaskunstenaar Hielke Brugts en schilderes Marjolijn Witte tentoongesteld. Ze zijn zelf de hele dag aanwezig om mee te kletsen. Maar je kunt ook gewoon langskomen voor een lekkere kop koffie en appeltaart. Vanaf 16.30 uur is de tapasbar open en is er live muziek van sopraan- en tenorsaxofonist Ruud Banus.

ma 24 mrt ’08, 16:00

Kinderconcert vanaf 6 jaar

met Stefan Hofkes

Zelf muziek maken, tekenen, zingen en uitbeelden, en vooral heel veel plezier maken, samen met echte musici. Dat gaan we doen tijdens het kinderconcert van Stefan Hofkes (OPERA! Festival) en de London Band.

We gaan met z’n allen een muziekstuk maken. Als je wil mag je daarna gratis naar het hoofdconcert om 17.30 uur. Dan voeren we het stuk nog een keer uit, voor echt publiek!

Ook als je geen instrument speelt kan je meedoen.

v.a. 6 jaar

ma 24 mrt ’08, 17:30

Paris!

Satie, Fauré, Poulenc en meer

Joseph Spooner – cello, Nick Shipman – klarinet, Claire Wadsworth – fagot, Stefan Hofkes – piano

Parijs, begin van de 20ste eeuw: de Moulin Rouge, intrede van de jazzmuziek, Picasso, fotografie en film worden gemeengoed. Componisten als Ravel, Fauré, Satie en Saint-Saëns komen samen om hun nieuwste werken aan elkaar te laten horen.

De London Band weet deze Parijse sfeer perfect over te brengen. Ze spelen de geweldige “Scaramouche” van Milhaud, Gnossiennes van Satie en samen met zanger David Barrell voeren ze als klapstuk Poulencs meesterlijke Bal Masqué uit.

za 29 mrt ’08, 20:15

Margriet Eshuijs

The story singer

entree
kortingsprijs
€ 22,50
€ 17,50
Margriet Eshuijs, Nederlands meest veelzijdige en meest oorspronkelijke popzangeres, komt dit jaar met de pareltjes uit haar hele repertoire in het Beauforthuis. Een sprankelend, swingend, vertederend concert waarbij zij begeleid wordt door de crème de la crème van de Nederlandse muziekwereld. In dit programma komen bekende nummers als House for Sale, Black Pearl en Rose aan bod, maar ook nummers die nog niet eerder uitgebracht zijn, zoals het heftige en theatrale Stay. Een veelzijdig programma waarin de ‘70s, ‘80s en ‘90s-stijl weer als nieuw klinkt.

zo 30 mrt ’08, 17:30

Fernando Lameirinhas

Anaìna

Fernando Lameirinhas – zang, gitaar; Antonio Lameirinhas – zang, bas; Juan Pablo Dobal – piano; Liber Torriente – drums

Fernando voelt zich al sinds zijn kindertijd aangetrokken door muziek van andere culturen. In het bijzonder de muziek met sterk sensuele melodieën zoals de Arabische en de Indiase. De lange meeslepende tonen die de ziel raken, waarin Fernando zijn saudade herkent. In een intieme setting, samen met zijn broer Antonio Lameirinhas, de virtuoze pianist Juan Pablo Dobal (Argentinië) en drummer Liber Torriente (Cuba), ontdoet hij zijn muziek van franje en overvloed en legt de kern bloot.
Zijn nieuwste cd Anaìna vormt de basis van dit theaterconcert.
Zeven dromen om te vergeten
Duizend tranen van eenzaamheid
Anaìna, wie zal het weten
Gevangen in een teder hart

wo 9 apr ’08, 20:15

Harmen Fraanje, Stefan Lievestro & Hans van Oosterhout

Harmens lab

Harmen Fraanje – piano; Stefan Lievestro – bas; Hans van Oosterhout – drums

‘Ik wil graag een band opbouwen met het publiek,’ zegt Jazz-muzikant Harmen Fraanje. In januari begon hij in het theater Beauforthuis met een nieuwe concertenreeks: ‘Harmens Lab’ Samen met drummer Stefan Lievestro en bassist Hans van Oosterhout. Harmen: ‘Dit concert staat voor creativiteit, nieuwe ideetjes uitproberen in een informele sfeer.’
‘Het is de muziek die de richting bepaalt. Je moet goed luisteren, die richting aanvoelen en deze volgen.’ Pianist Harmen Fraanje (32) is van de nieuwe lichting jazzmusici en niet echt in een hokje te plaatsen. Op eigen initiatief opende hij dit seizoen in het Beauforthuis ‘Harmens Lab’. ‘Het Beauforthuis ligt lekker in de bossen en het is er gezellig,’ zegt Harmen enthousiast. ‘Het leek me leuk regelmatig op een dezelfde plek te spelen. Een echte band opbouwen met het publiek.’

informeel

Voor het concert eten en kletsen de muzikanten met hun publiek. Als de voorstelling eenmaal begint, zit iedereen ademloos te luisteren. Harmen, Stefan en Hans spelen al ruim zes jaar samen en zijn goed op elkaar ingespeeld. ‘We hebben veel ervaring samen. In dit trio kunnen we gewoon lekker gaan spelen en zien wel wat er gebeurt,’ zegt Harmen. ‘Wij willen integer spelen. Samen proberen we datgene te spelen wat er op het moment in de lucht hangt. Dit betekent je niet laten verleiden tot vaste patroontjes.’ Elke keer speelt het trio een ander repertoire. Ze improviseren met bestaande nummers, bijvoorbeeld van Radiohead, maar laten ook eigen composities horen.  ‘Ik hoop natuurlijk dat het zeven mei stampvol zit,’ zegt Harmen. ‘En ik hoop op een leuke sfeer, zodat de mensen net zo veel genieten van de muziek als wij.’ Harmens Lab’ is eens per maand, na vanavond nog op de woensdagen 7 mei en 11 juni. Vanaf 18.00 uur kun je Mediterrane pasta bij ons eten. Harmen: “Je kan dus gewoon na je werk komen en aanschuiven. Ik vind het altijd erg gezellig met de gasten te eten en te kletsen.” Het concert begint om 20.15 uur.

Harmen Fraanje

De laatste jaren speelde Harmen Fraanje op festivals en podia over de hele wereld, van Maleisië tot Rusland en met mensen als Mark Turner, Magic Malik, Cristina Branco en Eric Vloeimans. Van de Nederlandse Jazzdienst en het North Sea Jazz Festival kreeg Fraanje de compositieopdracht voor 2004. Met zijn eigen band nam Harmen twee cd’s op, ‘Sonatala’ en ‘Ronja’. Maar hij speelde ook veel met Stefan Lievestro en bassist Hans van Oosterhout. Bijvoorbeeld op de plaat Breakfast in Walhalla, waarover de NRC schreef: “…een wonderbaarlijk frisse cd die nog eens bewijst dat de Nederlandse jazz zich vrij heeft gevochten van dwingende voorbeelden uit de Verenigde Staten.”

do 10 apr ’08, 20:15

Funk, pop & Balkan

Dimami

Miguel Boelens – altsax; Makki van Engelen – drums; Mete Erker – tenorsax en basklarinet; Pieter Jan Cramer van den Boogaart – accordeon; Dion Nijland – contrabas

De Balkan, funk, Indiase muziek en jazz. Het trio Dimami brengt met contrabas, drums en altsax een unieke sounde ten gehore. Vanavond brengen zij samen singer en songwriter Arthur Adam het concert TXT CONTRA BAS. In dit concert gaan ze op onderzoek uit. “Mijn muziek komt vrijwel altijd zonder woorden tot stand. In TXT CONTRA BAS wil ik ervaren welke invloed woorden hebben op mijn muziek en vice versa.” aldus Nijland bassist van Dimami.
 
Dimami speelt jazz met de onregelmatige maatsoorten uit de Balkan en met hints naar jazzhelden zoals Thelonious Monk en Sonny Rollins.  “…vanaf het eerste nummer Indian matters zet de band het op een sprintje, met de blazers voorop. Nearby distances begint met een klassiek getinte inleiding op de trommels en bekkens, waarop de andere muzikanten voorzichtig hun harmonieën aandragen. (…) het lekkerst te keer gaan de mannen bij het hink-stap-sprongnummer Balkannibalisme, een echte uitsmijter.”

vr 11 apr ’08, 21:30

Multicul goes Balkan Beats

Amsterdam Klezmer Band

20:00 u zaal open

Job Chajes – altsaxofoon en raps; Janfie Van Strien – klarinet, sopranino sax en backing vocals; Gijs Levelt – trompet; Joop v/d Linden – trombone, percussion en bariton-tuba; Theo Van Tol – accordeon; Jasper de Beer contrabas en backing vocals; Alec Kopyt – percussie en zang

Multicul Laydown goes Balkan Beats! Feest! Bij Multicul kun je heerlijk loungen maar ook volop dansen. Je bent welkom vanaf 20.00 uur met lekkere Oost-Europese hapjes en drankjes, het optreden begint om 21.30 uur en gaat door tot 0.00 uur.

The Amsterdam Klezmerband is de hipste klezmerband van Nederland. Hun muziek is een zeer levendige muziek mix van Oost Europese stijlen gebaseerd op de traditionele Balkan en Klezmer Muziek. Vorig jaar deden ze hun muziek in de mix tourden ze met C-Mon & Kypski en dj Shantel. De muziek wordt gecomplementeerd bij de unieke stemmen van Alec Kopyt (Odessa) en Job Chajes (Amsterdam).

De onstuimige energie van de AMSTERDAM KLEZMER BAND

De 7-koppige Amsterdam Klezmer Band richtte zichzelf in 1996 op en verwierf in Amsterdam razendsnel bekendheid door spetterende optredens op pleinen, in parken en kroegen. Inmiddels spelen ze in heel Nederland, van North Sea Jazz tot Paradiso, van bruiloftsfeest tot het befaamde Sziget Festival in Hongarije. Op vrijdag 11 april spelen ze het Beauforthuis plat in het Multicul Laydown Concert. Het concept is inmiddels bekend. De deuren gaan om 20.00 uur open, onze zaal is lekker knus ingericht, je struikelt over de kussens totdat je er op eentje neervalt. Er zijn lekkere hapjes verkrijgbaar, de band begint om 21.30 uur en dan maken we ruimte voor een dansvloertje, voor wie zin heeft.
De Amsterdam Klezmer Band maakt Oost-Europese joodse muziek met zigeuner- en Balkaninvloeden. Het repertoire bestaat nog maar deels uit traditionals, want de meeste composities komen van de bandleden zelf, die allemaal hun eigen muzikale bijdrage leveren aan een steeds maar groeiende ‘melting pot’ van aanstekelijke Balkan-zigeuner-klezmer crossovers.
Eric Corton deed voor VPRO’s popsite 3voor12.nl verslag van een optreden van de band: “Klezmer is bruiloftsmuziek, vertelt Job Chajes van de Amsterdam Klezmer Band. Hij vertelt ook dat de authentieke klezmer (voornamelijk gespeeld door joden) met de gruwelen uit de Tweede Wereldoorlog mee is gestorven en niet meer gespeeld wordt. De Amsterdam Klezmer Band geeft er dan ook een eigen draai aan(…). Het voelt traditioneel, ook al is het dat dus niet. Voor de leek klinkt het in elk geval heel authentiek, en je voelt dat de heren van de Amsterdam Klezmer Band het metier tot in de vingertoppen beheersen. De locomotief komt langzaam op gang, maar stoomt zich uiteindelijk een weg door het publiek, dat vol overgave aanhangt en zo een lange trein van gelukkige smoeltjes maakt.”

za 12 apr ’08, 20:15

Hete soep, een avond vol vreemde swingende liedjes

Kim Soepnel & band

Kim Soepnel – contrabas; Robert van der Hoop – piano, accordeon; Ralph de Rijke – sax, mandoline; Roy Bakker – drums

Kim Soepnel speelt ‘een beetje vreemd, maar wel heel lekker zwoel en swingend’, zo zegt ze zelf. We kennen haar van vroeger als de vaste begeleider van Maarten van Roozendaal, maar vanavond speelt ze ‘Hete soep’ met haar eigen band. Een spannende mengeling van jazzy bossanova’s en ‘poëzie met ballen’ naar teksten van onder anderen Herman de Coninck, Toon Tellegen en Tadeusz Rózewicz.

 “Zelfs een afgelebberd ding als ‘ritme van de regen’ klinkt onder de handen van Kim Soepnel fris; alsof je het voor het eerst hoort.” – Parool

Als voorprogramma hebben we Speeldoosje

Peter Pot, Arie van Lienen en Philip Baumgarten, twee diatonische trekharmonicas met een jazzy bas
De Nederlandse folk lijkt wel eens een geitewollensokkengebeuren, zeker in vergelijking met landen als België en Frankrijk. Toch blijken er haast ongemerkt, in schuren en andere privéstudios, spannende dingen te gebeuren.Een goed voorbeeld is het trio Pot, Van Lienden en Baumgarten. Hun instrumentkeuze doet misschien doodgewone Hollandse deuntjes vermoeden, maar vergis je niet! Muziek die uit de traditie komt, maar juist door de jazzy aanpak iets geheel eigens heeft.

zo 13 apr ’08, 11:00

masterclass zang

David Barrell

Vanavond brengt de London Band het Beauforthuis in extase, maar eerst geeft David Barrell een zangmasterclass. Afgelopen zomer deed hij dat ook tijden het OPERA! Festival, waar de deelnemers lyrisch waren over zijn lessen.
Barrell won ooit als eerste Brit de New York Oratorio Society International Soloist Competition in Carnegie Hall en trad vervolgens op met de English National Opera, Scottish Opera en The Royal Opera House in de grote operahuizen over de hele wereld. Daarnaast geeft hij al 20 jaar zangles. Op zijn website lees je alles over zijn lesmethoden.

zo 13 apr ’08, 16:00

Kruip in de huid van een operaster

kinderconcert

Deze middag kan iedereen een operaster zijn. En daar komt veel bij kijken! Van de gekke zangoefeningen, lekker toneelspelen tot zelf een opera scène bedenken. Stefan Hofkes en de Engelse operasterren Amy Catt en Lee Mason laten precies zien hoe het moet. Iedereen van zes tot twaalf jaar mag meedoen. Wie wil mag ‘s avonds gratis naar het hoofdconcert. Dan voeren de kinderen die dat willen de scène nog een keer uit, samen met de operadiva’s voor echt publiek.

Van 6 tot 12 jaar

zo 13 apr ’08, 17:30

Samson & Delilha tot Porgy & Bess

 

Hartstochtelijke liefde, diepe vertwijfeling, verraad, verscheurde harten, je komt het allemaal tegen in het muziektheater. ‘Van Musical tot Opera’  uit de serie Muziek! Live en Kicking brengt hoogtepunten uit het hele muziektheatrale genre.

Als voorproefje op het OPERA! Festival vertolken sopraan Lee Mason en Amy Catt (Royal Opera House) de mooiste stukken van opera tot musical, begeleid en ingeleid door Stefan Hofkes, van Samson & Delilha tot Porgy & Bess.

Van musical naar opera – of andersom: tijdloze hartstochten in een eigentijdse setting

“Opera?” zei mijn opa, die nota bene klassiek zanger was. “Opera is idioot. Terwijl ze hun laatste adem uitblazen, zingen ze nog even hun moeilijkste aria.” Mijn opa zong dan ook van alles maar geen opera. En ik ging opera associëren met dikke diva’s die zo hard galmen dat je liever je oren dicht doet. Het duurde een tijdje voor ik ontdekte dat opera toch wel wat heeft. Dat diva’s niet dik hoeven zijn en dat het juist leuk was om mijn oren open te houden. Dat zo’n sterfscène ongelooflijk aangrijpend kan zijn: de heldin die aan tbc sterft en haar geliefde, die juist op dat moment beseft dat hij alleen van haar hield. Dat is drama. Als het een film was zou ik er ook om zitten te snotteren. En wie niet?

Heel veel musicals zijn gebaseerd op opera’s, omdat het gewoon goeie, tijdloze verhalen zijn. Miss Saigon, bijvoorbeeld, is een moderne versie van Madama Butterfly. Hetzelfde drama in een modern jasje. Muziektheater. Maar al in het begin van de twintigste eeuw waren er componisten als George Gershwin en Cole Porter die de brug sloegen tussen opera en moderne muziek. Gershwin’s Porgy and Bess heet een opera, maar de muziek doet in niets denken aan mijn dikke diva’s en opa’s sterfscène. Het is gewoon geweldige, meeslepende muziek. En wat dacht je van de opera Carmen van Bizet? Tegenwoordig ook in een musicalversie, maar de oorspronkelijke muziek is al zo opzwepend, neemt je zo mee…

Hartstochtelijke liefde, diepe vertwijfeling, verraad, verscheurde harten, je komt het allemaal tegen in het muziektheater. Of we het nou opera noemen of musical, het gaat om hetzelfde: de heftigste emoties die geen menselijk wezen vreemd zijn, worden door middel van muziek, tekst, toneelspel en decor tot leven gebracht.

In de serie Muziek! Live and kicking hoor je op zondag 13 april in een tapasconcert hoogtepunten uit het hele muziektheatrale genre door twee acterende zangers (of zingende acteurs?) van topniveau, begeleid door een klein instrumentaal ensemble.

Eerst noemden ze het opera, daarna werd het jazz, weer later plakte iemand er de term musical op, maar zoals Shakespeare al zei: What’s in a name? Aan de emoties is niets veranderd, niet op het podium en niet bij het publiek. Kom vooral luisteren en laat je meeslepen. Enne… vergeet je zakdoek niet.

Lysan van Winden

zo 20 apr ’08, 17:30

Tutu Puoane meets Jeroen van Vliet

 

Jeroen van Vliet – piano; Frans van der Hoeven – bas; Pascal Vermeer – drums; Tutu Puoane – zang

De Zuid-Afrikaanse zangeres Tutu Puoane brengt songs met een onuitwisbaar stukje Afrika, gedrenkt in soul en jazz. Dit samen met de pianist Jeroen van Vliet, die zijn jazz een heel duidelijke impressionistische stijl meegeeft. Verwacht een hartverwarmende luistermuziek die niemand onberoerd laat.
Voor de pauze zal het trio stukken van Jeroen van Vliet spelen. Na de pauze gaat iedereen uit zijn dak met Tutu.

Tutu Puoane en Jeroen van Vliet

Tutu Puoane brengt songs met een onuitwisbaar stukje Afrika, hartverwarmende luistermuziek die niemand onberoerd laat. De Zuid-Afrikaanse zangeres maakte afgelopen seizoenen furore met haar hommage aan Nina Simone. Vanavond bezet zij samen met het trio van pianist Jeroen van Vliet, Frans van der Hoeven op bas en Pascal Vermeer op drums ons podium.
Voor de pauze speelt het trio stukken van Jeroen van Vliet. Het Beauforthuis ontvangt vele cd’s en het is praktisch onmogelijk deze allemaal zorgvuldig te beluisteren, laat staan ze vaker te draaien. Jeroens cd ‘Red Sun’ uit 2001 (opgenomen in de Rainbow Studio in Oslo) vormt hierop een uitzondering. De hoes met een prachtige foto van Venetië nodigt al uit tot luisteren en de muziek bleek even prachtig. Impressionistische, dromerige stukken (overigens met drummer Dré Pallemaerts), met een jazzy groove. Een CD die we sindsdien niet meer kunnen missen, niet uitlenen en dikwijls draaien. Zojuist verscheen hun tweede cd The Poët & Other Tales. Rinus van der Heijden schreef hierover in Jazzenzo: “Jeroen van Vliet is een denker in muziek. Zijn spel mag intellectueel worden genoemd; zijn toon is doordacht, elke noot krijgt de juiste plaats, er wordt geen toets teveel beroerd. Op ‘The Poet & other tales’ heeft Jeroen van Vliet dit vakmanschap tot in de uiterste consequentie uitgewerkt. Hij maakt elf sfeertekeningen, die hun gelijke niet kennen.”

di 22 apr ’08, 20:15

Gino Vannelli & Bert van den Brink

 

Gino Vannelli en Bert van den Brink geven een try-out voor hun tour in Estland en Litouwen. De Canadese Gino Vannelli scoorde in de jaren 70 en 80 grote hits over de hele wereld. Ook de jonge generatie kent zijn muziek inmiddels, omdat zijn ‘People gotta move’ voor de ANWB-reclame werd gebruikt. Gino heeft een huis in Amersfoort en speelt met Nederlandse muzikanten, waaronder Michiel Borstlap (waarmee Gino vorig jaar in het Beauforthuis optrad), Hans van Oosterhout en Karel Boehlee. En nu natuurlijk Bert van den Brink. Gino hoorde Bert spelen in Amersfoort en nodigde hem vervolgens uit om samen te gaan touren. Vrij vertaald van Gino’s website: “Nam een trein naar Amersfoort om een trio te zien, in Bora. Pianist Bert van den Brink. Een lieve, spontane, gepassioneerde, blinde genie. Man, I was taken for a carpet ride! – De man naast me zei dat ik aan het staren was. Van puur plezier, ik was volledig in de ban.”

do 24 apr ’08, 20:15

Het wilde westen

Maarten van Roozendaal, Egon Kracht & Marcel de Groot

Toen men de oude Gandhi vroeg wat hij vond van de westerse beschaving, antwoordde hij: “Dat lijkt me een heel goed idee”.
Na het religieuze Barmhart, presenteren Maarten van Roozendaal, Egon Kracht en Marcel de Groot dit seizoen de profane voorstelling Het Wilde Westen.
“In navolging van de avonturiers van weleer, vechten wij ons naar nog grotere rijkdom, want nog grotere rijkdom brengt nog meer vrijheid en nog meer vrijheid maakt alles nog gezelliger.” In Het Wilde Westen vieren Van Roozendaal, Kracht en De Groot onze beschaving op hun geheel eigen, beproefde en bejubelde wijze.

Roozendaal speelt al ruim tien jaar in het Beauforthuis. Hij trok altijd volle zalen in dit theater in de bossen van Zeist. De muzikant is uit de generatie van de doemdenkjaren ’80. Kraakpanden. De muziek over de zelfkant. Het cynisme. Dat alles is terug te vinden in zijn muziek. Maar met het ouder worden is er ook meer verwondering ingekropen. Dit is bijvoorbeeld te horen in de nummers ‘Mooi’ en ‘De beer is los’ van zijn laatste cd Barmhart. ‘Allemaal hoogtepunten,’ schreef de Volkskrant over deze cd. ‘Tekstueel zijn de liederen, als vanaouds, superieur en muzikaal zorgen Kracht en de Groot voor een heerlijke variatie.’

zo 27 apr ’08, 16:00

Flairck

Stoomwals

De nieuwe voorstelling van Flairck heet ‘Stoomwals’ en is als een muzikale broedplaats voor traditionele en moderne muzikanten van over de hele wereld. Het is een overdonderende en spectaculaire muziektheatershow geworden, vol muzikaal vuurwerk en instrumentale humor. Hiermee denderen zij als een stoomwals door de wereldmuziekgeschiedenis.

Flairick is een bont gezelschap uiteenlopende muzikanten. Componist en gitarist Erik Visser en de klassieke violist Elaina Cook, een Amerikaanse die thuis is in de Keltische en Balkan Muziek. Verder bestaat Flairick uit Jeroen Goossens, fluitist en multi-instrumentalist en de jonge Pablo Ortiz. Deze Mexicaanse gitarist en bassist heeft feeling voor zowel Westerse als traditionele Indiaanse muziek. Als klap op de vuurpijl het orchestrion: een groot, mechanisch, op luchtdruk spelend instrument, bestaande uit zo’n tweehonderd houten pijpen. Dit instrument maakt als een orkest deel uit van het gezelschap.

zo 27 apr ’08, 20:15

Flairck

Stoomwals

De nieuwe voorstelling van Flairck heet ‘Stoomwals’ en is als een muzikale broedplaats voor traditionele en moderne muzikanten van over de hele wereld. Het is een overdonderende en spectaculaire muziektheatershow geworden, vol muzikaal vuurwerk en instrumentale humor. Hiermee denderen zij als een stoomwals door de wereldmuziekgeschiedenis.

Flairick is een bont gezelschap uiteenlopende muzikanten. Componist en gitarist Erik Visser en de klassieke violist Elaina Cook, een Amerikaanse die thuis is in de Keltische en Balkan Muziek. Verder bestaat Flairick uit Jeroen Goossens, fluitist en multi-instrumentalist en de jonge Pablo Ortiz. Deze Mexicaanse gitarist en bassist heeft feeling voor zowel Westerse als traditionele Indiaanse muziek. Als klap op de vuurpijl het orchestrion: een groot, mechanisch, op luchtdruk spelend instrument, bestaande uit zo’n tweehonderd houten pijpen. Dit instrument maakt als een orkest deel uit van het gezelschap.

wo 7 mei ’08, 20:15

Harmen Fraanje, Stefan Lievestro & Hans van Oosterhout

Harmens lab

Harmen Fraanje – piano; Stefan Lievestro – bas; Hans van Oosterhout – drums

Kom vanavond eten met en luisteren naar pianist Harmen Fraanje. In januari begon hij in het theater Beauforthuis met een vernieuwende concertenreeks: ‘Harmens Lab’. Samen met drummer Stefan Lievestro en bassist Hans van Oosterhout. Voor het concert eten en kletsen de muzikanten met hun publiek daarna pakken ze hun instrumenten. Elke keer speelt het trio een ander repertoire. Ze improviseren met bestaande nummers, bijvoorbeeld van Radiohead, maar laten ook eigen composities horen. Vanaf 18.00 uur is een Mediterraan pastagerecht verkrijgbaar.

za 10 mei ’08, 11:00

Masterclass (alt)viool

Christian Persinaru & David Lewis

De solisten Christian Persinaru en David Lewis van het Festival Strings Orkest geven een masterclass viool en altviool, speciaal voor jongeren.
Deze masterclass is inidvidueel opgezet, alle deelnemers komen stuk voor stuk aan de beurt. Een pianist begeleidt de les. De deelnemers mogen zelf een stuk uitzoeken wat ze van te voren instuderen. Uiterlijk een week van tevoren moet dit stuk bekend zijn bij het Beauforthuis. De masterclass is open voor de licht gevorderde violist. Het is belangrijk dat de deelnemers serieus bezig zijn met vioolspelen en een stuk kunnen voorspelen.

(Alt)violist David Lewis participeerde in opnamen van artiesten als Joan Sutherland, Luciano Pavarotti en Elisabeth Söderström. Ook toerde hij met verschillende gezelschappen door landen als Canada en het Midden-Oosten. Hij is een ervaren docent en gaf vele masterclasses in Engeland.
De Roemeense violist Christian Persinaru studeerde aan de Royal Acadamy in Londen, waar hij zijn studie cum laude afsloot. Hij heeft een drukke carrière als solist en kamermusicus, optredend over de hele wereld. Zijn recente cd-opname met werken van Rachmaninoff, Bortkiewicz ontving veel lof en ontving vele prijzen. Daarnaast is Christian gepassioneerd docent en gaf reeds vele masterclasses.

za 10 mei ’08, 20:00

Vivaldi Open Air Concert

Festival Strings orkest

Met je voeten in het zand en de ondergaande zon in je ogen, luisteren naar het Engelse strijkorkest Festival Strings. Hoe kan je de zomer beter inluiden? Het orkest speelt in een openlucht concert delen uit de ‘Vier Jaargetijden’ van Vivaldi, Tsjaikovsky’s beroemde ‘Serenade voor strijkers’ en nog meer moois. Bij slecht verplaatsen we het concert naar binnen.

ma 12 mei ’08, 20:15

Magna Carta

Farewell tour

De legendarische folkrock band Magna Carta viert haar veertigjarige bestaan met een afscheidsconcert in Carré in mei 2009. Magna Carta heeft in veertig jaar tijd een heel eigen geluid ontwikkeld, waarin country en folk, ballads en blues, rock ‘n’ roll en zelfs jazz harmoniëren. “Magna Carta are the whole story of contemporary folk music, and that is one stupendous achievement,” aldus het tijdschrift Melody Maker.

zo 18 mei ’08, 17:30

Jesse van Ruller & Maartje Meijer

 

Jesse van Ruller – gitaar; Joris Roelofs – saxofoon; Clemens vd Feen – contrabas; Maartje Meijer – piano, zang; Jan Schroeder – gitaar; Traoine Young – contrabas; Efraim Schultz – drums

Fijne jazz op de zondag namiddag: gitarist Jesse van Ruller treedt op zondag 18 mei op met de jonge honden Joris Roelofs (saxofoon) en Clemens van der Feen (contrabas). En Maartje Meijer (zang/piano) komt met haar M.M. Kwartet, bestaande uit Jan Schroeder (gitaar), Traoine Young (contrabas) en Efraim Schulz (drums). Jesse van Ruller won met zijn unieke geluid en prachtige composities in 1995 de Thelonious Monk Award in Washington. Hij trad op met musici en enxembles zoals Pat Metheny, George Duke, Metropole Orchestra en Berliner Philharmoniker. Maartje is een getalenteerd pianist en zangeres.

zo 25 mei ’08, 17:30

Het mes in Kurt Weill

Stefan Hofkes, Francien van Tuinen & Joke de Vin

Mack the Knife in het Nederlands? Jan Rot deed het met de Mattheus en wij vorig jaar met Schuberts Winterreise, maar nu is het duo Brecht/Weill aan de beurt. Bij Engelse, Duitse en Nederlandse les hebben jongeren hun inspiratie op deze kunstenaars gebotviert en op deze tapasmiddag horen we het resultaat. Jazzzangeres Francien van Tuinen en mezzosopraan Joke de Vin voeren zowel de originele en de hertalingen uit, begeleid door Stefan Hofkes.

wo 11 jun ’08, 20:15

Harmen Fraanje & Ntjamrosie

Harmens lab

Woensdag 11 juni is Ntjamrosie special guest bij pianist Harmen Fraanje. Deze Kameroenese zangeres inspireert met haar R&B/Soul/pop-stem. Dit zomeravond concert begint 20.15 uur, vanaf 18.00 uur is de tapasbar open en na afloop is er kampvuur.

do 19 jun ’08, 20:15

Monsieur Dubois & Joseph Bowie

Soul Integration

Bart Wirtz – altsax, effecten; Dirk Beets – trompet, effecten; Maarten Meddens – Fender Rhodes; Kasper Kalf – contrabas; Udo Demandt – percussie; Rudi Sanders – drums; Joseph Bowie – trombone, zang

“Eindelijk weer eens jazz die geschikt is om lekker op te dansen,”  aldus een recensie in het Parool. “Luister naar Monsieur Dubios, en je krijgt een idee van de toekomst.” Monsieur Dubois is één van Nederlands coolste bands van het moment, met een stevige live-reputatie van Amsterdam tot Rusland. Vanavond in het Beauforthuis treden ze op met Joseph Bowie, jazztrombonist en zanger.  Bowie is een telg uit de muzikale familie van de legendarische trompettist Lester Bowie. De mannen van Monsieur Dubois maken, zoals ze dat zelf noemen, danceable hardjazz. Met een aantrekkelijke mix van junglebeat, funk, souljazz en afrogrooves weten ze een breed publiek te boeien. Tieners, studenten, veertigers en jazzfanaten zijn allemaal op hun plek bij Monsieur Dubois.

di 22 jul ’08, 00:00

OPERA!

een zomers festival

Een zomers operafestival.
Zie de aparte website.

zo 7 sep ’08, 17:30

Eric Vaarzon Morel meets Harmen Fraanje

flamenco & jazz

entree
€ 16,00

Eric Vaarzon Morel – flamencogitaar | Harmen Fraanje – piano

Eric Vaarzon Morel, de flamencogitarist met de open blik, en Harmen Fraanje, de jazzpianist met het subtiele gehoor, slaan de handen ineen voor onze verbouwing. Voor hen een nieuwe ontmoeting, voor het publiek een verrassend concert en voor ons verbouwingsfonds een mooie bijdrage.
Eric en Harmen speelden nog niet eerder samen, maar met hun kwaliteiten en ervaring kan het niet anders of dit wordt een memorabel optreden. Wordt het een voorzichtig aftasten of een woest doordenderen? Feit is dat ze elkaar durven uitdagen, maar ook de ruimte geven. Want bij samenspelen is luisteren misschien nog wel belangrijker dan geluid maken.

Harmen Fraanje speelde wereldwijd met mensen als Mark Turner, Magic Malik en Eric Vloeimans. Hij nam twee cd’s op, ‘Sonatala’ en ‘Ronja’. Van de Nederlandse Jazzdienst en North Sea Jazz kreeg hij de compositieopdracht in 2004. Eric Vaarzon Morel bracht vorig jaar zijn derde cd ‘Marea’ uit, waarop hij, met onder meer Jesse van Ruller, Harry Sacksioni en het Zapp String Quartet, de grenzen van de flamenco weer een beetje verder op weet te rekken. Het tekent de honger van deze muzikale veelvraat.

VERBOUWINGSBENEFIET

zo 21 sep ’08, 17:30

Vijf funky saxofoons

Captain Hook & Esquire Saxofoonkwartet

entree
kortingsprijs
€ 13,50
€ 11,00

Captain Hook: Iman Spaargaren – saxofoons, bas-klarinet; Santeri Sulkunen – gitaar; Daan Herweg – rhodes, piano; Pieter Hoogervorst – electrische bas; Pieter-Jan Nijessen – drums Esquire: Nina van Helvert, Esther Nijhuis, Ivo Ronkes & Twan Stekelenburg

En daar staan ze dan opeens met vijf saxofoons op het podium. Als dat maar goed gaat. Want hoewel vijf saxofoons vijf keer beter kunnen zijn dan één kun je ook overdrijven. De energieke jazzfunk van Captain Hook (1 saxofoon) versus de modern-klassieke klanken van Esquire (4 saxofoons), dat moet wel spanning opleveren. Match Made in Heaven of Your Favourite Nightmare? Captain Hook verwijst in zijn sound terug naar de jaren ’70, de hoogtijdagen van de jazzrock. Het vernuft van jazz gecombineerd met de stuwkracht van funk. Saxofoonkwartet Esquire probeert alle verschillende genres die ze speelt met een frisse blik te benaderen. Of het nu theatraal of muzikaal is, Esquire vermijdt de platgetreden paden. Bij dit concert duiken Hook en Esquire in elkaars muziek en repertoire en proberen het beste in elkaar naar boven te brengen.

vr 26 sep ’08, 20:15

Theo Nijland

chansons

entree
kortingsprijs
€ 16,00
€ 11,00
Theo Nijland is weer helemaal terug. Hij heeft flink in zijn tuin gewerkt, het hoofd is weer helder en de stem beter dan ooit. Tijd voor “Masterclass”, de titel van zijn solo theaterconcert en zijn gloednieuwe album. Liedjes over sombere gedachten en het vermogen te relativeren. Hij weet het kleine groots te brengen, zonder larmoyant te klinken. Als een echte slowburner mag Theo Nijland met “Masterclass” nu toch echt tot de top van de Nederlandse singer/songwriters gerekend worden. Hij weet als geen ander humor en tragiek samen te laten vallen, zodat je als luisteraar niet weet of je nu moet huilen of lachen. Tekst en melodie krijgen door zijn onnavolgbare uitvoering, en zijn in oude glorie herstelde stemgeluid, altijd een diepere laag mee.

wo 1 okt ’08, 20:15

Harmen Fraanjes jazz-café

 

entree
kortingsprijs
€ 10,00
€ 5,00

Harmen Fraanje – piano | Stefan Lievestro – bas | Flin van Hemmen – drums

Net terug van een uitgebreide toernee door de Verenigde Staten met het trio Fugimundi (met Eric Vloeimans en Anton Goudsmit) schuift Harmen Fraanje weer aan in het Beauforthuis. De informele avonden onder de noemer Harmen Fraanjes Jazzcafé beginnen voor wie wil met lekkere tapas, waarbij het publiek met de drie musici kan eten en kletsen. Waarna de band in een steeds weer nieuw programma op muzikale ontdekkingsreis gaat. Soms met uitgewerkte composities en soms ook met wat meer kunst en vliegwerk als bagage. Alle uithoeken van de pianotriojazz worden gretig verkend. En net zoals in een echt laboratorium kan er op het podium van alles ontploffen en overkoken. Dat maakt de muziek des te spannender.

do 2 okt ’08, 20:15

Colijn Buis

cd presentatie ‘Horizon’

entree
kortingsprijs
€ 15,00
€ 10,00

Colijn Buis – piano; Tom Beek – saxofoons; Sven Happel – contrabas; Jasper van Hulten – drums

Colijn Buis is een oude bekende van het Beauforthuis: als student piano lichte muziek bij Bert van den Brink aan het conservatorium van Utrecht was hij er regelmatig te vinden tijdens de masterclassweken. In 2005 won Colijn de Kunstanjer van het Prins Bernhard Cultuurfonds Utrecht. Deze stimulans heeft hij gebruikt om – inmiddels afgestudeerd als Master of Music in 2007 – een CD op te nemen met uitsluitend eigen composities. Strijdmakkers op de CD zijn niemand minder dan Jasper van Hulten, Sven Happel, Thijs van Leer en Tom Beek. Net als op zijn eindexamen in 2005… nu weer een vol Beauforthuis?

do 9 okt ’08, 20:15

Roeka bij door

 

entree
kortingsprijs
€ 17,00
€ 11,00

Alex Roeka – zang, gitaar | Jacco Benckhuijsen – piano | Peter van Os – accordeon | Reyer Zwart – contrabas

Enkele dagen voor de première van zijn theaterprogramma “Beet van liefde” komt Alex Roeka naar Austerlitz. Voor het publiek een uitgelezen mogelijkheid al eerder kennis te maken met de liedjes van de gelijknamige cd. Ergens tussen chanson, hoempa, luisterliedjes en rauwe Tom Waits-blues in bevindt zich de muzikale biotoop van Alex Roeka. Stoer en kwetsbaar tegelijk. Speelde zijn vroegere werk zich vooral ’s nachts in de zelfkant van het bestaan af, tegenwoordig schijnt de zon iets vaker in zijn liedjes. In de letterlijke zin dan, want zijn liedjes worden nog steeds bevolkt door losers, teleurgestelden en andere slachtoffers van het leven en de liefde. De ene keer humoristisch-ironisch en de andere keer verwoestend cynisch uithalend, geeft Roeka in “Beet van liefde” een meesterproeve van zijn liedkunst.

za 11 okt ’08, 21:30

Turkse Laydown

Esra Dalfidan & Tineke Postma

entree
kortingsprijs
€ 16,00
€ 11,00

Esra Dalfidan – zang; Tineke Postma – saxen; Edoardo Righini – gitaar; Marc van Roon – piano; Frans van der Hoeven – contrabas; Sebastiaan Kaptein – drums

Vanavond richten we de zaal in als één grote loungebar, er is thee en wierook, je kunt op kussens zitten, op ligmeubels hangen, of gewoon op een stoel zitten. We beginnen om acht uur, dan kun je alvast van Turkse thee en hapjes genieten, en om half tien gaat de muziek los, tot middernacht! Geen afgemeten sets die passen in de westerse formule van twee maal driekwartier, maar lange spanningsbogen, die je naar andere sferen brengen.

Zangeres Esra Dalfidan mengt haar Turkse achtergrond met het Westen. De uitkomst is een mengvorm van mystieke Turkse en Azerbeidjanse liefdesliederen met jazz of frisse op pop georiënteerde muziek. Haar traditionele liedjes op een bedje van rustige jazz zijn weemoedig en verlangend. In het engels vult ze de typische oosterse toonladders staccato in, vurig.

Saxofoniste Tineke Postma staat bekend om haar wonderschone saxgeluid, haar ideeënrijkdom, haar improvisaties en haar talent om eigen stukken te componeren. Tineke en Esra passen helemaal in onze serie Multicul Laydown: twee uitstekende musici uit verschillende culturen, die prima in staat zijn ‘het andere’ te benaderen, aan te voelen en te omarmen, bijgestaan door een ijzersterke band van jazz-ikonen.

zo 12 okt ’08, 17:30

Zeeland

Anja Kopmels en Adrie Oosterling

entree
kortingsprijs
€ 16,00
€ 11,00
Voor Anja Kopmels is het Zeeuwse landschap meer dan alleen inspiratie. Ze is er dermate mee verbonden dat de liedjes over Zeeland puur en uit het hart komen. Ze schrijft al heel lang liedjes maar debuteerde pas in 2005 met de cd “Diek”. Een titel die in klank en naam het Noordbevelands dialect lijkt samen te vatten. “Twi Meeuwen” is het prijsnummer van dit album en het ontroerende relaas van de teloorgang van de echt mooie plekjes van Zeeland.

Na de pauze Adrie Oosterling in het West-Zeeuws-Vlaams dialect. “Ik ben vaak ernstig, maar ik steek ook regelmatig de draak met van alles en nog wat. Aan de ene kant melancholiek, aan de andere kant spottend,” zegt Oosterling. “De mensen genieten natuurlijk vooral van herkenbare dingen van vroeger, situaties die ze zich kunnen voorstellen en waarom ze kunnen lachen. Maar ik streef toch naar een breder programma, niet alleen nostalgie uit Zeeuws-Vlaanderen. Een programma over de volle breedte met zoveel mogelijk van mijn eigen ik erin.”
Adrie Oosterling studeerde aan het Rotterdams Conservatorium en werkte voor de Nederlandse Opera Stichting, tot hij zijn eigen huistheater in Groede begon. Hij is een multi-instrumentalist, bespeelt alles wat geluid maakt, van piano en accordeon tot blokfluit.

zo 19 okt ’08, 17:30

Bettie Serveert

nog één keer Velvet Underground

entree
kortingsprijs
€ 16,00
€ 11,00
Tien jaar geleden bracht Bettie Serveert het album “Venus in furs” uit, een verzameling Velvet Underground liedjes. Nu spelen ze die liedjes nog één keer, op ons speciale verzoek. Verwacht eigenwijze versies van al even eigenwijze liedjes als “Sunday Morning” en “European Son”. Een uitgelezen gelegenheid om ze nog een keer te horen, dus wees er snel bij!

zo 26 okt ’08, 17:30

Tangoconcert vol hartstocht

Juan Pablo Dobal & Mirel Iancovici

entree
kortingsprijs
€ 16,00
€ 11,00
Maëstro Mirel Iancovici is terug in het Beauforthuis, omdat “jullie altijd mijn muzikale hart weten te raken”. Deze Roemeense cellist laat je de wereld van de tango ontdekken, samen met de Argentijnse pianist Juan Pablo Dobal. Klassiek meets tango, Roemenië meets Argentinië en weer terug! We horen prachtige klassieke werken van o.a. Albéniz en Saint-Saëns en gaan langzaam over naar de echte tango, gespeeld door Juan Pablo Dobal. En samen spelen ze Piazzolla. Juan Pablo verweeft tango met zijn klassieke achtergrond en voegt er Afrikaanse pluriritmes en Indiaanse volksmelodieën aan toe. Twee muzikale grootheden met dezelfde passie delen op dit tapasconcert het podium, waarbij de Argentijnse biefstukjes niet zullen ontbreken. Live and kicking!

wo 29 okt ’08, 20:15

Jesse van Ruller

speciale gast in Harmen Fraanjes jazz-café

entree
kortingsprijs
€ 30,00
€ 5,00

Harmen Fraanjs – piano | Clemens van der Feen – bas | Joost Patocka – drums | Jesse van Ruller – gitaar

De informele avonden onder de noemer Harmen Fraanjes Jazzcafé bieden steeds weer een nieuw programma. Soms met uitgewerkte composities en soms ook met wat meer kunst en vliegwerk als bagage. Alle uithoeken van de pianotriojazz worden gretig verkend.
Vanavond speelt Harmen met Clemens van der Feen en Joost Patocka.
Bovendien neemt hij als speciale gast mee gitarist Jesse van Ruller!

do 30 okt ’08, 20:15

Nathalie gaat LOS – cabaret

Nathalie Baartman

entree
kortingsprijs
€ 16,00
€ 12,50
Na haar bejubelde debuutvoorstelling STAM trekt Nathalie Baartman met opvolger LOS de wijde wereld in. Ze ontpopt zich hierin tot een filosoferende eigenheimer. Ze vraagt zich af: Waarom hebben we eigenlijk nog een lichaam? En komt tot Bulgaarse clownsdansen, dode paling, kamerplanten en andere conclusies. Het knappe van Nathalie Baartmans spel is dat het voortdurend tussen toneel, een rol spelen, en cabaret, jezelf zijn, in laveert. De Volkskrant noemde haar “een opmerkelijk talent” en Trouw “een belofte voor de toekomst”. Kom kijken waarom men zo enthousiast is over deze eigenzinnige en theatrale cabaretière die steeds het verkeerde been weet te vinden.

zo 2 nov ’08, 12:00

Kinderopera HELP!

vanaf 4 jaar

entree
kortingsprijs
€ 12,50
€ 10,00
Een jongetje gaat met een spin mee naar de wondere wereld van insecten. Hij kan zijn geluk niet op als hij wordt gekroond tot bijenkoning! Maar als hij ook mierenkoning wordt, is de bijenkoningin razend…
Na het succes van Beren, beren, beren en Kippetje Tok een nieuwe kleuteropera: Help!
Met de aansprekende muziek van Hannie van Veldhoven en herkenbare tekst van Gerard
Luijkenaar is dit weer een voorstelling die kinderen nog lang na zullen zingen!

zo 2 nov ’08, 17:30

Argentinië & Brazilië

Juan Pablo Dobal & Josee Koning

entree
kortingsprijs
€ 16,00
€ 11,00
Dat Zuid-Amerikaanse muziek ‘hot’ is gaan we bewijzen met een warmbloedig concert van piano-virtuoos Juan Pablo Dobal en brazil-zangeres Josee Koning. Voor de pauze speelt Pablo. Hij heeft een grote carrière in Argentinië en treedt ook in heel Europa op. Hij weet in zijn jazzy improvisaties feilloos de klanken te combineren uit zijn Argentijnse jeugd: tango en milonga, zamba en chacarera… Je ruikt gewoon het aroma van Buenos Aires. En op de achtergrond steeds die perfectie van zijn klassieke scholing. Als gast heeft hij de jonge zangeres Magda Mendes. Josee Koning zingt Portugees als een geboren Braziliaanse. Veel mensen kennen haar nog van Batida, waarmee ze in de jaren ’80 furore maakte. Met haar gezelschap van vanavond en zeker met haar stem -een gedroomde stem voor deze muziek: elegant, soepel, fraserend en met een vlekkeloze timing- schept ze een Zuid-Amerikaanse sfeer in het Beauforthuis.

vr 7 nov ’08, 20:15

Iain Matthews & Searing Quartet

Joy Mining – album release concert

entree
kortingsprijs
€ 16,00
€ 11,00

Iain Matthews – zang, gitaar | Egbert Derix – piano | Peter Hermesdorf – saxofoons | Norbert Leurs – contrabas | Sjoerd Rutten – drums

Iain Matthews is al 40 jaar als singer/songwriter actief. Hij heeft in die jaren veel verschillende dingen ondernomen, maar zijn levenslange liefde voor de jazz komt nu pas echt tot uitdrukking in zijn samenwerking met het Searing Quartet. Die samenwerking resulteert nu in de cd Joy Mining, die eind oktober uitgebracht wordt. Het concert van vanavond staat in het teken van de release van deze nieuweling.

Samen met pianist Egbert Derix – een van de meer geprofileerde Nederlandse jazzcomponisten van de laatste 10 jaar – heeft Matthews een trits liedjes geschreven, wat eerder zijn weerslag vond op dit album. Het siert Iain Matthews dat hij als muzikant nog steeds de drang heeft nieuwe dingen te ontdekken. Stilstand is immers achteruitgang. De legendarische liedjesschrijver samen met het up and coming Limburgs jazzkwartet belooft een bijzondere samenwerking te worden.

 

zo 9 nov ’08, 17:30

Friesland

Heeringa zingt Brel

entree
kortingsprijs
€ 16,00
€ 11,00
In 1990 bracht Douwe Heeringa de cd Brel, in Fries uit met daarop 16 chansons van Jacques Brel gezongen in de Friese taal. Het eerste exemplaar werd uitgereikt aan madame Brel in Brussel. Zij verklaarde later erg onder de indruk te zijn van de vertolkingen van Heeringa, onder meer vanwege de verfrissende aanpak. Na vele muzikale omzwervingen nam Heeringa in 2007 opnieuw een Brel-cd op, getiteld TWA, met 12 chansons in het Fries, Nederlands en Frans. De Leeuwarder Courant schreef over TWA: ‘Heeringa heeft zich ontwikkeld tot een zanger die de nummers van binnenuit benadert, als het ware zelf beleeft, waardoor ze in overtuigingskracht nergens tekortschieten. Hij zet de chansons neer vol karakter en passie, vaak zelfs zo, dat we het origineel vergeten, in avontuurlijke en kleurrijke arrangementen met steeds weer andere instrumenten.’

Bij streektaal denken wij aan de Groninger Ede Staal. Vandaar draaien we voorafgaand aan het concert een documentaire over hem, een aangrijpend portret van een bevlogen mens en getalenteerd zanger.
Wilt u nog meer Ede Staal? Kom dan op 8 maart naar het concert van Paul van Loo!

wo 12 nov ’08, 20:15

The Princess Project

 

entree
kortingsprijs
€ 16,00
€ 9,00

The Princess Project: Simone Pormes – vocals | Karel Boehlee – piano | Peter Tiehuis – gitaar | Theo de Jong – bas | Philippe Lemm – drums | Marcus Olgers – keyboards | Teije Hylkema – cello | Diana Rosendal – backing vocals | Lo van Gorp – sopraansax/vocals

The Princess Project is ontstaan als een samenwerking tussen Simone Pormes en Karel Boehlee. Vanuit de wens warme gevoelvolle liedjes te schrijven, ergens tussen jazz, pop en wereldmuziek in, hebben ze getracht een breed publiek aan te spreken. Geholpen door vrienden als Hein van de Geyn, Toots Tielemans en Peter Tiehuis en tegengewerkt door kapotte harddisks en haperende apparatuur werkte het tweetal koppig verder. Begin dit jaar verscheen dan eindelijk “Storybook” via hun eigen platenlabel en er is wel degelijk loon naar werken: 9 fraaie liedjes vanuit het hart geschreven en gezongen. Speciale aandacht verdient Lodewijk van Gorp. Voor zijn soepele stem zijn een aantal liedjes hem op het lijf geschreven. Live wordt de band gecompleteerd door een stel fantastische muzikanten uit de Nederlandse jazzwereld.

za 15 nov ’08, 21:30

Berberse Sferen

Thidrin

entree
kortingsprijs
€ 15,00
€ 11,00

Mohamed Yousif – fluit, sax | Kamal Afajjay – gitaar, banjo, zang | M’hemmed Abattouy – zang | Malik – gitaar en zang | Mark Houschen – gitaar | Javier Garcia Vicente – basgitaar en zang | Midou Akhrif – percussie | Samir Khelifi – drums, percussie, toetsen

Een hypnotiserend concert van Thidrin met heerlijke Marokkaanse muntthee en lekkere hapjes in deze Multicul Laydown. Er liggen kussens in de zaal om op te loungen en het concert is pas om 0.00 uur afgelopen.

Thidrin bestaat uit acht bevriende muzikanten uit Marokko en Nederland. Met instrumenten als gitaar, banjo, conga en blokfluit klinken ze mediterraan en folky tegelijk.

zo 16 nov ’08, 17:30

Robert Jan Stips SOLO

Muziek uit Stips City

entree
kortingsprijs
€ 16,00
€ 11,00

Robert Jan Stips – piano, zang

Elke avond Robert Jan Stips SOLO is anders! Je kunt vooraf verzoeknummers aanvragen via info@stips.net, met als enige voorwaarde dat hij ze ooit heeft gespeeld. En daarom hoor je de ene keer Freeks Leven na de dood, de andere keer Supersisters She was naked. Dat maakt RJ’s SOLO-concerten zo verrassend en is reden om er meer dan één te bezoeken.
De keuze is even enorm als gevarieerd en vormt een staalkaart van 30 jaar Nederpopgeschiedenis. Een grote jukebox vol klassiekers. Kies uit Supersister, Golden Earring, Sweet d’Buster, Transister, Gruppo Sportivo, The Nits, Freek de Jonge, STIPS – als hij er niet in speelde, dan produceerde hij het wel. En tussendoor was hij dan ook nog altijd als soloartiest actief. Stips laat in SOLO zien en horen dat hij ook zonder allerlei tierlantijnen deze liedjes neer kan zetten. Gewoon met twee handen, een piano en een zangstem.

do 20 nov ’08, 20:15

Bert Joris & Dado Moroni

 

entree
kortingsprijs
€ 15,00
€ 11,00

Bert Joris – trompet | Dado Moroni – piano | Phillippe Aerts – contrabas | Dré Pallemaerts – drums

De Belgische trompettist Bert Joris is als arrangeur, dirigent of solist veelgevraagd door tal van internationale big bands. Maar ook met zijn eigen Bert Joris Quartet bewijst hij dat hij in kleine bezetting zijn mannetje staat. Hij blaast met lekker veel valse lucht en het kwartet laat hun neobop de 21e eeuw in stuiteren. Joris verstaat de kunst om de complexe harmonieën die hij gebruikt als big band arrangeur, binnen het kwartet toch transparant te laten klinken. Vlak ook de rol van pianist Dado Moroni uit Italië niet uit. Hij legt altijd zijn akkoorden neer met een soort van vanzelfsprekende inventiviteit. En hoewel het Bert Joris Quartet een typisch Europees geluid heeft (meer ECM dan Blue Note zeg maar) zijn de vier muzikanten er ook niet vies van om hard swingend uit te pakken.

zo 23 nov ’08, 17:30

Vivaldi’s Herfst

Renaissance Quartet

entree
kortingsprijs
€ 15,00
€ 11,00

Emanuel Tudor – viool | Tiberiu Branga – viool | Monica Sinca – altviool | Eduard Zecheru – cello

Herfst – voorafgaand aan het concert van deze Roemeense strijkers kan je in de herfstkoude een mooie boswandeling maken met de boswachter. Bij terugkomst is er een lekker Roemeens hapje, of een glas glühwein. Op ons verzoek speelt het Renaissance Quartet de Herfst, uit Vivaldi’s Vier seizoenen. De rest van het programma hebben de musici zelf voor ons samengesteld.
Het Renaissance Quartet was afgelopen voorjaar winnaar van het Charles Hennen Concours, een van de meer in het oog springende muziekwedstrijden. De vier jonge musici leerden het klappen van de zweep kennen tijdens enkele lange toernees door de VS en Canada. En nu kan dus Nederland kennis maken met dit veelbelovende Roemeense kwartet.

zo 30 nov ’08, 15:00

Reis rond de wereld in 80 slagen

kinderconcert vanaf 5 jaar

entree
kortingsprijs
€ 11,00
€ 8,50
Het allerjongste publiek van het Beauforthuis wordt per vliegtuig meegenomen op wereldreis. Theatergroep SlagZin is reisleider en neemt de kinderen mee langs verre oorden als Mexico, Afrika en Japan. In een interactieve en educatieve voorstelling wordt het publiek uitgenodigd om mee te klappen, zingen en onderzoeken. Spelenderwijs maken de kinderen kennis met traditionele slagwerkinstrumenten.

zo 30 nov ’08, 19:00

Sabrina Starke

Surinaams Laydown Concert

entree
kortingsprijs
€ 13,50
€ 11,00

VOORPROGRAMMA: GMB (Gery Mendes Borges)

Met ‘Do for Love’ is ze momenteel op alle zenders te horen en haar album stijgt almaar verder in de top 40. Sabrina Starke is hot! Deze Surinaamse zangeres laat zich inspireren door Billie Holiday, Randy Crawford en Tracy Chapman. Meer info volgt!

Als voorprogramma zal De Rotterdamse rapper GMB te zien zijn! Deze rapper lijkt in geen enkel opzicht op de rappers die tegenwoordig zo vaak in de media te zien zijn. Tegen de trend van Nederlandse hiphop in schrijft GMB zijn teksten in het Engels en laat zich daarbij inspireren door soul, funk, jazz, reggae en muziek uit Kaapverdië.

zo 7 dec ’08, 17:30

A tribute to Oscar Peterson

 

entree
kortingsprijs
€ 16,00
€ 10,00

Niels Tausk – trompet, bugel | Ferdinand Povel – tenorsaxofoon|Peter Beets – piano | Jos Machtel – contrabas | Joost Patocka – drums | Ruben Hein – zang en piano

Pianist Peter Beets wordt in de pers te pas en te onpas vergeleken met jazzgrootheid Oscar Peterson. Hetzelfde watervlugge, bijna klassieke toucher, dezelfde helderheid van uitdrukking, dezelfde neiging tot vette swing. Mindere pianisten zouden bezwijken onder die vergelijking, maar Beets gaat samen met zijn trio de confrontatie aan. Ze concentreren zich op de inventieve arrangementen die Peterson maakte van liedjes van onder meer Harold Arlen, Cole Porter en George Gershwin. Met de hulp van zanger en aanstormend talent Ruben Hein krijgt het American Songbook vocaal gestalte. Na de pauze schrijft trompettist Niels Tausk zijn autobiografie aan de hand een aantal stukken die in zijn leven grote indruk hebben gemaakt. Denk dan aan werk van Wayne Shorter, Jerome Kern en John Coltrane.

vr 12 dec ’08, 20:15

Pierre Courbois in vijven

jazz

entree
kortingsprijs
€ 16,00
€ 9,00

Toon de Gouw – trompet | Jasper Blom – saxofoons | Ilja Reijngoud – trombone | Willem Kühne – piano | Niko Langenhuijsen – contrabas | Pierre Courbois – drums

Het gebeurt zelden dat een drummer niet alleen een band leidt, maar ook nog zelf componeert en arrangeert. Hij geldt daarom als een must voor collegadrummers. Ter gelegenheid van het winnen van de Boy Edgar Prijs maakt hij nu een ererondje door Nederland. De dwarse zestiger speelt met zijn sextet de hele avond in vijfkwartsmaat en laat horen dat daarmee veel meer mogelijk is dan Dave Brubeck liet horen in ‘Take Five’. Pierre Courbois is zo’n meester in het verwerken van ongebruikelijke maatsoorten, dat ooit is overwogen hem een permanente onregelmatigheidstoeslag uit te keren.
Roemrucht was Courbois’ jazzrockgroep uit de jaren zeventig, de Association P.C. Maar ook zijn latere bands werden vol lof ontvangen. Met zijn nieuwste groep betuigt hij zijn liefde voor oneven maatsoorten. En die hoor je er dan ook duidelijk aan af. Over twee jaar wordt hij zeventig en tijdens de uitreiking van de Boy Edgar Prijs beloofde hij dan met een project in zevenkwartsmaat te komen.

za 13 dec ’08, 21:30

Latin & klassiek van Curacao

Randal Corsen & Friends

entree
kortingsprijs
€ 15,00
€ 11,00

Randal Corsen – piano & zang | Arlette Koeijers – zang | Eric Calmes – bas | Rudy Emerenciana – kwarta, gitaren | Roël Calister – drums | Eric Brigitha – percussie

Randal Corsen brengt een ode aan de muziek van Curaçao, die door de eeuwen heen is beïnvloed door Afrikaanse, Europese, Noord-Amerikaanse, Latijns-Amerikaanse en Caraïbische culturen. Verwacht dus een bijzondere mengeling aan oorspronkelijke Antilliaanse stijlen als de tambú, maar ook op Chopin geïnspireerde liederen, jazz en swingende latin.

Instrumentaal of gezongen in het Papiamento, gespeeld op exotische traditionele instrumenten als wiri, chapi en bari, maar ook moderne als drums en elektrische gitaar, wordt het een aanstekelijke ode aan een prachtig eiland en meer dan een eeuw muziekgeschiedenis. Randal Corsen speelde meer dan eens voor de Koningin, kreeg in 2004 een Edison voor zijn cd Evolushón en stond in zomer 2008 op North Sea Jazz. Met hem hebben we voor deze Multicul een ster in huis.

zo 14 dec ’08, 19:00

Willem Vermandere Solo

West Vlaanderen

entree
kortingsprijs
€ 16,00
€ 11,00
Een bijzonder concert: Willem Vermandere helemaal alleen in het Beauforthuis. Met zijn prachtige West-Vlaamse dialect is Willem een grote inspiratiebron om een hele serie aan streektaalmuziek te wijden. Omdat Willem ditmaal zijn begeleiders thuis heeft gelaten ligt het accent op het verstilde karakter van zijn liedjes. Vermandere was een van de eerste moderne Vlaamse troubadours die in dialect zong. Verwacht geen taalarcheologie: zijn dialect is en levende taal, gemaakt om gesproken en gezongen te worden. Willem Vermandere is ook wel “de zanger van de compassie” genoemd, omdat het in zijn liedjes altijd draait om de verliezers, de mensen die met lege handen staan. Hij bezingt ze zonder oordeel, maar met inlevingsvermogen.
“Zonder muziek ben ik doof en blend; ik zing omda’k geiren leve.” Wie bij Willem Vermandere in de zaal zit, voelt dat de Vlaming deze regels ook werkelijk méént. Want wie bij Vermandere aanschuift voor een ‘simpel lied’ vergeet voor even de rusteloze waan van alledag. In de liedjes van deze zanger-beeldhouwer-filosoof zit de diepte

wo 17 dec ’08, 20:15

Harmen Fraanjes jazz-café

special guest Jesse van Ruller

entree
kortingsprijs
€ 10,00
€ 5,00

Harmen Fraanje – piano | Jesse van Ruller – gitaar | Clemens van der Feen – bas | Hans van Oosterhout – drums

In Harmen Fraanjes Jazzcafé speelt de pianist steeds met muzikale vrienden. Ditmaal met gitarist Jesse van Ruller. Ze spelen ‘good old standards’, eigen composities en soms ook met wat meer kunst en vliegwerk als bagage. Alle uithoeken van de jazz worden gretig verkend. En net zoals in een echt laboratorium kan er op het podium van alles ontploffen en overkoken. Dat maakt de muziek des te spannender.

za 20 dec ’08, 20:15

Benjamin Herman

Hypochristmastreefuzz

entree
kortingsprijs
€ 16,00
€ 11,00

Benjamin Herman – altsax | Joost Patocka – drums | Anton Goudsmit – gitaar | Ernst Glerum – contrabas

Benjamin -New Cool Collective- Herman is al jaren leading man in Nederland en ver daarbuiten. Deze zomer met optredens in de Kuip en op North Sea Jazz, een tournee door Brazilië en Argentinië.
Hij komt langs in verband met zijn nieuwste cd Hypochristmastreefuzz, zijn 13de (!!), met uitsluitend nummers van Misha Mengelberg. Met companen Joost Kroon, Anton Goudsmit en Ernst Glerum trekt hij zich niets aan van de ongeschreven wetten van de jazz. Voeten van de vloer, dus!

zo 21 dec ’08, 17:30

ROOD & Nighthawks at the Diner

Perfect Life

entree
kortingsprijs
€ 16,00
€ 11,00

Rood – piano; Pieter Klaassen – gitaar; Toon Meijer – tenor- en sopraansaxofoon; Jan Flubacher – contrabas; Thijs Verwer – drums

Noem het tango-blues-vuilnisbak-jazz. Noem het nachtmuziek. Noem het een uit de hand gelopen ode aan Tom Waits. ROOD & Nighthawks at the Diner is het allemaal tegelijk. Liedjes over verlangens, dromen, die als sigarettenrook vervliegen. Een volle asbak en een halfleeg glas van het een of ander. Een café na sluitingstijd, mannen die stil aan de bar zitten. De liedjes roepen een voor een beelden op. If we get back home riekt naar de zilte zeelucht van een zeemanslied, terwijl Junie needs a new pair of Shoes veel meer bij een oude western past. Het is opmerkelijk hoe snel de muzikanten tussen verschillende genres en stijlen switchen. En als verbindende schakel is daar die gruizige, bezielde stem van zanger ROOD. Hij bezingt de lichtheid van het bestaan met melancholische zwaarte. Of zoals ROOD het zelf verwoordde: ‘Waarom melancholie vaak de boventoon voert? Omdat het een sterke emotie is. Als liefde en lijden het leven maken tot wat het is, zit melancholie op het midden van de wip van het leven.’

Maar eigenlijk kan je over Nighthawks zo veel zeggen als je wilt, je moet gewoon luisteren! Bekijk bijvoorbeeld de filmpjes op hun website (opgenomen in het Beauforthuis) of luister naar een paar liedjes!

wo 24 dec ’08, 22:00

Die Winterreise

alternatief voor de nachtmis

entree
kortingsprijs
€ 16,00
€ 10,00

21:00 u Boswandeling

Thomas Oliemans – bariton | Bert van den Brink – piano

Bert van den Brink en Thomas Oliemans brengen voor u op kerstnacht Franz Schuberts’ liederencyclus Die Winterreise. Het concert als een fijn alternatief voor de nachtmis, maar toch wel in een kerk. Na afloop is er een gezellig glaasje glühwein.

Vooraf een korte, duistere boswandeling met de boswachter, die u helemaal los maakt van de dagelijkse beslommeringen en in de juiste stemming brengt voor dit concert.

Dit concert zou oorspronkelijk uitgevoerd worden door Stefan Hofkes en Hans Zomer. Wegens omstandigheden hebben zij afgezegd, maar we hebben met Bert van den Brink en Thomas Oliemans en prachtig alternatief.
“Leuk dat het gaat lukken op kerstavond! Bijzonder gevoel om straks eindelijk weer eens op de plek van Berts en mijn eerste gezamenlijke concert ooit (en daarvoor ook mijn allereerste eigen concert ooit!) terug te komen!” schrijft Thomas ons.

lees het artikel van Thomas Oliemans over Die Winterreise

vr 26 dec ’08, 20:15

Lenny Kuhr zingt Schubert en ander moois

 

entree
kortingsprijs
€ 17,50
€ 12,50

Lenny Kuhr – zang | Frans de Berg – piano, zang

last minute nieuws: Ralph Rousseau komt mee als speciale gast!
Lenny Kuhr verloor haar stem in 1993 en gedurende een jaar kon zij niet spreken of zingen. Heel langzaam kwam haar stem weer terug en zong zij thuis Schubertliedjes, door Herman Pieter de Boer van Nederlandse tekst voorzien. Dit leidde 1997 tot de CD “Stemmen in de Nacht” waar zij de muziekwereld mee verraste. De muziek van Schubert en Lenny’s manier van zingen sloten zo goed op elkaar aan dat dit resulteerde in een van haar meest succesvolle albums. Een lang gekoesterde wens gaat nu in vervulling, Schubert zingen in het theater! Het repertoire wordt aangevuld met werk van Jules de Corte en Lenny zelf.