zo 7 jan ’07, 12:00
Rosina en de Vogelman – kindervoorstelling 4-10 jr
Opera Eigen Wijs
Twee zangers, twee musici, een verteller, een poppenkast en de muziek van Mozart: zie hier de ingrediënten van het programma Rosina en de Vogelman. Bekende aria’s en duetten van Mozart zijn vertaald in het Nederlands en illustreren samen met een eenvoudig poppentheater een meeslepend verhaal over liefde en magie. Je hoeft niet groot en serieus te zijn om te ontdekken hoe leuk opera kan zijn!
Als Rosina hoort dat haar vriendje haar in de steek laat, is ze heel verdrietig. Totdat ze de vogelman Alfonso tegenkomt. Die vindt haar wel leuk en doet zijn best haar voor zich te winnen. Of het lukt? En wat doet die heks daar trouwens midden in de nacht in de tuin?
zo 7 jan ’07, 17:30
Stefan Lievestro sextet
Breakfast in Walhalla
Mystieke en euforische jazzrock… Hmm… Groovy, funky drumwerk, melodieus verhalende baslijnen, knallende rocksolo’s… Klinkt lekker! Bassist en componist Stefan Lievestro won in 2005 de Deloitte Jazz Award, waarna hij maar meteen zijn eigen band vormde, aan het schrijven sloeg én zijn eigen label oprichtte: Mainland. En… is dat nou zo speciaal? Kijkt u eens naar de schitterende line-up! Met zulke juweeltjes uit de hedendaagse Nederlandse jazzscene, kán de avond niet stuk! Breakfast in Walhalla is een must-have in de platenkast! Geniet van dit afwisselende programma terwijl u snoept van onze overheerlijke tapasschotels.
do 11 jan ’07, 20:15
Fortuyn
Helmert Woudenberg
Het is de fascinatie voor een generatiegenoot die Helmert Woudenberg er toe aanzet om dit seizoen in de huid te kruipen van de man die onnoemelijk veel maatschappelijke reacties teweegbracht. Hij onderzoekt Fortuyns persoonlijke ontwikkeling om tot inzichten te komen. Zonder een politiek standpunt in te nemen. Zonder verguizing of oordeel. Helmert Woudenberg is een gerenommeerd acteur, regisseur en docent. Hij is begonnen als één van de oprichters van het Werktheater en is regelmatig te zien op televisie (o.m. Baantjer) en in Nederlandse films (o.m. Max Havelaar, Blue Movie, Van God Los, Polleke).
za 13 jan ’07, 21:00
Zijlstra
Stel je voor
Na vijftien jaar varen op een vissersvloot ging Jeroen Zijlstra naar Amsterdam om zijn leven fulltime te wijden aan muziek, vandaar zijn bijnaam ‘de zingende visser’. Hij won vervolgens de Annie M.G. Schmidt-prijs voor Durgerdam Slaapt. Met zijn band Zijlstra bracht hij vier cd’s uit, waarvan de laatste een live-cd is (Zijlstra live in de Kleine Komedie ). Zijlstra brengt pop, jazz en poëzie met een hoog zoutgehalte. De band is het lekkerst om live te horen, dus dit theaterconcert mag u niet missen.
De Volkskrant: “’Stel je voor’ is een melancholiek programma… De gesprekken met zijn vrouw, die predikante is, zullen daar wel mee te maken hebben. Slechts een enkele keer wordt het echt uitbundig… Zoals in het lied over de palingvissers die ‘al jaren bot vangen’ in een lekker Mex-Tex-ritme, en in www.romeozoektjulia.com, over de digitale liefde.”
Liedkunst.nl: “De bandleden zijn niet ondergeschikt aan de zanger. Niet één, maar vijf spotlights beschijnen daarom het podium en ook de tijd voor het instrumentaal aanjagen van de show is ruim genomen. De vier bandleden naast Jeroen beschikken allemaal over de kwaliteit en niet te vergeten over het charisma om een gedeelde hoofdrol te kunnen neerzetten.”
za 20 jan ’07, 21:00
Iain Matthews
Vanavond weer eens solo met het beste uit zijn enorme repertoire.
zo 21 jan ’07, 15:00
Nick Shipman (klarinet) & Kryptos Quartet
Geprezen strijkers
Eén van Europa’s meest dynamische, aanstormende strijkkwartetten is ongetwijfeld het jeugdige Kryptos uit België. Ze laten zien en horen hoe live & kicking kamermuziek nog steeds kan zijn! Onder meer zullen zij Sjostakovitsj ten gehore brengen evenals het klarinetkwintet van Mozart. Hier komt de prijswinnaar van het prestigieuze Park Lane Group Concours om de hoek kijken: Nicholas Shipman. En wat het Kryptos Quartet nog meer voor ons in petto heeft? Gewoon komen luisteren!
De Engelse klarinettist Nick Shipman is inmiddels geliefd en gevestigd maar ook ooit begonnen als jong en prijswinnend musicus. Hij won na zijn studie aan de Guildhall School of Music het prestigieuze Park Lane Group Concours en werd bejubeld als een van de meest opwindende jonge klarinettisten. Hij speelt deze middag met het jonge Kryptos Quartet uit België.
Kort na de oprichting in januari 2002 sleepten ze al de eerste prijs binnen op de Belgische Auditiedag voor Klassieke Ensembles en Solisten. Nu, een paar jaar later, speelt het Kryptos Quartet in heel Europa in belangrijke zalen en festivals. Een eigen identiteit hebben ze daarbij weten te behouden: een uitzonderlijke kwaliteit combineren ze met een heel breed repertoire, van klassiek tot hedendaags.
Het Kryptos Quartet werkte mee aan de bejubelde muziektheaterproductie Proust 1, met uitvoeringen in België, Nederland (Holland Festival 2005) en Duitsland (Berliner Festspiele 2005). Ook speelden ze in Finland op het Internationale Muziekfestival te Kuhmo en op de Internationale Sjostakovitsj Wedstrijd voor Strijkkwartetten te Moskou. Ze tourden met het meisjeskoor Scala en de gebroeders Kolacny, met als hoogtepunt de live radio-uitzending in het programma Eins Live van de WDR, ook te volgen via internet. Verder werkt het kwartet vaak mee aan allerlei educatieve projecten.
vr 26 jan ’07, 21:00
Michiel Borstlaps electric band Elektron & very special guest
Als je naar de speellijst van Michiel kijkt, dan zie je dat hij vaker in het buitenland speelt dan in Nederland en we zijn dan ook ook erg trots dat hij met zijn NL-tour ook het Beauforthuis aandoet.
We weten dat Michiel om de duvel niet bang is en onbevangen ingaat op de dingen die op zijn pad komen (zoals bijvoorbeeld zijn beruchte opera voor de koningin van Qatar). Zo belde hij onlangs op dat hij graag een Gast wilde meenemen voor het concert in het Beauforthuis. We mogen niet doorvertellen wie deze gast is, maar we zouden zeggen: laat u verrassen.
naschrift
De ‘very special guest’ was Gino Vannelli. Door sommigen reeds geraden, voor anderen een complete verrassing.
zo 28 jan ’07, 17:30
Ruud Hermans en Dick van Altena
Lonely2 – country
do 1 feb ’07, 20:15
Hermine Schneider
Waterproof – componiste/trompettiste/filmmaakster
Een fascinatie voor water vormt de basis voor deze voorstelling waarin muziek, beeld en geluid als stromend water in elkaar overgaan. Waar verandert geluid in muziek en waar wordt beeld geluid? Weet u het? Voor en na de film Waterproof (die genomineerd was voor de NPS New Arrivals) speelt Waterproof live composities en improvisatie voor marimba, sax, trompet en… water. Filmbeelden zijn onderdeel van composities en vice versa, maar staan ook naast elkaar. Deze voorstelling is een genot voor het oog en het oor! Hermine Schneider is componiste, trompettiste en filmmaakster, zij studeerde in 1993 af aan het conservatorium.
Hermine Schneider studeerde trompet aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam en haalde haar diploma in 1993. Sindsdien is zij op vele fronten actief. Ze speelt uiteenlopende stijlen en in diverse groepen en bands. Componeert voor vele bands en orkesten. Ze geeft workshops, speelt theater, maakt foto’s en heeft nu haar eerste film gemaakt.
De film is voortgekomen uit een aantal muziektheatervoorstellingen die zij gemaakt heeft met Timbila. Naar aanleiding daarvan is zij gaan experimenteren met water en muziek. Om het dichtbij te halen, alles wat je mist in het theater, kon prachtig een film gemaakt worden.
Door vanuit het niets te beginnen en te kijken wat er ontstaat, is een van de belangrijkste benaderingswijzen. Inspelen op wat er op het moment gebeurd en verder spelen met wat zich aandient.
vr 2 feb ’07, 20:15
Willem Vermandere
Van soorten
zo 4 feb ’07, 12:00
Kleuter Kamer Konsert
Roodkapje – 4-7 jr
Koperkwartet KWIVR en verteller Rudi van Hest brengen Roodkapje zo, dat kleuters op een leuke manier kennis kunnen maken met kamermuziek. Al zingend, klappend en lopend nemen zij hen mee naar het huisje van grootmoeder.
Uit Roodkapje: Er was eens een meisje dat Roodkapje genoemd werd, omdat ze altijd een rood mutsje droeg. Dat had haar grootmoeder, die in het bos woonde, voor haar gemaakt. Op een dag zei de moeder van Roodkapje: ‘Luister eens Roodkapje, grootmoeder is ziek en nu mag jij haar een fles sinaasappelsap en een lekkere koek brengen. Daar wordt grootmoeder snel weer beter van’. ‘Goed moeder’, zei Roodkapje en ze ging op weg naar het huisje van haar grootmoeder. ‘Lopen jullie mee…?’
zo 4 feb ’07, 17:30
Bettie Serveert
Electric
Twee maal speelden ze akoestisch in het Beauforthuis. Nu wilden ze graag eens electrisch. Natuurlijk!
Ze zijn bekend in Engeland, de VS en Japan – welke Nederlandse band doet hen dat na? Ontstaan in de Nederlandse underground, braken ze met hun debuutalbum Palomine in de VS al snel door. Ook de nieuwe cd Attagirl is door de internationale pers lovend ontvangen.
In het voorprogramma speelt SneakerFreak. Akoestische popmuziek, grensoverschrijdend mooi volgens Oor.
Op de afterparty speelt Storybox. Hun cd ‘A Fool’s Attempt’ ligt zojuist in de platenwinkel. Een band met akelig veel talent en veelzijdigheid en eeuwig in ontwikkeling. Losse kaarten hiervoor (€ 5,-) zijn om ca.. 20.00 uur aan de zaal verkrijgbaar.
wo 7 feb ’07, 20:15
Ellen ten Damme
Von Kopf bis Fuss
za 10 feb ’07, 20:15
Dig d’ Diz & Greetje Kauffeld
Dig d’Diz is eigenzinning, spannend, misleidend én humoristisch! En daardoor niet klakkeloos te plaatsen onder het kopje ‘Jazz’. Ze speelden op uiteenlopende podia zoals het North Sea Jazz Festival en Musée d’art Moderne in Parijs en nu dan in het Beauforthuis.
Greetje Kauffeld voegt zich in de tweede helft bij Dig d’Diz. Ook zij speelde meerdere malen (maar liefst 15 keer!) op het North Sea Jazz Festival en viert dit jaar haar 50-jarig jubileum. Zoals we dat van haar gewend zijn, kruipt ze dieper dan wie ook in haar teksten waarmee ze ons steeds weer op kippenvel trakteert.
zo 11 feb ’07, 17:30
Stormvogel & Tineke Postma
kunstwandeling & concert
met een wandeling met glaskunstenaar Hielke Brugts, beeldend kunstenaar Ieteke van Kuik en oud-boswachter Huub Berger
Alles is altijd anders in het Beauforthuis. Vandaag nemen glaskunstenaar Hielke Brugts, beeldend kunstenaar Ieteke van Kuik en boswachter Huub Berger u mee het bos in. Al wandelend zult u nader kennismaken met deze figuren en onderweg is een expositie ingericht in het bos. Ook wordt u er iets te drinken aangeboden. Daarna een concert van Stormvogel & special guest Tineke Postma. Natuurlijk zijn er bij het concert ook weer tapas verkrijgbaar aan de bar. De wandeling start om 15.30, het concert om17.30 u.
Stormvogel (piano, synthesizer, poetry) treedt aan met zijn vernieuwde Alter Ego JazzBarock Consort, bestaande uit Onno Witte, Thomas W. Andersen, Jeroen Pek en Tineke Postma. Zonder uitzondering virtuoze en veelzijdige musici, die hun strepen verdienen in de nationale en internationale wereld van jazz en improvisatie. De Maarnse fluitist Jeroen Pek geniet enige bekendheid in binnen- en buitenland, behalve om zijn fluitspel om zijn compositorische talenten. Hij produceerde enkele CD’s onder zijn eigen naam, werkte met talloze grootheden en participeert momenteel in diverse projecten met Stormvogel op het gebied van jazzrock en multidisciplinaire kunsten. Soliste Tineke Postma (alt- & sopraansax) werd afgelopen jaar in Cannes verkozen tot “international revelation of the year”. De Friezin won talloze prijzen en onderscheidingen, schittert op alle denkbare podia en festivals in binnen- en buitenland en haar eerste drie albums zijn een groot succes in de VS en Japan. Door hun persoonlijke inbreng geven zij vorm aan het project Synergie, door Stormvogel omschreven als “werken in gemeenschap van vrijheid”.
Voorafgaand aan het concert wandelen we onder leiding van de kunstenaars Hielke Brugts en Ieteke van Kuik door het bos, om te eindigen bij hun openlucht expo. Beiden zullen vertellen over hun werk, waarbij ook nog wat te drinken is.
za 17 feb ’07, 14:00
workshop cello met Mirel Iancovici
De dag voor zijn concert met The London Band en Joke de Vin, is Mirel Ianicovici bij ons voor een speciale celloworkshop voor jongeren tot ongeveer 25 jaar. Mirel heeft een ongekende staus als musicus èn docent opgebouwd. Hij gaf masterclasses over de hele wereld. Momenteel doceert hij aan het conservatorium van Maastricht en Tilburg.
Er kunnen maximaal 6 mensen deelnemen aan de workshop. Speelplezier is belangrijker dan ervaring.
zo 18 feb ’07, 15:00
The London Band featuring Mirel Iancovici & Joke de Vin
The London Band treedt weer aan: ditmaal kunt u luisteren naar een van de grootste cellisten ter wereld: Mirel Iancovici. Ook onze eigen diva Joke de Vin doet mee. Zij is o.m. bekend van de smeuïge masterclasses tijdens de OPERA!-week. Vanavond hoort u vijf meesterlijke stukken voor cello, klarinet en piano van Max Bruch. Een bewerking van Chaussons meeslepende Chanson Perpétuelle door Arne Werkman. En als klap op de vuurpijl: drie spetterende tango’s van Piazzolla, live & kicking!
Mirel Iancovici is een van de meest vooraanstaande cellisten in de wereld. Hij won de internationale Casals Centanery en het Gaspar Cassado Concours, en soleert in zalen als Carnegie Hall en de Berlijnse Philharmonie. Zijn grote voorliefde voor kamermuziek maakt het bijzonder om hem bij ons te hebben. Naast romantische werken van Brahms en Max Bruch vindt deze middag een uitvoering plaats van Ernest Chausson’s sensuele Chanson Perpetuelle. Bij zijn dood liet hij een niet voltooide bewerking van dit lied na. Zijn leerling Jeanne Raunay werkte de alom bekende begeleiding uit voor piano en strijkkwartet en nu heeft de Nederlandse componist Arne Werkman een versie voltooid voor klarinet, cello en piano.
Net als bij de première van deze versie in Londens Wigmore Hall zal ook nu de solopartij worden vertolkt door mezzosopraan Joke de Vin, een goede vriendin van het Beauforthuis. Na het winnen van het Vocalistenconcours in Den Bosch voert haar carrière haar over de hele wereld en werkt ze met dirigenten als Charles Dutoit en Valery Gergjev. Haar talent om een intieme, ontroerende sfeer te creëren maakt haar een graag geziene gast op kamermuziekpodia.
zo 25 feb ’07, 17:30
Egon Kracht en The Troupe
De verleiding van Harry Faust – try-out
Egon Kracht, de vaste bassist van Maarten van Roozendaal, beent de tijdgeest uit van de snelle kicks, de eendagsvliegen en de 15 Minutes of Fame. Met Faust van Goethe als inspiratiebron, in de vorm van een hilarische rockopera. We dansen als motten om de sterren en schroeien onze vleugels… En dus is GOD in deze Faustversie een Multi Millionaire Media Tycoon met een burn-out.
De Verleiding van Harry Faust is vooral satire en rockmuziek met een flinke knipoog naar Frank Zappa. Stevige rocknummers, veel humor en een geweldige schare muzikanten, waaronder Jeroen Zijlstra, Rutger Molenkamp en Frans van Deursen.
do 1 mrt ’07, 20:15
Ernst Paul Fuchs & Mignon Primus
romantische recital
Romantische recital met werken van Brahms, Grieg, Wolf
vr 2 mrt ’07, 20:15
Sander van Opzeeland
1 h en 27 min
zo 4 mrt ’07, 12:00
De Karel de Kok bekende liedjes show
kindermusical v.a. 3 jr
Het lijkt een hele normale zomerdag te worden op het kasteel. Maar dan staat de postbode voor de deur. Hij heeft een wel heel bijzonder pakje voor Karel de Kok. Natuurlijk is Karel dolblij met het spannende cadeau. Maar dan gebeuren er ineens hele vreemde dingen…
zo 4 mrt ’07, 17:30
Quatro Ventos
Dez anos Quatro Ventos! – fado
do 8 mrt ’07, 20:15
Dorine en Mylou Frencken
Rustig blijven
Op Internationale vrouwendag spelen in het Beauforthuis Dorine Wiersma en Mylou
Frencken. Twee uiterst grappige mooie en muzikale vrouwen voor één geld…
Dorine kennen we net zo lang als het Beauforthuis bestaat en al haar stukken heeft ze veelvuldig bij ons uitgeprobeerd, eraan geschuurd en geschaafd. Nu komt ze met een geheel nieuwe voorstelling van herkenbare, soms meedogenloos directe en wraakzuchtige liedjes.
Ze trad regelmatig op in het voorprogramma van Flairck, waarvoor ze ook liedjes componeerde. In 2000 maakte ze met Barbara Tiggeler als het duo De Doos haar debuut. En daarmee bereikten ze de finale van het Amsterdams Kleinkunstfestival, speelden ze op de Parade en Curaçao. Vanaf 2003 ging Dorine alleen verder. Als soliste stond zij in de finale van het Leids Cabaretfestival en haalde de tweede plaats.
Vanavond neemt Dorine als gast mee Mylou Frencken.
Mylou Frencken (1966 -geboren in Amsterdam, opgegroeid in Haarlem, en nu alweer geruime tijd woonachtig in Alkmaar) studeerde af in 1991 aan de Academie voor Kleinkunst en won in 1991 de Persoonlijkheidprijs van het Cameretten Festival. Hoewel de meeste mensen haar vooral zullen kennen als de zingende bardame uit de televisiequiz Met het Mes op Tafel, is Mylou Frencken veel meer dan dat.
In vakkringen wordt Mylou Frencken beschouwd als één van de betere vrouwelijke singer/songwriters die ons land rijk is. Haar werk, ook wel omschreven als ‘het betere Nederlandse lied’, kenmerkt zich door een heel eigen geluid en een prettige maar vertwijfelde kijk op de wereld. Mylou creëert een sfeer van intimiteit en verrassing. Met haar pianospel en de “miniatuurtjes” die haar liedjes zijn, is ze, zoals een journalist het zo treffend omschreef, ‘als de zon in februari’.
Behalve voor zichzelf schrijft Mylou Frencken voor onder anderen Angela Groothuizen en Brigitte Kaandorp en het televisieprogramma Sesamstraat. Verder was zij wekelijks te beluisteren met eigen werk in het radioprogramma Andermans Veren. In september 2005 kwam de cd Alles Nog Prachtig uit, waarop zij samenwerkt met een aantal gerenommeerde muzikanten uit de wereld van kleinkunst en lichte muziek.
za 10 mrt ’07, 21:00
Robert Jan Stips
SOLO
Die complete popgeschiedenis doorkruist hij in dit soloconcert en hij laat daarbij de repertoirekeuze deels aan het publiek over. Want via zijn website kunt u verzoeknummers indienen. Voorwaarde is dat het een van zijn eigen nummers betreft, of iets wat hij al eens eerder heeft uitgevoerd.
zo 11 mrt ’07, 12:00
Ernst Paul Fuchs & Mignon Primus
romantische recital
romantische recital met werken van Brahms, Grieg, Wolf
zo 11 mrt ’07, 17:30
Young VIPs Harmen Fraanje & Franz von Chossy
De naam ‘Young VIP’ doet recht aan deze twee talentvolle pianisten, die vandaag met hun groepen in het Beauforthuis spelen. Jaarlijks wordt de Young VIPs Tournee georganiseerd, langs de Nederlandse jazzpodia. Het concept is steeds hetzelfde: de ene groep heeft de Dutch Jazz Competition gewonnen en de andere groep is geformeerd door de ‘Young VIP muzikant’, verkozen door de vereniging van jazzprogrammeurs (de VIP). Het resultaat is een concert met ‘buitengewoon Nederlands talent met hoogwaardig eigen repertoire’ waarin ‘de nieuwste jazzontwikkelingen van eigen bodem worden gepresenteerd’, zoals de organisatoren het omschrijven.
Franz von Chossy Trio
Franz von Chossy – piano; Sean Fasciani – bas; Flin van Hemmen – drums
Het Franz von Chossy Trio won de Dutch Jazz Competition, een grootse competitie voor talentvolle groepen, met jaarlijks tientallen inschrijvingen. In de finale tijdens het North Sea Jazz Festival sleepte Franz von Chossy (1979) ook nog de solistenprijs in de wacht. In november presenteerde het trio zijn debuut-cd in het Bimhuis en nu touren ze door heel het land.
Harmen Fraanje’s Aneris
Harmen Fraanje – piano; Michael Moore – sax, klarinet; Brice Soniano – bas; Toma Gouband – drums
Harmen Fraanje is een waanzinnige pianist. Hij wordt gezien als jazzpianist, maar hij verkent alle genres: pop, wereldmuziek, klassiek. Je krijgt niet de indruk dat hij zich nou zo met hokjes bezighoudt, vernieuwer als hij is. Amper 30 en nu al een indrukwekkende staat van dienst: een vaste band met Hein van de Geyn en met de Braziliaan Nelson Veras. Speelt met fluitist Magic Malic (Saint Germain), Ernst Reijseger, Eric Vloeimans. Tourt over de hele wereld. Kreeg de prestigieuze compositieopdracht van het North Sea Jazz Festival en werd genomineerd voor de Paul Acket Award. Hij woont afwisselend in Tilburg en Parijs, dus geen wonder dat in zijn nieuwe kwartet Aneris, waarmee hij bij ons te horen is, twee Fransen meespelen (Brice Soniano op bas, Toma Gouband op drums). Volgens Harmen enkele van de meest muzikale mensen die hij kent, zo toegewijd en gedreven. Verder horen we Michael Moore op saxofoon en klarinet.
de Telegraaf: “Von Chossy en die andere jongeling Harmen Fraanje moeten in staat zijn om de instrumentale pianojazz in de toekomst smoel te geven.”
ma 12 mrt ’07, 20:15
Raymond van het Groenewoud
Café Weemoed
We hebben weer een verrassing voor u! ‘Raymond zat op zijn krukje zoals wij hem het liefste zien: sober, in het zwart gekleed met een mysterieuze glimlach om zijn lippen. “Er zit een monster in mij”, zong hij zacht en toen de contrabassist Steven van Gool erbij kwam, ondeed hij dat beest van de ketens. Met veel humor en pit fietste het trio door een set die switchte van dolkomische meezingers naar tristesse, zonder daarom te bruusk van de hak op de tak te springen,’ aldus De Standaard.
do 15 mrt ’07, 20:15
David Nelson & Banana
the summer of love
Beste Lidwien,
Heb je ook concerten op donderdagavond? Twee vrienden van me uit San Francisco maken een korte Europese trip in maart en komen voor enkele dagen naar Holland. In het kort: het zijn legendes. Ze heten Banana en David Nelson. Banana was een oprichter van the Youngbloods en David een oprichter van the New Riders of the Purple Sage en hij speelde met Jerry Garcia op ‘Working man’s dead’ en ‘American Beauty’.
Het is niet mijn bedoeling om je over te halen, Lidwien, maar ik denk dat het een grote kans is om muzikanten van dit kaliber uit zo’n legendarisch tijdperk in het Beauforthuis te hebben.
Ik begrijp dat de agenda al vol zit maar ik wil ze je toch voorstellen, jouw muzieksmaak kennende,
Iain Matthews.
Zowel David Nelson als Banana begonnen ooit met folkrock, zeer populair in de jaren ’60. Beiden bewogen zich meer en meernaar de psychedelische rock en maakten deel uit van wat wel de Grateful Dead Family wordt genoemd.
Gitarist David Nelson begon in de Wildwood Boys, waarin ook de latere Grateful Dead-leden Jerry Garcia en Robert Hunter speelden. Hun muzikale band ging nooit verloren: David speelde later zelf ook weer geregeld mee in de Dead. Maar het bekendst is hij geworden met zijn band The New Riders of the Purple Sage.
Gitarist en pianist Banana werd bekend met de groep The Youngbloods, die in 1967 èn ’69 een hit had met ‘Get together’. De strofe “Come on now people, smile on your brother, everybody get together, try and love one another right now”, sloot naadloos aan bij het tijdsgewricht en ‘Get together’ werd daarmee een lijflied voor de generatie van ‘the summer of love’. Later zette Banana The Youngbloods voort onder de naam Banana and the Bunch, maar dat was geen lang leven beschoren. In de jaren ’80 legde hij zich toe op hanggliding, maar de muziek bleef trekken en hij kwam terecht bij o.m. Mimi Farina en de Barry Melton Band.
Nelson en Banana hebben samen zo’n 80 jaar professionele ervaring in de muziek. In hun huidige tour als duo brengen ze een repertoire van bluegrass, traditionele country en folk en, vooruit, een scheutje psychedelica, gewoon voor de lol.
En nee, Iain speelt vanavond niet mee.
Toch?…
za 17 mrt ’07, 16:00
Comboworkshop met o.a. Jesse van Ruller & Francien van Tuinen
Een basisniveau is handig, maar je hoeft geen toptalent te zijn. Heb jij het lef om hier aan mee te doen? Schrijf je dan snel in per e-mail of bel 0343 – 49 18 58. Iedereen die wil komen kijken is van harte welkom!
za 17 mrt ’07, 20:15
Jealousy! – Stefan Hofkes meets Jesse van Ruller
Jaloers! Stephane Grappelli en Yehudi Menhuin waren het op elkaar, Vladimir Horowitz was het op Art Tatum, Louis van Dijk en Thijs Van Leer hoefden het niet te zijn en Gershwin was de meester van Klassiek en Jazz. Twee genres die moeiteloos op elkaar aansluiten en de grote performers altijd hebben geïnspireerd.
De absolute top in de Nederlandse jazzwereld ontmoet befaamde internationale klassieke sterren in een uniek concert. Francien van Tuinen schreef prachtige jazzarrangementen op klassieke werken, van Brahms tot Ravel;ontroerende ballads, fenomenaal begeleid door Jesse van Ruller en zijn band.
Gina McCormack is een van de meest vooraanstaande violisten van haar generatie, solerend op de grote Engelse podia of als primarius van het befaamde Sorrell strijkkwartet; de ideale persoon om de originele klassieke versies van deze werken te vertolken.
Jealousy? Gewoon prachtige muziek die elk genre ontstijgt, gespeeld door de absolute top.
do 22 mrt ’07, 13:00
Pianoworkshop Daniël Wayenberg
do 22 mrt ’07, 20:15
Gijs Batelaan Quartet met als gast Karel Boehlee
‘Met virtuoos gemak bediende hij zich van alle akkoorden die bestaan en heeft hij er waarschijnlijk zelf nog een aantal bijgemaakt.’ Aldus de jury van de Holland Casino Talent Jazz & Pop Award 2006, een initiatief van Holland Casino Utrecht en het Utrechts Conservatorium. Gitarist Gijs Batelaan sleepte er de prijs van € 5000,- mee in de wacht, en een plastiek.
Hij was die avond opgevallen, niet alleen door zijn bijzondere akkoordgebruik, maar zeker ook door het immense plezier waarmee hij en zijn kwartet van jonge honden op het podium stond. De bandleden zweepten elkaar regelmatig op tot heftige soli, maar bleken ook in staat een intieme sfeer te creëren met hun combinatie van eigen stukken, jazzstandards en filmmuziek.
Vanavond een concert van deze aanstormende talenten, met als speciale gast pianist Karel Boehlee.
zo 25 mrt ’07, 17:30
Alex Roeka
Hadeskade
Dit seizoen komt hij met zijn vijfde muziektheaterprogramma. Dit programma, Hadeskade genaamd, mag met recht een mijlpaal worden genoemd. Het is namelijk het tiende seizoen dat hij en zijn veelgeprezen band langs de theaters trekken, gesteund door zijn groeiende schare fans en juichende recensies. Zijn nieuwe programma gaat over leven, liefde, verlangen, onze tijd en het voorbijgaan van de tijd, de melancholie daarover en de levenslust die zich daar weer tegen verzet.
za 31 mrt ’07, 20:15
Hein van de Geyns Baseline & Paulien van Schaik
Vorig seizoen was Hein aan de beurt voor de “… meets”-serie. Hij kwam met Enrico Pieranunzi, Lee Konitz en Paulien van Schaik. Maar niet met zijn eigen band Baseline en dat vinden wij nou juist ook zo’n lekkere band. Met een heerlijke groove van zijn vriend Hans van Oosterhout, het snerende geluid van de gitaar van zijn andere vriend Ed Verhoeff en natuurlijk zijn eigen kosmische sound.
En iedereen die Hein en Paulien vorig jaar gemist heeft kan zijn hart ophalen. Want na de pauze staan ze weer samen op het podium en wordt Pauliens prachtige stem begeleid door drie snaarinstrumenten. Deze samenwerking leverde hen in 2003 een Edison op voor de cd Tenderly.
ma 9 apr ’07, 13:00
Kinderworkshop: kleur de klanken!
ma 9 apr ’07, 15:00
Schubertiade met boswandeling
The London Band featuring Manja Smits
Met Kerst hadden we de somberheid van Die Winterreise, nu met Pasen een vrolijke boel! Als voorproefje op de zomer is er geen betere tijd om de solisten van het OPERA!-orkest bijeen te vragen voor een live and kicking concert à la Schubert. Twee eeuwen geleden met Schubert en vrienden, gedichten en Schuberts klassieke klanken, nu ook met Schuberts muziek, zoals zijn onwaarschijnlijk mooie fantasie voor piano vier-handig. Maar ook Parto, Parto, een Mozart concert-aria met klarinet, en prachtige romantische Franse chansons. Met deze bekende musici een feest, helemaal wanneer harpiste Manja Smits en jonge sopraan Valérie Guillorit hun steentje komen bijdragen.
Voorafgaand aan het concert neemt de boswachter u mee naar de mooiste plekjes van het bos, aan de hand van het thema ‘April doet wat-ie wil’.
za 14 apr ’07, 21:00
Eric Vaarzon Morel, Oene van Geel & Sinna Casita
Santinera (akoestisch)
zo 22 apr ’07, 17:30
de magische wereld van John Cage
René Eckhardt speelt ‘Sonatas and Interludes for prepared piano’
Cage liet zich inspireren door oosterse filosofieën en Hindoe-esthetiek. Met schroeven en moeren, stukjes vilt en rubber wordt de klank van vele snaren gewijzigd en brengt de piano niet alleen zijn eigen klank voort, maar lijkt hij soms ook op een tamboerijn, cimbaal of compleet gamelanorkest. En we borduren voort op de ervaringen bij Eric Vaarzon Morels Magisch Concert en maken er een lay-downconcert van. We hebben stoelen, kussens en kleden en iedereen kan op eigen wijze een lekker plekje zoeken en genieten van de wonderlijke wereld van de klanken van Cage.
Voorafgaand aan het concert leidt de boswachter een stiltewandeling door de mooiste plekjes van het bos.
zo 29 apr ’07, 15:00
Flairck
Reunion
Flairck, voor het eerst sinds eind jaren zeventig weer op tournee in de oorspronkelijke bezetting en uitgebreid met dansers van muziektheater Zenga. De vijf podiumbeesten van Flairck, met gezamenlijk ruim een eeuw toneelervaring, kijken voor het eerst sinds hun oprichting terug. Ze laten horen waarom de groep destijds meteen zulke hoge ogen gooide. Met een enorm instrumentarium, afkomstig uit alle windstreken, worden de meesterwerken van Flairck nieuw leven ingeblazen. Deze Reunion van krachten, de legendarische bezetting van Flairck met medewerking van de acrobatische wonderdokters van Zenga staat garant voor een heerlijek avond van muzikaliteit en originaliteit.
zo 6 mei ’07, 17:30
Anton Goudsmit Quartet
Met zijn vurig, intens gepassioneerd gitaarspel heeft Goudsmit zich ontwikkeld tot een multi-inzetbare muzikale kameleon, die zich thuisvoelt in uiteenlopende stijlen als jazz, improvisatie, pop en funk. Als geen ander weet hij groove en impro altijd te combineren. Hij varieert van funky jazzrock tot ingehouden blues, van vette grooves tot swing in een 7/4 maat.
NRC: “Het kwartet van gitarist Anton Goudsmit speelt een intense en geconcentreerde funkjazz die de tijd doet vervliegen.”
za 12 mei ’07, 20:15
Festival Strings!
werken van Grieg, Elgar, Debussy en Bach (concert voor twee violen)
Ter afsluiting van het Muziek!-seizoen hebben we het kamerorkest Festival Strings uitgenodigd. Een orkest met een geweldige reputatie, bestaande uit topsolisten afkomstig uit heel Europa. Voor dit orkest, opererend vanuit het Engelse Berkshire, moet natuurlijk Engelands meest gevierde componist op het programma. Elgars Serenade voor strijkers voert je naar de rolling hills en de glorieuze countryside. Griegs beroemde Holberg Suite hoeft geen introductie. Debussy’s zinderende Dansen voor harp en strijkorkest zijn rechtstreeks uit een Monet-schilderij geplukt, helemaal wanneer uitgevoerd door Nederlands topharpiste Manja Smits. Als bonus horen we Bachs ongeëvenaarde Concert voor twee violen. Een concert of landscapes not to be missed!
di 15 mei ’07, 20:15
Magna Carta
Magna Carta kwam altijd al het beste tot zijn recht met twee gitaren en twee zangstemmen en dat is dan ook de vorm waarin Chris en Linda Simpson al weer jaren spelen. Wèl hebben ze dit jaar een gast tijdens hun tour: de jonge Nederlandse viool- en mandolinespeler Matt Barnhoorn. Ze ontmoeten hem bij een concert van Fairport Convention (nòg zo’n Brits folkrock icoon).
“Magna Carta heeft in veertig jaar tijd een heel eigen geluid ontwikkeld, waarin country en folk, ballads en blues, rock ‘n’ roll en en zelfs jazz harmonieëren.
‘Magna Carta are the whole story of contemporary folk music, and that is one stupendous achievement,” aldus Colin Irwin, Melody Maker.
ma 28 mei ’07, 17:30
De allermooiste Winterreise hertalingen
Ook al is het bijna zomer, van Die Winterreise krijg je nooit genoeg! Vooral niet als de liederencyclus in begrijpelijk Nederlands wordt uitgevoerd. Die opdracht kregen leerlingen van het Stromenland (Amersfoort), Revius (Doorn) en Christelijk Lyceum Zeist. Zij maakten hertalingen van Schuberts liederen, net als Jan Rot ooit deed.
Ter afsluiting van de concertserie Muziek! spelen Stefan Hofkes en Hans Zomer hiervan de mooiste en worden ze meteen opgenomen voor cd.
Enkele bijzondere, vrije hertalingen worden na de pauze voorgelezen door de leerlingen zelf, muzikaal omlijst door de Utrechtse jazzpianist Floris Verbeij.
zo 17 jun ’07, 13:00
Blauw
koffiehuis met interactieve jazz
Vanaf 10.00 tot 15.00 uur is het Beauforthuis open voor passanten. Geniet van koffie met taart op het terras.
Om 13.00 uur is er een concert van jazz-kwartet Blauw.
Kom aan het eind van uw middagwandeling in het bos nog even genieten van dit concert.
De entree is gratis en er zijn hapjes verkrijgbaar aan de bar.
zo 15 jul ’07, 14:30
Romano Kheljipo & Maljaki Luludji
zigeuner dans en muziek
Roma (Zigeuner) dansopleiding Romano Kheljipo toont het publiek met trots haar 3de jaars studenten, die vanmiddag op feestelijke wijze hun diploma in ontvangst nemen. Maar natuurlijk brengen zij eerst hun choreografie op toneel.
Dit was één van hun opdrachten: een choreografie maken, met andere dansers/danseressen instuderen, en dan ook nog als solist duidelijk naar voren komen.
Het wordt evenals vorig seizoen weer een heel afwisselend programma. De diploma-uitreiking zal voor de pauze plaatsvinden.
Na de pauze kunt u gaan kijken en luisteren naar een concert van het orkest Maljaki Luludji (Wilde Bloem).
Na afloop van het programma is er voor de bezoekers de mogelijkheid om ook zelf te dansen!
ma 23 jul ’07, 00:00
OPERA!
Cavalleria Rusticana & Der Schauspieldirektor
zo 16 sep ’07, 17:30
Six White Russians & a Pink Pussycat
Room Eleven & Janne Schra
kortingsprijs
€ 10,00
Janne Schra – zang; Diederik Rijpstra – trompet; Tony Roe – toetsen; Arriën Molema – gitaar; Lucas Dols – contrabas; Maarten Molema – drums
Bossanova, jong, hip, jazzy, vlot, fris, opzwepend, pop, blij, blues, serieus… Woorden schieten tekort voor deze band met een wel heel charismatische jonge zangeres, Janne Schra. Ze beschikt over een overrompelende en uiterst beweeglijke performance en trekt het publiek binnen vijf minuten in haar net, waar ze het houdt tot het einde van het concert. Maar het is niet alleen de zangeres die zorgt voor de sneltreinvaart waarmee de groep naar de top racet. Dat doen ook de instrumentale bijdragen van de band. Na hun verrassende optreden op North Sea 2006 is Room Eleven verzekerd van een plaats in de jazzscene. Of blues. Of toch pop. Ach, maakt niet uit, het is gewoon een heerlijke band.
zo 23 sep ’07, 17:30
Strijkmuziek in het bos
Galitzin Quartet
kortingsprijs
€ 10,00
15:30 u wandeling ‘Strijkmuziek in het bos?’
Pedro Meireles – viool; Catrin Win Morgan – viool; Felix Tanner – altviool; Ken Ichinose – cello
Het Galitzin Quartet is in 2003 opgericht en won twee maanden later de Sir Edward Cooper Prize op de Royal Academy of Music in Londen. Vele prijzen volgden, zoals het Internationale Charles Hennen Concours voor strijkers 2007 in Heerlen. Een concours waarvan de winnaars ook jaarlijks het Beauforthuis aandoen. Het Galitzin Quartet treedt over de hele wereld op en is genoemd naar prins Nicolas Galitzin, aan wie drie van de late strijkkwartetten van Beethoven zijn opgedragen.
Galitzin Quartet
Pedro Meireles – viool
Catrin Win Morgan – viool
Felix Tanner – altviool
Ken Ichinose – cello
programma:
Ludwig van Beethoven (1750 – 1827)
Strijkkwartet in Es-groot, opus 74: Harfenquartett
Poco adagio — Allegro
Adagio ma non troppo
Presto
Allegretto con variazioni
Franz Schubert (1797 – 1828)
Allegro in c-klein voor strijkkwartet, D 703, op. posth.: Quartettsatz
pauze
Maurice Ravel (1875 – 1937)
Strijkkwartet in F-groot
Allegro moderato
Assez vif. Très rythmé
Très lent
Vif et agité
Sinds ’86 heeft het Hennen Concours grote winnaars opgeleverd, die inmiddels hun sporen op de concertpodia in de wereld hebben verdiend, zoals het Chausson Trio en het Ruysdael Kwartet.
Voorafgaand aan het concert kunt u wandelen met de boswachter, aan de hand van het thema Strijkmuziek in het bos?
zo 30 sep ’07, 17:30
Baseline & John Abercrombie
kortingsprijs
€ 10,00
John Abercrombie – gitaar; Hein van de Geyn – bas; Ed Verhoeff – gitaar; Hans van Oosterhout – drums
“Een avondje Baseline is altijd een genoegen en helemaal als het trio wordt versterkt met een fantastisch gitarist als John Abercrombie. Dat moeten veel mensen hebben gedacht want toen ik om vijf voor negen de trap op liep naar het Bimhuis stond er nog een enorme rij voor het loket. John Abercrombie is een oude bekende van Hein Van de Geyn, John en Hein speelden vroeger samen in een trio met drummer Joe LaBarbera. Handig was dat echter niet voor Hein dus toen praktische omstandigheden hem noopten om om te zien naar andere musici om mee te spelen waren gitarist Ed Verhoeff en ‘buurman’ Hans van Oosterhout een goede keus die al meer dan tien jaar stand houdt. Een bomvol Bimhuis kon deze avond genieten van een Baseline op zijn best dat door John Abercrombie nog net een vleugje extra pit en body meekreeg. (…)
Het concert werd afgesloten met het schitterende nummer ‘Serenity’ en de ‘Tri Tone Blues’ en natuurlijk kwamen de musici niet weg zonder toegift. Ik sprak na het concert even met een paar mensen voor wie deze avond een eerste kennismaking was met Baseline en het was overduidelijk dat dit zeer goed was bevallen.”
Aldus hetverslag van hun concert in het Bimhuis op www.jazzpodium.nl
do 4 okt ’07, 20:15
Faber speelt Fo
Peter Faber
kortingsprijs
€ 10,00
tekst: Dario Fo; bewerking en vertaling: Peter Faber, Frans Roth; regie: Aike Dirkzwager
Nobelprijswinnaar, acteur, schrijver, regisseur en schilder Dario Fo, bekend van Mistero Buffo, Obscene fabels, Een doodgewone dag, Fat is Beautiful en vele andere stukken, hoort tot de meest gespeelde levende theaterauteurs ter wereld. Zijn teksten zijn inhoudelijk zeer sterk en spreken ieders verbeelding aan.
Samen met Frans Roth heeft Peter Faber een aantal van Dario Fo’s mooiste en meest actuele verhalen vertaald en bewerkt. Verhalen die knetteren als vuurwerk en die, met de lach als wapen, elk fanatisme en fundamentalisme ontmantelen. Als pure commedia dell’arte en met vlijmscherpe satire tonen ze de eeuwige strijd tussen heerser en onderdaan, arm en rijk.
za 6 okt ’07, 15:30
Nu naar huis
Theater Totaal Muziek- & Theaterwerkplaats
Een productie van Theater Totaal: Muziek en Theaterwerkplaats voor mensen met een verstandelijke beperking. Deze bijzondere artiesten met uitzonderlijk talent voor muziek , spelen de sterren van de hemel , met een aantal zelfgeschreven teksten. Onder professionele begeleiding worden deze concerten met veel enthousiasme uitgevoerd. Het is hun lust en hun leven.
za 6 okt ’07, 19:30
Nu naar huis
Theater Totaal Muziek- & Theaterwerkplaats
Een productie van Theater Totaal: Muziek en Theaterwerkplaats voor mensen met een verstandelijke beperking. Deze bijzondere artiesten met uitzonderlijk talent voor muziek , spelen de sterren van de hemel , met een aantal zelfgeschreven teksten. Onder professionele begeleiding worden deze concerten met veel enthousiasme uitgevoerd. Het is hun lust en hun leven.
zo 7 okt ’07, 17:30
Jazz & Brazil
Anne Chris en Wim Bronnenberg Trio
kortingsprijs
€ 10,00
Anne Chris – zang; Wim Bronnenberg – gitaar; Cord Heineking – bas; Sebastiaan Kaptein – drums; Tom Beek – saxofoon
‘Stiekem één van de beste’, schreef de Volkskrant over gitarist Wim Bronnenberg. En het Parool over Anne Chris: ‘Ze zingt ingetogen zonder extreme uithalen, maar wel loepzuiver en met een bijzondere timing’. Dit dubbelconcert kan daarom niet stuk. Voor de pauze krijgt u akoestisch en elektrisch spel van het Wim Bronnenberg Trio.
Na de pauze voegt Anne Chris zich bij hen voor een vleugje jazz, pop en ritmische Braziliaanse klanken.
Speciale gast vanavond is saxofonist Tom Beek. En niet Tineke Postma, zoals eerder vermeld.
do 11 okt ’07, 20:15
Beautiful in Beaufort-Wes
Gert Vlok Nel
kortingsprijs
€ 10,00
‘Vannacht droomde ik dat ik weer in 1975 woonde, het jaar dat ik voor het laatst gelukkig was. Toen liep ik de trap af & ging water halen in de keuken het was zo stil in huis. De mooiste jaren zijn voorbij.’
Koester hem, bejubel hem, verguis hem, maar zorg er vooral voor dat Gert Vlok Nel blijft schrijven.
za 13 okt ’07, 19:00
Woodstock meets Faithless
zaterdag 13 oktober, 19:00 u Woodstock meets Faithless Iain Matthews, Nemo Jones & Boo Hewerdine
kortingsprijs
€ 10,00
Iain Matthews gaat in zijn Common Grounds concerten niet alleen muziek maken, maar ook in gesprek met het publiek. In zes concerten probeert hij met verschillende muzikanten het mysterie rond de ‘perfecte song’ te doorgronden.
We trappen af met niemand minder dan Nemo Jones en Boo Hewerdine. Nemo Jones tourde jarenlang met de succesvolle dance band Faithless en maakt solo verstilde luistermuziek, prachtig en geïnspireerd gespeeld. Hewerdine was voorman van de Britse band The Bible en is zo’n typische artiestenartiest. Zo componeerde hij songs voor kd lang en vele andere collega’s. Hij figureert in het favorietenlijstje 31 songs van de Engelse schrijver Nick Hornby.
Vanaf 18.00 uur is de zaal open en kun je lekkere tapas eten. Het concert begint om 19.00 uur. Om 22.00 uur afterparty met DJ Marthen van Batenburg, sinds 1988 pianostemmer van het Beauforthuis. In zijn platencollectie zit filmmuziek van Old Shatterhand, Crosby, Stills & Nash, maar hij heeft ook veel lp’s die niemand kent (Les Paul & Mary Ford op 78-toeren, Charles Trenet’s chansons), afkomstig van obscure winkeltjes. En ook een lp van Steve Reichs concert voor 6 piano’s. Onderga het en laat het gebeuren.
zo 14 okt ’07, 17:30
Mooderzeel allein
Arno Adams (voorprogramma Harold K.)
kortingsprijs
€ 10,00
Arno Adams – zang, gitaar; Mike Roelofs – toetsen; Bart Oostindie – gitaar; Jo Didderen – contrabas; Sjoerd Rutten – drums
Een must voor diegenen die ook houden van Willem Vermandere, Alex Roeka, Maarten van Roozendaal en Zijlstra. Limburger Arno Adams is romanticus, met oog voor het schone en een zwak voor de zwakken. Bedeesd van aard, tot hij de bühne bestijgt. Zijn musici halen alles uit de kast om hem te volgen. Een hele kunst, want Arno heeft, door zijn autodidactische vorming, een heel eigen muzikaal idioom. Hij zingt in Belfelds dialect, zoals het prachtige ‘De aajminsefebriek’ (De oudemensenfabriek), een schets van de wantoestanden in de huidige verzorgingstehuizen. In het Paolo Conte-achtige ‘Mien zien nach neet messchien’ (Mijn zijn nog niet misschien) zegt hij niet in staat te zijn zich te geven aan een ander, omdat hij zich dan voorgoed verloren voelt. Arno wil u voldaan naar huis sturen, gesteund door de gedachte: ‘vanavond ben ik getroost door een zielsverwant, ik ben niet alleen!’
Het concert begint met een voorprogramma van de Utrechtse Limburger Harold K, van wie najaar 2007 de tweede cd verschijnt.
Ruud Banus verzorgt vanavond het naprogramma.
Ooit begonnen als pianist in het nachtclubcircuit in Groningen, kwam hij in de 70er jaren in de bekendheid als toetsenist en zanger van de Groningse rockgroep Plant, tijdens het zogenoemde “Groninger springtij”, waarvan Herman Brood’s Wild Romance de voornaamste vertegenwoordiger werd.
De afgelopen jaren schreef hij vooral theatermuziek voor o.a. Kindertheater Urf, Demasqué, het Klein Slottheater, Stut.
In zijn nieuwste project is hij de saxofonist in zijn eigen zelf opgenomen en ingespeelde digitale band. Met een minimum aan middelen zet hij een sfeervolle en warme sfeer neer met een repertoiredat hij gekozen heeft uit de niet al te bekende jazz standards.
Als je daar niet goed bij kan chillen dan weet hij het ook niet meer…
ma 15 okt ’07, 20:30
Echt!
Republiek van de Muziek
kortingsprijs
€ 8,80
Het begon met het liedje dat pianist Ytsen Kooistra schreef om zijn vriendin ten huwelijk te vragen. Via via leerde hij zanger Robin Zuidam kennen en in het geheim namen ze het liedje “Wil Jij Met Me Trouwen” op. Zij zei “Ja!” en de basis voor een bijzondere samenwerking was gelegd.
Een jaar lang repeteerden ze wekelijks op nieuw werk totdat er voldoende liedjes geschikt werden bevonden voor een complete CD. Om een professioneel niveau te kunnen waarborgen, werd besloten om samen te werken met een aantal van de beste sessiemuzikanten van Nederland: Ton Dijkman op drums (Marco Borsato), Norbert Sollewijn Gelpke op bas (Karin Bloemen), Marcel Fisser op gitaar (Ruth Jacott) en Mandy Huydts als zangeres (René Froger) in het duet “Al Die Jaren”.
De CD is vanaf 15 oktober te koop via de eigen website: www.republiekvandemuziek.nl
Behalve de CD, kunnen daar ook losse mp3-tjes en de bladmuziek tegen betaling gedownload worden. Daarnaast is de CD te bestellen via de reguliere cd-speciaalzaken.
Robin Zuidam, werkzaam als winkelmanager: “Ik ben ongelofelijk trots op het eindresultaat! Ik heb mijn hand, mijn hart en mijn ziel in de muziek gelegd en hoop dat de luisteraar dat ook zo voelt.”
Ytsen, in het dagelijks leven adviseur in de telecom: “Als ik over 25 jaar in de spiegel kijk, kan ik oprecht zeggen dat ik alles heb geprobeerd: de beste muzikanten, de meest prestigieuze studio’s, een creatieve fotograaf en dito ontwerper en een eigen website. We gaan er alles aan doen om dit tot een echt succes te maken!”
zo 21 okt ’07, 12:00
Mijnheer Bach – Kindervoorstelling vanaf 4 jaar
Tamar Muziektheater
spel: Marcel Schouwstra, Ivo Ronkes (ook saxofoon), Thomas Geerts (ook trompet); composities: Almar Kok; regie: Anita van Soest; script: Toon Tellegen, naar een idee van Eva Bal
Sebastiaan, mijnheer Bach, kan niet slapen. Amalia, zijn buurvrouw, speelt muziek voor hem, maar ook zij krijgt hem niet in slaap. Misschien lukt het de kinderen wel?
In deze vrolijke voorstelling met prachtige kostuums en pruiken zoeken spelers en kinderen samen naar de oplossing van Mijnheer Bachs probleem. De Golberg Variaties, een van de hoogtepunten uit Bachs oeuvre, vormen de leidraad.
Een zeer muzikale voorstelling van Tamar Muziektheater (Met een trom de wereld om, Trompet, trompetter, trompetst!) en veelvuldig bekroond kinderboekenschrijver Toon Tellegen.
vr 26 okt ’07, 21:00
Tibet Impressions Visual Concert
Chris Hinze
Chris Hinze – fluit; Kai Uwe Kuechler – foto’s
Voor fluitist, componist en reiziger Chris Hinze staat muziek centraal. Al ruim 25 jaar communiceert hij muzikaal met vreemde culturen. In Tibet verzamelde hij niet alleen fantastische muziek, maar ook prachtig beeldmateriaal. Gefascineerd door de wereld die Tibet heet deed hij in ’93 zijn eerste Visual Concert: inventief spel op diverse fluiten, schitterend beeldmateriaal en persoonlijke verhalen.
Nu heeft hij de bekende Berlijnse fotograaf en wereldreiziger Kai Uwe Kuechler aangetrokken om samen een tour door Nederland en Duitsland te doen.
Tibet Impressions Visual Concert neemt u mee naar de onbekende en fascinerende wereld van de Tibetanen, hun kloostergemeenschappen en hun elven temidden van de allesoverweldigende natuur. Je waant je op reis over het dak van de wereld.
za 27 okt ’07, 21:00
Jan Akkerman
meets Eric Vloeimans
Een houding die ook helemaal past bij trompettist Eric Vloeimans, die een neus heeft voor uitstekende musici waarmee het gewoon lekker spelen is. Vanavond samen in een duoconcert. Twee reuzen op het kleine podium van het Beauforthuis. Er zijn tapas verkrijgbaar aan de bar.
zo 28 okt ’07, 17:30
Mirel Iancovici & Eric Vaarzon Morel
Jealousy part I
Eric Vaarzon Morel vs Mirel Iancovici
De klassieke serie Muziek! Live and kicking bevat drie concerten waar klassieke muziek een andere muziekstijl ontmoet. In januari zoeken we overeenkomsten tussen de bassen van Bach en jazz en in april zingt zangeres Amy Catt de mooiste liederen uit zowel de opera als het American Songbook. We trappen op 28 oktober af met Jealousy part I, een klassiek tapasconcert gewijd aan Spanje. Niemand minder dan klassiek cellist Mirel Iancovici en flamencogitarist Eric Vaarzon Morel laten de verschillende muzikale kanten van Spanje zien. Ze spelen samen en los van elkaar. Een goede reden om hen enkele vragen voor te leggen en te kijken hoe verschillende zij zijn.
Wat is je favoriete Spaanse componist?
Eric Vaarzon Morel: Mijn favoriete Spaans klassieke componist is Manuel De Falla, omdat hij ook flamenco elementen in zijn composities heeft verwerkt en zo ook de Spaanse volksziel. En omdat ie ook een prachtig stuk voor gitaar heeft geschreven.
Mirel Iancovici: De Falla – al vond De Falla zelf Claude Debussy de beste Spaanse componist. Debussy is bijna nooit in Spanje geweest, maar zijn composities zitten vol met Spaans karakter.
Wat verwacht je van dit concert?
Eric Vaarzon Morel: Ik wil nooit iets verwachten van een concert omdat ik dan verwachtingen ga scheppen.
Mirel Iancovici: Ik verwacht een boeiende en intrigerende avond, een concert met veel vuur! Dat is zeker.
Welke tapas moeten wij deze middag serveren?
Eric Vaarzon Morel: Ik ben gek op gambas, al ajillo of a la plancha, maakt niet uit, pimientos fritos en sardinas.
Mirel Iancovici: Alle tapas met zeevruchten vind ik lekker.
o.m. De Falla, Granados en Cassado
wo 31 okt ’07, 20:15
Bill Evans Night
Het Utrechts Conservatorium
vr 2 nov ’07, 20:15
Hans de Booij
Emcratie
Hans de Booij – zang/piano/gitaar; David Poltrock – piano/accordeon; Jo Cassiers – gitaren/bas
De man van ‘Annabel’ en ‘Een vrouw zoals jij’ is terug! Op zijn nieuwe cd ‘Emocratie’ laat Hans de Booij horen dat hij ‘nog altijd tot de topvertolkers van het kwaliteitsvolle Nederlandse lied behoort’, aldus het AD.
za 3 nov ’07, 21:30
Eric Vaarzon Morel, Sami el Ghousli & Zoumana Diarra
Multicul laydown
Sami El Ghousli (Kasba) – zang en percussie; Zoumana Diarra – multi-instrumentalist; Eric Vaarzon Morel – gitaar special guest: Sinna Casita
Sami is bekend van de band Kasba en wil de Marokkaanse muziek met Hollandse kruiden vermengen tot een eigen Tajine (Marokkaanse stoofschotel). Zoumana Diarra komt uit Mali en speelt kora, gitaar en allerlei Afrikaanse instrumenten die hij zelf heeft gebouwd. Eric Vaarzon Morel zal zich uiteraard weer op zijn Spaanse gitaar uitleven. Drie perfecte musici met heel verschillende achtergronden en ervaringen, die ongetwijfeld iets spannends en meditatiefs zullen brouwen.
En we zitten niet in rijtjes, maar lekker op de vloer, op banken of we hangen gewoon wat rond.
De voorstelling duurt van 21.30 tot 24.00 uur. De zaal gaat open om 20.00 uur, zodat u alvast aangenaam kunt relaxen op de banken en kussens.
EXTRA: speciale gast vanavond is de Marokkaanse rapper/zangeres Sinna Casita.
zo 4 nov ’07, 18:00
Ruud Hermans & Dick van Altena
Een countryman? Zo zou Ruud Hermans zich vandaag de dag niet meer willen noemen. Nee, met die aanduiding doe je zijn tegenwoordige muziek tekort. Naast country hoor je bij hem ook een flinke portie folk, een muzieksoort die beter past bij zijn niet altijd even zonnige teksten.
za 10 nov ’07, 19:00
Iain Matthews, Peter Mulvey & Lucky Fonz III
Iain Matthews Common Grounds
In zijn serie Common Grounds verkent Iain Matthews steeds met twee collega’s de wereld van de singer/songwriter, in een avond vol muziek en gesprekken. De zaal gaat al om 18.00 uur open; dan kun je een hapje eten. Om 19.00 uur beginnen de optredens.
Vanavond met Peter Mulvey, wiens teksten de diepgang hebben van Tom Waits en poëtisch zijn als die van Leonard Cohen. Zijn gitaarspel doet soms denken aan Santana.
En ook met Lucky Fonz III. Diens leven als muzikant kende een grillig en onwaarschijnlijk verloop: via een klassieke piano-opleiding, een gabberperiode, een obsessie met sixties-pop en verschillende levens als DJ, straatmuzikant en barpianist kwam Lucky uiteindelijk terecht als folky, waarmee hij regelmatig in de prijzen valt. Zo werd hij in februari uitgekozen als Hollandse Nieuwe bij 3voor12, in juni won hij Mooie Noten, de singer/songwriter-competitie van Stichting Grap en hij won de Grolsch Grote Prijs van Nederland 2006 in de categorie singer/songwriter.
Voeg deze drie uitzonderlijke artiesten bijeen en een bijzondere avond is gegarandeerd.
zo 11 nov ’07, 12:00
De rijke bramenplukker – v.a. 7 jaar
Godfried Bomans
Christiaan de Jong – compositie, vertelling, fluiten, gitaren, electronica; Mike Svoboda – trombone; Wu Wei – shen en andere traditionele Chinese instrumenten
Een heerlijke middag voor kinderen om naar een sprookje en internationale muziek te luisteren en spelenderwijs nog wat over muziek te leren ook.
Christiaan de Jong is componist, fluitist en gitarist met een sterk interculturele grondslag. Samen met Mike Svoboda (trombone, speelde o.m. met Zappa en Stockhausen) en de virtuoze Chinese Wu Wei (o.a. op shen) zal hij een sprookje vertolken: De Rijke Bramenplukker van Godfried Bomans, vorig jaar in Barcelona in première. Christiaan de Jong is dan ook artistiek directeur en oprichter van Projecte Internacional d’Influencies Musicals (een internationaal festival voor vernieuwende muziek).
zo 11 nov ’07, 17:30
‘n Pikketanissie
Theatergroep Flint
David Vos en Felix Strategier – zang; Djoeke Klijzing – cello, viool; Joeri de Graaf – gitaar
Flamenco en fado zijn kunst, Johnny Jordaan is camp, zeggen ze. Maar alledrie gaan over liefde, eenzaamheid, wanhoop en verlangen. Je moet wel van beton zijn als je geen kippevel krijgt als je Bolle Henk en Tante Sjaan hoort zingen in een van de laatste kroegen waar de Jordanezen nog gewoon onder elkaar zijn.
Smartlappen zijn hip en Theatergroep Flint voert ze uit op zijn heel eigen manier. De klassiekers worden ontdaan van hun valse sentiment en onbekend, uniek materiaal wordt aan de vergetelheid ontrukt. Verwacht geen jolige boel, het wordt juist een indrukwekkende avond.
In de jaren ’60 werden de nederlandse smartlappen verdrongen door de opkomst van de (engelstalige) popmuziek. In de jaren ’80 herintroduceerde Doe Maar de nederlandse liedtekst. Daarnaast, mede dankzij de homoscene, werden de smartlappen steeds populairder. Willem van de Sande Bakhuysen maakte in 2000 de docu-serie Bij ons in de Jordaan, met Kees Prins als Johnny Jordaan. Dit was niet alleen een eerbetoon aan Johnny Jordaan, maar ook aan het Jordanese volkslied, dat zo ten onrechte door de beatmuziek was verdrongen.
Ook Danny de Munck mist zijn oude helden. “Johnny Jordaan, Tante Leen, Willy Alberti… allemaal zijn ze helaas overleden”, zegt de Munck in het tv-programma De wereld draait door. “Het echte levenslied hoor je niet meer. Ik wil een plaat maken in de traditie daarvan.” Volgens de Munck is het levenslied zeer herkenbaar. “Het zijn lange uithalen, vaak hoog gezongen,een beetje te
do 15 nov ’07, 20:15
Daniël Wayenberg
Concertpianist
Johannes Brahms
Vier balladen opus 10
Ludwig van Beethoven
Sonate opus 57 (Appassionata)
Allegro assai – Andante con moto – Allegro ma non trappo
PAUZE
Franz Liszt
4 Etudes d’exécution transcendante
Eroica – Ricordanza – Mazeppa – Feux Follets
Sergei Rachmaninoff
3 Préludes
– Opus 23 nummer 2
– Opus 23 nummer 4
– Opus 23 nummer 5
Mili Aleksejevitsj Balakkirev
Islamey – Fantaisie orientale
Daniël Wayenberg schrikt nergens voor terug. Hij is zo vergroeid met het klavier dat de moeilijkste stukken peanuts lijken als je ze hem ziet en hoort spelen. Dat hij ondertussen de pensioengerechtigde leeftijd ruimschoots is gepasseerd, lijkt hij zelf nauwelijks te hebben gemerkt. Hij gaat gewoon door. Net als beroemde voorgangers als Horowitz en Rubinstein kán hij gewoon niet anders dan pianospelen.
Zit hij dan de hele dag achter het klavier? Nee, studeren doet hij niet meer zo enorm veel. Het is vooral een kwestie van de stukken bijhouden, in de vingers houden. In zijn vrije tijd speelt hij graag computerspelletjes, en daar schaamt hij zich niet voor. Het is immers ook een manier om de vingers soepel en warm te houden.
Deze avond speelt Daniël Wayenberg in de serie Muziek! machtige pianowerken die gecomponeerd zijn door wereldberoemde pianisten uit de negentiende eeuw, de eeuw van de romantiek. Franz Liszt, Ludwig van Beethoven, Sergej Rachmaninov, stuk voor stuk golden ze als ‘klavierleeuwen’ voor wie geen akkoordgreep te omvangrijk, geen loopje te snel, geen passage te ingewikkeld was. Sterker nog, soms leek het of ze het expres zo moeilijk mogelijk componeerden zodat niemand anders dan zijzelf het zouden kunnen spelen.
Helaas, dan hebben ze toch buiten Daniël Wayenberg gerekend. Wij kennen hem lang genoeg om te weten dat hij zonder schroom in het rijtje van deze klavierleeuwen mag worden geplaatst. Want ja, hij speelt de sterren van de hemel in muziek die moeilijk is maar vooral heel mooi: groots, meeslepend, ingetogen, het komt allemaal voorbij. Muziek uit de romantiek zit hem, zoals hij zelf zegt, ‘in het bloed’. En trouwens, hij componeert ook. Al zullen we daar op dit concert niets van horen.
vr 16 nov ’07, 21:00
Vloeimans goes dada
Eric Vloeimans meets… Fugimundi
Eric Vloeimans – trompet; Harmen Fraanje – piano; Anton Goudsmit – gitaar
Eric opent dit weekeinde rond zijn persoon met twee bijzondere muzikanten, Harmen Fraanje en Anton Goudsmit. Met Fugimundi gaat het er niet in de eerste plaats om technisch goed te spelen (dat doen goede muzikanten toch wel), met Fugimundi wil Vloeimans iets anders bereiken: avontuurlijke muziek, waar je haast kinderlijk blij van wordt. Tango, circusmuziek, een gekke mars, of een Braziliaans aandoend dadaïstisch stukje muziek… Het zou kitsch kunnen zijn, maar zijn twee medespelers zijn net als hijzelf niet helemaal gek!
Opvallend is dat er geen bas meespeelt. Dit is direct gevolg van Erics keuze zich te laten leiden door de musici, niet het instrumentarium. De muziek is aan hen aangepast, i.p.v. andersom.
za 17 nov ’07, 21:00
Vloeimans goes electric
Eric Vloeimans meets… Gatecrash
Eric Vloeimans – trompet; Jasper van Hulten – drums; Gulli Gudmundsson – bas; Jeroen van Vliet – toetsen
‘Tijdens het beluisteren van de cd Gatecrashin’ denk je onwillekeurig aan Miles Davis. Wat Vloeimans in ieder geval gemeen heeft met Miles is, behalve zijn trompetspel, het talent om mensen om zich heen te verzamelen die hem kunnen inspireren.’ – Jos van den Burg in Plat Mania.
Nu kunnen we Eric Vloemans eens van een andere kant zien, minder lyrisch, maar wel met stuwende grooves en beats en de nodige elektronische effecten.
Eric schroeft het tempo stevig op. Drummer Jasper van Hulten zorgt voor popgeoriënteerde ritmes en de krachtige bas van Gulli Gudmundsson drijft de spanning op een jazzy manier hoog op. Jeroen van Vliet bespeelt voornamelijk zijn (elektrische) Fender Rhodes en bepaalt in hoge mate de muzikale sfeer.
Eric ontving op 6 november een Edison voor zijn werk met Gatecrash.
zo 18 nov ’07, 17:30
Vloeimans goes latino
Eric Vloeimans meets… Ramon Valle & Eric Vaarzon Morel
Eric Vloeimans – trompet; Ramon Valle – piano; Eric Vaarzon Morel – (flamenco)gitaar
Dit wordt een avond Cuba, Spanje en Nederland: subtiele improvisaties en samenspel.
De Cubaanse pianist Ramon Valle is in zijn spel beïnvloed door klassieke muziek (o.a. de muziek van de Cubaanse componist Ernesto Lecuona), door de populaire latin dansmuziek en door jazzpianisten als Jarrett, Corea en Hancock. Hij zegt dan ook van zichzelf: “I am a Cuban musician who falls within the category called jazz, but my music borders on many other musical forms”. En daar is geen woord aan gelogen.
Eric Vaarzon Morel is al jaren onbetwist een van de beste flamencogitaristen van Nederland. En Eric Vloeimans zelf fluistert, zingt en schreeuwt als geen ander met zijn trompet.
do 22 nov ’07, 20:15
Alice in Space
Ineke van Doorn, Marc van Vugt e.a.
Marc van Vugt – git./comp.; Ineke van Doorn – tekst, zang; Angelo Verploegen – trompet; Mete Erker – saxen; Jeffrey Bruinsma – viool; Paul Stouthamer – cello; Paul Berner – contrabas; Joost Lijbaart – drums; Ingmar Heytze – presentator/voice-over
Alice in space is de hedendaagse versie van Alice in Wonderland. Een concert met voordracht en muziek: bloemrijk, absurdistisch, emotioneel geladen en filosofisch, en vol met onverwachte wendingen.
Alice, een serieuze hardwerkende vrouw, werkt op het departement van Nutteloze Zaken. Elke dag baant zij zich een weg van huis naar kantoor en terug. Tot ze op een dag geheel onverwacht een intergalactische prijs wint en zich een avontuurlijke zoektocht ontwikkelt tussen wormgaten en tijdzones.
De muzikanten improviseren en maken gebruik van projecties en geluidseffecten.
vr 23 nov ’07, 21:00
Gigolos & Germans
Sven Ratzke
Sven Ratzke – zang; Uwe Matschke – piano
Is dit Iggy Pop in zijn jonge jaren? Nee! Dit is Sven Ratzke, opgegroeid in de twilight zone tussen Nijmegen en Berlijn. Hij mengt het beste (en slechtste) van beide werelden tot een nostalgische voorstelling à la Cabaret en komt nu, na o.m. De Parade, De Boulevard, Berlijn en nachtelijk Amsterdam, ook Austerlitz veroveren.
Deze homme fatal verhaalt in zijn songs en conferences (in een mix van Duits, Nederlands en Engels) van derderangs strippers, freaks, hoerenlopers en natuurlijk veel Jägermeister. De meest bizarre creaturen huizen in zijn liedjes, zoals Bridget the Midget, Queen of Dwarfporn of de slangenvrouw Crazy Cobra Cora.
Maar ook de grote diva’s krijgen aandacht: Michael Jackson, David Bowie, Falco, Nancy Sinatra, Marianne Faithfull, e.a.
De Berlijnse pianist Uwe Matschke verzorgt de muzikale omlijsting.
‘This Boy is a blessing!’ – The New York Times
zo 25 nov ’07, 17:30
Cornelis Vreeswijk leeft! – It fûgeltsje yn myn gitaar
Piter Wilkens
Piter Wilkens – zang, gitaar; Sytse Wilkens – bas; Rik Meijer – gitaar
In Nederland is de naam Cornelis Vreeswijk verbonden aan nummers als De Nozem en de Non, Veronica en Misschien wordt het morgen beter. In Zweden heeft Vreeswijk inmiddels een legendarische status met o.m. een jaarlijks festival rond zijn muziek en een Vreeswijk Cultuurprijs.
Piter Wilkens stond vanaf 1979 aan de basis van de Friese popscene en is de best verkochte friestalige artiest binnen en buiten Friesland. Voor hem is Vreeswijk een grote inspirator, die op gelijke hoogte staat met singer/songwriters als Bob Dylan en Jacques Brel. Piters laatste album en zijn nieuwe theaterprogramma It fûgeltsje yn myn gitaar staan daarom in het teken van Cornelis Vreeswijk.
We beginnen de avond met de documentaire van producer en pianist Berndt Egerbladh over de legendarische troubadour, waarin hij Vreeswijk vergelijkt met Billie Holiday en hem een genie noemt. Daarna volgen twee sets van Piter Wilkens.
Vreeswijk is het beste dat wij sinds Rembrandt van Nederland hebben gekregen
Cornelis Vreeswijk (IJmuiden, 1937) emigreert in 1949 met het gezin naar Zweden. Zijn hart ligt bij de muziek en in 1964 verschijnt zijn eerste plaat Ballader och oförskämdheter. De liederen gaan over hoeren, zwervers en andere minder fraaie kanten van de goed georganiseerde Zweedse samenleving.
De plaat is binnen mum van tijd uitverkocht. In 1972 komt in Nederland zijn debuutalbum uit met ‘Veronica’, ‘De Nozem en de non’ en ‘Misschien wordt ‘t morgen beter’. Een groot succes. De twee volgende platen slaan niet aan in Nederland (in Zweden heeft hij dan inmiddels al meer dan tien LP’s op zijn naam staan).
Waarom blijft onduidelijk. Wel is duidelijk dat Vreeswijk in deze periode privé-problemen heeft. In 1982 zet de gelouterde Vreeswijk opnieuw Nederlands werk op de plaat. Ballades van de Gewapende Bedelaar is volgens velen zijn beste Nederlandse plaat, met nummers als De capucijnersamba en Persoonlijke Peter. Voor het eerst komen de kracht van zijn veelzijdige muziek, zijn poëtische teksten en zijn humor volledig tot hun recht. De vaste fans in Zweden blijven hem trouw, maar zijn kritische houding gaat veel mensen te ver.
Begin jaren tachtig brengt hij een aantal platen op de markt, waarin zijn oude nummers in een modern jasje zijn gestoken. Het maakt hem populair bij de Zweedse jeugd. Tot in 1985 leverkanker wordt geconstateerd. De laatste maanden van zijn leven werkt hij aan keihard aan zijn laatste plaat, Till Fatumeh, waarop oude nummers in nieuwe arrangementen staan en Vreeswijk afscheid neemt van zijn publiek.
Vreeswijk is in eigen land nu populairder dan ooit. Zoals de literatuurcriticus Bengt Holmqvist het ooit uitdrukte: ‘Vreeswijk is het beste dat wij sinds Rembrandt van Nederland hebben gekregen.’
Over Piter Wilkens
Piter Wilkens zingt op zondag 25 november de liedjes van Cornelis Vreeswijk, vertaald naar het fries. Met de band ‘Okke Hel’ stond Piter Wilkens vanaf 1979 aan de basis van de friestalige popscene. In 1986 ging hij solo en nog steeds staat hij in muzikaal Friesland aan de top. Hij is dan ook de meest gevraagde en best verkopende volledig friestalige artiest ooit.
Piter Wilkens deelde het podium o.a. met Gé Reinders, De Kast, Rients Gratama, MC Remon, het Ricciotti Ensemble en het Noord Nederlands Orkest. Hij tourde door Polen en de Verenigde Staten.
Op het laatste album It fûgeltsje yn myn gitaar heeft hij Zweedse liedjes van Cornelis Vreeswijk vertaald in het Fries. De kritieken op zowel de CD als het gelijkgenoemde theaterprogramma, zijn lovend. Op het ‘Gala van de Friese Popmuziek’ werd hem onlangs, als eerste in de geschiedenis van de Friese popmuziek, uit naam van Stichting Friesland Pop een oeuvreprijs toegekend.
do 29 nov ’07, 20:15
Miles Davis & Steely Dan
Het Utrechts Conservatorium speelt Birth of the Cool & Gaucho
vr 30 nov ’07, 20:15
Robert Jan Stips
SOLO
Na het succes van vorig jaar opnieuw Robert Jan Stips, en dat mag je gerust een feestje noemen.Vraag vooral ook verzoek nummers aan uit RJ’s rijke muziekgeschiedenis, via info@stips.net. Denk aan recenter werk met The Nits en Freek de Jonge, of ouder werk met ‘good old’ bands als Sweet d’Buster en Golden Earring. En natuurlijk Supersister, de band met mythische proporties, die bij een reünie (Los Angeles, 1999) na 28 jaar nog fans trok tot uit Canada, Mexico en Japan!
Supersisters She was Naked komt overigens als enige song van nederlandse bodem voor in Corbijns film Control.
De veelzijdigheid van Robert Jan Stips
Op 30 november speelt Robert Jan Stips weer in het Beauforthuis. In een solo-concert waarin hij zijn veelzijdigheid toont, want hij speelt muziek uit zijn hele carrière: van Supersister tot Freek de Jonge. Een aanrader voor iedereen die de verbinding wil leggen tussen nostalgie, goud van oud en moderne professionaliteit in eigentijdse, soms ontroerende en dan weer fris swingende muziek. Ook erg leuk is de mogelijkheid om via info@stips.net verzoeknummers aan te vragen! Geef wel even aan dat het om het concert in het Beauforthuis gaat.
Robert Jan is een van de weinige popmusici die al in de jaren ’60 begonnen is en nu nog steeds iets te melden heeft op muzikaal gebied. Dat is natuurlijk alleen maar mogelijk geweest doordat hij voortdurend nieuwe wegen is blijven bewandelen en ontwikkelingen heeft doorgemaakt. Eigenlijk hoort Henk Hofstede er natuurlijk ook bij, maar in de wat intieme sfeer in het Beauforthuis is het een feest om Robert Jan Stips piano te horen spelen waarbij hij laat zien en horen hoe goed hij – klassiek geschoold – dit instrument beheerst.
Supersister (‘progressieve pop’) was de eerste groep waarin Robert Jan speelde. In zijn Supersister periode zette hij met het nummer Wow reeds de toon, met de humor die hij nooit meer heeft losgelaten. Alle zes Supersister lp’s zijn inmiddels op cd verschenen. Hun eerste single She was Naked was een heel bijzonder nummer. Gespeeld op het orgel heeft het een rustige romantische aanloop, totdat het losbarst en het orgel er met ons vandoor gaat. Ook in die tijd al vrij revolutionaire en daardoor verfrissende muziek. Met Radio had Supersister in 1972 weer een grote hit. Deed wat denken aan zowel Soft Machine als CCC Inc. Heel vernieuwende muziek in een tijd dat Nederpop nog in de kinderschoenen stond. De derde studio-lp Pudding en Gisteren bevatte veel (taal)grappen en prachtige nummers met dwarsfluit.
Robert Jan heeft met o.a. Golden Earring en Sweet d’Buster, als producer van Gruppo Sportivo en later in The Nits steeds weer met zijn tijd weten mee te gaan. Zijn entree in The Nits, op het vijfde album, markeerde het begin van een compleet andere speelstijl, die meteen succesvol bleek. Op dit album stond ook het geweldige nummer Nescio. Het werd in 1983 een top10-hit, met een fantastisch swingend ritme dat nooit verveelt, hoe vaak je het ook draait. Het album kreeg dan ook terecht een Edison. Het minder commerciële mini album Kilo – nog op vinyl uitgebracht – is een sfeervolle plaat. Daarna gooiden The Nits met Adieu Sweet Bahnhof ook in het buitenland hoge ogen. Nadat The Nits nog diverse Edisons, de BV Pop Prijs en de Gouden Harp hadden gewonnen, kwam het geweldige In the Dutch Mountains uit, een grappig en swingend nummer, dat tot in Oostenrijk toe hoog in de hitparade belandde.
Robert Jan heeft ook veel met en voor Freek de Jonge gewerkt en heeft er net een theatertour met hem opzitten.
met dank aan Louis van Bueren
za 1 dec ’07, 19:00
Iain Matthews, No Blues & Bart Oostindie
Iain Matthews Common Grounds
Iain Matthews zoekt in zijn serie Common Grounds naar de essentie van het singer/songwriter zijn. Dat hij daarbij geen enge definities hanteert wisten we al, maar vanavond blijkt dat eens te meer door zijn keuze voor No Blues. De folk-blues en de Arabische taqsim (het geïmproviseerde tussenspel zonder vast ritme) zijn twee verhalenvertellers bij uitstek, de één wat rauwer, de ander meer lyrisch en melancholiek. De combinatie van de twee zou je Arabicana kunnen noemen. Het resultaat: een herkenbaar geluid dat toch heel anders klinkt.
Waar Leadbelly en Woody Guthrie met hun liedteksten de tijd documenteerden, is de verteller in de Arabische muziek juist de instrumentalist, als voortzetter van een eeuwenoude traditie. De manier waarop de Arabische toonladder is onderverdeeld, zorgt er bovendien voor dat de muziek vormen kan krijgen die in het westerse octaafsysteem bijna onmogelijk zijn. Deze unieke combinatie van stijlen is de basis voor No blues. Hun debuutalbum ‘Farewell Shalabiye’ (2005) werd vrijwel direct een succes, evenals ‘Ya Dunya’ (2007), dat op Radio 1 werd verkozen tot Album van de Week. Met ‘Ya Dunya’ (In Hemelsnaam) vestigt de Arabicana zich steviger als muzikaal genre: westerse muziek met een Arabische ziel, die de weg naar het hart van de luisteraar weet te vinden. De titel zou kunnen verwijzen naar de situatie in de wereld, wij leggen het liever uit als een uitroep van blijdschap.
Andere gast vanavond is Bart Oostindie, die begon als straatmuzikant, maar zich vervolgens als gitarist schoolde aan het Conservatorium. Mo’Jones (2002) bleek voor hem een perfecte leerschool te zijn, waarmee hij o.a. op North Sea Jazz stond. Dat hij ook als singer-songwriter goed uit de voeten kan blijkt als hij de Alfa Award bij Omroep Limburg wint (2005). De jury beoordeelt Barts optreden als volgt: “prima muzikaal verhaal in alle opzichten”, “mooie gevoelige zuivere stem” en “overtuigend gebracht”. Op zijn eerste solo-album, waaraan hij nu werkt, verpakt Bart zijn verhaal in interessante melodieën en harmonieën, puttend uit brede invloeden van folk, roots, jazz en blues.
Na het concert gaan we nog een paar uur door met een van onze bevriende musici, gasten of andere kompanen als DJ, met platen uit eigen collectie. Dit keer is dat René Schuurman van Rouwendal, muziekfanaat en IT-man van het Beauforthuis.
Als gebruikelijk gaat de zaal om 18.00 uur al open en is er gelegenheid een tapasschotel te bestellen aan de bar.
zo 2 dec ’07, 17:30
Bettie Serveert
semi electric
Dit jaar opnieuw in het Beauforthuis, de beste Indieband van eigen bodem. Al meer dan 15 jaar een succesnummer, ook hoog scorend in Engeland en de VS – een topprestatie voor een Nederlands bandje! Wie hun talrijke albums beluistert weet ook meteen waarom. En als live-band natuurlijk onovertroffen, zowel akoestisch als versterkt. Neem een voorproefje met een van de concertregistraties op hun website.
In het voorprogramma speelt Swelter. De popband was ook al tijdens het OPERA! Festival te horen. Veel bandjes ploeteren jarenlang in de marge, andere zijn er opeens. Swelter uit de buurt van Zwolle valt in die laatste categorie. De band is koud een jaar bezig en speelde onder meer met The Frames (in een uitverkochte Melkweg), The Veils (Vera, Effenaar), Johan en op Radio 3fm, waar Dolf Jansen de band tot de hit-tip voor 2006 bombardeert. Wie de smaak van de cabaretier kent, snapt zijn opwinding, want Swelter maakt uiterst smaakvolle, melancholische gitaarpop en zweeft ergens tussen het Excelsior-geluid (Daryll-Ann , Johan) en Americana (Jayhawks, Counting Crows). Swelter speelt ook in het voorprogramma van Bettie Serveert, op 2 december in het Beauforthuis.
za 8 dec ’07, 21:00
Jesse van Ruller Trio
Jesse van Ruller – gitaar; Frans van der Hoeven – bas; Martijn Vink – drums
‘Mijn gitaar is een semi-acoustische Levin, ik weet het typenummer niet. Ik weet ook niet hoe oud hij is, want het serienummer staat op de kop maar dat is onleesbaar geworden door slijtage. Ik heb hem gekregen van Wim Overgaauw. Hij heeft hem gekocht rond 1970 en hij gebruikte hem op zijn eerste plaat.’
Jesse van Ruller is wereldwijd bekend als één van de beste hedendaagse jazzgitaristen. Zijn unieke geluid, techniek en eigen composities maken zijn concerten zeer bijzonder. Hij haalt zijn inspiratie uit allerlei stijlen waarin de gitaar een hoofdrol speelt. De jury die de nog piepjonge Jesse van Ruller in 1995 als eerste Europeaan de prestigieuze “Thelonious Monk Award” overhandigde, bestond uit Pat Metheny, Jim Hall, John Scofield, Pat Martino en Mark Whitfield. Ze rekenden hem tot één van de grootste talenten van deze tijd, en dat heeft hij inmiddels helemaal waar gemaakt. Jesse speelt over de hele wereld met allerlei grootheden, maar ook met zijn eigen trio: zoals vanavond.
zo 9 dec ’07, 17:30
Luckiest Man in the World
Julian Dawson
Luister gewoon eens naar enkele songs op zijn site, zoals Fast Cars And Rented Beds, en je kan eigenlijk niet meer wegblijven bij dit concert.
‘A must-see act’ – Austin-American Statesman
za 15 dec ’07, 19:00
Interactief kinderconcert
met de London Band
En daarna mag je gratis naar het hoofdconcert.
za 15 dec ’07, 20:15
Hoogtepunten uit het repertoire voor kamermuziek
Lendvai Trio
Nadia Wijzenbeek – viool; Ylvali Zilliacus – altviool; Marie Macleod – cello; m.m.v. Manja Smits (harp) & Nick Shipman (klarinet)
Een klassiek concert met strijkers en blazers uit allerlei windstreken: zoals het Zweeds/Engels/Nederlandse Lendvai String Trio, bestaande uit drie jonge dames die een van de beste internationale ensembles vormen van dit moment.
The Times schreef over hen: “… I’d pick up the Lendvai String Trio’s calling card… These are full-blooded, confident musicians…” Maar ook de vier anderen zijn musici van formaat: de Nederlandse harpiste Manja Smits, violiste Nadia Wijzenbeek en fluitiste Ellen Alberts en uit Engeland komt Nick Shipman op klarinet. Ze spelen o.a. ‘Introduction et Allegro’ van Ravel voor strijkkwartet, klarinet, fluit en harp en Vier walsen van Sjostakovitsj voor fluit, klarinet en harp.
zo 16 dec ’07, 17:30
Eva de Roovere
De jager
Regisseur van haar eigen verhaal, frontvrouw van haar eigen groep.
In één lange zin: Nederlandstalige pop met een rootsrand, met veel eigenheid én met een indrukwekkende gastenlijst.
Dat Eva het goed doet in Vlaanderen is geen nieuws meer. Maar dat ze Nederland zo snel op haar hand zou krijgen, was niet te voorspellen. Ook de Nederlandse muzikantenwereld is lovend van Postman tot Acda en de Munnik! Inmiddels verzorgde zij het voorprogramma voor Ilse de Lange in de Heineken Music Hall te Amsterdam.
vr 21 dec ’07, 21:00
Een reis door Rusland
Irena Filippova & Hans Visser
Irena Filippova – accordeon; Hans Visser – gitaar, bas; e.a.
Na succesvolle programma’s als With love from Russia en Hier komen de Russen staan Hans Visser (Flairck) en de Russische accordeonvirtuoos Irena Filippova dit jaar weer samen op het podium. En alsof het gepassioneerde spel van Filippova en Visser alleen niet genoeg is, komt er een dimensie bij door er een fotoconcert van te maken. In Een reis door Rusland wordt de Russische populaire muziek van de laatste decennia en beroemde Russische artiesten (Vyssotsky, Rosenbaum, Igor Talkov en Alla Pugatcheva) tweetalig gebracht. Irena, sinds 1998 woonachtig in Nederland, vertolkt wederom de nummers met een tomeloze passie, ondersteund door rasmusici.
ma 24 dec ’07, 22:00
Die Winterreise
Hans Zomer & Stefan Hofkes
21:00 u boswandeling
Door het grote succes van de afgelopen jaren zetten we onze traditie graag voort: bariton Hans Zomer en pianist Stefan Hofkes spelen u op kerstnacht de hemel in met Franz Schuberts’ liederencyclus Die Winterreise. Ook zullen ze enkele hertalingen van deze liederen uitvoeren die leerlingen van drie middelbare scholen uit de omgeving afgelopen voorjaar hebben gemaakt. Het concert als een fijn alternatief voor de nachtmis, maar toch wel in een kerk. Na afloop is er een gezellig glaasje glühwein. Het concert wordt vooraf gegaan door een korte duistere boswandeling mét boswachter.
Waar gaat Die Winterreise over?
Hans Zomer en Stefan Hofkes vertolken op kerstavond Die Winterreise, een cyclus van 24 liederen op teksten van de dichter Wilhelm Müller en muziek van Franz Schubert. De Oostenrijkse componist voltooide de cyclus in 1827 en zorgde destijds voor veel consternatie. Men was niet gewend aan zo’n donker en zwaarmoedig werk.
Die Winterreise is een ernstig en tegelijk mooi verhaal over een eenzame reis door winterse sneeuwlandschappen. De 24 gedichten beschrijven die reis. Die Winterreise gaat over het verwerken van een voorbije liefde. In het eerste lied is de hoofdpersoon net vertrokken uit de stad van zijn geliefde. Gedurende de “reis” komt hij tot allerlei inzichten en doorleeft hij een heel scala aan emoties. Aan het eind van de reis staat de dood, je ziet en hoort het al van verre aankomen. In het laatste lied, “Der Leiermann”, komt de man een straatmuzikant tegen, de verpersoonlijking van de dood. De man herkent zichzelf in de speelman en hij vindt vervolgens berusting in zijn leven zoals het is.