do 6 jan ’05, 20:15

Benjamin Herman Quartet / Paulien van Schaik & Hein van de Geyn / Fay Claassen & Marc van Roon

JazzImpuls dubbelconcert

Benjamin Herman – altsax; Carlo de Wijs – Hammond-orgel; Jesse van Ruller – gitaar; Martijn Vink – drums
Benjamin Herman is bij het grote publiek vooral bekend als leider van The New Cool Collective. Zijn eigen Quartet is van dezelfde hoge kwaliteit: jazz die het goed doet op de dansvloer. Kortom – laat u imponeren en in vervoering brengen door één van de meest inspirerende jazz-formaties die ons land kent.
We beloven het u: de spetters vliegen er af.

Paulien van Schaik – zang; Hein van de Geyn – bas 
Hein van de Geyn, bassist van internationale allure, en Paulien van Schaik, één van Nederlands mooiste stemmen, ontmoetten elkaar in 1989. Dat leidde in 2000 tot hun met een Edison bekroonde cd Tenderly. Concerten in binnen- en buitenland volgden.
Hein en Paulien proberen de muziek te ontdoen van alle overbodigheid, zij brengen muziek terug tot zijn ontroerende essentie.

Fay Claassen – zang; Marc van Roon – piano
Fay Claassen troont steeds hoger op de internationale ladder van jazz-zangeressen. Ze maakt tournees door Japan en China, zingt in de Verenigde Staten, werd genomineerd voor een Edison, maakt cd’s met Toots Thielemans, Kenny Werner, Mike Stern, Millennium Jazz Orchestra en met de bijzonder creatieve pianist waarmee zij deze avond een duo vormt: Marc van Roon, die bij haar eerste eigen cd zo’n belangrijke rol vervulde.

za 8 jan ’05, 21:00

Zijlstra

De doorbraak

Jeroen Zijlstra – zang, trompet; Rutger Molenkamp – saxofoon, zang; Ed Boekee – toetsen, zang; Edwin Wieringa – bas; Nout IngenHousz – drums, zang; Chris Weeda – techniek
vrijkaarten niet geldig ‘Tussen Slauerhoff en kapitein Haddock’ kopte vorig jaar het Haarlems Dagblad. Het nieuwe programma De Doorbraak zal gaan over alles wat Jeroen Zijlstra de afgelopen 15 jaar is overkomen. Het zoutgehalte zal iets minder zijn, met wat meer stadse ervaringen. Maar de sound van Zijlstra blijft overeind.
In 2003 ontving Jeroen Zijlstra de Annie M.G. Schmidtprijs voor het mooiste theaterlied: Durgerdam Slaapt. Het nummer kwam uit het programma Tussen Den Oever & New York.

wo 12 jan ’05, 15:00

De Tovervis (4+)

Peter Hendriks

De voorstelling Repelsteeltje van Rijn & Trijn is helaas komen te vervallen wegens ziekte. Wij wensen Rijn beterschap toe.
Gelukkig hebben we een heel leuk ander sprookje weten te boeken!

De gebroeders Grimm wisten het in hun tijd al goed te verwoorden: hebzucht komt ten val. Er zijn kinderen en ook grote mensen, die willen altijd méér. Die willen steeds maar móóier en ook gróter. Dat kan niet. Niet altijd. Want dan gaat het mis! Deze wijsheid weet Peter Hendriks te verbeelden in de solovoorstelling De Tovervis.

Visje, visje in de zee,
hier is mannetje Timpetee.
Ach, mijn vrouwtje Isebil,
ze wil het weer anders dan ik het wil…

De Tovervis is een mini-musical gebaseerd op het sprookje van de gebroeders Grimm: Van de visser en zijn vrouw (mannetje Timpetee, uit de oude Van Nelle-boekjes ook wel bekend als kabouter Piggelmee).
Spel, teksten en liedjes zijn geschreven door Peter Hendriks, de muziekproductie is in handen van Willem Heetebrij en de regie werd gedaan door Bart Feikens.

do 13 jan ’05, 20:15

Il Soffio

 

Vorig seizoen organiseerde stichting Il Soffio voor het eerst enkele concerten in het Beauforthuis.
Dat beviel zo goed, dat ze graag terugkomen. Daarom dit voorjaar drie concerten van Il Soffio (13 januari, 31 maart, 2 juni).
Wij vinden het erg leuk dat de mensen van Il Soffio bij ons komen. Daarmee geven zij invulling aan een deel van onze doelstelling: het Beauforthuis maken tot ontmoetingsplaats voor culturele activiteiten.

Machteld van der Putte – sopraan; David van Ooijen – luit
Corina Zwaan – saxofoon; Volker Mauruschat – slagwerk

Begeleid door David van Ooijen op luit, brengt de sopraan Machteld van der Putte een paar bekende aria’s ten gehore, van o.m. Caccini, Scartlatti en Gluck.
Na de pauze is het podium voor Corina Zwaan op saxofoon en voor de slagwerker Volker Mauruschat. Zij zullen zowel solistisch als gezamenlijk optreden. Een unieke samenstelling van topniveau.
Speciaal voor dit duo werden twee stukken gearrangeerd voor saxofoon en marimba. Maar ook andere slagwerkinstrumenten komen aan de beurt.

vr 14 jan ’05, 21:00

De Wereldband

Lekker warm

Willem van Baarsen, Rogier Bosman, Sanne van Delft, Oene van Geel, Ro Krauss, Wim Lammen

Ierland, Brabant, Afrika, Spanje, Mexico, Suriname – De Wereldband brengt muziek uit al deze landen (en meer!) samen in een muzikaal spektakel van intercontinentale verbroedering.
De muzikanten steken de draak met tradities en schuwen de echte onvervalste emotie niet. Elke voorstelling is een feest van swingende nummers, gekke scènes en heel veel muzikaal vakmanschap.
Op een Vlielands festival speelden de musici opeens samen en sindsdien staan zij op festivals en podia in binnen- en buitenland.
En nu dan de sprong naar het theater met de door Karel de Rooij (Mini van Maxi) geregiseerde voorstelling Lekker warm.

do 20 jan ’05, 20:15

Sjaak Bral

Bloedlink!

Bloedlink! is de vijfde theatervoorstelling van Sjaak Bral. De man van de hartelijke lach, het ongekend plezier en de oprechte boosheid. De meester van de actuele grap.
Met zijn vijfde voorstelling Bloedlink! brengt hij een solo voorstelling vol frisse, eigenwijze en eigentijdse humor – verpakt in conferences, liedjes en dialogen met het publiek. Recht uit het hart.

vr 21 jan ’05, 20:15

Michiel Borstlap

 

‘Onze’ Michiel wilde graag weer een keer solo komen spelen. Daar kunnen we toch geen nee tegen zeggen!
Lekker in ons zaaltje, met de vleugel op het podium, onder een spotje, spelen waar hij zin in heeft: Schubert, Chopin, Miles Davis en allerlei ander moois.
Toe maar, Michiel.

za 22 jan ’05, 20:15

Izaline Calister

Krioyo

Izaline Calister – zang; Eric Calmes – elektrische & contrabas; Randal Corsen – piano; Roël Calister – drums, percussie; Pernell Saturnino – percussie; Ulrich de Jesus – electrische gitaar; Niata Augusta – backing vocals
kroegconcert, staanplaatsen, geen rookverbod

De Antilliaanse Izaline Calister is zangeres, componiste en tekstschrijfster, die de traditionele muziek van haar eiland Curaçao mengt met jazz. 
Curaçao is het punt waar de Afrikaanse, Latijns-Amerikaanse, Caribische en Europese muziek op een natuurlijke manier samen komen. Dit resulteert in de swingende Músika Krioyo waar Izaline mee is opgegroeid. Het Papiamentse woord Krioyo staat voor creools, gemengd, etnisch en typisch Curaçaos, allemaal benamingen die slaan op Izaline, haar muzikanten en haar muziek. 
Izaline Calister heeft twee succesvolle cd’s op haar naam staan: One woman’s dream en Mariposa. Beide cd’s werden genomineerd voor een Edison en kregen bijzonder lovende kritieken van pers én publiek.

do 27 jan ’05, 20:15

Luider & Van Donselaar

Luid & donzig

Dit unieke damesduo haalde de finale van het Amsterdams Kleinkunstfestival met hun programma Soms uitverkocht. Dit halve uur waarmee zij zoveel succes oogstten is inmiddels uitgewerkt tot een verrassend, avondvullend programma. In de klassieke vorm van de ‘droge’ aangever en de ‘komische’ afmaker doen Luider & van Donselaar denken aan de mannenduo’s van weleer.
Hun eerste avondvullende programma Luid & Donzig is op een komische en ontroerende manier confronterend.

ma 31 jan ’05, 20:15

An evening with Dayna Kurtz

 

‘Soms komt er zoiets wonderbaarlijks uit de lucht vallen dat het je dagen kost om het te plaatsen.’ (NRC 15 maart ’03)
Een paar weken later verrastte zij ook ons en ons publiek met een prachtig optreden.
Zangeres en gitariste Dayna Kurtz tourde de afgelopen tien jaar veel alleen, maar trad ook op in het voorprogramma van artiesten als Chris Whitly, Richie Havens, B.B. King, Lady Blacksmith Mambozo en vele anderen.
Na haar verkiezing tot beste vrouwelijke songwriter van het jaar 1997 werd ze ontdekt door haar huidige uitgever Bug Music (Johnny Cash, Ryan Adams, Buddy Guy, Los Lobos).
Dayna Kurtz heeft de stem van een oude jazz-diva en wanneer je daar wat dramatiek à la Tom Waits en Marianne Faithfull aan toevoegt, kom je al aardig in de buurt. Hiernaast is zij een verbluffend goede (akoestisch) gitariste, die een mix van jazz, folk en pop kan spelen, ver boven de kwaliteiten van vele andere solo-artiesten.

do 3 feb ’05, 20:15

Enge buren

Het dreigt vandaag gezellig te worden

Zoiets als dit heeft u nog nooit gezien of gehoord. Werkelijk niet.
Is het muzikaal theater? Straatcabaret? Publieksverführung?
Spectaculair is het in ieder geval om de drie soepel ingespeelde mannen gelikt in de weer te zien met een hysterische lawine aan instrumenten en attributen. Waarbij het publiek – hoe stug het ook mag zijn, in het begin – bij ieder optreden schaamteloos wordt omgesmeed tot misschien wel het belangrijkste instrument van de voorstelling.
Een hilarisch programma vol verdraaide meezingers, persiflages, karikaturen en onverwachte grappen en grollen. Een grenzeloos vermakelijke verbouwing van het Nederlandse Muzikale Cultuurgoed.

vr 4 feb ’05, 20:15

Nigel Williams

De penismonoloog

Nigel Williams – spel; Peter Perceval – concept en regie De fallus bevindt zich als symbool in een diepe crisis en dat heeft alles te maken met de veranderende rol van de man in de samenleving.
In deze voorstelling krijgt u verhelderende antwoorden op prangende vragen als:
– Waarom geven mannen hun penis een naam?
– Wat zou uw penis dragen als hij zich zou verkleden?
– Heeft God een penis?
Het resultaat is een hilarische biografie van een penis die afrekent met zichzelf en met zijn eigenaar.
‘Onder de voorstelling zit evenwel een uitgekiende tekst en de makers hebben de valkuilen van flauwe woordspelingen, schrale toogfilosofie, belegen stereotiepen, vulgariteit en onderbroekenlol ontweken.’ – De Morgen

do 10 feb ’05, 20:15

Howard Komproe

Ambidexter! (try-out)

Een avond vol zang, dans en doldwaze spitsvondigheden, sociaal commentaar en engagement? Het hóeft niet.
Howard Komproe bewijst opnieuw de zaal een avond lang aan zijn lippen te kunnen laten hangen. Dagelijkse situaties, herkenbaarheid en een eigen stijl. Zijn warme persoonlijkheid grijpt je.
Láát je grijpen! En dàt hoeft wèl!

za 12 feb ’05, 21:00

Raymond van het Groenewoud

 

Eindelijk is het gelukt!! Al járen proberen we Raymond op ons podium te krijgen en nu is het ineens gelukt. Vanavond in een duo optreden.
Snel reserveren hoor, het is tenslotte Raymond!

zo 13 feb ’05, 17:00

Trijntje Oosterhuis

verbouwingsbenefiet

Het wordt hoog tijd dat het Beauforthuis nu eens gaat opschieten met de verbouwing.
De artiesten-achterban van het Beauforthuis is daarom in actie gekomen met benefietconcerten om geld binnen te halen en om nog meer mensen te mobliseren om de portemonnee te trekken.
Niemand minder dan Trijntje Oosterhuis geeft de aftrap. Een intiem concert samen met drie gigantische musici: Karel Boehlee, Theo de Jong en Martijn Vink.

do 17 feb ’05, 20:15

De 4Tuoze Matroze

Alle fans aan dek!

Cees Koldijk – zang/voordracht, gitaar; Titus van der Bracht – contrabas; Marcel van der Schot – accordeon; Louis ter Burg – percussie, mandoline Van Low Lands tot Oerol brachten de 4Tuoze Matroze hun liedjes over alles wat het zeemansbestaan zo groots, zo dramatisch, zo meeslepend maakt: de zee, afscheid, eenzaamheid, drank, vrouwen, stormen, tegenslagen en de dood.
Hun muziek is geworteld in de nederlandse traditie, maar raakt meer en meer vermengd met Cubaanse, Surinaamse en Arabische ritmes en melodieën.
Alle fans aan dek! is het leven van de zeeman in een muziektheater-voorstelling vervat.

vr 18 feb ’05, 20:15

Johan Verminnen & Trio

Vlaams chanson

Johan Verminnen – zang en fijne commentaren; Bert Candries – bas, gitaren; Leo jr. Caerts – klavieren; Rony Verbiest – saxen, accordeon

Ooit was hij de leermeester van Stef Bos, Raymond van het Groenewoud was zijn eerste gitarist – Johan Verminnen loopt al 34 jaar mee als de koploper van het chanson uit Vlaanderen.
Samen met zijn trio van rasmuzikanten brengt hij een avondvullend liedjesprogramma. Het chanson is de essentie, maar altijd boetseert Verminnen er andere invloeden omheen: Latijns-Amerikaanse sfeer, jazz en andere muziek die niet van onder de eigen kerktoren afkomstig is. Soms erg breekbaar, soms intiem, maar altijd pakkend en ontroerend.

za 19 feb ’05, 21:00

Michiel Borstlap Trio

verbouwingsbenefiet

Michiel Borstlap – piano; Guus Bakker – bas; Pascal Vermeer – drums

Na Trijntje Oosterhuis gaan meerdere artiesten benefieten voor het Beauforthuis. Te beginnen bij Michiel Borstlap.
In januari speelde hij solo in het Beauforthuis, in maart speelt hij met Edsilia Rombley en op deze avond geeft hij met zijn trio een benefietvoorstelling ten bate van de verbouwing van het Beauforthuis.
Komend najaar hoopt het Beauforthuis te verbouwen. Voordat de verbouwing uitbesteed kan worden is er nog anderhalve ton nodig. Drie ton is al gedoneerd door bevriende fondsen.


directeur Lidwien Vork bedankt Michiel aan het eind van het concert – foto: Hans Speekenbrink

Het is verschrikkelijk hard gegaan met de carrière van Michiel. Sinds zijn compositie Memory of Enchantment is opgenomen door Herbie Hancock en Wayne Shorter (“1+1” – Verve) is zijn ster rijzende. Hij wint overal muziekprijzen en speelt over de hele wereld. En niet met de minsten: bekende jazzmusici als Pat Metheny, Jimmy Haslip, Toots Thielemans, Jeff Tain, Roy Hargrove…
Hij nam al vele artiesten mee naar het Beauforthuis zoals Trijntje, Hans Teeuwen, Jimmy Haslip.

Wat heerlijk toch dat hij trots op het Beauforthuis is en lekker komt spelen! Met zijn eigen trio – puur, jazzy, groovy …

do 24 feb ’05, 20:15

Dames voor na Vieren

Tja tja tja

‘Met hun overdonderende spel, mimiek, kleding, types en uitstekende zang vertolken zij in hun programma verschillende facetten van de schrijnende relatie tussen een moeder en een dochter’, aldus de jury van de Holland Casino Podium Prijs. 
‘De mystery guest was gisteravond het schot in de roos…. Dames voor na vieren was de enige act van de avond die van het begin tot het eind de spanning vast wist te houden met een wervelend optreden vol liedjes, typetjes en sketches. Ze kregen de zaal plat met hun overacteren …’- De Gelderlander

vr 25 feb ’05, 21:00

Mich en Scène

Songs of Jacques Brel

Micheline van Hautem – zang; Frederik Caelen – accordeon, piano; Frank de Kleer – gitaar, ukelele; Bob Wisselink – contrabas

‘Ze zingt niet alleen Brel, ze mengt zijn poëzie met de emotionele wals van de duizend bochten die Jacques Brel zo eigen was,’ jubelde de pers. 
Voor iedereen die we vorig jaar moesten teleurstellen komt de Vlaamse zangeres Micheline Van Hautem met haar groep Mich en Scène opnieuw met haar prachtige muziekprogramma rond de in 1978 overleden legendarische Belgische chansonnier. De officiële Jacques Brel Foundation roemde Mich en Scène al meerdere malen om hun uitzonderlijke kwaliteiten. 

Zomer 2004 gooide Mich en Scène hoge ogen in de Britse pers.

za 26 feb ’05, 21:00

Raise the roof

 

Guido Nijs – altsax, zang; Wouter Schueler – tenorsax, zang; Andy Bruce – trombone, zang; Sander Hop – gitaar, zang; Ingo Senst – contrabas; Tibor Paulsch – drums; DJ IQ – draaitafels

Ze speelden op Racism Beat It en North Sea Jazz, wonnen de Grote Prijs van Nederland (1995) en de Heineken Crossover Award (1996). Er volgden drie albums, waarvan het laatste album Grooveshot in 2002 genomineerd werd voor een Edison.
Dankzij hun unieke, hyperenergieke geluid van blazers, beats & contrabas heeft Raise the Roof al veel losgemaakt sinds de oprichting in 1994. 
Met hun mix van funk, jazz, hiphop, rock & dance staan ze veelvuldig op festivals en podia in binnen- en buitenland ( tot in New York en Litouwen) en ze verschijnen op radio en tv (Pakhuis De Jong, TMF, Veronica, Kink FM en Leidsekade Live).

zo 27 feb ’05, 14:00

European Jazz Trio

 

Marc van Roon – piano; Roy Dackus – drums; Frans van der Hoeven – bas
Drie jongens die ieder over de hele wereld spelen met de groten der aarde: drummer Roy Dackus, bassist Frans van der Hoeven en pianist Marc van Roon.
Jaarlijks maken ze, als het European Jazz Trio, een toer door Japan en eerst komen ze dan even naar Austerlitz, om bij ons een voorproefje te geven.
Hun repertoire bestaat uit jazz-bewerkingen van thema’s van Chopin, Bach, Grieg en Fauré, maar ook uit arrangementen van thema’s uit opera’s, uit musicals als West Side Story en uit Disney-films.
Op verrassende wijze komt het trio voor de dag met composities van de Beatles, Rodgers & Hammerstein, Cindy Lauper en… ABBA!

15.30 boswandeling
En voor wie wil… na het concert leidt de boswachter u rond door de mooiste plekjes van de boswachterij van Austerlitz.

zo 27 feb ’05, 17:30

Dorine

Los!

Waar vind je nou een klassiek opgeleide gitariste die het cabaret in is gegaan? Die van restjes grafzerk, kapot gevallen vensterbanken, kruiken, oude wagenwielen en vuurstenen zelf een slagwerk-instrumentarium heeft gebouwd? Die in herkenbare, geestige en soms meedogenloos directe en wraakzuchtige liederen het leven bezingt? En die ook nog eens blond is!?
Precies…. Dorine neemt een unieke plaats in op de Nederlandse cabaretpodia.
In haar programma Los! verrast zij weer met luisterrijk gitaarspel, met zang en teksten waarbij zij af en toe genadeloos afrekent met zichzelf en 
haar publiek..
Zij wordt subtiel begeleid door de virtuoze percussionist Ton van Dort, die fabelachtige geluiden uit de onalledaagse ritmesectie tovert.
Laat je verrassen door prehistorische klanken in een actueel, origineel en humoristisch liederenprogramma.

do 3 mrt ’05, 20:15

Ack van Rooyen & Michael Varekamp Quintet / Estrella Acosta Grou

JazzImpuls dubbelconcert

Twee van de meest toonaangevende Nederlandse trompettisten brengen een ‘Tribute to Miles’. Een eerbetoon geheel volgens de vuistregels van Davis, vol passie en muzikale uitdaging. Tegen de achtergrond van een staalkaart van de muziek van Miles, plaatsen deze trompettisten u als toehoorder voor een indrukwekkend muzikaal ‘gesprek’ aangevuld met verbale verhalen. 

Thuis in Cuba waren er altijd muziek en dans, en die bleven haar vergezellen in Texas, New York en Brazilië. Estrella Acosta is een zangeres en podiumpersoonlijkheid van formaat, die zich laat inspireren door de traditie van haar oorsprong. Haar band bestaat grotendeels uit Cubaans talent, waarmee ze tussen Cubaanse ‘country’ en jazz twee swingende culturen mengt.

za 5 mrt ’05, 21:00

Maarten van Roozendaal

Verzamelt werk 2

De ironisch melancholische zanger, pianist, schrijver en componist Maarten van Roozendaal blikt terug op 15 jaar verzamelde zin en onzin. Samen met zijn bassist Egon Kracht ploegt hij zich er doorheen, onder het motto Tot hier en nu verder.
Aanleiding hiervoor is zijn in april 2004 verschenen boek Red mij niet.
Een prachtige, muzikale bloemlezing uit zijn werk, op geestige wijze aaneen gepraat door Maarten zelf.

zo 6 mrt ’05, 17:30

Iain Matthews

voorprogramma Harold K

Voor diegenen voor wie de naam Iain Matthews niets zegt: hij kreeg in 1970 grote bekendheid met zijn hit Woodstock en speelde met bekende groepen als Fairport Convention, Matthews Southern Comfort en Plainsong.
Hij werkte mee aan 40 albums, de helft daarvan soloalbums.

Voorafgaand aan Iain hebben we de jonge Nederlandse singer/songwriter Harold K uitgenodigd .

wo 9 mrt ’05, 15:00

Heddy Lester en Eric Beekes

M’n tante zit op wolk 9 (4-10 jr)

Heddy’s tante Wies is overleden. Wanneer tante Wies zich te pas en te onpas manifesteert als iemand die nog volop in het leven staat, volgen er komische ontwikkelingen. Eigenwijs als ze is, bemoeit zij zich met alle dingen die Heddy onderneemt.
Tijdens de voorstelling praat Heddy met de kinderen over thema’s als liefde, dood en vriendschap. Dat Heddy de hulp van de kinderen uit het publiek nodig heeft, staat vast!

za 12 mrt ’05, 20:15

Gé Reinders

Braekbaar

Gé Reinders – zang, gitaar; Lucas Beukers – (contra)bassen; Pieter Klaasen – dobro, gitaren

Braekbaar, braekbaar
Det loesjtert zo precies
‘t Is zo braekbaar, braekbaar
En sjnel van de wies.

Natuurlijk staat Gé Reinders ook dit jaar weer bij ons op de bühne. Want we houden van hem en zijn prachtige muziek, sinds hij voor het eerst bij ons was, al weer jaren geleden, en voor een half gevulde zaal.
Zijn Limburgstalige liedjes blijken velen aan te spreken en waren afgelopen seizoen goed voor de Limburg Award èn een Edison-nominatie.

za 19 mrt ’05, 20:15

Eric Visser

Eenmansoptocht

met Dorine Wiersma en Herman Pouderoyen – De driehoeksverhouding

Nu Flairck zijn 25-jarig jubileum in stilte gaat vieren, heeft Erik Visser eindelijk tijd voor een soloprogramma.
In zijn Eenmansoptocht laat Erik Visser u genieten van de kunst van het gitaarspel, waarmee hij 40 jaar geleden begon. Hij speelt composities van eigen hand en bewerkingen (van o.a. Ierse instrumentals) op o.m. de resonantiegitaar, de 6-, 8- en 12-snarige gitaar, de doubleneck en de orgellier.
Bij iedere voorstelling neemt Erik Visser een gast mee, iemand met wie hij in de afgelopen jaren heeft gespeeld.
Erik Visser’s Eenmansoptocht is niet alleen een virtuoos concert, maar ook muziektheater zoals we dat van Flairck kennen, maar dan in het klein en van heel dichtbij.

En over zijn eigen voorstellingen zegt Erik het volgende:
“Op zaterdagavond 19 maart zal een gans andere voorstelling worden gepresenteerd dan tijdens de matinee op zondag 20 maart, aangezien ik op deze verschillende dagen met zeer verschillende gasten zal werken. 
Beide dagen komt overigens het akoestische sologitaarwerk uitgebreid aan bod. Ik speel naast mijn eigen stukken (en een enkel Flairck-stuk) onder meer bewerkingen van Ierse traditionals en enkele onmogelijk op gitaar te spelen stukken van o.a. de fanfare-componist John Philip Soussa.

Wat betreft het aandeel van de gasten die met mij het toneel zullen betreden komt het er op neer dat we de 19e met zijn drieën (Dorine Wiersma, Herman Pouderoyen en ik) het aloude gegeven van de driehoeksverhouding ten toon zullen spreiden. (En één ding moge duidelijk zijn: het betreft hier geen cabaret, niets is verzonnen, alles waarover wij zingen is werkelijk gebeurd. U krijgt het uit de eerste hand!)

Zondagmiddag 20 maart speelt zich in een veel klassiekere sfeer af. De jonge concertpianiste Tamara Rumiantsev is te gast en met haar zal ik onder andere een gedeelte van de “Schilderijententoonstelling” van Modest Moussorgsky spelen. Deze Rus (een verre voorvader van Tamara) schreef dit revolutionaire werk in 1875, een aantal jaren voordat hij aan de drank bezweek. En daar had hij reden toe, want pas 40 jaar na zijn dood werd het stuk middels de orchestratie van Ravel wereldberoemd.
Wij spelen de originele piano-versie, aangevuld met het nodige akoestische gitaarwerk. 
Er is dus weinig op tegen om beide concerten te bezoeken. U moet wel van gitaarwerk houden natuurlijk.
Ik zing trouwens ook, maar dat kan ik wellicht beter voor me houden.”

zo 20 mrt ’05, 15:00

Eric Visser

Eenmansoptocht

met pianiste Tamara Rumiantsev – Moussorgsky´s Schilderijententoonstelling

Nu Flairck zijn 25-jarig jubileum in stilte gaat vieren, heeft Erik Visser eindelijk tijd voor een soloprogramma.
In zijn Eenmansoptocht laat Erik Visser u genieten van de kunst van het gitaarspel, waarmee hij 40 jaar geleden begon. Hij speelt composities van eigen hand en bewerkingen (van o.a. Ierse instrumentals) op o.m. de resonantiegitaar, de 6-, 8- en 12-snarige gitaar, de doubleneck en de orgellier.
Bij iedere voorstelling neemt Erik Visser een gast mee, iemand met wie hij in de afgelopen jaren heeft gespeeld.
Erik Visser’s Eenmansoptocht is niet alleen een virtuoos concert, maar ook muziektheater zoals we dat van Flairck kennen, maar dan in het klein en van heel dichtbij.

En over zijn eigen voorstellingen zegt Erik het volgende:
“Op zaterdagavond 19 maart zal een gans andere voorstelling worden gepresenteerd dan tijdens de matinee op zondag 20 maart, aangezien ik op deze verschillende dagen met zeer verschillende gasten zal werken. 
Beide dagen komt overigens het akoestische sologitaarwerk uitgebreid aan bod. Ik speel naast mijn eigen stukken (en een enkel Flairck-stuk) onder meer bewerkingen van Ierse traditionals en enkele onmogelijk op gitaar te spelen stukken van o.a. de fanfare-componist John Philip Soussa.

Wat betreft het aandeel van de gasten die met mij het toneel zullen betreden komt het er op neer dat we de 19e met zijn drieën (Dorine Wiersma, Herman Pouderoyen en ik) het aloude gegeven van de driehoeksverhouding ten toon zullen spreiden. (En één ding moge duidelijk zijn: het betreft hier geen cabaret, niets is verzonnen, alles waarover wij zingen is werkelijk gebeurd. U krijgt het uit de eerste hand!)

Zondagmiddag 20 maart speelt zich in een veel klassiekere sfeer af. De jonge concertpianiste Tamara Rumiantsev is te gast en met haar zal ik onder andere een gedeelte van de “Schilderijententoonstelling” van Modest Moussorgsky spelen. Deze Rus (een verre voorvader van Tamara) schreef dit revolutionaire werk in 1875, een aantal jaren voordat hij aan de drank bezweek. En daar had hij reden toe, want pas 40 jaar na zijn dood werd het stuk middels de orchestratie van Ravel wereldberoemd.
Wij spelen de originele piano-versie, aangevuld met het nodige akoestische gitaarwerk. 
Er is dus weinig op tegen om beide concerten te bezoeken. U moet wel van gitaarwerk houden natuurlijk.
Ik zing trouwens ook, maar dat kan ik wellicht beter voor me houden.”

zo 20 mrt ’05, 20:15

Jesse van Ruller meets …

Ernst Reijseger en Eric Vaarzon Morel

Dit laatste “Jesse meets …”-concert zijn cello-gitarist Ernst Reijseger en flamenco-gitarist Eric Vaarzon Morel te gast. Cello-gitarist? Ja, want Ernst schrikt er niet voor terug om de cello als een gitaar over de knie te leggen. Maar evengoed hanteert hij de strijkstok, zoals het hoort.
Ernst Reijseger staat bekend als een van de beste Nederlandse cellisten. Hij is helemaal thuis in Bach, maar doet ook fantastische kleuterconcerten. Hij speelde met Yo-Yo Ma en Anner Bijlsma en nu dan met Jesse van Ruller.
Eric Vaarzon Morel heeft zich helemaal toegelegd op de Spaanse gitaarmuziek, met name de flamenco.
Wordt het jazz? Klassiek? Improvisatie? We horen het graag.

za 26 mrt ’05, 20:15

Michiel Borstlap Electric Band & Edsilia Rombley

 

Michiel Borstlap – piano; Jesse van Ruller – gitaar; Stefan Lievestro – bas; Pascal Vermeer – drums; Edsilia Rombley – zang

Michiel Borstlap bewijst eens te meer zijn veelzijdigheid met het swingende concert van vanavond. Hadden wij hem eerder dit jaar als solist op de vleugel op het podium, nu gaat het dak eraf met zijn Electric Band. Als special guest heeft hij Edsilia Rombley uitgenodigd, winnares van de SoundmixShow in 1996, en uitgezonden naar het Eurovisie Songfestival in 2002.

ma 28 mrt ’05, 12:00

Stefan Hofkes & Gina McCormack

boswandeling met concert

Stefan Hofkes – piano; Gina McCormack – viool
werken van Ravel, Schumann, Dvórak en Kreisler

Een klassiek concert van Stefan Hofkes en Gina McCormack, met de vioolsonate van Ravel, de tweede Schumann- sonate en wat kortere, spectaculaire werken van Dvórak en Kreisler. Gina en Stefan traden ook met Pasen 2003 op in het Beauforthuis.

het programma:

  • Smetana – Aus der Heimat
  • Schumann – Romance opus 28 no 2
  • Dvorak – Sonatine opus 100
  • Ravel – Sonate voor viool & piano
  • Fritz Kreisler – Tambourin Chinois

Voorafgaand aan het concert neemt de boswachter u mee naar de mooiste plekjes van het bos, aan de hand van het thema de muziek van het bos.

ma 28 mrt ’05, 18:00

Emanuel Pessanha

De smaak van fado

Emanuel Pessanha – vocals; Raimundo Seixas – Portugese fadogitaar; Roger Moraes – Spaanse gitaar; Antonio Lameirinhas – akoestische basgitaar

Zanger en gitarist Emanuel Pessanha, afkomstig van de Azoren en woonachtig in Nijmegen, belde op en vertelde dat hij over de heimwee naar het oude Lissabon zingt, samen met Antonio Lameirinhas, de broer van Fernando.
Zeg daar maar eens ‘nee’ tegen!
Pessanha zingt treft met zijn donkerbruine, licht schorre stem de juiste toon tussen ontspanning en passie. De sfeer is die van de taveernes in Lissabon, van een havenkroeg, volks maar poëtisch, zoals het hoort bij fado. De liedjes zweven tussen verlangen en berusting, maar brengen in die stemming zoveel afwisseling aan dat je meegesleept raakt.
De Portugese gitarist Raimundo Seixas is een veel gevraagd begeleider. Hij speelde met o.m. Maria da Fé, Amália Rodrigues en Mísia. Als solo-gitarist heeft hij twee cd’s op zijn naam.

do 31 mrt ’05, 20:15

Il Soffio

 

Jacqueline Dekker – piano; Inkie Varga – viool
Verteltheater Werder

Voor de pauze wordt het programma gevuld met een optreden van pianiste Jacqueline Dekker en violiste Inkie Varga. Zij spelen werken van o.m. John Williams (‘Schindlers List’) en de Argentijnse componist Astor Piazzolla. ‘Oblivion’, het stuk dat bekend werd van de bruiloft van prins Willem-Alexander en prinses Máxima, zal natuurlijk niet ontbreken!
Na de pauze presenteert Il Soffio Verteltheater Werder, met een Russisch verhaal op muziek van Rachmaninov en Tsjaikovski. Verteller is Wim Wolbrink en de muziek wordt verzorgd door mezzosopraan Olga Werner, violist Arjen Beintema en pianist Arthur Bouma.
Een avond die lang zal nawerken door de emotie van het verhaal en de muziek.

di 5 apr ’05, 20:15

Toots Thielemans & Bert van den Brink

verbouwingsbenefiet

In de reeks benefietconcerten voor de verbouwing van het Beauforthuis komt op 5 april niemand minder dan Toots Thielemans naar Austerlitz, in een duo-concert met Bert van den Brink. Toots en Bert zijn hiermee de volgende grote muzikanten (na Trijntje Oosterhuis en Michiel Borstlap) die zo’n benefietconcert geven.

Jean Thielemans werd op 29 april 1922 in Brussel geboren.
Hij begon accordeon te spelen toen hij 3 jaar was, later werd de harmonica zijn hobby. Zijn eerste gitaar won hij bij een weddenschap. Tijdens de Duitse bezetting maakte hij voor het eerst kennis met jazzmuziek en hij werd er onmiddellijk door “gegrepen”. Zijn allereerste idool was Django Reinhardt en ook Charlie Parker oefende in zijn beginjaren een grote invloed op hem uit.
Toots Thielemans’ eerste internationale doorbraak dateert van 1950 toen hij met Benny Goodman op tournee ging door Europa. Hij kreeg de bijnaam ‘Toots’, genoemd naar de muzikanten Toots Mondello en Toots Camarata.
Toots emigreerde naar de USA in 1952. Hij werd er lid van de Charlie Parker’s All-Stars in Philadelphia en van het George Shearing Quintet. In 1962 componeerde Toots Thielemans het inmiddels wereldberoemde ‘Bluesette’.
Hij ontwikkelde een nieuwe klank: hij floot en speelde gitaar in unisono. Ook voor reklamespots floot hij deuntjes; de meest gekende is ongetwijfeld ‘Old Spice’. Hij was harmonicasolist voor heel wat filmmuziek waaronder Midnight Cowboy, The Getaway, Sugarland Express, Cinderella Liberty, Turks Fruit, Jean de Florette,S en ook voor het TV-kinderprogramma Sesamstraat. Jurre Haanstra deed op hem beroep om het leidmotief van de TV-serie “Baantjer” op te nemen.
Toots Thielemans concerteerde en nam op met mensen als George Shearing, Ella Fitzgerald, Quincy Jones, Bill Evans, Jaco Pastorius, Natalie Cole, Pat Metheny, Paul Simon en Billy Joel.
Zijn favoriete compliment kreeg hij van wijlen Clifford Brown: ‘Toots, the way you play the harmonica they should not call it a miscellaneous instrument.’
Nochtans is het in die categorie ‘diverse instrumenten’ dat Toots jaarlijks de lezers- en criticipoll van het jazzmagazine ‘Down Beat’ wint. In 2001 verhief Koning Albert II Toots Thielemans tot de adelstand en verleende hem de titel ‘Baron’. In december 2001 werd Toots ‘doctor honoris causa’ van de twee Brusselse universiteiten, VUB en ULB.

Bert van den Brink werd geboren op 24 juli 1958.
De eerste pianoles kreeg hij toen hij vijf jaar oud was. In 1976 begon Bert met zijn opleiding tot klassiek pianist aan het Utrechts Conservatorium, waar hij in 1982 cum laude afstudeerde.
Nog in dat zelfde jaar werd Bert docent piano jazz en improvisatie aan het Utrechts Conservatorium. Hij improviseerde al van jongs af aan op piano en orgel en is op dat gebied autodidact.
In de eerste periode na de studie heeft Bert regelmatig klassieke concerten gegeven, later sloeg de balans meer door naar de lichte muziek.
Gelijk in 1989 speelde hij al in het Beauforthuis en sindsdien is hij niet meer weggeweest. Hij speelde er in de loop der jaren met o.m. Lee Konitz, Philip Catherine, Clare Fischer, Louis van Dijk, Cor Bakker, John Engels, Hein van de Geyn, Hans van Oosterhout, Dee Dee Bridgewater, Denise Jannah, Heleen van den Hombergh en Thijs van Leer.
Nu staat hij voor de tweede keer met Toots in Austerlitz.

do 7 apr ’05, 20:15

Paul Smit / Ilse Warringa

Het geheim van de Smit / Minority people

Paul Smit gaat op zoek gaat naar de zin van het leven. Wat heeft Dinand van Kane wat hij niet heeft? En waarom ziet sergeant de Bruin niet in dat Smit ‘the saviour of planet Earth’ is? En waarom draaien we in onze cultuur toch alles om? 
‘Hilarisch waren zijn belevenissen in het leger. (…) Zijn persiflage van Dinand Woesthof van Kane was om door een ringetje te halen.’ – Haagsche Courant

Zangeres en actrice Ilse Warringa (1975) won in november 2003 de 2e prijs van Cameretten. Over haar optreden tijdens dit festival zegt de jury o.a.: ‘Ilse Warringa brengt op een sympathieke manier een soort cabaret van de wreedheid. (…) Ze ontroert het publiek en de jury en laat zien dat ze de zaal duidelijk aan kan.’

zo 10 apr ’05, 16:30

David Binney Group

 

Toen Jesse van Ruller eind maart in het Beauforthuis was riep hij blij verrast uit: “Komt David Binney hier?!” Volgens hem is David een grote belofte voor de jazz, als saxofonist (“In zijn handen kent de sax eigenlijk geen grenzen meer”) en vooral als componist. “Hoe zeg je dat nou? Er zijn maar heel weinig mensen die zo goed spelen als hij en toch verliest hij zich niet in techniek en maniertjes. En met zijn waanzinnige composities onderscheidt hij zich als geen ander. Ik merk dat hij voor veel jonge mensen in de muziek een groot voorbeeld begint te worden.”

En in het Amerikaanse JazzTimes lazen we: “David Binney is one of a handful of young players who have created an alternative jazz scene… all of them are playing adventurous, original music.”
De David Binney Group is nu even in Nederland – dat leek ons een mooie gelegenheid om deze saxofonist, die zelfs optrad met Aretha Franklin, Gil Evans en Maria Schneider, bij ons op het podium te zetten!

do 14 apr ’05, 20:15

Bert Klunder

Zonder omwegen

In Zonder omwegen is Bert Klunder zichzelf.
Een leeg toneel. Geen piano. Geen kratje bier. Geen massagetafel. Geen spreekgestoelte. Alles kaal tot op het bot.
Geen ruis. Geen afleiding. Geen ontkomen. Alleen een man en zijn visie op het leven en de wereld. De blues, maar dan grappig. Bert Klunder in een rechte lijn. Bert Klunder zonder omwegen.

vr 15 apr ’05, 20:15

Eric Vaarzon Morel, Eric Vloeimans & ZAPP! String Quartet

Miles of Sketches of Spain

‘Eric Vaarzon Morel laat duizend snaren zingen’. 
Eric speelt vanavond met jazztrompettist Eric Vloeimans en het ZAPP! String Quartet.
Miles of sketches of Spain bevat hoogtepunten uit de Spaanse muziek, waaronder het bekende gitaarconcert Concierto d’Aranjuez van Joaquín Rodrigo, in een speciale bewerking van Onno Krijn. Klassiek, flamenco en jazz, poëtisch belicht in schilderachtige Spaanse tinten.
Miles of sketches of Spain zou niet compleet zijn zonder de composities van Eric Vaarzon Morel en Eric Vloeimans, die werken spelen van hun laatste cd’s Sol y Sombra en Bruto gusto.
Hierover schreef NRC Handelsblad dat traditie en moderniteit op enthousiaste wijze met elkaar versmelten. Van de klassieke flamenco tot fusions met latin en jazz. Meer dan genoeg voor een zinderende voorstelling.

ma 18 apr ’05, 20:15

David Liebman & Marc van Roon Quartet

reünie-concert

David Liebman – saxofoon; Marc van Roon – piano; Frans van der Hoeven – bas; Wim Kegel – drums

Precies tien jaar na hun eerste samenwerking treffen David Liebman en Marc van Roon elkaar voor een nieuwe inspirerende ontmoeting. Dit maal met bassist Frans van der Hoeven en drummer Wim Kegel in het Beauforthuis. Op het programma staan composities van Liebman, van Roon en eigenzinnige standards.

De creatieve samenwerking tussen saxofonist Liebman en pianist van Roon ziet het levenslicht in 1995 met de release van hun CD ‘Falling Stones’. Dat zelfde jaar treden zij enkele malen op in Nederland met bassist en Boy Edgar prijswinnaar Tony Overwater en drummer Wim Kegel. Na succesvolle concerten op het North Sea Jazz Festival en andere podia nemen Van Roon en Liebman het bejubelde duoalbum ‘Among Birds and Beasts’ op. Dit album bevat een verzameling van korte improvisaties op contrastrijke thema’s.

Liebman speelde met sterren als Miles Davis, Elvin Jones en Chick Corea en heeft aan meer dan 300 albums meegewerkt, waarbij hij op een slordige 100 bandleider was. Van Roon is medeoprichter van het initiatief ‘Art in Rhythm’ en treed op met diverse ensembles waaronder zijn eigen trio, Lotz of Music, EJT en Fay Claassen Group.

“Falling Stones is more than worth seeking out; it is modern jazz at its best.” Thom Jurek (allmusic.com)

“While others of his 60s generation have fallen off their ambition, Liebman has remained dogged about composition and trying difficult styles…he’s a fighter.” – New York Times (Ben Ratliff)

do 21 apr ’05, 20:15

Roué Verveer

Eigen vermogen

Een nieuwe theaterpersoonlijkheid toert met een eigen, avondvullende show door Nederland: Roué Verveer. 
‘Het kleinste verhaaltje is Verveer al genoeg om er een goedlachse draai aan te geven. Dat hij daarbij dicht bij zijn eigen belevenissen lijkt te blijven, is geen bezwaar. In tegendeel: wat bij anderen nogal eens blijft steken in particuliere muizenisjes, krijgt bij hem al gauw weer een gewiekste wending.’ – NRC, februari 2004

do 28 apr ’05, 20:15

Klaas van der Eerden

Schaap (try-out)

Wellicht ken je Klaas van der Eerden als ‘die jongen met die dwarsfluit’. Of je kent hem misschien van VARA Laat, of het Klokhuis. Wellicht heb je Extreem! (zijn eerste show) of Mix (zijn tweede) gezien in het theater of op tv.
Ook dit programma zit weer vol verrassingen: Klaas is zeer muzikaal, laat diverse typetjes de revue passeren, improviseert er op los en vertelt persoonlijke verhalen, en dat alles in hoog tempo.

zo 8 mei ’05, 17:30

Mike del Ferro Trio / Heleen van den Hombergh Quartet

JazzImpuls dubbelconcert

Mike del Ferro – piano; Frans van Geest – bas; Roy Dackus – drums
Als zoon van zanger Len del Ferro – die nog met Maria Callas optrad – kwam Mike al op jonge leeftijd in contact met muziek. 
Zijn laatste Bel Canto-project is een ode aan zijn vader. Vanavond hoort u hem daarmee, maar ook met zijn nieuwe filmmuziek-avontuur. Mike arrangeerde beroemde melodieën uit bekende films en versmolt ze in een fonkelende, virtuoze jazz-aanpak zoals alleen hij dat kan.

Heleen van den Hombergh – zang; Bert van de Brink – piano; Tony Overwater – contrabas; Joshua Samson – percussie
Vanuit haar betrokkenheid met de bedreiging van tropische regenwouden studeerde Heleen in Wageningen en reisde ze vervolgens door Azië, Midden-Amerika en Indonesië. Maar toen haar cd Heard In The Scene met een waardering van 5 sterren als een bom insloeg, koos ze voor een zangcarrière.
De pers spreekt van ‘een opvallend, gedurfd debuut’, ‘warme stem met veel gedrevenheid, soul en pit’, ‘authentieke passie en artisticiteit’. Sindsdien komen we haar naam steeds vaker tegen op vele podia, waaronder het North Sea Jazz Festival.

di 10 mei ’05, 20:15

Freddie White

 

Op aanraden van Flairck’s Erik Visser deze Ierse musicus, die in eigen land zo ongeveer alle prijzen heeft gewonnen die er zijn. Erik schrijft het volgende over hem:

In Ierland, waar hij ongeveer elke denkbare prijs die er te winnen valt, heeft gewonnen, is hij een soort legende. Hij was één van de oprichters van Scullion. Later formeerde hij The Fake die gezien wordt als één van de inspirerendste Ierse bands van de eind zeventiger jaren. Daarna kwam de Freddie White Band, die samen met Eric Clapton tijdens diens Ierse tournee speelde.Zijn eerste album, Live On Tour, opgenomen door Nicky Ryan tijdens Freddies tour met Clannad, bracht hem nationaal veel aandacht. Zijn tweede album, Do You Do, was het meest verkochte album van het Mulligan’s Label van 1981.
Long Distance Runner (1985) bracht originele songs zoals, “Goodbye This Time”, “Down Without A Fright” en de hit-single “Frozen Heart”, geschreven samen met Johnny Duhan. Zijn vierde album, Close To You, zette deze lijn voort met voornamelijk originele Freddie White songs.

In 1994 kwam Straight Up, 14 door Dan Fitzgerald live opgenomen songs. En in 1999 zijn laatste, in Ierland opgenomen release, My Country, met alleen maar eigen werk. Een collectie van 11 samen met Ann O’Sullivan geschreven songs, gebaseerd op de poëzie van Don O’Sullivan. Het album is mede geproduceerd door Declan Sinnott, onder meer bekend van zijn productie- en arrangeurs-werk voor Sinead Lohan, Frances Black en Mary Black, en als lead gitarist van Horslips en Moving Hearts.

Freddie White’s populariteit duurt al vele jaren en daar is minstens één goede reden voor: hij blijft nieuw werk afleveren! Hij heeft nu al 7 releases op zijn naam en ze zijn allemaal positief door de pers ontvangen. Het is echter zijn live performance die de meeste indruk maakt. Hij kan rocken, hartverscheurende ballads spelen en met een enorme drive jazz croonen, zonder zijn eigen sound te verliezen.
Een journalist noemde Freddie ooit “de muziek-kroniekschrijver van de twintigste eeuw”, maar dat klopt niet helemaal, want Freddie heeft in zijn repertoire folk muziek die nog van ver daarvoor stamt.

Met zijn nieuwe album met origineel materiaal is hij ook helemaal klaar voor de 21ste eeuw.
Dit album, My Country, wordt door velen gezien als zijn beste, maar zijn fans zijn gek op zijn eerdere releases. Zijn eerste twee albums, die door contractuele problemen niet meer verkrijgbaar waren, worden binnenkort weer opnieuw uitgebracht.

September 2004 brengt de release van alweer een meesterwerk “Four days in May”. Laaiende recensies en een enorme lijst uitverkochte optredens in Ierland.

Freddie is ‘Still going strong’ !!!

wo 18 mei ’05, 20:15

Jules de Corte?

Zo kende ik hem niet

Jacqueline Martel, Johan Goossens, Pieter Derks en Mirthe Bron
piano: Bert van den Brink; regie: Evert de Vries
Het Amsterdams Kleinkunst Festival brengt jaarlijks een productie rondom een persoon of specifiek thema. Dit jaar is dat Jules de Corte. Een groep jonge theatermakers voert diens werk uit, gecombineerd met opgenomen beelden en beeldfragmenten van Jules de Corte zelf. Wie was deze (tekst)dichter, componist en zanger? En wat is zijn betekenis voor het Nederlandse cabaret?
Regisseur Evert de Vries maakte er een verrassend luchtige hommage van, waarin de op video vertoonde herinneringen van bewonderaars als Louis van Dijk en Ivo de Wijs extra vrolijkheid scheppen.
Helemaal bijzonder is dat Bert van den Brink, die juist dit voorjaar een cd met werk van Jules de Corte uitbracht, zorgt voor de muzikale begeleiding.

do 19 mei ’05, 20:15

winnares Leids Cabaret Festival Katinka Polderman

in duo optreden met Nathalie Baartman

Katinka Polderman won deze winter zowel jury- als publieksprijs van het Leids Cabaret Festival.
19 mei komt ze laten zien waarom.
Haar optreden wordt gecombineerd met een optreden van Nathalie Baartman, winnares van de Persoonlijkheidsprijs Cameretten 2004.

wo 25 mei ’05, 21:00

Wende

frans chanson

op veler verzoek een derde voorstelling

‘Een ster is in de maak’ kopte het Parool in 2003 over de 25-jarige Wende Snijders. Haar franstalige zang-/theaterprogramma viel vervolgens ook Paul de Leeuw en Barend & van Dorp op.
Begeleid door een voortreffelijk 5-koppig orkestje brengt zij klassiekers uit het franse chanson, van Greco en Piaf tot Brel. Maar ook eigen werk komt voorbij.
‘Na het applaus bleef een flink deel van het publiek nog zitten in de hoop dat het pauze was. Maar het was afgelopen, een mooi uur was voorbij.’ – het Parool

vr 27 mei ’05, 20:15

Willem Vermandere

Op den duur

Willem Vermandere – gitaar, klarinet, autoharp, fluiten enz.; Freddy Desmedt – fluiten, klarinet, saxofoon, percussie; Pol Depoorter – gitaren, mandoline
vrijkaarten niet geldig

‘Zoals de stedeling zich af en toe wil terugtrekken in een stil natuurgebied, zo wend ik me af en toe tot een optreden van Willem Vermandere. Bij hem gaat het niet om de show, de kleding, de belichting en allerlei nerveuze effecten. Hij is een unieke persoonlijkheid die in zichzelf bewaard heeft wat elders verloren is gegaan. Hij zingt over wat een mens bezighoudt: de liefde, geboorte, dood, werk en vreugde. Hij doet dat in een schitterende taal die niet aangetast is door alle onzin waar wij zo moe van worden.’ – Jacques Klöters over Willem Vermandere

do 2 jun ’05, 20:15

Il Soffio

 

Titia Keizer (sopraan), Albert Kamphuis (tenor) en Victoria Omitrieva (piano) – operette-, opera- en musicalmelodieën (een muzikale reis door verschillende landen)
Bas Verheijden (piano) – werken van o.m. Händel en Brahms

De serie concerten zal worden afgesloten met een optreden van een aantal net afgestudeerde conservatoriumstudenten uit Amsterdam en Utrecht.
Juist voor deze groep organiseert Il Soffio zijn concerten: jonge muzikanten die podiumervaring willen opdoen.

zo 5 jun ’05, 12:00

Manja Smits (harp) & Irene Maessen (sopraan)

Sweeter than roses

Irene Maessen en Manja Smits presenteren U hun nieuwe programma ‘Sweeter than Roses’ met Engelse muziek voor zang en harp. 
Via de oude muziek van Henry Purcell en John Dowland maakt U een muzikale reis naar andere Engelse componisten zoals Ralph Vaughan Williams, Rebecca Clarke en Benjamin Britten.
Het programma heeft een luchtig karakter mede door de Engelse volksliedjes die ten gehore worden gebracht.

Voorafgaand aan het concert neemt de boswachter u weer mee langs de mooiste plekjes van het bos, aan de hand van het thema ‘Reeën: onbekend en daarom onbemind’

zo 5 jun ’05, 17:00

Lenny Laroux & de Meute

Liever een Pallieter

Pallieter is Felix Timmermans’ flierefluiter, die lak heeft aan conventies en er voor kiest de wijde wereld in te trekken. Lenny Laroux (die al jaren op festivals staat met zijn band Allez Mama) doet dat op muzikale wijze, met een programma dat een cross-over is van diverse Wereldbeat stijlen: African-pop, Celtic trance, jazzy flamenco en Ierse ballads.
Laroux speelt accordeon, trekzak en zelfs draailier op een kenmerkende, onconventionele manier. Een stijl waarmee hij menig recensent op het verkeerde been zette.
Een puritein kan hij dan ook niet genoemd worden, een Pallieter (levensgenieter) wel!

ma 25 jul ’05, 00:00

OPERA!

Cosi fan tute

zie de speciale website voor het festival

wo 24 aug ’05, 20:15

Cabaret cocktail

verbouwingsbenefiet

Wat zit er deze zomeravond in de cocktail?
Sinds 2003 hebben we elk jaar een cabaretcocktail. Die van dit jaar is speciaal voor de verbouwing van het Beauforthuis, georganiseerd en gepresenteerd door Dennis Struis en in samenwerking met de Koningstheaterakademie in Den Bosch. Deze opleiding is hofleverancier van de cocktail. Meerdere van de deelnemende studenten wonnen de afgelopen jaren prijzen en touren nu met een avondvullend programma door het land: Dames voor na vieren, Jochen Otten, Katinka Polderman en Pieter Derks. Wie deze avond zullen optreden in de cocktail blijft een verassing. Maar vast staat dat u niets te kort komt en dat ook deze theatermakers volgend seizoen door het land zullen touren.

ma 5 sep ’05, 20:15

ROOD & Hans Visser / Trio Irena Filippova

verbouwingsbenefiet

Het Hongaarse zigeunerorkest dat samen met Hans Visser een dubbeloptreden zou verzorgen komt om uiteenlopende redenen niet naar Nederland.
Maar niet getreurd, want zanger ROOD had erg veel zin om het optreden over te nemen. En daar zijn we hartstikke trots op. ROOD kunnen we zonder overdrijven de Nederlandse Tom Waits noemen, hoewel hij niemand na doet en volstrekt zichzelf is.
Samen met zijn band Nighthawks at the Diner wist hij vorig jaar de hele zaal te ontroeren. Staande ovaties en nog nooit kreeg het Beauforthuis zoveel lovende e-mails.

Trio Irena Filippova
Na verschillende programma’s te hebben gemaakt over de Amerikaanse muziek, werkt Hans Visser sinds een paar jaar met de Russische accordeoniste en zangeres Irena Filippova. Geïnspireerd door de Russische muziek en cultuur maakte hij in 2001 het theaterprogramma With Love From Russia.
Speciaal voor het Beauforthuis benefiet concert op 5 september a.s zal een deel uit dit programma ten gehore worden gebracht. Tweetalige uitvoeringen van Russische popmuziek maken Rusland heel even toegankelijk voor het Nederlandse publiek.
De zeer getalenteerde accordeoniste Irena Filippova vormt samen met Hans Visser (gitaar en akoestische bas) en Arthur Bont (Cajon en percussie) een instrumentaal trio.
Het overige repertoire van het trio bestaat uit de “nieuwe musette” en “tango nuevo”, gespeeld in de stijl van Richard Galliano en Astor Piazzolla.

Zo moeder zo Dochter
Een belangrijke plek in het programma is er voor dochter Victoria. Met een traditionele Russische dans heeft ze al op verschillende podia vele harten gestolen. Een kind mag in Nederland 12 keer per jaar “officieel” optreden, een keer daarvan zal 5 september in het Beauforthuis zijn.

Een must voor de velen die vragen wanneer Hans Visser weer eens op de planken zal verschijnen!

wo 7 sep ’05, 20:15

Bert Klunder / Katinka Polderman / Colijn Buis

verbouwingsbenefiet

Katinka studeerde aan de Koningstheaterakademie in Den Bosch en won het afgelopen jaar zowel de jury- als de publieksprijs van het Leids Cabaret Festival. Haar eerste optreden in het Beauforthuis was ook in een Cabaretcocktail en nu wilde ze graag een benefiet doen: “Zolang het Beauforthuis maar niet verbouwd wordt tot een modern Endemol Theater met Jan des Bouvrie-inrichting voor grootschalige musicals doe ik mee. Wees er snel bij, want ik ga als warme broodjes over de toonbank!”

Bert is kind aan huis! Hij speelde al zijn voorstellingen bij ons. Deze eigenheimer van het cabaret heeft een totaal eigen stijl en heeft een groot publiek opgebouwd dat elk jaar weer komt. Nu is er dit speciale benefietprogramma voor iedereen die Bert wel eens wil zien, of die geen kaartje meer kon krijgen voor de voorstelling in februari.

Pianist Colijn Buis, leerling van Bert van den Brink, studeerde onlangs af in het Beaforthuis in een concert met Thijs van Leer en Denise Jannah. Daarvoor kreeg hij het cijfer 9. Colijn wordt al omschreven als het talent van de toekomst – een nieuwe Grote is opgestaan.
Hij speelt vanavond met Marc van der Stope (drums) en Sven Happel (bas) .

do 15 sep ’05, 20:15

Kees Torn

Doe mee en win

Doe mee en win moest een doldwaze show worden. Na vijf programma’s in de ware cabarettraditie te hebben gemaakt voor een intelligent dus schaars publiek, wilde de grote massa ook wel eens iets leuks. Lekker toegankelijk amusement zoals het dat gewend is van de populaire concurrenten. Tevens wordt op veler verzoek op het podium geen whisky gedronken, geen sigaar gerookt en niet over de liefde gezeverd. Dat betekent nogal wat, want het ging tien jaar over weinig anders. Nu is er tijd voor al het overige, maar opnieuw in liedvorm, zij het wat minder subtiel dan voorheen.

za 17 sep ’05, 21:00

Nelson Veras Quartet

lounge jazz

Nelson Veras ­ gitaar; Harmen Fraanje ­ piano; Magic Malik ­ fluit, zang; Stéphane Galland ­ drums

In de late jaren ’90 kwamen lounge en jazzhouse op, met groepen als St. Germain. Harmen Fraanje zet het genre voort, o.m. in de combinatie van vanavond, met Magic Malik, die hard op weg is één van de grote invloedrijke musici te worden. Malik speelde onder andere in Saint Germain, met Julien Loureau en in de band van Steve Coleman. De Braziliaan Nelson Veras werd op 14-jarige leeftijd ontdekt door gitarist Pat Metheny. De Belgische drummer Stéphane Galland is bekend van o.a. Aka Moon en Greetings from Mercury. En Harmen Fraanje heeft zijn eigen groep Sonatala en kreeg vorig jaar de compositieopdracht van het North Sea Jazz Festival.

zo 18 sep ’05, 15:00

Amaryllis Strijkkwartet

Schubert & Bartók

Gustav Frielinghaus – viool; Lena Wirth – viool; Sarah Darling – altviool; Yves Sandoz – cello

Het is gebruikelijk dat de winnaars van het Charles Hennen Concours (internationaal kamermuziekconcours voor strijkers) een tournee door Nederland maken. De winnaars van voorjaar 2005, het Amaryllis Quartet, doen nu ook het Beauforthuis aan, in het kader van deze prijs. Zij zullen prachtige beroemde kwartetten van Schubert en Bartók uitvoeren.
Het internationale Amaryllis Quartet speelde de afgelopen jaren in veel grote concertzalen en belangrijke festivals in Zwitserland, Duitsland, Frankrijk, en Italië en won vele prijzen.
Vanmiddag spelen zij:

  • Franz Schubert (1797-1828) – “Quartettsatz” in c-kl , D 703 (1820)
  • Béla Bartók (1881-1945) – Strijkkwartet Nr.5, in Bes (1934)
  • Franz Schubert – Strijkkwartet in G, D 887 (1826)

zo 18 sep ’05, 21:00

Maarten van Roozendaal met Egon Kracht & Marcel de Groot / Pieter Derks / Jeroen van Merwijk

verbouwingsbenefiet

Maarten is net als Bert kind aan het Beauforthuis. Hij hoort bij de vaste lasten, zeg maar. Het is daarom niet meer dan logisch dat hij graag wil meedoen met de benefietserie. In de Volkskrant werd hij vergeleken met Brel, voor ons is hij gewoon geweldig!

Pieter Derks studeerde ook aan de Koningstheaterakademie en was net als Katinka voor het eerst tijdens een Cabaretcocktail in het Beauforthuis. Vervolgens won hij de publieksprijs van het Amsterdams Kleinkunst Festival en de kranten vroegen zich verontwaardigd af waarom hij ook niet de jury prijs kreeg. Voor hem is het een droom die uitkomt om samen met Maarten op een podium te staan en voor ons is het een fantastisch om dat te zien.

En dan ook nog eens Jeroen van Merwijk! dit is voor de ware liefhebber een genot. Zo’n avond blijft je nog een lange tijd bij.

En het leuke is dat dat ze het ook nog eens geweldig vinden om samen, op één avond in het Beauforthuis te staan.

wo 21 sep ’05, 14:30

De verliefde prins (4+)

Mijn opa is een held! – verbouwingsbenefiet

Elke 2de of 3de woensdag van de maand is er een kindervoorstelling in het Beauforthuis. Deze voorstellingen vormen een vast onderdeel van onze programmering en natuurlijk horen ze dan ook thuis in de benefiet.
In ‘Mijn opa is een held’ komen Max en opa terecht in het Zwarte Woud. Ze verdwalen bijna op de prairie. Ze duelleren met de Graaf van Likmevestje, verjagen de gevaarlijke Prairieweerwolf en vechten tegen een echte ridder. Èn ze ontmoeten oma.
De verhalen ontstaan als vanzelf en steeds is opa de held. Een vrolijke held die machtige avonturen beleeft

do 22 sep ’05, 20:15

Youp van ‘t Hek

Het zelfmoordcommando (try-out Oudejaarsconference)

Dit jaar zal Youp de Oudejaarsconference weer verzorgen en u kunt bij één van zijn eerste inleesvoorstellingen zijn. Hij leest dan stukken van zijn conference voor om er zo achter te komen waar nog aan gesleuteld en geschaafd moet worden of welke meteen weer in de prullenbak kunnen verdwijnen. Gewoon een kleine zaal, intieme sfeer en leuk publiek. Dat moet wel lukken in het Beauforthuis!

zo 2 okt ’05, 17:30

Eric Taylor

 

Angelo van den Burg – percussie
voorprogramma: Wouter Hamel

Steve Earl, inmiddels zelf een van de levende Amerikaanse folkrock-iconen, zegt over Eric Taylor: “He was one of my heroes and teachers when I started playing around Houston in the early 1970’s. He’s the real deal.”
Een concert van Eric Taylor is een mengeling van eigen nummers, aangevuld met een paar covers van groten als Bob Dylan en Townes van der Zandt.
Eric Taylor is een must voor wie hem kent, en voor de liefhebber van musici als Iain Matthews en Magna Carta.

Wouter Hamel (Barend & van Dorp, Paul de Leeuw) was vorig jaar Nederlands “most promising Jazz vocalist” en zingt thans in zijn eigen band en in de Young Sinatra’s.
Vanavond verzorgt hij het voorprogramma.

do 6 okt ’05, 20:15

Droog brood

Omwille van de smeer (try-out)

Het duo Droog Brood maakt cabaret met een toneelmatige inslag. Schijnbaar losse, veelal absurdistische onderdelen blijken gaandeweg de voorstelling nauw met elkaar verweven te zijn. In hun tweede programma, Scènes voor de mensen, bleek het te gaan over de moeizame zoektocht van de mens naar het diepste levensgeluk.
Naar het spreekwoord ‘Ter wille van de smeer likt de kat de kandeleer’ gaat het deze derde keer over het eigenbelang, dat veelal de drijfveer is van ons handelen.

De Volkskrant over Scènes voor de mensen: “Bijna iedere scène is een hoogtepunt.”

zo 9 okt ’05, 14:30

Maljaki Luludji

Roma muziek uit o.m. Transylvanië

U kunt deze middag gaan kijken en luisteren naar een nieuw programma van het orkest Maljaki Luludji.
Mooie balades en vrolijke dansliedjes uit o.a. Transylvanië komen deze middag voor het eerst op toneel. Maar ook materiaal van jaren terug (beginjaren van orkest Maljaki Luludji) is weer opnieuw ingestudeerd en in het programma opgenomen.
Maljaki Luludji staat o.l.v. dr. Gusztáv Balázs. Hij promoveerde als eerste Roma aan een Hongaarse universiteit. Daarvoor deed hij uitvoerig onderzoek naar vooral dans, zang en muziek van de Roma in Hongarije. Al in zijn jeugd behaalde hij in Hongarije de titels ‘Nationaal Jeugdkampioen Zigeunerdans’ en meermaals ‘Gouden Sporen’.
Ook zijn echtgenote Elsa Balázs (zangeres/danseres) heeft zich totaal toegelegd op het onderzoeken van Roma dans en zang. Samen met Gusztáv geeft zij danslessen op scholen, dansvakopleidingen, aan recreatie- en theaterdansgroepen.
Het echtpaar reist regelmatig naar het buitenland om de dans, zang en oude tradities te onderzoeken en er over te schrijven.

Afgelopen seizoen voltooide Gusztáv het 1e deel van zijn boek over de Roemeense Roma uit Transylvanië. Dit 1e deel zal gepubliceerd worden in verschillende kranten en vakbladen.
Gusztáv en Elsa waren de afgelopen drie jaren regelmatig in Transylvanië om de zang en dans zeer uitvoerig te onderzoeken. Natuurlijk wordt veel van het verzamelde materiaal door het orkest Maljaki Luludji gebruikt en op de planken gezet (ook vanmiddag!).
Zo kan het publiek tijdens een voorstelling horen wat de echte Roma muziek is!

Het orkest bestaat uit 5 personen: Gusztáv en Elsa Balázs, Attila, László en Zsolt Vadász.
De orkestleden begeleiden zichzelf op gitaar en tambura, maar ook keukengerei zoals waterkannen en houten lepels ontbreken niet om de zang te ondersteunen.
De dansliedjes en balades komen uit Hongarije, Roemenië, Rusland en de Balkan.
Als tijdens een concert de stemming stijgt zal er zeker ook gedanst worden.

di 11 okt ’05, 20:15

Dames voor na Vieren & Renee van Bavel

verbouwingsbenefiet

De Dames zijn HOT! Ze speelden vorig seizoen al voor een uitverkocht Beauforthuis. Dit nieuwe seizoen waren ze, na Youp, de tweede met een uitverkochte zaal. En overal in heel Nederland stromen de zalen al vol in de voorverkoop. Daarom spelen ze op woensdag 17 mei een extra voorstelling, die ongetwijfeld ook uitverkocht komt.
Willen ze daarnaast ook nog komen benefieten!
Waarom? Omdat ze het hier zo leuk vinden.

Renee van Bavel speelde al meerdere malen in het Beauforthuis, nadat ze in 2001 op het Groninger Studenten Cabaretfestival de publieksprijs won. Ze blijkt een echte groeidiamant te zijn, zoals de Volkskrant destijds kopte.
Deze zomer repeteert ze de halve maand augustus in het Beauforthuis met haar muzikanten (de meesten leerlingen van Bert van den Brink) voor haar nieuwe voorstelling “Rood”, waarvan u vanavond vast een voorproefje krijgt.

wo 12 okt ’05, 15:00

Tierelijn

Jantje lacht en Jantje huilt – familievoorstelling van 4 tot 88 jaar

Een unieke poppenkast vol legendarische én originele poppenfiguren! Tierelijn brengt een spannend en humoristisch verhaal over het leven van Jan Klaassen en Katrijn, hun geadopteerde toverdochtertje Tierelijntje, haar clownvriendje Spokie, het circuspaardje Floortje en andere bijzondere personages.

do 13 okt ’05, 20:15

Margriet Eshuijs

Flowerchild Unplugged

Co Vergouwen – piano; Maarten Peters – gitaar; David de Marez Oyens – basgitaar; Mark Eshuis – drums

Bijna elk jaar staat Margriet wel in het Beauforthuis en daar zijn we trots op. Margriet is als enige zangeres in Nederland in staat om popmuziek uit de seventies, eighties en nineties nieuw te laten klinken. Ze zingt de sterren van de hemel in de mooiste ballads en swingt dat het een lieve lust is. Haar band bestaat uit de crème de la crème van de Nederlandse muziekwereld die buiten het feit dat ze ongelooflijk veel instrumenten bespelen ook nog eens geweldig zingen.

zo 16 okt ’05, 15:00

Liselore Gerritsen zingt

Nu

Bart Wolvekamp – piano

Zangeres/dichteres Liselore Gerritsen heeft een haatliefde verhouding met zingen. Haar prachtige liederen declameert zij regelmatig in de theaters maar zij is buitengewoon moeilijk te bewegen om te zingen. De intieme sfeer van het Beauforthuis heeft haar echter over de streep gehaald. Gelukkig maar, want er komen juweeltjes uit haar mond.
Ze werd bekend door haar optredens met Paul van Vliet, Henk van Ulsen en Ramses Shaffy.
Ze maakte bijzondere LP’s zoals Liselore zingt en Oktoberkind.
Inmiddels treedt Liselore dikwijls op met lezingen en voordrachten, bestaande uit haar eigen werk. Deze manier van werken vindt ze interessant omdat ze er een heel ander publiek mee bereikt dan het reguliere theaterpubliek. Ook ontdekt ze dat de teksten, die ooit bedoeld waren om te zingen, zich heel goed laten zeggen. “Soms komen ze gesproken zelfs beter over.”
De muziek begint ze steeds meer te missen. Haar verlangen een CD te maken wordt ieder jaar iets groter. Maar pas nadat ze Bart Wolvekamp ontmoet heeft, die haar teksten van een muziek voorziet die haar meteen aanspreekt, durft ze eraan te beginnen.
De CD is klaar, geïllustreerd met haar eigen teksten en samengebracht in dit unieke project. Hij heet Liselore NU. Een titel die de lading dekt. Want als je haar vraagt wat ze nu doet, zegt ze: “Ik doe gewoon Liselore, al mijn hele leven.”
Wij zijn trots u zo’n exclusief concert te kunnen aanbieden.

do 20 okt ’05, 20:15

Vincent Bijlo

Kort door de bocht (try-out)

Weinigen hebben zo’n scherpe visie op de wereld om hen heen als de blinde journalist en cabaretier Vincent Bijlo.
Voor een blinde ziet hij heel veel. Meer dan je soms lief is, want zijn scherpe inzicht gaat gepaard met een opmerkelijk gebrek aan terughoudendheid. Bij het verwoorden van zijn visie neemt hij geen blad voor de mond. Ook de wijze waarop hij zijn boodschap overbrengt, verraadt zijn afkomst. Zijn stukken zijn doordrenkt van maatschappijkritische humor.
Ongehinderd door het schild van uiterlijke kenmerken dat bij de ‘zieners’ onder ons de blik vertroebelt, levert Bijlo’s kijk interessante inzichten op
Geen schone schijn, maar de naakte waarheid. Weliswaar opgeleukt met de alomtegenwoordige humor, maar dat is noodzaak. Niet iedereen tenslotte is blind en kan zonder uiterlijkheden.

vr 21 okt ’05, 21:00

Karel Boehlee – Hein van de Geyn – Hans van Oosterhout

piano – bas – drums

Als trio begeleiden ze over de hele wereld en met grote regelmaat Toots Thielemans. Individueel hebben ze naam en faam verworven op de internationale jazzpodia. Met Philip Catherine, Chet Baker, Deedee Bridgewater… veel te veel om allemaal op te noemen.
Een concert met het melancholische, meditatieve geluid waar Karel zo om bekend staat in samenspel met de geweldige dynamiek van de twee heren.
Heerlijk…

za 22 okt ’05, 21:00

R.O.O.D. – Nighthawks at the Diner

 

Toon Meijer – saxen; Thijs Verwer – drums; Jan Flubacher – contrabas; Pieter Klaassen – gitaren

Nooit eerder ontvingen we zoveel positieve reacties als na het concert van Nighthawks van vorig seizoen. Eén daarvan: “Veel dank voor de prachtige avond! Het optreden van Nighthawks at the Diner is misschien het indrukwekkendste optreden dat we ooit meegemaakt hebben. Wat een geweldige sfeer en intimiteit. En niet alleen de mooie muziek, maar de hele entourage was volmaakt. P.S. De cd van de Nighthawks at the Diner is een echte aanrader.”
Hun muziek doet denken aan Waits, maar het geluid is zeer origineel. De teksten, de muzikaliteit en de krakende, warme stem van Rood zetten een sfeer neer die ongekend is in Nederland.

do 27 okt ’05, 20:15

Paul Haenen

Viert Margreet Dolman! (try-out)

In deze jubileumvoorstelling ziet u, naast Paul Haenen zelf, dominee Gremdaat, dokter Valentijn en vooral Margreet Dolman, die zich van haar meest dynamische en emotionele kant laat zien. Margreet Dolman is een mens die zich niet laat indelen, niet in de literaire hoek, niet in de cabarethoek en zeker niet in de camp hoek. En toch heeft ze van alles wel wat. Ze is literair maar ook toegankelijk. Ze is satirisch maar ook publieksvriendelijk. Margreet Dolman is een vrouw die je in je armen sluit, al 30 jaar lang. Ontwapenend en rechtstreeks. Niet voor niets heeft ze de bijnaam Koningin van de troost.

wo 2 nov ’05, 20:15

Cuadro Flamenco

 

“Flamenco op het puntje van je stoel”!
We hebben het een aantal jaren zonder dit speciale flamencogezelschap moeten doen. Cuadro Flamenco, dat destijds groot succes oogstte en in zeer korte tijd een begrip werd is weer terug. Door de fascinerende sferen die zij konden oproepen, wist de groep zich altijd verrassend te onderscheiden van andere groepen.
De Spaanse artiesten die Cuadro Flamenco aan zich weet te verbinden zijn altijd van bijzonder allooi. Denk aan de prachtige stem van Rafael Montilla “El Chaparro”, het virtuoze en intieme castagnettenspel van Loli Flores, de ruige klanken van Salvador Suero en de charme van Yé Yé de Cadiz, en nog velen anderen.

In dit gloednieuwe programma zal naast het nieuwe jonge danstalent Daniel Navarro (premio Concurso Nacional de Cordoba), ook de gelauwerde gitarist Paco Serrano speciale gast zijn. Paco Serrano, die flamenco-ikonen als La Niña de la Puebla, Fosforito, José Mercé, Carmen Linares e.a. veelvuldig heeft begeleid , zal samen met Cora Weggeman, Ricardo Mendeville, Daniel Navarro en anderen hun zo eigenzinnige licht op de Spaanse (flamenco-)ziel laten schijnen.
Volkskrant: “Flitsend voetenwerk en knetterende spanning.”
NRC: “Cuadro Flamenco brengt toeschouwers in extase.”

do 3 nov ’05, 16:00

openbare masterclass Enrico Pieranunzi

Enrico aan het werk met een van de studenten tijdens de masterclass

Enrico aan het werk met een van de studenten tijdens de masterclass

do 3 nov ’05, 20:15

Hein van de Geyn meets…

Enrico Pieranunzi

Enrico Pieranunzi – piano; Hein van de Geyn – bas; Hans van Oosterhout – drums

De Italiaan Enrico Pieranunzi is een van de interessantste en productiefste pianisten aan het hedendaagse Europese jazzfirmament. Als geen ander zet hij een perfecte symbiose neer van moderne jazz en klassiek. En hij is typisch zo’n man die zijn enorme kunstzinnige kwaliteit koppelt aan bescheidenheid in de omgang. Wanneer Hein en Enrico samen met Hans van Oosterhout gaan spelen, nòg zo’n Europese topper, dan zijn enkele zaken zeker: muzikaal klopt het als een bus en dat gaat spetteren! En waar kan dat beter dan in het Beauforthuis, dicht bij het publiek, ongedwongen, ontdaan van alle onnodige opsmuk…

vr 4 nov ’05, 21:00

Laïs

Acapella – wereldmuziek uit Vlaanderen

Wie ooit zijn oren heeft gelaafd aan de betoverende stemmen van Jorunn Bauweraerts, Annelies Brosens en Nathalie Delcroix, weet al langer dat dit geen holle slogan is. Laïs heeft in het voorbije decennium afdoende bewezen dat folk ook actueel en sexy kan zijn. Het trio uit Kalmthout werpt zich op als een verrassende schakel tussen de middeleeuwen en de éénentwintigste eeuw. Met zijn gloedvolle, meerstemmige samenzang wist het de jongste jaren zelfs muzikale zwaargewichten als Emmylou Harris, Sting, Daniel Lanois, I Muvrini en David Eugene Edwards (16 Horsepower) tot complimentjes te verleiden.

za 5 nov ’05, 20:15

Rooyackers, Kamps & Kamps

cabaret (try-out)

Bij het persen van dit boekje was het onduidelijk of Rooyackers, Kamps & Kamps met een nieuw programma zouden komen. We hebben gebeld, ze namen niet op. We zijn langs geweest, ze deden niet open. Er zijn brieven geschreven, gemaild en gefaxt, geen antwoord. Dagenlang heeft een van onze medewerkers in een slaapzak bij hun oefenruimte gelegen, ze waren nergens te bekennen. Toch hebben we een voorgevoel dat ze er vanavond zomaar zouden kunnen zijn. Met zo’n programma dat je niet ziet aankomen. Dat er ineens is. Dat weer totaal anders is dan hun vorige. Dus kom allemaal kijken of ons voorgevoel klopt.

zo 6 nov ’05, 17:30

Roline

Two o’clock bus

Roline – zang en gitaar; Wout Pennings – gitaren; Marcel Beukeboom -toetsen; Bob Wisselink -bas; Henk Wanders -drums

Roline leerde zichzelf spelen en schrijven en is dus vrij in wat wel en niet ‘hoort’. Daarom klinkt alles wat ze doet zo ‘eigen’. De invloeden van o.m. folkrock-zangeres Ani di Franco, Crowded House en de wat meer op country ingestelde Indigo Girls zijn terug te horen in haar muziek. Haar vaste begeleiders zijn twee doorgewinterde muzikanten, gitarist Wout Pennings (o.a. Frank Boeijen, Quatro Ventos, Fernando Lameirinhas) en contrabassist Bob Wisselink (o.a. Mich en Scène, Nighthawks at the Diner). Roline won diverse prijzen waaronder de publieksprijs van het Gelders Singer Songwriter Festival 2003.

di 8 nov ’05, 20:15

Nel Kars

Koningin Emma, redster van Oranje

Koningin Emma wordt veelal gezien als de redster van het eind 19e eeuw op een haar na uitgestorven Oranjehuis. Na de dood van koning Willem III gaf ze met haar regentschap het startschot voor een eeuw regerende Oranjevorstinnen. Wat school er achter het Duitse prinsesje dat deze deze niet geringe taak op zich nam? Waar haalde Emma het vermogen vandaan de schijn op te houden onder alle omstandigheden? Hoe zat het met de glimlach die ze ‘als een kledingstuk’ kon aantrekken en weer afleggen?
Opnieuw brengt Nel Kars een boeiend solostuk over ons koningshuis.

wo 9 nov ’05, 20:15

Nel Kars

Koningin Emma, redster van Oranje – verbouwingsbenefiet

Koningin Emma wordt veelal gezien als de redster van het eind 19e eeuw op een haar na uitgestorven Oranjehuis. Na de dood van koning Willem III gaf ze met haar regentschap het startschot voor een eeuw regerende Oranjevorstinnen. Wat school er achter het Duitse prinsesje dat deze deze niet geringe taak op zich nam? Waar haalde Emma het vermogen vandaan de schijn op te houden onder alle omstandigheden? Hoe zat het met de glimlach die ze ‘als een kledingstuk’ kon aantrekken en weer afleggen?
Opnieuw brengt Nel Kars een boeiend solostuk over ons koningshuis.

do 10 nov ’05, 20:15

Nel Kars

Koningin Emma, redster van Oranje

Koningin Emma wordt veelal gezien als de redster van het eind 19e eeuw op een haar na uitgestorven Oranjehuis. Na de dood van koning Willem III gaf ze met haar regentschap het startschot voor een eeuw regerende Oranjevorstinnen. Wat school er achter het Duitse prinsesje dat deze deze niet geringe taak op zich nam? Waar haalde Emma het vermogen vandaan de schijn op te houden onder alle omstandigheden? Hoe zat het met de glimlach die ze ‘als een kledingstuk’ kon aantrekken en weer afleggen?
Opnieuw brengt Nel Kars een boeiend solostuk over ons koningshuis.

vr 11 nov ’05, 20:15

Mich en Scène

Madame

Micheline van Hautem – zang; Frederik Caelen – accordeon, piano; Frank de Kleer – gitaar; Bob Wisselink – bas

Met het indrukwekkende programma Songs of Jacques Brel zette Mich en Scène zich de afgelopen twee seizoenen overtuigend op de theaterkaart. Samen met haar muzikale mannen kiest Micheline van Hautem er nu voor het werk van de ‘madams’ te eren, onder wie Marlene Dietrich, Julie London, Edith Piaf en Sarah Vaughan. Maar ook werk óver ‘Madame’ zal klinken, zoals bekend van mannen als Chet Baker, Frank Boeijen en, hoe kan het anders, Jacques Brel.

za 12 nov ’05, 21:00

Jesse van Ruller & Francien van Tuinen

Muzyka

Francien v Tuinen – zang; Jesse v Ruller – gitaar; Maarten vd Grinten – gitaar; Jeroen Vierdag – contrabas; Sebastiaan Kaptein – drums, percussie; Bart Fermie – percussie

Jesse van Ruller behoort zonder overdrijven tot de beste gitaristen van de wereld. Gelukkig speelt hij vaak in het Beauforthuis. Nu komt hij echter voor het eerst in een duo-concept met jazzvocaliste Francien van Tuinen (die in 1998 haar debuutalbum opnam met Michiel Borstlap) en dat verdient wel even de aandacht. In die zin dat dit wel heel speciaal gaat worden. Samen gaan ze prachtige nummers spelen van hun nieuwe cd Muzyka. Jazzy, loungy, zwevend tussen verschillende muziekstijlen. Een heerlijke avond, dat verzekeren we u!!

zo 13 nov ’05, 20:15

Tamar Muziektheater

Alma, bride of the wind – concertant toneel gebaseerd op Mahlers zesde symfonie

Anita van Soest – spel
Orion ensemble: Leonard Leutscher – piano; Pauline Terlouw – viool; Carla Schrijner – cello
Anna Enquist – tekst

De flamboyante Alma mag trouwen met Gustav Mahler maar raakt in tweestrijd. Gustav wil dat zij haar eigen ambities als componiste laat rusten. Zij moet hem dienen, zo stelt Gustav. Ze stemt uiteindelijk toe, maar het kost moeite. Aan de vooravond van de première van Gustavs zesde symfonie komt ze voor een definitieve, moeilijke keuze te staan. Wie zal zij volgen? Haar beroemde echtgenoot of degene van wie ze ècht houdt, Alex Zemlinsky?

Muziektheatermaker Anita van Soest brengt met de prachttekst van Anna Enquist de roemruchte Alma Mahler tot leven. U krijgt een verrassende en intieme inkijk in het huwelijk van Alma en Gustav en in de geschiedenis van het ontstaan van een symfonie in het Wenen van rond 1900. Naast muziek van de Mahlers hoort u ook werk van Chopin.
Anita van Soest maakte met haar productiekern Tamar Muziektheater al zeven producties, variërend van muziektheater, muzikale docudrama’s tot familievoorstellingen.

wo 16 nov ’05, 15:00

Donders

Op zoek naar Zana – kindervoorstelling v.a. 6 jaar

Op een dag verandert alles in het leven van seinwachter Bobu die samen met een rat in een boekenkist langs het spoor woont. Hij hoort de stem van zangeres Zana op de radio en meteen is hij verliefd. Als hij twee vrijkaarten van haar concert in het theater van het westen krijgt, zet hij zijn boekenkist op de rails en gaat op reis.

do 17 nov ’05, 20:15

Jochen Otten

In levenden lijve – fysiek cabaret

Jochen Otten, afgestudeerd aan de Koningstheaterakademie, won de persoonlijkheidsprijs van cabaretfestival Cameretten en stond in de finale van het Leids Cabaretfestival. Het Brabants Dagblad schreef: “Otten was, meer dan de andere deelnemers, in staat de verbeelding te prikkelen en een doordachte podiumpresentatie neer te zetten. Terwijl de stand-uppers steeds meer op elkaar gaan lijken, slaagde hij erin een eigen handtekening te zetten.” Tijdens de cabaretcocktail in 2003 kreeg hij de zaal al plat en nu kunnen we eindelijk avondvullend van hem genieten.

za 19 nov ’05, 21:00

Rumbatá

 

Als eerste salsa-orkest is Rumbatá doorgedrongen tot de Nederlandse theaters en muziekcentra en gaf daar concerten voor volle zalen en een enthousiast publiek. Daarnaast heeft Rumbatá vele optredens gedaan op jazzpodia, clubs en festivals.
In 1990 ging Rumbatá van start met drie concerten op vooraanstaande Amsterdamse podia: de Melkweg, Paradiso en de Meervaart. Daarrmee maakte Rumbatá snel naam als toonaangevend salsa-orkest.

In Colombia kreeg Rumbatá de eer het grootste salsa-festival ter wereld La Feria de Cali te openen. Het is nog niet eerder voorgekomen dat een Europees salsa-orkest voor dit festival werd uitgenodigd. Het resultaat was een overenthousiast publiek van 30.000 salsa-liefhebbers, live uitzending op de nationale Colombiaanse TV, talloze radio- en TV interviews en lovende kritieken in de pers. ‘De grote sensatie van de Feria’ werd Rumbatá genoemd tijdens een nieuwsuitzending op de nationale TV.

zo 20 nov ’05, 20:15

Iain Matthews presenteert…

Bradley Kopp & Lorrie Singer – Karen Abrahams & Richard Bowden

Iain Matthews stelt vanavond in een verrassend concert een keur aan roots-musici voor die elk voor zich een concertbezoek waard zijn.
Iain Matthews is, voor hen die hem nog niet kennen, beroemd geworden met o.a. Southern Comfort, Fairport Convention etc. Hij zal een klein soloconcert verzorgen, waarin hij werk zal spelen dat nog weinig voor het voetlicht is gebracht.

De lead-vocals komen vanavond voor Lorrie Singer en Karen Abrahams die, zich bedienend van blues, swing, country, folk en bluegrass, reeds enkele awards in de wacht sleepten.
Karen wordt begeleid op viool door Richard Browden.
Gitarist Bradley Kopp heeft de grootste internationale reputatie opgebouwd, produceerde voor Eliza Gilkyson, Iain Matthews, Joe Ely en stond als muzikant in voorprogramma’s van Bob Dylan, Emmylou Harris, Little Feat etc.

Wij zijn trots dat Iain ons zijn vrienden voor komt stellen.

do 24 nov ’05, 20:15

Pitch Pine Project / Jazz meets the Beatles

JazzImpuls dubbelconcert

Deborah J. Carter – zang; Udo Pannekeet – bas; Tom Beek – sax; Martijn van Iterson – gitaar; Rob van Bavel – piano; Chris Strik – drums

Bassist Udo Pannekeet bracht voor dit project een sublieme groep musici bijeen, waarbij hij zelf de zes-snarige electrische bas bespeelt. Hoewel de klank van Weather Report en Wayne Shorter er doorheen waait, blijft de sensatie van de frisse en zeer eigentijdse aanpak in hun muziek overheersen.
Geboren en getogen in de USA stond al snel vast dat haar toekomst bij het zingen zou liggen. Inmiddels is Deborah J. Carter één van Europa’s meest verrassende vocale persoonlijkheden.

vr 25 nov ’05, 20:15

Helmert Woudenberg

De zonen van Jacob

De zonen van Jacob is de 9de theatersolo van Helmert Woudenberg. Hij gaat verder op de weg die hij met zijn voorstelling Jezus is ingeslagen: vanuit niet-religieus standpunt en met het oog op de actualiteit is hij in staat om de Bijbel eens flink af te stoffen. Volgens Woudenberg is De Bijbel en vooral Het Oude Testament (geschreven in oud Hebreeuws), niet in algemeen beschaafd Nederlands te vertalen zonder dat er veel van de essentiële betekenis verloren gaat. Woudenberg probeert met zijn eigen taal de kern van die hartverscheurende verhalen bloot te leggen. En vooral het begrip ‘God’ een nieuwe betekenis te geven.

za 26 nov ’05, 21:00

Zijlstra

De doorbraak

Jeroen Zijlstra – zang, trompet; Rutger Molenkamp – saxofoon; Ed Boekee – toetsen; Edwin Wieringa – bas; Nout IngenHousz – drums

Zijlstra won de Annie M.G. Schmidt-prijs voor Durgerdam slaapt, het mooiste theaterlied van 2002. Of dat lied deze avond klinkt, is de vraag, want Zijlstra maakte een nieuw programma. Met een minder hoog zoutgehalte, want voormalig visser Jeroen Zijlstra heeft weer wat meer stadse ervaringen om met zijn publiek te delen.

BONUS!
op deze avond presenteert Zijlstra zijn nieuwe cd Live in de Amsterdamse Komedie

zo 27 nov ’05, 15:30

Blauw – boswandeling & interactief concert

verbouwingsbenefiet

thema wandeling: De naderende winterslaap
concert: Blauw – interactieve jazz

Zondagmiddag, het is al weer vroeg donker, maar de boswachter neemt u gauw nog even mee om te laten zien hoe het bos zich voorbereid op de winter.
Dan weer naar binnen voor warme chocolademelk met taart of een glas port met een ander hapje erbij.
Normaal gesproken komt u naar onze concerten om te luisteren. Dit keer iets bijzonders: een interactief concert. De band Blauw (o.l.v. Adriaan Bekman) merkt steeds weer uit reacties van het publiek dat eigenlijk iedereen wel zelf een instrument zou willen spelen. Jaren van studeren weerhouden de meesten van ons.
Bij dit concert echter kunt u, zonder enige scholing, zelf deelnemen aan een jazzconcert. Blauw neemt het voortouw, maar gaande het concert krijgt iedereen zijn eigen “instrument” aangereikt en verandert de Blauw van een quintet in een big band!

Blauw speelt om 15.30 en 17.30

do 1 dec ’05, 20:15

Katinka Polderman & Nathalie Baartman

dubbelcabaret

Was de wereld maar een gehucht… Zodat je van iedereen wist dat z’n opa vroeger melkboer was… En dat de mensen gingen dansen als er ergens een fluitje klonk, ook al stonden ze op het perron… Verwonderd wandelt Nathalie Baartman door steden en bossen. En zo nu en dan maakt ze een tussenstop in een theater. Dan vertelt ze wat ze gezien heeft. Of wat ze had willen zien.
Katinka Polderman stal vorig jaar onze harten tijdens de Cabaret Cocktail. Ze is niet hip en vlot, maar evenwichtig en nuchter. Ze zit op een stoel, speelt gitaar en zingt liedjes. Met Polderman won Katinka zowel de jury- als de publieksprijs van het Leids Cabaretfestival 2005.

vr 2 dec ’05, 21:00

Fernando Lameirinhas Trio

Morna Fado

Morna Fado is een voorstelling over de schoonheid van de melancholie, saudade en sensualiteit van Portugal en de Kaapverdische eilanden, gecombineerd met de sterke, onderliggende hartslag van het oeraardse Afrika.
Lameirinhas combineert ,et zij trio de fado met Amerikaanse blues en jazz, Kaapverdiaanse morna en traditionele Braziliaanse muziekstijlen als chorinho en samba cançao.

za 3 dec ’05, 21:00

Eric Vaarzon Morel

Solo Flamenco!

Eric Vaarzon Morel speelt al vanaf de beginjaren in het Beauforthuis. Hij behoorde toen al tot de beste gitaristen van het land en bracht zijn conservatoriumdocenten tot wanhoop, omdat hij geen tijd had om af te studeren – meneer had het te druk met spelen. Vorig jaar stond hij bij ons met twee topproducties: een optreden met Jesse van Ruller en Ernst Reijseger en met Miles of sketches of Spain (met Eric Vloeimans). In Solo Flamenco! vertelt Vaarzon Morel zijn kleine geschiedenis van de Andalusische flamenco. Hij neemt zijn publiek op één avond mee langs de wereld van het Moorse Granada, de tragiek van Don Quijote en de poëzie van Lorca.

wo 7 dec ’05, 15:00

Cees Brandt

De brief – kindervoorstelling 3 – 6 jaar

Drie mannen Knol, Spriet en Bumper. Gaan hun Gangetje. Dan opeens ‘n brief. Maken ze hem open of laten ze hem dicht? Hoe dan ook. Alles zal veranderen…
Cees Brandt is de specialist in theater voor peuters en kleuters en heeft al meer dan 25 theatervoorstellingen op zijn naam staan.

za 10 dec ’05, 20:15

Theo Nijland

Open voor publiek!

Niet voor niets had Nijland twee keer een uitverkochte zaal in het Beauforthuis. Nóg een keer, dachten wij dus. In zijn pedante en soms wat excentrieke stijl zingt hij over passie, kunst en homonijd. “Ze zeggen dat er liefde is die onvoorwaardelijk onbaatzuchtig is en voor het leven is, al denk ik dat dit wel wat overdreven is,” zingt Theo.

do 15 dec ’05, 20:15

Brokstukken & Roué Verveer

dubbelcabaret (try-out)

Arjan Smit, Chris King Perryman en Korneel Evers stonden het afgelopen jaar in de finale van het Leids Cabaretfestival. Het cabaret van Brokstukken is een mengeling van fysieke humor, liedjes en theatrale scènes. Verfrissend, brutaal, snel, absurd en muzikaal.
Roué Verveer is een oude bekende in de Nederlandse theaters. Met Eigen Vermogen werden publiek en pers getrakteerd op simpelweg een avond genieten. Hij kreeg zijn zalen stuk voor stuk aan het lachen met een sterk programma en zijn kenmerkende charme. Verveers nieuwe voorstelling bestaat wederom uit mooie verhalen en scherpe improvisaties. Alleen nu Met Andere Woorden…

za 17 dec ’05, 21:00

Bettie Serveert

bare stripped naked

vr 23 dec ’05, 20:15

kerstconcert

Hans Zomer, Joke de Vin en Stefan Hofkes

Hans – Zomer – bariton; Joke de Vin – mezzosopraan; Stefan Hofkes – piano
werken van Dvo?ák, Brahms en Fauré

Deze Kerst spelen Stefan Hofkes en Hans Zomer weer eens samen. En dit jaar verzorgen zij maar liefst twee concerten. En zij zijn niet alleen! Vanavond: Winterdromen – samen met mezzosopraan Joke de Vin brengen zij ontroerende liederen van Dvo?ák, Brahms en Fauré. Een deel van dat repertoire kwam begin van het jaar uit op de cd Chants d’amour, die na het concert gesigneerd wordt verkocht.

za 24 dec ’05, 20:15

kerstconcert

Hans Zomer, Nick Shipman en Stefan Hofkes

Hans Zomer – bariton; Nick Shipman – klarinet; Stefan Hofkes – piano
werken van onder meer Bach en Britten

Op Kerstavond verzorgen Stefan en Hans een concert-aan-een-stuk, met medewerking van Nick Shipman op klarinet. Werken van Bach tot Britten, instrumentaal en liederen, met koffie vooraf en glühwein toe. Een sfeervol en intiem concert om de Kerst mee in te gaan.

ma 26 dec ’05, 15:00

kerstconcert

Erik Visser

Een Kerstconcert van de Gitaaracademie van Austerlitz. Onder het genot van kerstbrood, chocolademelk en warme wijn kunt u luisteren naar Flairck-gitarist Erik Visser en bevriende snarenwonderen, begeleid door een orkest van gitaren, gevormd door studenten van de Gitaaracademie.
Op een besneeuwd podium zal de nachtegaal van Austerlitz, in samenwerking met een aantal Kerstengelen enkele prachtige oude liederen ten gehore brengen en zullen klassieke kerststukken en eigen midwintercomposities weerklinken.