za 10 jan ’04, 20:15

Ugly Beauty

Monk’s Music

Robert Jan Vermeulen – piano; Benjamin Herman – altsax; Frans van der Hoeven – bas; Han Bennink – drums

Niet alle schoonheid wordt altijd als mooi of zinvol ervaren. Soms is een bepaalde lelijkheid, een soort eigenheid, sprekender, karaktervoller, dan een oppervlakkige elegantie. De naam Ugly Beauty, ontleend aan een compositie van Thelonious Monk, is gekozen om dit interessante motief te belichten.
Ugly Beauty staat voor muziek van Thelonious Monk (1917-1982), een van de grondleggers van de bebop, uitgevoerd door Nederlandse jazzmusici. Pianist Robert Jan Vermeulen was zo gegrepen door Monks solo-uitvoering van I should care dat hij besloot zich verder in Monk’s repertoire te verdiepen. Toen hij een aantal gerenommeerde musici vond om hem hierin bij te staan, leverde dit een volwaardig theaterprogramma op.
Robert Jan Vermeulen was in 1985 winnaar van de Pall Mall Swing Award, hij studeerde in New York bij Kenny Werner, Richie Beirach en Barry Harris.

zo 11 jan ’04, 15:00

Folke Nauta

pianorecital

Folke Nauta (1973) wordt door velen beschouwd als het grootste Nederlandse pianotalent van zijn generatie. 
In het repertoire van Folke Nauta -dat zich uitstrekt van Bach tot Gershwin- ligt het accent op werken uit de Romantiek. Daarbij combineert hij graag het ‘ijzeren repertoire’ met minder bekende composities. Pers en publiek roemen zijn natuurlijke manier van musiceren: virtuoos maar toch wars van elk overbodig uiterlijk vertoon.
Na het conservatorium te Zwolle (vooropleiding vanaf zijn 12e) studeerde hij cum laude af aan het Amsterdams conservatorium. Een doorbraak kwam in 1994 toen hij als eerste Nederlander het Scheveningen Internationaal Muziekconcours won. Hij werd onderscheiden met de Nederlandse Persprijs (1994), de Philip Morris Kunstprijs (1995) en de Elisabeth Everts-prijs voor jonge veelbelovende musici (1996).
Hij soleerde onder meer bij het Noordhollands Philharmonisch Orkest, het Radio Symfonie Orkest en het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

do 15 jan ’04, 20:15

Femmage

Vals

Caroline (ontzettend knap), Ariane (vreselijk knap), Marlous (ongelooflijk knap) en Eva (waanzinnig knap)

Femmage, een term uit de beeldende kunst, betekent letterlijk ‘collage van verschillende vrouwen’. En dat sluit naadloos aan op wat deze groep is: vier vrouwen, vier karakters, vier stemmen.
Femmage bekijkt zichzelf vanaf de planken. Vier meiden. Vier zangeressen. Daar staan ze dan. Voor het voetlicht. Een droom is uitgekomen. Maar waar aanvankelijk het succes zusterlijk werd gedeeld ontstaat in de schijnwerpers van het grote podium opeens een onderhuidse rivaliteit. Het valt niet mee de roem te delen met drie anderen die – en dat weet iedereen – slechts ter meerdere eer en glorie van de ene superster dienen.
Femmage won zowel de publieksprijs als de festivalprijs van het Nationaal Festival voor Vocale Ensembles te ‘s-Heerenberg. ‘Prachtig ensemble dat in korte tijd een hoge kwaliteit heeft bereikt!‘ aldus de jury.

vr 16 jan ’04, 20:15

Daniël Wayenberg

Just solo

Na jaren weer terug op de Beaufortplanken: Daniël Wayenberg. Immers, wat waren we trots toen hij in 1990 ons openingsconcert wilde verzorgen.
Eigenlijk behoeft hij geen aankondiging, deze geweldige pianist die ook nog eens erg aardig is. Zo bleek hij destijds niet te beroerd om onze computer te repareren.
Hoewel hij al in de 70 is, blijft Daniël Wayenberg onvermoeibaar. Al op jonge leeftijd kwam hij via zijn moeder, een Russisch violiste, in aanraking met muziek. Voor zijn studie verhuisde hij naar Parijs, alwaar hij nog steeds woont. Zijn Amerikaanse debuut maakt Wayenberg in 1953 in de Carnegie Hall in New York. Dit was de start van vele Noordamerikaanse tournees.
De prijzenkast van Daniël Wayenberg puilt inmiddels uit. Zijn grammofoonplaten met werken van Brahms, Ravel, Gershwin, Rachmaninov en Jolivet werden bijna steevast met de Grand Prix du Disque bekroond.
In 1962 werd hij onderscheiden in de Orde van Oranje Nassau vanwege zijn verdiensten voor Nederland in het buitenland en in 1967 ontving hij in Frankrijk de onderscheiding Chevallier des arts et des lettres.
Daniël Wayenberg is niet vaak in Nederland en daarom zijn we zeer vereerd dat hij Austerlitz weer eens aandoet. Hij zal een selectie uit zijn repertoire van bekende en minder bekende pianowerken ten gehore brengen.

za 17 jan ’04, 20:15

Rob Urgert

Geluk is gelul met een K (try out)

Na aanleiding van zijn vorige programma werd cabaretier Rob Urgert gebombardeerd tot ‘de verassing van het jaar’ (Haagse Courant). ‘Rob Urgert is een naam waarbij de cabaretliefhebber direct aandrang moet voelen om kaarten te bestellen.
Urgert is columnist voor de landelijke pers en is medewerker van het tv-programma Dit was het nieuws. Zijn nieuwe programma zal gaan over seks, geld, feestjes, eenzaamheid en pijn. Allemaal dingen waar Rob Urgert niet vrolijk van wordt. Een voorstelling om alvast voor wakker te liggen.

za 24 jan ’04, 20:15

Hans Dulfer & co.

 

DJ Kikke (Ruben van Roon) – dancebeats; Hans Dulfer – tenorsax; Eric Barkman – bas; MC Helder – rap; Joseph Bowie – trombone

Speciaal voor de serie Bo4U hebben we alles uit de kast getrokken om het nieuwe jaar op z’n best te beginnen met the King of Jazz Hans Dulfer.
Deze levende legende is weer terug met zijn band in het Beauforthuis voor een avondje in Dulfer-stijl: Latinsoul-funkbebopswingpunk met avantgarderock en discocountryspeedtrashmetal invloeden. Gegarandeerd swingen dus!

Speciale gast deze avond is de trombonist Joseph Bowie. Deze legendarische Amerikaanse jazzmusicus is vooral bekend geworden met zijn band Defunkt en hun grensverleggende jazz/funkmuziek.
Na de start in 1978 in New York verwierf de band al snel wereldwijd erkenning als een opmerkelijke ‘hard-funk’ band, bekend om zijn ‘stomende’ jazz als een synthese van fusion invloeden, dance en improvisatie. De techniek van Bowie is ongeëvenaard en deze baanbrekende en vernieuwende muzikant is de ultieme partner in crime voor Dulfer tijdens zijn concert in het Beauforthuis!

wo 28 jan ’04, 15:00

Tinkerbells

Tinkertoverstof – kindervoorstelling, 5 tot 10 jaar

Mirjam van Dam en Elly Machtel

Omdat de Tinkerbells hun toverstof stiekem op hebben gemaakt aan elfenhebbedingetjes, moeten ze op zoek naar het recept. Want zonder het stofje kunnen de ondeugende elfjes niet vliegen en toveren. Hun zoektocht naar de ingrediënten voert de Tinkerbells langs Tarzan en de Zeemeermin en ook moeten ze snoep stelen uit het huis van Hans en Grietje. Of dat lukt, valt te bezien.
Na de pauze zullen de Tinkerbells een concert geven met liedjes uit Disney-films, zoals Bambi, Als je van beren leren kan en Diep in zee.
Om het feest helemaal compleet te maken mogen de kinderen verkleed als hun favoriete sprookjesfiguur naar het theater komen!

za 31 jan ’04, 20:15

Raices Cubanas

Cubaans feest

Een van dé successen van het vorige seizoen. Een swingend live-optreden in twee sets. Daarna gaan de tafels en stoelen aan de kant, gaat de band nogmaals spelen, kan er gedanst worden en is er wat lekkers te eten.
Raices Cubanas is een groep van zeven Cubaanse muzikanten. Tien jaar geleden bundelden de bandleden hun talenten en sindsdien bent u voor een authentieke en sfeervolle vertolking van de Cubaanse muzikale rijkdom bij Raices Cubanas aan het juiste adres.
In de tien jaar van zijn bestaan is de band in zijn unieke traditionele Cubaanse stijl ongewijzigd gebleven: een prestatie die door de meeste prominenten in de muziekwereld wordt gewaardeerd.

zo 1 feb ’04, 15:00

Stijn van der Loo

Nero (try-out)

Joris Holtackers – toetsen; Stijn van der Loo – toneelspel; Niek Beemsterboer – techniek; Shireen Strooker – regie

Nero is een eenakter in een muziekdecor van 16e-eeuwse muziek waarin Stijn van der Loo zingt als countertenor. Zijn stem mengt zich met beats, loops, moods, gesamplede stemmen en meer.
Op het toneel verschijnt een figuur in zijn nachtgewaad en begint te zingen, met een vreemde maar prachtige hoge stem. Een engel? Verre van dat. Het is keizer Nero, en hij kan niet slapen. Waarom is mijn bad niet gevuld? ‘Ezelinnenmelk, verdomme. Van jonge ezelinnen!
Stijn van der Loo is winnaar van de Gouden harp en tekst/muziekschrijver van Intermezzo.

wo 4 feb ’04, 15:00

Karel Bosman

De Liedjesman (6-10 jr)

De liedjesman is een programma waar muziek in zit! Karel Bosman vertelt zijn verhalen in een lied. Korte bondige verhalen en teksten van Willem Wilmink.
Karel Bosman was jarenlang de muzikale begeleider van Willem Wilmink in verschillende theatershows. Daardoor voelt hij De Meester van het Lied uitstekend aan; dat is voor het kinderpubliek meteen te merken. Het lijkt net of ze te doen hebben met een oude bekende.
Karel Bosman neemt de kinderen mee in een bonte verzameling van liedjes over uiteenlopende onderwerpen.

zo 8 feb ’04, 15:00

Zijlstra

Tussen Den Oever en New York

Jeroen Zijlstra maakt naar eigen zeggen muziek die ‘een mengeling van jazz, pop en poëzie met een hoog zoutgehalte’ is. Zijlstra is de trotse winnaar van de Annie M.G. Schmidtprijs 2002, voor zijn lied Durgerdam Slaapt.
De voormalige Noordzeevisser heeft de Nederlandse harten veroverd met zijn ruige en toch zo gevoelige stem. Invloeden van Tom Waits en Sting zijn aanwijsbaar in zijn muziek die onderwerpen beroert als de vismijn, Lauwersoog, de paling, Grietje, Durgerdam en de pont naar Noord. Zijn songs zijn oer-Hollands, heel herkenbaar en typerend, en behandelen tegelijkertijd universele thema’s.
Zijlstra schrijft voor Mylène d’Anjou en Nilgün Yerli. Hij sloot met zijn band het alternatieve boekenbal af, trad op met Maarten van Roozendaal en Stef Bos en werd in het voorprogramma gevraagd door Acda & De Munnik en De Dijk.
Zijn eerste cd Olie en rook werd door popgoeroe Jip Golsteijn betiteld tot Album van het Jaar. Zijn tweede album, Tussen Den Oever en New York, oogstte uitsluitend lovende kritieken en werd onmiddellijk na verschijnen uitgeroepen tot Radio 2-cd.
Zijn schare luidkeels meezingende fans groeit met elk optreden.

zo 8 feb ’04, 18:30

Sam Shepard & Joseph Chaikin – Tongues

Tamar Muziektheater

Kimbel Bouwman – stem; Ad Wammes – toetsen; André Arends – saxofoon; Anita van Soest – trompet/stem; Bert Boeren – trombone; Bart van Rosmalen – cello; Willem van Merwijk – baritonsaxofoon

Voor diegenen die na Zijlstra van nog meer jazzmuziek willen genieten, en natuurlijk voor alle anderen die onder het genot van een drankje en een hapje de zondag af willen sluiten. 
Geïnspireerd door teksten van Sam Shepard brengt Tamar een fascinerende voorstelling met improvisaties, nieuwe composities en performances. Zoals we van Tamar gewend zijn laten zij de het publiek via nieuwe wegen kennismaken met nieuw gecomponeerde muziek.

vr 13 feb ’04, 20:15

A Night of Comedy

 

A Night of Comedy is een Nederlands collectief van stand-up komedianten, met bij tijd en wijle een buitenlandse gast. De harde kern bestaat uit Sjaak Bral (bekend van Ook dat nog en het Haags Dictee), Jim Speelmans, Martijn Oosterhuis, Wilko Terwijn en Tom Sligting. Daarnaast zijn er ook dit jaar weer een aantal jonge honden die het harde leven van stand-up komediant aan den lijve willen ondervinden, zoals Kristel Zweers, Vincent Geers, Jelte Sondij en Aouland Abdelkrim.
Uit het buitenland komen de vaste gasten Bob MacLaren, Earl Okin en Howard Beckman.

za 14 feb ’04, 20:15

Paul Hock Group

rock-jazz

Paul Hock – gitaar; Ronald Schmitz – gitaar; Ben van den Dungen – saxofoons; Harry Emmery – bas; Hans van Oosterhout – drums

Paul Hock noemt zichzelf een kruising tussen een jazzmuzikant en een instrumentale chansonnier. Vanuit een brede muzikale achtergrond schrijft hij zijn muziek, die niet of nauwelijks bij bestaande stromingen valt onder te brengen. De Paul Hock Group is inmiddels uitgebreid met een extra gitarist, met als resultaat een jazzband in rockbezetting, zoals ook blijkt uit de titel van de derde cd: Jazz Rock vol.1.
De Paul Hock Group bracht een aantal jaar geleden een serie fraaie bewerkingen van nummers van Jacques Brel. Terwijl het werk van Brel zich kenmerkte door passie en anarchie, komen vele musici niet verder dan een middle-of-the-road-interpretatie. De ruige aardse stijl van Brel sluit heel goed aan bij de underground-sound van Hock, die met zijn eigen geluid precies de essentie van Brel weet te vertolken. 
Ook de tweede cd (Par Hasard) werd alom bewonderd: ‘Woorden schieten tekort’ (Parool) en ‘De tweede cd van Hock is zó goed dat men zich afvraagt of het live nog beter kan’ (NRC).
Samen met arrangeur Ronald Schmitz heeft Paul Hock een bedrijf dat muziek maakt voor radio, tv, film en theater. Zo maakten ze een succesvolle bewerking van de musical Heerlijk duurt het langst. Ook werken zij nauw samen met de Vliegende Panters en Job Schuring.

zo 15 feb ’04, 15:00

Raices Cubanas

Cubaans feest

Wegens de ongekende run op kaartjes voor het Cubaans Feest op 31 januari deze avond nog één keer de swingende show van Raices Cubanas. Na twee sets gaan de tafels en stoelen aan de kant, gaat de band nogmaals spelen, kan er gedanst kan worden en is er wat lekkers te eten.

vr 20 feb ’04, 20:15

Polle Eduard

Verslaafd aan jou

Hij was voorman van Tee Set en After T en is al jarenlang een graag gezien muzikant in het Nederlandse popcircuit. Polle Eduard is verantwoordelijk voor een oeuvre aan songs geschreven voor zichzelf en voor Nederlandse popsterren als Willeke Alberti, Nico Haak, Lowlands Trio en Rob de Nijs. Onder zijn songs zijn grote hits als Ik wil jou (en jou alleen), Cecilia en Ik wil je nooit meer zien.
Zijn laatste cd Verslaafd aan jou is wederom goed ontvangen, wat reden is om eenmalig de Nederlandse theaters in te duiken.
Bijgestaan door een akoestische band brengt Polle Eduard een intiem theaterconcert met nederlandstalig en engelstalig repertoire.

za 21 feb ’04, 20:15

Namgyal Lhamo

Tibetaanse muziek

Namgyal Lhamo is Tibetaanse. Op achtjarige leeftijd vertrok ze naar het internaat van het Tibetan Institute of Performing Arts in India, alwaar ze een opleiding genoot in de klassieke zang en dans van Tibet en haar nomadenvolken. Haar Amdo-vertolkingen, een specifieke zang uit de geboorteregio van de huidige Dalai Lama, zijn vermaard onder de Tibetanen. Ze bespeelt een aantal traditionele Tibetaanse instrumenten zoals de dranyen (Tibetaanse luit) en de gumang (snaarinstrument).
Een dergelijke uiting van de Tibetaanse cultuur kan niet los gezien worden van de Chinese onderdrukking van het land. Kort na de tweede wereldoorlog overviel communistisch China het religieuze Tibet, zoals te zien is in de film Seven years in Tibet, waarin Namgyal een rol speelde. De Chinese autoriteit onderdrukt sinds de machtsovername de uiting van de Tibetaanse cultuur op bijna elke mogelijke manier.
De gevluchte Dalai Lama, de geestelijk leider van Tibet, richtte daarom in buurland India de Tibetan Intstitute of Performing Arts op. Namgyal wil het westen graag vertrouwd maken met de Tibetaanse cultuur. Mede door haar blijft deze unieke muziek, die van generatie op generatie is doorgegeven, bewaard.
Namgyal geeft concerten in heel Europa en Amerika en trad ook op met de Beastie Boys in New York en Washington tijdens de Tibetan Freedom Concerts.
In haar inheemse kledij en met haar authentieke muziek is Namgyal een lust voor het oog een balsem voor het oor.

zo 22 feb ’04, 12:30

De kleine prins

 

naar het verhaal van Antoine de Saint Exupéry
Peter en Lidy Noort, Henk Cloo en Lies Linnekamp

Een poppenspel waarin het bekende verhaal wordt verteld van de Kleine Prins. 
Een piloot krijgt motorpech en maakt een noodlanding in de Sahara. Plotseling verschijnt er een klein kereltje, afkomstig zoals later blijkt, van een andere planeet. Bij stukjes en beetjes vertelt dit ventje over zijn planeet. Waarom hij deze heeft verlaten en hoe hij, via een reis langs zes asteroïden, op aarde belandde… en daar bijzondere ontmoetingen heeft… 
Dit moderne sprookje van de vlieger/schrijver Antoine de Saint Exupéry over vriendschap, door zeer velen van ons in het Frans gelezen (soms héél lang geleden), wordt inmiddels over de hele wereld tot de klassieken gerekend.
De Kleine Prins is een poppenspel voor volwassenen.

zo 22 feb ’04, 17:30

Floris

Jazz, funk & lounge

Floris Klinkert – samples, toetsen, zang; David de Marez Oyens – contrabas; Dedre Twiss – zang; Jaco Benckhuijsen – Fender Rhodes piano; Milan Bonger – altsaxofoon; Stef van Es – gitaar; Taco Gorter – drums

Als voorbereiding op het nieuwe album speelt Floris deze zondag een sessie-achtig concert waarin de leden de ruimte nemen om hun grenzen ze verleggen. Een concert waarbij ook lekker gelounged kan worden onder het genot van een hapje.
Danceritmes, seventies funk, alternatieve pop, jazz, oude krakende pianosamples, analoge synthesizers en live instrumenten: dat is Floris. Al in zijn tienerjaren bracht Floris Klinkert een groot aantal tracks uit die in het clubcircuit enthousiast werden ontvangen. Floris is vooral gevormd door Curtis Mayfield, Miles Davis en Jeff Buckley, maar ook door modernere artiesten als Massive Attack, Radiohead en Björk. Samen met onder andere Sarah Bettens (k’s Choice), Benjamin Herman (New Cool Collective) en Egon Kracht werkte Floris aan zijn enthousiast ontvangen debuutalbum. 
Live is Floris een complete band die het publiek verovert met een relaxte, jazzy en soulvolle potpourri. In de zomer van 2001 maakten zij grote indruk op Dance Valley, in 2002 traden Floris en Rose samen op tijdens Lowlands met hun single ‘Nothing to it’.

za 28 feb ’04, 20:15

C-Mon & Kypski

 

Simon ‘C-Mon’ Akkermans – sampling, scratches; Thomas ‘Kypski’ Elbers – scratches, drums, percussie; Daniel Rose – gitaar-bas, sitar; Jori Collignon – toetsen; Martijn Jansen – VJ
na afloop afterparty met disco

C-Mon & Kypski brengen een organische mix van beats, instrumenten en scratches, zonder enig gebruik van sequencers. Dit jaar heeft de band zijn debuutalbum ‘Vinyl Voodoo’ uitgebracht, de Essent Award gewonnen en veel succesvolle optredens gegeven in het club- en festivalcircuit en op Noorderslag Festival. 
Meervoudig Nederlands kampioen achter de draaitafel DJ Kypski (Thomas Elbers) en C-Mon (Simon Akkermans) zijn als kind begonnen met het mixen van cassettetapes en het produceren van beats voor rappers. Om hun creativiteit alle vrijheid te geven begaven ze zich als duo ook buiten de hiphop. Vanaf dat moment speelde beats, scratches en atmospheres een belangrijke rol in hun vaak filmische composities. Inmiddels staan ze ook geheel live op het podium, met versterking van mulit-instrumentalist, toetsenist Collignon en VJ Jansen. Kypski was eerder lid van Zuco 103 en Sfeq en werkte met Hans Dulfer. 


zo 29 feb ’04, 15:00

Alt-tijd Kwartet

Apituley’s Loco-Motiv

Esther Apituley, Mieke Honingh, Rogier van der Tak en Ernst Grapperhaus – altviool; Peter Kuit – tapdance

Dit ensemble is letterlijk gelijkgestemd! De hiërarchie waarbij de altviool de intermediair is tussen violen en celli is verdwenen. Het Alt-tijd Kwartet wil zo het verwachtingspatroon van het publiek doorbreken en muziek als een organische beweging laten horen en zien. Toen ze voor het eerst die vier ‘veelstegrote reuzenviolen’ hoorden stemmen, moesten ze vreselijk lachen: dat ‘gerommel’, zoals een van de leden het verwoordt ‘maar wat is het mooi om met je soortgenoten zoveel herrie te maken’.
Maar Apituley is ook erg theatraal ingesteld en die kant wilde ze net zo goed uitleven. De musici, sinds eeuw en dag gebonden aan podium en lessenaar, zullen hun stellingen verlaten.
Op het programma staan onder andere werken van Telemann, Fauré, Maurice Horsthuis, Onno Krijn, Steve Reich, Hindemith en Riley.
Ondersteund door licht, decor, en soms ook beelden en choreografie worden de grenzen tussen muziek en theater verder opgerekt.

vr 12 mrt ’04, 20:15

Gé Reinders

Vlege

Gé Reinders – zang en gitaar; Lucas Beukers – (contra)bas en zang; Marcel Broersma – gitaar en zang

Vlege is Roermonds voor vliegen. Als kind wilde Gé piloot worden en hij was de enige dertienjarige in Nederland die alle drie de vliegtuigherkenningsdiploma’s van KNLvL had. Hij wil in het theater nog steeds los van de grond komen, maar nu in de wetenschap dat het ook heerlijk is om met beide benen op de grond te staan.
De kwaliteit van Gé’s muziek is onomstreden, de praatjes tussendoor (buiten Limburg in het Nederlands) lijken meer en meer op kleine conferences. Het is opmerkelijk dat het publiek buiten Limburg hem ook in de armen sluit, maar de intensiteit van de muziek doorbreekt kennelijk de taalgrens.
De Meppeler Courant schreef: ‘de sterk verhalende liedjes van de innemende Reinders kwamen oprecht over‘ en de Leeuwarder Courant constateerde: ‘Gé Reinders krijgt zalen plat in het Limburgs.‘ De Volkskrant tenslotte vindt Gé ‘een groot artiest, die ziel en zaligheid in muziek en teksten legt.

za 13 mrt ’04, 20:15

Bert van den Brink & Cor Bakker

dubbelconcert

Luisterend naar hun beider verhalen, denken we dat we kunnen concluderen dat ze diep in hun hart niets liever doen dan zo vaak mogelijk met elkaar musiceren.
Bert en Cor spelen al ruim 15 jaar samen. Ze zaten samen op het conservatorium en hebben een hele grote liefde gemeen: de Amerikaanse pianist/componist Clare Fischer. 
Toen Bert in 1997 met niemand minder dan Clare Fischer bij ons optrad werd uiteraard Cor uit het publiek getrokken om ook even met de Meester te spelen. Cor en Bert hebben begin jaren ’90 een cd gemaakt met (hoe kan het ook anders) werken van Clare: Declared
Dit concert van de twee pianoleeuwen is alles wat je ervan verwacht, een complete verrassing en nog veel meer!

za 13 mrt ’04, 23:59

late night concert

Stefan Hofkes & You-Chiung Lin

Sergei Rachmaninov – eerste suite “Fantasie-Tableaux” voor twee piano’s
Maurice Ravel – Ma Mere L’oye suite
Gershwin/Grainger – Porgy and Bess Fantasie
toegang € 10,=
kroegconcert, geen rookverbod Na het spetterende optreden van Bert en Cor een verrassende afsluiter voor de zaterdagavond: het Late Night Concert! Een muzikaal, klassiek, feestje op twee vleugels met Stefan Hofkes en You-Chiung Lin. Deze twee piano-tovenaars zullen velen herkennen als resp. dirigent en pianiste van het succesvolle Opera!-festival afgelopen zomer.
De Taiwanese You-Chiung Lin studeerde aan de Royal Acadamy en het London College of Music en is een veelgevraagd soliste in Engeland en daarbuiten. In 1998 ontving ze de eerste prijs van de Beethoven Piano Society of Europe. You-Chiung Lin werkt tevens samen met Don Reid in de Grenada TV-serie The Comedians dat zich ten doel stelt bezoek aan concerten van klassieke muziek te ontdoen van haar opgeschroefde imago – gewoon ontspannen en genieten!

za 20 mrt ’04, 20:15

David Vos

Van Brel tot Vos

David Vos – zang; Nettie Krull – piano en accordeon

De donkerbruine stem van David Vos is geschapen voor het zingen van Brel, die hij weliswaar op eigen wijze vertolkt, maar toch met eenzelfde zeggingskracht en hartstocht.
David Vos zingt nederlands- en franstalige nummers van Ramses Shaffy, Lennaert Nijgh, Frans Halsema, Jeroen Zijlstra, Slauerhoff en natuurlijk Jacques Brel. Een tour de chant met de mooiste liederen uit eerdere voorstellingen en de mooiste uit zijn komende programma’s.
Ook duitse en engelse liederen komen aan bod. Prachtige aangrijpende werken van Bertold Brecht, Kurt Weill en Hans Eisler, van Marianne Faithfull en Harry Nilsson. Een avond gevuld met heerlijke luisterliedjes en doorleefde chansons.

zo 21 mrt ’04, 20:15

Farah Day & Friends

The Shadow of the Moon

Farah Day – zang/fluit; Bas Mulder – gitaren; Johnny Treveden – bas; Kim Weemhoff – percussie/slagwerk

Farah Day & Friends treden in het hele land op met hun swingende bossa nova’s, eigen repertoire en jazzstandards. 
In hun nieuwe programma ‘The Shadow of the Moon’ brengen zij in jazz/latin/pop-stijl hun eigen composities en teksten. 
Swingende stukken worden afgewisseld met gevoelige songs. Met hun voorliefde voor avontuur, swing en improvisatie en de vele mogelijkheden van de combinatie van fluit, zang, elektrische en akoestische gitaren heeft dit duo een veelzijdig en kleurrijk geluid. Hun jarenlange samenwerking uit zich op het podium in een uniek samenspel met een sensitieve muzikale spanning en een krachtige spontaniteit.

wo 24 mrt ’04, 20:15

Il Soffio

Bas Verheijden & Anita Dam-Stoop

Bas Verheijden – piano; Anita Dam-Stoop – dwarsfluit;
werken van o.a. Schubert, Liszt, Dutilleux

Stichting Il Soffio (‘zachte fluisterende wind’) organiseert op kleinschalig niveau concerten in een rustieke omgeving.
De hoofdrol is weggelegd voor de Zeister concertpianist Bas Verheijden. Hij zal deze avond optreden als solist, maar ook samen met Anita Dam-Stoop. Na de pauze kunt u luisteren naar een ander optreden, dit wordt nog ingevuld.

za 27 mrt ’04, 20:15

New Cool Collective

Triphop, jazz & beats!

Benjamin Herman – altsax/dwarsfluit; David Rockefeller – trompet, flugelhorn; Anton Goudsmit – gitaar; Willem Friede – keyboards; Leslie Lopez – bas; Martijn Vink – drums; Frank van Dok – percussie; Jos de Haas – percussie New Cool Collective is een formatie en initiatief van saxofonist Benjamin Herman. De muziek is een ideale combinatie van latinritmes, DJ-beats en energieke jazz. Invloeden vanuit de dansbare jazz van de jaren ’60, latin jazz, easy tune en trip hop beats geven New Cool Collective een hedendaags en hip geluid.
In de tweede helft van 1999 bracht de groep het album Big uit, dat ze een jazz-Edison opleverde tijdens North Sea Jazz 2000. Inmiddels is het vierde album uit. Het is al enige tijd traditie dat New Cool Collective iedere tweede en vierde donderdag van de maand optreedt in nachtclub Panama in Amsterdam.
De pers schreef over New Cool Collective: ‘…een gezelschap met een geduchte live-reputatie. Alle grenzen overschrijdend’ (Parool). ‘De band die jazz terugbracht op de dansvloer’ (Haarlems Dagblad). ‘De geraffineerde mix van jazzdance, wereldmuziek en bebop spettert creativiteit en goede intenties’ (Algemeen Dagblad).

ma 29 mrt ’04, 00:00

Masterclass-week rondom het piano-trio

maandag 29 maart – vrijdag 2 april

Het is inmiddels een traditie geworden: de masterclass-week in het Beauforthuis.
De hele week zijn er openbare masterclasses en concerten, dit keer allemaal rondom het jazz-pianotrio. 
En er gebeurt altijd wel iets onverwachts en memorabels, dus zorg dat je er bij bent!

Van maandag t/m donderdag is er een gevarieerd programma, vrijdagavond is er een afsluitend concert van Bert van den Brink, Heijn van der Geyn & Hans Oosterhout

maandag 29 maart
14.00-17.00 uur Masterclass Trio – Corneille-Roelofs Trio: Glenn Corneille (piano), Geert Roelofs (drums) en Werner Lauscher (bas) 
bekende Jazzmuzikanten geven masterclasses over het Trio
entree € 2,50
20.30-21.30 uur Concert + jamsessie
Masterclassleerlingen op het podium, met wellicht hun Masters… 
entree € 5,=

dinsdag 30 maart
09.30-12.00 uur Bert van den Brink vertelt over zijn stokpaardjes
entree € 2,50
14.00-17.00 uur Masterclass Trio – Corneille-Roelofs Trio: Glenn Corneille (piano), Geert Roelofs (drums) en Werner Lauscher (bas) 
bekende Jazzmuzikanten geven masterclasses over het Trio
entree € 2,50
20.30-21.30 uur Concert + jamsessie
Masterclassleerlingen op het podium, met wellicht hun Masters… 
entree € 5,=

woensdag 31 maart
09.30-12.00 uur Bert van den Brink vertelt over zijn stokpaardjes
entree € 2,50
14.00-17.00 uur Masterclass Trio – Harmen Fraanje
bekende Jazzmuzikanten geven masterclasses over het Trio
entree € 2,50
20.30-21.30 uur Concert + jamsessie
Masterclassleerlingen op het podium, met wellicht hun Masters… 
entree € 5,=

donderdag 1 april
09.30-12.00 uur Bert van den Brink vertelt over zijn stokpaardjes

entree € 2,50
14.00-17.00 uur Masterclass Trio – Bert van den Brink (piano), Hein van der Geyn (bas) en Hans Oosterhout (drums)
bekende Jazzmuzikanten geven masterclasses over het Trio
entree € 2,50
20.30-21.30 uur Concert + jamsessie
Masterclassleerlingen op het podium, met wellicht hun Masters… 
entree € 5,=

vrijdag 2 april
afsluitend concert Bert van den Brink, Hein van der Geyn en Hans Oosterhout

vr 2 apr ’04, 21:00

masterclass-week concert

Bert vd Brink (piano), Hein vd Geyn (bas) & Hans v Oosterhout (drums)

Bert en Hein speelden samen met o.a. Toots Tielemans, DeeDee Bridgewater en Philip Catherine. Ditmaal een optreden waarbij ze zelf in de spotlights staan. Ze spelen al zo ontzettend lang samen en zijn dus een goed geoliede machine.
Voor deze avond nemen ze een van de beste drummers van dit moment mee: Hans van Oosterhout. Als de vaste drummer van DeeDee Bridgewater kan hij als geen ander met bovenstaande giganten de magie van het trio doen herleven!

za 3 apr ’04, 20:15

Alex Roeka

Wolfshonger

Alex Roeka – gitaar en zang; Peter van Os – accordeon; Jaco Benckhuijsen – toetsen; Reyer Zwart – contrabas, basgitaar

Wolfshonger is de derde, inmiddels uitgekristalliseerde theatervoorstelling van Alex Roeka en zijn band. Vorig seizoen brachten ze een voorpremière in het Beauforthuis. Wegens overweldigende belangstelling komt Roeka dit jaar terug, met een veel verder uitgewerkte voorstelling.
Met Wolfshonger gaat Roeka verder op de met Zee van onrust en In de wildernis ingeslagen weg. Die weg is een immer continuerende muzikale autobiografie in nederlandse songs, via kostschool en studentenleven naar de grote vaart, de onderwereld van de muziek, de jungle van de liefde, hemel en hel van de drank, verlangen, onrust en strijd. En dat alles met een fijnzinnig boosaardige ironie en tragikomische houding, inmiddels tot Roeka’s handelsmerk geworden. Een poëtisch-filosofische instelling, soms rakend aan krankzinnigheid. Wie hem kent weet genoeg, wie hem nog moet gaan horen heeft voorheen iets gemist. Eigentijds theater tussen hoop en vrees, tussen lachen en verbijten, tussen verbeelding en realiteit.
Alex Roeka ontving in 2000 de Annie M.G. Schmidtprijs. De pers oordeelde over Wolfshonger als ‘wie het opgefokte amusement zat is en over de schutting van de andere wereld wil kijken, zal intens tevreden de zaal verlaten‘ (Volkskrant) en ‘als een lied een schilderij zou zijn dan is Alex Roeka Jeroen Bosch‘ (Utrecht Nieuwsblad).

za 10 apr ’04, 20:15

Buzz Bros

Marnix Busstra e.a.

Marnix Busstra – gitaar; Berthil Busstra – keyboard; Chris Strick – drums; René Dissel – contrabas

A kind of funky jazz music with an ethnic sauce. Dat is naar eigen zeggen de muziek van de Buzz Bros. Hippe muziek, waarbij het eindeloos zoeken naar het juiste geluid en de juiste artiesten niet nodig bleek. Alles viel vanaf de oprichting van de band in 2001 precies op zijn plaats. De solo’s van Berthil Busstra, het slagwerk van Chris Strick, dat zich hoofdzakelijk uit in de geluiden van kwastjes, de contrabas feilloos gehanteerd door René Dissel. Last but not least vormt de elektrische gitaar van Marnix Busstra het meest opvallende geluid. Het resultaat is een heel eigen sound.
Marnix Busstra richtte Buzz Bros op en schrijft alle composities. Hij wordt gerekend tot Nederlands beste jazzgitaristen. In zijn composities wordt Marnix beïnvloed door muziek en instrumenten van over de hele wereld. Dit is soms hoorbaar in zijn hippe, ‘nice and sweet music’.
Marnix speelt in nog een tweetal bands en schrijft ook voor Karin Bloemen. Voor het werk in dit genre werd hij in 1996 beloond met de Annie M.G. Schmidtprijs 1996 voor het nummer Geen kind meer.

ma 12 apr ’04, 15:00

Mattheüs Passion

Egon Kracht & the Troupe

Egon Kracht – contrabas; Michiel van Dijk – rieten; Milan Kracht – gitaar; Vincent van Els – marimba; Jasper le Clerck – viool

Egon Kracht is de muzikale partner van Maarten van Roozendaal. Ook is hij werkzaam als componist en producent.
Geheel in overeenstemming met het muzikale erfgoed van Johann Sebastian Bach heeft Egon Kracht een alternatieve, instrumentele Mattheüs Passion geschreven. Liefhebbers van dit meesterwerk zullen het zeker herkennen en aangenaam verrast zijn door de alternatieve aanpak, niet-kenners zullen verbaasd zijn over de tijdloze schoonheid van de muziek.
De Mattheüs Passion van Egon Kracht wordt gespeeld door een ensemble van vijf artiesten die hun sporen hebben verdiend in de (jazz)muziek en ervaring hebben in het maken van theaterprogramma’s.
Ieder bandlid geeft een eigen solo vorm binnen de muzikale opbouw van Bachs meesterwerk. De solo’s markeren de grote collectieven die door Kracht van een nieuw arrangement zijn voorzien.
Tijdens de tour zal een cd worden uitgebracht van dit muzikale festijn.

vr 16 apr ’04, 20:15

De sluiers van Mata Hari

Wereldverhalen

Liesbeth Riemersma – zang; Nel Lekatompessy – verteller; Maaike Riemersma – regie; adviezen: Peter van de Waterbeemd

Haar leven was turbulent en mysterieus, ze danste als naaktdanseres op de podia van Milaan, Berlijn, Parijs en Madrid, poseerde voor grote schilders en vooraanstaande magazines als Vogue. Aanbeden door vriend en vijand, stierf de dochter van de Friese bakker Zelle in 1917 voor het Franse vuurpeloton. De officiële lezing is vanwege spionage, maar waarschijnlijk is de liefde haar fataal geworden.
Vertelster Nel Lekatompessy schetst het leven van Mata Hari en wordt daarbij ondersteund door dialogen en zang van Mata Hari zelf, gespeeld door Liesbeth Riemersma. De zang vertolkt het innerlijk geheim dat Mata Hari meenam in haar graf. Volksliederen, kinderliedjes, chansons van Edith Piaf en klassieke stukken van Claude Debussy passeren in verschillende talen de revue.
Eén avond krijgt u de gelegenheid om Mata Hari te ontmoeten, alvorens zij zich weer in mysterieus stilzwijgen en de illusies van de exotische, erotische dans hult.

za 17 apr ’04, 20:15

Duivelsdansen en meer

Bastiaan Brink – piano

Het stormt. Een blauw geklede figuur met een cape om staat boven op een zwevende piano.
We schrijven zondagavond negen september 2001. ‘Componist en pianist Bastiaan Brink liet zich voor de manifestatie “De vallende piano”, de ultieme klank gisteravond op de kop van het Java-eiland, niet uit het veld slaan door de storm‘ schrijft het Parool.
Bastiaan Brink lijkt inderdaad een exceptioneel figuur. Brink (1973) studeerde bij Jan Willem Lagerwaard, Jaap Stork en Polo de Haas. Solo speelt hij vooral door hemzelf gecomponeerde en geïmproviseerde pianowerken. Zijn muziek is origineel, het houdt het midden tussen jazz en modern klassiek (met name de werken van Simeon ten Holt) en behelst een volstrekt eigen, niet nader in te delen klankwereld.
Samen met choreografe/danseres Etrona Ulinca verzorgt Bastiaan Brink spectaculaire locatievoorstellingen zoals hierboven beschreven, om op onverwachte plaatsen en tijdstippen muziek en dans te laten verschijnen en ze zo aan een breder publiek te tonen.
In het Beauforthuis zal Brinks programma bestaan uit de Soloduiveldansen 3 en 4 van Simeon ten Holt en drie eigen composities.

zo 18 apr ’04, 20:15

Dorine is LOS!

cabaret (try-out)

In 1999 werd Dorine Wiersma met Barbara Tiggeler als ‘De Doos’ tweede op het Amsterdams Kleinkunstfestival. 
Nu komt Dorine met haar eerste soloprogramma en ze gaat helemaal los!
Het nieuws in de krant, het leven, ze denkt daar het hare van. Zo nu en dan moet ze het even kwijt. Ze geeft bepaalde types van katoen, is bezig met haar rijbewijs en maakt zich zorgen over de overbevolking op deze planeet. Een voorstelling als kunst en poëzie waar Bach net zo makkelijk voorbij komt als hardrock.
Dorine Wiersma studeerde klassiek gitaar aan het conservatorium en werkte zich daarna uit het klassieke keurslijf met het schrijven van tekst en muziek voor o.a. Alexandra van Marken en Flairck.

zo 25 apr ’04, 20:15

Tango – Gustavo Toker

Toker Y La Milonga, Piazzolleana

De Argentijn Gustavo Toker is één van ‘s werelds beste bespelers van de bandoneon. Behalve zelfgearrangeerde traditionele tango’s en milonga’s speelt hij ook nieuw materiaal waaronder Amsterdam Milonga.
Piazzolleana is – hoe kan het ook anders – een hommage aan tangomeester Astor Piazzolla. Vooraanstaande muziekjournalisten uit Buenos Aires beschouwen Toker als één van de beste vertolkers van Piazzolla’s erfgoed, onder meer omdat hij als enige muzikant in staat is Piazzolla’s improvisaties te benaderen.
Over Toker Y la Milonga, part two schreef de pers: La Nacion (Argentinië): “…prikkelende milonga-salvo’s, scherpe wendingen, vernietigende ostinato’s…een aankondiging dat het Piazzollische elan in de handen van Toker een nieuw begrip is geworden.” Clarin (Argentinië): “Gustavo Toker is een briljante vertolker van Astor Piazzolla’s muziek.”

do 29 apr ’04, 20:15

Jeroen van Merwijk

Ik ben blij dat ik mezelf niet ben

Jeroen van Merwijk is een cultuurpessimist en een zeer kritisch cabaretier. Kritisch ook ten aanzien van ‘het vak cabaretier’. De cabaretwereld wordt nagenoeg geheel bevolkt door zichtbaar blije jongetjes en meisjes die allemaal meedoen aan de mode van zich energiek voordoen, over het toneel rennen en kikkers nadoen, aldus Van Merwijk in de Haagse Courant.
Van Merwijk is een melancholicus die gesproken tekst afwisselt met absurdistische en romantische liedjes. En er is tenminste nog één iemand die ouderwets uitvaart tegen de rijkdom, kuddegeest en domheid der mensen, noteert het Parool.
Superieur gezeur, zwartgalligheid en subliem taalgevoel.

do 6 mei ’04, 20:15

Cabaret cocktail

 

Het langverwachte vervolg op de succesvolle Cocktails van afgelopen zomer! 
Studenten van de Koningstheater-akademie in Den Bosch brengen u een cocktail van cabaret-juweeltjes, alles onder leiding van mede-student Dennis Struis. 
De ‘caberetiers-in-spé’ van afgelopen zomer wonnen Camaretten, het Amsterdams Kleinkunst Festival en het Amsterdamse Studenten Cabaret Festival. Met al dat talent belooft deze editie van de Cabaret Cocktail dus weer iets heel speciaals te worden! Met een mix van spektakel, ontroering en humor brengt deze nieuwe generatie theatermakers een perfect gevarieerde avond voor elke cabaretliefhebber. 
Bovendien spelen zij ook nog belangeloos voor een goed doel: de verbouwing van het Beauforthuis. Of zoals Dennis het zelf zegt: “een bijzonder theater wat geleid wordt door fantastische mensen. Dat moet gekoesterd worden, ook door nieuw talent!”

zo 16 mei ’04, 20:15

The long winters

pop uit Seattle

Toen we de cd van the Long Winters hoorden waren we zo enthousiast dat we (net als de Melkweg, Amsterdam) niet tot volgend seizoen wilden wachten om ze te boeken! Hun 2de cd “When I Pretend To Fall” is een van de mooiste liedjesplaten van de laatste tijd. De licht hese stem van frontman John Roderick voegt een ruw randje toe.
Met the Long Winters ga je terug naar de  tijd van de Beatles, de Beach Boys, Burt Bacharach. Met gevoel voor detail maken Roderick en zijn mannen warme, lichtvoetige prachtpop die doet denken aan zowel Sebadoh als Van Dyke Parks. Alle orgeltjes, blazers en koortjes zitten precies op hun plek. Elk nummer lijkt te zijn gemaakt voor het terras: “Lekkere, uitbundige en oerzomerse liedjes!” – (Het Parool).
Ons terras is de vanaf 13.00 uur open, er is quiche en salade verkrijgbaar en na het concert kunt u nog lekker naborrelen.

do 20 mei ’04, 15:00

Accordéon Mélancolique

French Connection

Jean-Pierre Guiran – accordeon, zang; Cherie de Boer – accordeon – zang

’n Tikkeltje poëzie, zang, véél muziek en ’n Franse tic!
Dat is het thema van het derde hemelvaartsconcert op rij van het bekende Driebergse duo Accordéon Melancolique.
Jean-Pierre en Cherie, die recentelijk optraden tijdens het beruchte Boekenbal, vonden voor dit nieuwe concert inspiratie in het Boekenweekthema: Frankrijk.
Daarbij gaan zij niet opnieuw de musette onder de aandacht brengen, die is immers in accordeonkringen soms iets te diep doorgedrongen.
Accordéon Mélancolique zal juist het andere Franse repertoire ten gehore te brengen. Er is namelijk zoveel meer tussen de Franse muzikale hemel en aarde. Vlieg met hen mee naar die onbekende plekjes in de Franse muziek en ontdek de pure poëzie die beiden accordeonisten tentoonspreiden.
De Franse achtergrond van Jean-Pierre Guiran is een groot voordeel bij het vertolken van Franstalig repertoire. Samen met zijn fragile Cherie ontstaat er een sfeer-ook in de nummers waarbij gezongen wordt  – van onvervalste weemoed.
Met geuren van goede herinneringen. Schetsen van onschatbaar geluk.
Er wordt flink uitgepakt. Niet alleen op muzikaal gebied, maar ook de andere zintuigen worden geprikkeld. In de prijs van het concert is namelijk de thee met taart inbegrepen. [Maar het mag natuurlijk ook een ‘café au lait’ zijn]
Bestel snel uw kaarten, het gaat ongetwijfeld weer storm lopen!
Accordéon Mélancolique bracht tot op heden drie CD’s uit, met de titels “L’imparfait du Cœur”, “Parade des Poules”, en de derde met live-opnamen “Petits Fours Frais”.
Wordt u, net als velen in Europa,  ook gegrepen door dit elegante en intrigerende duo?

za 29 mei ’04, 00:00

Maljaki Luludji

Hongaarze zigeunermuziek

Het orkest Maljaki Luludjii is inmiddels een oude bekende van het Beauforthuis. Ditmaal treedt het orkest op met de eindexamenkandidaten van de zigeunerdansopleiding.
Begeleidt door Maljaki Luludjii brengen de kandidaten hun eigen gemaakte dans op toneel. 
Het 5-koppige orkest bestaat al zo’n acht jaar en speelt zigeunermuziek uit voornamelijk Hongarije en Roemenië. De muzikanten brengen authentieke muziek uit de dorpen met volop zang en dans. Ze spelen veel op eenvoudige instrumenten en gebruiksvoorwerpen (waterkannen, houten lepels).

zo 6 jun ’04, 12:00

expositie en verkoop Hielke Brugts’ glas

met Harold K en European Jazz Trio

concerten om 14.30 en 15.30 (Harold K) en 17.00 (European Jazz Trio)

De hele middag van zondag 6 juni bent u welkom in het Beauforthuis, waar glaskunstenaar Hielke Brugts zijn werk exposeert en verkoopt. Brugts zoekt voortdurend naar nieuwe vormen voor glas-in-lood en werkt dat uit in vaas-objecten, lampen en ramen: grote en kleine objecten van helder en soms gekleurd glas, die op wonderlijke wijze spelen met licht, kleuren en reflecties.
De vazen zijn vandaag gevuld met bloemen, prachtig geschikt door Maria de Groot van Bloemwerkplaats Bloemkracht 8. De bloemen zijn allemaal van biologische kwaliteit.
Vanaf 12.00 uur exposeert en verkoopt Brugts zijn werk, als het weer het toestaat ook in de tuin. Bent u vanmiddag niet in de gelegenheid, belt u dan voor een afspraak: 0343 – 49 14 97.

De middag wordt gelardeerd met kleine optredens.

Om 14.30 en 15.30 treedt Harold K op. Harold K (1977) maakt countryblues met de snik van een accordeon of een slidegitaar. In het Nederlands of Limburgs zingt hij over verwaarloosde huizen, onmogelijke en gelukzalige liefdes, wanhopige tochten op de brommer en rusteloosheid. Geworteld in het zuiden, maar geschreven in Utrecht. De sfeer van die stad weerklinkt in de songs. Voor de muziek zoekt Harold K zijn inspiratie in de Amerikaanse roots en het Europese chanson.

foto: Susan van Schijndel

Om 17.00 uur treedt het European Jazz Trio (Marc van Roon – piano; Roy Dackus – drums; Frans van der Hoeven – bas) op. Voor hun volgende tournee door Japan en het Verre Oosten komt het European Jazz Trio weer even opwarmen in het Beauforthuis. Hun repertoire bestaat grofweg uit lichte jazz, pop en klassiek, en loopt uiteen van Bach tot Beatles.
De expositie en concerten zijn vrij toegankelijk, dus fietst u zondag langs, waai dan even aan.
Het terras is de hele middag open, er is quiche en salade verkrijgbaar en aan het eind van de dag kunt u nog lekker naborrelen.

ma 19 jul ’04, 00:00

OPERA!

Don Giovanni

zie de speciale website voor het festival

za 11 sep ’04, 10:00

Open monumentendag

2 wandelingen met historisch motief, startend bij het Beauforthuis

Aansluitend op het landelijk thema ‘Verdediging’ van Open Monumentendag gaat dit jaar in de gemeente Zeist de aandacht uit naar de bossen bij Austerlitz. Daarvoor is een tweetal wandelingen – ook tot één wandeling te combineren – uitgezet, die bij het Beauforthuis starten.
De korte route (ca. 6 km) volgt de contouren van het Kamp bij Austerlitz uit 1804.
De langere route (ca. 7 km) loopt deels langs de Kamperlinie, over het terrein van het voormalig Herstel- en Oefencentrum van Defensie (thans Stichting Jeugdbuitenverblijven) en over Wallenberg (waar een leverancier van de Franse troepen woonde), via Het Witte Huis en de schuur van Staatsbosbeheer.
Vanuit het Beauforthuis kunt u vanaf 10.00 uur uw wandeling starten. Deelname is gratis.
Bij het Beauforthuis is parkeergelegenheid.

Open Monumentendag wordt om 10.00 uur in het Beauforthuis geopend door wethouder W.J.M. den Heijer.
Het Beauforthuis blijft vervolgens tot 16.00 uur open voor bezoekers.
Er is een kleine expositie te bezichtigen over de toekomstige verbouwing, er hangen historische foto’s van het pand, er zijn verschillende optredens en een expositie van glaskunstenaar Hielke Brugts.
Uiteraard is het mogelijk aan de bar van het Beauforthuis een consumptie te nuttigen.

zo 19 sep ’04, 15:00

Jesse van Ruller meets …

Bert van den Brink

Jesse van Ruller – gitaar; Bert van den Brink – piano

Dit zijn de leukste dingen die er zijn: combinaties van top-artiesten die al lang samen willen spelen, maar waar het nooit van is gekomen. Jesse van Ruller maakt het dit jaar drie keer waar.
Jesse van Ruller was in 1995 de eerste Europese musicus die de prestigieuze Amerikaanse Monk Award won, vers van het conservatorium! Sindsdien speelt hij in allerlei combinaties over de hele wereld (met o.m. Toots Thielemans, Philip Catherine en de Berliner Symphoniker).
Bert van den Brink kennen vaste Beauforthuis-bezoekers al jaren als een van ’s werelds beste pianisten.
Een prachtige opening van het nieuwe seizoen!

do 23 sep ’04, 20:15

Julika Marijn

In duizend zoete armen

Twee vrouwen, twee levens. 1942 en 2003. Etty houdt een dagboek bij, Julia sms-t met de buurman. Julia is een jonge, dynamische vrouw uit Amsterdam die in aanraking komt met de dagboeken van Etty Hillesum: een levenslustige Joodse vrouw die vol wil leven ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Vanuit haar luxe wereld van de moderne samenleving, ziet Julia zich geconfronteerd met Etty’s leven in oorlogstijd.
Julika Marijn speelt beide personages: twee vrouwen die binnen het decor van hun eigen tijd op zoek zijn naar zichzelf. Zij worstelen op authentieke en vaak geestige wijze met hun spiritualiteit, talenten en verliefdheid.

za 25 sep ’04, 20:15

Alex Roeka

Schemerdrift

Alex Roeka – zang, gitaar; Peter van Os – accordeon, percussie, zang; Jaco Benckhuysen – piano, percussie, zang; Reyer Zwart – contrabas, basgitaar, zang

Met zijn vierde programma Schemerdrift voegt Alex Roeka weer een nieuw hoofdstuk toe aan zijn Theater Van De Autobiografische Stroom, de grote symfonie van het leven, die waarschijnlijk pas zal eindigen als hij met de gitaar om zijn nek op het podium in elkaar zakt. 
Alle vertrouwde thema’s zijn er weer: gemis, verlangen, vlucht, nacht, jeugd, liefde, maar het lijkt erop alsof deze thema’s zich bij elk nieuw programma meer verdiepen en verhevigen. Nieuw element in dit vierde programma is de woede.

vr 1 okt ’04, 20:15

Jim Speelmans

Hier is hij! – try-out

Met flink veel podiumervaring en een fors assortiment aan sketches en typetjes als bagage presenteert Jim Speelmans zich aan het theaterpubliek: ‘Hier is hij’.

Leidsch Dagblad over Jim Speelmans: ‘…hij verleidt, bijt zachtjes in de nek van het publiek, kietelt en bevrijdt het..’

di 5 okt ’04, 20:15

Jubileumtour Vandoorn met speciale gast Andy Sheppard

jazz carte blanche

Marc van Vugt – gitaar; Ineke van Doorn – zang; Andy Sheppard – sax

In het seizoen 2004/2005 hebben Marc van Vugt en Ineke van Doorn enkele jubilea te vieren – ze maken dan onder andere 25 jaar samen muziek. Reden om hen uit te nodigen voor een concertreeks binnen de 5e Verdieping, een samenwerkingsverband van Utrechtse podia.
Ineke en Marc hebben voor deze speciale jubileumtournee de internationaal befaamde saxofonist Andy Sheppard uitgenodigd. Met hem speelde Vandoorn in november 2002 reeds een aantal concerten in Indonesië. Dit beviel wederzijds zeer goed en de reacties waren zonder uitzondering enthousiast. De wens om nogmaals met zijn drieën te spelen zal dan ook met deze concerten gerealiseerd worden.

Dit concert komt tot stand mede dankzij de subsidie van de Provincie Utrecht.

do 7 okt ’04, 20:15

Eric van Sauers

Eric van Sauers liegt – try-out

dubbeloptreden met Sander van Opzeeland

Van al die dingen waar je zo ontzettend graag liever niets over horen wilt.
Algemeen Dagblad over Eric van Sauers’ vorige programma, De Ware Liefde:
‘Als een volleerd verteller schetst Van Sauers geestige doch schrijnende verhalen over liefde die het net of helemaal niet halen. (…) Dat die lach therapeutisch en bevrijdend is, komt volledig op rekening van de cabaretier: hij wekt vanaf de eerste zin vertrouwen, en neemt de hele zaal na verloop van tijd met liefde op schoot.’

vr 8 okt ’04, 21:00

Jan Akkerman

CU

Jan Akkerman – gitaar; Wilbrand Meischke – bas; Marijn van den Berg – drums; Coen Molenaar – keyboards

Stel je een gitarist voor die speelde met muzikanten als Claus Ogerman, Alan Price, Herman Brood, Peter Banks, Charlie Byrds en Ice-T. Je kunt vast niemand anders bedenken dan Jan Akkerman. Gedurende zijn vijftigjarige carrière heeft hij bijna alles gedaan wat binnen de muzikale mogelijkheden behoort. 
Nu zet hij met zijn eigen band een warme en ‘vette’ sound neer, zonder dat het klinkt alsof een gitarist over de platen van een DJ staat te spelen. Resultaat: CU.
Volgens Jan: ‘It swings and it grooves. It gives a horse the hic-ups!’

za 9 okt ’04, 21:00

Nighthawks at the Diner

 

Rood – zang, toetsen, gitaar en meer; Toon Meijer – klarinet, saxen; Frank de Kleer – gitaren, piano harp; Bob Wisselink – bas, akoestische gitaar; Thijs Verwer – drums, percussie; Marieke van Zutphen – saxen

Nighthawks at the Diner is niet alleen de naam van het derde album van Tom Waits, maar ook van de groep rond zanger-pianist Rood. En niet voor niets. Roods groep heeft een stevige verwantschap met Waits, maar is desalniettemin zeer origineel.
Met teksten van formaat, uitgekiende arrangementen en een hoge dosis speelplezier zet N.A.T.D. een sfeer neer die in Nederland weinig geëvenaard wordt. Roods mooi hees krakende stem is stukken lichter dan die van Waits, maar zijn woorden komen aan, dankzij een superieure combinatie van intonatie, timing en gevoel.
Europese volksmuziek, Kurt Weill, rokerige jazz en een stukje Balkan maken evenzeer deel uit van de zeer onderhoudende set van dit virtuoze gezelschap. Grote klasse! 

zo 10 okt ’04, 19:00

Magna Carta

 

Met zijn 35-jarige historie is Magna Carta de langst spelende akoestische band ter wereld.
Linda en Chris Simpson (vaste kern van Magna Carta) speelden van Royal Albert Hall tot Katmandu, en verkochten meer dan 8 miljoen platen, cd’s en dvd’s.
Maar het gaat natuurlijk niet om die aantallen: de optredens van Magna Carta zijn zonder uitzondering een tractatie voor muziekliefhebbers.
De huidige tournee bestaat uit een bloemlezing van 35 jaar Magna Carta.

zo 17 okt ’04, 18:30

Eric Taylor

 

Steve Earl, inmiddels zelf een van de levende Amerikaanse folkrock-iconen, zegt over Eric Taylor: “He was one of my heroes and teachers when I started playing around Houston in the early 1970’s. He’s the real deal.”
Een concert van Eric Taylor is een mengeling van eigen nummers, aangevuld met een paar covers van groten als Bob Dylan en Townes van der Zandt.
Eric Taylor is een must voor wie hem kent, en voor de liefhebber van musici als Iain Matthews en Magna Carta.

wo 20 okt ’04, 20:15

Niet Schieten!

Zieke geesten

Tien jaar voorstellingen die uitmunten door prikkelende humor, krankzinnige invallen en verrassende liedjes. En ze gaan maar door! Waarom? Omdat ze grappig zijn. Omdat er mensen zijn die graag een avond willen lachen. En omdat ze tussendoor ook nog iets willen vertellen. In Zieke geesten probeert een groep vrienden wanhopig niet uit elkaar te vallen. Maar verraad en confronterende onthullingen lijken in de weg te zitten.

za 23 okt ’04, 20:15

Floris

Drunk on life

Floris Klinkert – samples, toetsen, zang; David de Marez Oyens – contrabas; Dedre Twiss – zang; Jaco Benckhuijsen – Fender Rhodes piano; Milan Bonger – altsaxofoon; Stef van Es – gitaar; Taco Gorter – drums
kroegconcert, staanplaatsen, geen rookverbod

Floris tourt dit jaar met de muziek van zijn nieuwe album Drunk on life, dat in belangrijke mate in het Beauforthuis is ontwikkeld, tijdens enkele swingende concerten en een zeer informele ‘session’.
Natuurlijk willen we Floris weer op de planken hebben nu het helemaal af is!
Live is Floris een complete band die het publiek verovert met een relaxte, jazzy en soulvolle sound. In 2001 maakten zij grote indruk op Dance Valley, in 2002 traden Floris en Rose samen op tijdens Lowlands met hun single Nothing to it en in 2004 staan zij inmiddels op Roskilde!

wo 27 okt ’04, 20:15

Edwin Berg Trio

 

Edwin Berg – piano; Eric Surmenian – bas; Steve Altenberg – drums

Zondag vertrekken ze voor een tour door Spanje, te beginnen 1 november in Calle54 in Madrid. Maar nu komen ze nog even bij ons inspelen – het Edwin Berg Trio.
Het trio is een internationale band die jazz-invloeden uit New York, Parijs en Amsterdam combineert.
Hun sound is vloeiend, lyrisch en doet bij tijd en wijle denken aan Keith Jarrett, Pat Metheny en Brad Mehldau, om er maar een paar te noemen.
Edwin werd al geroemd in de internationale pers als “the next big thing in Dutch jazz”, en het trio won in 2002 de Best European Jazz Band Award in Granada.
Edwin studeerde cum laude af in Utrecht, natuurlijk bij Bert van den Brink.

Om in Spaanse sfeer te komen is er deze avond een verkoop-expositie van de Mallorcaanse schilder Miguel Carrio.
De expositie van Miguels werk wordt gecombineerd met een verkoop-expositie van glaswerk van Hielke Brugts, de Austerlitze glaskunstenaar.

do 28 okt ’04, 20:15

Hassan’s Angels

Schijn – try-out

Met veel bravoure veroverden Hassan’s Angels een oprecht verrast theaterpubliek met Het gaat om het innerlijk. Nu brengen ze de nieuwe voorstelling Schijn, waarmee de Angels laten zien dat ze weten hoe het moet. 
Wat weten de Angels dan wat de rest van de wereld niet weet? ‘Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doet dat ook een ander niet’. Dat lijkt simpel, maar geldt dat dan ook voor zelfmoordterroristen? Tegeltjeswijsheid. Waarden en normen. Wie kennen ze nog, die goeie ouwe waarden en normen? De Angels en boeren? Terug naar de basis, naar vroeger.

zo 31 okt ’04, 15:00

Freakin’ Factory

Down and out

Wat hebben Paul de Leeuw, Margje van Zanten en Anne Wil Blankers met elkaar gemeen? Ze zijn allemaal geraakt door Theater Totaal.
Freakin’ Factory is de popgroep van Theater Totaal. Na Lente in november en Niets is nu de derde CD van Freakin’ Factory Down and Out gepresenteerd. Pop, rock, latin, luisterliedjes en meer, gespeeld door 12 muzikanten die bijna allemaal meerdere instrumenten bespelen.
Maar ook 12 muzikanten met een verstandelijke handicap. Want dat is wat Theater Totaal doet: mensen met een verstandelijke beperking professioneel trainen in de podiumkunsten. 
Met als doel niet alleen het leven van de artiesten te verrijken maar juist ook het publiek mooie produkten voor te schotelen.

zo 31 okt ’04, 18:30

Droeh Nankoe

Music: World Series – het Wilde Oosten

Dhroeh Nankoe (India/NL) – zang, harmonium, tabla; Arjun Autar (India/NL) – dholak; Matsumoto ‘Santi’ Kazushi (Japan) – trombone; Henk Spies (Nederland) – saxen, elektronica; Alan ‘Gunga’ Purves (Schotland) – percussie

De voorouders van Dhroeh Nankoe maakten bijna hondervijftig jaar geleden de reis van India westwaarts via Kaap de Goede Hoop naar Suriname. Vervolgens reisde hijzelf weer naar het oosten, naar Nederland. Zijn muzikale reizen hebben zijn Indiase bagage verrijkt met allerlei invloeden zoals Goa-trance en hindi-pop. Zijn interesse in andere muzikale tradities hebben geleid tot samenwerking met onder meer de Portugese zanger Fernando Lameirinhas en kaseko-jazzfluitist Ronald Snijders.

In dit concert demonstreert hij samen met slagwerker Arjun Autar dat deze veelzijdigheid tot spannende en opzwepende combinaties leidt, die alle windrichtingen uitgaan: verder oostwaarts met de Japanse muziek- en kookkunstenaar Santi, naar het westen met specialist in Balkangrooves en effectenapparatuur Henk Spies en naar het noorden met de Schotse muzikale omnivoor Alan Purves.

do 4 nov ’04, 20:15

The Millennium Jazz Orchestra & Fay Claassen

JazzImpuls dubbelconcert

Vanavond pakken we groot uit met een 18-koppige big band: the Millennium Jazz Orchestra (TMJO).
Het orkest begeleidde de afgelopen jaren tientallen vooral Amerikaanse topsolisten, als Lee Konitz, Bud Shank en Dick Oatts. De band werkt in workshops onder leiding van bandleiders van wereldformaat zoals Bill Holman en John Clayton.

Na de pauze begeleidt TMJO vocaliste Fay Claassen. Fay bracht inmiddels drie cd’s uit (waarop zij te horen is met o.a. Toots Thielemans, Kenny Werner en Mike Stern), die met lovende recensies werden ontvangen. Haar debuut uit 2000 was goed voor een Edison nominatie. 
Vanavond brengt zij Specially Arranged for Fay – negen stukken, speciaal voor Fay gearrangeerd door Joan Reinders, orkestleider van TMJO.
Kom ademloos luisteren naar deze fenomenale combinatie van een onstuimige big band en een vocaliste met een uniek stemgeluid, die sprankelend kan soleren als een instrumentalist, maar je even later met aangrijpende teksten ontroerend diep weet te raken.

zo 7 nov ’04, 15:00

Helmert Woudenberg & Felix Strategier

Leefbaar: de Jood en de NSB-er

Een oorspronkelijk idee van Ischa Meijer en Helmert Woudenberg wordt nu op de planken gebracht.
Meijer en Woudenberg waren al sinds hun middelbare schooltijd bevriend. Een vriendschap van uitersten, want Ischa’s vader had als Jood het concentratiekamp overleefd, Helmerts vader was als jonge SS-er aan het Oostfront gesneuveld. Hoe raar het ook klinkt, de jongens moesten altijd erg lachen als ze het over het reilen en zeilen van hun families in oorlogstijd hadden.
Het stuk zou voor de pauze (in de oorlog) gaan over een Jood die ondergedoken zit bij een NSB-er, en na de pauze (na de oorlog) over diezelfde NSB-er die nu bij de Jood ondergedoken zit. Helmert zou de Jood spelen en Ischa de NSB-er. Door het overlijden van Ischa is er niets van gekomen. 
Nu heeft Helmert Woudenberg samen met René Eljon dat oorspronkelijke idee verder ontwikkeld, resulterend in Leefbaar.

wo 10 nov ’04, 15:00

De verliefde prins (4+)

Matroos

Tijs woont in een vuurtoren. Best wel alleen. De enigen die bij hem langskomen zijn Roos, de vrouw van de bakker, die hem zijn eten komt brengen, en Felix de postbode, die altijd wel een brief voor Tijs bij zich heeft uit een heel ver land. Want Tijs heeft een vriend, Matroos, en die reist de hele wereld af.
Op een dag vindt Tijs een fles op het strand, met een brief erin van Matroos: “Ik kom je halen en laat je de andere kant van de wereld zien.” Sinds Tijs dat bericht heeft ontvangen doet hij nog maar één ding: hij kijkt over zee uit of Matroos er al aankomt …

do 11 nov ’04, 20:15

Renee van Bavel

Helder

Gewapend met toetsen en een prachtige stem, brengt Renee van Bavel (winnares publieks- en persoonlijkheidsprijs Groninger Studenten Cabaret Festival 2001) u een muzikaal programma met bewerkingen van bekende en vooral zelf gecomponeerde liedjes, eigenzinnige observaties en openhartige verhalen. 
“Laat mij u vermaken, als uw chansonnière, als uw meisje van plezier… noem het maar Amelie theater, noem het maar Renee.”

vr 12 nov ’04, 21:00

Gerard van Maasakkers

 

Harry Hendriks – gitaar

‘Zijn rauwe, uit het hart gesneden liederen grijpen je meteen bij de lurven.’ – Brabants Dagblad
Sinds het enorme succes van de vorige cd Vol dagen en het gelijknamige theaterprogramma hebben Van Maasakkers en zijn Vaste Mannen een nog hechtere samenklank. En weer staan mensen centraal: Benny, de vrouw van de bakker, Jabu met zijn cola-blikje en de moeder van de zanger.
In 2003 ontving Gerard van Maasakkers de hoge provinciale onderscheiding Hertog Jan van Brabant en de Ad de Laat Prijs.
‘Musiek dat jou hart sal roer’ – Krit, Zuid-Afrika

za 13 nov ’04, 20:30

Sponsoravond scholingsproject Malawi

een toneelstuk en een piano/vioolconcert

georganiseerd door Quota International Zeist e.o.
ten behoeve van het scholingsproject Clinical Officers, van de Zeister chirurg Peter Jiskoot, in Malawi

Zowel toneelspelers als musici treden belangeloos op en de OPBRENGST van deze avond komt ten goede aan het MEDISCH SCHOLINGSPROJECT IN MALAWI van de Zeister chirurg Peter Jiskoot

Toneelstuk ART(KUNST)
gespeeld door Queeste: Robert Jan Heyning. Gert Kruijt en Jan van der Smissen. 
Regisseur : Howard van Dodemont 

Een toneelstuk van de Franse schrijfster Yasmina Reza, waarmee wereldwijd veel succes is geboekt. 
Een tragikomedie over de vriendschap tussen drie mannen, welke vriendschap onder druk komt te staan door de aankoop van een schilderij. 
“Een medisch specialist koopt voor € 75.000 een geheel wit schilderij. Sinds zijn studententijd heeft hij twee vrienden voor het leven. De vriendschap toont enkele barsten door verschillen in karakter en levensloop en wordt extra op proef gesteld door deze aankoop “. 

Na het toneelstuk volgt een muzikaal optreden van Wim Vermaak (vleugel) en Fiona Geraets (viool) en is er gelegenheid tot het drinken van een glaasje wijn.

zo 14 nov ’04, 17:30

Sjoerd Dijkhuizen Quartet / As Guests Quartet

Young VIPS

Sjoerd Dijkhuizen Quartet
Sjoerd Dijkhuizen – tenorsaxofoon; Martijn van Iterson – gitaar; Marius Beets – bas; Gijs Dijkhuizen – drums
Dit jaar benoemde de Vereniging van Jazz en Improvisatie Podia (VIP) tenorsaxofonist Sjoerd Dijkhuizen tot Young VIP.
Deel van de benoeming is een Young VIPs Tour.
Daarvoor stelde Dijkhuizen een gelegenheidsband samen met zijn broer, drummer Gijs Dijkhuizen, gitarist Martijn van Iterson (winnaar Bird Award 2004) en de bassist Marius Beets. Een gerenommeerd stel dat al op vele internationale podia heeft gestaan.
Het repertoire van dit all star-kwartet zal bestaan uit een combinatie van eigen composities en jazzstandards, waarbij de muziek zoals gespeeld in de jaren zestig op het Blue Note label de boventoon voert.

As Guests Quartet – winnaar Dutch Jazz Competition
Miroslav Herak – vibrafoon; Michal Vanoucek – piano; Janos Bruneel – bas; Joao Lobo – drums 
Het As Guests Quartet won deze zomer de Dutch Jazz Competition.
De groep rond vibrafonist Miroslav Herak en pianist Michal Vanoucek (beiden uit Slowakije) won eerder dit jaar al de Pim Jacobs Muziekprijs. Het ensemble speelt eigen composities. 
Miroslav Herak kenschetst hun muziek als een ‘modern jazzkwartet in een moderne context, met veel aandacht voor afwijkende maatsoorten en ritmes’. De jury van de Dutch Jazz Com-petition 2004 roemde hun ’originele mix van Europese en Amerikaanse jazzmuziek’.

do 25 nov ’04, 20:15

Ernst van der Pasch

Scherp blijven

Het Parool vindt zijn filosofische benadering een verademing in deze tijd van schreeuwen, de Volkskrant noemde hem een prachtige verteller met gevoel voor sfeer en de One was blij dat er eindelijk een man opstond die wél in staat is zich emotioneel te uiten.
Ernst van der Pasch’ nieuwe programma gaat over grote filosofische vraagstukken en valkuilen van het geluk.
En over wat je kan doen om ze te vermijden: scherp blijven.

za 27 nov ’04, 20:15

Tasha’s World

 

‘Hippe soul’ – zo noemt Tasha’s World haar muziek. De Rotterdamse zangeres schoolde haar stem aan jazz, soul en hip-hop en creëerde in de loop der jaren haar eigen stijl en geluid: Tasha’s World.
Ze liet zich van kinds af inspireren door musici als Quincy Jones en Curtis Mayfield – invloeden die terug te vinden zijn in haar vele eigen songs. Met die eigen songs, en songs van andere componisten die goed bij haar passen, stond zij in 2002 op de Jill Scott afterparty in Paradiso, waar Jill Scott zelf laaiend enthousiast over was.
Daarna kwam Lowlands, Drum Rhythm, MTV, Paradiso Live…
In 2003 won Tasha’s World de Nat West EMMA Award (Ethnic Multicultural Media Awards), gecoverd door BBC2.
Een opkomende wereldsteer, nu in het Beauforthuis.
‘European neo-soul comes of age’ – Greg Boraman, BBC

zo 28 nov ’04, 20:00

Fleurine & special guest Esther Apituley

Fire

Fleurine – zang; Jesse van Ruller – gitaar; Johan Plomp – bas; Sebastiaan Kaptein – drums; Esther Apituley – viool

Fleurine kennen we al sinds jaar en dag als jazz-vocaliste met eigen repertoire: zelf geschreven teksten in Engels en Portugees op werk van o.m. Thelonious Monk en Curtis Fuller.
Een van haar talenten is het aantrekken van goede musici. Vanavond bewijst zij dat nog weer eens met een gastoptreden van Esther Apituley, de altvioliste die altijd op speelse wijze op zoek is naar vernieuwing.
Zo richtte zij Alttijd op (een kwartet bestaande uit louter altviolen), speelde op de Boulevard of Broken Dreams, met het Nederlands Blazers Ensemble, maar ook waagt zij zich aan theaterwerk…
Op haar meest recente album Fire zingt Fleurine prachtige covers van de liedjes uit haar jeugd. Bruce Springsteens Fire leverde de titel. Verder covers van Peter Frampton (Show me the way), Nick Drake (Fruit Tree) en Paul Simon (Still crazy after all those years).
Deze avond met Esther belooft een bijzondere uitvoering te worden.

do 2 dec ’04, 20:15

ChinaTown – Wu, Xu & The 2 Al’s

Music: World series

Xu Fengxia (China)– diverse Chinese instrumenten, zang; Wu Wei (China) – sheng, fluit; Alan Laurillard (Canada) – sampler, percussie, stem; Albert van Veenendaal (Nederland) – sampler, synthesizer

Alan Laurillard, onderzoeker van klank en ruimte, kijkt in zijn nieuwste project dertig jaar vooruit, als Shanghai het wereldcentrum van vernieuwende kunst is geworden. Samen met beeldend musicus en componist Albert van Veenendaal en de Chinese musici Xu Fengxia en Wu Wei, beiden uit Shanghai afkomstig, presenteert hij de Chinese Opera van de toekomst. 
Centraal staat de klankvermenging van de traditionele oosterse instrumenten en sampler. Met als basis compositorische bijdragen van de vier musici in combinatie met improvisaties ontstaat een muziekproductie zoals in 2034 in China actueel zal zijn.

Dikwijls is authentieke traditionele muziek wel mooi, maar mist het net dàt wat het ècht aansprekend maakt voor mensen uit andere culturen. Gewoon omdat ze niet gewend zijn aan de klank. Juist door het samensmelten van muziek uit verschillende delen van de wereld kan je opeens iets nieuws krijgen, opgebouwd uit oude elementen, dat helemaal in deze tijd past.

Xu Fengxia is geschoold in de klassieke Chinese snaarinstrumenten, Wu Wei is meester op het imposante Chinese mondorgel – de sheng. Zij spelen met componist/instrumentalist Albert van Veenendaal (man achter de Avond van de langste/kortste nacht-festivals) en Alan Laurillard (Noodband, Greetje Bijma Kwintet).

wo 8 dec ’04, 15:00

De muzikale toverketel

kindervoorstelling

Muziek is magie want met muziek kun je jezelf en anderen blij maken, verdrietig worden, erop dansen of gewoon ernaar luisteren. Weten de kinderen waar een lied vandaan komt? Hoe een instrument heet?
Tijdens De Muzikale Toverketel draait het om twee leerlingen die een toelatingsexamen af moeten leggen bij Anna Musicanta, een muzikale toverfee.
De kinderen in de zaal mogen de twee leerlingen bij hun examen helpen door mee te doen!!

do 9 dec ’04, 21:00

Wende

frans chanson

‘Een ster is in de maak’ kopte het Parool in 2003 over de 25-jarige Wende Snijders. Haar franstalige zang-/theaterprogramma viel vervolgens ook Paul de Leeuw en Barend & van Dorp op.
Begeleid door een voortreffelijk 5-koppig orkestje brengt zij klassiekers uit het franse chanson, van Greco en Piaf tot Brel. Maar ook eigen werk komt voorbij.
‘Na het applaus bleef een flink deel van het publiek nog zitten in de hoop dat het pauze was. Maar het was afgelopen, een mooi uur was voorbij.’ – het Parool

vr 10 dec ’04, 21:00

Jesse van Ruller meets …

Bert Joris

Jesse van Ruller – gitaar; Frans van der Hoeven – bas; Martijn Vink – drums; Bert Joris – trompet

Het tweede “Jesse meets …”-concert.
Jesse van Ruller en de Belgische componist en trompettist Bert Joris bewonderen elkaars spel en composities al jaren, maar hebben nog nooit samen in een kleine bezetting gespeeld. Ze ontmoetten elkaar eerder op het podium bij het Jazz Orchestra of the Concertgebouw, waar Joris diverse malen te gast was. De wens om samen te spelen bleek wederzijds, maar volle agenda’s gooiden altijd roet in het eten.
Nu dan eindelijk tijd voor een ontmoeting in kleine bezetting, met hoofdzakelijk eigen composities van Van Ruller en Joris. De (prachtig kleurende) combinatie gitaar-trompet is voor beide musici niet nieuw: Joris speelde jaren met Philip Catherine en Van Ruller nam een de cd Catch! op met speciale gast Roy Hargrove. Stylistisch gezien passen Van Ruller en Joris perfect bij elkaar.

za 11 dec ’04, 21:00

Spaanse Vlieg

 

Harry Leurink – zang, gitaar; Theo Flonkl, zang, leadgitaar; Jaap van Keulen – bas, electrische gitaar, zang

Wat Spinvis in zijn homestudio doet, doet Spaanse Vlieg met een traditionele, akoestische bezetting: ze maken van ieder liedje een radio-hoorspel, dat een universum op zichzelf wordt, waarin je helemaal kunt verdwijnen.
Het Arnhemse trio Spaanse Vlieg is in 2001 ontstaan in en om flamencoschool El Puchero, waar Harry Leurink (zanger/gitarist bij obscure psychobillybandjes als de Swahilibillies en de Rosettes) probeerde flamencolessen te volgen bij Theo Flonkl. Daarom heeft Spaanse Vlieg zijn wortels in zowel flamenco als underground. Een volstrekt uniek genre, dat je misschien flamenco-rock zou kunnen noemen.
De nederlandstalige liedjes hebben Nick Cave-achtige teksten en behalve de flamenco hoor je er ook folk, country en jazz doorheen. Het muzikale niveau is steevast hoog.

zo 12 dec ’04, 15:00

Annemarie Oster

Vrouw van de wereld

Vrouw van de wereld, zo heet Oster’s wekelijkse column in de Volkskrant. De wereld die zij beschrijft is de toneelwereld waarin zij opgroeide, de kunstenaarswereld van de Amsterdamse grachtengordel en de wereld van de Vrouw: van knellende hoge hakken tot de verheven liefde.
Annemarie Oster is bekend als schrijfster, actrice en de dochter van twee beroemde acteurs (Ank van der Moer en Guus Oster).

vr 17 dec ’04, 21:00

Wende

frans chanson

‘Een ster is in de maak’ kopte het Parool in 2003 over de 25-jarige Wende Snijders. Haar franstalige zang-/theaterprogramma viel vervolgens ook  Paul de Leeuw en  Barend & van Dorp  op.
Begeleid door een voortreffelijk 5-koppig orkestje brengt zij klassiekers uit het franse chanson, van Greco en Piaf tot Brel. Maar ook eigen werk komt voorbij.
‘Na het applaus bleef een flink deel van het publiek nog zitten in de hoop dat het pauze was. Maar het was afgelopen, een mooi uur was voorbij.’ – het Parool

za 18 dec ’04, 20:15

Cube

 

Jeroen Thijsen – toetsen; Bart Soeters – bas; Jochen Reich – drums

Het geluid van jonge jazzmusici heeft weinig meer te maken met de “oor-spronkelijke” jazz. Cube bewijst dat keer op keer door de zalen waar zij spelen op hun kop te zetten met zeer dansbare muziek, die zich beweegt tussen jazz, drum & base, fusion en lounge.

TYPISCH Bo4U DUS!

Cube begon in 2001 als akoestisch jazztrio. Bandleden Jeroen Thijsen, Bart Soeters en Jochen Reich begonnen op het Utrechts Conservatorium samen te spelen. Al snel ontwikkelden zij hun eigen geluid. Electronica en samples werden toegevoegd aan de standaard trio-bezetting en Cube was geboren!

zo 26 dec ’04, 15:00

kerstconcert

Chants d’amour

Joke de Vin – mezzosopraan;  Stefan Hofkes – piano
werken van Schumann, Brahms, Fauré e.a.

Mezzosopraan Joke de Vin, een van Nederlands meest vooraanstaande zangeressen, zingt de mooiste liederen over de liefde in al zijn facetten, geschreven door grootheden als Schumann, Brahms en Fauré.
Ook brengt zij enkele minder bekende juweeltjes, even warm, intiem, ontroerend…