za 11 jan ’03, 21:00

DJ Dikke, Dulfer, Barkman & MC Helder

Saturday Night Fever

Dj Kikke (Ruben van Roon) – dancebeats; Hans Dulfer – though tenor sax; Eric Barkman – bottom bass sounds; MC Helder – rap

Met Hans Dulfer is het niet de vraag of er geswingd gaat worden, maar hoe! Zijn nieuwe band biedt een unieke combinatie van house beats en live sax, contra bas en rap. Ze spelen al een tijdje in diverse clubs, discotheken, podia en op tv. Dulfer & co weten van geen ophouden en dagen hun publiek onophoudelijk uit.
Are you up to the challenge?!

vr 17 jan ’03, 20:15

Willem Vermandere

Van Blanche tot Bange Blanke Man

Willem Vermandere – gitaar, klarinet, autoharp, fluiten, etc.; Freddy Desmedt – diverse fluiten, klarinet, saxofoon, percussie; Pol Depoorter – diverse gitaren, mandoline

De Vlaming Willem Vermandere is momenteel actiever dan ooit. Zijn muziek wordt regelmatig gedraaid bij o.a. Frits Spits en Jacques Klöters. Ook was hij te gast in Volgspot Live en in De Wandeling. Onlangs verscheen zijn nieuwste cd ‘Omzwervingen’ die uitsluitend instrumentale muziek bevat. Willem is een bijzonder mens, een filosoof en begenadigd zanger/verteller en beeldhouwer/schilder. Zijn teksten zijn als literatuur en zijn muziek heeft een zuidelijk timbre.

za 18 jan ’03, 20:15

Martijn Oosterhuis

Echt – stand up comedy

Martijn Oosterhuis komt met zijn debuutprogramma ‘Echt’ naar het Beauforthuis. Felle lichten, veel rumoer, een kreet vanuit de zaal, worstelende artiesten, gebroken reputaties. Het stand-up circuit is keihard, maar Oosterhuis overleefde het harde Nederlandse en Britse stand-up leven door uiteindelijk het publiek maar de waarheid te zeggen. De comedian is snel, scherp en zijn herkenbare verhalen hebben hem naast een grote schare comedy-fans ook een Cameretten Persoonlijkheidsprijs (1997) opgeleverd.

zo 19 jan ’03, 15:00

Raices Cubanas: Ahora O’Nunca

Cubaans feest

Raices Cubanas is een groep van zeven Cubaanse muzikanten. 10 jaar geleden bundelden de bandleden hun talenten en sindsdien bent u voor een authentieke en sfeervolle vertolking van de Cubaanse muzikale rijkdom bij Raices Cubanas aan het juiste adres.

zo 19 jan ’03, 20:30

Maljaki Luludji

Hongaarze zigeunermuziek

Het optreden van Maljaki Luludji (Wilde Bloem) zal in het teken staan van de nieuwe cd die onlangs in Boedapest is opgenomen.
Dr. Gusztáv Balázs promoveerde als eerste zigeuner aan een Hongaarse universiteit. Hij deed daarvoor onderzoek naar de dans, zang en muziek van de Roma. Al in zijn jeugd werd hij Nationaal Jeugdkampioen Zigeunerdans.
Zijn vrouw Elsa legde zich eveneens toe op het onderzoeken van de zigeunerdans en -zang. Zij is tevens zangeres en danseres van het ensemble. Afgelopen zomer waren zij in Transsylvanië en binnenkort starten ze een nieuw onderzoek in Roemenië en Turkije. Veel van het verzamelde en onderzochte materiaal komt op de planken. Zo hoort het publiek wat echte zigeunermuziek is.

za 25 jan ’03, 21:00

Trio Rein de Graaff – featuring Sjoerd Dijkhuizen & Jarmo Hoogendijk

Saturday Night Fever

Rein de Graaff – piano; Marius Beets – contrabas; Eric Ineke – slagwerk; Sjoerd Dijkhuizen – sax; Jarmo Hoogendijk – trompet

Rein de Graaff is de meest Amerikaanse van alle Nederlandse pianisten, wat betreft timing, swing en harmonie. Niet voor niets speelde hij met zoveel Amerikaanse grootheden als Dizzy Gillespie, Don Byas, Sonny Stitt en Dexter Gordon. Met zijn doorvoelde pianospel heeft hij zich in heel Europa een bijzondere plaats veroverd. Sjoerd Dijkhuizen (1972) speelt bij artiesten als Rita Reys, New Cool Collective en Cees Slinger. Ook was hij solist bij Jessye Norman´s Ellington Project in Parijs. Hij is lid van het Jazz Orchestra of the Concertgebouw.
Jarmo Hoogendijk is een van de beste trompettisten die we in dit land kennen en speelde met vele jazzgrootheden. Hij heeft een volstrekt eigen geluid en heeft samen met Ben van den Dungen al menig podium op zijn kop gezet. 
Deze formatie is ook nu weer van plan om u een stukje haute cuisine uit de Nederlandse jazzkeuken voor te schotelen.

wo 29 jan ’03, 20:15

Eric van Sauers III

 

Eric Sauers had geen zin om zich vast te leggen bij de toneelgezelschappen maar sloot zich aan bij de ComedyTrain, een groep stand-up comedians. Daarna ging hij solo.
In zijn eerste show ging het over haat, pijn, eenzaamheid en die dingen die het leven zo mooi maken. Zijn tweede show ging over angsten en over oud worden. Wat de inhoud wordt van Eric Sauers lll weet hij nog niet, hij zou graag in een niet alledaagse outfit over het toneel willen rennen en het willen hebben over de liefde. Maar wat er op het toneel zal gaan gebeuren is zelfs voor Eric Sauers nog een raadsel!

zo 2 feb ’03, 15:00

Blue Line Big Band

 

Lydia van Dam, Yolande de Wit, Miët Molnar en Gaby Wouters

De Zeister Blue Line Bigband behoort inmiddels tot de betere amateurbands van Nederland. In 1997 kwamen ze tijdens het Nationale Bigband Concours als enige uit in de topklasse van de KNF. 
De band speelt een zeer gevarieerd repertoire. Ze speelden onder andere met Mieke Bom, Edwin Rutten, Ack van Rooijen en Benjamin Herman. Ook in dit jaar zijn er weer enkele Nederlandse top-jazzmusici gevonden die de samenwerking tussen amateurs en professionals gestalte zullen gaan geven. Lydia van Dam, Yolande de Wit, Miët Molnar en Gaby Wouters zullen de speciaal voor deze combinatie gearrangeerde vierstemmige muziekstukken vertolken, van het reeds door Miles Davis vertolkte All Blues tot de swingende stukken van Stevie Wonder.

wo 5 feb ’03, 15:00

Het sprookje van Rosa (5+, try-out)

Het Nederlands Marionettentheater

Al tachtig jaar vermaakt het Nederlands Marionettentheater jong en oud. Opgericht door Bert Brugman, schrijver en bedenker van de jaren ’60 televisieserie De dappere Dodo, wordt het theater momenteel geleid door zijn kleindochter Mariska Brugman.
Het Sprookje van Rosa gaat over een eigenzinnige prinses die wordt uitgehuwelijkt aan de dweperige en slome prins Pauw. Ze wil liever trouwen met haar vriendje Drakensteyn, een hele gave, geinige draak.
In het stuk komen vijftien personages voor, die allen gespeeld worden door Mariska en haar man René van Tol. Ook leuk voor volwassenen

za 8 feb ’03, 21:00

Edwin Berg Trio & Jorg Kaaij

Saturday Night Fever

Edwin Berg – piano & melodica; Steve Altenberg – drums; Eric Surmenian – bas; Jorg Kaaij – tenor- en sopraansaxofoons

Edwin Berg keerde onlangs terug uit Granada waar zijn trio de Best European Jazz Band Award kreeg toegekend tijdens het internationale jazzfestival en -concours aldaar.
De carrière van Edwin Berg ving aan in een Italiaans restaurant in Amsterdam-Oost waar zijn trio wekelijks optrad. Bevrijd van restaurantgeroezemoes en de eis op de achtergrond te blijven zet het kwartet vanaf de eerste minuut gretig de tanden in een programma met nummers van hun nieuwe cd Water en enkele gloednieuwe stukken.

zo 9 feb ’03, 15:00

Spötterdämmerung

Duitse chansond

Patricia Beijsens – zang; Frank Vercruysse – piano

Patricia en Frank brengen veel werk dat vooral werd geschreven voor Marlène Dietrcich, o.a. uit ´Der Blaue Engel. 
Een portret van het roemruchte Berlijnse cabaret van de jaren ’20 en ’30: ´Kabarets´ die na 1933 moesten uitwijken voor de nazi´s. Ondanks de armoe en politieke spanningen hadden zij veel succes. Zij weerspiegelden perfect de tijdgeest met een repertoire van satire, humor, poëzie en decadentie. Teksten van Brecht en Hollaender, muziek van Weill en Eisler. 
Van Patricia verschenen 2 lp´s en 2 cd’s waar naast de bekende Brecht, Kastner, Tucholsky, Hollaender, Weill, Eisler en Dessau ook onbekende namen in het zonnetje worden gezet zoals Jochen Kramer, Heinz Kahlau en de ex-DDR componisten Manfred Schmitz en Henry Krtschil.

do 13 feb ’03, 20:00

Iain Matthews & Beats Working

The Anthology Tour

Iain Matthews – zang, gitaar; Arjo Klingens – gitaar, zang; Eric Coenen – bas, zang; Marcel van As – drums en percussie, zang

Singer/songwriter Iain Matthews verzorgt samen met zijn band Beats Working een bloemlezing van zijn oeuvre van meer dan dertig jaar. En zoals we van Iain gewend zijn: geen stoffige muziek maar een eigentijdse uitvoering van zijn werk.
Voor diegenen voor wie de naam Iain Matthews niets zegt: hij kreeg grote bekendheid met zijn hit Woodstock in 1970 en speelde met bekende groepen als Fairport Convention, Matthews Southern Comfort en Planesong.
Hij werkte mee aan 40 albums, de helft daarvan soloalbums.

za 15 feb ’03, 20:15

Della Bosiers & Ben van der Linden

 

Intimiteit, warmte en klasse!
Della Bosiers kan zonder twijfel tot de grotere zangeressen van het Nederlandse Chanson gerekend worden. Bosiers staat in Nederland bekend om haar theaterprogramma’s met onder anderen Ramses Shaffy en Liselore Gerritsen. 
Ben van der Linden toerde nog niet zo lang geleden als pianist/muzikaal leider in de Paul van Vlietshow ‘Waar waren we gebleven’. Hij werkte als pianist/componist met vele grote namen samen. Voor velen zal het een hernieuwde kennismaking zijn.
Della en Ben zullen zowel geestige als ontroerende chansons ten gehore brengen. Ook zullen ze liedjes zingen van hun succesvolle cd ‘Tien plekken om nooit te vergeten’. Dit alles begeleid door een uitgebreid toetseninstrumentarium dat destijds bij Paul van Vliet ook te horen was.

vr 21 feb ’03, 20:15

Willy van der Griendt

Gezocht: Supervrouw

Willy van der Griendt toont in een mix van humor en tragiek hoe het je als mooie loslopende vrouw kan vergaan als je slim en dom, wild en naïef bent. Voor iedereen herkenbare besognes worden op hoogst vermakelijke wijze tegen het licht gehouden.

za 22 feb ’03, 21:00

David Liebman & Nimbus

Saturday Night Fever

David Liebman – sopraansax; Christof May – klarinet, basklarinet, sopraansax; Florian Zenker – gitaar, soundeffects e.d.; Wolfert Brederode – piano; Tom van Lent – cello; Aimee Povel – drums; Eric Ineke – drums

Festina lente, oftewel ‘haast je langzaam’ is de titel van de nieuwe cd van Nimbus. Net zoals in de muziek van de groep zit hier een paradox in. Melodie, harmonie en ritme worden heruitgevonden door deze groep met hun geheel eigen jazz-idioom. De groep heeft geen bassist, waardoor de muziek een heel ander uitstraling krijgt dan wanneer ze is ingebed in een laag pulserend basritme. De beide (!) drummers slagen er in om elkaar op de juiste manier aan te vullen. Gastspeler David Liebman weet dan nog eens een extra dimensie mee te brengen. Altijd spelend op het randje, wordt de muzikale vernieuwing en uitdaging gezocht en gevonden. Een herdefiniëring van muziek!

vr 7 mrt ’03, 20:15

Montezuma’s Revenge

Hits again

Sanne de Waard, Hans Cassa, Jeffrey Zuhdy, Tijs Krammer en Paul Klooté
regie: Maarten Mourik

In een tijdsbestek van twee uur laat Montezuma’s Revenge geen akkoord onbereikt, geen noot ongekraakt. De basis wordt steeds gevormd door de ingrediënten waarmee het theaterpubliek al zo vele jaren vertrouwd is: vijf zangers, stevige arrangementen, muziek om naar te kijken. Vroeger en later zijn voor Montezuma’s Revenge hedendaagse begrippen, die in dit nieuwe theaterprogramma Hits again naadloos in elkaar vloeien.

za 8 mrt ’03, 21:00

Paulien van Schaik & Hein van de Geyn

Saturday Night Fever

De lokroep van muzikaal avontuur zette jazz-zangeres Paulien van Schaik ertoe aan Hein van de Geyn uit te nodigen voor een gewaagde duo-performance. Van de Geyn is een echte crack, een gelouterde bassist die al een heel aantal van de groten der jazz-Olympus begeleidde. 
Het spel van Van de Geyn is soeverein en melodieus. Zijn onorthodoxe solo-intro’s lijken soms etudes waarin het stuk binnenstebuiten wordt gekeerd. Zangeres Paulien van Schaik vormt het tegenwicht voor de onstuimige fantasieën van de bassist. Hun samenwerking resulteerde in het album Tenderly, waarvoor Van Schaik en Van de Geyn tijdens North Sea Jazz van afgelopen jaar een Edison kregen.

vr 14 mrt ’03, 20:15

Renee van Bavel / Roué Verveer

Renee / Uit het niets

Renee van Bavel: Renee
Een jonge meid op zoek naar haar identiteit. “Een talent van jewelste” schreef het Nieuwsblad van het Noorden, “een zingend aanstormend cabarettalent”. En ook andere kranten prezen Renee na haar optreden in de finale van het Groninger Studentencabaretfestival 2001: “Een geweldige stem”, “hilarische sketches en soms kippenvel”, “een programma dat staat als een huis”. De pas 20-jarige Brabantse won in Groningen zowel de publieksprijs als de persoonlijkheidsprijs. Ook stond ze in de finale van het Leids Cabaretfestival 2002.

Roué Verveer: Uit het niets
Opeens komen de krokussen allemaal tegelijk de grond uit. Opeens krijg je geld terug van de belasting. Opeens mogen homo’s trouwen. Opeens rijden de treinen wel op tijd. Opeens vindt je wel een parkeerplek in Amsterda

zo 16 mrt ’03, 15:00

Knetter Spetter (4-10 jr)

Theatergroep Urf (try-out)

regie: Paul Korssen; spel en verhaal: Aike Voets en Siebe Fockens

Zijn het twee muizen? …of ratten? Nee, het zijn twee Urfen: Rosa en Lodo. Ze leven samen in een hol onder de grond. Maar dan, op een dag, is al het water op. De plantjes verwelken en Rosa en Lodo hebben dorst. Ze trekken de wereld over, op zoek naar de oorzaak van de droogte. Al snel blijkt dat tovenaar IJsblok de boosdoener is. Hij heeft al het water bevroren en van de ijsblokjes een enorme berg gemaakt. Niemand mag eraan komen. Zal het de Urfen lukken de tovenaar te slim af te zijn?
Knetter Spetter is de derde voorstelling van theatergroep Urf. Een spetterend sprookje over hebzucht en materialisme.

vr 21 mrt ’03, 20:15

Eric Kollen

Leven na de angst – Helena van Dam

begeleiding: Eric Swakman – toetsen/zang; Willem Dijsselhof – bas

In ‘Leven na de angst’ speelt Eric Kollen een secretaresse die haar vak serieus neemt. Helena van Dam is hiv-positief, zelfbewust en energiek en ze geniet enorm van het leven. Ze is soms ziek maar nooit zielig, ze is eerlijk en brutaal en ze levert met groot genoegen commentaar op zichzelf en op haar omgeving: op de dokters en de tandarts, de mannen in het café, haar chefs en haar vriendinnen. 
‘Leven na de angst’ is het eerste soloprogramma van Eric Kollen. De voorstelling bestaat uit liedjes en conferences. Het is zeker geen travestieprogramma, maar een integere vertolking van een vrouw. Helena laat haar publiek zien hoeveel onverwachte mogelijkheden het leven opeens te bieden heeft als je gewoon ophoudt met bang zijn. Haar credo is: je vrijheid is nooit groter dan je lef.

za 22 mrt ’03, 21:00

The West Side Story

Nueva Manteca en Jeroen van Merwijk

Ben van den Dungen – sax; Jarmo Hoogendijk – trompet; Claudio Roditi – trompet; Wim Both – trompet; Claus Tofft – conga’s; Nils Fischer – timbales; Leslie Lopez – bas; Lucas van Merwijk – drums; Laurens Jan Hartog – piano/ bandleider en Jeroen van Merwijk – verteller

Nueva Manteca blijft verrassen met haar unieke projecten Ditmaal waagt de groep zich aan de legendarische musical ‘The West Side Story’ van Leonard Bernstein & Stephen Sondheim. Al menigmaal werd ‘The West Side Story’ vertolkt, maar nog nooit in een Afro-Cubaanse versie! Nueva Manteca is een jazzformatie met uit zeven topmuzikanten. Hun muziek is gebaseerd op het idee om het werk van de Cubaanse Bebop pioniers, zoals Dizzy Gillespie, Mario Bauza en Chano Pozo over te dragen naar het publiek van deze tijd. 
Cabaretier Jeroen van Merwijk is de verteller van ‘The West Side Story’.
Het verhaal speelt zich af in de jaren vijftig in New York. Tony, een Poolse immigrant en oprichter van de gang de Jets probeert juist afstand te nemen van deze groep. Door liefde voor een Puertoricaans meisje (Maria) bloeit de strijd heviger dan ooit op.

zo 23 mrt ’03, 15:00

The West Side Story

Nueva Manteca en Jeroen van Merwijk

Ben van den Dungen – sax; Jarmo Hoogendijk – trompet; Claudio Roditi – trompet; Wim Both – trompet; Claus Tofft – conga’s; Nils Fischer – timbales; Leslie Lopez – bas; Lucas van Merwijk – drums; Laurens Jan Hartog – piano/ bandleider en Jeroen van Merwijk – verteller

Nueva Manteca blijft verrassen met haar unieke projecten Ditmaal waagt de groep zich aan de legendarische musical ‘The West Side Story’ van Leonard Bernstein & Stephen Sondheim. Al menigmaal werd ‘The West Side Story’ vertolkt, maar nog nooit in een Afro-Cubaanse versie! Nueva Manteca is een jazzformatie met uit zeven topmuzikanten. Hun muziek is gebaseerd op het idee om het werk van de Cubaanse Bebop pioniers, zoals Dizzy Gillespie, Mario Bauza en Chano Pozo over te dragen naar het publiek van deze tijd. 
Cabaretier Jeroen van Merwijk is de verteller van ‘The West Side Story’.
Het verhaal speelt zich af in de jaren vijftig in New York. Tony, een Poolse immigrant en oprichter van de gang de Jets probeert juist afstand te nemen van deze groep. Door liefde voor een Puertoricaans meisje (Maria) bloeit de strijd heviger dan ooit op.

vr 28 mrt ’03, 21:00

Thé Lau

De God van Nederland

Thé Lau – zang, gitaar; Jan Peter Bast – toetsen

Thé Lau, zanger van de Scene, is de laatste jaren sterk gegroeid, inmiddels volwassen(er) geworden, maar heeft niet gebroken met zijn ‘roots’ – en in De God van Nederland heeft hij het ideale midden gevonden tussen de elektrieke drive en dynamiek van een rockband en de verstilde intimiteit van een akoestische setting (bijgestaan door toetsenist en gitarist). Daarbij moet worden aangetekend dat ook Thé zelf een verdomd goede gitarist is, die in deze beperkte bezetting als instrumentalist zeer goed tot zijn recht komt.
Thé Lau schildert met woorden. In korte, sobere streken zet hij trefzeker een tafereel neer dat zich terstond nestelt in het hoofd van de luisteraar. De songs in zijn nieuwe voorstelling De God van Nederland (tevens de titel van zijn eerste album onder eigen naam), bezingen het lage waterland gelegen aan strand, haven of rivier: ons kleine koninkrijk onder aan de dijk.

za 29 mrt ’03, 20:15

Pohon Harta

Nel Lekatompessy

Asian Performing Arts presenteert in navolging van de ‘Tibetaanse Decamerone’ nu Molukse verhalen. Nel Lekatompessy is de vertelster en haar verhalen worden muzikaal omlijst door een percussionist. Prachtig toneelbeeld met wit zand en rieten hutjes. 
De Molukse verhalen komen uit het boek ‘Een boom vol schatten’ (Pohon Harta) van schrijfster Ada Lilipaly-de Voogt. De verhalen over culturen, land, mystiek, de ‘boven’ en de ‘onderwereld’ zijn eigenlijk nog steeds actueel. Zoals het verhaal ‘Booi Ratan’ (Prins Rotan),waarin het ontstaan van de Molukse eilanden wordt verteld en hoe het komt dat de Molukkers uitzwerven over de hele wereld. 
Dit concert is een onderdeel van het Music World Festival dat dit hele weekend in het Beauforthuis zal plaatsvinden.

vr 4 apr ’03, 20:15

Ernst van der Pasch

Weg

Na zijn tweede succesvolle soloprogramma ‘Schuren’ komt Van der Pasch nu met de voorstelling ‘Weg’. In den Beginne was er Niets, maar sindsdien zijn er alleen maar Dingen bijgekomen. Veel dingen. Te veel. ‘Weg’ is Minder. Niet minder grappig, niet minder muzikaal, niet minder heftig. Van dit alles alleen maar Meer. In ‘Weg’ worden geen dure special effects gebruikt, er wordt niet gerapt, gebeatboxt of gedanst. Alleen een jongen, een piano, een gitaar, een stem als een huis, verhalen als wijn, inzichten van glas en grappen als mokerslagen.
Ernst debuteerde met een gedeelte uit ‘Zakdoek vol verdriet’ in 1997 op het 11e Groninger Studenten Cabaret Festival. Daar behaalde hij de tweede plaats en de Persoonlijkheidsprijs. In 1998 deed Ernst mee aan het Cameretten festival. Alhoewel hij niet in de finale kwam, was de jury onder de indruk van zijn podiumpersoonlijkheid.

zo 6 apr ’03, 15:00

Irene Maessen, Pierre Mak & het Renoir Ensemble

Arne Werkmans Pocket Opera’s

Irene Maessen – sopraan; Pierre Mak – bariton; Suzanne van Els – altviool; Marriët Landheer – cello; Manja Smits – harp; fluit & viool – n.a.t.k.

Irene Maessen en Pierre Mak zullen in het Beauforthuis de wereldpremière verzorgen van de Pocket Opera’s van componist Arne Werkman. Een pocket opera is een miniatuur opera, met alle ingrediënten van het genre: ouverture, aria’s, recitatieven, etc. De uiterst lichte bezetting van twee zangers en een gering ensemble buiten de souplesse van het genre volledig uit. Zonder grote moeite kan men van de ene naar de andere scène gaan. 
Arne Werkman genoot zijn muzikale opleiding onder andere aan het Conservatorium van Genève en bij Tristan Keuris aan het Utrechts Conservatorium. Zijn stukken worden gespeeld door bekende musici als Emmy Verhey, Quirijn van Regteren Altena en Peter Beijersbergen van Henegouwen.
Zijn Drie Intermezzi werden in 1992 door het Residentie Orkest gespeeld in de Ridderzaal ter ere van Prinsjesdag.
Het Beauforthuis zal onder Arne Werkman kortstondig in een operatheater veranderen!

do 10 apr ’03, 20:15

Dayna Kurtz

 

Zangeres en gitariste Dayna Kurtz tourde de afgelopen tien jaar veel alleen. Maar ook was ze te zien in het voorprogramma van artiesten als Chris Whitly, Richie Havens, B.B. King, Lady Blacksmith Mambozo en vele anderen. In 1997 werd ze verkozen als beste vrouwelijke songwriter van het jaar, door de National Academy of Songwriters en werd ze ontdekt doorhaar huidige uitgever Bug Music ( Johnny Cash, Ryan Adams, Buddy Guy, Los Lobos ).
Dayna Kurtz heeft de stem van een oude jazz-diva en wanneer je daar wat dramatiek à la Tom Waits en Marianne Faithfull aan toevoegt, kom je al aardig in de buurt. Hiernaast is zij een verbluffend goede (akoestisch) gitariste, die een mix van jazz, folk en pop kan spelen, ver boven de kwaliteiten van andere solo-artiesten.

vr 11 apr ’03, 20:15

Mark van de Veerdonk

Hoe ik pudding ruik

Het nieuwe theaterprogramma (zijn 8ste!) van Mark van de Veerdonk heet ‘Hoe Ik Pudding Ruik’. En gaat waarschijnlijk over ‘de man die nooit wat meemaakte’ en over ‘de man die zijn hond Zit noemde’. En trouwens ook over ‘de man die wel verdacht veel last heeft van de stank van aangebrande pudding’. Hoe dan ook, één ding staat vast: de grappen van Van de Veerdonk blijven knots, zijn verhalen knetter en zijn gezicht kukel, met dat vreemde plukje onwaaibaar haar bovenop. Om over zijn neus maar te zwijgen. Kortom, Van de Veerdonk staat voor een avondje ontiegelijk lachen. In 1991 won hij het Leids Cabaretfestival en sindsdien is het balletje gaan rollen. De Brabander brak met zijn vorige programma ‘Knurft’ echt door, vooral in Brabant en Limburg. Met zijn nieuwste voorstelling is hij klaar om ook de rest van Nederland te veroveren.

za 12 apr ’03, 21:00

Jeroen van Vliet Trio

Saturday Night Fever

Jeroen van Vliet – piano; Dré Pallemaerts – drums; Frans van der Hoeven – bas

Onlangs bracht Jeroen van Vliet zijn nieuwe album Red Sun, uit. Net als zijn vorige plaat Who’s afraid opgenomen in de prestigieuze Rainbow Studios in Oslo, waar grootheden als Keith Jarret, Paul Bley en Jan Garbarek acte de présence gaven. Het trio Pallemaerts/ Van der Hoeven/Van Vliet zet een set neer die als perfecte basis dient voor de impressionistische improvisaties en composities. Een adembenemende performance.

zo 13 apr ’03, 15:00

Armando en het Armando Quartet

Armando leest en speelt

Armando – viool en verteller; Marike Verheul – viool; Ruud Ouwehand – bas; Peter Niewerf en Pieter Voet

In het programma ‘Armando leest en speelt’ wisselen tekst en muziek elkaar af. Armando vertelt sprookjes, voert u mee in zijn wonderlijke erudiete gedachten, over de natuur, Berlijn en zijn bokscarrière. Het Armando Quartet brengt muziek ten gehore variërend van opzwepende zigeunermuziek met jazzachtige elementen tot gangbare dansnummers en evergreens uit de periode tussen de beide wereldoorlogen. Schitterend van toon, aards en wars van moeilijkdoenerij. 
Armando (Amsterdam 1929) is een nationaal en internationaal bekend en gewaardeerd kunstenaar. Zijn werk omvat grote en monumentale schilderijen en sculpturen , gevoelige tekeningen en poëtische grafiek. Ook is hij bekend als violist en schrijver van proza en poëzie. Het werk van Armando vindt zijn oorsprong in de Tweede Wereldoorlog. Hier ligt de basis van zijn kunstenaarschap. Armando bracht de oorlog door nabij het ´Kamp Amersfoort´. Als jongen zag hij de hei en de bossen vaak veranderen. Er kwam een hek en prikkeldraad en hij zag de gevangen komen en gaan en sloeg de bezetter gade. Sindsdien is Armando een beschouwer gebleven.
Hij ontving een Edison, de Herman Gorterprijs, de F. Bordewijkprijs en de Multatuliprijs. Grote bekendheid kreeg hij door zijn deelname aan het televisie- en theaterprogramma Heerenleed.

za 19 apr ’03, 20:15

Peter Krijger’s Hypnose Experience

 

De Hypnose Experience is een avondvullende voorstelling, waarin meesterhypnotiseur Peter Krijger op vermakelijke wijze de wonderbaarlijke kracht van suggestie demonstreert.
In deze ‘cursus toveren voor volwassenen’ laten vrijwilligers uit het publiek de verrassendste kanten van zichzelf zien, maar tegelijk komen ze op het spoor van hun ware talenten. Het is deze combinatie van amusement, integriteit en persoonlijke ontwikkeling die de Hypnose Experience uniek maakt in de historie van de hypnose.
Beleef het mee, als deelnemer of als toeschouwer.

ma 21 apr ’03, 14:00

boswandeling & concert

Romantische Stücke

Gina McCormack – viool; Stefan Hofkes – piano

Op veler verzoek organiseren wij weer een boswandeling met concert. Om 12 uur neemt de boswachter u mee naar de mooiste plekjes in het Austerlitze bos, aan de hand van het thema kabouters.
Om 14 uur geven Gina en Stefan een romantisch concert.
Gina McCormack, een van Engelands meest toonaangevende jonge violisten, maakt haar Nederlandse debuut op 2e paasdag in het Beauforthuis. Gina McCormack studeerde aan de Guildhall School of Music and Drama bij Gyorgy Pauk en had lessen van Sander Vegh en Dorothy Delay. Ze won belangrijke prijzen als de Royal Overseas League en de Young International Artists Competition (waar ze inmiddels zelf jurylid is). Gina vroeg Stefan Hofkes of hij haar in Nederland wilde introduceren en natuurlijk bracht hij haar mee naar het Beauforthuis. In Engeland treedt ze op met vooraanstaande orkesten en maakt tournees over de hele wereld. Op het programma voor het Beauforthuis staat Brahms’ tweede vioolsonate en Dvorak’s verleidelijke Romantische Stücke.

vr 25 apr ’03, 20:15

Ronald Brautigam

Forte piano

Fantasie für Klavier ‘Grazer Fantasie’ (1818) – Franz Schubert; Beethoven

Ronald Brautigam (1954) studeerde in Amsterdam bij Jan Wijn, in Londen bij John Bingham en in de Verenigde Staten bij Rudolf Serkin. In 1984 ontving hij de Nederlandse Muziekprijs. Sindsdien treedt hij overal ter wereld op met orkesten als het Koninklijk Concertgebouw Orkest, Orchestre National de France, Houston Symphony Orchestra, en met dirigenten als Ricardo Chailly, Bernard Haitink, Charles Dutoit, Simon Rattle en Ivan Fisher.
Hij heeft een grote passie ontwikkeld voor de fortepiano, hetgeen o.m. resulteerde in 10 cd’s met sonates en variaties van Mozart. Inmiddels is hij begonnen aan een groot Haydn-project dat 26 cd’s zal gaan tellen. Met het Koninklijk Concertgebouworkest en Ricardo Chailly nam hij voor Decca pianoconcerten van Sjostakovitsj, Hindemith en Frank Martin op.
Ronald Brautigam vormt al ruim 12 jaar een duo met Isabelle van Keulen, met wie hij over de hele wereld optreedt en 7 cd´s heeft gemaakt.

za 26 apr ’03, 21:00

Trio Thijsen/Reich/Van Huffelen

Saturday Night Fever

Jeroen Thijsen – piano; Jochen Maria Reich – drums; Daniël van Huffelen – contrabas

Dit jazztrio, dat elkaar trof op het Utrechts conservatorium, koos ervoor de drie verschillende instrumenten als gelijkwaardige stemmen binnen een muzikaal concept ten gehore te brengen. Lessen van Bert van den Brink, optredens in het voorprogramma van Thijs van Leer en een sessie met Hans Dulfer vormen de belangrijkste muzikale wapenfeiten van het trio.
En hoewel ook bewerkte jazzstandards te horen zullen zijn, nemen de sterke eigen composities een belangrijke plaats in hun nieuwe programma in. Komt deze jeugdige hemelbestormers aanschouwen!

zo 27 apr ’03, 15:00

Henning Kvitnes

Scandicana

Henning Kvitnes – zang en gitaar

Een veelbelovende voetbalcarrière smolt als sneeuw voor de zon toen de Noorse singer/songwriter Henning Kvitnes ontdekte dat serenades en snelle Amerikaanse auto’s zijn populariteit onder de meisjes in zijn geboortedorp vergrootten. Henning heeft er inmiddels een carrière van ruim twintig jaar op zitten waarin hij veertien platen uitbracht en in verschillende bands speelde.
Het platteland van Noorwegen inspireerde hem tot het schrijven van tijdloze ballades over het opgroeien in een kleine stad zoals we dat ook van Springsteen en Tom Petty kennen. In 1987 formeerde hij zijn huidige band Little Eden, waarmee hij sindsdien optrad en een aantal platen opnam. Daarnaast deed hij ook een aantal solo- projecten. Op zijn laatste twee platen, Heartland en Scandicana, toont Henning zich een volwaardig verhalenverteller met anekdotes uit zijn eigen ‘Heartland’.
Henning Kvitness is door Iain Matthews geïntroduceerd bij het Beauforthuis.

vr 2 mei ’03, 20:15

Maarten Van Roozendaal & Egon Kracht

Tijdelijk tekort aan chronisch geluk

regie: Eva Bauknecht

Na de overweldigende belangstelling eerder dit seizoen heeft Maarten ermee ingestemd om nogmaals het Beauforthuis aan te doen. Was hij begin oktober nog met een van de eerste try-outs van zijn nieuwe programma in het Beauforthuis, inmiddels is het programma vervolmaakt en keert hij terug om u het eindresultaat te laten horen. Zijn teksten bevatten weer alle thema’s die ons moderne leven in al zijn grootsheid zo lachwekkend en zo interessant maken.
Maarten en zijn bassist Egon Kracht wonnen in 2000 de Annie M. G. Schmidtprijs voor het nummer Red mij niet.

za 10 mei ’03, 21:00

Tribute to Miles – Michael Varekamp & Jarmo Hoogendijk

Saturday Night Fever

Michael Varekamp – trompet; Jarmo Hoogendijk – trompet; Ben van den Dungen – tenorsaxofoon; Ed Verhoef – gitaar; Erik Hoeke – drums; Jeroen Vierdag – bas

Trompettist Miles Davis was een muzikaal genie dat zijn weerga niet kent in de muziekgeschiedenis. De flamboyante trompettist smolt mensen, gevoelens en stijlen tot een kokend geheel waardoor telkens nieuwe wegen open leken te liggen, hetgeen zich uitte in legendarische albums als ‘Kind of Blue’, ‘Sketches of Spain’, ‘Bitches Brew’ en later ‘Tutu’ en ‘Doo Bop’. Als eerste musicus maakte Miles de link tussen jazz en hippe dance beats. In ‘Tribute to Miles’ herleeft deze revolutionaire muziek, en worden nummers uit diverse periodes uit het leven van Miles Davis ‘gelinkt’ aan de dance. Dit gebeurt volgens de vuistregels van Miles; vol passie en muzikaal uitdagend!

zo 11 mei ’03, 15:00

Beckman Jazzy Blues Band

 

De Beckman Jazzy Blues Band is een 7-mans amateurband, die bestaat uit de leden Adriaan Bekman op saxofoon, Lex van Brenk op drums, Frans Broekhuizen op gitaar, Wim Gerrits op trompet, Pico Kropff op gitaar, Sido van der Meulen op elektrische piano en Jaap van Rijswijk op basgitaar. De band speelt eigen composities o.a. van Adriaan Bekman en enkele bluesstandaards die ook in het jazzcircuit gespeeld worden zoals Miles Davis.

do 15 mei ’03, 20:15

Do / Herman Pouderoyen

Los! / Muziek voor naakte vrouwen

Do (Dorien Wiersma) was al vele malen te zien als de met gitaar getooide helft van het duo De Doos. Toen vond ze het tijd voor een nieuwe stap in haar carrière en nu debuteert ze met haar soloprogramma Los. Een muzikaal cabaretprogramma waarin zij zingt ‘over haar leven en dat van u.’ Do slaat zich door het leven met een dosis scherpe humor en brengt een sterke, persoonlijke voorstelling voort. In 2003 zat Dorine in de finale van het Leids Cabaret Festival.

Herman Pouderoyen is vanaf jonge leeftijd werkzaam als zanger/gitarist. Hij speelde met Hans Visser en Flairck.
Nu maakt Herman, begeleid door accordeon-virtuoos Onno Kuipers, de nederlandse theaters onveilig met een vernieuwd en op z’n zachtst gezegd controversieel programma: Muziek voor naakte vrouwen. In zijn liedjes veegt hij de vleoer aan met de moderne normen en waarden, de vrijblijvendheid waarmee mensen met elkaar omgaan, terwijl iedereen toch zo wanhopig op zoek is naar een gelijkgestemde ziel.

vr 16 mei ’03, 20:15

Do / Herman Pouderoyen

Los! / Muziek voor naakte vrouwen

Do (Dorien Wiersma) was al vele malen te zien als de met gitaar getooide helft van het duo De Doos. Toen vond ze het tijd voor een nieuwe stap in haar carrière en nu debuteert ze met haar soloprogramma Los. Een muzikaal cabaretprogramma waarin zij zingt ‘over haar leven en dat van u.’ Do slaat zich door het leven met een dosis scherpe humor en brengt een sterke, persoonlijke voorstelling voort. In 2003 zat Dorine in de finale van het Leids Cabaret Festival.

Herman Pouderoyen is vanaf jonge leeftijd werkzaam als zanger/gitarist. Hij speelde met Hans Visser en Flairck.
Nu maakt Herman, begeleid door accordeon-virtuoos Onno Kuipers, de nederlandse theaters onveilig met een vernieuwd en op z’n zachtst gezegd controversieel programma: Muziek voor naakte vrouwen. In zijn liedjes veegt hij de vleoer aan met de moderne normen en waarden, de vrijblijvendheid waarmee mensen met elkaar omgaan, terwijl iedereen toch zo wanhopig op zoek is naar een gelijkgestemde ziel.

za 17 mei ’03, 21:00

Bert van den Brink (piano) en Heleen van den Hombergh

Saturday Night Fever

Heleen van den Hombergh stapte nog maar kort geleden de professionele jazzscene in, hand in hand met geweldig pianist Bert van den Brink, die haar stem hoorde en sprak van ‘liefde op het eerste gehoor’ en ‘pure schoonheid zonder maniertjes – wat een genot!’ Heleen bracht haar debuut cd Heard in the scene uit in maart 2002 (Munich Records) en werd daarop uitgenodigd op het North Sea Jazz Festival. Haar kwartet kreeg een staande ovatie.
Nederland kan trots zijn op deze jazz-zangeres. Zij zingt jazz- en popliedjes met haar warme soulstem en laat de wereld zien dat ze een natuurtalent is.

za 24 mei ’03, 21:00

Floris

Saturday Night Fever

Floris Klinkert – samples, toetsen, zang; David de Marez Oyens – contrabas; Dedre Twiss – zang; Jaco Benckhuijsen – Fender Rhodes piano; Marnix Stassen – percussie; Milan Bonger – altsaxofoon; Stef van Es – gitaar; Taco Gorter – drums

Danceritmes, seventies funk, alternatieve pop, jazz, oude krakende pianosamples, analoge synthesizers en live instrumenten: dat is Floris. Al in zijn tienerjaren bracht Floris een groot aantal tracks uit die in het clubcircuit enthousiast werden ontvangen.
Floris is vooral gevormd door Curtis Mayfield, Miles Davis en Jeff Buckley, maar ook door modernere artiesten als Massive Attack, Radiohead en Björk. Samen met onder andere Sarah Bettens (k’s Choice), Benjamin Herman en Egon Kracht werkte Floris aan zijn debuutalbum. Warme jazzy samples worden gecombineerd met experimentele drums. De vocalen worden aangevuld door funk, pop en verrassende intermezzo’s.
Omdat hij geen knoppendraai-act wil zijn, heeft Floris een zevenkoppige band om zich heen verzameld. In de zomer van 2001 maakten zij grote indruk op Dance Valley, het Amsterdamse Seven Bridges Festival en het World Port Jazz Festival.

zo 25 mei ’03, 15:00

The Gents

Generations

dirigent – Pieter Dijkstra

Reeds enkele weken na de oprichting in 1999 wonnen The Gents het Nationaal Korenfestival met het hoogste aantal punten ooit behaald. Generations is hun nieuwe programma waarin een combinatie van puur klassieke muziek en hedendaagse songs op indrukwekkende vocale wijze ten gehore wordt gebracht. Met verschillende stemcombinaties ontstaat een optimale klankmenging voor hun repertoire. Middeleeuwse chansons, swingende ballades en spirituals vormen hierbij de leidraad, die zowel bij jong als oud aanslaan.

do 29 mei ’03, 15:00

Accordéon Mélancolique

Tussen taart, thee & toets

Dit Driebergse accordeonduo bestaat uit het echtpaar Jean-Pierre Guiran en Cherie de Boer. Een verrassende muzikale, culinaire, theatrale en dichterlijke zwerftocht rond Accordéon Mélancolique, met gastartiesten: Nick Mcguire op bas, John Ligthart op gitaar, zang en acteergroep ‘Par Bleu’, Thea van der Meer op gitaar, Anton Aukes op snaredrums onder leiding van Chantal en Murielle.
De muziek is passioneel en romantisch en afwisselend krijg je bekende nummers te horen in gedurfde arrangementen, maar ook onbekend werk pronkt fier.

do 29 mei ’03, 21:00

Music: World Series

 

Hoe klinkt een saxofoonsolo begeleid door een Indiase tabla? Antilliaanse percussie, Marokkaanse luit en Roemeense zigeunermelodieën?
Om op deze vragen een antwoord te vinden organiseert de Music: World Series ontmoetingen tussen muzikanten uit verschillende tradities. De belangrijkste bindende factor is het improvisatievermogen van de artiesten.
Dit keer komt slagwerker/componist Michael Baird optreden. Zijn eerste muziek was Afrikaanse muziek uit zijn geboorteland Zambia. De vitaliteit, kracht en bezieling die hieruit spraken legden de basis voor zijn muzikale ontwikkeling.
Sindsdien heeft hij een indrukwekkende zoektocht ondernomen naar “eigen” muziek, waarbij hij zich niet bekommert om scheidslijnen tussen diverse genres. Voor dit concert heeft hij muziekanten bijeengehaald die net zo graag als hij zelf grenzen overschrijden: naast Ousmane en Hans, nu voor het eerst op de Utrechtse jazz-podia meesterdrummer uit de Ewe-traditie Kofi Ayifor en snarenspecialist Zoumana Diarra.
Gezamenlijk komen ze tot een mix van elementen uit verschillende Afrikaanse tradities, jazz, pop en experimentele muziek, waarbij spetterende percussie wordt afgewisseld met contemplatieve delen.

ma 9 jun ’03, 12:00

European Jazz Trio

 

Marc van Roon – piano; Roy Dackus – drums; Frans van der Hoeven – bass 

Op tweede pinksterdag om 12.00 uur organiseert het European Jazz Trio een gratis concert in het Beauforthuis.
Het trio wil voorafgaand aan hun tournee door Japan graag nog een keer in Nederland optreden en heeft hiervoor het Beauforthuis uitgekozen, de plek waar zij ruim twee jaar geleden met veel plezier en enthousiasme tijdens een “boswandeling met concert” speelden.
De drie geweldige musici (Marc van Roon, Roy Dackus en Frans van der Hoeven) speelden met de grote der aarden in binnen- en buitenland en zijn als trio zeer populair in m.n. Japan.
Het repertoire dat zij zullen brengen bestaat uit lichte jazz, pop en klassieke muziek. Van Beatles tot Bach, zeg maar.

zo 15 jun ’03, 15:00

Zoroaster

Liefde & Dood

Herman Draaisma – directie; Caroline Erkelens – sopraan

Zoroaster is een orkest bestaande uit studenten en net afgestudeerden van de Universiteit Utrecht. Zij zullen vier stukken spelen met als thema liefde en dood. 
De liefde komt tot uitdrukking in de Sept Ballades d’Amour van Guillaume de Machaut, een laat-middeleeuwse dichter en componist. Deze ballades zijn door Peter Jan Wagemans bewerkt voor een strijkorkest.
In de Musique Funèbre van Witold Lutoslawski komt het thema de dood tot uiting.
De beide andere stukken tonen hoe dicht liefde en dood bij elkaar liggen. Miroir de Peine vertelt hoe Maria het lijden van Jezus van dichtbij ervaart. Peteris Vasks schreef zijn Stimmen over de onafhankelijkheidsstrijd van de Baltische staten en de liefde die de inwoners koesteren voor hun vaderland.

zo 15 jun ’03, 19:00

Orkest Düvö

Hongaarse volksmuziek

Het Orkest Düvö o.l.v. Dénes Hrúz is afkomstig uit de Hongaarse stad Salgótaján en laat ons kennis maken met de enorme muzikale rijkdom van vele dorpen uit het grondgebied van het voormalig Groot – Hongarije: van Vojvodina in Servië tot Palóc in Slowakije; van Slavonië in Kroatië tot Transsylvanië in Roemenië.
Het uitgebreide repertoire is te danken aan jarenlang wetenschappelijk onderzoekswerk op het platteland van Hongarije, Slowakije en Roemenië. De 5 orkestleden van Düvö spelen al meer dan 20 jaar samen. In Hongarije zijn ze uitgeroepen als beste orkest op het gebied van traditionele Hongaarse volksmuziek. Ze spelen op de volgende instrumenten: cymbaal, bas, 1e viool, 2e viool, fluit, draailier en doedelzak. Het orkest heeft al heel wat prijzen gewonnen op volksmuziekfestivals en tijdens dit concert kunt u kennis maken met de traditionele volksmuziek.

di 29 jul ’03, 00:00

OPERA!

Le nozze di Figaro

zie de speciale website voor het festival

za 9 aug ’03, 20:15

Cabaret cocktail

benefietoptreden voor de verbouwing van het Beauforthuis

Op 9 en 16 augustus treden jonge cabaretiers op voor de verbouwing van het Beauforthuis.

Wat zit er op deze zomeravonden in de cocktail?
Beide avonden zullen vier cabaretiers aan u voorgesteld worden in een twee uur durend programma. Wie het precies zijn, blijft tot op de avond zelf voor het publiek een geheim. Twee van hen hebben net een prijs gewonnen op een groot festival, respectievelijk het Amsterdams Kleinkunst Festival (de publieksprijs) en het Gronings Studentencabaretfestival. De overige zijn afkomstig van de Koningstheater-akademie in Den Bosch, hét opleidings-instituut voor succesvolle cabaretiers.
Uw gastheer op beide avonden is Dennis Struis.

Omdat het hier een benefiet voor de verbouwing van het Beauforthuis betreft, zal de hele avond gedragen worden door het enthousiasme van vrijwilligers. De artiesten treden voor niets op, het personeel werkt vrijwillig en ook de technici laten hun hart spreken.
Uw biertje zal getapt worden door onze voorzitter Rob, met wie u in het interview nader kennis kunt maken. Hij heeft naar eigen zeggen ‘veel verstand van cocktails’. Ook de baromzet komt ten goede aan de verbouwing.

Het initiatief tot de cabaret-cocktail komt van onze lokale held Dennis Struis. Dennis heeft een aantal medestudenten bereid gevonden hem te steunen in deze ludieke actie.
Tijdens zijn studie heeft hij ruim twee jaar gewerkt in het Beauforthuis. Zijn liefde voor cabaret bracht Dennis bij het Beauforthuis, omdat hij zijn bijbaantje hier kon combineren met het bekijken van voorstellingen. En altijd werd hem gevraagd: ‘Dennis, wanneer kom je nu eens bij óns optreden?’
Op 18-jarige leeftijd werd Dennis aangenomen aan de Cabaret Academie te Rotterdam onder leiding van Bert Klunder. Inmiddels zit hij in het derde jaar van zijn opleiding aan de Koningstheater-akademie in Den Bosch. 

Voor maar tien euro kunt u dit festijn bijwonen, en tevens uw hart laten spreken ten gunste van het Beauforthuis. Het worden twee spetterende avonden, met voor elk wat wils. Talentvolle cabaretiers die net een festival hebben gewonnen of op het punt staan dat te doen. Namen die u binnenkort in menig ander programmaboekje tegen gaat komen. Beide voostelling wordt er door verschillende cabaretiers gespeeld.

za 16 aug ’03, 20:15

Cabaret cocktail

benefietoptreden voor de verbouwing van het Beauforthuis

Op 9 en 16 augustus treden jonge cabaretiers op voor de verbouwing van het Beauforthuis.

Wat zit er op deze zomeravonden in de cocktail?
Beide avonden zullen vier cabaretiers aan u voorgesteld worden in een twee uur durend programma. Wie het precies zijn, blijft tot op de avond zelf voor het publiek een geheim. Twee van hen hebben net een prijs gewonnen op een groot festival, respectievelijk het Amsterdams Kleinkunst Festival (de publieksprijs) en het Gronings Studentencabaretfestival. De overige zijn afkomstig van de Koningstheater-akademie in Den Bosch, hét opleidings-instituut voor succesvolle cabaretiers.
Uw gastheer op beide avonden is Dennis Struis.

Omdat het hier een benefiet voor de verbouwing van het Beauforthuis betreft, zal de hele avond gedragen worden door het enthousiasme van vrijwilligers. De artiesten treden voor niets op, het personeel werkt vrijwillig en ook de technici laten hun hart spreken.
Uw biertje zal getapt worden door onze voorzitter Rob, met wie u in het interview nader kennis kunt maken. Hij heeft naar eigen zeggen ‘veel verstand van cocktails’. Ook de baromzet komt ten goede aan de verbouwing.

Het initiatief tot de cabaret-cocktail komt van onze lokale held Dennis Struis. Dennis heeft een aantal medestudenten bereid gevonden hem te steunen in deze ludieke actie.
Tijdens zijn studie heeft hij ruim twee jaar gewerkt in het Beauforthuis. Zijn liefde voor cabaret bracht Dennis bij het Beauforthuis, omdat hij zijn bijbaantje hier kon combineren met het bekijken van voorstellingen. En altijd werd hem gevraagd: ‘Dennis, wanneer kom je nu eens bij óns optreden?’
Op 18-jarige leeftijd werd Dennis aangenomen aan de Cabaret Academie te Rotterdam onder leiding van Bert Klunder. Inmiddels zit hij in het derde jaar van zijn opleiding aan de Koningstheater-akademie in Den Bosch. 

Voor maar tien euro kunt u dit festijn bijwonen, en tevens uw hart laten spreken ten gunste van het Beauforthuis. Het worden twee spetterende avonden, met voor elk wat wils. Talentvolle cabaretiers die net een festival hebben gewonnen of op het punt staan dat te doen. Namen die u binnenkort in menig ander programmaboekje tegen gaat komen. Beide voostelling wordt er door verschillende cabaretiers gespeeld.

zo 14 sep ’03, 15:00

Trio Töykeät

‘The coolest jazz comes from the north!’

Liro Rantala – piano & compositie; Eerik Siikasaari – bas; Rami Eskelinen – drums

Vanmiddag komt het vermaarde Finse jazztrio Töykeät in het Beauforthuis spelen. Al vijftien jaar lang een grote internationale naam, door nagenoeg alle toonaangevende critici geprezen. Vandaag de dag heeft de groep vier zeer gewaardeerde platen op haar naam staan en meer dan 1200 concerten op elk continent. 
De muziek van Töykeät (‘onbeschoft zooitje’) was reeds eerder in het Beauforthuis te beluisteren, en ook nog op North Sea Jazz 2001,waar de zaal propvol was en het publiek uitgelaten reageerde.
Pianist/componist Liro Rantala houdt er een zeer uniek geluid op na. Sinds begin jaren ’90 heeft de ‘extra-ordinaire’ Rantala een duidelijk eigen compositiestijl ontwikkeld, waarbij jazz, klassiek en melancholieke Finse folksongs tot een zeer prettig geheel gesmeed worden, gekruid met de nodige brutaliteit.

za 27 sep ’03, 20:15

Bettie Serveert

Log22 (semi-akoestisch)

Carol van Dijk – zang en gitaar; Peter Visser – gitaar; Herman Bunskoeke – bas; Reinier Veldman – drums

Wat is de levenscyclus van de gemiddelde band? Snel een paar hits scoren en vervolgens als voetnoot in de pop-encyclopedie belanden? Bettie Serveert pakt het gedegener aan. Al geruime tijd werken ze aan een breed en alom gerespecteerd repertoire. Ook de nieuwe cd Log22, hun vijfde plaat in een ruim tienjarig bestaan, is door de internationale pers lovend ontvangen. 
Ontstaan in de Nederlandse underground, braken ze met hun debuutalbum Palomine in de VS al snel door. Men vergeleek de band wel met Crazy Horse & Neil Young, Buffalo Tom en vooral Velvet Underground. En met de unieke en doordringende stem van Carol van Dijk wisten ze aldaar een vaste schare publiek aan zich te binden.
Van Dijk omschreef de muziek van de Betties ooit zelf als ‘Bettie stands for songs. Heavy, sweet, melancholic and melodic, at times a bit noisy, sometimes sloppy, but never callous (ongevoelig).’ En: ‘It’s not always easy to explain a song. Some of them are like dreams. And when you dream, you make up your own language and symbols.
De Velvet Underground bereikte geen massapubliek, maar ze waren wel heel belangrijk voor de ontwikkeling van de popmuziek, omdat iedereen die hen had horen spelen, onmiddellijk zélf een band wilde beginnen. Een omschrijving die ook heel goed van toepassing kan zijn op Bettie Serveert.
Op weg naar iets meer dan een voetnoot in de moderne muziekgeschiedenis.

do 2 okt ’03, 20:15

Schoon aan de haak

Puur natuur

Nicky ten Bosch, José Pouwels, Kim Scheerder, Litty van der Wal Vier klinkende stemmen, een piano, een cello een saxofoon, een accordeon met een gitaar, aangevuld met levendig geklets en een niet te stuiten pontificaliteit. In Puur natuur duiken vier kloeke dames in de oorsprong van alle levenskracht en verdiepen zij zich in het ongekunstelde.
Wat is echt? En hoe ziet dat er dan uit? En hoe oorspronkelijk is iets, als je er met de loep bovenop gaat staan? En valt pure natuur eigenlijk wel te bewonderen, als er geen paden zijn aangelegd? Puur natuur lijkt weliswaar onbespoten en biologisch verantwoord, maar kan dus ook vreselijk giftig zijn, aldus de vier dames.

zo 5 okt ’03, 15:00

Iain Matthews & Beat’s Working

singer/songwriter

Iain Matthews – zang en gitaar; Ad Vanderveen – gitaar; Eric Coenen – bas

Wanneer men praat over ‘muzieklegenden’ meet men dit meestal aan het aantal jaren dat een artiest meeloopt óf aan de kwaliteit van zijn muziek. Toch zijn er een aantal die aan beide categorieën voldoen. Eén van deze artiesten is Iain Matthews. Hij is al sinds de jaren zeventig actief in de muziek als singer-songwriter en speelde in de bands Pyramid, Fairport Convention, Matthews’ Southern Comfort en Plainsong, maar wordt vooral gewaardeerd om zijn solowerk.
Na de succesvolle Anthology–tour langs de Nederlandse theaters vorig jaar, komt hij dit seizoen terug met zijn band Beat’s Working waarmee hij het publiek zal intrigeren met zijn muziek.

zo 5 okt ’03, 21:00

Cuba meets Gnawa

Music: World series

Alberto ‘Molote’ Muñoz – compositie, trombone, rap, vocals; Eduardo Alfonso Herrera – zang; Bismark Castillo Despaigne – zang; Karim Echaibi – sentir, ud; Samir Khelifi – percussie, bas; Abdulfetah ‘Bahia’ Dikri – qraqa’s, gnawa-zang

Een concert met muzikanten uit Cuba en Marokko waarin verschillende culturen tot één muzikale extase versmelten. Voor deze bijzondere muzikale ontmoeting heeft Alberto ‘Molote’ Muñoz composities geschreven met ruimte voor Afro-Cubaanse improvisaties op een achtergrond van Marokkaanse gnawa koorzang begeleid door percussie en bas. De trance ceremonieën van de gnawa met hun hypnotiserende ritmes en koorzang hebben een helende functie. Voor de Afro-Cubaanse vocale improvisaties wordt behalve Spaans ook het Yoruba gebruikt, de taal voor Cubaanse religieuze bezweringen. Hierbij komen nog de jazzimprovisaties op trombone en de latin rap van Muñoz die hij combineert met traditionele elementen.

za 11 okt ’03, 20:15

Boi Akih

Monica Akihari, Ernst Reijseger e.a.

Monica Akihary – zang; Niels Brouwer – gitaar; Sandip Bhattacharya – tabla en div. andere instrumenten; Ernst Reijseger – cello

India, Afrika en de Molukken gecombineerd met jazz en de weergaloze stem van Monica Akihary, en duivelskunstenaar Ernst Reijseger op cello. De meeste liedjes zijn geschreven in de Molukse taal van Monica’s voorouders, een taal waarvan wetenschappers reeds veronderstelden dat het een ‘dode taal’ was.
Niemand minder dan Ravi Shankar was de leermeester van Sandip Bhattacharya. Met zijn klassieke Indiase muziek als basis, bespeelt Sandip de tabla, balafon en frame-drum.
Ernst Reijsiger is zo’n veelbeschreven jazzmusicus, met op zijn conto de Boy Edgar Prijs en de Bird Award, dat we ervan uit mogen gaan dat Boi Akih voldoende muzikale noten op haar zang heeft.
De nieuwe cd Uwa i lete waelo staat bol van composities die uitgaan van een verweving van jazz en geïmproviseerde muziek. De pers schreef over Boi Akih: ‘Live is Akihary even innemend als uitbundig…, haar vocale fluisteringen zijn subtiel en ze swingt op heupwiegende Braziliaanse wijze‘ (Carp) en ‘meeslepend melodieus‘ (Rotterdams Dagblad).

do 16 okt ’03, 21:30

Corneille Roelofs Trio

TROS Sesjun

Glenn Corneille – piano; Werner Lauscher – bas; Geert Roelofs – drums

De multi-getalenteerde musicus Glenn Corneille vormt met zijn oude medestudent (Conservatorium Maastricht) Roelofs en contrabassist Lauscher een ijzersterk trio. Het Corneille Roelofs Trio slaagt er in iets toe te voegen aan de lange traditie van het pianotrio, zonder te vervallen in oeverloos geëxperimenteer. Piano en drums vinden elkaar intuïtief, vullen elkaar aan dagen elkaar uit.
De twee Limburgers spelen al jaren samen en ‘lijken wel met elkaar vergroeid tot een vierarmig muziekdier’ (NRC). De sobere bas van Lauscher is het rustgevende anker. Glenn Corneille werd op de ‘Dutch Jazz Competition’ 2000 tot beste solist uitgeroepen.
In 2001 maakte het trio zijn succesvolle debuut op North Sea Jazz.

vr 17 okt ’03, 20:15

Jetty Mathurin

Dichterbij (try-out)

Jetty Mathurins nieuwe voorstelling heet Dichterbij. Wat zou ze daar nu mee bedoelen? Haalt ze het publiek soms nóg dichterbij?
De pers schreef reeds over haar dat ‘zij de kunst verstaat een zaal als een huiskamer vol neefjes en nichtjes te beschouwen’. Meer licht in de zaal omdat ze graag naar het publiek toegaat. Komt ze dan bij ons zitten? Dicht ze erbij?
Jetty plaagt, in laconieke observaties die veel te danken hebben aan het feest der herkenning, voortdurend naar twee kanten. Er worden onbekommerd grappen gemaakt over zowel zwarte mensen als witte mensen…‘ (NRC Handelsblad)
De witten in het publiek zullen zich zeker niet buitengesloten voelen. Daarvoor is Mathurin veel te slim en zijn de thema’s te universeel…‘ (de Volkskrant)

Dichterbij
Deze uitgestoken hand komt recht uit mijn hart, recht als de pen die mijn tekens tekent.
Getekend in helder water, dat mij reinigt in een herfstregen.
Met jullie erbij, een juni zegen, dichterbij.
Jullie en de dichter in mij staan mij bij, als in Gunsi, Paramaribo en Cuijk.
Vrij, Voel ik vanuit mijn buik.
De woorden die ik schrijf met mijn hand, 
dicht ik erbij…

zo 19 okt ’03, 15:00

Maria Martinova

pianorecital

werken van o.m. Ravel

Dwarrelende wolken splijten bij vlagen en laten de blik vrij voor walsende paren: men onderscheidt een reusachtige zaal bevolkt door een ronddraaiende menigte. Het toneel wordt allengs helderder, het licht der lusters beschijnt een keizerlijk hof omstreeks 1855.‘ Aldus luidt het bijschrift van Ravel in de partituur van La Valse.
Echter, hadden wij niet liever gezien dat Ravel helemaal geen tijd genoemd had? Doet het geen onrecht aan het tijdloze karakter van La Valse? 
Deze en andere bekende en minder bekende werken uit het klassieke pianorepertoire zullen de revue passeren tijdens het recital van Maria Martinova. Beethovens Appassionata, door hemzelf omschreven als ‘zijn beste symfonie’, en Schumanns Kreisleriana, een ode aan zijn goede vriend Chopin.
Daarnaast wordt werk van Gregorio Zanon en Szymanowski ten gehore gebracht.

zo 19 okt ’03, 20:15

Michelle

Lift off

Michelle Courtens – zang; Jurgen Burdorf – gitaar; Sander Geboers – toetsen, Phaedra Kwant – Bas; Haye Jellema – drums

In 2001 behaalde Michelle Courtens (22) met het nummer ‘Out on my own’ de eerste plaats op het Nationaal Songfestival. Met een aantal jonge, getalenteerde andere studenten van het Conservatorium in Amsterdam heeft ze haar eigen band gevormd. De groep speelt eigen werk, gecomponeerd door Michelle en bassiste Phaedra Kwant. De muziek is een combinatie van allerlei stijlen, waarin veel pop- en jazzinvloeden zijn terug te horen.
‘Lift Off’ is een initiatief van ‘De 5e Verdieping’, een collectief van 4 jazz-podia in de provincie Utrecht. Onder de noemer ‘Lift Off’ krijgt jong talent carte blanche voor een serie concerten.

do 23 okt ’03, 21:30

Harmen Fraanje Quartet featuring Nelson Veras – Sonatella

TROS Sesjun

Harmen Fraanje – piano; Nelson Veras – gitaar; Hein van de Geyn – bas; Matthieu Chazarenc – drums

In de zomer van 2002 ontstond dit kwartet toen bassist Hein van de Geyn de overige musici uitnodigde voor een week musiceren. Uit deze ontmoeting groeide een groep met een serie krachtige eenvoudige composities, die heel direct de luisteraar aanspreken. Binnen deze structuur wordt door de artiesten op het podium flink geïmproviseerd, een mooi contrast creërend.
In februari 2003 heeft de groep een cd opgenomen, die op North Sea Jazz is gepresenteerd. 
Harmen Fraanje studeerde piano aan het Tilburgs Conservatorium bij Willem Kuhne en later in Utrecht bij Bert van den Brink. In 2000 is hij summa cum laude afgestudeerd en vertrok naar de VS om bij Clare Fisher te studeren. In 1999 won hij de prijs voor beste musicus van het Breda Jazzfestival. Harmen maakt deel uit van vele groepen, veelal samenwerkend met Eric Vloeimans. Verder speelde hij op jonge leeftijd al met Denise Jannah, Jimmy Haslip, Philip Catharine en vele andere beroemdheden.
Braziliaan Nelson Veras speelde reeds met vele internationale grootheden, met name de Jeunes Lions van Michel Petrucciani. In 1998 was hij een van de winnaars van de VISA-prijs.
Hein van de Geyn behoeft eigenlijk geen introductie. De nestor van het kwartet speelde met de echt groten der aarde, woonde en werkte in de VS en was bij terugkeer in Europa een van de meest gevraagde bassisten. In 1998 ontving hij de Bird Award.
Matthieu Chazarenc, geboren Fransman, studeerde in New York bij John Riley en Kenny Washington. Hij haalde zijn diploma en een eerste prijs aan het Conservatorium van Toulouse en studeerde vervolgens in Parijs bij Daniel Humair. Hij speelde onder anderen met Clare Fisher en Ricardo del Fra.

za 25 okt ’03, 20:15

Kaz Lux, Flavium en Brainbox

 

Een avondvullend programma met legendarische Nederlandse bands. Kaz Lux, de frontman van Flavium en Brainbox, is met zijn oude makkers een reünietoer begonnen. Achtereenvolgens bieden ze u een half uur Kaz Lux solo, gevolgd door volledige optredens van Flavium en Brainbox. 
De stem van Kaz Lux is uit duizenden herkenbaar. Rond de eeuwwisseling werd hij door de muziekjournalisten van OOR, in het kader van veertig jaar rock & roll, uitgeroepen tot de beste zanger van Nederland.
Onlangs verscheen een cd met nieuw studiomateriaal: Dismantled Swan Songs. Tijdens zijn akoestische solo-optreden brengt Kaz Lux een bloemlezing uit zijn veel omvattende repertoire ten gehore.
Flavium staat te boek als één van de toonaangevende Nederlandse bluesformaties. Na een afwezigheid van jaren maakt de band een comeback in haar succesbezetting: Jos Velthuizen (zang en en mondharmonica), Anne-Geert Bonder (gitaar) en Erik Bagchus (bas). Uiteraard zullen de grote hits Nightlife en Nobody knows when you’re down and out niet in het repertoire van deze bluesshow ontbreken.
Brainbox is ook al zo’n legendarische naam uit de Nederlandse popgeschiedenis, en bestaat uit naast Kaz Lux uit Pierre van der Linden (drums), Rudy de Queljoe (gitaar) en John Schuursma (gitaar).

zo 26 okt ’03, 15:00

Trompet, Trompetter, Trompetst! (4+)

Tamar Muziektheater

script: Tom Sijtsma; regie: Eric Vliegenberg; vormgeving: Theo Tienhoven; saxofoon en composities: André Arends; acteurspel: André de Jong; trompet: Anita van Soest

Trompet, Trompetter, Trompetst is een kleine, intieme muziekvoorstelling over Tibbe en Juul. Ze houden zielsveel van elkaar, maar toch hebben ze vaak ruzie. Tibbe houdt van woorden. Hij praat veel en graag. Hij maakt versjes en gedichten voor Juul. Als hij haar een verhaal vertelt, speelt hij alle rollen in zijn eentje. En het mooiste cadeau dat hij voor Juul weet, is een schrift vol zelfgeschreven woorden.
Juul vindt dat allemaal wel leuk, maar ze snapt het niet echt. Wat moet ze met al die woorden? Juul houdt van muziek. Dat Tibbe dat nu niet begrijpt! Misschien als hij een trompet zou hebben. Elk probeert zijn eigen geluk tevergeefs met de ander te delen. Gelukkig is er ook nog broer. Hij snapt Juul, maar begrijpt ook Tibbe. En hij weet dat woorden en muziek samen een lied kunnen vormen.

wo 29 okt ’03, 20:15

Il Soffio

Bas Verheijden, Anita Dam-Stoop, Trio Claudel

Bas Verheijden – piano; Anita Dam-Stoop – dwarsfluit; trio Claudel – harp, fluit, altviool
werken van Schubert, Liszt, Dutilleux, Debussy

Stichting Il Soffio (‘zachte fluisterende wind’) organiseert op kleinschalig niveau concerten in een rustieke omgeving.
De hoofdrol is weggelegd voor de Zeister concertpianist Bas Verheijden. Hij zal deze avond optreden als solist, maar ook samen met Anita Dam-Stoop. Na de pauze kunt u luisteren naar Trio Claudel.

do 30 okt ’03, 21:30

Johan Clement Trio met special guest Joke Bruijs

TROS Sesjun

Johan Clement – piano; Eric Timmermans – bas; Frits Landesbergen – drums; Joke Bruijs – vocals

Het Trio Johan Clement is één van de bekendere professioneel opererende jazztrio’s van Nederland. Clement, pianodocent aan het Conservatorium van Rotterdam, heeft een buitengewoon indrukwekkende staat van dienst en kan tot de top van de Nederlandse jazzscene gerekend worden. Hij werkte samen met ontelbare topmusici zoals Toots Thielemans, Madeline Bell, Dee Daniels en Cecil Payne. 
De grote kracht van het trio is dat het jazzmuziek op topniveau brengt, maar tegelijkertijd ook dat publiek aanspreekt dat niet dagelijks naar jazzmuziek luistert.
De meeste bekendheid heeft het trio gekregen door het vele malen op TV uitgezonden Sesjun-concert met saxofonist Scott Hamilton.

vr 31 okt ’03, 20:15

Water bij de liefde – Marokko

Theatergroep Studio

regie: Chaouki el Ofir; voertaal: Nederlands

De Alhalka is de traditionele Marokkaanse manier van verhalen vertellen, te aanhoren en aanschouwen op alle Marokkaanse marktpleinen. De Lahlaiki, de verhalenverteller, is entertainer, boodschapper en voorlichter in één persoon. Het traditionele spel van verhaal en improvisatie moet hij tot in de finesses beheersen. Taboes worden daarbij doorbroken, grofheid niet geschuwd. Alles is mogelijk, zelfs grappen over seks en religie.
Twee Marokkaanse Lahlaiki’s en twee muzikanten vertellen u het verhaal van een machtig heerser en een edele ruiter, beide onder de indruk van een schone maagd. De heerser stuurt de ruiter naar een ver land om daar water te zoeken, om vervolgens het gerucht te verspreiden dat hij is gesneuveld. Maar de maagd en haar moeder weten beter, en voelen dat hij nog in leven is. Wanneer de dochter dan toch zal gaan trouwen met de dubieuze heerser, verschijnt de ruiter als een verloren zoon inderdaad weer ten tonele. En dan begint het verhaal pas echt – een verhaal met de proporties van een klassieke Griekse tragedie waarbij het vertellen een kunst op zich is. Een verhaal ook waarbij de toehoorder eerbiedig op het puntje van zijn stoel genageld wordt.

zo 2 nov ’03, 15:00

Liselore Gerritsen

De klokken van Kockengen

Bekend van haar samenwerking met Paul van Vliet, Henk van Ulsen en Ramses Shaffy, staat Liselore Gerritsen inmiddels al jaren solistisch op de planken en maakte ze daarnaast naam als schrijfster. Dit najaar komt er een nieuwe cd van haar uit, met zowel bestaand als nieuw werk. In het Beauforthuis komt ze voorlezen uit eigen werk.
Liselore schreef onder andere Het jaar van de Kaapse viool, Het meisje en de dood, Alles op zijn tijd en Oktoberkind. Ze heeft een inspirerende kijk op het leven en haar gevoel voor humor strooit zonnestralen langs de droeve kant van het leven. Ze dicht over alles wat haar bezighoudt, over vriendschap, over haar woonplaats in het typisch Hollandse landschap en de mooie plekjes van Kockengen, Portengen en de Meije, over het wisselen der seizoenen.

Oktoberkind, oktoberkind
omdat jij niet vergeet
De allerlaatste zoete braam
is de eerste die jij eet

Dat is waarom een oktoberkind niet gelooft in laatste dingen
‘t zal een herfstdag als een lentedag bezingen

za 8 nov ’03, 20:15

Philip Catherine & Bert van den Brink

 

Philip Catherine – gitaar; Bert van den Brink – hammondorgel

’s Werelds beste jazzgitarist Philip Catherine komt weer naar het Beauforthuis voor een ongetwijfeld magisch concert met pianist Bert van den Brink op zijn geliefde Hammondorgel. Het repertoire bestaat uit standards gecombineerd met eigen werk.

na afloop unplugged sessies

do 13 nov ’03, 21:30

om Principato & Powerhouse – special guest: Tommy Lepson

TROS Sesjun

Tom Principato – gitaar, vocals; John Perry – bas, vocals; Joe Wells – drums; Tommy Lepson – vocals, keyboards, gitaar Fender Telecaster

Gitarist Principato is een van de toonaangevende bluesmusici uit Washington D.C., U.S.A.
De voormalige frontman van de legendarische Amerikaanse band Powerhouse staat bekend om zijn jankende Texas-style blues, luchtige jazz-nummers en snelle swings. Zijn nummers stonden meerdere malen op de lijst voor een Grammy-nominatie.
Principato speelde met vele grootheden, waaronder Muddy Waters, Stevie Ray Vaughan en Freddie King. 
Speciale gast is Tommy Lepson, een goede soulzanger die werkte met o.a. Captain Beefheart, Righteous Brothers, Chuck Berry en Nils Lofgren.

vr 14 nov ’03, 20:15

Sander de Heer

De Heer is los

Na lange tijd meedobberen in het kielzog van anderen op de zacht kabbelende binnenwateren van het Nederlandse cabaret, plaatst De Heer zijn roeispaan dwars op de stroom en zet hij in zijn eentje koers naar open zee. Zonder veel kennis van zaken, maar met des te meer gevoel voor de dingen, banjert De Heer in deze eenmansrevue op prettig gestoorde wijze door zijn eigen én andermans leven. Het levert een geestelijk variété op dat bol staat van honger naar het leven, dorst naar de liefde en hunkering naar het paradijs. Een pandemonium van weemoed en verlangen.
De Heer is los is vanwege de redeneertrant en het bedenkelijke niveau van de artiest minder geschikt voor kinderen en rechtlijnige christenen.

za 15 nov ’03, 20:15

Fleurine

Fire

Fleurine – zang; Jesse van Ruller – gitaar; Johan Plomp – bas; Sebastiaan Kaptein – drums

Voor haar nieuwe cd Fire maakte Fleurine bewerkingen van de muziek uit haar jeugd, te weten nummers van Bruce Springsteen, Peter Frampton, Nick Drake, Paul Simon en The Pretenders.
Deze jonge Nederlandse vocaliste schrijft veelal eigen teksten op bestaande composities. Fleurine wil graag iets meer doen dan enkel de gangbare paden bewandelen, en zodoende iets toevoegen aan de jazz. Zowel klassiek als eigentijds staat op haar repertoire. Haar debuut Meant to be uit 1996 kreeg een erg goede ontvangst. In 1997 begon een vruchtbare samenwerking met de vermaarde pianist Brad Mehldau. Ze namen de cd Close enough for Love op, die ze vervolgens van Londen tot Sao Paolo en van New York tot Amsterdam ten gehore brachten.
Op haar album Fire heeft Fleurine gekozen voor een samenwerking met Robert Sadin, een producer van grote faam die eerder Herbie Hancocks Gershwin’s World produceerde en samenwerkte met Dee Dee Bridgewater, Milton Nascimento en het New York Philharmonic.
Fleurines performance is het bewijs van de onbegrensde mogelijkheden van jazzmuziek.

do 20 nov ’03, 21:30

Gerard Kleijn Group

TROS Sesjun

Gerard Kleijn – trompet, flugelhorn; David Golek – gitaar; Orjan Graafmans – piano, fender; Paul Berner – bas; Joost Kesselaar – drums

De Nederlandse trompettist Kleijn (1964) speelt jazz met allure. Na internationale furore (tours door de V.S., Mexico en Europa) is hij weer in Nederland te bewonderen met werken van zijn net uitgebrachte cd New World, die lovende kritieken kreeg. 
De hechte band speelt met zichtbare chemie dromerige en swingende jazz met virtuoos-melodieuze soli.
Kleijn was prijswinnaar op het internationale jazz-concours Breda 1998 en speelde met het Dutch Jazzorchestra, Jazzorchestra of the Concertgebouw, het Rosenberg Trio, Mieke Stemerdink e.v.a.

za 22 nov ’03, 20:15

Saskia Laroo & Rapband

 

De Saskia Laroo Band staat voor jazz-dance op niveau, vette grooves en moderne acoustic en chemical beats met geïmproviseerde jazzy solo’s, rap en een supersonische show. De band speelt op de grote festivals van Nederland zoals North Sea Jazz en Jazz Mecca Maastricht, maar toert ook regelmatig in het buitenland, zoals de VS, Zwitserland en Bulgarije. Ook vinden er regelmatig optredens plaats in hippe jongerencentra en undergroundcafés.
Vlak na de opnames van Saskia’s eerste cd getiteld It’s like jazz besloot ze de band op te richten om live nummers van de cd ten gehore te brengen. Daarnaast worden speciaal geselecteerde covers gespeeld. Hardcore hiphop, speed garage house, funk en soul gecombineerd met jungle- en reggae-vibes en blues/rock-ritmes. Ook treden regelmatig rappende gastsolisten op.

zo 23 nov ’03, 15:00

Jut en Jul

Kindervoorstelling, vanaf 4 jaar

Jeugdtheaterwerkplaats Alkmaar: Marjan Geveling, Rob Musters, Susan Beijer Jut en Jul gaat over geluk en ongeluk, gelijk en ongelijk, hoogmoed en nederigheid, vreugde en nijd. 
Jut en Jul is een spel voor één trommel en één klarinet, een spel van een dansje en een gevecht, een spel door Jut en Jul en 
één muzikant.
Een voorstelling met eenvoudige taal, bijzondere vormgeving en verfijnde humor, de muziek is wezenlijk bij elk moment. Een fantasierijke voorstelling waar woorden bijna overbodig zijn.

do 27 nov ’03, 21:30

Ilja Reijngoud Quartet

TROS Sesjun

Ilja Reijngoud – trombone; Martijn van Iterson – gitaar; Marius Beets – bas; Marcel Seriese – drums

Trombonetalent Ilja Reijngoud heeft een nieuw en ongeëvenaard kwartet opgericht waarin hij de trombone een volwaardige rol in de hedendaagse jazz geeft. De louter eigen composities bewegen zich tussen moderne jazz, cooljazz, wereldmuziek en nog niet gehoorde combinaties van stijlen. 
De wisselwerking tussen de musici zorgt voor avontuurlijke spanning en aanstekelijk speelplezier. Ilja is winnaar van de Thelonious Monk Award 2003, de meest prestigieuze jazzprijs ter wereld. 
Mei 2003 is het debuutalbum ‘New Arrival’ van het kwartet uitgekomen.

zo 30 nov ’03, 15:00

Five Easy Pieces

vocaal theater (try-out)

Gwen Maduro, Marijn Brouwers, Roosmarijn Luyten, Maria Noë en Sietske van der Ster

Net afgestudeerd aan de Kleinkunstacademie. Vijf jonge hippe mooie mensen vormen de nieuwe theatergroep Five Easy Pieces. Een verpletterende performance, sterke samenzang en opzwepende muziek zijn de voornaamste troeven van het vijftal.
Fascinatie en irritatie over de oppervlakkige prefabcultuur vormen de rode draad in hun programma. Het vijftal wervelt door het muziekrepertoire van de jaren ’80 en ’90. Bovendien schreef Theo Nijland een aantal nieuwe nummers voor de groep.
Een gelikte voorstelling, teksten met diepgang, kortom, een charmante verleiding waar het plezier van afspat.

do 4 dec ’03, 21:30

Edwin Berg Trio met special guest Jorg Kaaij op alt-sax

TROS Sesjun

Edwin Berg – piano; Eric Surmenian – bas; Steve Altenberg – drums; Jorg Kaaijman – saxen

Pianist Edwin Berg (1972) studeerde zowel jazzpiano als klassiek aan het Utrechts Conservatorium. Hij begeleide zangeres Deborah Carter (97/98) en gooide vele malen hoge ogen op de Europese jazzfestivals. Zijn groep werd in 2002 uitgeroepen tot ‘beste Europese jazzgroep’ tijdens het internationale festival van Granada.
In de pers wordt Berg onder meer geprezen om zijn blazersachtige rechterhandspel.
Bassist Surmeniam en drummer Altenburg zijn meesters op hun instrument.
Kaaij studeerde aan het Amsterdamse Conservatorium en is lid van het Jazz Orchestra of the Concertgebouw.

Hartog en Martini
Wolf Martini – gitaar; Hartog Eysman – vocals
Het Edwin Berg Trio deelt deze avond het podium met zanger Hartog Eijsman en gitarist Wolfgang Martini. Beiden studeerden aan het Hilversums Conservatorium.
Eijsman won in 1996 het American Songbook Concours en werd het jaar daarop tweede op het Nederlands Jazzvocalisten-concours. Hij stond dit jaar op North Sea Jazz met de Flowriders.
Martini werkte met o.a. Benjamin Herman, Saskia Laroo, Rita Reys, Denise Jannah en Deborah Carter. Hartog en Martini brachten in 1998 hun eerste cd uit en waren supporting act voor Ravi Coltrane en het wereldberoemde Amerikaanse duo Tuck & Patti.

za 6 dec ’03, 20:15

Mich en Scène

Micheline van Hautum zingt Jacques Brel

Micheline van Hautum – zang; Frederik Caelen – accordeon; Frank de Kleer – gitaar; Bob Wisselink – contrabas

Ze zingt niet alleen Brel, ze mengt zijn poëzie met de emotionele wals van de duizend bochten die Jacques Brel zo eigen was,‘ jubelde de pers.
Op 9 oktober 2003 is het 25 jaar geleden dat Jacques Brel overleed. Ter nagedachtenis nam Mich en Scène begin september 2002 tijdens twee concerten haar eerste cd op, die als titel meekreeg: Songs of Jacques Brel. Speciale gast op het album (in het duet Marieke) is Bruno, een volle neef van Jacques.
Micheline van Hautem is getogen Gentse maar woont nu in New York, vertolkte filmsongs en acteerde in een aantal films waaronder Crazy Love en The Concierge. Haar originele Franse song Deux Fois is in de bioscoop te horen in de film Tadpole (met Sigourney Weaver).
Songs of Jacques Brel is verschenen op 20 oktober 2002. Op diezelfde dag al was Mich en Scène te gast in het VARA tv-programma Kopspijkers van Jack Spijkerman met het lied Mijn vlakke land. Optredens bij Barend en Van Dorp en Hanneke Groenteman volgden.

do 11 dec ’03, 21:30

Fra Fra Sound

TROS Sesjun

Vincent Henar – muzikaal leider/basgitaar; Efraim Trujillo – tenorsax; Michael Simon – trompet; Robin van Geerke – piano; Andro Biswane – gitaar; Liber Torriente – drums; Carlo Ulrichi – percussie

Fra Fra Sound bestaat al twintig jaar en was in bigbandbezetting al eerder te gast in Sesjun. Deze Surinaamse/Caraibische band concentreerde zich aanvankelijk op kaseko en winti, maar breidde haar stijl gaandeweg uit. Ze zijn even thuis op jazzfestivals als op wereld-muziekfestivals en tourde over de hele wereld. De oorspronkelijke verwantschap tussen jazz, kaseko en Afrikaanse ritmes worden door Fra Fra inzichtelijk gemaakt op een organische en altijd swingende manier, met ontspannende solo’s op trompet en saxofoon.

za 13 dec ’03, 20:15

Jack Poels & Leon Giesen

Holland-America-Lijn

Jack Poels (voorman Rowwen Hèze) en Leon Giesen (Mondo Leone) hebben hun talent gebundeld. De titel is een verwijzing naar de tochten van Poels naar Amsterdam en Utrecht; de veelvuldige contacten tussen de boven de rivieren wonende (ex-Venlonaar) Giesen en de nog steeds in America vertoevende Poels.
Zij brengen u een avond vol mooie en persoonlijke liedjes, door hen beiden geschreven.

na afloop unplugged sessies

zo 14 dec ’03, 15:00

Patty Trossèl (La Pat) en Bert van den Brink

Lotusfeet

La Pat, de extravagante diva die begin jaren negentig de theaters veroverde met haar overweldigende stembereik en prachtige composities, is terug van weggeweest. Toen we hoorden dat Bert van den Brink aan haar laatste cd Lotusfeet heeft meegewerkt, leek het ons hartstikke leuk die twee uit te nodigen voor een muzikale one night stand in het Beauforthuis.
We hebben het enige tijd zonder Patty moeten doen, omdat ze een reis naar India maakte, haar ziel een schoonheidsbehandeling liet ondergaan en zich verdiepte in oosterse opvattingen over zuivering, transformatie en waarheid. Maar vijf jaar later staat Patty Trossèl weer in het voetlicht met een verheffende liederencyclus die resulteerde in haar nieuwe cd. Dit seizoen maakt ze een terug-van-weggeweest-tour door de Nederlandse theaters.

do 18 dec ’03, 21:30

Rein de Graaff Trio – A Blowing Sesjun

TROS Sesjun

Rein de Graaff – piano; Marius Beets – bas; Eric Ineke – drums; John Marshall – trompet/flugelhorn; Ferdinand Povel – tenorsax; Sjoerd Dijkhuizen – tenorsax

Dit concert is (voorlopig?) de allerlaatste live-Sesjun en wordt geheel in stijl ingevuld door het trio van Rein de Graaff. 
Hij zorgde regelmatig voor prachtige concerten met interessante Amerikaanse jazzsolisten. Sinds enige jaren vormt Marius Beets de vaste bassist van het Trio, naast Eric Ineke op drums (en dat al ruim dertig jaar!).
Als special guest onder meer tenorist Dijkhuizen, onlangs nog te bewonderen in Sesjun met Joke Bruijs en Trio Johan Clement. Hij is lid van het Jazz Orchestra of the Concertgebouw en is oud-student van Ferdinand Povel, die vanavond naast hem staat. Povel is al veertig jaar een rotsvaste bebopstillist met een wereldreputatie, die als docent vele jonge saxofonisten heeft opgeleid en generatie op generatie enorm respect geniet bij zijn studenten. 
Trompettist Marshall (1952) werkte vanaf 1970 met soulbands uit Brooklyn, maar ook met Ornette Coleman en de Jazzcomposers Orchestra. In de late jaren zeventig en de jaren tachtig maakte hij opnamen en tourde met Buddy Rich, Lionel Hampton en Dizzy Gillespie.

zo 21 dec ’03, 15:00

Kiki Heessels

Rijp

Tijd voor een standpunt‘ en ‘vanavond hebben we het niet over sex‘. ‘Zeer persoonlijke en authentiek‘ (Trouw).
Het moge duidelijk zijn: Kiki Heessels brengt meer dan standaard cabaret en girl power.
Kiki ging naar de toneelschool in Maastricht, alvorens te besluiten dat de kleinkunstacademie haar beter lag. Al tijdens haar studie daar wist ze op het Amsterdams Kleinkunst Festival de Wim Sonneveld-prijs te winnen.
Vervolgens speelde ze begin jaren negentig in de musicals Geboren vrienden, Herman Heijermans van Ton Lutz en Fulco de minstreel.
Tussen 1995 en 2000 bracht ze een drieluik aan cabaretprogramma’s. Daarnaast verzorgde ze radiohoorspelen, bracht ze onder begeleiding Nederlandse liedjes en verzorgde ze workshops.
Omdat het podium naar deze duizendpoot bleef lonken, komt ze dit seizoen weer terug, met een gloednieuw cabaretprogramma.

wo 24 dec ’03, 20:15

Kerstconcert: Winterdromen

Stefan Hofkes, Hans Zomer & Nick Shipman

Stefan Hofkes – piano; Hans Zomer – bariton; Nick Shipman – klarinet

Een bijzonder concert door bijzondere musici.
Pianist Stefan Hofkes en Bariton Hans Zomer keren na hun overweldigende succes van vorig jaar met Schuberts Winterreise terug met een nieuw kerstconcert. Ditmaal brengen zij een programma met schitterende liederen van romantische componisten als Brahms, Schumann en Richard Strauss, waarin liefde en verlangen de rode draad vormen.
Medewerking zal worden verleend door de Britse klarinettist Nicholas Shipman. Alle drie de musici hebben een drukke internationale carrière als solisten en in kamermuziek en de combinatie is dan ook veelbelovend.

vr 26 dec ’03, 15:00

Erik Visser & De Gitaaracademie

Kerstconcert

Dit jaar viert de groep Flairck haar 25-jarig jubileum door geen enkele uitvoering te doen. Hierdoor heeft Erik Visser een heel jaar om zich weer volledig te richten op de kunst van het akoestisch gitaarspel, iets wat door zijn theaterwerkzaamheden vaak minder aandacht kreeg. Nu is de tijd aangebroken dat een aantal van Erik’s gitaarsolo’s met een genadeloze precisie geëxecuteerd worden (laten we hopen dat ze het overleven). 
De Austerlitzer Gitaar Academie verleent haar medewerking aan het kerst-gitaar-concert en achter de vleugel zal incidenteel een nog geheime kerstengel plaatsnemen. Erik zal de resonantiegitaar, de 6-, 8- en de 12-snarige gitaar, de doubleneck en de guitarango ten tonele voeren in grotendeels eigen composities en een enkele bewerking van een oud kerstlied.
De lantaarntjes staan al in de zaal, de kerstklok hangt in de toren… Laten we hopen dat het sneeuwt.

za 27 dec ’03, 20:15

Floris

preview tweede CD

Floris (Floris Klinkert) – samples, toetsen, zang; David de Marez Oyens – contrabas; Dedre Twiss – zang; Jaco Benckhuijsen – Fender Rhodes piano; Marnix Stassen – percussie; Milan Bonger – altsaxofoon; Stef van Es – gitaar; Taco Gorter – drums, horeca
na afloop afterparty met disco

Floris, één van de allerhipste bandjes van nu, speelt 27 december in het Beauforthuis. Dance. seventies funk, alternatieve pop, samples,uniek, opwindend en verslavend – dat is Floris.
Twee unieke sessies die een voorbereiding vormen op hun 2e CD die komend jaar verschijnt bij United Recordings.
De avond wordt afgesloten door een DJ.
NB. Er staat een video-interview van Floris op musicfrom.nl. De eerdere Essent Award winnaar beantwoordt daar tien vragen.

In de zomer van 2001 maakte Floris grote indruk op Dance Valley, het Amsterdamse Seven Bridges Festival en het World Port Jazz Festival. 
Al in zijn tienerjaren bracht Floris een groot aantal tracks uit die in het clubcircuit enthousiast werden ontvangen. Floris is vooral gevormd door Curtis Mayfield, Miles Davis en Jeff Buckley, maar ook door modernere artiesten als Massive Attack, Radiohead en Björk. Samen met onder andere Sarah Bettens (k’s Choice), Benjamin Herman en Egon Kracht werkte Floris aan zijn debuutalbum. Warme jazzy samples worden gecombineerd met experimentele drums. De vocalen worden aangevuld door funk, pop en verrassende intermezzo’s.

zo 28 dec ’03, 15:00

Kerstconcert: Winterdromen

Stefan Hofkes, Hans Zomer & Nick Shipman

Stefan Hofkes – piano; Hans Zomer – bariton; Nick Shipman – klarinet

Een bijzonder concert door bijzondere musici.
Pianist Stefan Hofkes en Bariton Hans Zomer keren na hun overweldigende succes van vorig jaar met Schuberts Winterreise terug met een nieuw kerstconcert. Ditmaal brengen zij een programma met schitterende liederen van romantische componisten als Brahms, Schumann en Richard Strauss, waarin liefde en verlangen de rode draad vormen.
Medewerking zal worden verleend door de Britse klarinettist Nicholas Shipman. Alle drie de musici hebben een drukke internationale carrière als solisten en in kamermuziek en de combinatie is dan ook veelbelovend.