za 6 jan ’01, 21:00

Four Great Guitars

Global Strings

Jan Kuiper, Eric Vaarzon Morel, Groninger Guitar Duo (Remco de Haan, Erik Westerhof)
werken van o.a.. de Falla, Jan Kuiper, Eric Vaarzon Morel, John McLaughlin

Het project ‘Global Strings’ geeft het publiek de kans kennis te maken met de grote diversiteit aan stijlen die op de gitaar mogelijk zijn. Deze unieke diversiteit is op de Nederlandse podia niet eerder te horen geweest. De grote muzikale zeggingskracht en virtuositeit van de topmusici garandeert een “guitar night” van uitzonderlijke klasse. Jan Kuiper speelde met jazz-sterren als Woody Shaw, Philip Catherine en Ray Anderson. Momenteel speelt hij in Future Shock en het Podium Trio. Eric Vaarzon Morel behoort tot een van de allerbeste flamencogitaristen van ons land. Remco de Haan en Erik Westerhof vormden in 1984 het Groninger Guitar Duo. Sindsdien wonnen zij vele prijzen en zijn geliefd tot ver over onze grenzen.

zo 7 jan ’01, 15:00

Didy van Heyst

piano

werken van Turina, Rachmaninov, Debussy, Chopin en Liszt

Na een periode van rust gaat de Zeister pianiste Didy van Heyst weer het podium op. Zij komt nu met een recital met werken van Turina, Rachmaninov, Debussy, Chopin en Liszt. Didy van Heyst kreeg op al driejarige leeftijd pianoles van haar grootmoeder, die ook concertpianiste was. Vanaf haar veertiende concerteerde zij zelf. Ze studeerde cum laude af aan het Utrechtse Conservatorium en volgde daarna een Meestercursus bij György Sebök. Didy speelde o.a. met Martine Bijl, Henk van Ulsen, Caroline Kaart, Bert van den Brink en Jaap van Zweden. Inmiddels heeft ze een CD gemaakt.

do 11 jan ’01, 20:15

Stemmen in de nacht

theater 9try0out)

Shama Ramphal, Balut Khazrei, Turan Furat e.a.; tekst: Nasim Khaksar; regie: Helmert Woudenberg

Op komische wijze zetten de spelers van Stemmen in de nacht de Nederlandse bureaucatie te kijk in deze muzikale voorstelling. Komisch, maar soms ook wat wrang, want het leven van een asielzoeker gaat niet over rozen.
Na het succes van De Wachtkamer (over de Chinese bezetting van Tibet) brengt Asian Performing Arts nu een stuk van de uitgeweken Iraanse schrijver Nasim Khaksar.Net als bij De Wachtkamer is er bewust gekozen voor een cast met verschillende nationaliteiten. Een deel van de spelers verzorgt tevens de muziek. Nasim Khaksar draagt als schrijver van buitenlandse origine bij aan een verrijking van onze literatuur. Zelf een politiek vluchteling, kent hij het leven van de vluchteling als geen ander. Nasim Khaksar woont en werkt sinds 15 jaar in Nederland. Zijn oeuvre bestaat uit verhalen, gedichten, een reisverslag, romans en toneelstukken. Van zijn hand verscheen o.a. “De Kruidenier”, “Reis naar Tadzjikistan” en “Weerhanen en zweepslagen”. In 1997 werd zijn eerste stuk “Onderdak” op de planken gebracht. Gedurende twee jaar was Nasim verbonden aan de vakgroep Oosterse Talen in Utrecht. De verlenging met een tweede jaar was zeer uitzonderlijk en duidt op een zeldzaam hoge kwaliteit van werk en persoon.

za 13 jan ’01, 20:15

Ernst van der Pasch

Schuren

Met zijn debuutprogramma ‘Zakdoek vol verdriet’ vorig jaar was het Beauforthuispubliek acuut verliefd op Ernst. En omgekeerd. Dus hij komt weer. Hij ontroerde, zong, maakte rake grappen en rare omkeringen en improviseerde er lustig op los met het publiek. Maar nu pakt hij het groter aan. Had hij eerst zijn handen vol aan zichzelf, nu schuurt, grapt, en zingt hij door de geschiedenis van de mensheid, die van zichzelf en door de uwe. Ernst van der Pasch komt af en toe slungelig over. “Ik doe veel met mijn armen, ze zijn nogal lang. Het worden hele gekke dingen op het toneel.”

vr 19 jan ’01, 20:15

Echte Mannen

Het rookkwartier

Het Rookkwartier is een lichte voorstelling over een zwaar onderwerp. ‘Echte Mannen’ Bruun Kuijt en Rik Hoogendoorn ontmoeten elkaar in het rookkamertje in het ziekenhuis. Zij zijn vaders – vaders van een kind met kanker. Tijdens het roken leren ze elkaar kennen door gesprekken waarin onmacht tegenover hoop, en leed tegenover berusting een centrale plaats innemen. Het spel speelt zich af op de vierkante centimeter; het zwaard van Damocles hangt boven hun hoofd. Maar juist daar waar het verdriet het grootst is, is de humor paraat. Relativeren is een manier van overleven.

za 20 jan ’01, 20:15

Culture Coalition

Noch kaas noch couscous

Inci Pamuk, Rabia El Wali, Amar El-Ajjouri, Esma Abouzahra – spel; George Isherwood – regie; Adri Boom – productieleiding

Ze zijn niet vriendelijk, wel pijnlijk leuk. ‘Noch kaas noch couscous’ is een verfrissende komedie, waarbij beeldende clownerie wordt afgewisseld met de directheid van de stand-up comedy en waarin allochtonen niet alleen grappen over zichzelf maken. Zo geeft Amar les in politiek correct taalgebruik, vertelt Rabia over hoe ze als klein meisje met haar Marokkaanse vader naar de dokter ging (die geen Nederlands sprak en iets had opgelopen) en Inci bemiddelt met haar bureau iedereen aan de ideale troetelturk.

vr 26 jan ’01, 20:15

Luk Wijns

Schaamteloze vertellingen

Met ‘Sterke verhalen (K.N.T.!)’ scoorde de Vlaming Luk Wijns een theaterhit van formaat. K.N.T. is de Vlaamse aanduiding voor Kinderen Niet Toegelaten. Dit seizoen komt hij met de krachtige opvolger ‘Schaamteloze vertellingen’. Humor, erotiek, spanning en ontroering vormen de hoofdingrediënten in een explosieve mix. Zes jaar geleden was Luk Wijns voor het laatst in Nederland met de voorstelling ‘IJstijd’. Hiermee voorzag hij zichzelf definitief van het etiket ‘verhalend cabaretier’.

za 27 jan ’01, 21:00

Wolfert Brederode / Eric Ineke Quintet

 

Wolfert Brederode – piano; Eric Ineke – drums; Jarmo Hoogendijk – trompet; Gulli Gudmundsson – bas; Harry Sokal – sopraan/tenor saxofoon

Trompettist Jarmo Hoogendijk klaagde steen en been dat zijn maatje Ben van den Dungen vorig jaar veel vaker bij ons op mocht treden dan hij. Om hem te kalmeren boden wij hem aan met een band naar eigen keuze te komen. De jonge pianist Wolfert Brederode en top-drummer Eric Ineke verzamelden een uitgelezen gezelschap musici om zich heen, waarmee ze inmiddels ook hun eerste CD uitbrachten Het kwintet toert door binnen- en buitenland. Brederode staat bekend om zijn compositorische verdiensten en inventieve, surrealistische spel. Eric Ineke behoeft weinig introductie. Hij speelde in het legendarische Ben van den Dungen/Jarmo Hoogendijk Quintet, en met musici als Dexter Gordon, Lee Konitz en Dave Lieban.

za 3 feb ’01, 20:15

A Night of Comedy

stand up comedy

Met een Master of Ceremonies als gastheer betreden vier of vijf comedians de arena en strijden om de gunsten van het publiek. A Night of Comedy is snel, actueel en heeft een hoog improvisatiegehalte. Dat laatste moet ook wel, want het is van te voren zelden duidelijk wie er optreden. En wie het aandurft om het verbale pingpongspel met de comedians aan te gaan, kan uitgroeien tot de held van de avond. Wie echter de bloeddorstige comedian niet van repliek dient, zal tot hilariteit van het publiek verbaal gejonast worden. In de afgelopen jaren hebben meer dan vijftig artiesten uit zes landen (w.o. Martin Bigpig, Kamagurka, Matt Welcome en Sjaak Bral) onder de vlag van A Night of Comedy gespeeld (o.m op Lowlands en Crossing Border). Om in stijl te blijven zal ook het publiek (deels) staan, in een café-sfeer met enkele zitjes en statafels.

zo 4 feb ’01, 15:00

Ivo Janssen

piano

werken van J.S. Bach en Debussy

Sinds zijn debuut in het Concertgebouw in 1988 treedt Ivo Janssen regelmatig op in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Italië, Australië en de VS. Hij speelde samen met onder andere Heinrich Schiff, Nobuko Imai, Han de Vries en Charlotte Margiono. Doordat hij de Jacques Vonk-prijs in de wacht wist te slepen kon hij zijn studie in het buitenland voortzetten bij o.a. Robert Levin. Inmiddels heeft Ivo Janssen een aantal CD’s gemaakt met werken van o.a. Brahms, Prokofiev, Chopin en Bach. In dit pianoconcert speelt Ivo Bachs Engelse Suites in a kleine terts en g kleine terts en de Suite Bergamasque en Pour le Piano van Debussy.

za 10 feb ’01, 20:15

Jules Deelder & Bart Chabot

Voorwaarts Nuts! – try-out

Na hun op improvisatie gebaseerde voorstelling ‘Apocrief’ (met Herman Brood) komen Deelder en Chabot nu op de proppen met splijtende dialogen, nieuwe gedichten en teksten waaruit blijkt dat alleen zij nog zicht hebben op de wereld om hen heen. Snel en onversneden zal uit de doeken worden gedaan waarom Deelder en Chabot nu zeggen wat ze eerder hebben opgeschreven. Niet te serieus, vooral om te lachen, want beiden vinden dat de lach een even diepe emotie is als al die andere. En zeker geschikt als wapen tegen de waanzin. Voorwaarts Nuts!!!

zo 11 feb ’01, 15:00

Sneeuwwitje en de zeven dwergen

Rijn en Trijn – familievoorstelling (v.a. 3 jr)

Rijn & Trijn spelen met hun fysiek komische talent alle elf rollen in deze familievoorstelling. Oók die van de zeven moderne dwergen en van Marie-de-dienstmeid, een nieuwe verschijning in het sprookje. Maar het verhaal blijft zoals iedereen het kent. Wie echter de rol van de Prins zal vervullen blijft tot aan het slot geheim… Reint Laan en Cécilia Meinders vormen sinds 1986 het duo Rijn & Trijn. Met hun ‘Stichting tot Behoud van Roodkapje & de Boze Wolf’ willen zij het sprookje als cultuurelement behouden.

zo 11 feb ’01, 20:15

Eliza Gilkyson

special guests: Iain Matthews & Ad van der Veen

Ian Matthews bracht het Beauforthuis onder de aandacht van Eliza Gilkyson, omdat hij haar geknipt vindt voor de plek en zeer onder de indruk is van haar stem. Eliza Gilkyson (dochter van de succesvolle folksinger Terry Gilkyson) is de derde generatie in een dynastie van dichters/musici. Als teenager nam ze in L.A. demo’s op voor haar vader (die o.a Greenfields, Marianne en Memories are made of this schreef) en begon ze eigen materiaal te schrijven en op te nemen. Haar meest bekende werk Pilgrims (Gold Castle Records, 1987) haalde met zijn meditatieve sfeer de Amerikaanse hitlijsten. Dat gaf haar begin jaren ’90 de kans te touren en te werken met de Zwitserse harpist Andreas Vollenweider. Het leven in Europa en het contact met Vollenweider deden haar zichzelf herondekken als singer/songwriter. Na haar terugkeer in de States nam zij in 1997 Looking Glass op voor Private Music. In 1999 zette ze haar eigen label op: Realiza Records. Haar laatste plaat Hard Times in Babylon is een sterke collectie songs, wordt gezien als het eigen geluid van een vrouw die één is met haar roots, haar persoonlijkheid en haar gepassioneerde stem. Eliza Gilkyson is een vertelster, beïnvloed door de pop en met folk in haar bloed. Haar sound wordt gekenmerkt door volle melodieën en zeer persoonlijke teksten. Kijkt u vooral ook op haar website; er is beloofd dat daar zeer binnenkort een sound-clip verschijnt.

Laatste nieuws
Net wordt bekend dat Iain Matthews en Ad van der Veen (in november waren ze samen te beluisteren in het Beauforthuis) meespelen met Eliza. Hiermee geven zij een voorproefje van hun gezamenlijke tournee More than a song, die gepland is voor 2002!

za 17 feb ’01, 21:00

Boehlee, Fermie, Jeltes, Vierdag, Halmeyer Band

 

Karel Boehlee – toetsen; Bart Fermie – percussie & vocals; Gerhard Jeltes – drums; Jeroen Vierdag – bas; Russel “Konkie” Halmeyer – steeldrums

Een uniek en swingend optreden met een Braziliaanse inslag. De muzikanten verdienden hun sporen bij vele jazz-grootheden (waaronder Toots Thielemans, Denise Jannah en Michiel Borstlap) en samen speelden zij al eerder in de bekende Braziliaanse groep Batida. Hun samenwerking met o.a. Ruth Jacott, Paul de Leeuw en Chris Hinze mag niet onvermeld blijven. Vanavond spelen ze Braziliaanse jazz en stukken van Bart Fermies CD ‘Beyond words and dreams’.

zo 18 feb ’01, 15:00

Hans Visser & Friends

With love from Russia

Na zes seizoenen zwarte Soul gaan Hans Visser & Friends op zoek naar de Russische Blues. De Russen hebben alle ingrediënten voor de Blues. Ze weten alles van onderdrukking, crisis, economische malaise en oorlog. Maar ook van traditie, cultuur en discipline. ‘With Love From Russia’ is een muziekspektakel waarin Hans Visser & Friends samen met een Russ

vr 23 feb ’01, 20:15

Reinder van der Naalt

Averij – try-out

In zijn nieuwe programma ‘Averij’ ruimt Reinder van der Naalt puin dat anderen gemakshalve lieten liggen. Reinder van der Naalt is de rots in de branding der gulle lach. Hij is de hoeksteen in de samenleving die naar humor hunkert, het kroonjuweel in de diadeem der dijenkletsers. En verder in alle opzichten een kei. Kom naar Averij! Vraag niet naar het hoe en waarom, maar kom! Zorg dat u er over mee kunt praten. Zorg dat u het oploopt.

za 24 feb ’01, 20:15

Bert Klunder

De pianostemmer

Bert Klunder is binnen het cabaretwereldje een absolute aanrader. Zijn voorstellingen gaan ergens over, zijn geestig en oprecht ontroerend. Na zijn laatste programma ‘De Doorwerkers’, waarin hij de overspannen Meester de Windt speelde, komt hij nu met ‘De Pianostemmer’. Hierin speelt hij Jacob Zijlmans, beroep pianostemmer. Maar wat deze in zijn vrije tijd doet, daar weet niemand het fijne van. Het Utrechts Nieuwsblad schreef over Klunders nieuwste show: “… behoort, net als ‘De Doorwerkers’, weer tot het geestigste cabaret van het seizoen.” Naast cabaretier is Bert Klunder regisseur van onder meer Brigitte Kaandorp en Jeroen van Merwijk.

zo 25 feb ’01, 15:00

Bert Klunder

De pianostemmer

Bert Klunder is binnen het cabaretwereldje een absolute aanrader. Zijn voorstellingen gaan ergens over, zijn geestig en oprecht ontroerend. Na zijn laatste programma ‘De Doorwerkers’, waarin hij de overspannen Meester de Windt speelde, komt hij nu met ‘De Pianostemmer’. Hierin speelt hij Jacob Zijlmans, beroep pianostemmer. Maar wat deze in zijn vrije tijd doet, daar weet niemand het fijne van. Het Utrechts Nieuwsblad schreef over Klunders nieuwste show: “… behoort, net als ‘De Doorwerkers’, weer tot het geestigste cabaret van het seizoen.” Naast cabaretier is Bert Klunder regisseur van onder meer Brigitte Kaandorp en Jeroen van Merwijk.

ma 26 feb ’01, 20:15

Flairck

Symfonie van de Oude Wereld

met o.a.: Erik Visser – gitaar; Eric Vaarzon Morel – flamencogitaar; Mirella Pirskanen – viool; Marius Preda – cimbaal; Ben van de Berg – toetsen

Vorig seizoen was de try-out van Flairck in het Beauforthuis in een dag uitverkocht. Nu komt Flairck maar liefst twee keer naar Austerlitz voor al die mensen die vorig jaar teleurgesteld werden. Een oude droom van Erik Visser is werkelijkheid geworden: De Symfonie van de Oude Wereld. In uitgebreide bezetting en gewijzigde vorm is deze door de pers geprezen nieuwe visie op aloude Europese muziektradities opnieuw in het Nederlandse theater te zien. Het orkest speelt deze symfonie op 45 van de meest uiteenlopende instrumenten, die in de loop van de geschiedenis zijn ontwikkeld. Met vier topsolisten komen Zuid-Europese flamencomuziek, Oost-Europese zigeunerklanken, Scandinavische en Keltische muziektradities op unieke wijze samen.

di 27 feb ’01, 20:15

Flairck

Symfonie van de Oude Wereld

met o.a.: Erik Visser – gitaar; Eric Vaarzon Morel – flamencogitaar; Mirella Pirskanen – viool; Marius Preda – cimbaal; Ben van de Berg – toetsen

Vorig seizoen was de try-out van Flairck in het Beauforthuis in een dag uitverkocht. Nu komt Flairck maar liefst twee keer naar Austerlitz voor al die mensen die vorig jaar teleurgesteld werden. Een oude droom van Erik Visser is werkelijkheid geworden: De Symfonie van de Oude Wereld. In uitgebreide bezetting en gewijzigde vorm is deze door de pers geprezen nieuwe visie op aloude Europese muziektradities opnieuw in het Nederlandse theater te zien. Het orkest speelt deze symfonie op 45 van de meest uiteenlopende instrumenten, die in de loop van de geschiedenis zijn ontwikkeld. Met vier topsolisten komen Zuid-Europese flamencomuziek, Oost-Europese zigeunerklanken, Scandinavische en Keltische muziektradities op unieke wijze samen.

wo 28 feb ’01, 20:15

Flairck

Symfonie van de Oude Wereld

met o.a.: Erik Visser – gitaar; Eric Vaarzon Morel – flamencogitaar; Mirella Pirskanen – viool; Marius Preda – cimbaal; Ben van de Berg – toetsen

Vorig seizoen was de try-out van Flairck in het Beauforthuis in een dag uitverkocht. Nu komt Flairck maar liefst twee keer naar Austerlitz voor al die mensen die vorig jaar teleurgesteld werden. Een oude droom van Erik Visser is werkelijkheid geworden: De Symfonie van de Oude Wereld. In uitgebreide bezetting en gewijzigde vorm is deze door de pers geprezen nieuwe visie op aloude Europese muziektradities opnieuw in het Nederlandse theater te zien. Het orkest speelt deze symfonie op 45 van de meest uiteenlopende instrumenten, die in de loop van de geschiedenis zijn ontwikkeld. Met vier topsolisten komen Zuid-Europese flamencomuziek, Oost-Europese zigeunerklanken, Scandinavische en Keltische muziektradities op unieke wijze samen.

zo 4 mrt ’01, 15:00

Slagwerkgroep den Haag

Trom’s day off

Marcel Andriessen, Martin Ansink, Tom van der Loo & Emiel Matthijsse; regie – Philip Curtis

De trommels worden thuisgelaten. Tafels moeten het ontgelden, instrumenten worden ingeruild voor een vierstemmig spraakkwartet. Vuistslagen, knokkelroffels, handgeklap, een batterij bloempotten – dat alles geeft vorm aan composities van o.a. Steve Reich, Wolfgang Rihm en John Cage. Slagwerkgroep Den Haag is een ensemble dat sinds 1977 zoveel mogelijk aspecten van 20e eeuwse slagwerkmuziek presenteert. Componisten als Reich, Cage en Theo Loevendie werkten met hen samen bij het realiseren van hun werken. Een theatraal concert geschikt voor iedereen vanaf 7 jaar.

do 8 mrt ’01, 20:15

Agog

 

Frank Wingold – gitaar; Mark Haanstra – basgitaar: Joost Lijbaart – drums

AGOG… agiel… to be AGOG for (eng.): opgewonden, belust op… AGOG… agogiek: leer der wijzigingen in het tempo ter wille van expressieve voordracht aangebracht… agogo…AGOG
Frank Wingold behoort in Duitsland tot de bekendste gitaristen uit de Keulener Underground-scene. Mark Haanstra en Joost Lijbaart hebben hun sporen in Nederland (en elders!) ruimschoots verdiend en behoeven weinig verdere introductie. In 1993, na het winnen van de European Jazz Contest, richtten zij Agog op. Na een lange pauze spelen de drie nu weer samen. Jazz, garage-rock, country en imaginaire folklore uit zuid-oost Europa en Afrika worden samengesmeed tot Agogs eigen unieke sound.

za 10 mrt ’01, 21:00

Fernando Lameirinhas Trio

 

Fernando Lameirinhas – zang, gitaar; Juan Pablo Dobal – piano; Antonio Lameirinhas – basgitaar

Fernando Lameirinhas schetst het heimwee naar zijn moederland en haalt lang vervlogen herinneringen op. Vorig jaar werd hij in Nederland op grote schaal bekend door optredens op radio en TV met Paul de Leeuw, met het prachtige Portugees/Nederlandse liedje over (uiteraard) Portugal. In 1997 toerde hij met Raymond van het Groenewoud. Fernando verwierf een grote reputatie als ‘wereldmusicus’ met zijn CD’s ‘Lagrimas e Risos’, ‘Vida Vida’ en ‘Fadeando’. Met zijn bands Jess & James en Sail Joia werd hij wereldwijd bekend. Zijn Portugese roots heeft hij inmiddels vermengd met Kaapverdiaanse morna, jazz en Brazil. Resultaat: muziek die zweeft tussen hartverscheurende weemoed en bruisende levensvreugde.

zo 11 mrt ’01, 15:00

De koning van Paprika (4+)

Dames Dubbel

Marita Kruijswijk – fluit, schalmei, kromhoorn, hommel,rommelpot, zang; Marian Nesse – accordeon, draailier, doedelzak, zang

De Dames Dubbel gaan al zingend met de kinderen naar het feest van Koning Paprika. De reis voert over land en zee en verloopt voorspoedig, tot de heks Katinka alles in de war stuurt… Zij heeft de koning van Paprika onzichtbaar getoverd, omdat ze niet uitgenodigd was op zijn feest. Alleen samen met hulpheksen kan ze hem weer zichtbaar maken. Lukt het de kinderen om tijdens de voorstelling hulpheks te worden en kunnen zij met “toverslag-instrumenten” de Koning weer zichtbaar maken?

ma 12 mrt ’01, 00:00

masterclassweek

maandag 12 t/m donderdag 15 maart

Vier dagen lang openbare lessen van o.a. Bert van den Brink, Thijs van Leer en Hein van de Geyn.

  • maandag 12 maart vanaf 14.00 uur: masterclass Thijs van Leer
  • dinsdag 13 maart vanaf 14.00 uur: masterclass compositie van pianist Jeroen van Vliet
  • woensdag 14 maart vanaf 14.00 uur: masterclass Bert vd Brink, Hein vd Geyn & John Engels
  • donderdag 15 maart vanaf 14.00 uur: verrassing!

ma 12 mrt ’01, 20:30

Bert van den Brink & Thijs van Leer

 

Al jarenlang was er sprake van dat deze twee mannen eens in het Beauforthuis zouden optreden en eindelijk is het dan zover. Thijs van Leer kennen we allemaal van de legendarische groep Focus en zijn samenwerking met Rogier van Otterloo. Bert van den Brink heeft met vele grote namen gespeeld, overal op de wereld en ook in het Beauforthuis. Omdat we verder niet in superlatieven willen vervallen nemen we aan dat nadere aankondiging overbodig is.

wo 14 mrt ’01, 20:30

Bert van den Brink, Hein van de Geyn & John Engels

 

Bert vd Brink – piano; Hein vd Geyn – bas; John Engels – drums

Bert en Hein speelden wereldwijd met Deedee Bridgewater, Toots Thielemans en Philip Catherine, maar nu zijn ze eens lekker onder elkaar. En in Austerlitz wordt dat natuurlijk weer dik feest! Zij laten zich bijstaan door John Engels op drums.

za 17 mrt ’01, 20:15

Theo Nijland zingt weer!

 

Singer/songwriter Theo Nijland komt met zijn programma ‘Theo zingt weer’ naar Austerlitz. Met nieuwe nummers die verrassend, vrolijk, ironisch en direct zijn. Tegelijk blijven het intieme bekentenissen, zoals die ook op zijn cd ‘Verstand van Weemoed’ te beluisteren zijn. Hij begeleidt zichzelf op de vleugel en wellicht ook op andere manieren.
Allesdoener Theo Nijland heeft een veelzijdige carrière. Hij ontving in 1996 de Annie M.G. Schmidt prijs voor zijn lied ‘Kaal’ en werd twee keer genomineerd: de Vakprijs Filmmuziek van het Nederlands Filmfestival en de Liraprijs voor beste scenario. Dit jaar componeert hij de filmmuziek voor de TV serie ‘Wilhelmina’ en schrijft hij de muziek voor ‘Badwater’ (de nieuwe solo van Brigitte Kaandorp).

za 24 mrt ’01, 20:15

Arie en Sylvester

Vet!

Dit Amsterdamse cabaretduo ontving veel lof voor zijn vorige programma ‘Kloten’. Nu komen de mannen met hun nieuwe programma ‘Lef’. Een programma zonder thema, want daar zijn ze fanatiek tegen, maar een voorstelling die te vergelijken is met zappen, fast-food, one-night-stands en verbaal tafeltennis. Close-harmony, muzikale vondsten, literaire overwegingen, mise-en-scène en een functioneel lichtplan, zijn termen waarvan deze twee heren zeggen: “Nooit van gehoord!”

zo 25 mrt ’01, 15:00

Sabine vd Heyden (piano) & Simone Manders (mezzo-sopraan)Sabine vd Heyden & Simone Manders

vleugelconcert

Sabine vd Heyden (piano) & Simone Manders (mezzo-sopraan)
werken van William Walton, Samuel Barber, John Harbison, Leonard Bernstein, Ernst Bacon & Aaron Copland

Als Vleugelconcert dit keer een Amerikaans liederen-programma van sopraan Simone Manders en pianiste Sabine van der Heyden. Zij zullen werken ten gehore brengen van Walton, Barber, Harbison, Bernstein, Bacon en Copland.
Het concert is gratis, na afloop is er een collecte tbv de verbouwing van het Beauforthuis. Het is niet mogelijk te reserveren.
Simone Manders studeerde aan het koninklijk conservatorium in den Haag, waar zij zich specialiseerde in kamermuziek en 20ste eeuws repertoire. Zij volgde masterclasses bij o.m. Elly Ameling en Christina Deutekom en werkte met componisten als Oliver Knussen, Gyorgy Ligeti en Gyorgy Kurtag. Zij is lid van verschillende professionele ensembles in Nederland, België en Duitsland.
Sabine van der Heijden studeerde zowel piano als muziekwetenschappen. Zij legde zich toe op liedbegeleiding en in die hoedanigheid begeleidde zij masterclasses van Jard van Nes, Margreet Honig en Meinard Kraak. Momenteel verleent zij haar medewerking aan een chanson-cabaret programma dat tot half mei in diverse theaters in Nederland loopt.

do 29 mrt ’01, 20:15

Re-Session

 

Ray “Taff” Williams – lead guitar, vocals; Gary Pickford – guitar, vocals

Gary Pickford en Ray “Taff” Wiliams vormen het duo Re-Session, the band that looks like a duo – the duo that sounds like a band. Taff en Gary formeerden in ’66 hun Eyes of Blue. Dit was het begin van hun carrière in de popmuziek. Ze kwamen in contact met legendarische bands als Ten Years After, Pink Floyd en Jethro Tull, speelden met Eric Clapton, Supertramp en Dire Straits, maar ook met Miriam Mabeka en Dolly Parton. In hun programma zijn dan ook veel covers opgenomen.
Hoewel slechts een duo, is het geluid dat van een complete band: geperfectioneerd gitaarspel, een zeer subtiel geprogrammeerde drum-machine (die klinkt naar Ginger Baker, met een vleugje John Bonham, en die zelfs af en toe een foutje maakt) en de stem van Gary, die het midden houdt tussen Joe Cocker, Robert Plant en Van Morrison.
Blues-rock van de bovenste plank!

za 31 mrt ’01, 20:15

Vreemd Apparaatje

Kjökkenmödding? Tvertimod!

Gijs Goverde en Marcel Harmsen kennen elkaar sinds hun studietijd in Nijmegen. Samen organiseerden zij een figurantenstaking tijdens de opname van een chips-commercial, wegens beloningsverschillen. In 1998 richtten zij Vreemd Apparaatje op. De allereerste uitvoering van hun programma resulteerde in de halve finale van de Cameretten. En het juryrapport van het Amsterdams Kleinkunst Festival meldt: “Vreemd Apparaatje is ook echt een duo (…) Het zijn niet twee aparte talentvolle individuen, maar het is een zeer compacte eenheid. Hun optreden smaakt naar meer!”

wo 4 apr ’01, 20:15

Albert Lee & Hogan’s Heroes

 

Albert Lee, Gerry Hogan, Brian Hodgson, Peter Baron, Pete Wingfield

Albert Lee, de man die sinds de jaren zestig speelde met fenomenen als The Everly Brothers, Emmylou Harris, Eric Clapton, Rory Galagher, Joe Cocker, Linda Ronstadt en vele, vele anderen, speelt deze avond met Hogan’s Heroes, zijn eigen band, samengesteld uit het puikje van de Britse rock’n’roll & country-scene.
“Best Country Guitar Picker” – tot vijf maal toe werd musician’s musician Albert Lee door het Guitar Player Magazine met deze titel bekroond. Al weer elf jaar speelt hij met Hogan’s Heroes: een hecht gezelschap van musici die allen doorgewinterd zijn in de pop/rockwereld.
Hogan’s Heroes bestaat uit Gerry Hogan (o.m. Mott the Hoople, Wet Wet Wet, Lena Lovitch), Brian Hodgson (o.m. Johnny Halliday, Shakin’ Stevens, Kenny Rogers), Peter Baron (o.m. Lulu, Three Degrees, Cleo Laine) en Pete Wingfield (o.m. Level 42, Hot Chocolate, Gerry Rafferty).

za 7 apr ’01, 20:15

Richard Groenendijk

Gluur!

Na ‘Mind the Gap’ (goed voor een finaleplaats op het Amsterdams Kleinkunst Festival) komt cabaretier Richard Groenendijk nu met ‘Gluur’. Hierin draait alles om nieuwsgierigheid, alles willen weten en alles willen meemaken. Richard gaat op zoek naar het verhaal achter het gezicht. Waarom is de hoer in dat vak gekomen, waarom gedraagt Adèle Bloemendaal zich zo manhebberig en waarom rent iedereen de wereld rond, terwijl het zo goed toeven is in Rotterdam? Met zijn idiote typeringen en snelle grappen bouwt Groenendijk voort op de traditie van het klassieke cabaret: mooi gezongen liedjes en gekke typetjes. Maar hij doet dat met de snelheid van nu.

do 12 apr ’01, 20:15

Harry Sacksioni

Helden

In zijn nieuwe theaterprogramma ‘Helden’ speelt gitaarvirtuoos Harry Sacksioni bewerkingen en interpretaties van composities van zijn helden: Stevie Wonder, The Beatles, Joni Mitchell, Crosby Stills Nash & Young, Cyndi Lauper en R.E.M.. Maar ook van zijn jazzheld Dave Brubeck, van zijn chansonheld Jacques Brel en van Ierse folkliederen. Overigens is Harry Sacksioni voor velen zèlf een gitaarheld.

vr 13 apr ’01, 20:15

Etty Hillesum

Solovoorstelling van Margreet Blanken

Het begon met een voordracht uit het aangrijpende levensverhaal ‘Het verstoorde leven van Etty Hillesum’. Sindsdien heeft actrice Margreet Blanken (zuster Reinie, in Medisch Centrum West) dit werk niet meer los kunnen laten. In ‘Etty Hillesum’ neemt zij u mee naar de laatste jaren uit het leven van een jonge joodse vrouw.
Etty Hillesum begon haar dagboeken in 1941 en haar laatste woorden schreef zij aan het einde van 1942. Ze schrijft over de dagelijkse worsteling met zichzelf, later beseft ze dat er iets verschrikkelijks aan het gebeuren is. Als zij 29 jaar oud is komt er een einde aan haar leven… in Auschwitz.
Margreet Blanken: “Ik heb fragmenten gekozen waarin ik mijzelf herken, ik heb gezocht naar haar verlangens ten opzichte van mannen en ook op humor gelet. Het is geen oorlogsdocument, maar een document over de liefde en een zoektocht naar wie zij zelf is.”

za 21 apr ’01, 20:15

OudWest, v/h Trio Bier

Voorbij de droom

Jan Eilander – zang; Rini Dobbelaar – accordeon, gitaar; Bob Ero – slagwerk; Roelf ter Veld – gitaar; Koos Prins – saxofoon

OudWest (v/h Trio Bier) debuteerde met de CD ‘Verspilde tranen’, geproduceerd door Thé Lau. “Een CD die visioenen oproept van verlaten straten, het neonlicht glimmend in de regenplassen: grote-stad-blues voor de gevoelige ziel” (HP/De Tijd). Na het uitbrengen van ‘Dans met mij’, veroveren ze nu de grote en kleine podia met hun nieuwe programma ‘Voorbij de Droom’. De muziek van OudWest laat zich het best omschrijven als bluesette, een samenstelling van blues, rock, musette en smartlap, waarin de accordeon het leidende instrument is. Geïnspireerd door het oeuvre van Jacques Brel, Jeroen Brouwers en Bob Dylan maakt het zestal zijn liedjes.

zo 22 apr ’01, 15:00

Beckmann Jazzy Blues Band

 

Adriaan Bekman – saxofoon; Lex van Brenk – drums; Frans Broekhuizen – gitaar; Wim Gerrits – trompet; Pico Kropff – gitaar; Sido van der Meulen – electrische piano; Jaap van Rijswijk – basgitaar

Deze 7-mansformatie speelt eigen composities en enkele bluesstandards die ook in het jazz-circuit gespeeld worden. In de band wordt, met de ritmesectie als basis, balans nagestreefd tussen de blazers en de gitarist/pianist. De “jonge” band met enthousiaste liefhebbers van jazz en blues wil muzikaal plezier met bezoekers delen.

ma 23 apr ’01, 20:15

The Watermelons

cajun/blue grass

Pete Matheson -g itaar, zang; Bob Watkins – bas, zang; Paul Rosser – drums, gitaar, zang; Nanaeste – viool, zang

Hun rijke ervaring bij uiteenlopende artiesten als Ray Davies (Kinks), Racing Cars, Normaal (!), Dave Edmunds en Willy and the Poor Boys klinkt door in hun eigen muziek. De musici van The Watermelons brengen cajun, blues, rock ‘n’ roll, country rock, r&b (de ouderwetse, niet de nieuwlichterij), blue grass, zydaco en soul. Een uniek geluid van een even unieke band!

zo 29 apr ’01, 15:00

Divina

Geheim – close harmony

werken van Prince en Piazzolla, via Gershwin en Annie M.G. Schmidt tot Marco Borsato en Dusty Springfield

Elegant en brutaal, gehuld in vrouwelijk zwart: dat is de Utrechtse vocal group Divina. Twintig jonge vrouwen zingen jazz (Gershwin, Weill), Nederlandstalige liedjes (Marco Borsato, Kees van Kooten), pittige funk (Prince) maar o ok tango (Piazzolla). Bij Divina is het niet alleen luisteren, maar ook kijken. Ieder nummer wordt neergezet als een tableau, waardoor de sfeer voortdurend verandert. De kracht van Divina is dat de dames een eenheid vormen zonder hun individualiteit te ve rliezen. En dat is te horen in de warme klank van deze groep, die verschillende prijzen won op de grote vocal group festivals.
Girlpower van de eerste orde!

vr 4 mei ’01, 21:00

Etty Hillesum

Solovoorstelling van Margreet Blanken

Het begon met een voordracht uit het aangrijpende levensverhaal ‘Het verstoorde leven van Etty Hillesum’. Sindsdien heeft actrice Margreet Blanken dit werk niet meer los kunnen laten. In ‘Etty Hillesum’ neemt zij u mee naar de laatste jaren uit het leven van een jonge joodse vrouw. Etty Hillesum begon haar dagboeken in 1941 en haar laatste woorden schreef zij aan het einde van 1942. Ze schrijft over de dagelijkse worsteling met zichzelf, later beseft ze dat er iets verschrikkelijks aan het gebeuren is. Op 29-jarige leeftijd komt er een einde aan haar leven… in Auschwitz. Margreet Blanken: “Ik heb fragmenten gekozen waarin ik mijzelf herken, ik heb gezocht naar haar verlangens ten opzichte van mannen en ook op humor gelet. Het is geen oorlogsdocument, maar een document over de liefde en een zoektocht naar wie zij zelf is.”

zo 6 mei ’01, 15:00

Arthur Arnold, Sally-Anne Russel en Aljosja Buijs

klassiek

Arthur Arnold – cello; Aljosja Buijs- piano; Sally-Anne Russell – mezzo-sopraan
werken van Brahms, Berlioz, Massenet, Diepenbrock en Sjostakovitsj

Arthur Arnold studeerde cello bij Dmitri Ferschtman (Amsterdam) en Christopher Bunting (Londen) en directie bij Anton Kersjes en Jean Fournet (Parijs). In 1996 kreeg hij van het Prins Bernhard Fonds d e mogelijkheid verder te studeren in Siena, bij Myung-Whun Chung. Als cellist maakte hij deel uit van het Flevoland Kamer Orkest (als solist), het Nederlands Philharmonisch Orkest en het cello octet Conjuncto Iberico, waarmee hij op vele internationale fe stivals speelde. Verder was hij assistent-dirigent van Hans Vonk en gast-dirigent van het Chopin Symphony Orchestra in Warschau.
De Australische Sally-Anne Russell heeft de wereld inmiddels doorkruist van zuid naar noord en van oost naar west. Zij speelde operarollen in o.m. Xerxes, Falstaff, De barbier van Sevilla en De Toverfluit bij verschillende Australische en Europese gezelschappen. Als Suzuki (Madame Butterfly) tourt zij dit jaar opnieuw door Australië. Behalve het opera-werk geeft Sally-Anne ook recitals. Zij stond en staat o.m. in St. Martin in the Fields en St. James Piccadilly in Londen, het Musikverein (Wenen) en met Nicholas McGegan in Japan.

za 12 mei ’01, 20:15

Intermezzo

Under the Rainbow

Ronald Becker, Matthijs Overmars, Etienne Borgers, Merijn Dijkstra, Iek de Vos

Intermezzo speelt dit seizoen de Nederlandse variant van de internationale voorstelling ‘Under the Rainbow’, een a capella programma met sterk theatrale inslag. Intermezzo gaat op zoek naar de pot met goud, die volgens overlevering aan het einde van de regenboog te vinden is. Er vinden ontmoetingen plaats met bijzondere muziekvormen en teksten uit verschillende culturen en tijden: balladen, madrigalen, popsongs en vrolijke liederen. Een programma van internationale allure waarin Intermezzo goed op dreef is.

wo 16 mei ’01, 20:15

Nel Kars

Prinses Marianne, de romantische Oranje

Prinses Marianne, jongste kind van Koning Willem I, wordt wel vergeleken met Keizerin Sissi en prinses Diana. Ze was mooi, ondernemend, reislustig, begaan met het lot van minder bedeelden en bovenal trots en wars van conventies. Vanwege haar overspelige man durfde ze het schandaal van een echtscheiding aan. Het kind dat ze van haar minnaar, de stalmeester, kreeg, voedde ze bovendien zelf op. Later huwde ze dezelfde minnaar, om vervolgens uit de koninklijke familie te worden gezet. Marianne is lange tijd vergeten geweest, maar onlangs nam de belangstelling voor haar merkwaardige leven toe. Voor het tweede seizoen speelt Nel Kars dit stuk van Ton Vorstenbosch. Eerder speelde zij met veel succes Koningin Sophie en Anna Pavlovna, de Russische Oranje.

do 17 mei ’01, 20:15

Nel Kars

Prinses Marianne, de romantische Oranje

Prinses Marianne, jongste kind van Koning Willem I, wordt wel vergeleken met Keizerin Sissi en prinses Diana. Ze was mooi, ondernemend, reislustig, begaan met het lot van minder bedeelden en bovenal trots en wars van conventies. Vanwege haar overspelige man durfde ze het schandaal van een echtscheiding aan. Het kind dat ze van haar minnaar, de stalmeester, kreeg, voedde ze bovendien zelf op. Later huwde ze dezelfde minnaar, om vervolgens uit de koninklijke familie te worden gezet. Marianne is lange tijd vergeten geweest, maar onlangs nam de belangstelling voor haar merkwaardige leven toe. Voor het tweede seizoen speelt Nel Kars dit stuk van Ton Vorstenbosch. Eerder speelde zij met veel succes Koningin Sophie en Anna Pavlovna, de Russische Oranje.

vr 18 mei ’01, 20:15

Nel Kars

Prinses Marianne, de romantische Oranje

Prinses Marianne, jongste kind van Koning Willem I, wordt wel vergeleken met Keizerin Sissi en prinses Diana. Ze was mooi, ondernemend, reislustig, begaan met het lot van minder bedeelden en bovenal trots en wars van conventies. Vanwege haar overspelige man durfde ze het schandaal van een echtscheiding aan. Het kind dat ze van haar minnaar, de stalmeester, kreeg, voedde ze bovendien zelf op. Later huwde ze dezelfde minnaar, om vervolgens uit de koninklijke familie te worden gezet. Marianne is lange tijd vergeten geweest, maar onlangs nam de belangstelling voor haar merkwaardige leven toe. Voor het tweede seizoen speelt Nel Kars dit stuk van Ton Vorstenbosch. Eerder speelde zij met veel succes Koningin Sophie en Anna Pavlovna, de Russische Oranje.

za 19 mei ’01, 21:00

Drumix

Lucas van Merwijk & Ali N’Diaye Rose

Een slagwerkshow van een drumvirtuoos en een djembé-grootheid. Een swingend en dynamisch drumspektakel met boeiend percussiegeweld, een slagwerkontmoeting tussen Afrika, Europa en Zuid Amerika. In 1999 ontmoetten zij elkaar in een Spaans dorpje en het samenspel van de Nederlander en de Senegalees viel in goede aarde. Ali N’Diaye Rose speelde met niemand minder dan Miles Davis, James Brown en Peter Gabriel. Momenteel doceert Ali Afrikaanse percussie in Den Haag. Lucas van Merwijk studeerde in Cuba afro-cubaanse drums en werkte samen met o.a. Yulduz, Candy Dulfer, Alex Acuña, Jessye Norman, Luis Conte, Hennie Vrienten en Armando Peraza. Hij heeft zijn eigen 20-koppige band: De Cubob City Big Band.

wo 30 mei ’01, 20:15

Expecting Company

 

Richie Galloni – basgitaar, zang; Greg Harris – gitaar, zang

De twee rasmuzikanten Richie Galloni en Greg Harris, met een schat aan ervaring bij onder meer Fleetwood Mac en Jools Holland,spelen covers en eigen werk, geïnspireerd door artiesten als Todd Rundgren, Eagles, The Who en Steely Dan.
Richie Galloni is een kind van de Rock ‘n’ Roll en heeft door de jaren heen met verscheidene bands opgetreden op lokaal en internationaal niveau. Daarnaast heeft hij verschillende albums geproduceerd en op het moment schrijft hij teksten voor artiesten uit Wales, als Meic Stevens en Heather Jones.
Greg Harris is een gitarist met een zeldzaam talent in de Rock ‘n’ Roll scene. In de Britse scene staat hij dan ook hoog aangeschreven. Samen zorgen deze rasmuzikanten tijdens hun optreden voor een unieke ervaring waarbij u het echte Rock ‘n’ Roll gevoel beleeft.

zo 10 jun ’01, 20:00

Maljaki Luludji & Düvö

Hongaarse zigeunermuziek

Düvö (olv Dénes Hrúz), in Hongarije uitgeroepen tot beste traditioneel orkest, speelt vanavond met het welbekende zigeunerorkest Maljaki Luludji (olv Gusztáv Balász). Zij bieden een breed beeld van authentieke Hongaarse volksmuziek en zigeunermuziek uit Hongarije, Roemenië en de Balkan.
En natuurlijk mag er weer gedanst worden!

di 12 jun ’01, 20:15

Hans Teeuwen & Michiel Borstlap Kwartet

 

Hans Teeuwen – zang; Michiel Borstlap – piano; Roy Dackus – drums; Stefan Lievestro – bas; Jesse van Ruller – gitaar

Naast cabaret, is jazz de grote passie van Hans Teeuwen. En hij doet hij niets liever dan optreden met het Michiel Borstlap Kwartet. Kortom, veel muziek van Sinatra en verder wachten wij vol spanning af bij deze rasimprovisatoren. Het wordt een avond volop genieten!

za 29 sep ’01, 20:15

Guitar Night

drie gitaarconcerten op een avond

Een avond lang genieten van folk, blues, ragtime en countryrock in twee sets van ongeveer een uur.

Acoustic Rescue
Ray en Spencer Davies – gitaar, zang
Niet te verwarren met Kinks-zanger Ray en Spencer van de Spencer Davies Group, deze twee gitaarspelende broers uit Wales. Het plectrum is taboe bij hun muziek, die een unieke combinatie is van ragtime, blues, country-rock en klassiek

Paul Ubana Jones
In 1989 zette Nieuwzeelander Paul Ubana Jones zijn eerste stappen op het poppodium. Al snel speelde hij met Crowded House en Tracey Chapman. Inmiddels hebben hij en zijn gitaar de hele wereld gezien en is zijn eerste album (later volgden er nog drie) goed voor ‘platina’.

    zo 30 sep ’01, 15:00

    Het ondeugende logeetje (4+)

    Tierelijn

    Het clowntje Spokie raakt in grote moeilijkheden wanneer hij logeert bij Jan Klaassen en Katrijn. Heeft de eigenaardige Edna Prikkeldraad hier iets mee te maken? De dorpsagent kan helaas geen kijkje gaan nemen in het huis van Edna. Er loopt namelijk een grote sloot voor haar huis, zonder brug en hij kan niet zwemmen! Gelukkig wil het lieftallige tovermeisje Tierelijntje, dochtertje van Jan Klaassen en Katrijn, de agent helpen om Spokie weer veilig thuis te krijgen.

    za 6 okt ’01, 20:15

    Joop Visser

     

    Joop Visser zingt liedjes van zijn zeven cd’s, waarvan de Millennium CD de laatste is. Daarnaast doet hij een greep uit de nieuwe nummers die hij sindsdien heeft gemaakt.
    ‘Hekeldichten, lof- en treurzangen, ballades, liefdesliedjes en combinaties van deze genres. Zijn gebruik van rijm is altijd verrassend, zijn refreinen zijn ijzersterk en zijn spel met de taal is subtiel’ vindt Poetry International. ‘Haast onvermijdelijk om je, schrijvend over deze voorstelling, niet te verliezen in superlatieven,’ vonden ze nog onlangs in De Flint in Amersfoort.
    VERZOEKNUMMERSERVICE (geen garantie, wel grotere kans): Wilt u een bepaald nummer horen of juist niet horen, dan kunt u dat van te voren d.m.v. e-mail laten weten. Op www.joopvisser.nl vindt u het adres. (Vergeet niet te melden welke voorstelling.)

    zo 7 okt ’01, 15:00

    Alexander Warenberg

    piano

    Tsjaikovsky (De Seizoenen Op.37b; Dumka Op. 59), Dumka, Moessorgsky (Schilderijententoonstelling)

    Alexander Warenberg werd geboren in St. Petersburg, waar hij de zéér grondige Russische opleiding volgde. Schijnbaar achteloos achter het klavier gezeten speelt hij de sterren van de hemel.
    In 1977 emigreerde Alexander Warenberg naar Nederland. Sinds die tijd speelt hij in Europa en de Verenigde Staten, met top-orkesten en bekende dirigenten als Iván Fischer, Antoni Ros Marba, Kees Bakels en Kurt Masur.
    Het programma van deze middag is puur Russisch.

    di 9 okt ’01, 20:15

    Boudewijn Büch

    Op reis – een diavoorstelling zonder dia’s (try-out)

    Wie verre reizen maakt, kan veel verhalen. Boudewijn Büch kan daarover meepraten. Minstens de helft van zijn leven heeft hij buiten de grenzen van ons kleine landje doorgebracht.
    In zijn vierde theaterprogramma Op Reis gaat hij op zoek naar het raadsel van het buitenland. Waarom bleef hij de afgelopen jaren gewoon niet thuis, met de kachel hoog en een mooi boek op schoot? Per slot van rekening is reizen helemaal niet leuk. Uiteindelijk zit je toch altijd in het verkeerde land, het verkeerde hotel (stampvol Nederlanders), de verkeerde bus.
    Op Reis gaat over de globetrotter, die zijn eigen huis zo mist, maar eenmaal thuis weer weg wil om zijn huis te missen. Over iemand die zich buitenlander kan voelen in Hollandse dorpen als Ohé, Laak en Beesd. Kortom, een theaterprogramma dat de wereld nog kleiner probeert te maken.

    do 11 okt ’01, 20:15

    Gé Reinders

    Kump Good

    Gé Reinders – zang; Marcel Broersma – gitaar; Jo Didderen – contrabas

    ‘Kump Good’ is een theaterprogramma met een mooie selectie van oude en nieuwe liedjes in het Limburgs en bindteksten in het Nederlands. Een ijzersterke formule, zo is de afgelopen jaren gebleken. Want ook buiten Limburg is de voorstelling bijna moeiteloos te volgen.
    Gé heeft met zijn cd’s en optredens opvallend goede reacties losgemaakt bij recensenten van kranten en muziekbladen, en ook op tv en radio.

    vr 12 okt ’01, 20:15

    Schoon aan de haak

    Strak

    Nicky ten Bosch, Esther Ephraïm, José Pouwels en Belinda Vos – 542 pond schoon aan de haak

    ‘Schoon aan de Haak’ bestaat uit vier gemantelpakte femmes fatales die zich het eindpunt van de evolutie wanen, getransformeerd van huissloof tot vrijgevochten, zichzelf respecterende moderne vrouw. Echter, de waarheid wordt niet verteld door de perfect opgemaakte vrouwengezichten. Wanneer de opsmuk een groots verhaal vertelt, gaat dat voor de vrouw in kwestie zelf vaak niet op. De glimmende pumps lopen nog steeds slaafs achter de objecten van hun verlangen aan.

    za 20 okt ’01, 21:00

    Hans Dulfer

    Saturday Night Fever

    Boris van der Lek – tenorsaxofoon; Hans Dulfer – tenorsaxofoon; Egon Verhoeven – gitaar; Jeroen van Iterson – keyboards; Thijs Lodewijk – bas; Ruben van Roon – drums

    Wie ook maar een beetje heeft rondgekeken in de Nederlandse jazz moet ‘Big Boy’ Hans Dulfer hebben zien staan: mega-ster in Japan, zeer gewaardeerde grootheid in Nederland, en natuurlijk vader van Candy. Met zijn spetterende muziek en recht-voor-z’n-raap-stijl (lees zijn columns in het tijdschrift Jazz) is hij bij uitstek een artiest voor het Beauforthuis, en een prototype voor de jazzserie op de zaterdagavond. Helemáál met de geweldige band die hij meeneemt!

    za 27 okt ’01, 21:00

    American Country & Folk

    Josie Kuhn

    Dat haar wortels in New Mexico liggen is duidelijk te horen in haar muziek: al sinds eind jaren ’70 speelt Josie Kuhn haar Amerikaanse folk en country op hoog niveau. Festivals en concerten in Amerika en Europa, samenwerking met mensen als Lee Clayton, Steve Earle, Rick (the Band) Danko, Steve Forbert, Albert Lee en Garry (E Street Band) Tallent hebben haar gemaakt tot de uitstekende performer die zij nu is. In Nederland trad zij onder meer op voor KRO en NCRV radio.

    vr 2 nov ’01, 20:15

    Alex Roeka en De Heffe

    In de wildernis

    Alex Roeka volgen we al geruime tijd in het Beauforthuis, en sinds hij in 1999 de Annie M.G. Schmidt-prijs won, is zijn bekendheid flink toegenomen. Ook in zijn nieuwe programma gaat hij er weer helemaal voor: exuberante ratelsongs, intieme bekentenisliederen, hoog uithalende badkamerjuwelen en gevoelige mompelchansons passeren de revue. Zijn poëtisch-filosofische inslag, soms grenzend aan een milde vorm van krankzinnigheid, zal hij altijd wel blijven houden. Laten we het hopen!
    Roeka wordt terzijde gestaan door zijn begeleidingsband De Heffe, bestaande uit Peter van Os (accordeon), Rein Hartog (pedalsteel guitar en dobro) en Ad van Beusekom (contrabas).

    zo 4 nov ’01, 15:00

    Amphion Trio

    klassiek

    René Maurer – piano; Pieternel van Lent – viool; Tom van Lent – cello
    werken van Mozart, Martin en Smetana

    Het Amphion Trio werd in 1997 opgericht door drie jonge musici, die reeds afzonderlijk hun sporen hebben verdiend. Tijdens een masterclass die het Amphion Trio in augustus 1999 volgde bij docenten van het Mozarteum te Salzburg, werd aan het drietal de prijs voor het beste ensemble toegekend. Hieruit volgde een reeks concerten in Italië en Mexico.
    In mei van dit jaar won het Amphion Trio de publieksprijs van het Kamermuziekfestival Almere.
    In Nederland speelden zij onder andere in het Concertgebouw te Amsterdam en in Muziekcentrum Vredenburg te Utrecht.
    Het programma bestaat uit het Trio KV 502 in bes (Mozart), Trio sur des mélodies populaires Irlandaires (Martin) en Trio opus 15 in G (Smetana).

    wo 7 nov ’01, 20:15

    Fairport Convention

     

    Simon Nicol – zang, akoestische gitaar; Dave Pegg – basgitaar, mandoline, zang; Ric Sanders – viool; Chris Leslie – bouzouki, mandoline, bouzar, viool; Gerry Conway – drums

    Fairport Convention heeft door de jaren heen een groot aantal albums uitgebracht. Dat waren nooit kaskrakers van Michael Jackson-achtige omvang, maar gewoon prachtige platen, die altijd weer hun weg vonden en vinden naar een wereldwijd, geïnteresseerd publiek. Giganten als Bob Dylan, Joni Mitchell en Leonard Cohen werkten graag met hun songs.
    Schuwde de Convention de elektrische sound vroeger niet, vandaag de dag spelen ze het liefst unplugged. En met maar liefst twee bespelers van de viool, het instrument dat zo karakteristiek is voor de Convention!

    za 10 nov ’01, 21:00

    The Jazz Grooves

    Saturday Night Fever

    Jan Kuiper – gitaar; Harry Emmery – contrabas; John Engels- drums; David Murray – tenorsaxofoon; Arthur Blythe – altsaxofoon; Mousse Pathe M’Baye – sabar, tama; Papa Seck- sabar, djembé

    Opwindende ritmes uit Senegal, gecombineerd met de daverende dynamiek van de bas en drums, waar de saxofoons en gitaar overheen gieren. Het Niehove Jazz Ensemble (Kuiper, Engels & Emmery) heeft zichzelf voor de huidige tour uitgebreid met de wereldberoemde Amerikaanse saxofonisten Arthur Blythe en David Murray en de Senegalees-Nederlandse percussiegrootheden Papa Seck en Mousse Pathe M’Baye. Natuurlijk spelen ze, naast eigen werk, composities van de twee Amerikanen.
    Groovy!

    vr 16 nov ’01, 20:15

    Ernst van der Pasch

    Schuren

    Schuren is het verhaal van de reiziger Ernst, of beter gezegd de twee reizigers Ernst. De een is altijd op reis, de hele wereld over; met de wijsheid van Goethe “Das Glück ist immer dort wo du nicht bist” in zijn rugzak. De ander is een boeddhistische fietsenmaker op zoek naar datzelfde geluk. Ernst van der Pasch vraagt zich af of geluk zich wellicht ook kan bevinden op een plaats waar je je toevallig wél bevindt.
    Met zijn debuutprogramma ‘Zakdoek vol verdriet’ gaf Ernst van der Pasch meteen al zijn visitekaartje af bij het Beauforthuispubliek. Hij ontroerde, zong, maakte grappen en rare omkeringen en improviseerde er lustig op los.
    Maar nu pakt hij het groter aan. Had hij eerst zijn handen vol aan zichzelf, nu schuurt, grapt en zingt hij door de geschiedenis van de mensheid, door zijn eigen verleden en dat van u.
    Over zijn handelsmerk, de slungeligheid, zegt Ernst van der Pasch: ‘Ik doe veel met mijn armen, ze zijn nogal lang. Het worden hele gekke dingen op het toneel’.

    zo 18 nov ’01, 15:00

    Tante en het Wonderkind (4-10 jr)

     

    Tante Wies heeft haar oog laten vallen op een wel heel bijzonder kind: een Wonderkind. Heel het land reist ze door, om audities te doen voor soaps, reclamespots, musicals en nog veel meer. Een kind om trots op te zijn. Tenminste… zolang ze doet wat Tante haar opdraagt. Aandacht voor het Wonderkind is wat Tante wil. Of wil Tante misschien zelf in de schijnwerpers staan?
    Eric Beekes en Sylvia Alberts laten in deze voorstelling op een voor kinderen niet bedreigende, hilarische manier zien hoe macht werkt. ‘Tante en het Wonderkind’ is een komische voorstelling met veel muziek.

    vr 23 nov ’01, 20:15

    Sjaak Bral

    Hurken in de Berm – try-out

    In zijn derde theaterprogramma ‘Hurken in de Berm’ gaat Hagenaar Sjaak Bral de vakantie te lijf. Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen binnen drie weken na hun vakantie weer op hetzelfde stressniveau zitten als vlak daarvoor. Sjaak Bral vouwt een wegenkaart open, neemt vijf keer dezelfde rotonde en komt terecht in de file van het grote en kleine vakantieleed. Een vrolijke voorstelling waarbij het publiek op het puntje van zijn tuinstoel zit en continu op zijn hurken moet zijn.

    zo 25 nov ’01, 15:00

    Michiel Borstlap Trio

    Sunny jazz

    Michiel Borstlap – piano; Stefan Lievestro – bas; Roy Dackus – drums

    Na lange tijd is Michiel terug met zijn eigen trio, voor een zondagmiddagconcert. Eigen composities van deze winnaar van de Thelonious Monk Award, maar ook prachtig bewerkte standards roepen gevoelens op van romantiek en melancholie, maar ook van enthousiasme en energie. Als er iets is wat deze jongens kunnen, dan is het wel swingen!

    zo 2 dec ’01, 15:00

    Monica Akihary’s Aziatische gongs

    Music: World series

    Monica Akihary – zang; Niels Brouwer – gitaar; Sinta Wullur – gamelan; Kim Weemhof – percussie (tabla, mri-dangan, cajon, udu); Jasper le Clerq – viool

    Het gezelschap bestaat uit leden afkomstig uit Indonesië en Nederland.
    In dit concert zit Sinta Wullur alleen achter een selectie gongs; de melodieën/lijnen van de afwezige gongs worden overgenomen door de andere musici, vertaald naar hun eigen instrument. Monica Akihary zingt in dit concert voornamelijk zonder tekst; met haar stem als instrument voegt ze Indiase en Afrikaanse ritmes en klanken toe.

    vr 7 dec ’01, 20:15

    Guido Weijers

    Oxymoron – try-out

    In 2000 won Guido Weijers het Leids Cabaret Festival en de publieksprijs op Cameretten. ‘Oxymoron’ is een monoloog waarin vriend c.q. topmanager Alexander tegenwicht biedt aan Guido’s dromerijen. Zelf zou hij willen dromen en vliegen, maar Alexander zet hem met de ontnuchterende zwaartekrachtwetten van Newton weer met beide benen op de grond.
    Weijers vliegt als Icarus, droomt van Oilily-sjaaltjes, oliebollen en de familie Knots. Hij gaat snel, remt af, balanceert op de rand van de ethiek.

    za 8 dec ’01, 21:00

    Ed Verhoeff’s EDition

    Saturday Night Fever

    Ed Verhoeff – gitaar; Lucas van Merwijk – drums; Boudewijn Lucas – basgitaar; Ben van den Dungen – saxofoon

    De afgelopen jaren heeft Ed Verhoeff vooral naam gemaakt als gitarist bij Hein van de Geyn’s Baseline, bij zangeres Deborah Carter en in het theaterprogramma van Mathilde Santing. Nu heeft hij zijn eigen band ‘EDition’, met als inspiratie de jazzrock uit de jaren ’70 (denk aan Jaco Pastorius, Miles Davis en Tony Williams’ Lifetime). Ed bewerkt niet alleen materiaal uit die periode, maar komt ook met een aantal eigen composities. Fusion, jazzrock, hoe u het ook wilt noemen, een stevige jazzband is het in elk geval. Lucas van Merwijk speelt op drums, Boudewijn Lucas op basgitaar en saxofonist Ben van den Dungen met zijn soms lyrische en heftige tenorwerk maakt het kwartet compleet.

    za 15 dec ’01, 20:15

    Rik Hoogendoorn & Femke Mostert

    De jaren zeventig

    Max Noordmeer, een zanger die in de jaren zeventig zijn grootste roem beleefde, heeft last van beginnende dementie. Hij beweert dat hij zijn dochter Miry heeft gevonden op de stoep van het huis waar vader en dochter nog steeds wonen. Er zat ook een briefje bij waar op stond dat hij de vader was. Wie van zijn vele one-night-stands dit briefje heeft geschreven, is altijd een raadsel gebleven. Dan krijgt Miry, een dag voor haar vijfentwintigste verjaardag, een kaartje dat haar leven totaal op zijn kop zet.
    Rik Hoogendoorn is veelvuldig te zien in o.a. ‘Kees en Co’ en ‘Sesamstraat’. In het theater vormt hij samen met Bruun Kuijt het duo Echte Mannen. Ook Femke Mostert is te zien in ‘Kees en Co’. Daarnaast speelde ze o.a. mee in ‘Miss Kaandorp’ en ‘Brigitte de Musical’.

    za 22 dec ’01, 20:15

    Niet Schieten!

    Kwaad bloed

    Arend Edel, Maarten Hennis en Erik Jobben

    ‘Kwaad Bloed’, het zesde programma van Niet Schieten! sinds zij in 1994 het cabaretfestival Cameretten wonnen, is gecoached en geregisseerd door Hetty Heyting (o.a. bekend als schrijfster van ‘Baantjer’ en ‘Verkeerd verbonden’).
    Kwaad Bloed gaat over drie broers die gezamenlijk een bedrijfje hebben opgezet, waarin zij op zeer creatieve wijze handelen in porties levensgeluk. Een onschuldige bezigheid, menen zij zelf. Totdat een man, die het einde van zijn leven ziet naderen, hen dwingt een confrontatie met zichzelf en met elkaar aan te gaan. De familieband van de drie broers blijkt meer kwaad bloed te bevatten dan hen lief is.
    ‘Kwaad Bloed’ is een avondvullende explosie die in één adem voorbij zal gaan.

    zo 23 dec ’01, 00:00

    Khanci Dos

    Hongaarse zigeunermuziek

    Gusztáv Eröss – mondbas en zang; SzenénaBaktai – mondbas en zang; Béla Rácz – mondbas, zang en gitaar; Olivér Rácz – viool; André Koonen – contrabas

    Khanci Dos wordt gevormd door Roma zigeuners uit Noord-Hongarije. De musici spelen hun traditionele volksmuziek. Voor het grootste deel doen zij dat zoals de Roma dat van oudsher deden, namelijk vocaal – de instrumenten worden met de mond geïmiteerd. Bovendien maken zij gebruik van potten, kannen, kruiken en andere keukengerei.
    Maar ook de gitaar en viool spelen een rol.
    Het repertoire bestaat uit liederen van de zigeuners van Roemenië, Tsjechië, Slowakije en de Balkan, gecombineerd met moderne muziekstijlen.

    zo 23 dec ’01, 15:00

    kerstconcert

    Englefield Ensemble

    Natasha Jouhl – sopraan; Nicholas Shipman – klarinet; Stefan Hofkes – piano
    werken van Schubert, Mozart en Brahms; enkele romantische Engelse werken

    Na hun succesvolle ‘Sylvesterconcert’ vorig seizoen keert het Englefield Ensemble terug naar het Beauforthuis, nu als trio. De schitterende sopraan Natasha Jouhl zal samen met klarinettist Nicholas Shipman en pianist Stefan Hofkes een gevarieerd programma presenteren. De reputatie van het Englefield Ensemble heeft in Engeland een grote vlucht genomen: concerten door heel Engeland, een festival in Englefield House en plannen voor een tweede cd-opname.
    De muzikale keuze staat garant voor een gezellige kerstsfeer.