vr 7 jan ’00, 17:00
café
vr 7 jan ’00, 21:00
Thé Lau & Dante Oei
Thé Lau zingt Thé Lau – vernieuwd!
zo 9 jan ’00, 13:30
Job Schuring & Rutger Laan
Nu nog nieuwer!
Domineeszoon Job Schuring (“één van de beste cabaretiers van Nederland”, “een ambachtsman”) en muzikaal alleskunner Rutger Laan (werkte samen met Jenny Arean en was muzikaal leider bij Heerlijk duurt het langst) hebben een heldere kijk op de werkelijkheid en komen nu op uiterst democratische wijze uitleggen waarom er hoog nodig weer een en ander verboden moet worden.
En wie kunnen dat beter doen dan twee mannen die er verstand van hebben?
zo 9 jan ’00, 20:15
verbouwings-vleugelconcert
werken van Bloch, Jolivet, Takemitsu en Brahms
Het eerste vleugelconcert van 2000! De opbrengst van de collecte is bestemd voor ons Bouwfonds.
za 15 jan ’00, 20:15
Jetty Mathurin
Welopgevoed – try-out
vr 21 jan ’00, 20:15
Nilgün Yerli
Wat zeg ik? (try-out)
za 22 jan ’00, 21:00
Hein van de Geyn’s Baseline
Muziek tussen fluisterend basspel en zinderend gitaargeweld. Wie bekend is met de de prachtige composities van Heins eerdere CD ‘Why Really’ zal met spanning uitkijken naar dit concert waarin zijn nieuwste CD gepresenteerd wordt.
Hein verzorgde het allereerste jazzconcert in het Beauforthuis, met niemand minder dan Lee Konitz. Later speelde hij er met Bert van den Brink en Philippe Catherine. Inmiddels is het hoog tijd dat hij met zijn eigen trio komt.
Hans’ meesterlijke drumspel kennen we van optredens met Denise Jannah, Philippe Catherine en Paul Hock. Ed wordt beschouwd als één van de meest vooraanstaande nieuwe gitaristen.
vr 28 jan ’00, 20:15
NUEVA MANTECA
met special guest PAPO VAZQUEZ
Met 8 CD’s op z’n naam (waarvan een op Blue Note’s World Pacific label – een unicum voor een Europese Afro Cuban Jazz formatie!) staat Nueva Manteca aan de top in deze stroming, die Cubaanse latin en Amerikaanse jazz combineert. De negen leden van Nueva Manteca zijn afkomstig van Finland tot Puerto Rico en hebben stuk voor stuk een naam opgebouwd in de internationale jazz- en latinscene.
Deze winter heeft Nueva Manteca Angel “Papo” Vazquez te gast. Toen die voor $5 zijn eerste trombone kocht, begon zijn muzikale carrière. Allereerst in de schoolband, later op allerlei salsafeesten en uiteindelijk aan de zijde van legendarische musici als Ruben Blades. Met Blades maakte Papo de Award-winning albums “Antecedente” en “Amor y Control”. Papo speelde mee op de soundtracks van o.a. The Mambo Kings en Mo’ Better Blues.
Nueva Manteca & Papo Vazquez garandeert een avond van zinderend, spetterend, muzikaal geweld. Neem zonodig watjes mee!
za 29 jan ’00, 20:00
Gé Reinders
D’n Hoaf
zo 30 jan ’00, 20:15
Het Holland Harp Trio
werken van Debussy, Goebaidoelina en Takemitsu
Het Holland Harp Trio dankt zijn bestaan aan de uitvoering van de prachtige triosonate van Debussy voor fluit, altviool en harp. De bijzondere klankcombinatie van deze drie instrumenten leent zich bij uitstek voor een boeiend programma.
Componisten als Marius Flothuis en Calliope Tsoupaki schreven stukken voor Manja Smits. Peter Verduyn Lunel is solo-fluitist bij het Nederlands Balletorkest en het Radio Symfonie Orkest. Orsze Adam is altviolist bij het Nederlands Balletorkest.
vr 4 feb ’00, 17:00
café
vr 4 feb ’00, 20:15
Alex Roeka
Zee van onrust
za 5 feb ’00, 21:00
Combo Barbara van Lint
Combo Barbara van Lint brengt deze avond een sfeervol programma, bestaande uit de allermooiste jazz-standards en musicalsongs, waarbij zangeres Barbara van Lint begeleid zal worden door een zestal gerenommeerde musici, afkomstig uit verschillende Nederlandse musicalorkesten.
Onlangs verscheen het album For sentimental reasons, waarop de prachtige arrangementen van de Hongaars-Amerikaanse arrangeur Soonimir Tot te horen zijn.
vr 11 feb ’00, 20:15
Freek de Jonge
De flaptekst (leesvoorstelling)
zo 13 feb ’00, 15:00
Hans Visser & Friends
With Love From Russia – try-out
vr 18 feb ’00, 20:15
Willem Vermandere
Mijn Vlaanderland
za 26 feb ’00, 21:00
Edwin Berg Trio
In 1997 werd het Edwin Berg Trio opgericht. Het speelt prachtige originele composities van Edwin, bewerkingen van bestaande standards en songs. Een deel van het concert is te beluisteren op hun CD “Edwin Berg Trio debute: Live!”
Edwin Berg (1972) studeerde bij grootheden als Michiel Borstlap, Bert van den Brink en Alexander Warenberg en behaalde inmiddels vele prijzen. Hij werkte met veel verschillende beroemdheden als Christiaan Bor als Jeff Hamilton, Marco Bakker, Ronald Douglas, John Engels, etc.
zo 27 feb ’00, 13:30
Arne Werkman
Carte blanche klassiek
werken van Arne Werkman, Brahms, Stravinsky, Poulenc en Ravel
De composities van Arne Werkman worden door vele vooraanstaande musici uitgevoerd. Zo werden op prinsjesdag ’92 zijn drie “Intermezzi” in bijzijn van de koningin uitgevoerd door het Residentie Orkest. De première van zijn “Pièce pour Violin et piano Lutheal” werd door Emmy Verhey en Carlos Moerdijk gespeeld. Tevens schreef hij composities voor harpiste Manja Smits en hoboïste Pauline Oostenrijk.
Wij gaven pianist/componist Arne Werkman carte blanche voor een zondagmiddagconcert. Samen met pianist Peter Bijersbergen van Henegouwen brengt hij de première van zijn “Sonate pour piano à quatre mains” ten gehore, delen uit “Petrouchka” van Stravinsky, Sonate voor piano à quatre mains van Poulenc, 3 Hongaarse dansen van Brahms en “La valse” van Ravel.
vr 3 mrt ’00, 17:00
Café open
za 4 mrt ’00, 21:00
Maarten van Roozendaal & Egon Kracht
Kerstmis in April
Uit de pers: “… de wanhoop en beklemming en de monotone pianoklanken doen sterk denken aan “Ces genslà” van Brel. Maar dit is geen plagiaat – die kerels putten uit dezelfde bron.” Egon Kracht geeft met zijn tegenspel op contrabas de teksten een bijzondere lading. Schaamteloos pathetisch en overweldigend scherp. Dit duo won in 1998 de Zilveren Harp. Het had een Gouden moet zijn.
zo 5 mrt ’00, 13:30
Maaike Eijkman & Liesbeth Vanderhallen
verbouwingsconcert
werken van Mendelssohn, Tsjaikovski, Rachmaninov en Chopin
Een romantisch vleugelconcert met na afloop een collecte tbv het Beauforthuis Bouwfonds.
vr 10 mrt ’00, 20:15
Kees Meerman
Smaad
Kees Meerman is een cabaretier met een volledig eigen stijl, werkwijze en opvatting. In de zes jaar dat hij al langs de lijn bezig is heeft hij een volledig eigen wereld en idioom ontwikkeld, Zijn combinatie van stand-up comedy en heuse popsongs is hard, maar nooit zonder gevoel.
Smaad gaat over de waanzin van deze tijd. “Meneer, over 2000 jaar staat u, met uw mercedes, uw GSM en uw maatpak in alle geschiedenisboeken, met daaronder de tekst “Zakenman in klederdracht – rond het jaar 2000 was dit de ultieme vorm van zijn. In het jaar 2001 massaal uitgeroeid door woeste cabaretier”
Een avondje Kees Meerman is een must voor elke cabaretliefhebber.
za 11 mrt ’00, 20:15
Notabene
Ballade van het verlangen
Marieke Moll, dochter van Willem Wilmink, weet als geen ander de teksten van haar vader te interpreteren. “Ballade van het verlangen” is een lichtvoetig, mild satirisch kleinkunstprogramma met het accent op de muzikale vertolking van Nederlandse teksten. De muzikale begeleiding bestaat o.m. uit piano, gitaren, viool, saxofoon en percussie.
Laat u meesleuren door de emoties van tekst en muziek.
zo 12 mrt ’00, 13:30
Ernst Reijseger
kinderconcert
Deze middag wil hij jullie laten horen hoe mooi een cello klinkt, en wat je er allemaal mee kunt doen. Vraag aan je vader en moeder of ze je naar het Beauforthuis willen brengen en zeg dat ze zelf maar een mooie wandeling moeten gaan maken in het bos, want dit concert is eigenlijk alleen voor kinderen, voornamelijk van 4 tot 8 jaar.
vr 17 mrt ’00, 21:00
Chili 2000 – Winanda del Sur
verbouwingsbenefiet
Het muziekproject “Suite voor Violeta” van Winanda del Sur, wordt omlijst door “Chili 2000”, een tentoonstelling over Chili en Chileense kunst in opdracht van de Organisatie Latijns-Amerikaanse Aktiviteiten Amsterdam. Het project helpt het Beauforthuis bij de verbouwing van de foyer.
“Suite voor Violeta” bestaat uit eigentijdse composities, waarin de volksmuziek, liedjes en gedichten van Violeta Parra zijn verbonden, alsmede enkele bewerkingen van Latijns-Ameri-kaanse stukken en nieuwe eigen stukken in Latijns-Amerikaanse/Nederlandse sfeer. Violeta Parra (1917 – 1967) was een zeer veelzijdige en beroemde Chileense volkskunstenares, een harstochtelijke vrouw, die beschouwd kan worden als bewaarster van de Chileense volksmuziek.
“Winanda del Sur”, met Winanda van Vliet als stralend middelpunt, is een ensemble dat zich toelegt op het uitvoeren van muziek, waarin Latijns-Amerikaanse en Europese elementen worden verbonden. Met deze Suite gebeurt dat aan de hand van het werk van Violeta Parra. Zij streven ernaar om haar werk op deze wijze nieuw bestaansrecht te geven.
za 25 mrt ’00, 21:00
Ad Colen Quartet
jazz
Saxofonist Ad Colen is niet alleen de leider van dit kwartet, hij schrijft er ook alle composities voor. En met de ijzersterke bezetting van zijn band leidt dat tot “een geluid om te zoenen”, aldus recensent Jeroen de Valk. Improvisaties komen goed uit de verf en het geluid in z’n totaliteit is een verantwoord compromis tussen de breedgeschouderde sound van de ‘zware tenoren’ en het klaaglijke muurbloempjestimbre uit de Lester Young-school.
Ad Colen bevestigt dat het goed gaat met de Nederlandse jazz.
zo 26 mrt ’00, 13:30
Mélodies Françaises
Midas Ensemble
Na het succes van “Beeld naar Klank”, waarin voor het eerst de wisselwerking van beeldende kunst en muziek bij elkaar kwamen, komt Gerard Zuyderhoff nu terug in het Beauforthuis met een nieuw programma. Een volledig Frans programma, met werken van Messiaen, Poulenc en Debussy. De invloed van deze drie grootheden op de muziek van de 20ste eeuw kan haast niet worden overschat.
Het tweede gedeelte van het concert bestaat uit de indrukwekkende liederencyclus “Les Nuits d’Éte” van de 19de eeuwse componist Hector Berlioz.
za 1 apr ’00, 20:15
Hendrik & Wilhelmina
Het ongespeelde stuk
Benieuwd naar een wrang-komische visie op het ongelukkige huwelijk tussen koningin Wilhelmina en prins Hendrik? En de bemiddelende rol daarin van politiecommissaris François van ’t Sant? Dan mag u dit niet missen! De schrijver Ton Vorstenbosch hanteert een hilarische verteltrant vol plotselinge overgangen. Bovendien speelt hij zèlf de vorstin.
zo 2 apr ’00, 15:00
Tibet
Gang Chenpa
Wie Seven years in Tibet heeft gezien zal zeker onder de indruk zijn geraakt van de muziek. Vocaliste Namgyal Lhamo kwam tijdens de opnamen op het idee om met twee collega’s uit de cast een vaste groep te vormen.
Onder aanmoediging van de Dalai Lama wil dit ensemble nu het Westen confronteren met Tibetaanse zang in zijn meest pure vorm.
vr 7 apr ’00, 17:00
Café open
Lekker borrelen in het theatercafé.
za 8 apr ’00, 20:15
Harry Sacksioni
Oorsprong
zo 9 apr ’00, 15:00
De kleine Louis
kinderconcert (groep 3 – 8)
Je hebt vast wel eens van jazz gehoord, maar weet je ook hoe jazz is ontstaan? “De kleine Louis” neemt je mee door honderd jaar jazzgeschiedenis, voornamelijk in swingend New Orleans waar jazz gewoon op straat te horen is. De weesjongen Louis woont daar. Hij leert trompet spelen en groeit uit tot ’s werelds bekendste trompettist: Louis Armstrong! Aan de hand van zijn levensverhaal en heel veel jazzmuziek vertelt Michael Varekamp (trompettist uit de Dutch Swing College Band) over de ontwikkelingen in de jazz.
do 13 apr ’00, 20:15
Magna Carta
folk-rock
vr 14 apr ’00, 20:15
Rob Urgert
Leuk voor later (try-out)
zo 23 apr ’00, 12:00
Leendert de Jonge
J.S. Bach suites
Op 1ste Paasdag geeft Leendert de Jonge opnieuw een opmerkelijk concert: zes Suites en een Partita van J.S. Bach, voor fluitsolo, in drie blokken van een uur. U kunt de hele middag doorbrengen in en rond het Beauforthuis, afwisselend in de klanken van Bachs composities en de geuren en geluiden van het voorjaarsbos. Maar u kunt ook kiezen voor één of twee delen van het concert.
12.00 u: Suites BWV 1007, 1008
14.00 u: Suites BWV 1009, 1010
16.00 u: Suites BWV 1011, 1012 en Partita BWV 1013
zo 23 apr ’00, 20:15
Ben van den Dungen / Jarmo Hoogendijk Quintet
met special guest Cindy Blackman
Cindy Blackman is vooral bekend geworden bij het grote publiek als drumster van Lenny Kravitz, maar zij heeft tevens een indrukwekkend jazzverleden (én heden). Zo kent het Beauforthuis-publiek haar van een spetterend concert in 1997 met het Van den Dungen/Hoogendijk Quintet. Met dit quintet toert Cindy nu voor de vierde keer mee.
Als leerling van o.a. Alan Dawson, Lenny Nelson en Tony Williams kwam Cindy al vroeg in aanraking met jazzgrootheden. Zo heeft zij o.a. gewerkt met Don Pullen, Al Grey, Wallace Roney, Freddie Hubbard, Ron Carter en Sam Rivers. In 1998 reisde Cindy de wereld rond met Cassandra Wilson en vorig jaar was zij weer te vinden aan de zijde van Lenny Kravitz. En haar tomeloze energie is natuurlijk ook helemaal op z’n plek bij Ben & Jarmo, de Red Hot Chili Peppers van de nederlandse jazz. Kei- en keihard!!!
vr 28 apr ’00, 21:00
Jesse van Ruller Trio
Jesse van Ruller brak in 1995 (op 23-jarige leeftijd) door toen hij als eerste Europeaan de presti-gieuze “Thelonius Monk Award” in Washington won. De jury rekende hem tot een van de grootste talenten van deze tijd. Vanavond staat hij in het Beauforthuis met Frans van Geest op contrabas en Martijn Vink op drums. Beiden hebben de laatste jaren een vaste plaats aan de top van de Nederlandse jazzwereld veroverd. Hoogste tijd dat dit trio in het Beauforthuis komt optreden!
vr 5 mei ’00, 17:00
Café open
vr 5 mei ’00, 20:15
Job Schuring
Nu nog nieuwer!
Domineeszoon Job Schuring (“één van de beste cabaretiers van Nederland”, “een ambachtsman”) en muzikaal alleskunner Rutger Laan hebben een heldere kijk op de werkelijkheid en komen nu op uiterst democratische wijze uitleggen waarom er hoog nodig weer een en ander verboden moet worden.
Nu nog nieuwer! – een voorstelling bij uitstek voor mensen die Bevrijdingsdag om een uur of acht wel hebben gezien!
za 6 mei ’00, 20:15
Acda & De Munnik
Deel III – try-out
do 11 mei ’00, 20:15
Wouter van Diepen Klarinetkwintet
verbouwingsbenefiet
Wouter v Diepen – klarinet; Tjeerd Top, Justyna Briefjes – viool; Imke Jansen – altviool; Harm v Rheeden – cello / Frank vd Laar – piano; Els Woudstra – cello
werken van Weber, Ton de Leeuw, Jeanjean, Jettel en Klein
gratis toegang, collecte na afloop
za 13 mei ’00, 21:00
Canta Brasil!
Braziliaanse jazz
Swingende en dansbare muziek, op een jazzy manier manier gebracht! Jobim Bossa Nova, een Frevo van Edu Lobo of een Samba van Chico Buarque.
Pianiste Annelies de Jong, bekend van groepen als Vicio Nova en Brasilianas, vond dat het nu eens tijd werd voor een eigen quintet. Daarmee brengt zij semi-akoestische Braziliaanse jazz. Speciaal voor het Beauforthuis-concert wordt de groep uitgebreid met de Braziliaanse zangeres Ana Beck.
wo 17 mei ’00, 20:15
Bert van den Brink & Clare Fischer
grand piano duo
Andermaal staat Bert van den Brink met een grootheid uit de jazz in het Beauforthuis. Met Clare Fischer te spelen was voor Bert een lang gekoesterde wens, die nu uitkomt. Twee piano-reuzen spelend op 2 Fazioli’s, in het intieme Beauforthuis, georganiseerd door Brink Producties.
Samen met Cor Bakker bracht Bert in 1993 de cd DeClared uit, een hommage aan de componist/arrangeur. Dit leidde tot de eerste ontmoeting tussen Bert en Clare, die de cd diep geroerd in ontvangst nam.
Voor de kenners van het genre behoeft Clare Fischer geen nadere aankondiging. Voor het grote publiek waar hij, volledig ten onrechte, nog veel te weinig bekend is: Clare Fischer houdt zich bezig met bijna alles: jazz, klassiek, latin en pop. Hij schreef voor o.a. Dizzy Gillespie, Donald Byrd, Diana Schuur, Paul McCartney, Michael Jackson en Prince. In 1995 verscheen zijn solo-CD Just Me en in 1997 Rockin’ in Rhytm van zijn latin-jazz groep Clare Fischer & Friends.
zo 21 mei ’00, 13:30
Ernst Munneke
vleugelconcert
speelt Mozart, Ravel, Brahms & Chopin
gratis toegang, collecte na afloop
wo 24 mei ’00, 20:15
vleugelconcert
Job Hubatka – bariton; Antje Lohse – mezzo-sopraan; Dido Keuning – piano
werken van Bach, Haydn, R. Strauss, Loewe, Escher, Mozart , Gounod, Rossini, Nahler, Fauré & Turina
gratis toegang, collecte na afloop
do 25 mei ’00, 20:15
vleugelconcert
Jenufa Kwartet
Rosalie Seinstra – cello; Marieke Verkleij – altviool; Maartje Hetsen & Inge Laurijssens – viool; Luc Blommers & Christianne Verhoeven – piano
werken van Bach, Haydn, Martinu, Vieuxtemps en Dvorak
gratis toegang, collecte na afloop
vr 26 mei ’00, 20:30
ENSEMBLE K2
20ste eeuws
Antje Lohse – mezzo-sopraan
werken van Heppener, Adams, Stravinsky en Ton de Leeuw
Ensemble K2 legt zich volledig toe op de 20ste eeuwse ensemblemuziek. Vanavond speelt het Ensemble Trial van Robert Heppener (1993), de Chamber Symphony van John Adams (1992), Concert in Es – Dumbarton Oaks van Igor Stravinsky (1937/’38) en Three Shakespeare Songs van Ton de Leeuw (1994/’95).
za 27 mei ’00, 21:00
Philip Catherine Quartet
“Op de aardbol wonen zes miljard mensen. Slechts hondervijftig daarvan konden het concert in het Beauforthuis bijwonen. Toen was het vol en ging de deur dicht. De rest van de wereld (die stakkers) bleef derhalve onkundig van wat zich daarbinnen afspeelde.” Aldus Jeroen de Valk over het concert van 1998.
“Geest Jimi Hendrix neemt bezit van oude gitaar Philip Catherine”, aldus het Utrechts Nieuwsblad over hetzelfde concert.
Het Beauforthuis geeft u ter afsluiting van het seizoen nog één kans om deze internationaal vermaarde jazzgitarist te kunnen aanschouwen. En ook de overige drie namen van dit kwartet liegen er niet om.
zo 28 mei ’00, 15:00
Zeister Kamerkoor olv Arie Pek
werken van Mendelssohn, Elgar, Fauré en Brahms
Na het eerste lustrumconcert slaat het Zeister Kamerkoor even een andere weg in. Naast acapella werken die het koor voorheen zong, bewegen zij zich nu in de wereld van de romantische muziek. Het koor wordt begeleid door vleugel en dwarsfluit.
do 1 jun ’00, 15:00
Alexei & Larisa Goulenko
klassiek
ALEXEI & LARISA GOULENKO – piano
werken van Mozart, Skrijabin, Chopin, Beethoven en Liszt
Sinds Alexei Goulenko in ’96 deelnam aan het Liszt-concours is hij regelmatig in Nederland geweest om te concerteren. Inmiddels heeft hij zich, met echtgenote Larisa, hier gevestigd, voor voortgaande studie.
Juni is sindsdien “zijn” maand, met een hele reeks concerten op verschillende podia. Deze Hemelvaartdag spelen Alexei en Larisa in het Beauforthuis.
vr 2 jun ’00, 17:00
open huis / café
lekker borrelen in het theatercafé
vr 2 jun ’00, 21:00
European Jazz Trio
Marc van Roon – piano; Frans vd Hoeven – bas; Roy Dackus – drums
Het European Jazz Trio bestaat al sinds 1989 en heeft sindsdien meer dan 10 cd’s gemaakt, die met name in Japan bij het grote publiek aanslaan. In juni doet het trio dat land aan met een tweeweekse tournee. Het Beauforthuis biedt u een uniek voorproefje…
Het European Jazz Trio bracht in ’96 een cd uit met Beatles-bewerkingen. Daarna volgden twee cd’s met de legendarische jazztrompettist Art Farmer en hun laatste cd Adagio (’99) biedt een keuze aan klassieke thema’s, bewerkt en in een nieuw jasje gestoken: Chopin, Mozart, Brahms en Bach in een vloeiende mix aan stijlen.
Wie dit associeert met James Last vergist zich – wij staan er voor in dat deze jongens het kunnen!
zo 1 okt ’00, 15:00
Arne Werkman
Carte blanche klassiek
werken van Arne Werkman
Dat de composities van Arne Werkman door vele vooraanstaande musici worden uitgevoerd, blijkt al uit het imposante gezelschap dat hij voor deze Carte Blanche heeft uitgenodigd. Zijn drie ‘Intermezzi’ werden in bijzijn van de koningin uitgevoerd door het Residentie Orkest. De première van zijn ‘Pièce pour Violin et piano Lutheal’ werd door Emmy Verhey en Carlos Moerdijk gespeeld. De composities van dit concert worden uitgevoerd in verschillende bezettingen: harp & hobo – harp, hobo & sopraan – contrabas & piano – piano quatre-mains – viool, cello, piano & harp.
za 7 okt ’00, 20:15
De Doos
Meisjes
Onder de naam De Doos zijn Barbara en Dorine nog pas een jaar bezig, maar zij trokken de aandacht met hun licht cabareteske liedjesprogramma. Zij traden op de meest uiteenlopende plekken op en stonden deze zomer op de Parade.
De Doos werkt momenteel naar haar eerste avondvullende programma toe en zal daarmee volgend jaar langs de theaters gaan. Natuurlijk komen zij in het Beauforthuis alvast met een voorproefje.
Voor de pauze brengen zij het programma waarmee ze op het festival stonden en erna een compilatie van oud en nieuw materiaal. Dit optreden is dan ook een kruising te noemen tussen een try-out en een voorstelling.
vr 13 okt ’00, 20:15
Mark van de Veerdonk
Knurft (try-out)
za 14 okt ’00, 21:00
Eric Vaarzon Morel Trio
flamenco
vr 20 okt ’00, 20:15
Tim van der Sluijs
Koppensnellen Plus
zo 22 okt ’00, 15:00
Eric Taylor
Eric Taylor vertegenwoordigt een onverwoestbaar genre, dat het live en in de juiste ambiance uitstekend doet. Hij zingt over arme boeren, zijn eigen jeugd, het oude westen, indianen, whisky en vrouwen.
Bert van de Kamp (Oor) over zijn CD Eric Taylor: “Op deze plaat staan een aantal juweeltjes. In de opener Dean Mariarty bezing Taylor de held van Kerouacs roman On the Road op de wijze van Tom Waits, maar het beste zijn nummers als Mission Door en Visitors From Indiana. Zijn typische loners-thematiek sluit mooi aan bij zijn bronzen stemgeluid. Hij heeft een goed oog voor het leven van de verschoppelingen dezer aarde. Liefhebbers van Tom Waits, Lyle Lovett en Springsteens Nebraska kunnen hun hart ophalen aan deze CD.”
vr 27 okt ’00, 20:15
Klaas
Extreem!
zo 29 okt ’00, 19:30
Szaszcsavas
strijkersstorm uit Transsylvanië
Het publiek kan na afloop van het concert meedansen in een traditioneel Hongaars danshuis.
wo 1 nov ’00, 20:15
Raed Shammon
arabische luit-muziek
do 2 nov ’00, 20:15
de geest van laat maar waaien
familievoorstelling v.a. 8 jr
Wie kent het sprookje van Peter en de Wolf niet? Ook De geest van laat maar waaien is zo’n symphonisch sprookje. Jelle en Titia hebben hun toekomstdromen, maar hoe staat die toekomst er eigenlijk voor? Kan je nog wel leven met vervuilde lucht en volgedumpte zeeën?
De kwade geest Ajo fluistert hen in: “Ah joh, laat maar waaien, wat kan het allemaal schelen!” Zijn tegenpool is de goede geest Situs: “Zie ’t eens, het kan ook anders en beter!”
De geest van laat maar waaien is een geestig, muzikaal en modern sprookje waarvan jong en oud zullen genieten!
vr 3 nov ’00, 21:00
Iain Matthews
folk- & countryrock
zo 5 nov ’00, 15:00
Muziek Uitgelicht
klassiek
werken van o.a. Paganini, Soler, Kurtág, Bach en Vaarzon Morel
Altvioliste Esther Apituley wil musici én publiek van de eerste tot de laatste noot meeslepen in haar muzikale vertellingen. Door een levendige presentatie en ongebruikelijke enscenering wordt de muziek zowel letterlijk als figuurlijk ‘uitgelicht’, zo nodig met hulp van haar technicus. De combinatie van oude en moderne werken in haar programma’s is daarbij niet meer dan vanzelfsprekend. Vele mensen kennen Esther Apituley van het tv-programma ‘Reiziger in Muziek’ dat ze samen met Han Reiziger presenteert. Joan Lluna is een Spanjaard die internationaal zeer actief is. Hij trad over de hele wereld op met o.a. het Brodsky Kwartet en Arthur Pizarro. Eric Vaarzon Morel is een van de beste Nederlandse flamenco-gitaristen en treedt dit seizoen meerdere malen op in het Beauforthuis.
vr 10 nov ’00, 21:00
An Pierlé
za 11 nov ’00, 21:00
Fleurine
jazz vocaal
Ze is leuk, mooi, doortastend en eigenzinnig, Zij werd ontdekt in 1994 op het North Sea. Ze verwierf de rechten voor de Engelse en Portugese teksten op composities van Monk die zij schreef voor haar debuut-album “Meant to be!” (1996). Het album werd internationaal zeer goed ontvangen. Inmiddels woont ze in Los Angeles en vormt ze een duo met de befaamde Amerikaans pianist Brad Mehldau, die zij op typisch Fleuriense wijze heeft ontmoet: ze donderde op rolschaatsen een steile trap af, recht in de armen van de diva (maar dan mannelijk). Een ontmoeting die inmiddels legendarisch is. Samen met twee top-muzikanten krijgt het begrip jazz-vocaliste vanavond een heel andere betekenis.
zo 12 nov ’00, 15:00
Tinkerbells
Elfenstreken (5-8 jr)
De meiden van TinkerBells hebben een mooie CD gemaakt en je kent ze vast ook van Kindernet. Nu staan ze in het Beauforthuis met de leukste, de swingendste en de meest ontroerende liedjes uit onvergetelijke tekenfilmklassiekers als Peter Pan, Jungleboek en Pinokkio. Zing lekker mee met nummers als Wij volgen de leider, Hé Ho en Als je van beren leren kan. Maar let op: wat lijkt te beginnen als een swingend kinderconcert, ontaardt al snel in een spannend avontuur!
do 16 nov ’00, 20:15
Gé Reinders
Nooit nieks
Vijf jaar geleden trad Gé op in het Beauforthuis voor 40 toeschouwers. Vorig seizoen moesten we zo vaak nee verkopen aan zijn fans, dat we hem dit jaar twee maal neerzetten. De pers spreekt van “ongewone muzikale schoonheid” en “een van de beste songschrijvers, zo niet de beste, van Nederland”. Toon Hermans: “Ik was zo van de kaart door zijn optreden. Verbijsterd door zijn eigenheid, dat gewone. Hij had mijn zoon kunnen zijn”. ‘Nooit Nieks’ is zijn nieuwe muziekprogramma met prachtige liedjes in het Limburgs en mooie, vaak komische bindteksten in het Nederlands. Hij beschrijft het leven met zijn losse, gemoedelijke presentatie en met soms ingetogen, dan weer superswingende begeleiding.
vr 17 nov ’00, 20:15
Gé Reinders
Nooit nieks
Vijf jaar geleden trad Gé op in het Beauforthuis voor 40 toeschouwers. Vorig seizoen moesten we zo vaak nee verkopen aan zijn fans, dat we hem dit jaar twee maal neerzetten. De pers spreekt van “ongewone muzikale schoonheid” en “een van de beste songschrijvers, zo niet de beste, van Nederland”. Toon Hermans: “Ik was zo van de kaart door zijn optreden. Verbijsterd door zijn eigenheid, dat gewone. Hij had mijn zoon kunnen zijn”. ‘Nooit Nieks’ is zijn nieuwe muziekprogramma met prachtige liedjes in het Limburgs en mooie, vaak komische bindteksten in het Nederlands. Hij beschrijft het leven met zijn losse, gemoedelijke presentatie en met soms ingetogen, dan weer superswingende begeleiding.
za 18 nov ’00, 21:00
Maarten van Roozendaal
Aan gezelligheid ten onder
Maarten in Austerlitz is altijd feest. Een rauwe romanticus met donkerbruine stem, die aan de rand van de goot zijn evenwicht net kan bewaren. Hij wordt wel vergeleken met Tom Waits, Randy Newman, Jacques Brel, Paolo Conte en Ramses Shaffy. “Ik voel me onderdeel van een cultuur, maar ik heb ook veel inspiratie gevonden bij Lou Reed, met name dan het lullen over de muziek heen”, zegt hij zelf. In 1999 kreeg hij bekendheid bij het grote publiek toen hij de Zilveren Harp won. Een programma met breekbaar mooie liedjes, onvoorspelbare humor van de dichter/zanger die gefascineerd, maar ook gevormd is door het kroegleven, weemoed, drank en de schone schijn van de zelfkant.
vr 24 nov ’00, 20:15
Jaap Mulder
Trilveen – try-out
za 25 nov ’00, 21:00
Ernst Reijseger & Hein van de Geyn
improvisatie
zo 26 nov ’00, 15:00
Julya Lo’ko
Songs of love and joy – try-out
Een voorstelling om alvast in de kerstsfeer te komen. Voor zangeres Julya Lo’ko en gitarist Erwin van Ligten betekent Kertsmis bezinning. Het muzikale duo biedt u, samen met een aantal gastmuzikanten, hun zeer persoonlijke kerstvoorstelling, waarin het feest, de vreugde, het plezier en de bezinning worden bezongen. Julya Lo’ko heeft een gloedvolle warme soulstem. Ze speelde in allerlei rock-bandjes, maar vond pas haar draai door haar oosterse roots te combineren met pop. In 1985 won ze samen met Astrid Seriese en Mathilde Santing het Knokke-festival. Op haar nieuwste CD Heartland heeft ze de raakvlakken tussen oost en west verder uitgewerkt, meer naar zichzelf toe. Ze zoekt naar de plaats waar haar hart ligt: een droom, je vaderland, je grote liefde, God.
vr 1 dec ’00, 20:15
Jelle Kuiper
Hulde
zo 3 dec ’00, 15:00
Stormvogel’s Alter Ego
jazz carte blanche
De Baarnse schrijver/musicus Stormvogel richtte in 1998 Alter Ego op, een consortium van beroepsmusici met verschillende achtergrond zoals jazz, rock, klassieke en folkloristische muziek. De composities van Stormvogel zijn geïnspireerd door muziek van alle tijden en vormen de middenweg tussen vrije improvisatie en vast arrangement. Derhalve doet de term ‘jazzbarock’ ook wel opgeld.
vr 8 dec ’00, 21:00
Jimmy Haslip / Michiel Borstlap Electric Band
Deze band is een voortzetting van het VPRO Moondive-project (1998), waarin Borstlap een internationale formatie mocht samenstellen, om daarmee een week door te brengen in een villa. Het resulterende concert in Paradiso swingde de pan uit. Gelukkig hebben ze het project voortgezet en doen ze ook het Beauforthuis aan. Michiel won vele prijzen (met als klapstuk de Thelonious Monk Award) en speelt in vele spraakmakende formaties. Haslip is bekend van The Yellow Jackets en speelde in de studio met zo’n beetje iedere popmuzikant van naam. “Het publiek verwachtte wellicht een bijeengeraapt stelletje ster-solisten maar kreeg iets heel anders: een Band met een hoofdletter… Net als in Miles’ groepen in de jaren zeventig en tachtig werd er veel tijd gestoken in het neerzetten van een degelijke groove. Die werd af en toe doelbewust verstoord door een percussieroffel als hagelstenen op een zolderkamertje”, aldus Jeroen de Valk.
za 9 dec ’00, 20:15
Sneak Preview
verrassingscabaret
Kleinkunstenaar/regisseur Martin van den Ham en schrijfster /actrice Hetty Heyting ontvangen steeds wisselende gasten. Het kunnen cabaretiers zijn, acteurs, televisiemakers. Nieuw talent of oude rot, het maakt niet uit. Er wordt vooral veel geïmproviseerd. En het publiek wordt regelmatig gevraagd om een suggestie te leveren voor een lied of scène. Daarnaast krijgen de gasten de gelegenheid om nieuwe paden te betreden. Martin van den Ham, Hetty Heyting en hun gasten komen met dezelfde vraagtekens in hun hoofd naar het theater als u. En dat maakt Sneak Preview tot een unieke theaterbelevenis die geen twee avonden hetzelfde is.
zo 10 dec ’00, 15:00
Een muzikale reis door Brazilië
kindermuziekprogramma (groep 3-8)
Pianiste en Braziliëkenner Annelies de Jong brengt een kinderprogramma over het muzikale Brazilië, een combinatie van vermaak en educatie. De kinderen krijgen o.a. een video voorgeschoteld over het Braziliaanse carnaval. Ook wordt er verteld over de ligging, het klimaat, de oorspronkelijke bevolking, de gewoontes en natuurlijk de muziek van het land. Drie muziekstijlen uit Brazilië worden behandeld: Baião, Samba-Reggae en Samba. De kinderen kunnen met ritmische klapoefeningen meedoen aan de voorstelling. Ook worden tijdens de voorstelling muziekinstrumenten uitgedeeld, zodat de kinderen deel uitmaken van het orkest.
di 12 dec ’00, 20:15
Fairport Convention
Fairport Convention, de legendarische founding fathers van de engelse folk-rock, is altijd een podium-act bij uitstek geweest. In de meer dan dertig jaar van hun bestaan tourden ze over de hele wereld en nu doen ze Austerlitz aan. Op dinsdag 12 december staat het gezelschap in het Beauforthuis op de planken! Behalve dat ze veel touren, heeft Fairport Convention door de jaren heen ook veel albums uitgebracht. Nooit kaskrakers als van Michael Jackson, maar gewoon prachtige platen, die altijd weer hun weg vonden en vinden naar een wereldwijd, geinteresseerd publiek. En giganten als Bob Dylan, Joni Mitchell en Leonard Cohen werkten graag met hun songs. Niet voor niets noemt de London Times de groep een “national treasure”. Schuwde de Convention de electrische sound vroeger niet, vandaag de dag spelen ze het liefst unplugged. En met maar liefst twee bespelers van de viool, dat voor de Convention zo karakteristieke instrument! Fairport Convention anno 2000 wordt gevormd door mede-oprichter Simon Nicol, bassist Dave Pegg (sinds 1969), violist Ric Sanders (sinds 1985) en multi-instrumentalist Chris Leslie (1997).
za 16 dec ’00, 20:15
Jemig
Dubbel genaaid houdt beter – zap-theater
di 26 dec ’00, 15:00
kerstconcert
Pallas Trio
werken van Mozart, Schumann, Röntgen, Hindemith en Bruch
Traditiegetrouw heeft het Beauforthuis ook dit jaar een sfeervol concert op Tweede Kerstdag, ’s middags om 15.00 uur, ditmaal uitgevoerd door het Pallas Trio. Het Pallas Trio (Daan Kuiper op klarinet, Mieke Honingh op altviool en Ernst Paul Fuchs op piano) brengt werken van o.m. Mozart (Kegelstatt-trio), Schumann, Röntgen, Hindemith en Bruch. Reserveren is aangeraden, want de zaal loopt al aardig vol.
Het Pallas Trio wordt gevormd door musici die al jong in het Beauforthuis speelden en inmiddels hun weg op het podium hebben gevonden. Zij speelden voor het eerst samen in 1999, bij een uitvoering van Mozarts Kegelstatt-trio. De samenwerking verliep zo goed, dat zij besloten een vast ensemble te vormen.
Daan Kuiper speelde o.m. bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Ernst Paul Fuchs bereikte in 1994 de halve finale van het 2e Concours International de Piano de Saint-Nom-la-Breteche, en was reeds verschillende keren in het Beauforthuis te beluisteren.
vr 29 dec ’00, 20:15
Englefield Ensemble
silvesterconcert
werken van Mozart (o.a. aria uit Il re Pastore), Schubert (Der Hirt auf dem Felsen), Brahms (Sonate opus 120 no.1) en Reinecke (Trio voor klarinet, altviool en piano)
Op romantische wijze wordt in het Beauforthuis het oude jaar uitgeluid met een “sylvester-concert”, uitgevoerd door het jonge engelse Englefield Ensemble. Het feestelijk programma bestaat uit aria’s van Mozart en kamermuziek van Brahms, Schubert en Reinecke.
Het Englefield Ensemble wordt gevormd door de uit Doorn afkomstige pianist Stefan Hofkes, violist Davis Lewis, klarinettist Nicholas Shipman en sopraan Natasha Jouhl. Na een gezamenlijk optreden op het festival in het beroemde Englefield House besloten zij elkaar te blijven treffen voor het maken van kamermuziek op het hoogst niveau, in uiteenlopende combinaties. Over hun optreden op dit festival schreef de engelse pers: “Tremendous joy and ability; wonderful playing.”
Dit concert is tevens de presentatie van hun nieuwe cd, die in Engeland zeer positief werd ontvangen.
Hoogtepunt is de medewerking van de jonge amerikaanse sopraan Natasha Jouhl, winnares van de befaamde Gold-Medal, en solist over de hele wereld. Vorig jaar maakte zij furore als Donna Elvira in Don Giovanni in de Doornse Maartenskerk.