Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Nizar Rohana Trio

Culture Unlimited Festival presenteert

vr 6 dec '24 , 20:15

UITVERKOCHT – mail naar kaartverkoop@beauforthuis.nl voor een plek op de wachtlijst
(vermeld ook je telefoonnummer en het aantal kaarten)
de wachtlijst is vol, je kunt je er niet meer voor aanmelden
€20 / 5 studenten, kleine beurs korenbloem incl. een glas Wilder Land (ijs)thee

Nizar Rohana – ud
Tony Overwater – contrabas
Ruven Ruppik – percussion

Dit bijzondere concert presenteert twee projecten van de Palestijnse ud speler Nizar Rohana: zijn pas uitgekomen solo-album Safa en zijn nieuw samengestelde trio met Tony Overwater op contrabas en Ruven Ruppik op percussie.

Safa (wat “puurheid” betekent) is het derde album van de veel geprezen ud-speler en zijn eerste volledig gewijd aan solocomposities voor de ud. Het is zijn meest verfijnde en intieme werk tot nu toe, waarin hij reflecteert op zijn levensreis met de ud en de wegen die nog voor hem liggen. Het album volgt zijn steeds diepere verbinding met het instrument, van zijn debuut Sard (Vertelling) in 2008 tot de release van Furat (Eufraat) in 2016, zijn eerste trio-album, waarin hij de wisselwerking tussen ud, contrabas en percussie verkent.

De puurheid van Safa komt niet alleen tot uiting in de muziek, maar ook in zijn vernieuwende verwerking van Arabische muzikale tradities.

Recentelijk heeft Nizar zijn trio heropgericht met de gerenommeerde musici Tony Overwater en Ruven Ruppik. In dit concert zal het trio stukken van het album Furat spelen, geïnspireerd op de vloeiende kwaliteiten van de rivier de Eufraat, evenals nieuw materiaal van hun aankomende album, dat gepland staat voor 2025. Daarbij worden de Arabische en Midden-Oosterse tradities verder uitgediept, terwijl er ook inspiratie wordt gevonden in jazz en westerse klassieke muziek.

Het Culture Unlimited Festival is een viering van diversiteit, kunst en interculturele uitwisseling.
Het festival organiseert door het land heen bijzondere concerten, waarbij de rijke tradities uit de Midden Oosten centraal staan.

Nizar Rohana begon de ud te bespelen toen hij 12 jaar was. Hij werd een graag geziene (en gehoorde!) ensemblespeler en trad later ook veelvuldig op als solist. In de periode van 2de Intifada en Irak-oorlog verruilde hij zijn vaderland voor Europa en vestigde hij zich tenslotte in Nederland, waar hij inmiddels ook doceert (Codarts, UvA).

Bassist Tony Overwater is al jaren een prominent in de Europese muziekwereld. Als solist, maar ook in gezelschappen. De Arabische muziek mag zich al lang verheugen in Tony’s aandacht. Zo speelde hij met o.m. de Libanese zangeres Rima Khcheich en met wijlen Said Chraibi. Maar ook zijn werk met Rembrandt Frerichs en Yuri Honing mag niet onbenoemd blijven.

Ook percussionist Ruven Ruppik is breed geïnteresseerd in muzieksoorten en -stijlen. Flamenco, Mediterraanse en Ottomaanse muziek, Latin en Brazil: hij maakt het zich allemaal eigen in een hoogst persoonlijke geluid. In de loop van de jaren speelde hij met o.m. de Indiase fluitist Pandit Hariprasad Chaurasia, flamencozangeres Estrella
Morente, gitarist Paco Peña, de Turkse fluitist Kudsi Erguner en de Palestijnse muzikante Nai Barghouti.

Nizar, Ruven en Tony, hier in het Noor Ensemble