Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Liedjes in het Fries en Gronings

Douwe de Vries

do 4 jul '24 , 20:15

UITVERKOCHT – mail naar kaartverkoop@beauforthuis.nl voor een plek op de wachtlijst
(vermeld ook je telefoonnummer en het aantal kaarten)
de wachtlijst is vol, je kunt je er niet meer voor aanmelden
€15 korenbloem incl. een glas Wilder Land (ijs)thee

Driebergenaar Douwe de Vries lanceert muzikale autobiografie in het Beauforthuis

Solo heeft Douwe de Vries een nieuw project opgepakt: hij heeft zelf geschreven bestaande en nieuwe liedjes verzameld op een album-CD onder de titel Q4. Douwe de Vries: ‘’Het is een muzikale autobiografie. Ik zit als het ware in het vierde kwartaal van mijn leven. En dan ga je terugblikken en komen herinneringen naar boven. Die heb ik tot leven gebracht in mijn liedjes.’’

By us yn it Dongeradiel
Ik wol ’t net witte
foto: Etienne Oldeman Photograpy

Het resultaat is een album met een vijftiental liedjes, waarvan veel in het Fries en Gronings. De Vries: ‘Ik ben geboren en getogen in Friesland; Fries is mijn moedertaal. Later ben ik verhuisd naar Groningen, waardoor ik me ook aardig red in het Gronings dialect. Normaal, Rowwen Hèze en Ede Staal hebben ons laten zien wat de kracht van streektaal is in muziek. Als ik mijn herinneringen onder woorden breng in een liedje, kom ik automatisch uit op het Fries. Of het Gronings, als mijn verhaal zich daar afspeelt’. Verhalen vertellen, daar gaat het om in de liedjes van Douwe de Vries. Denk aan persoonlijke herinneringen aan zijn eigen familie. Soms figureren in de liedjes ook bijzondere personen als dorpsgekken, evangelisten en mislukkelingen. Douwe schrijft eigen melodieën, maar heeft ook veel gebruik gemaakt van bestaande liedjes die zijn geschreven door zijn muzikale helden. Denk daarbij aan Johnny Cash, John Prine en Gerry Rafferty.

De release van Q4 vindt vandaag plaats. De Vries speelt dan alle liedjes van het album in een live-programma, begeleid door de vijfkoppige House Band. De toelichting op de nummers vormt een soort inleiding op het Fries en Gronings.

Abel Bakema, toetsen, achtergrondzang
Michel van den Berg, gitaar
Sascha van der Ven, bas
Rob Puijk, drums
Steffen de Wolff: gitaar en zang
En uiteraard Douwe de Vries zelf op gitaar en zang.

De Driebergenaar Douwe de Vries is naast zijn werk als ondernemer (advieswerk in de ziekenhuiswereld, vastgoedprojecten) al jaren hobbyist actief in de muziek. Zo creëerde hij twee muziektheaterprogramma’s met zijn broer Renze de Vries (ook Driebergenaar) als De Vries & De Vries Ondernemerscabaret.