Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Muziekavontuur met de Indonesische Gamelan

Black Pencil & Kyai Fatahillah

di 8 nov '22 , 20:15

UITVERKOCHT – mail naar kaartverkoop@beauforthuis.nl voor een plek op de wachtlijst
(vermeld ook je telefoonnummer en het aantal kaarten)
de wachtlijst is vol, je kunt je er niet meer voor aanmelden
€23 / 18 incl. drankje korenbloem incl. een glas Wilder Land (ijs)thee

De gamelan is van ver voor de jaartelling en nog steeds springlevend. Op Java is dit instrumentenorkest overal te vinden: bij rituelen, wajangvoorstellingen, en theater. Er zijn rondtrekkende straatorkestjes en professioneel opgeleide musici.

Een van de beste gamelan-ensembles ter wereld is Kyai Fatahillah, ze vervullen een lang gekoesterde wens van het Nederlandse Black Pencil om het avontuur met hen aan te gaan.
Maak mee hoe uit twee totaal verschillende klankwerelden en stemmingen een virtuose sound wordt getoverd: licht, humoristisch en met rammend veel ritme !

Ensemble Kyai Fatahillah: gamelan

Black Pencil: Jorge Isaac – blokfluit; Matthijs Koene – panfluit; Esra Pehlivanli – altviool; Marko Kassl -accordeon; Enric Monfort – slagwerk

Composities van oa Jay Afrisando, Roderik de Man, Iwan Gunawan, Aldy Maulana, Nursalim Yadi Anugerah.

Het is lastig om de gamelan, waarin bronzen, koperen en ijzeren slaginstrumenten de hoofdrol spelen, zomaar te integreren in de westerse muziek. De instrumenten zijn namelijk gestemd in intervallen die niet overeenkomen met die van westerse instrumenten. Omgekeerd geldt dat al helemaal: door de aparte stemming van hun instrumenten was het vrijwel onmogelijk voor Javaanse en Balinese musici om buitenlandse invloeden in hun muziek te verwerken.
Pas de afgelopen jaren zijn er voor het eerst speciale gamelans gebouwd die chromatisch gestemd zijn, en waar westerse componisten dus mee uit de voeten kunnen. Dat er op dat gebied nu toch wat borrelt bewijzen Black Pencil en Kyai Fatahillah.

foto: Joe Finch Photography