Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Joods Arabische Weemoed

wordt verplaatst - La Rosa Ensemble: gitaar, accordeon en zang

ma 24 jan '22 , 20:15 20:45

€ 20 / 12,50 incl. drankje

Deze voorstelling wordt verplaatst. Wie kaartjes heeft gekocht krijgt persoonlijk bericht.

foto: Artur Pfeifer

Gitarist en udspeler Göksel Yilmaz, zanger Anass Habib & accordeonist Benoît Rey vormen samen het La Rosa Ensemble, dit keer bijgestaan door Chai Stofkoper op contrabas. Een naam gebaseerd op één van de bekendste liederen uit de Sefardische cultuur “La roza enflorece” (De roos bloeit). Dit concert brengen zij twaalf traditionele Sefardische werken en drie klassieke Arabische stukken. Het resultaat; een concert stevig geworteld in Middeleeuwse tradities maar met een moderne inslag waar de overeenkomsten en verschillen tussen de vele culturen rondom de Middellandse Zee goed te horen zijn.

De Sefardische cultuur is ontstaan gedurende de Middeleeuwen in Spanje en Portugal. De verdrijving van de Joden van het Iberisch Schiereiland (Sefarad) in de 15e eeuw, leidde tot een zwervend bestaan door tal van landen rond de Middellandse Zee, het Nabije Oosten en zelfs delen van Noord-West Europa (denk aan de Portugese Joden in Amsterdam). In de Sefardische muziek, met als voertaal het bijna vergeten Ladino, is de invloed te horen van de vele culturen in dit gebied. Een belangrijke component in de Sefardische muziek is het gevoel van heimwee en verlangen, en dan met name het verlangen naar verbondenheid met elkaar of met een gebied.

Göksel Yilmaz is geboren in Nederland maar groeide op in Zuid-Turkije. Op jonge leeftijd speelde hij al saz (Turks snaarinstrument) en specialiseerde hij zich in de Turkse volksmuziek.
De Marokkaanse zanger Anass Habib studeerde in Marokko, Syrië en Libanon om zich de Aramese en Byzantijnse muziek eigen te maken. Zijn repertoire: klassieke Arabische muziek en daarnaast van Soefi-gedichten tot vroeg-christelijke melodieën en middeleeuwse Sefardische en Andalusische liederen in verschillende Arabische dialecten.
Benoît Rey is accordeonist en muziekdocent in Frankrijk en Zwitserland. Hij is afgestudeerd aan de conservatoria van Villeurbanne en Grenoble. Benoît staat bekend om zijn brede repertoire en speelt zowel elektronische, klassieke, lyrische, zigeuner- en rockmuziek.