Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Eric Vaarzon Morel, Soefi’s en Vrijmetselaars

Expeditie Zeist: Eric Vaarzon Morel ontdekt de vele culturen in Zeist

zo 8 mrt '20 , 18:30

UITVERKOCHT – mail naar kaartverkoop@beauforthuis.nl voor een plek op de wachtlijst
(vermeld ook je telefoonnummer en het aantal kaarten)
de wachtlijst is vol, je kunt je er niet meer voor aanmelden
€ 12,50 / 7,50 korenbloem incl. een glas Wilder Land (ijs)thee

In deze expeditie Zeist onderzoekt flamencogitarist Eric Vaarzon Morel met gasten de muzikale achtergronden van de soefi’s en de vrijmetselaars.
Vrijmetselaarloge De Witte Roos uit Zeist en soefi’s van het soefiecentrum uit Bilthoven geven gezamenlijk invulling aan de avond. Sakya van Male, centrumleider van Soeficentrum regio Utrecht, zal op harmonium en tanpura spelen. 

De soefi’s gebruiken muziek, poëzie en dans om dichter bij God proberen te komen. Of zoals een Pakistaanse soefi-zangeres het in de documentaire uitlegt: soefisme is leren kijken met je hart in plaats van met je ogen. De manieren waarop dit gebeurt blijken zeer verschillend.

Bij de vrijmetselaars heeft muziek een belangrijke meditatieve functie. De muziek keuze bij het uitvoeren van hun ‘rituelen’ bij elke loge verschillend. Klassieke vrijmetselaarsmuziek ofwel Maconnieke muziek kennen we van o.a. Mozart en Willem Pijper. Het bekendste werk is Mozarts Zauberflöte, die als vrijmetselaar de opera schreef, maar tevens in de muziek en het libretto verwijzingen naar de vrijmetselarij achterliet.