Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Sweelinck

De vocale weg van de meester

zo 14 apr '19 , 11:00

UITVERKOCHT – mail naar kaartverkoop@beauforthuis.nl voor een plek op de wachtlijst
(vermeld ook je telefoonnummer en het aantal kaarten)
de wachtlijst is vol, je kunt je er niet meer voor aanmelden
€18 / 14 korenbloem incl. een glas Wilder Land (ijs)thee

Interactieve uitvoering!

Meesterpianist Geoffrey Madge is naast zijn klavierspel bekend om zijn interpretaties van klassieke werken. Wekelijks is hij op de concertzender met zijn programma ‘Madgepoint’. In het Korzo theater in Den Haag gaf hij jarenlang de serie ‘de kunst van het luisteren’.
Hij komt naar het Beauforthuis en speelt klavierwerk van Sweelinck. Sweelinck is in het buitenland wereldberoemd, hij wordt de Nederlandse Bach genoemd. En niet voor niets. Toch kennen Nederlanders hem nauwelijks.
Voor deze gelegenheid is een projectkoor uit de regio samengesteld onder leiding van Inge van Keulen. Dit koor zingt polyfone muziek van Sweelinck. Samen met Geoffrey Madge krijgt het publiek achtergronden waarin deze muziek geschreven werd, een kijkje in de architectuur van de muziek, en allerlei verrassende inzichten waardoor het publiek leert van deze muziek te genieten. Ook voor mensen die de muziek van Sweelinck nu al mooi vinden!

Uitvoerenden
Geoffrey Douglas Madge, piano
Projectkoor o.l.v. Inge van Keulen

Programma

  • Vocaal: Psalm 22, 23, 17, 121 en Miserere
  • Instrumentaal: Fantasia in A, Toccata in A, Fantasia in G, 6 Variaties over ‘Mein junges Leben hat ein End’, Fantasie in C, Toccata in C en Chromatische Fantasie

Het publiek wordt interactief betrokken in de workshop. De workshop is eigenlijk een soort lichtvoetige luistertraining. Geoffrey Madge gidst de luisteraars door de uit te voeren werken en betrekt hen op zo een manier dat dit de eigen beleving opnieuw bewust kan maken en de manier van luisteren kan veranderen/intensiveren. In dit programma gaat het om vocaal werk, dat uitgevoerd wordt door koor olv Inge, en om instrumentaal werk, door Geoffrey zelf uitgevoerd. Het koor is deel van de workshop – soms in de rol van vertolker – als het over het vocale werk gaat – en soms in de rol van luisteraars met de luisteraars – en dan gaat het over het instrumentale werk. Geoffrey en Inge maken er een laagdrempelig en verhelderend programma van waarin dialoog centraal staat. Dialoog:

  • binnen in de muziek in de vorm van meerstemmigheid,
  • tussen luisteraars en zangers/spelers, want bij goede overdracht wordt de visie van de musici direct beleefbaar voor het publiek, en
  • tussen Geoffrey en Inge met koor, in navolging van het pad dat Sweelinck is gegaan (invloed van het vocale op het instrumentale en andersom, vandaar de titel van deze serie).

De workshop en de uitvoering van de werken (vocaal en instrumentaal) zijn geïntegreerd. Er wordt afwisselend gespeeld/gezongen en gesproken of in dialoogvorm gewerkt, met publiek, met het koor en tussen Geoffrey en Inge.