Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Café Boedapest

zigeunerviolen: Lajos Sárközi jr & the Százéves band (the 100 year Band)

do 7 mrt '19 , 20:15

UITVERKOCHT – mail naar kaartverkoop@beauforthuis.nl voor een plek op de wachtlijst
(vermeld ook je telefoonnummer en het aantal kaarten)
de wachtlijst is vol, je kunt je er niet meer voor aanmelden
€19,50 korenbloem incl. een glas Wilder Land (ijs)thee

Famous Violins from Budapest
Zigeunermuziek speelde decennia lang een grote rol in Nederland. In de vorige eeuw waren er vele Hongaarse en Roemeense muzikanten die zich in Nederland vestigden, vaak noodgedwongen door de politieke situatie. De bekendste zijn Toki Horváth, Lajos Veres en Gregor Serban. Ook boekte de (Nederlandse) zigeunerfamilie Weiss met het Koninklijk Zigeunerorkest Tata Mirando succes. In de zestiger en zeventiger jaren speelde in vele grote steden in Nederland zigeunerorkesten.Deze traditie komt weer tot leven in het Beauforthuis: meerdere keren per jaar zullen de bekendste orkesten uit Budapest spelen. Concerten in de stijl van deze muziek: u mag er wat bij bestellen.
De meeslepende muziek en virtuoze musici zorgen voor een onvergetelijke muzikale ervaring.

De prímás Lajos Sárközi jr.
Op dit moment is de meest prijswinnende jonge prímás Lajos Sárközi jr de absolute top in Budapest. Hij speelt met een onnavolgbare techniek de traditionele muziek met nieuwe energie en creëert daarmee een nieuwe stijl. Lajos heeft ook een Nederlands orkest waarmee hij regelmatig in Nederland speelt en is de tutor van een aantal Zigeunermuziek orkesten.

Deze virtuoze violist is op dit moment misschien wel de meest bekende en meest begaafde violist van de Hongaarse Zigeunermuziek. Opvallend is dat in het orkest ook de jongere broer op de bas speelt. We hebben dus een familieorkest, geheel in de traditie van de Hongaarse muziekfamilies. Daarnaast de bekende cimbalist Julius Csík en de top altist Gyula Bóni. Op de bas speelt de jongere broer van Lajos: Rudi Sárközi.

In het orkest speelt de vader van Lajos Sárközi de tweede viool. Hij is de leraar van vele topmusici in Budapest en is zelf de eerste violist van het orkest van het in Budapest bekende Karpátia Restaurant.

Zo hebben we de twee topviolisten vereend in één orkest.

In maart konden we ze losweken uit het imposante decor in Boedapest en zijn ze hier te beluisteren.

website Magyar Nóta