Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

flamenco – Los Hombros de Hércules

wo 7 nov '18, 20:15

€ 22 / 18,50

Danseres María “La Serrana” leerde dansen van de grote meesters: Matilde Coral, Manuela Carrasco, Manolete en Carmen Ledesma. Maar wie de flamenco goed kent, ziet dat zij haar stempel te danken heeft aan zigeunerkoning Farruquito, bij wie ze jarenlang dagelijks studeerde. Om de pure flamenco te kunnen leren en te kunnen dansen op het hoogste niveau van Sevilla, daalde ze af tot in de krochten van haar ziel. Ze trof grote obstakels op haar pad, maar door die te overwinnen danst ze nu puur en intens, vinnig en sensueel.

“Hombros de Hércules” (de schouders van Hércules) is zowel een ode aan de meesters die haar inspireren als aan de de briljante artiesten die ze bij zich heeft. Zangers Juan José Amador en Pepe de Pura zijn zwaargewichten die al tientallen jaren in het vak zitten. Gitarist Luis Amador is de spil van de orkestbak en speelt in de krachtige, ritmische stijl van zijn famillie. Voor deze voorstelling neemt de danseres een krachtige zigeunerdanser mee, Antonio Moreno “Polito”.Dit sprankelende gezelschap zorgt voor een prachtige, intense flamenco-avond. Een pure voorstelling, ontdaan van alle opsmuk waarin alleen de essentie van de flamenco en het respect voor traditie te zien is.

Juan José Amador – zang; Pepe de Pura – zang; María “la Serrana” – dans; Antonio Moreno “Polito” – dans; Luis Amador – gitaar
ook met (voorprogramma): Conchita Boon, Farah van de Leur en Ed Westerweele

website La Serrana

Juan José Amador, een “éminance gris”die voor alle grote dansers in de flamenco wereld zingt. Om een kleine greep uit zijn indrukwekkende carriére te nemen: De gezelschappen van Eva la Yerbabuena, Farruquito, Manuela Carrasco Javier Barón, maar ook de avant-garde als Israel Galván en André Marín gevolgd door een pagina-lange etc. De man is een veteraan in de flamenco wereld en de grootste zangers huiveren van respect en blijdschap als hij in de zaal zit, want Juan José Amador, vinden zij, es una institición (dat is geen zanger maar een instituut). Zijn verschijning is elegant, maar zijn stem is rauw en puur. Inmiddels heeft Juan José alles gedaan wat maar mogelijk is op het gebied van zingen voor dans. Op zijn leeftijd vindt hij het een eer om zijn naam te verbinden aan een project met jongere artiesten die deze pure en rauwe vorm van dansen in ere houden.

Over Pepe de Pura wordt gezegd “tiene el metal”, wat betekent dat hij een speciaal timbre in zijn stem heeft waarop niet gestudeerd kan worden, maar wat je hebt of niet hebt. Over hem wordt gezegd dat hij schreeuwt en fluistert tegelijk, en zijn intense zigeunerklank is uniek te noemen.Hij zingt bij Farruquito, Manuela Carrasco, Eva la Yerbabuëna en Antonio Molina “Choro” die op elk festival wereldwijd allerlei publieksprijzen in de wacht sleept. Pepe is een stille man, die op het podium ineens zijn verlegenheid overboord gooit. Hij is zeer selectief in zijn keuze met wie hij wil werken, en María is zeer trots dat hij met haar mee wil.

Antonio Moreno “Polito” is het jonge neefje (wel al 26 jaar) van zigeunerkoning Farruquito. Hij begon lessen te volgen bij zijn neef toen hij 6 was, en is doorkneed in deze stijl als geen ander. Een briljante, danser, zowel woest als elegant opgeleid in farruquero stijl. Hij danste dan ook voornamelijk in diens voorstellingen maar werd in 2016 gevraagd door Antonio Canales om te dansen in diens voorstelling Trianero. Hij danst ook als special guest in het gezelschap van gitarist Tomatito en zangeres Esperanza Fernández. Sinds 2017 maakt hij ook deel uit van het gezelschap van gitarist Tomatito. In 2018 zal hij voor het eerst meegaan met María “la Serrana”,
een frisse wind in het gezelschap.

Luís Amador heeft de kunst van de gitaar in eerste instantie geleerd in huiselijke kring, wat voor de flamenco de beste aanbeveling is die een artiest kan hebben. Hij leerder op jonge leeftijd zang begeleiden van zijn oom Juan José, een kunst waar veel gevoeligheid voor nodig is. Van Farruquito leerde hij dans begeleiden. Veel van de kunst van het begeleiden van dans heeft hij geleerd van zijn oom gitarist Ramón Amador, die hem de traditie bijbracht en van wie hij de kracht en de bedriegelijke eenvoud in zijn spel heeft overgenomen die (helaas) niet vaak meer te zien is. Luis is is zeer bekend in de sevillaanse incrowd, maar ook in Casa Patas (Madrid) en Tablao el Cordobés (Barcelona). Hij voegde zich bij het gezelschap van María “La Serrana” in 2005 en week sindsdien niet van haar zijde. In 2013 ging hij op tournee door de USA met danseres La Farruca en in 2014 was hij 3 maanden op tournee in Japan.

Gegevens

Datum:
wo 7 nov '18
Tijd:
20:15