Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Orquesta de Cámara de Salamanca

do 5 apr '18, 20:15

€17

werken van Isaac Albéniz en Enrique Granados

Eind 19e eeuw ontdekten de Spaanse componisten de kracht van de Andalusische volksmuziek en schiepen muziek gebaseerd op Spaanse dansritmes en flamenco-toonladders. Dit onder de invloed van oa Debussy en later ook Ravel.

Orquesta de Cámara de Salamanca is een belangrijk kamermuziekensemble van de stad Salamanca en staat onder leiding van de Zeeuwse cellist Eelco Haak.
Aangetrokken door het leven en de cultuur vestigde die zich in 1994 in Salamanca. Momenteel doceert hij er cello aan het Conservatorium, gecombineerd met actief musiceren.

website Eelco Haak

Anderen bekeken ook:
zo 8 apr.: Tango-orkest Baldosa Floja

Evocación betekent letterlijk herinnering, maar het is méér dan dat: het is het oproepen van beelden uit het verleden. In dit geval beelden van een gedroomd Spanje van rond 1900 waar de componisten Enrique Granados en Isaac Albéniz zich lieten inspireren door hun omgeving. Een aantal van hun bekendste werken worden ten gehore gebracht in prachtige arrangementen voor kamerorkest. Daarnaast speelt het orkest een aantal minder bekende werken, maar zeker niet minder boeiend, van tijdgenoten.

De essentie van de Spaanse muziek met haar passie en ritmiek komt in deze prachtige werken tot leven. Momenten van hartstocht en verstilling wisselen elkaar af. Elementen uit de Spaanse volksmuziek, de flamenco en invloeden uit het impressionisme vloeien samen in deze werken die tot de verbeeldingkracht zullen spreken.

Orquesta de Cámara de Salamanca
Het Orquesta de Cámara de Salamanca is een kamerorkest dat bestaat uit een vijftiental docenten en jonge professionele musici uit Salamanca, onder leiding van cellist en artistiek leider Eelco Haak.
Sinds het succesvolle debuut in 1997 wordt het orkest beschouwd als één van de toonaangevende kamermuziekensembles van de stad. Het orkest heeft een vaste concertserie in het Palacio de Figueroa (Casino de Salamanca) en heeft meer dan 200 optredens verzorgd in de deelstaat Castilië en León. Het orkest maakte tournees naar Portugal (Braganza) en Nederland (Zeeland Nazomerfestival Middelburg).
Het repertoire van het orkest omvat composities vanaf de barok tot hedendaags met bijzondere aandacht voor Spaanse componisten. Buiten het vaste repertoire om heeft het orkest de aandacht getrokken met vernieuwende voorstellingen zoals de muziektheaterproducties Don Quijote, met muziek van Telemann, en Las aventuras de Peer Gynt met muziek van Grieg. De grensverleggende voorstellingen Tango Sinfónico en Flamenco Barroco hebben uitstekende kritieken ontvangen en zijn uitgezonden door de televisiezender TVE. Het project Flamenco Barroco, dat baroksonates van Domenico Scarlatti combineert met hedendaagse flamenco, is uitgebracht op CD.
Ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van het orkest in 2017 werden twee nieuwe premières gebracht: Homenaje a Scott Joplin en La música de Astor Piazzolla. Ook kwam er een uitwisseling tot stand met het Orkest van Utrecht, dat in april 2017 Salamanca bezocht en nu het kamerorkest in Utrecht ontvangt.

Eelco Haak
Eelco Haak is sinds de oprichting in 1997 artistiek leider van het Orquesta de Cámara de Salamanca.
Eelco begon zijn cellostudie bij Rien Hillebrand aan de Zeeuwse Muziekschool in Middelburg en studeerde vervolgens aan het Brabants Conservatorium in Tilburg bij de cellodocenten György Schiffer en Mirel Iancovici. In Spanje vervolgde hij zijn studie met masterclasses bij Paul Friedhoff in Madrid. Hij heeft concerten gegeven in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Polen, de Tsjechische Republiek, Rusland, de Verenigde Staten, Portugal en Spanje.
Aangetrokken door het leven en de cultuur van dit mediterrane land vestigde hij zich in 1994 in Salamanca. Momenteel doceert hij cello aan het Conservatorium in Salamanca,wat hij combineert met actief musiceren, zowel als solist als in verschillende ensembles. Met gitarist Hiroto Yamaya heeft hij een CD opgenomen met muziek van Manuel de Falla. Met pianiste Maria Sobrino heeft hij concerten gegeven in de belangrijkste culturele centra van Castilië en León. Onlangs heeft hij de CD Suite Catalana uitgebracht met werken voor cello solo van de componisten Gaspar Cassadó, Enric Casals en Rogelio Huguet.

website Eelco Haak

Gegevens

Datum:
do 5 apr '18
Tijd:
20:15