do 5 jan ’06, 20:15

Free at last / No egos allowed

JazzImpuls dubbelconcert

Andrea van Otterloo – vocals; Toon Roos – sax; Christoph Erbstoesser – toetsen; Peter Tiehuis – gitaar; Boudewijn Lucas -bas; Danny Sahupala – drums; Bart Fermie – percussie

De hoofdrolspeler in dit programma is saxofonist Toon Roos. In deze stuwende funky jazzformatie hoort u de beste en meest ervaren Nederlandse musici die o.a. speelden met Herbie Hancock, Chaka Khan, Toots Thielemans, Prince en George Duke. Laat je meeslepen door de sfeer die deze groep met lyriek, intuïtie en groove creëert.
Na de pauze begeleidt het gezelschap Andrea van Otterloo (jazeker, de dochter van, maar vooral en zeer nadrukkelijk zichzelf). In haar liedjes zijn allerlei invloeden te herkennen van pop naar folk tot jazz. In haar debuut programma ‘No Egos Allowed’ komen allerlei ritmes en stijlen voorbij.

za 7 jan ’06, 20:15

Lenny Kuhr

Panta rhei

Cor Mutsers – gitaar, zang; Eric Coenen – basgitaar, zang; Will Maas – piano, accordeon, zang

Wie bij Lenny Kuhr nog altijd denkt aan Eurovisiesongfestival, Visite en De Troubadour, loopt echt achter. Wij hebben haar uitgenodigd voor haar nieuwste programma Panta Rhei, waarin zij zich laat inspireren door de Portugese fado, zoals velen die kennen van Amalia Rodrigues en Dulce Pontes. De fado is een oude liefde van Lenny en de snik in haar stem is perfect voor de melancholie van deze muziek. Met een drietal uitstekende muzikanten zorgt zij voor een buitengewoon verfrissend en vernieuwend optreden.

do 12 jan ’06, 20:15

Pieter Derks & Elske Rollema

dubbelcabaret (try-out)

Pieter Derks, derdejaars student van de Bossche kleinkunstopleiding Koningstheaterakademie, won in maart 2005 de publieksprijs van het Amsterdams Kleinkunst Festival. Alle kranten vroegen zich af waarom hij ook niet met de juryprijs naar huis ging en vonden dat het publiek het best geoordeeld had.
Elske Rollema schrikt soms midden in de nacht wakker. Benauwd! Paniek! Ze moet hier weg! Ze is een Waddenkind, lonkt naar nieuwe verten en als het tij verloopt, verzet zij haar bakens. Op zoek naar nieuwe liefdes, maar ook vastberaden de wereld te verbeteren. Nou ja, op zijn minst haar eigen wereld.

zo 15 jan ’06, 17:30

Zuco 103

 

Lilian Vieira, Stefan Schmid en Stefan Kruger brengen in de studio èn op het podium een krachtig, overtuigend, organisch en bovenal smakelijk brouwsel. Met de inmiddels vertrouwde Jazzy, Braziliaanse en Elektronische componenten en nieuwe Afro-Cubaanse, Ethiopische, West-Afrikaanse en Dub kruiderijen vormen zij één van Nederlands beste en swingendste bands.

wo 18 jan ’06, 15:00

Tino en de Rosino’s

Op de brommer van mijn vader – kindervoorstelling alle leeftijden

In deze spetterende familievoorstelling valt heel wat te beleven en te zien. Ronkende gitaren, valse katten, een boze juffrouw van de kinderbieb, swi

do 19 jan ’06, 20:15

Five Easy Pieces

In het kwadraat (try-out)

Gwen Maduro, Marijn Brouwers, Roosmarijn Luyten en Maria Noë

Ze namen een cd op met speciaal voor hen geschreven teksten van Theo Nijland. Five Easy Pieces is een lust voor het oog en een genot om naar te luisteren!

vr 20 jan ’06, 20:15

Josee Koning & David Vos

Vleugels van papier – Lennaert Nijgh vertolkt

In Vleugels van Papier delen Josee Koning en David Vos hun liefde voor het werk van tekstdichter Lennaert Nijgh (1945-2002). Prachtige stukken die ook na jaren niets aan kracht hebben ingeboet. Want Nijgh’s werk is tijdloos en kan altijd opnieuw worden vertolkt. Josee en David brengen dit werk ieder vanuit hun eigen visie, maar met een gedeelde passie. Vleugels van Papier is een mooi, intiem programma met heerlijke luisterliedjes en swingende interpretaties van bekend en onbekend materiaal uit het bezielde oeuvre van Lennaert Nijgh.


zo 22 jan ’06, 15:00

Rob van de Meeberg

Ken Kan – Over Wim Kan

In 1996 verbaasde Rob van de Meeberg de theaterwereld met zijn voorstelling Ken Kan over het leven van de legendarische Wim Kan. De pers had de volgende lovende kritieken. NRC: “Rob van de Meeberg, meer dan imiteren!” Volkskrant: “Rob van de Meeberg benadert de fysionomie van Kan en komt ook in het timbre heel dichtbij. Vaak is het zelfs verwarrend goed raak!” Aanleiding genoeg om deze voorstelling met actuele nieuwe conferences en deze keer samen met Corry Vonk (Annemarie Henselmans), opnieuw te spelen in de theaters.

do 26 jan ’06, 20:15

Jeroen van Merwijk

Dat kunnen alleen de hele groten

Dat kunnen alleen de hele groten is pas het tiende programma van de jonge cabaretier, avonturier en idealist Jeroen van Merwijk. Ook in dit programma zal hij zich weer vergeefs inzetten voor de leniging van de geestelijke nood in de samenleving zoals die zich met name manifesteert in het groeiend aantal terreinwagenbezitters in ons land. Na afloop van de voorstelling is er voor het publiek gelegenheid om elkaar te condoleren en met de heer Van Merwijk te discussiëren in de foyer.

vr 27 jan ’06, 20:15

Mishpoge

Mazzeltov

Rolinha Kross – zang; Harm van den Berg – accordeon; Harold Berghuis – gitaar; Gottfrid van Eck – klarinet; Edith Mathot – viool; Gregor Schaefer – ud, contrabas

Mishpoge – jiddisch voor ‘familie’ – is een muzikale zoektocht naar familiebanden. Alsof je in een oud fotoalbum bladert, komen allerlei belangrijke gebeurtenissen en familierelaties voorbij: de chasene (Joodse bruiloft), de vreugde en het leed dat nageslacht heet, vertrekkende geliefden en verwanten, de heimwee en het verlangen dat zij achterlaten. Dat gevoel vindt een uitlaatklep in de melancholieke klanken van veel jiddische en zigeunermuziek. Maar Mazzeltov gaat verder dan de Oost-Europese traditie en speelt ook Joodse muziek uit Zuid-Europa (de sefardische muziek), Turkije, Arabische en Balkanlanden en niet te vergeten uit Nederland.

za 28 jan ’06, 21:00

Bach-Bukowski

Willem van Ekeren

“De pianist/zanger Willem van Ekeren doet iets heel onwaarschijnlijks. Hij zingt gedichten van literaire drankneus Bukowski op stukken van Bach.” “…Van Ekeren speelt steeds het volledige stuk van Bach en hij zingt daar het volledige gedicht op. En het lijkt alsof die voor elkaar zijn gemaakt…” schreef Het Parool. “Van Ekeren: Eigenlijk kan het niet…. Het is net koorddansen… Het gekke is dat ik toch een soort vrijheid voel om dit te doen,” schreef de Haagsche Courant. Eigenlijk valt hier niets meer aan toe te voegen. Laat u meeslepen en huiver.

zo 29 jan ’06, 15:00

Daniël Wayenberg

Just solo

werken van Brahms (Rhapsodie, opus 97, nr 1 en 2), Chopin (Ballades nr. 1 en 2 en een Nocturne) en Beethoven (Appassionata)

Hij is al in de zeventig maar weet de toetsen van zijn piano nog als geen ander te beroeren. Van zijn Russische moeder die tevens violiste was, kreeg hij zijn eerste pianolessen, welke hij voortzette bij Ary Verhaar, Nederlands componist, theoreticus en musicus. Na zijn Amerikaanse debuut in 1953 in Carnegie Hall in New York met The New York Philharmonic, was het hek van de dam – de wereld lag aan zijn voeten.

do 2 feb ’06, 20:15

De Wereldband

Lekker warm

De veelzijdigheid van de muzikanten van De Wereldband spreekt tot de verbeelding! Van viool tot accordeon en van mandoline tot kalimbar en cajon, de zes heren prikkelen iedere theaterbezoeker met muziek uit alle windstreken. Samen met Karel de Rooij (van Mini & Maxi) hebben zij een muzikale smeltkroes gemaakt die vanuit de theaterstoel behaaglijk aanvoelt. Lekker Warm heeft verrassende eigen composities, grappige teksten en vooral veel mooie muziek.

za 4 feb ’06, 20:15

Manja Smits – harp

werken van o.m. Bach, Fauré en Britten

Op 29 april 1989 verzorgde Manja Smits het allereerste concert in het Beauforthuis. Ze was daarna vaker bij ons te horen en voor dit seizoen vroegen wij haar weer. Zij schreef ons:

“Hoi Lidwien, Een goede titel voor mijn programma heb ik nog niet kunnen bedenken, ook omdat de definitieve programmakeuze nog moet groeien. Het is wel heel leuk om voor jullie iets te bedenken, jullie blijven voor mij een speciale zaal… Ik wil graag een speciaal programma maken met door mij geliefde composities voor harp solo, maar ook een aantal nieuwe werken die al lang op mijn verlanglijst staan om te spelen. Het wordt een afwisselend muzikaal avontuur dat ik ook mondeling zal toelichten. In ieder geval speel ik werken van Gabriel Fauré en Benjamin Britten.”

Harpiste Manja Smits studeerde in Maastricht, Arnhem en Moskou en is sindsdien veelvuldig te horen op de internationale concertpodia. In 1993 ontving ze als eerste harpiste de Nederlandse Muziekprijs.
De componisten Marius Flothuis, Calliope Tsoupaki en Arne Werkman schreven verschillende werken voor haar.

zo 5 feb ’06, 17:30

Amsterdams Kleinkunst Festival

concours 19de Wim Sonneveldprijs

Voor het eerst het Amsterdam Kleinkunst Festival in het Beauforthuis.
Van het concours om de Wim Sonneveldprijs hebben de zes overgebleven kandidaten zware selectieronden doorstaan en doen met deze unieke tournee langs theaters in Nederland ‘live’ ervaring op. Per avond treden drie deelnemers op. Op één van de avonden zie je dus hoe dan ook de uiteindelijke winnaar! Tussen de winnaars en finalisten van voorgaande jaren zaten o.a. Thomas Acda, Maarten van Roozendaal, Claudia de Breij, De Vliegende Panters, Rooyackers, Kamps en Kamps, Droog Brood.

Herman Pouderoyen – ‘Gebakken Lucht’
In ‘Gebakken Lucht’ worden moeizaam verkregen verworvenheden tegen het licht gehouden, evenals het opportunisme van de moderne mens, de macht van de media, de hand die bij voorkeur in andermans siliconenboezem wordt gestoken en vooral hoe dit alles zich tegen ons keert:
Gaan we ernstig bij onszelf te rade voordat we het volgende taboe doorbreken, of troosten we ons liever met de gedachte dat het gelukkig altijd erger kan?
Niet gehinderd door bescheidenheid, bijgestaan door Ronald de Jong op contrabas en HenkJan van Minnen op accordeon sleurt Pouderoyen u op absurdistische, maar ook ontroerende wijze mee in zijn belevingswereld: Een wereld van Gebakken Lucht!

Coen Jutte – ‘Even een ander geluid!’
Coen Jutte zingt en speelt piano dat de vonken er vanaf vliegen en verkeert in een vrijwel permanente staat van lekker oppervlakkige blijheid. Dat maakt hem een makkelijke vent. Altijd gezellig voor d’r bij!
Toch knaagt er iets …
Het echte leven is vol ups en downs. Heeft Coen niet. Iedereen heeft weleens een klotedag. Coen niet. Coen staat ernaast. Naast het Echte Leven. Wees in deze show getuige van een nog nooit vertoond experiment om iets van dit Echte Leven mee te maken.
Coen speelt al 5 jaar samen met Rob Kamphues. In dit programma laat hij graag zien, wat hij solo te bieden heeft.

Jeroen Bouwhuis – ‘Diner for one’.
Een theatervoorstelling waar muziek, lichaam en gezichtsexpressie centraal staan.
Een voorstelling over een dag uit het leven met fantasie, lust, agressie, relativering, liefde en eenzaamheid.

wo 8 feb ’06, 20:15

Mich en Scène

compilatie uit Songs of Jacques Brel en Madame

Micheline van Hautem – zang; Frederik Caelen – accordeon en piano; Frank de Kleer – gitaar; Herman De Rycke – contrabas

Veel mensen visten naast het net bij een eerder concert van Mich en Scène. Daarom op verzoek een compilatie van de shows Songs of Jacques Brel en Madame.
Mich en Scène is geformeerd rondom de Belgische zangeres Micheline van Hautem en haar landgenoot de accordeonist en pianist Frederik Caelen. De groep veroverde een plaats op de Nederlandse en Belgische planken met hun succesvolle debuut-CD ’Songs of Jacques Brel’. Als geen ander wisten zij zich het oeuvre van hun wereldberoemde landgenoot eigen te maken, met een passie en gevoel voor tragiek die ook Brel verrukt zou hebben. Hun populariteit beperkt zich niet tot de Benelux. Micheline, die New York als haar thuisbasis beschouwt, heeft ook in Australië, Nieuw Zeeland, Schotland, Engeland en in de VS een trouw publiek opgebouwd. Waar Mich en Scène optreedt staat de zaal in vuur en vlam.
De kersverse CD Madame is opgezet als een ode aan grote zangeressen die Van Hautem en Caelen in het hart hebben geraakt. Edith Piaf, Billie Holiday, Marlène Dietrich. Maar ze lieten zich ook inspireren door prachtige songs over vrouwen zoals “Les remparts de Varsovie” van Jacques Brel en “My Funny Valentine” van Chet Baker. Dit laatste nummer is in een geheel eigen jasje gestoken en heet Kleine Valentijn.
Mich en Scène heeft een geheel eigen stijl gecreëerd die zij ‘cabaroque’n roll’ noemen. Het is een mix van invloeden uit het Spaans, Frans, de klassieke achtergrond van Caelen en Van Hautems rock roots.
In 2004 won Micheline de Back Stage Bistro Award for Outstanding International Artist in ontvangst mocht nemen. Deze prestigieuze prijs wordt jaarlijks toegekend door het vakblad Back Stage in New York. Bij de prijs was een bijzondere vermelding voor Frederik Caelen: “Hij is eerder een co-ster dan simpelweg haar begeleider.”

do 9 feb ’06, 20:15

Fleurine – special guest Tineke Postma

Back to Beau4

Fleurine – vocals; Karel Boehlee – piano; Marcel Serierse – drums; Johan Plomp – bas
Tineke Postma – altsax

Fleurine staat al meer dan een decennium op de grote podia van New York tot Parijs. En toch is het Beauforthuis in Austerlitz een van haar favorieten. Vanavond met speciale gast Tineke Postma. De 27-jarige Friese altsaxofoniste is net terug uit Cannes, waar ze op de internationale muziekbeurs MIDEM is uitgeroepen tot “International Revelation of the Year”.
Dit concert is het eerste van een reeks die de dames de komende maanden in Nederland gaan doen. Zoals Fleurine ons vertelde, “klikte het meteen” tussen deze twee dames. Deze nieuwe, frisse samenwerking zou wel eens kunnen uitmonden in een heel bijzonder concert!

Fleurines performance is het bewijs van de onbegrensde mogelijkheden van jazzmuziek. Ze wil graag meer doen dan de gebaande paden bewandelen en voegt iets heel eigens toe met o.a. haar (Portugese) teksten op muziek van Thelonious Monk en bewerkingen van de muziek van de favorieten uit haar jeugd.
Ook zingt ze haar eigen composities en covers van haar jeugdhelden: Springsteen, Pretenders en Frampton. Fleurine en Tineke worden begeleid door het trio Karel Boehlee (piano), Marcel Serierse (drums) en Johan Plomp (bas).

Tineke Postma’s laatste cd “For the Rhythm” met de Amerikaanse drummer Terry Lynn Carrington (speelde met o.m. Herbie Hancock) als speciale gast is vol lof ontvangen. Hij is te koop in twaalf landen, en scoort met name goed in Amerike en Japan.
In laatste beleefde ze het afgelopen jaar een succesvolle tour. Coen de Jonge schrijft in het tijdschrift Jazz: “De tweede cd van Tineke Postma, na haar vol lof ontvangen eersteling First Avenue. Om met de deur in huis te vallen: die lof hoort ze nu weer binnen te halen, liefst met bakken tegelijk.”
En dat lukt tot nu toe aardig.
Tineke begon op negenjarige leeftijd met saxofoon-, piano- en fluitspelen. In 2003 studeerde ze cum laude af in de Mastersopleiding Lichte Muziek van het Conservatorium van Amsterdam. Ze ontving beurzen voor een studie van vijf maanden aan de prestigieuze Manhattan School of Music in New York, waar ze bij Dick Oatts, David Liebman en Chris Potter studeerde. En twee jaar na haar afstuderen werd ze docent aan dat zelfde conservatorium.

za 11 feb ’06, 20:15

Renee van Bavel, Bert van den Brink en Charlotte Glorie

 

“Van Bavel groeidiamant” kopte de Volkskrant naar aanleiding van haar eerste avondvullende voorstelling. In haar nieuwe liedjesprogramma gaat Renee van Bavel verder. Kleinkunstnummers, afgewisseld met jazz, fado, soul en andere levensliederen. Het was haar wens om eens begeleid te worden door een echte jazz-topper en het Beauforthuis laat deze voor haar uitkomen: in dit speciale programma wordt ze vergezeld door Bert van den Brink op de vleugel.
Bert op zijn beurt neemt Charlotte Glorie mee, waarmee de avond tot een dubbelconcert uitgroeit. Zij speelden eerder samen en Charlotte bracht van een van hun concerten de cd Bewogen & Bevlogen uit. Charlotte specialiseert zich in luisterliedjes en conferences en maakt het tot haar handelsmerk iedere avond een unieke samenstelling te geven.
Bert, met zijn subtiele, inventieve spel, is de pianist bij uitstek om deze twee dames te begeleiden.

zo 12 feb ’06, 17:30

Amsterdams Kleinkunst Festival

concours 19de Wim Sonneveldprijs

Voor het eerst het Amsterdam Kleinkunst Festival in het Beauforthuis.
Van het concours om de Wim Sonneveldprijs hebben de zes overgebleven kandidaten zware selectieronden doorstaan en doen met deze unieke tournee langs theaters in Nederland ‘live’ ervaring op. Per avond treden drie deelnemers op. Op één van de avonden zie je dus hoe dan ook de uiteindelijke winnaar! Tussen de winnaars en finalisten van voorgaande jaren zaten o.a. Thomas Acda, Maarten van Roozendaal, Claudia de Breij, De Vliegende Panters, Rooyackers, Kamps en Kamps, Droog Brood.

Dorien Haan – ‘Gewoon Doen’
Dorien Haan studeerde in 2003 af aan de Akademie voor Kleinkunst in Amsterdam. Na verschillende theater, film, en televisieproducties vroeg zij zichzelf af: En wat nu?
Het antwoord is: GEWOON DOEN!

Maarten -‘Liever één keer met Sneeuwwitje dan zeven keer met de dwergen’
Een ontmoeting met een inboorling van de Amsterdamse urban jungle.
“Hele vette shit”, Maarten’s fans
“Hele vette shit”, Maarten’s critici

Roel en Anna – ‘Wij gaan het anders doen’
Roel Dullaart (26) uit Brabant en Anna Agren (25) uit Zweden leerden elkaar, tegen alle verwachtingen in, kennen tijdens een zangles in Tilburg. Zij zong vals en hij piepte er lustig op los. En dat schiep een band voor het leven. Hij was haar Tony, zij zijn Maria, zijn Aïda, zijn Sissi en zijn Fantine. En toen alle dramatische liefdesduetten uit het hele musicalrepertoire waren doorvoeld, doorleefd en gezongen, stonden ze daar, met hun rugzakjes in het barre land van de liefde. Zij wisten een ding zeker: waar anderen faalden, zouden zij slagen.
‘Wij gaan het anders doen’, een cabareteske try-out van een nieuwe Nederlandstalige musical. Roel en Anna zijn tweedefase studenten aan de Koningstheaterakademie uit ’s Hertogenbosch.

wo 15 feb ’06, 15:00

Jean-Marie Bevort

De dwerg – kindervoorstelling 6 – 10 jaar

Jean-Marie Bevort neemt zijn publiek mee naar de sprookjesachtige wereld van de Dwerg die op een dag een gouden ei vindt en besluit dat uit te broeden. Hij spreekt de taal waarin alle bewoners van de natuur elkaar oorspronkelijk verstonden. Door zijn indringende verbeeldingskracht weet hij dit over te dragen op de toeschouwers, zonder een woord Nederlands te spreken. Sinds 1980 speelt Bevort onder de naam Fratelli Fiasco als clown/entertainer in binnen- en buitenland.

do 16 feb ’06, 14:00

bits!

CKV-special demonstratievoorstelling

Speciaal voor de CKV module hebben Godfried Dhondt en Bert Wagenaar van Kreveld het kleinkunstprogramma Bits! gemaakt. In 40 minuten worden “bits” uit theaterstukken gespeeld: dans, drama, mime, komedie, cabaret…
Shakespeare in mime-vorm… Het Zwanenmeer gerapt…
Godfried Dhondt speelt samen met Amber Schoop het programma “We are Dutch”.
Bert Wagenaar van Kreveld speelde in diverse TV-series zoals “Zomer van ‘45” en was 2 maanden Rubin in “Goede Tijden Slechte Tijden”. Hij zit in het laatste jaar van de kleinkunst opleding Studio ST&M waar hij samen met Godfried een eigen programma maakte.

vr 17 feb ’06, 20:15

Kick van der Veer

Soms hoor ik onverwacht…

Jan Boerstoel, Rob Crispijn & Alex Roeka

Een laagdrempelig ‘totaal-cabaret-dichters-muziek-theaterprogramma’ met Kick van der Veer als ‘opperspreekstalmeester’. Hij is uiterst deskundig op het gebied van cabaret. Is een zeer succesvol regisseur en maker van theater-, radio- en tv-programma’s. U kent ongetwijfeld het programma Andermans veren. Kick is de samensteller van talloze boeken en cd’s over het Nederlandse lied en over cabaret. Zijn onbevangen en enthousiaste manier van presenteren staat garant voor een ontspannen light verse-avond.
Vanavond treedt hij op met Jan Boerstoel en Rob Crispijn (tekstdichter van Herman van Veen).
Alex Roeka, de zanger die enig in zijn soort is, verzorgt het muzikale gedeelte.

za 18 feb ’06, 21:00

Izaline Calister

 

Izaline Calister – vocals; Reno Steba – bas; Ed Verhoeff – gitaar; José Lopretti – piano; Rendel Rosalia – percussie; Roël Calister – drums

Izaline Calister, diva van de Cariben. Op blote voeten natuurlijk… Haar geboorteplaats is een smeltkroes aan culturen, waar de eigen muzikale tradities doordrongen zijn van Afrikaanse, Europese en Caribische stijlen. Met prachtige ballades, slechts begeleid door gitaar of piano tot Afro-Caribische feestnummers waarbij de band uit zijn dak gaat.
Izaline wordt begeleid door topmusici van Caribische afkomst. Op piano, gitaren, bas, viool en het nodige vuurwerk aan percussie-instrumenten.

do 23 feb ’06, 20:15

Onno Innemee

Obstinaat (try-out)

Obstinaat is best wel een moeilijk woord, maar Onno neemt zijn publiek bij de hand en sleurt het alle kanten op. Het zal weer een feestje worden. Er zal gezongen worden. Soms is Onno kwaad. Soms weet hij niet eens waarom. Een tegendraads cabaretprogramma. Een warm bad voor je geest. Een massage voor de lachspieren.

za 25 feb ’06, 21:00

Hein van de Geyn meets…

Paulien van Schaik & Strings

Paulien van Schaik – vocals; Hein van de Geyn – bas; Yvonne van de Pol – altviool; Frans Grapperhaus – cello

Hun cd Tenderly werd met een Edison bekroond. Met alleen bas en zang brengen Hein en Paulien muziek terug naar zijn subtiele essentie. En vanavond laten zij die weer, ongetwijfeld net zo subtiel, verrijken met cello en altviool. Geen kamerbreed strijktapijt, geen obligate begeleidingen. Nee, een toevoeging van enkele lijnen aan het lijnenspel van het duo, een verrijking van de klank, een verbreding van de mogelijkheden. We zijn zeer benieuwd.

do 2 mrt ’06, 20:15

Portraits of Chet Baker

JazzImpuls dubbelconcert

Fay Claassen – vocalen; Jan Menu – bariton sax; Hein vd Geyn – bas; John Engels – drums; Karel Boehlee – piano; Jan Wessels – trompet, flugelhorn

Remembering the Gerry Mulligan Quartet – Bijna conform het Gerry Mulligan Kwartet: bestaande uit bariton sax, drums en bas wordt nu de trompetfunctie vervuld door de stem van de Edison-genomineerde Fay Claassen. Deze zangeres nam de laatste drie jaar cd’s op met o.a. Toots Thielemans, Kenny Werner, Mike Stern, Barry Harris. Fay is een vocaliste die vergelijkbaar met Chet Baker vocaal improviseert. Er zal ook veel verteld worden over deze periode uit het leven van Baker het fameuze pianoloze kwartet waarmee Mulligan en Baker begin jaren vijftig de wereld verblufte.
Singing 30 years later – Fay Claassen wordt bijgestaan door Jan Wessels op trompet en Karel Boehlee op piano. Maar het meest bijzondere van deze formatie is dat Hein van de Geyn op bas en John Engels op drums ook de begeleiders van Chet Baker waren o.a. tijdens zijn Japanse tournees in de jaren tachtig.

za 4 mrt ’06, 20:15

Galina Ustvolskaya: ‘De Vrouw met de Hamer’

Bastiaan Brink – piano

Complete Sonates gecombineerd met VPRO-film van Cherry Duyns en Reinbert de Leeuw

Wie de Sonates van Galina Ustvolskaya beluistert, wordt getroffen door een intense oerkracht. Niet voor niets wordt zij getypeerd als ‘De Vrouw met de Hamer’.
Sommigen beweren zelfs dat het in haar composities niet gaat om muziek, maar om geluid in zijn meest pure en oorspronkelijke vorm.

Volledig afgeschermd van de wereld leeft zij een kluizenaarsbestaan in Sint Petersburg.
‘Ik ben mensenschuw’, zegt ze in Toonmeesters, de prachtige film van Cherry Duyns en Reinbert de Leeuw. De kijker heeft dan net een glimp van haar opgevangen, en de deur sluit zich alweer.
Op magistrale en ontroerende wijze laat de film zien hoe de oorsprong van deze unieke klankwereld samen hangt met een volstrekte existentiële eenzaamheid.

Het Beauforthuis combineert de film met een complete uitvoering van haar zes Sonates door Bastiaan Brink.
Voor een pianist vergen deze stukken het absolute uiterste van zijn fysieke en mentale spankracht. Met een dynamisch spectrum variërend van zes fortes tot zes pianissimo’s, pagina’s lang aangeslagen clusters met de knokkels van de hand, en het begrip ‘expressief’ gekoppeld aan vrijwel iedere noot, speelt hij letterlijk tot bloedens toe.

Het is muziek die enig is in zijn soort en enkel uitgevoerd kan worden in volledige overgave, alsof het leven ervan afhangt.

do 9 mrt ’06, 20:15

Johan Hoogeboom

maakt het bont

Johan Hoogebooms vierde avondvullende programma. Hij was lange tijd wekelijks te beluisteren bij Andermans Veren, componeerde muziek voor TV (o.a. Otje en Ibbeltje), voor Pluk van de Petteflet, geeft les, doet nog een kinderconcert met Herman Erbé, heeft drie kinderen, twee katten en een vrouw. Komt in deze hierarchie overigens zelf op de laatste plaats, dus na de katten.
Hij was ook ooit het derde deel van cabarettrio Heren op Zicht en is inmiddels alweer zo’n tien jaar solist. Het Gelders Dagblad: “Hier staat een natuurtalent in de eenvoud waarmee hij ieder grapje met minieme guitige trekjes overdraagt op het publiek”.

za 11 mrt ’06, 21:00

Spaanse Vlieg / Harold K

 

Spaanse Vlieg: Harry Leurink – zang, gitaar; Theo Flonk – flamencogitaar, bas, zang; Jaap van Keulen – percussie, samples, zang; Jurgen Preyer – contrabas, zang

Een avond met twee van de meest verrassende singer/songwriter-bands van dit moment. Aansprekende teksten en bloedmooie muziek met een bijzondere instrumentatie. De Arnhemse groep Spaanse Vlieg maakt een mix van flamenco, Latino en rockmuziek met donkere, poëtische Nederlandse teksten. Dit alles gespeeld op semi-akoestische instrumenten als contrabas, flamenco- en western-gitaar en cajon. Ook spelen samples een belangrijke rol, evenals de meerstemmige zang.

Harold K: Harold Konickx – gitaar, zang; Belker – gitaar, zang; Remco Mourits – mandoline, gitaar, bluesharp, zang; Admar Hermans – bas

Harold K is het Geheim van Utrecht, en helemaal sinds hij in 2004 deze gelijknamige prijs heeft gewonnen. Geboren op het Limburgse platteland trok hij als jongeman naar de grote stad. De ingrijpendste verhuizing uit zijn leven en bron van inspiratie voor zijn betoverend mooie songs, gezongen in het Limburgs en Nederlands. Geestelijk vader Gé Reinders schreef aan hem:

Beste Harold,
Ik heb de plaat onderweg in de auto nog twee keer gedraaid en vind hem nog steeds mooi. Je hebt een erg mooie stem en de instrumentaties vind ik prachtig! Ik zou me kunnen voorstellen dat je nog sterkere refreinen kunt maken. Wat dat betreft vind ik het Everly Brother-nummer gek genoeg het sterkst.
(…) Het gekke van liedjes schrijven is dat je persoonlijke dingen universeel moet maken. Daar zit een leugen in, maar daar moet je doorheen!
Succes!
Hoje,

zo 12 mrt ’06, 17:30

Gabriela Arnon

The trouble with Park Avenue

De crew van Mich en Scène kwam met haar muziek op de proppen. Wij associeerden het met Nico (Velvet Underground) en de ierse Enya. Zelf kiest ze, als ze toch ergens mee vergeleken moet worden, voor Kate Bush en Tori Amos.
Ze komt uit New York, woont in Parijs, speelde op belangrijke festivals, toerde met latino-sterren en onlangs kwam haar CD uit. The trouble with Park Avenue en ze bleek nog een dag over te hebben om Austerlitz aan te doen tijdens haar huidige tournee.
Nieuwsgierig? Beluister dan een MP3.

Gabriela Arnon groeide op in New York City, maar koos jaren geleden al voor Parijs als uitvalsbasis. De Europese sensibiliteit op muzikaal vlak lag haar wel. Op dat ogenblik had Gabriela als zangeres o.m. al getoerd in Zuid-Amerika met latino-supersterren als Rubén Blades en Willie Colon.
In Parijs ging ze meer op zoek naar haar eigen muzikale verhaal/vocabularium. Ze maakte de CD ‘The Listening Tree’ met Ten Mother Tongues, een duo-formule met Christoph Mueller (beter bekend als de helft van Gotan Project), waarmee ze haar nummers een electro-akoestisch jasje aanmat.

De daaropvolgende jaren ontwikkelde Gabriela zich op het podium, en als pianiste, met een groep geroutineerde en gereputeerde muzikanten o.l.v. gitarist Sal Bernardi (ook al meer dan twintig jaar vaste begeleider van dat andere meisje aan de piano: Rickie Lee Jones).

Onlangs ruilde ze deze groep in voor een trio met multi-instrumentalist/producer HT Roberts en drummer/percussionist Niels Delvaux, waarmee ze ook een nieuwe CD opnam (aangevuld met gasten Bart Maris en Marc De Maeseneer op trompet en sax).
Op deze CD ‘The trouble with Park Avenue’ koos Gabriela resoluut voor een organische, hoofdzakelijk akoestische aanpak. Een intieme benadering die ook op het podium voor hartverwarmende muziek zorgt.

wo 15 mrt ’06, 15:00

Boot

kindervoorstelling 4 – 6 jaar

Puk en Jas zijn twee broers. Ze wonen met hun tante in een houten kist. Ze mogen niet naar buiten, want daar is het gevaarlijk. En Tante kan het weten, want die is vroeger zeerover geweest. Maar ja, als je weet dat ergens daarbuiten Geluksland ligt… Waar de mensen elke dag ijs en patat eten, de bomen zijn gemaakt van suikerspin, de stoelen van chocola… Dat is natuurlijk onweerstaanbaar…
De kleuterproductie BOOT is januari 2002 met veel succes in première gegaan en is sindsdien ruim 250 keer gespeeld op scholen, op festivals en in theaters.

do 16 mrt ’06, 20:15

Maarten van Roozendaal

Barmhart

Egon Kracht & Marcel de Groot

Op de vraag: ‘Wat is goed en vooral voor wie?’, krijgt u in dit fonkelnieuwe programma van Maarten van Roozendaal geen antwoord. Barmhart gaat niet alleen over het bekeren van de zondaar en het beleren van de onwetende maar ook over het onderdak verlenen aan de vreemdeling en het laven van de dorstige.

vr 17 mrt ’06, 20:15

Flairck, Zenga en meer

benefietconcert familie Mehi?

de opbrengst komt geheel ten goede aan de familie Mehi?, om hen te helpen bij de wederopbouw van hun bestaan in Bosnië

In het dorp Austerlitz woont het Bosnische gezin Mehi?. Vader, moeder en twee dochtertjes van 5 en 8. Zij hebben de verschrikkingen van de oorlog in Bosnië meegemaakt en zijn uiteindelijk gevlucht naar Nederland. Na een jarenlange procedure heeft het kabinet besloten dat de familie Mehi? terug moet naar Bosnië.
Veel inwoners van Austerlitz hebben zich het lot van het gezin aangetrokken en hebben besloten zich in te zetten om het gezin de mogelijkheid te bieden een toekomst in Bosnië op te bouwen. Ze hebben niets. Er moet veel geregeld worden. Op het gebied van huisvesting, medische begeleiding, onderwijs, werk. Hiervoor is geld nodig.

Er worden verschillende acties voorbereid. Eén van de acties is de organisatie van deze benefietconcerten. Het Beauforthuis heeft de zaal en personeel gratis beschikbaar gesteld. Bovendien hebben verschillende muzikanten hun belangeloze medewerking toegezegd. Deze muzikanten staan garant voor een avond vol muzikale hoogtepunten.
De muziektheatergroep Zenga komt. De Poolse zangeres Natalia Rogalski treedt op, samen met Nicolaas Duin. Daarnaast zullen ook Bosnische muzikanten op het podium verschijnen. De bekendste is Nihad Hrustanbegovic, fenomenaal accordeonist. Hij treedt op met de Bosnische zanger Goran Causevic.
Nihad en Goran komen alleen vrijdag. Zij worden op zaterdag vervangen door het ensemble Jamas met een repertoire van authentieke Oost Europese volksmuziek.
De Russische zangeres – accordeoniste Irena Filipova zal optreden met violiste Judy Schomper. Gitarist Erik Visser zal met leden van de Austerlitze Gitaaracademie ten tonele verschijnen.
Wellicht de grootste verrassing van de benefietconcerten is dat het muziekgezelschap Flairck voor het eerst na drie stille jaren weer zal optreden. En wel in de originele samenstelling waarmee de groep eind zeventiger jaren de weg naar grote successen insloeg!

Kortom, 17 en 18 maart worden twee bijzondere avonden in Austerlitz.
De opbrengst van het concert komt geheel ten goede aan de toekomst van het gezin Mehi?.

za 18 mrt ’06, 20:15

Flairck, Zenga en meer

benefietconcert familie Mehi?

de opbrengst komt geheel ten goede aan de familie Mehi?, om hen te helpen bij de wederopbouw van hun bestaan in Bosnië

In het dorp Austerlitz woont het Bosnische gezin Mehi?. Vader, moeder en twee dochtertjes van 5 en 8. Zij hebben de verschrikkingen van de oorlog in Bosnië meegemaakt en zijn uiteindelijk gevlucht naar Nederland. Na een jarenlange procedure heeft het kabinet besloten dat de familie Mehi? terug moet naar Bosnië.
Veel inwoners van Austerlitz hebben zich het lot van het gezin aangetrokken en hebben besloten zich in te zetten om het gezin de mogelijkheid te bieden een toekomst in Bosnië op te bouwen. Ze hebben niets. Er moet veel geregeld worden. Op het gebied van huisvesting, medische begeleiding, onderwijs, werk. Hiervoor is geld nodig.

Er worden verschillende acties voorbereid. Eén van de acties is de organisatie van deze benefietconcerten. Het Beauforthuis heeft de zaal en personeel gratis beschikbaar gesteld. Bovendien hebben verschillende muzikanten hun belangeloze medewerking toegezegd. Deze muzikanten staan garant voor een avond vol muzikale hoogtepunten.
De muziektheatergroep Zenga komt. De Poolse zangeres Natalia Rogalski treedt op, samen met Nicolaas Duin. Daarnaast zullen ook Bosnische muzikanten op het podium verschijnen. De bekendste is Nihad Hrustanbegovic, fenomenaal accordeonist. Hij treedt op met de Bosnische zanger Goran Causevic.
Nihad en Goran komen alleen vrijdag. Zij worden op zaterdag vervangen door het ensemble Jamas met een repertoire van authentieke Oost Europese volksmuziek.
De Russische zangeres – accordeoniste Irena Filipova zal optreden met violiste Judy Schomper. Gitarist Erik Visser zal met leden van de Austerlitze Gitaaracademie ten tonele verschijnen.
Wellicht de grootste verrassing van de benefietconcerten is dat het muziekgezelschap Flairck voor het eerst na drie stille jaren weer zal optreden. En wel in de originele samenstelling waarmee de groep eind zeventiger jaren de weg naar grote successen insloeg!

Kortom, 17 en 18 maart worden twee bijzondere avonden in Austerlitz.
De opbrengst van het concert komt geheel ten goede aan de toekomst van het gezin Mehi?.

zo 19 mrt ’06, 15:00

Paul Beers

benefietvoorstelling familie Mehi?

de opbrengst komt geheel ten goede aan de familie Mehi?, om hen te helpen bij de wederopbouw van hun bestaan in Bosnië

Toen hij in 1957 was ingekwartierd in het neurosehospitaal in Austerlitz, las Paul Beers de Sonnetten van de kleine waanzin van Hans Andreus. Hij was direct verkocht. “In de winter van 1957-58 besloot ik de gehele cyclus tijdens de lange nachtelijke uren uit mijn hoofd te leren.” En hij kent ze nog.
Paul Beers woonde jarenlang op de Beaufortweg in Austerlitz, voordat hij in de jaren negentig vertrok naar de Betuwe. Op 19 maart komt hij terug naar Austerlitz, naar het Beauforthuis, om een programma rond deze prachtige sonnetten te verzorgen.
De opbrengst van de middag komt ten goede aan de familie Mehi?, die binnenkort terugkeert naar Bosnië.

do 23 mrt ’06, 20:15

Frank van Pamelen & Jan J. Pieterse

De Open Dichtshow 2

speciale gast: Pieter Derks

Gelukkig! Ze gaan door. En hoe! Na drie succesvolle seizoenen komen woordkunstenaars Frank van Pamelen en Jan J. Pieterse met een geheel vernieuwd vervolg op hun spraakmakende Open Dichtshow, 23 maart in het Beauforthuis (Austerlitz). En Deel Twee is weer een weergaloos hilarisch rijmfestijn, vol verse verzen en verrassende gasten. Een virtuoze verbale dans op de flinterdunne scheidslijn tussen cabaret en dichtkunst. Waarbij het publiek actiever meedoet dan ooit.
Speciale gast vanavond is de jonge cabaretier Pieter Derks, die niet alleen eigen werk brengt, maar ook een verrassende rol in het geheel speelt.

De Open Dichtshow Deel Twee laat zich het beste omschrijven als een cabareteske dichtavond. Geen zware poëzie, maar een spetterend spervuur van ongerijmde rijmen en onzinnige zinnen. Cabaretier Frank van Pamelen en puntdichter Jan J. Pieterse laten zich door werkelijk álles inspireren. Van het sportnieuws in de krant tot lokale middenstand. Van de wereldpolitiek tot de geur van het publiek. Wat moet een wipkip met een chipknip? En waarom is actualiteit altijd zo achterhaald? De Open Dichtshow geeft u het antwoord.

za 25 mrt ’06, 20:15

Julika Marijn

De hoer en de heilige

Julika Marijn, bekend van haar voorstelling over Etty Hillesum, liet zich voor haar nieuwe programma inspireren door een verhaal van Paulo Coelho. Een prostituee, Maria, zit tussen de lichtgevende Mariabeeldjes. Ze schrijft in haar dagboek: “Ik weet waarom een man betaalt voor een vrouw: hij wil gelukkig worden. Hij betaalt geen 100 pond om alleen maar klaar te komen. Hij wil gelukkig worden.”
Dat wil zij ook. Een intense voorstelling over seksualiteit, liefde en verlangen. Over de heilige en de hoer in een vrouw.

za 1 apr ’06, 21:00

Gustavo Toker

met José Lopretti

De fenomenale Argentijnse bandoneonspeler Gustavo Toker trakteert ons deze keer op zijn interpretaties van de composities van diverse maestro’s uit de muziekgeschiedenis van Buenos Aires, zoals Troilo, De Caro, Pugliese, Salgan, Piazzolla, Gobbi en Arolas. Zij maakten stuk voor stuk prachtige composities, experimenteerden met stijlen waardoor de muziek een enorme vlucht nam. Toker laat ons diverse juweeltjes van hen horen, bijgestaan door pianist José Lopretti.

ma 3 apr ’06, 21:00

Live in Austerlitz!!!

cd-opname Willem Hellbreker Quartet

Willem Hellbreker – sax; Bert van den Brink – piano; Wiro Mahieu – bas; Geert Roelofs – drums

Het spel van tenorsaxofonist Willem Hellbreker is omschreven als “een ontspannen zoeken naar de mooie melodielijnen, de mooiste noten en de warmste toon”.
Een expressief geluid, energiek met verstilde momenten. Mainstreamjazz met wortels in de jaren ‘50 en ’60. Uit alles spreekt het plezier en de overgave waarmee het viertal musiceert, uitermate geschikt voor een live CD en u kunt er getuige van zijn. Pianist Bert van den Brink draagt in belangrijke mate bij aan die sfeer. Hellbreker speelde onder meer met Stevie Wonder, Bob Brookmeyer, John Engels, Eric Vloeimans, Hans Dulfer en Denise Janah.
“… de sound van de blues, met ballads van echte mannen.” – Remco Takken, JAZZ aug 2004

do 6 apr ’06, 20:15

Peter Faber

Dagboek van een Gek

regie: Helmert Woudenberg

In Dagboek van een Gek speelt Peter Faber de rol van Axel Loopbaan, de man die het volstrekt normaal vindt dat hij met hondjes praat om zijn geliefde te veroveren. En als door de bliksem getroffen ontdekt hij dat hij eigenlijk de koning van Spanje is. Gekte loopt als een rode draad door het theaterleven van Peter Faber. Sinds zijn rol in Toestanden bij het Werktheater wist Peter al dat hij ooit Dagboek van een Gek wilde spelen. Later werd die gedachte versterkt tijdens zijn rol van Max Midland, de man die deed of hij gek was, in Het Koekoeksnest, waarvoor Peter de Louis d`Or ontving.

za 8 apr ’06, 21:00

Hein van de Geyn meets…

Lee Konitz

Het laatste concert in deze serie, met Lee Konitz, de man die een scharnier was in Heins loopbaan.
“Muziek! Enkel muziek!”

lees meer

zo 16 apr ’06, 10:00

expositie/veiling werken Belinda Meuldijk

tbv Ezelsociëteit

De Ezelsociëteit, rusthuis voor oude ezels, verwacht in mei 10 ezels van het Griekse eiland Corfu. Om daarvoor fondsen te werven is er deze dagen een expositie en veiling van werken van Belinda Meuldijk. Beide dagen bent u welkom in het Beauforthuis om haar werk te bekijken en er op te bieden. De bar is open, en als het weer meezit ook het terras.

Belinda Meuldijk is bij velen bekend als tekstschrijfster van Rob de Nijs, maar ook is zij een begenadigd schilders. 10 werken met ezels stelt zij ter beschikking voor de veiling.
Als dochter van Wim Meuldijk, de geestelijk vader van Pipo de Clown, heeft zij ook wat originele Pipo-spullen ter beschikking gesteld, waaronder de hoed van het ezeltje Nononono…

Beide dagen zijn er tussen 13.00 en 15.00 uur ezels aanwezig op het terrein.

ma 17 apr ’06, 10:00

expositie/veiling werken Belinda Meuldijk

tbv Ezelsociëteit

De Ezelsociëteit, rusthuis voor oude ezels, verwacht in mei 10 ezels van het Griekse eiland Corfu. Om daarvoor fondsen te werven is er deze dagen een expositie en veiling van werken van Belinda Meuldijk. Beide dagen bent u welkom in het Beauforthuis om haar werk te bekijken en er op te bieden. De bar is open, en als het weer meezit ook het terras.

Belinda Meuldijk is bij velen bekend als tekstschrijfster van Rob de Nijs, maar ook is zij een begenadigd schilders. 10 werken met ezels stelt zij ter beschikking voor de veiling.
Als dochter van Wim Meuldijk, de geestelijk vader van Pipo de Clown, heeft zij ook wat originele Pipo-spullen ter beschikking gesteld, waaronder de hoed van het ezeltje Nononono…

Beide dagen zijn er tussen 13.00 en 15.00 uur ezels aanwezig op het terrein.

ma 17 apr ’06, 12:00

Boswandeling & Paasconcert

Stefan Hofkes, Nick Shipman en Joseph Spooner

werken van Brahms, Bruch en Mozart

Traditiegetrouw organiseren wij op Tweede Paasdag een boswandeling met concert, met speciale aandacht voor de jeugd.
Om 10 uur verzamelt iedereen op het terrein van het Beauforthuis, vanwaar oud-boswachter Huub Berger u meeneemt naar de mooiste plekjes van de boswachterij, aan de hand van het thema “eieren in het bos”.

Het aansluitende Paasconcert wordt verzorgd door drie vooraanstaande leden van het OPERA!-festival-orkest: cellist Joseph Spooner, klarinettist Nick Shipman en pianist Stefan Hofkes. Zij spelen het meesterlijke trio voor klarinet, cello en piano van Brahms, alsmede werken van Bruch en Mozart.

wo 19 apr ’06, 15:00

Rijn en Trijn

Repelsteeltje – kindervoorstelling vanaf 4 jaar

Repelsteeltje wordt door Rijn & Trijn, van de Stichting tot behoud van Roodkapje & de Boze Wolf, op een zeer komische wijze gespeeld! Ze spelen alle rollen zelf: de schattige molenaarsdochter, haar opschepperige vader, de gretige koning en het mysterieuze mannetje wiens naam niemand mag weten, en het spinnewiel!

do 20 apr ’06, 20:15

European Jazz Trio

Sting meets Bach

Marc van Roon – piano; Frans van der Hoeven – bas; Roy Dackus – drums

In Japan heeft het razend populaire European Jazz Trio een eigen vakje in de cd-winkels. In Nederland en Europa genieten deze jongens ieder voor zich bekendheid als gerenommeerd muzikant en hebben ze gespeeld met o.a. Toots Thielemans, Philip Catherine, David Liebman…
Het EJT heeft zich gespecialiseerd in zeer muzikale bewerkingen van allerlei soorten muziek: de Beatles, Abba, Sting, Bach. Het klinkt fluweelzacht in de oren ( maar is nooit flauw of overdreven gepopulariseerd) en heeft een geweldige dynamiek.

za 22 apr ’06, 21:00

Kasper van Kooten & Band

 

Hij had nooit een grote hit, maar toch ontving zanger/liedjesschrijver en drummer Kasper van Kooten in 2005 de Zilveren Harp voor zijn twee albums. En tegelijk verscheen een nieuwe cd: Live. Nu toert Kasper met zijn band en een programma dat het midden houdt tussen theater en pop, door het hele land. Een veelzijdig talent, waar Nederland nog veel van gaat horen. Een echte NL TopAct dus.

do 27 apr ’06, 20:15

Daniël Samkalden

singer/songwriter uit een oude traditie in een nieuwe tijd (try-out)

met Thijs Cuppen (piano) en Peter Sambros (contrabas)
regie: Ruut Weissman (o.m. Acda & de Munnik, Vliegende Panters, Wende)

Daniël Samkalden is een talentvolle verhalenverteller, die het persoonlijke universeel weet te maken. In een sobere, intense performance, met een opvallende fascinatie voor vormvastheid en weemoed, rekent Daniël af met zijn liefdevolle opvoeding, de hechte familiebanden en zijn liefdesrelaties. Zijn teksten zijn intelligent, lyrisch, vilein en geestig. Zijn muziek is melancholisch en melodieus.
Daniël studeert komende zomer af aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie, waar hij zich dusdanig onderscheidde dat hem als vanzelfsprekend een tournee werd aangeboden. Ook componeert en speelt hij film- en theatermuziek, o.m. voor Sanne Wallis de Vries.

za 6 mei ’06, 21:00

Live in Austerlitz!!!

cd-opname Jesse van Ruller en Bert van den Brink

Wij droomden er in het Beauforthuis van om gitarist Jesse van Ruller en pianist Bert van den Brink eens samen te laten spelen. Dikwijls vroegen we ernaar en het leek ze leuk, maar het kwam er nooit van. In 2004 hebben we ze zelf maar voor de leeuwen geworpen door hen afzonderlijk te vragen op te treden op een fondswervings-bijeenkomst. De spetters vlogen er vanaf!
Het was de aanleiding voor een vast duo van Jesse en Bert en we zijn apetrots dat we, in alle bescheidenheid, kunnen zeggen dat wij de initiator zijn geweest van deze samenwerking, die nu zelfs uitmondt in een live cd-opname.

do 11 mei ’06, 20:15

Rio de la Plata / Tango Folklore Jazz

JazzImpuls dubbelconcert

Beatriz Aguiar -zang; Jose Lopretti – piano/melodica; Hernan Ruiz – gitaar; Reno Staba – bas; Enrique Firpi – percussie

José Lopretti heeft zich weten op te werken tot één van de belangrijkste initiators in Latin Music. Het virtuoze kwartet speelt muziek afkomstig uit Uruguay en Argentinië. Naast piano hoort u José ook op het mondgeblazen accordeon-instrument de Melodica waarop hij uniek improviseert, o.a. op composities van Astor Piazzolla.

De in Urugay geboren zangeres Beatriz vertolkt op zeer originele manier sterk ritmische tango-folklore stukken uit Uruguay en Argentinië, Chande en Puya uit Colombia, Bambucca uit Argentinië en Candombe uit Urugay. Met haar schitterende stem gaat ze van stukken vol felle energie naar repertoire vol melancholie en warmte.

za 13 mei ’06, 21:00

Ernst van der Pasch & Band

Prachtige vermoedens

Jean Koolen – gitaar; Kees van Velthooven – contrabas; Edwin Helwerda – drums; Rinco Knoop – sax

Zes weken lang toert van der Pasch met zijn band De Amateurs langs de Nederlandse theaters om vooral met heel veel liefde heel veel muziek te maken. Vijf mannen op een podium die niets anders willen dan net zoveel genieten van de avond als de mensen in de zaal. Mis het niet! De liedjes uit deze theatertour zijn afkomstig uit zijn derde programma Weg en uit zijn nieuwe voorstelling Scherp Blijven.

zo 14 mei ’06, 17:30

Live in Austerlitz!!!

cd-opname Karel Boehlee

Karel Boehlee – piano; Hein van de Geyn – bas; Hans van Oosterhout – drums

In 2001 trad het toenmalige European Jazz Trio (Karel Boehlee, Roy Dackus en Frans van der Hoeven) op in het Beauforthuis. Er waren drie betalende bezoekers – een belangrijke voetbalwedstrijd bleek te concurreren. Wisten wij veel.
Maar wàt een avond! Dat trio speelde zo verduveld mooi en Karels composities waren zó toegankelijk, zó invoelbaar. Je vergat gewoon dat je maar met anderhalve man en een paardekop in de zaal zat.
Inmiddels is het voor òns een legendarisch concert geworden, omdat het trio in die samenstelling stopte. De cd Orange City draaien we hier regelmatig en altijd weer roept hij reacties op.
Met zijn huidige maatjes Hein en Hans zal het zeker wéér een onvergetelijke avond worden. Met dit illustere gezelschap (ze zijn als trio vaste begeleider van Toots Thielemans) speelt Karel een aantal van zijn nieuwe juweeltjes, werken van Hein en wat van zijn oude werk, waaronder Orange City.

wo 17 mei ’06, 20:15

Dames voor na Vieren

Tja tja tja

Vorig seizoen stonden ze ook al in het Beauforthuis en speelden ze de zaal plat. De volgende dag heeft de telefoon roodgloeiend gestaan van mensen die haastig op zoek waren naar extra informatie over deze bijzondere meiden. Ze zijn er dit seizoen weer. Dames voor na vieren bestaat uit Hanneke Drenth en Anne van Rijn. Tja tja tja is fysiek en muzikaal cabaret met sketches die ongenadig op de lachspieren werken maar ook schuren en schrijnen.

do 18 mei ’06, 20:15

Dames voor na Vieren

Tja tja tja

Vorig seizoen stonden ze ook al in het Beauforthuis en speelden ze de zaal plat. De volgende dag heeft de telefoon roodgloeiend gestaan van mensen die haastig op zoek waren naar extra informatie over deze bijzondere meiden. Ze zijn er dit seizoen weer. Dames voor na vieren bestaat uit Hanneke Drenth en Anne van Rijn. Tja tja tja is fysiek en muzikaal cabaret met sketches die ongenadig op de lachspieren werken maar ook schuren en schrijnen.

do 25 mei ’06, 11:00

schilderijententoonstelling en koffiehuis

Blauw – tapasconcert

Vanaf 11 uur is het Beauforthuis open voor passanten. Geniet van koffie met taart op het terras.
Binnen is er de gehele dag de expositie van ezelschilderijen van Belinda Meuldijk te bezichtigen.
Naast haar prachtige schilderijen is er ook werk van andere kunstenaars te zien, alles voor de veiling op 28 mei, t.b.v. de Ezelsociëteit.

Om 17.30 is er een concert van jazz-trio Blauw.
Kom aan het eind van uw middagwandeling in het bos nog even genieten van dit concert.
De entree is gratis en er zijn hapjes verkrijgbaar aan de bar.

ma 24 jul ’06, 00:00

OPERA!

Hänsel and Gretel

zie de speciale website voor het OPERA! festival

zo 17 sep ’06, 15:00

Eric Vaarzon Morel & Gijs Scholten van Aschat

Una historica flamenca

Een open plek in het bos, de beste flamenco-gitarist èn de beste acteur van Nederland… Met dit bijzondere concert opent het Beauforthuis het seizoen. Bovendien luidt Eric Vaarzon Morel hier ook zijn serie Eric Vaarzon anders mee in.
Om 15.00 uur wordt u door de boswachter meegenomen naar een prachtige plek in het bos. Daar draagt acteur Gijs Scholten van Aschat Spaanse gedichten voor, afgewisseld met het flamenco-gitaarspel van Eric Vaarzon Morel. De voorstelling van deze twee uitzonderlijke talenten zal in het teken staan van improvisatie.
De boswachter neemt u wederom mee naar het Beauforthuis en vertelt over “de poëzie van het woud”.
Stefan Hofkes zal deze eerste dag van het nieuwe seizoen gebruiken om iets te vertellen over zijn nieuwe serie Muziek! Live and Kicking en samen met klarinettist Nick Shipman het happy hour verzorgen terwijl u kunt genieten van koffie, appelgebak of een lekker glas wijn.
Bij slecht weer is het concert binnen!

zo 24 sep ’06, 15:00

pianotrio Con Fuoco

winnaars Charles Hennen Concours

In mei jl. is de 21 ste editie van het internationale Charles Hennen Concours voor kamermuziek gehouden, een uniek kamermuziekconcours voor strijkers, met deelnemers uit heel Europa. Uitvoeringslocaties zijn het monumentale Glaspaleis en Kasteel Hoensbroek. De afgelopen 20 concoursen hebben grote winnaars opgeleverd, die inmiddels hun sporen op concertpodia in de wereld hebben verdiend.
Winnaar dit jaar is het Parijse pianotrio Con Fuoco. En net als vorig jaar komen deze winnaars naar Austerlitz.

Voorafgaand aan het concert neemt de boswachter u mee naar de mooiste plekjes van de boswachterij aan de hand van het thema ‘veranderende kleuren in het bos’.

programma:

  • Trio opus 1 n°2 (Beethoven)
  • Trio n°2 opus 47 (Nicolas Bacri)
  • Trio opus 3 ( E. Chausson)

wo 27 sep ’06, 20:15

Jan Jaap van der Wal / Daniël Arends

 

Dit belooft een heel speciaal avondje uit te worden. Cabaretiers Jan Jaap van der Wal en Daniël Arends brengen een bezoek aan het Beauforthuis met hun spraakmakende stand-up comedy. Beiden geven een solo-optreden van drie kwartier . Jan Jaap brengt een gedeelte uit zijn programma, in de stijl die u zo langzamerhand van hem gewend bent: op onnavolgbare wijze en waarschijnlijk heftig improviserend. Daniël Arends is inmiddels als stand-up comedian aardig gelouterd binnen de Comedytrain. Laat u verrassen door zijn talent.

do 5 okt ’06, 20:15

Maarten van Roozendaal

Barmhart

Na het succes van vorig jaar, komt Maarten van Roozendaal voor de tweede keer met zijn Barmhart naar het Beauforthuis. En wederom met bassist Egon Kracht en gitarist Marcel de Groot.
Op de vraag: ‘Wat is goed en vooral voor wie?’, krijgt u in dit programma van Maarten van Roozendaal geen antwoord. Barmhart gaat niet alleen over het bekeren van de zondaar en het beleren van de onwetende maar ook over onderdak verlenen aan de vreemdeling en het laven van de dorstige. Wellicht het allermooiste programma van Maarten.

za 7 okt ’06, 20:15

Sensual & Wouter Hamel

 

Eva Kieboom – zang; Emiel van Rijthoven – piano; Sven Happel – bas; Jasper van Hulten – drums; Gijs Anders van Straalen – percussie; Wouter Hamel – zang, gitaar, piano; Pieter de Graaf – piano

Een avond met het grootste vocale jazztalent van dit moment. Voor de pauze een aanstekelijke mix van Braziliaanse klanken, jazz en dance. Aangevoerd door de 26-jarige Utrechtse zangeres Eva Kieboom laat Sensual je niet meer los. Sensual maakt swingende muziek in de stijl van Zuco 103. Maar dan zonder elektronische foefjes, alles zelf gespeeld.

Na de pauze een andere aanstormende jonge hond: Wouter Hamel. Opgeleid in Utrecht en al jaren bandlid van The Young Sinatras. Hij won in 2005 als eerste man het Jazz Vocalisten Concours, de belangrijkste Nederlandse jazzprijs voor zangers. Niet voor niets versloeg hij zijn vijf vrouwelijke finalisten: een geweldige stem, verrassend repertoire, waarbij hij zo nu en dan zelf achter de piano kruipt. De vergelijking met Jamie Cullum laat zich dan natuurlijk snel maken

zo 8 okt ’06, 12:00

Kijkshock 2

tekenfilms en live muziek

Bart Lelivelt – accordeon; Jasper le Clercq – viool; Michiel van Dijk – rieten; Sjeng Schupp – basgitaar/contrabas; Hans van der Meer – slagwerk

Hoewel het doet denken aan de bioscopen van 100 jaar geleden (films met levende muziek) is Kijkshock 2 een unieke vorm van theater. Sjeng Schupp en Michiel van Dijk maakten vier animatiefilms, componeerden daarbij muziek en brengen dat op het podium in een voorstelling die het midden houdt tussen een avondje korte films en een concert. Zo is Who knows my nose een film over de ervaringen van een man met een te grote neus, voorzien van een live hoorspel, waarbij de musici functioneren als ‘gerauschmacher’. Ook is er werk te zien van andere hedendaagse animators, met muziek van componisten die allen werkzaam zijn in het gebied van de hedendaagse gecomponeerde jazz en pop. De vijf musici krijgen in hun composities de ruimte voor improvisatie.

zo 8 okt ’06, 17:30

Fernando Lameirinhas

Olhos

Fernando Lameirinhas heeft inmiddels geen inleiding meer nodig, zijn fado’s hebben zich ontwikkeld tot een eigenzinnige en intense mix van stijlen. Muziek die je met recht Portugese blues mag noemen, maar waarbij je aan de droevigste liedjes toch een warm en blij gevoel overhoudt.
Samen met zijn broer Antonio (zanger/bassist) en de virtuoze pianist Juan Pablo Dobal, maakt Fernando Lameirinhas al jaren muziek. Hierdoor zijn ze op een bezielde manier op elkaar ingespeeld. De teksten gaan over afscheid nemen en weer terugkomen, het geluk van leven bij de dag, een vriend zien huilen en over de sensualiteit in de ogen van je lief. Zijn programma heet Olhos, wat ‘ogen’ betekent in het Portugees. Ogen als vensters van de ziel.

ma 9 okt ’06, 20:15

Luider & van Donselaar

Intens (try-out)

Het tweede avondvullende programma van Luider en Van Donselaar staat in het teken van intensiteit. Niet zo verwonderlijk voor wie Luid en Donzig, het eerste programma van deze absoluut prettig gestoorde vrouwen heeft gezien. In dit programma werd het lief en leed van Luider en Van Donselaar verwerkt tot een collage van hilarische scènes, prachtige liedjes en mooie dialogen.
In hun programma ”INTENS” gaan Elly en Elianne een stapje verder en graven nog dieper in hun goedgevulde rugzakken naar materiaal. Je eerste grote liefde en dat blauwtje dat je liep, het huwelijk dat spannend moet blijven, studerende kinderen, het lege nest syndroom, het verdelen van een erfenis, paaldansen, liposuccen, lelijk slapen, roze wolken en blaffende honden, skyboxhoppen, lellende koebellen en nog veel meer herkenbare, vaak alledaagse onderwerpen. Natuurlijk komen hun hilarische karakters Tamaar en Bianc ook langs en zal het energieke duo het publiek verrassen met hun zangkwaliteiten.
De pers: “Luider en van Donselaar doen niet leuk, ze zijn leuk”, “De ideale aangever en de komische afmaker”, “Luider en van Donselaar hebben de lach aan hun kont hangen”. (Utrechts Nieuwsblad, sept.’02)

wo 11 okt ’06, 20:15

Dayna Kurtz

Another Black Feather

“I’m not of the jazz, blues, folk, R&B, rock or pop worlds enough to belong to any one of them, but all of those things are in there,” aldus Dayna Kurtz. Ook op haar nieuwste album Another Black Feather is weer te horen dat ze een muzikale duizendpoot is.
Dayna Kurtz verraste ons zo’n twee jaar geleden met haar tweede album BeautifulYesterday. De hartsvriendin van Norah Jones houdt van Nederland, vandaar dat ze in 2003 de live-dvd Postcards From Amsterdam uitbracht. Haar unieke stem, een diepe alt met groot bereik, is het fundament waarop ze vele muziekstijlen metselt. Zo hoor je swampy blues, rockende klezmer, zoete jazz, country ballads, handklap-ritmes en nog veel meer.

do 12 okt ’06, 20:15

Ronald Goedemondt

Ze bestaan echt

“Oh men, ik moet mijn slaapkamer opruimen. Wat een teringzooi. Overal kleren en papieren. Ik heb niks met controlfreaks maar ik zou wel eens af en toe bij een controlfreak willen blijven slapen om toch een paar nachten in een nette slaapkamer mee te pikken. Nee, ik ga nu opruimen.”
Ronald Goedemondt heeft eigenlijk helemaal geen tijd voor een optreden. Toch speelt hij al geruime tijd in Toomler, schrijft teksten voor Spijkers met koppen en Dit was het nieuws en haalt in 2003 de eerste prijs bij Cameretten. Ze bestaan echt gaat over het vluchten met je verbeelding. Over mensen die met beelden, fenomenen en verbanden alles kunnen verklaren. Die mensen zijn er, dat weet Ronald zeker.

za 14 okt ’06, 21:00

Katarina Vermeulen

Walk with me

Het laatste jaar maakte ze vooral in Vlaanderen furore tijdens de diverse hommage-optredens voor haar overleden vader Bram Vermeulen, maar Katarina heeft nog veel meer in haar mars. Ze schrijft en zingt haar eigen songs. Sterke melodieuze nummers met teksten die ergens over gaan en vaak meerdere lagen hebben. Zo heeft zij onlangs haar eerste echte soloalbum uitgebracht, Walk with me.
Afgelopen vier jaar heeft ze hieraan gewerkt en alleen de beste composities haalden het. Dat heeft geresulteerd in een ijzersterke verzameling, die ze bij ons in het Beauforthuis ten gehore komt brengen.

zo 15 okt ’06, 17:30

Marike Jager

The beauty around

Deze 27-jarige singersongwriter won zo’n beetje elke talentenjacht waaraan ze meedeed en kreeg bovendien lovende kritieken voor haar live-optredens. Ook met haar langverwachte debuutalbum maakt ze de inmiddels hooggespannen verwachtingen waar.
Het album ‘The Beauty Around’ bevat 12 puntgave songs, waarbij haar allereerste, ooit op reis in Zuid-Afrika geschreven liedje (Lizzy) niet ontbreekt. De soepel zingende Jager bestrijkt op natuurlijke wijze een heel palet aan stijlen, van pop en folk tot blues en jazzy stuff. De muzikale begeleiding klinkt warm en onopgesmukt met drummer Haye Jellema en de toetseninstrumenten van Henk Jan Heuvelink (piano, wurlitzer, harmonium) als onnadrukkelijke sfeerverhogers.

ma 16 okt ’06, 20:15

Luider & van Donselaar

Intens (try-out)

Het tweede avondvullende programma van Luider en Van Donselaar staat in het teken van intensiteit. Niet zo verwonderlijk voor wie Luid en Donzig, het eerste programma van deze absoluut prettig gestoorde vrouwen heeft gezien. In dit programma werd het lief en leed van Luider en Van Donselaar verwerkt tot een collage van hilarische scènes, prachtige liedjes en mooie dialogen.
In hun programma ”INTENS” gaan Elly en Elianne een stapje verder en graven nog dieper in hun goedgevulde rugzakken naar materiaal. Je eerste grote liefde en dat blauwtje dat je liep, het huwelijk dat spannend moet blijven, studerende kinderen, het lege nest syndroom, het verdelen van een erfenis, paaldansen, liposuccen, lelijk slapen, roze wolken en blaffende honden, skyboxhoppen, lellende koebellen en nog veel meer herkenbare, vaak alledaagse onderwerpen. Natuurlijk komen hun hilarische karakters Tamaar en Bianc ook langs en zal het energieke duo het publiek verrassen met hun zangkwaliteiten.
De pers: “Luider en van Donselaar doen niet leuk, ze zijn leuk”, “De ideale aangever en de komische afmaker”, “Luider en van Donselaar hebben de lach aan hun kont hangen”. (Utrechts Nieuwsblad, sept.’02)

do 19 okt ’06, 20:15

Maarten Westra Hoekzema

Niet weggaan!

Maarten Westra Hoekzema stond op zijn negentiende in de finale van het Leids Cabaretfestival. Hierna vertrok hij naar Antwerpen om daar een theateropleiding te volgen aan Studio Herman Teirlinck. In 2004 studeerde hij af met zijn liedjesprogramma “Wij gaan ingedeukte hoed op”, waarmee hij veel opzien baarde. Er werd een single opgenomen die in België regelmatig op radio te horen was en later in Nederland in programma’s als “Andermans Veren” en “De sandwich”. Ook ontving hij de KBC prijs ter waarde van € 2500 voor beste jonge maker. Veel optredens volgden.
In 2005 vertrok hij naar Berlijn en Wenen om daar te acteren bij de bekende regisseur Luk Perceval.
Nu in 2006 keert hij terug naar zijn grote liefde:liedjes maken en zingen.

In de pers:
‘Wanneer deze prima performer aan de piano gaat zitten en ‘ik zal je missen als je weg bent’ en ‘as uit de hemel’ uit zijn mouw schudt, dan komt je nekhaar overeind.’
‘Wat ook bij Westra opvalt, is de dynamiek die de groep teweeg brengt. Nergens zie je overdaad, telkens klinkt het functioneel en tegelijk uiterst smaakvol. Er wordt verwezen naar jazz, naar swing naar folk en naar rock, zonder dat het daarmee ook maar ergens een flauw doordrukje wordt…’
‘Het is het beste bewijs voor wat deze hele nieuwe generatie toevoegt aan de muzikale traditie. Als dit al kleinkunst is…dan is die kleinkunst zijn meligheid kwijt.’
(Wim de Wulf in Rekto Verso).

vr 20 okt ’06, 20:15

Natalia Rogalski / Erik Visser (Flairck) & Wigbert van LierdePolen meets België

 

De Pools-Nederlandse zangeres Natalia Rogalski (vooramlig Flairck-lid)maakte met haar Jiddisch-Spaanse geluid zo’n verpletterende indruk in het Beauforthuis tijdens de Mehic-benefietconcerten dit jaar, dat Lidwien Vork haar meteen wilde benaderen voor een concert. Flairck-voorman Erik Visser werd ingeschakeld en zo ontstond het idee van een dubbelconcert. Eerst een optreden van Natalia Rogalski en haar twee begeleiders (beiden van de klezmergroep Ot Azoj). Daarna een optreden van twee gitaarvirtuozen, de Belg Wigbert van Lierde en Erik Visser.

Als belangrijke Belgische singer-songwriter vertolkt Wigbert Nederlandstalige roots- muziek, met als bekendste song de Vlaamse hit Ebbenhout Blues. Zijn gitaarwerk bij onder meer theatervoorstellingen met Fay Lovsky en destijds met Bram Vermeulen oogstte in België veel lof. Beide heren zullen voor deze speciale gelegenheid naar het Beauforthuis komen.

zo 22 okt ’06, 12:00

kinderworkshop klassieke muziek met the London Band

 

Ontdek klassieke muziek, componisten en instrumenten! In deze workshop laat The London Band kinderen op een speelse manier kennismaken met vele mooie werken van verschillende componisten. Instrumenten worden gedemonstreerd en kinderen krijgen de kans ze zelf uit te proberen. Daarnaast zullen er allerelei leuke avonturen worden verteld over de componisten en de werken die ze schreven.
Speel je al een instrument? Neem het vooral mee voor een geïmproviseerde uitvoering.

zo 22 okt ’06, 15:00

The London Band – openingsconcert Muziek!

 

Stefan Hofkes – piano; Nick Shipman – klarinet; Julia Dawson – hobo; Claire Wadsworth – fagot; William Brewer – hoorn

Londens fijnste musici treffen elkaar in The London Band o.l.v. Stefan Hofkes, het openingsconcert van de serie Muziek! Live and kicking.
Ze spelen o.a. het Kwintet voor piano en blazers van Mozart en werken van Poulenc. En verder houden ze het liever een verrassing…

zo 29 okt ’06, 17:30

Arthur Ebeling & Fay Lovsky

Do you know what it means to miss New Orleans?

Arthur Ebeling – zang, gitaar; Fay Lovsky – zang; Thijs Verwer – drums; Peer Wassenaar – contrabas; Arend Bouwmeester – sax, percussie

Via Nighthawks’ drummer Thijs Verwer kregen we er lucht van dat Arthur & Fay een nieuw programma aan het maken zijn. En omdat wij er altijd graag in een pril stadium bij zijn, zaten we er natuurlijk meteen bovenop.
Arthur Ebeling is een authentieke, ontzagwekkende en veelzijdige gitarist, zanger en componist. Fay Lovsky maakt sinds jaar en dag naam als zangeres en componiste. Ze bespeelt verschillende (buitenissige) instrumenten, waaronder de theremin. Tel daarbij op dat ze natuurlijk een ijzersterke band achter zich hebben staan, en het wordt een avond om niet te missen.

wo 1 nov ’06, 20:15

Thé Lau

Tempel der liefde

Jarenlang de drijvende kracht achter de Nederlandse band The Scene, maar nu alweer een tijdje solo. Thé Lau geeft concerten van pure, harde eenvoud. Zijn poëzie straalt kracht uit, iets wat hem ook in zijn Scene-tijd al kenmerkte. Nummers als Blauw of Iedereen is van de Wereld werden meegezongen door een hele generatie Nederlanders die opgroeide in de jaren tachtig en negentig. Zijn nieuwe voorstelling Tempel der liefde, vernoemd naar zijn nieuwe solo-cd, zal bestaan uit nieuwe songs en oude hits. Hij brengt dit zeer gevarieerd door of met toetsenist, of met strijkkwartet, of in volledige bezetting te spelen. Kortom, een hele afwisselende avond met het rock chanson in alle toonaarden.

zo 5 nov ’06, 12:00

Rijn & Trijn

Sneeuwwitje en de zeven dwergen – vanaf 4 jaar

Wie denkt dat sprookjes alleen voor kinderen zijn, heeft het helemaal mis. Rijn & Trijn maken er met behulp van het publiek een kleurrijke en feestelijke theatervoorstelling van. Ze spelen met hun fysiek komische talent alle elf rollen in deze familievoorstelling. Oók die van de zeven moderne dwergen en van Marie-de-dienstmeid, een nieuwe verschijning in het sprookje. Wie de prins gaat spelen blijft tot het eind geheim… Een spel dat door sterke beelden, hedendaagse humor en zijn snelle afwisseling jong en oud in de ban weet te houden.

zo 5 nov ’06, 17:30

Nynke Laverman

De Maisfrou – friese fado

Fado uit Friesland? Na haar muziektheatervoorstelling Angela Vicario, vol Portugese fado, zocht Nynke naar een manier om haar gevoel nog beter tot uitdrukking te brengen. Dat werd ‘zingen in je moerstaal’ – haar theaterconcert Sielesâlt (zielezout).
Het succes dat zij daarmee behaalde zet Nynke nu voort met haar tweede friestalige programma De Maisfrou, waarin zij de Friese taal verbindt aan de warmbloedige muziek uit Spanje, Argentinië, Mexico en Portugal. Het is een voorstelling geworden vol zuidelijke passie en melancholie.
De Friese dichteres Albertina Soepboer schreef hiervoor de teksten en diverse mediterrane componisten maakten de muziek. Nynke wordt begeleid door de muzikanten Sytze Pruiksma, Ward Veenstra en Joël Groenewold.

zo 12 nov ’06, 17:30

Quinteto Tango Extremo

La música del Río de la Plata

Gustavo Mozzi – gitaar; Facundo Guevara -percussie; Tanya Schaap – viool; Ben van den Dungen -saxofoon; Hans van der Maas – accordeon/bandoneon; Anna Elis de Jong – piano; Luc van Gestel -contrabas
gastsolisten: Gustavo Mozzi (gitaar) en Facundo Guevara (percussie)

Als mensen aan Argentinië denken en aan de muziek van Argentinië, dan denken ze normaal gesproken aan Tango; de muziek, geboren in de havens van Buenos Aires in het begin van de vorige eeuw en die later zo’n enorme impact op de hele wereld zou hebben.
Wat heel veel mensen niet weten, is dat er in datzelfde land en in diezelfde stad ook nog hele andere genres zijn ontstaan, allen ook met een enorme passie en sensualiteit, bijvoorbeeld, milonga, milongón, chacarera, candombe en murga. Al deze stijlen zijn ontstaan als een resultaat van de samenvoeging van verschillende culturen die zich allen tegelijkertijd vestigden in Buenos Aires: Afrikanen, Europeanen, maar ook volkeren uit de binnenlanden van Argentinië.
Al deze muzikale stijlen zullen gedurende dit concert gepresenteerd worden aan de hand van composities van gitarist en componist Gustavo Mozzi.
Daarbij is het gehele programma ook gevuld met invloeden uit de jazz. Veel improvisaties, met name van saxofonist Ben van den Dungen en bassist Luc van Gestel.

vr 17 nov ’06, 13:00

Pianoworkshop met Daniël Wayenberg

voor jongeren tot 25 jaar

Speel je piano en zou je bij een van Nederlands beste pianisten eens een workshop willen volgen?
Meesterpianist Daniël Wayenberg geeft deze middag een workshop voor jongeren. We kunnen nog enkele deelnemers toelaten. Je hoeft geen toptalent te zijn, maar wel jonger dan 25 jaar en je moet vooral veel plezier hebben in piano spelen. Iedereen is verder welkom om te komen kijken en luisteren.

vr 17 nov ’06, 21:00

Irena Filippova, met Hans Visser, Judy Schomper en Arthur Bont

Daar komen de Russen

Hans ‘Flairck’ Visser, welbekend bij het Beauforthuis-publiek door zijn Hans Visser & Friends-concerten, ontmoette op een reis door Rusland Irena Filippova, met haar groep Kalejdoskop een begrip in Rusland. Irena is een excellente accordeoniste, cum laude afgestudeerd en winnares van vele prijzen.
Ze speelt in wisselende bezettingen de tango, de musette en de muziek van Rusland. Nu brengt Hans haar mee naar het Beauforthuis voor het programma ‘Daar komen de Russen’. Op viool Judy Schomper, die Hans nog kent uit het oorspronkelijke Flairck. Arthur Bont (jarenlang verbonden aan de internationale band Cajan) speelt naast drums ook cajan en udu.
Daar komen de Russen is een tweetalig programma, waarin Irena vertelt over haar geboorteland Rusland en haar nieuwe thuisland Nederland. Dromen en werkelijkheid, herinnering en heden, schoonheid, vergankelijkheid, emotie en liefde.
Het repertoire beweegt vloeiend van Russische popsongs naar thema´s uit de Russische volksmuziek, en maakt Rusland toegankelijk voor het Nederlandse publiek.
Een schitterend muzikaal verhaal vol passie, humor en nostalgie. Laat u meevoeren naar de sfeer van een land met een van de rijkste muzikale en literaire tradities ter wereld.

za 18 nov ’06, 20:15

Daniël Wayenberg

Celebrity Recital

Zijn concert vorig seizoen was snel uitverkocht, maar gelukkig wilde Daniël Wayenberg graag meewerken aan deze serie. In onze nieuwe serie Muziek! zal de pianist ongetwijfeld weer een prachtig soloconcert geven. Na zijn Amerikaanse debuut in 1953 in Carnegie Hall in New York met The New York Philharmonic, lag de wereld aan zijn voeten. En zo ook het Beauforthuis!
Stefan Hofkes zal het concert weer voorzien van een boeiende inleiding.

zo 19 nov ’06, 20:15

Bert van den Brink en het Klaus Paier Trio

 

Bert van den Brink – piano; Klaus Paier – accordeon; Stefan Gfrerer – contrabas; Roman Werni – drums

Een swingend jazz-concert van Bert van den Brink en Klaus Paier. Tijdens Festival Het Accordeon, eerder dit jaar in Deventer, improviseerden ze voor het eerst samen en ontstond een magisch stuk muziek. Beiden spraken de wens uit om hier meer mee te doen. Dit wordt nu een feit door het concert in het Beauforthuis.
Bert van den Brink is in Nederland een bekendheid door zijn fantastische optredens en zijn warme persoonlijkheid. Na zijn conservatoriumstudie heeft hij zich vooral aan de jazz-muziek gewijd. Dat hij sinds enkele jaren ook het accordeon ter hand neemt is minder bekend. Hiermee weet hij mensen net zo mee te slepen als met zijn piano.
Klaus Paier speelt met zijn Trio (met Stefan Gfrerer, contrabas en Roman Werni, drums)  sinds de jaren ’90 over de hele wereld. Hun succes schuilt in de vreemde combinatie van het Trio en de composities van Klaus Paier met invloeden uit de Jazz, de Tango Nuevo, de klassieke muziek en de Europese Volksmuziek. Ze spelen met een overtuiging en een passie, waardoor mensen meegenomen worden door hun muziek.

Tot nu toe krijgen zowel Bert van den Brink als Klaus Paier overal lovende kritieken en zijn mensen laaiend enthousiast over hun afzonderlijke optredens. Wat zal de reactie zijn op “Dubbeljazz”?

vr 24 nov ’06, 21:00

Ernst Reijseger meets…

Senegal: Mola Sylla & Serigne Gueye (akoestisch)

Ernst Reijseger ontmoet twee Senegalese musici: Mola Sylla – een improviserend zanger met een ongelooflijk groot bereik en Serigne Gueye met Afrikaanse roots en rasimprovisator.Over hun cd Janna schreef NRC: ‘ Hoogtepunt van de cd is het lange nummer Jangelma waarin Reijseger en Sylla, met Serigne Gueye als derde man, met cirkelende cellolijnen en intense zang een soort ‘Bach in de jungle’-sfeer creëren: wild, sinister en huiveringwekkend.’

za 25 nov ’06, 21:00

Ernst Reijseger meets…

Nederland: Larissa Groeneveld en Frank van de Laar

Ernst Reijseger speelt deze avond weer met twee begenadigde artiesten: celliste Larissa Groeneveld en pianist Frank van de Laar. Al vanaf hun allereerste ontmoeting als studenten aan het Amsterdams Conservatorium was het samen musiceren voor Larissa en Frank een natuurlijke vanzelfsprekendheid.
Daarnaast vroeg Larissa Groeneveld Ernst Reijseger ooit om speciaal muziek voor haar te schrijven. Hij stemde hiermee in, schreef muziek en werd zo enthousiast na het spelen met haar, dat de samenwerking nooit is opgehouden. Nu dan een project met zijn drieën en zelfs een cd die in het voorjaar uitkomt.

zo 26 nov ’06, 17:30

Ernst Reijseger meets…

Zuid-Afrika: Felix Strategier – Korreltjie Sand (akoestisch)

We halen met deze muziektheatervoorstelling Zuid-Afrika naar het Beauforthuis toe. De poëzie van de Zuid-Afrikaanse dichteres Ingrid Jonker is het uitgangspunt. De pure schoonheid van het Afrikaans krijgt in de voorstelling vleugels door een bijzondere samenwerking: de cellist Ernst Reijseger, de Zuid-Afrikaanse blazer Sean Bergin en Flints artistiek leider Felix Strategier (zingt en speelt). Jonkers poëzie wordt aangevuld met werk van Adam Small, André Brink en swingende traditionals en originals.
Fragment uit ‘Korreltjie Sand’:

Korreltjie korreltjie sand
klippie gerol in my hand
klippie gesteek in my sak
word korreltjie klein en plat…

za 2 dec ’06, 21:00

Nighthawks at the Diner

Tour 2006-2007

De groep rond zanger/pianist Rood heeft een flinke verwantschap met Waits, maar is ondanks dat zeer origineel. Een decor dat alleen is opgebouwd uit eigen werk, maar waarin klassieke invloeden, blues, jazz, wereldmuziek en folk elkaar vinden. Zowel in stem, tekst als muziek voert melancholie in Nighthawks at the Diner de boventoon.
‘Verlangen, dromen, geheimen: het zit allemaal in de muziek van Nighthawks at the Diner. Je kunt het hebben over de fascinerende teksten, over de veelheid aan instrumenten, over de virtuositeit waarmee die bespeeld worden, over de stem van de zanger, maar misschien gaat het toch vooral om de sfeer.’ – HP/De Tijd

Dat NATD de titel van de derde cd van Tom Waits (uit 1975) als groepsnaam kozen getuigt van lef. Zij willen absoluut geen blauwdruk zijn van de beroemde schorre man, maar putten wel inspiratie uit het werk van het fenomeen. “Waits is het levende bewijs dat één musicus zich in allerlei stijlen kan uitdrukken. Zijn werk is puur, organisch en melodieus te noemen. Het enige element dat bij hem werkelijk onveranderlijk is, is zijn manier van tekstschrijven.” Waits wordt vaak vergeleken met Jack Kerouac, schrijver van het voor velen inspirerende boek On The Road. Beschouwend, observerend, beschrijvend. Streetlife en onderbuik. Echte beatnikfans vinden hem te romantisch, maar hij houdt die typisch Amerikaanse stijl wel in stand. Zijn latere poëzie is vaker gerelateerd aan bestaande verhalen of sprookjes. Er zit een gezonde berusting in en een enorme liefde voor kleine dingen. Vrij van platitudes, vrij van kitsch. Waits heeft een natuurlijke, vrije manier van componeren. Hij werkt zonder het doel voor ogen te hebben. Daarin zie ik de verwantschap tussen Nighthawks At The Diner en Waits nog duidelijk. Maar wij schrijven met meerderen. Daardoor zijn we iets eclectischer: bij ons sijpelen er her en der ook ‘Europese wendingen’ in.“ – BN De Stem,

zo 3 dec ’06, 17:30

Hans Dulfer presented by handieMan

Scissors

Hans Dulfer – tenorsax; handieMan – bass, beats; Gerald van Dijk – trompet; Gumshoe – raps; Yuli Minguel – vocals; Micheloo – drums; 88keyz – keyboards

Hans Dulfer! Een naam die toebehoort aan een creatief muzikant die voortdurend openstaat voor nieuwe ontwikkelingen, zowel in de jazz- als in de dancescene. En daarmee is het verhaal zeker niet compleet, want Dulfer is altijd méér. Dankzij producer handieMan krijgt hij op zijn nieuwe muzikale avontuur Scissors volop gelegenheid zijn krachtig-swingende tenorsax tot ongekende hoogte te blazen.
Deze handieMan klaart klussen als het verzorgen van bas, gitaren, toetsen en programmering. De andere muzikanten die meekomen maken het helemaal compleet, elf stukken lang, van a tot z.

do 7 dec ’06, 20:15

Ernst van der Pasch

Get a life

Er zijn in deze rare tijden toch nog mensen die overzicht kunnen houden, besluitelozen een schop onder hun kont kunnen geven, verdrietigen kunnen opbeuren en relativering kunnen bieden aan de zwaardenkenden. Kortom, het is dus fijn dat Ernst van der Pasch met een nieuwe voorstelling komt. Hij is net zo besluiteloos, verdrietig en zwaardenkend als de rest, maar kan daar wel verdomd mooi over vertellen. Bovendien, het is altijd makkelijker een ander te helpen dan jezelf. Dus is het zijn bedoeling om na deze voorstelling elke bezoeker de zaal gelukkiger te doen verlaten dan dat-ie binnen kwam.

za 9 dec ’06, 21:00

Eric Vaarzon Morel met Sandip Bhattacharya, Pandit Ashok Pathak & Eric Vloeimans

Een magisch concert

Het Iberisch schiereiland heeft een heel eigen cultuur ontwikkeld, juist doordat de hele wereld er heeft huisgehouden: de moren, Arabieren, zigeuners, joden, Indiërs.
Eric stuit daarom in zijn zoektocht door de flamenco op diverse culturen zoals de Arabische muziek, de Indiase raga’s, maar ook de blues en jazz.
Na zijn soloconcert vorig jaar beloofden wij elkaar dat we het concert nog een keer over wilden doen, uitgebreid met een breed scala aan musici en dan net zoals in India, niet twee maal drie kwartier maar lekker lang zodat je er helemaal in komt.
En we zitten niet gewoon op stoelen maar maken het ons gemakkelijk: heerlijk lui en informeel.
Voor dit concert pakken we het dus heel anders aan! De voorstelling duurt van 21.00 tot 24.00 uur. De zaal gaat om 20.00 uur open, zodat u alvast aangenaam kunt relaxen op de banken en kussens die in plaats zijn gekomen voor de vaste stoelenopstelling. Eric Vaarzon Morel zal spelen met de briljante Indiase tablaspeler Sandip Bhattacharya, Pandit Ashok Pathak op sitar en om het spektakel helemaal compleet te maken komt ook jazztrompettist Eric Vloeimans erbij!

za 16 dec ’06, 20:15

Willem Breuker Kollektief / Denise Jannah

 

Ze hebben met duizenden optredens de hele wereld bestreken: het Willem Breuker Kollektief. Willem zelf heeft om gezondheidsredenen al zijn concerten moeten annuleren. Niet getreurd! Het Kollektief stoomt in volle vaart door. Tijdens ieder concert zal een bijzondere gastmusicus de rol van Willem op zich nemen. Bij ons is dat Frans Vermeerssen. Een mooie hommage aan Willem en zijn werk, met tot nu toe met louter positieve reacties.
Na de pauze voegt Denise Jannah zich bij hen, zo’n beetje de bekendste Nederlandse jazzzangeres van de laatste 15 jaar. Na het winnen van haar eerste Edison in 1993, ging het snel bergopwaarts. Een platencontract, ontelbare optredens voor o.a. Bill Clinton en Nelson Mandela en in het jaar 2000 opnieuw een Edison Jazz Award. Ze zong over de hele wereld in tientallen formaties, en nu dus met Willem Breuker en zijn Kollektief.

za 23 dec ’06, 21:00

Saskia Laroo Kwintet

met special guest Gene Jacksons

Saskia Laroo – trompet; Warren Byrd – piano; Ingram Washington – zang; Joris Teepe – contrabas; Gene Jackson – drums

Saskia Laroo, in Amerika door pers en publiek gebombardeerd tot ‘Lady Miles Davis of Europe’, is een van de weinige vrouwelijke trompettisten, en dat al meer dan drie decennia lang. Miles Davis is haar held, daar doet Saskia niet moeilijk over.
Nu komt ze naar het Beauforthuis en speelt ze met haar kwintet, waarbij ze zich onder andere laat begeleiden door haar vaste pianist Warren Byrd en special guest drummer Gene Jacksons (die 19 jaar vaste drummer was bij Herbie Hancock). Met deze twee heeft Saskia al diverse tours gemaakt door Europa en Azië. Het Saskia Laroo Kwintet is een must voor liefhebbers van akoestische jazz en groovejazz uit de sixties en seventies. Ook spelen ze stukken met een hoog Miles- en Trane-gehalte.

Saskia Laroo, is een van de weinige vrouwen die al meer dan drie decennia een trompet blaast. Toen ze achttien was ging ze naar Amsterdam, wiskunde studeren. Deze studie duurde echter niet lang: ze koos voor een professionele carrière in de muziek. Zij studeerde trompet aan de Muziekpedagogische Academie van Alkmaar, het Sweelinck Conservatorium (bij Boy Raaymakers) in Amsterdam en de Muziekpedagogische Academie van Hilversum (bij Ack van Rooyen). Het was moeilijk om optredens te krijgen en in de muziekwereld binnen te komen. Meestal luidde de afwijzing als volgt: jij kunt nog geen heel concert volspelen, je wordt halverwege moe omdat je net sterk genoeg bent,” aldus Saskia. Daarom koos ze in plaats van trompet (tijdelijk) voor de bas: er was veel vraag naar bassisten. “Nadat ik eenmaal actief op het podium stond als bassist, werd het vertrouwen in mijn trompetspel automatisch groter. Ze begonnen me zelfs te accepteren als trompettistRond diezelfde tijd besloot Saskia al zelf concerten te boeken.
Vanaf 1979 verdient Saskia Laroo haar brood met het maken van muziek. Ze begon met optreden in Dixielandorkestjes en mainstream combo’s. Ze had het voorrecht regelmatig gevraagd te worden door saxofonist Hans Dulfer. In 1993 ging ze voor het eerst solo en een jaar later richtte ze de Saskia Laroo Band op om de composities te spelen van haar debuutalbum It’s Like Jazz.

zo 24 dec ’06, 21:00

Die Winterreise

Sfeervol Kerstconcert met boswandeling

Hans Zomer – bariton; Stefan Hofkes – piano

Voordat we ons in de feestvreugde storten met kerstdiners en Johan Strauβ, begeven we ons met dit Muziek!-concert in het woelige zielenleven van Franz Schubert, de eeuwige vrijgezel en grappenmaker, die aan zijn einde kwam door een zeer ernstige geslachtsziekte. De beroemde liederencyclus Die Winterreise is misschien wel Schuberts meest ontroerende werk over liefde, ellende en verlies. Dit wordt dus een avond om je ‘zonden’ te overdenken en ze vervolgens weg te drinken met een goed glas glühwein, of twee. We beginnen de avond met een korte boswandeling, om goed koud te worden. Daarna wordt Schubert serieus, met een dosis humor ingeleid door Stefan Hofkes.