Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Pianotrio: Haydn, Pijper en Brahms

Willem Pijper, componist van internationale allure

zo 24 apr '22 , 11:00 17:00

€18,50 / 12,50

Jacob Bogaart – piano, Joan Berkhemer viool, Nadia David – cello.

PROGRAMMA

Joseph Haydn (1732 -1809): Pianotrio in Es gr.t. Hoboken XV : 36
Allegro moderato
Polones
Finale, Allegro molto

Willem Pijper (1894 -1947): Pianotrio nr 2 (1921)
Andante, molto rubato
Vivo
Allegretto giocoso

Johannes Brahms  (1833 -1897): Pianotrio in B gr. t. Op.8 (tweede bewerking 1891)
Allegro con brio
Scherzo, allegro molto
Adagio
Allegro

met dank aan Elise Mathilde Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds Provincie Utrecht en VvE Halewijn

Op 25 oktober 2020 werd in het Beauforthuis het boek “ Willem Pijper, Halewijn en Zeist” gepresenteerd. Dat gebeurde via een livestream: we waren net weer in een langdurige lockdown beland. De auteurs zijn de eminente Pijper-kenner Arthur van Dijk en Wim Jansen, secretaris van de vvE van het appartementencomplex ”Halewijn”. Deze appartementen werden in 1996 gebouwd aan de Tweede Hogeweg achter de voorgevel van het geboortehuis van Pijper.
In het boek lezen we over de jonge jaren van onze Zeister componist. Samen met zijn plaatsgenoot Hendrik Marsman wandelde hij door het lommerrijke Zeist, ze waren ze het erover eens dat dit saaie dorp moest worden wakker geschud. Je zou kunnen zeggen, dit was het begin. Al spoedig was Pijper, naast componist, een gevreesd criticus, die in het middelpunt van de z.g. Utrechtse muziekoorlog stond. En zo is het gebleven: bij Willem Pijper was reuring nooit ver weg.

Het was de bedoeling dat na de boekpresentatie enkele concerten zouden worden georganiseerd. Niet enkel met werk van Willem Pijper, Maar Pijpers werk in combinatie met dat van andere componisten. Wel, de pandemie gooide roet in het eten.
Nu is het in 2022 75 jaar geleden dat Pijper veel te vroeg overleed, op 19 maart 1947. Het leek de vvE Halewijn een uitgelezen kans, om in samenwerking met Zeister podia, u alsnog de eerder geplande concerten aan te bieden.