Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

The John Abercrombie Tribute

Ed Verhoeff, Adam Nussbaum, Hein vd Geyn

zo 27 mrt '22 , 18:30 19:00

€ 22 / 18 incl. drankje

Drie doorgewinterde jazzmusici spelen de muziek van John Abercrombie, de Amerikaanse gitaarreus met de sound van jazz, folk en rock.

Een hommage door drie musici die hem muzikaal én persoonlijk kenden.

Bassist Hein van de Geyn maakte deel uit van het John Abercrombie Trio en andersom speelde John mee in Baseline, Heins trio. In het Beauforthuis speelde Hein met veel jazzgrootheden, zoals altsaxofonist Lee Konitz (het allereerste jazzconcert in het Beauforthuis!), Toots Thielemans en Philip Catherine. Hein van de Geyn vertrok in 2010 naar Zuid-Afrika, hing zijn bas aan de wilgen en zette een streep onder zijn roemrijke carrière. Destijds was dit schokkend nieuws voor het jazz-minnend Nederland.

Gitarist Ed Verhoeff is initiatiefnemer van dit project. Voor hem was John Abercrombie reeds een belangrijke inspiratie en ‘richting-aangever’ tijdens zijn studie aan het conservatorium. Hij speelde samen met Hein van de Geyn een reeks concerten en nam de cd ‘The Guitar Album’ op, waar John Abercrombie ook aan meewerkte. Ed’s gitaarspel, zijn open sound, lange harmonische lijnen en de vermenging van pop, jazz en rock tot een geheel nieuw geluid, ligt dichtbij hoe John Abercrombie zelf zijn muziek het liefst benaderde.

Adam Nussbaum – één van de beste drummers van deze tijd – was de vaste drummer van John Abercrombie. De twee speelde jaren samen in verschillende bands en bij tal van opnamesessies.

John Abercrombie was naast een geweldig gitarist een gedreven componist. Nagenoeg alle stukken, van John’s projecten, zijn originals van zijn hand. Veel van zijn composities zijn opgenomen in verschillende zo genoemde ‘real books’ en daarmee wereldwijd bekend en gespeeld. Zijn intuïtieve, melodische en diepgaande harmonieën geven zijn composities zijn persoonlijke signatuur. Zijn albums waren in zijn tijd grensverleggend en zijn, tezamen met andere generatiegenoten als o.a. Kenny Wheeler en Keith Jarrett mede bepalend geweest voor de basis van de inmiddels zo genoemde ‘ECM sound’.

website Adam Nussbaum
website Hein van de Geyn
website Ed Verhoeff