Laden Evenementen

« Alle Evenementen

 • Dit evenement is voorbij.

Willem Pijper & zijn Franse inspiratie

Bas Verheijden & Liduin Wachter

zo 13 mrt '22 , 11:00 17:00

€18,50 / 12,50

Liduin Wachter (fluit) en Bas Verheijden (piano) geven een concert dat geheel in het teken staat van de Zeister componist Willem Pijper. Het is dit jaar 75 jaar geleden dat deze componist overleed.

In dit concert is te horen hoe Pijper zich liet inspireren door zijn Franse voorgangers: de 1e Sonatine voor piano (zelden gespeeld) wordt vergezeld door Debussy Préludes en muziek van Ravel om dat te illustreren. In de fluitsonate van Pijper horen we hoe deze componist zich is blijven ontwikkelen. Met de Epiloog die Henkemans meteen na Pijpers dood schreef en de virtuoze Sonatine voor fluit en piano van Sancan krijgt u zo binnen een uur een mooi beeld van Willem Pijper in context. Een Zeister muziekfeestje!

Beide musici groeiden op in Zeist! Ze wandelden zogezegd in de zelfde Zeister bossen als Pijper in zijn tijd.

Liduin Wachter studeerde in Amsterdam aan wat toen het Sweelinck Conservatorium heette, bij Harrie Starreveld en Koos Verheul. Tevens aan de Sibelius Akademie in Helsinki bij Matti Helin. Zij verheugt zich in een bloeiende lespraktijk in UtrechtTerwijde: “Studio Fluitekruid”.

Bas Verheijden studeerde aan hetzelfde conservatorium bij Jan Wijn en, als eerste Nederlander ooit, aan de Accademia Ïncontri col Maestro in het Italiaanse Imola. Bas is niet weg te denken uit het Nederlandse concertleven! U gaat luisteren naar pianowerken van Fauré, Pijper en Debussy en naar werken voor fluit en piano van Pijper en Sancan.  Van Henkemans hoort u de “Epilogue” die hij onmiddellijk na de dood van zijn grote leermeester componeerde.

programma

Claude Debussy (1862 -1918) – 4 Préludes

 • La puerto del vino (boek 2)
 • Les collines d’Anacapri (boek 1)
 • Minstrels (boek 1)

Maurice Ravel (1875 -1937) – Jeux d’eau

Willem Pijper (1894 – 1947) – Sonatine nr 1 voor piano solo (1917)

 • grazioso quasi allegretto
 • molto allegro e agitato
 • con moto giocoso

Willem Pijper – Sonate voor fluit en piano (1925)

 • allegro
 • lento
 • presto

Hans Henkemans (1913 – 1995) – Epilogue voor fluit en piano (1947)
“Merlin chante si loin que Dieu l’entend à peine (Paul Fort)“

Pierre Sancan (1916 – 2008) Sonatine pour flûte et piano (1946)

 • Moderato
 • Andante espressivo
 • Animé

met dank aan Elise Mathilde Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds Provincie Utrecht en VvE Halewijn

Op 25 oktober 2020 werd in het Beauforthuis het boek “ Willem Pijper, Halewijn  en Zeist” gepresenteerd. Dat gebeurde via een livestream: we waren net weer in een langdurige lockdown beland. De auteurs zijn de eminente Pijper-kenner Arthur van Dijk en Wim Jansen, secretaris van de vvE van het appartementencomplex ”Halewijn”.  Deze  appartementen werden in 1996 gebouwd aan de Tweede Hogeweg achter de voorgevel van het geboortehuis van Pijper.
In het boek lezen we over de jonge jaren van onze Zeister  componist. Samen met zijn plaatsgenoot Hendrik Marsman wandelde hij door het lommerrijke Zeist, ze waren ze het erover eens dat dit saaie dorp moest worden wakker geschud. Je zou kunnen zeggen, dit was het begin.  Al spoedig was Pijper, naast componist, een gevreesd criticus, die in het middelpunt van de z.g. Utrechtse muziekoorlog stond. En zo is het gebleven: bij Willem Pijper was reuring nooit ver weg.

Het was de bedoeling dat na de boekpresentatie enkele concerten zouden worden georganiseerd. Niet enkel met werk van Willem Pijper, Maar Pijpers  werk in combinatie met dat van andere componisten. Wel, de pandemie gooide roet in het eten.
Nu is het in 2022 75 jaar geleden dat Pijper veel te vroeg overleed, op 19 maart 1947. Het leek de  vve Halewijn een uitgelezen kans, om in samenwerking met Zeister podia,  u alsnog de eerder geplande concerten aan te bieden.