Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

De Domela Passie

Meindert Talma

za 8 feb '20 , 20:15

UITVERKOCHT – mail naar kaartverkoop@beauforthuis.nl voor een plek op de wachtlijst
(vermeld ook je telefoonnummer en het aantal kaarten)
de wachtlijst is vol, je kunt je er niet meer voor aanmelden
€17,50 / 11 korenbloem incl. een glas Wilder Land (ijs)thee

Een indrukwekkende cyclus in 16 liederen over het leven van de legendarische socialistische leider Domela Nieuwenhuis, uitgevoerd door cultfenomeen Meindert Talma. Hij haalt alles uit de kast en komt met zijn volledige band, inclusief koor en strijkersensemble.

Op 18 november 2019 was het een eeuw geleden dat de grondlegger van het anarchisme en socialisme in Nederland, Domela Nieuwenhuis is overleden. Aanleiding voor Meindert Talma om in samenwerking met Excelsior Records deze bijzondere productie te maken.
Als geboren en getogen Fries in het dorp Surhuisterveen kent Talma de verhalen over Domela als geen ander. Meindert schreef al op de middelbare school een scriptie over de armoedige roots van Domela. Reden genoeg dus om zijn nieuwe album te baseren op het leven van dit zowel geliefde als gehate figuur. Omdat Domela Nieuwenhuis’ leven een soort lijdensverhaal was en de bevlogen spreker door zijn bewonderaars als Jezus werd gezien, noemde Talma dit album De Domela Passie.
Eerder maakte hij al muzikale levensverhalen over onder meer dammer Jannes van der Wal en kunstenaar H.N. Werkman.

Live brengt Meindert De Domela Passie met Jan Pier Brands (gitaar), Janke Brands (bas), Herman Grimme (toetsen), Johan Kooi (drums), Jan Erik van Regteren Altena (viool), Myrthe Boshart (cello) en een gemengd koor o.l.v. dirigente Gerda Roorda.

Meindert Talma is muzikant, zanger en schrijver. Tot nu toe verschenen veertien zeer eigenzinnige en goed ontvangen cd’s van zijn hand. Meindert Talma speelde in vele bekende zalen van Nederland en België en op festivals als Lowlands, Into the Great Wide Open  en Noorderslag.

website Meindert Talma

website over Domela Nieuwenhuis

  • Filmer Herman Zeilstra maakte een film over muzikant Meindert Talma en zijn Domela Passie.
  • Sjoerd Nota op 3voor12.vpro.nl: “Meindert Talma laat met dit optreden opnieuw een enorme stap in zijn creatieve ontwikkeling zien” (…) “Een uur lang weet het publiek zich geboeid door een aangrijpende muzikale vertelling” (…)
  • “een unieke en indrukwekkende muzikale geschiedenisles.”
  • Joost Ramaer in de Theaterkrant: “Een onvergetelijke gebeurtenis.” (…) “Een Fries gospelfestijn.” (…) “Talma’s droeve charisma geeft daar prachtig gestalte aan. Geen wonder dat Zalen Schaaf tot de laatste stoel was gevuld.”
  • Meindert Talma te gast bij Leon Verdonschot in het interviewprogramma Oeverloos, op zondagochtend 15 december 2019 op KINK
    Leon Verdonschot schrijft: “Met De Domela Passie schreef Meindert Talma een fantastisch album over socialist (en later anarchist) Domela Nieuwenhuis (1846-1919), die streed voor algemeen kiesrecht, de 8-urige werkdag en tegen kinderarbeid. In de laatste Oeverloos van 2019 vertelt Talma over zijn fascinatie voor Domela, over de rol van protest en religie in zijn eigen leven, en over muziek die hem heeft beïnvloed, van Philip Glass tot Mick Jagger, van David Bowie tot Guided By Voices en Blonde Redhead”.